Primera División - preview 22. kola

31.01.2014, 08:50, aktualizováno 03.02.2014, 08:36
Previews
Dvaadvacáté kolo španělské nejvyšší soutěže bude mít tečku na stadionu El Madrigal, kam zajíždí Osasuna. Oba celky hodlají napravit neúspěch z minulého kola, zatímco domácí Villarreal má v plánu si pojistit pátou pohárovou příčku, tak hosté z Pamplony by se rádi vzdálili sestupovým pozicím...
Villarreal CF - CA Osasuna  (pondělí 22:00)
Dvaadvacáté kolo La Ligy zakončí souboj mezi Villarrealem a Osasunou. Obě mužstva mají v úmyslu napravit zaváhání z minulého kola, kdy Villarreal prohrál na hřišti zachraňujícího Valladolidu a Pamplona dostala před domácími diváky výprask od Bilbaa 1:5. Villarreal bude hájit pátou příčku, Osasuna by naopak mohla zvýšit náskok na sestupové příčky na pět bodů.

Pro osmačtyřicetiletého domácího kouče Marcelina bude nadcházející utkání jubilejní stopadesáté na lavičce Villarrealu, ale aby mu jeho hráči mohli dát dárek v podobě dobrého výsledku, musí předvést daleko lepší výkon než v posledním kole. Minulý víkend totiž Villarreal, jenž aspiruje na umístění v top pětce Primera División, prohrál na hřišti Realu Valladolid 1:0.

Marcelino tuší, že pondělní zápas rozhodně nebude jednoduchou záležitostí. "Budou nám dělat určitě velké problémy. Jejich tým na hřišti příliš neriskuje a porazit je bude stát hodně sil," uvedl před zápasem trenér Villarrealu, jehož největší starostí je absence klíčového záložníka Bruna. "Je pro naši hru velmi důležitý, ale myslím, že hráči, kteří tak často nenastupují, si také zaslouží dostat příležitost. Pokud nevyhrajeme, nebude to kvůli Brunovi, ale proto, že nebudeme hrát dobře," uzavřel kouč.

Osasuna přijíždí na El Madrigal v ne zcela dobrém rozpoložení. Po zimní přestávce sice Pamplonští dvakrát dokázali zvítězit, ale z posledních dvou kol vytěžil tým trenéra Javi Garcii jen jeden bod za bezbrankovou remízu s Granadou. Navíc se museli hráči rychle vzpamatovat z pětigólového přídělu od rozjetého Athleticu. Kouči Garciovi bude ve Villarrealu scházet dvojice hříšníků Silva, Arribas a mezi zraněnými jsou stále Sisi a Nino. Zápas začíná ve 22:00 a utkání bude řídit Alfonso Álvarez.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
S. Asenjo - J. Costa, C. Dorado, Musacchio, Mario - M. Gómez, Triqueros, Pina, J. Aquino - Uche, Giovani
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Damiá, Loties, M. Flaňo, M. Bertrán - Puňal, Lolo - Armenteros, D. Las Cuevas, Á. Cejudo - O. Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.60 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - UD Almería  (neděle 12:00)
Nedělní program Primera división otevře v poledne přímý souboj dvou konkurentů bojujících o záchranu. Sedmnácté Elche totiž hostí šestnáctou Almérii, přičemž oba celky od sebe dělí pouze jeden bod.

Kvůli debaklu ze zápasu s Realem Sociedad navíc Elche nepůjde do zápasu s nijak oslnivým sebevědomím, zvláště když okolní týmy na rozdíl od svěřenců Frana Escriby nezaváhaly. "Tento zápas je ještě důležitější než kterýkoli z těch proti atraktivnějším soupeřům, včetně Realu Madrid či Barcelony," vzkazuje Escriba.

První vzájemný zápas tohoto roku skončil nerozhodně přestřelkou 2:2 a trenér domácích věří, že vítěz nedělní odvety bude mít rázem navrch v těsném boji o záchranu. "Je to klíčové utkání, protože v případě výhry je přeskočíme v tabulce a zároveň si zajistíme i statistiku lepších vzájemných zápasů."

"Není lehké urgovat fanoušky, neboť za námi stojí neustále, ale nyní je proti Almérii opravdu potřebujeme ještě víc než kdy jindy. V této hře může jít o celou naši sezonu, v případě výhry si zajistíme příjemnou rezervu," dodal na závěr domácí kouč.

Almería naposledy vydřela cennou výhru 1:0 v domácím prostředí proti trápícímu se Getafe, ovšem v neděli se bude muset obejít bez Sebastiana Dubarbiera, jehož z utkání vyřadil karetní trest za nasbíraných pět žlutých karet v uplynulé sezoně. Na straně Elche neabsentuje nikdo, naopak svůj debut v novém dresu by si mohl odbýt Garry Mendes, jenž hostuje ve zbytku ročníku z Levski Sofia.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Suárez, Botía, Lombán, Albácar - Pérez, Márquez - Gil, Coro, Ňíguez - Herrera
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Mané - Tébar, Azeez - Vidal, Soriano, Suso - Jonathan
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Espanyol Barcelona  (neděle 17:00)
Real Betis se zase jednou pokusí prolomit smůlu, jež ho provází letošním ročníkem. Na jeho stadion přijede v neděli Espanyol Barcelona a očekává se vyrovnaná bitva. Betis by rád zavzpomínal na téměř měsíc staré domácí pohárové vítězství s Athleticem, Katalánci by naopak na půdě posledního týmu Primera División rádi bodovali naplno a zaútočili na osmou příčku.

Betis se stále beznadějně krčí na samém dně La Ligy, a pokud se svým umístěním chce do konce sezóny ještě něco udělat, měli by hráči pod novým trenérem velmi rychle zabrat. Avšak ani argentinský kouč Gabriel Calderón zatím nedokázal vybičovat mužstvo k nadprůměrnému výkonu, když při své premiéře na lavičce sevillského klubu prohrál ve Vigu 4:2. Pro Calderóna ale ještě není nic ztraceno a označuje každý další zápas svého klubu jako nesmírně významný.

"Je to dalších devadesát minut. Pořád ještě máme před sebou sedmnáct finále a uvědomujeme si důležitost nedělního utkání," uvedl před zápasem Calderón. Pro souboj s Espanyolem je ohrožen start útočníka Lea Baptistaa, jenž stále musí dohánět fyzické manko. "Leo měl problémy po celou dobu, co jsem tady. Tento týden netrénoval s týmem, ukáže se až před utkáním," dodal trenér na adresu Baptistaa, jenž na sobotním předzápasovém tréninku už trénoval se svými spoluhráči.

Espanyol je na tom o poznání líp než jeho nadcházející soupeř. Svěřenci Javiera Aguirreho sice vypadli po dvojzápase s Realem Madrid ze španělského poháru, ale v La Lize patří Barcelonským pohodlná devátá příčka a není pro ně ani zcela ztracen boj o pohárovou Evropu. Začátek nového roku hostům příliš nevyšel ale z posledních dvou utkání si Espanyol připsal čtyři body za vítězství proti Vigu a remízu na půdě silné Valencie. Podle papírových předpokladů by tak Espanyol mohl v Seville opět sahat po třech bodech.

Šance hostujícího mužstva umocňují i četné absence v řadách Betisu. Kvůli zranění nejspíš nenastoupí Igiebor, Chuli nebo Xavi Torres a vykartovaní jsou navíc Mabwati a Nono. Na straně Espanyolu žádné výrazné absence zatím hlášeny nejsou. Zápas začíná v 17:00 a hlavním sudím bude César Muňiz.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Nacho, Amaya, Caro, Juanfran - Matilla, Reyes - S. Sevilla, Verdú, L. Baptistao - R. Castro
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Fuentes, H. Moreno, Colotto, J. López - Simao, V. Sánchez, D. López, Stuani - J. Córdoba, S. García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Real Sociedad  (neděle 19:00)
Na stadion Vicente Calderóna zavítá ve dvaadvacátém kole La Ligy Real Sociedad. Domácí Atlético Madrid má šanci prodloužit svou domácí neporazitelnost již na dvanáct utkání a především se po prohře Barcelony konečně osamostatnit na prvním místě tabulky. Real Sociedad však rozhodně nebude chtít hrát druhé housle, jelikož má šanci ohrozit pátou příčku Villarrealu.

Atlético Madrid má o motivaci do zítřejšího utkání postaráno. Poté, co Barcelona zaváhala na svém hřišti s Valencií, mohou svěřenci Diega Simeoneho poskočit v tabulce na příčku nejvyšší. Navíc Real Madrid čeká tvrdá práce v Bilbau, takže vyhlídky Rojiblancos snad už nemohou být před nadcházejícím utkáním příznivější. Vítězstvím si navíc může Atlético dodat sebevědomí do příštího týdne, kdy se v rámci semifinále španělského poháru střetne se svým největším městským rivalem.

"Středeční utkání bude speciální, ale těžká derby a podobně důležité zápasy už máme za sebou. Opravdu ale nyní přemýšlíme pouze na další utkání, to znamená Real Sociedad," odvrátil spekulace o soustředění domácího mužstva útočník Adrián López, jenž je s dvěma vstřelenými brankami zatím ve stínu Davida Villy a Diega Costy.

Real Sociedad je taktéž ve výborné formě, z posledních osmi ligových utkání Baskové prohráli jen jednou a navíc se jim podařilo proklouznout do semifinále Copy del Rey. I když se jednalo o poněkud kuriózní postup, jelikož hráči Racingu Santander odmítli kvůli nevyplaceným výplatám k odvetnému utkání nastoupit. Real Sociedad se však musí rychle přeorientovat opět na Primera División, kde je čeká po úspěchu hladové Atlético Madrid, s nímž ve třetím kole tým Jagoba Arrasteho prohrál 1:2.

K zopakování loňského úspěchu, kdy San Sebastián dokázal na hřišti Atlética zvítězit 1:0, však budou baskickému celku scházet Dani Estrada, De La Bella a Granero. Zápas začíná v 19:00 a hlavním sudím bude Javier Estrada.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Insúa, Godín, Miranda, Juanfran - R. García, Gabi, Koke, Sosa - D. Costa, Villa
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - J. Ángel, I. Martínez, Ansotegi, C. Martínez - R. Pardo, Zurutuza - Griezmann, X. Prieto, C. Vela - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Madrid  (neděle 21:00)
Real Madrid se bude pokoušet přiblížit se duu Barcelona - Atlético a k tomu by mu mělo pomoci utkání s Athleticem. Baskický klub ale nebude snadným soupeřem, protože má za sebou sérii tří prvoligových výher v řadě.

Ani věhlasný Real Madrid ale nebude mít snadnou úlohu. Stále totiž čeká na vyjádření zdravotního stavu Garetha Balea. Welšský talent a rekordně drahý hráč se zranil a bolavé tříslo jej na hřiště zřejmě nepustí. Bale už přišel o pohárové utkání proti Espanyolu Barcelona, které díky brzké brance Jesého Rodriguéze vyhrál Real Madrid nejtěsnějším možným rozdílem. Mladý útočník Jesé by mohl Baleovo místo zaujmout také v utkání proti baskickým Lvům. Pro Garetha Balea to rozhodně není dobrá zpráva a jeho zdravotní lapálie pokračují. Celých devadesát minut odehrála welšská hvězda pouze devětkrát z dosavadních třiceti zápasů probíhající sezony.

K situaci v útoku se vyjádřil také samotný trenér Carlo Ancelotti, který na sobotní tiskové konferenci prozradil: "Pokud je Gareth Bale v pořádku, sázíme na něj a bude hrát. Pokud se ale necítí dobře nebo nám lékaři nedoporučují jeho start, tak musíme zvolit jinou alternativu. Jesé je hráč, který by jej mohl nahradit, protože je velmi rychlý a soupeřům způsobuje mnoho potíží," dodává zkušený italský lodivod.

Naopak velkou předností Bílého baletu je defenzivní část týmu. Real Madrid už totiž osm utkání v řadě ani jednou neinkasoval! Dočká se devátého zápasu s čistým kontem i proti ofenzivně laděným Baskům? I tato série pomohla Realu ke třetímu místu. Obvykle se s ním královský klub odmítá smířit a považuje jej za ztrátu, ale nutno říct, že se zatím daří také jeho městskému rivalovi. Simeoneho parta stále ruší zavedenou rutinu boje mezi Realem a Barcelonou a zatím se jí daří držet s vedoucím katalánským celkem krok.

Hned za Realem Madrid je právě jeho nedělní soupeř, i když bodový rozdíl je propastných jedenáct bodů. Pokud počítáme pouze první ligu, tak Athleticu se zatím poměrně daří, neboť má za sebou tři utkání s tříbodovým přísunem. Nadcházející utkání bude opravdu testem, protože hosté přijíždějí se skvělou obranou, domácí se pyšní výbornou ofenzívou. Jen považte sami, jak se Valverdeho svěřencům daří. UD Almería odjížděla ze stadionu San Mamés s výpraskem 6:1, o který se zasloužil především dvougólový střelec Ibai Gómez. Real Valladolid inkasoval na stejném místě čtyřikrát a nepomohly mu ani dva vstřelené góly. Že to nebyla náhoda, to dokázali Lvi v posledním ligovém utkání, v němž přijeli do Osasuny.

Tam si z chutí zastříleli, trefili se postupně Markel Susaeta, dvěma brankami se prezentoval Aritz Aduriz a k němu se přidali ještě Ibai Gómez s Kikem Solou. Impresivní skóre, co říkáte? Zastaví Real Madrid se svým obranným valem pružnou a především efektivní útočnou hrozbu domácích? V to doufá alespoň trenér Ernesto Valverde, který na tiskové konferenci prohlásil: "V současné chvíli se nám opravdu daří a líbí se mi, jak hrajeme. Na tréninku zkoušíme nové věci a hráči mají chuť i odhodlání. Naše sebevědomí je zpět a já doufám, že si jej udržíme i přes prohru v ligovém poháru. Čeká nás slavný Real Madrid a já věřím, že se můžeme prezentovat dobrým výkonem a pokusit se získat nějaké body," dodává optimisticky Valverde.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - Iturraspe - Susaeta, Ander, Rico, Muniaín - Aduriz
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrić, Alonso, Di María - Jesé, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 4.20 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Valencia CF  (sobota 16:00)
Katalánská Barcelona si v minulém kole vzala zpět první místo z rukou Atlética Madrid, ale stále ji od druhého soupeře dělí pouze lepší skóre. Navýšit rozdíl mezi oběma týmy budou chtít svěřenci trenéra Gerarda Martina v sobotu odpoledne, když přivítají Netopýry z Valencie.

Ti však jako by stále nemohli naplno rozvinout křídla. Valencia vyhrála naposledy na začátku ledna tohoto roku, od té doby nasbírala jen dvě porážky a tři remízové výsledky. Na hledání ztracené formy si navíc nevybrala nejlepší vhodnou dobu - teď ji totiž čeká návštěva slavného Camp Nou. Na úkor Atlética Madrid Netopýři nepostoupili ani v rámci Copa del Rey, takže šance na úspěšnou sezonu se rapidně snižují. Barcelona si naopak se svým soupeřem z Levante poradila skvěle a v celkovém součtu 9:2 postoupila.

O čerstvé emoce se s médii hned po utkání podělil Andrés Iniesta, který byl spokojen jednak s výkonem týmu jako celku, jednak se svým vlastním představením. Iniesta se do akce vrátil po několikatýdenním zranění. Gól sice nevstřelil, ale byl svědkem zásahů Adriana, Carlese Puyola, Alexise Sáncheze a nakonec i Cesca Fábregase. Také do sítě brankáře Josého Manuela Pinta se trefil hráč Blaugranas, konkrétně si vlastní branku vstřelil Sergi Roberto. Na postupu Barcelony to ale mnoho změnit nemohlo a katalánský tým tak slaví postup s nadějí na další trofej.

Iniesta v pohárovém klání odehrál první půli, v té druhé byl nahrazen Pedrem. Celá změna však byla připravena již před zápasem, což dokládá Iniesta osobně: "Cítím se dobře, všechno jde tak, jak by mělo. O tom střídání jsme rozhodli již před utkáním. Když se vrátíte po delším zranění, nesmíte se přetížit. Nebylo to o tom, abych nějak zářil. Jen jsem se měl zapojit zpět do týmu. Vím, že toto dvojutkání bylo zcela v naší režii, ale chtěli jsme se jen připravit na sobotní duel. V zápase s Valencií nás čeká mnoho obtížných momentů, takže je dobře, že se naše sebevědomí takto navýšilo. Myslím, že ta nejtěžší a nejklíčovější fáze sezony teprve přichází," uvedl odchovanec La Masie.

Barcelona bude v domácím prostředí jasným favoritem. Jednak se Valencii nedaří, jednak v posledních dnech přišla o několik hráčů. Na odchodu jsou Andrés Guardado, Hélder Postiga nebo Dorlan Pabón. Zajímavé je, kdo že by mohl proti Barceloně debutovat. Z čínského angažmá se totiž vrací Seydou Keita, bývalý hráč katalánského celku. Současná desátá příčka je jistě daleko vzdálena od předsezónních cílů vedení, ale hráči sami si uvědomují obtížnost situace. Po herní, výsledkové a především finanční stránce je má čekat lepší budoucnost. K tomu se upíná také obránce Jeremy Mathieu.

Ten dostal šanci hovořit na tiskové konferenci před ostře sledovaným utkáním a rozhodně nechce věšet hlavu. "Toto je sezona plná změn, transformujeme se ve vedení, po finanční stránce a procházíme také hráčskými obměnami. Letošní sezona sice ještě není úplně ztracena, ale spíše se díváme po té nadcházející. Je těžké pochopit, co se tady děje. Hráči odcházejí, není snadné je adekvátně nahradit a celé vedení se snaží napravit chyby po stránce majetkové. Velké kluby mají zájem o naše nejlepší hráče a my je nemáme jak nahradit. Navíc, jejich odchody těžce dopadají na celý tým. Prezident se ale přesto snaží rozhodovat se tak, aby na tom profitoval celý tým. Teď se chceme soustředit na utkání s Barcelonou. Když se nám podaří pracovat na defenzívě a nepustíme soupeře do velkých šancí, můžeme si odvézt nějaké body i z Camp Nou," neztrácí Francouz optimismus.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fábregas - Alexis, Messi, Pedro
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Costa, Mathieu, Pereira - Banega, Romeu, Parejo, Piatti - Jonas - Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Rayo Vallecano  (sobota 18:00)
Druhým zápasem v pořadí sobotního programu Primera División je souboj Levante s Rayem Vallecanem od šesti hodin večer. Do konce sezony sice stále zbývá dostatek utkání, ovšem Rayu již nyní teče do bot natolik, že potřebuje zabrat nejlépe už nyní.

Svěřenci Paca Jémeze momentálně na první nesestupovou příčku ztrácí pět bodů, a to je před nimi i osmnáctý Valladolid s tříbodovým náskokem. "Věděli jsme, že většina našich blízkých soupeřů minulý týden zvítězí a realita je taková, že nyní jedeme do Levante na ostří nože, protože je to pro nás klíčový zápas," poznamenal útočník Vallecana Jonathan Viera.

"Nemůžeme se ničím nechat ošálit. Pokud chceme být stále boji o záchranu na dosah, musíme zvítězit. Když se to nepovede, okolní týmy nám odskočí ještě více a pak už to bude obzvláště těžké," dodal.

Potíže Raya vězí hlavně v děravé defenzivě. V počtu obdržených branek se madridskému klubu může vyrovnat jen Real Betis, který jako jediný prožívá ještě horší sezonu. "Ostatní týmy se na góly do naší sítě ani nijak zvlášť nenadřou, to musíme změnit."

Levante si ve svém posledním zápase rovněž neprožilo ideální obranářský den, když proti favorizované Barceloně v ligovém poháru inkasovalo hned pětkrát. Ovšem liga samotná byla o poznání úspěšnější, cenná výhra 3:2 ze Sevilly se nevozí každý den. Vždyť svěřenci Unaie Emeryho naposledy v lize před úspěchem Levante prohráli druhého listopadu loňského roku!

Klub z Valencie se tak rázem ocitl na příjemném osmém místě, navýsost daleko od ohrožení sestupem. "Abych byl upřímný, při pohledu na tabulku jsme vlastně lídry naší 'miniligy'," poznamenal spokojeně záložník Pedro López. "Je nutné, abychom v tomhle pokračovali a co nejdříve si záchranu zajistili. Výhrou nad Rayem bychom se dostali na třicet bodů, což je v současné vyrovnané tabulce docela dost."
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Vyntra, Navarro, Juanfran, Babá - Simao, Diop - López, García, Ivanschitz - Barral
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Castro, Saúl, Nacho - Baena, Trashorras - Lass, Bueno, Viera - Larrivey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Real Valladolid  (sobota 20:00)
Dvaadvacáté kolo proti sobě svedlo dva celky, které se dlouhodobě potýkají s mizernou formou. Zatímco hostující Valladolid se minulým kolem možná konečně nastartoval, Getafe tento důležitý první krok ještě stále čeká.

Ještě nedávno se v madridském klubu netajili pohárovými ambicemi, ovšem šest kol v řadě bez vítězství je nutí čím dál víc pokoukávat po klubech ohrožených sestupem. Jedním z nich je právě Valladolid, jenž na Getafe ztrácí pět bodů. Sobotní prohra je tak pro domácí něčím naprosto nepřijatelným, jde v podstatě o šestibodový zápas.

"Hodně jsme se letos pohybovali tabulkou nahoru dolů," konstatuje trenér Getafe Luis García. "Byli jsme už na sestupových příčkách, pak zase na šestém místě, a tento zápas nám napoví, jestli se v příštích týdnech budeme koukat spíše nahoru nebo dolů."

"Očekávám adekvátní přístup jak hráčů, tak fanoušků. Jsme jen tři body od osmého Levante, a pokud zvítězíme, můžeme se na ně znovu dotáhnout,"
dodal García. Jeho protějšek na lavičce Valladolidu Juan Ignácio Martínez již svůj tým zdánlivě dokázal vysekat z nejhoršího a nyní věnuje pozornost zopakování výkonu z minulého kola. V něm totiž Valladolid doma překvapivě porazil Villarreal 1:0. "Nyní musíme naši kvalitu ukázat i mimo domácí stadion," burcuje Martínez.

"Getafe je těžký soupeř, vždycky jsou s nimi konečné výsledky jen velice těsné a z posledních kol si navíc zasloužili získat víc, než se jim ve skutečnosti podařilo," vysekl kouč Valladolidu svému soupeři poklonu. Na své soupisce může znovu počítat s obráncem Marcem Valientem, zato Valdet Rama si na tréninku přivodil svalové zranění a jeho start je v ohrožení.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Arroyo, López, Rafa, Escudero - Míchel, Borja - León, Sarabia, Castro - Marica
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Rukavina, Rueda, Mitrović, Peňa - Rubio, Rossi - Omar, Larsson, Rama - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Sevilla FC  (sobota 22:00)
Nedávný úpadek formy má za následek, že pohárové ambice Sevilly začínají znovu nabírat povážlivé trhliny. V Andaluském derby proti Malaze dostanou svěřenci Unaie Emeryho další šanci znovu nakopnout pronásledování momentálně unikající první šestky týmů ligové tabulky.

Navzdory třem zápasům za sebou, v nichž Sevilla nedokázala zvítězit, se stále drží na slušné sedmé příčce. Ovšem na rozdíl od loňského ročníku tentokráte nemusí dojít na takový luxus, aby se do pohárové Evropy kvalifikoval i klub z této nebo nižší pozice, a tak je momentální pětibodová ztráta na šestý Real Sociedad hlavním cílem Andalusanů.

"Je pravda, že zisk tří bodů nás nyní může znovu posunout do podstatně pohodlnější pozice," připouští očividné trenér Emery. "Jsme už blízko, ale přitom nám stále něco schází."

Nicméně jakkoli se Malaze v dosavadní sezoně nedaří a drží se pouhé dva body nad sestupovými vodami, derby je vždy specifickým střetnutím, kde se tabulkové postavení i momentální forma odsouvají do pozadí. "Všechny kluby dokážou být nebezpečné na svých stadionech a my na to musíme být připraveni. Tohle je navíc derby plné rivality, víme, že musíme nastoupit s pozitivním přístupem."

Dobrou zprávou pro domácí je nedávná aktivita na přestupovém trhu, která klubu přinesla dvě čerstvé posily. Křídelník Nordin Amrabat dorazil na jih Španělska z Galatasaraye a útočník Ezequiel Rescaldani zase z argentinského Vélezu Sarsfield. "Normálně dávám tak sedm až jedenáct branek za sezonu. Jsem tady od střílení gólů," uvedl se fanouškům Malagy Amrabat. Dost možná bude svými pokusy strašit v brance hostů Javiho Varase, jednička Beto totiž může zápas vynechat kvůli potížím s lýtkem.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Sánchez, Ferreira, Antunes - Tissone, Camacho - Portillo, Duda, Eliseu - Juanmi
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Fazio, Pareja, Moreno - Reyes, Rakitić, Iborra, Vitolo - Bacca, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Celta Vigo  (pátek 21:00)
Páteční předehrávka dvaadvacátého kola nejvyšší španělské soutěže má na programu jediný zápas a je jím střet domácí Granady se Celtou Vigo. Ani jeden z týmů nezažívá ideální sezonu, protože oběma chybí vyrovnanost a ustálenost po výkonnostní stránce.

Oba týmy se mohou soustředit již jen na ligovou scénu, což jim umožňuje větší rozložení sil. Jedenáctá Granada má již jeden velmi těžký test za sebou, když v minulém kole sehrála utkání s Realem Madrid. Příliš při něm neobstála a body si nechal Bílý balet všechny, na druhou stranu je pro domácí potěšující fakt, že celý první poločas uhráli s favoritem bez inkasovaného gólu. O ty se až po hodině hry postaralo duo Cristiano Ronaldo - Karim Benzema. V dresu Granady se dobrými výkony prezentuje mladík Recio, který je v klubu na hostování z Málagy. Ta už si také všímá jeho schopností, ale talentovaný hráč se chce nejprve soustředit na vlastní výkony.

Recio si dobře uvědomuje, jak bude utkání s Celtou Vigo důležité a snaží se opírat o silnou podporu domácích fanoušků. Právě s jejich přispěním by Reciovi spoluhráči mohli docílit tří bodů a s nimi tedy i postupu do první desítky. Po čtvrtečním tréninku se Recio podělil o své dojmy s novináři: "Tvrdě pracujeme na tom, abychom se zlepšili. Všichni víme, jak náročná tato část sezony bude a jak bude složité vyhrát také proti Celtě. Na domácí půdě nám to moc nejde, ale věřím, že za pomoci fanoušků a štěstí můžeme získat tři body. Víme, jakým stylem se Celta prezentuje, ráda drží míč a snaží se kontrolovat hru. Klíčem k úspěchu podle mne bude střed hřiště. Když se nám podaří zacelit mezeru mezi naším útokem a obranou, najdeme klíč k celému zápasu. Je pravda, že jsem zaregistroval zájem Málagy, klub se mnou počítá vzhledem k budoucnosti. Já se ale chci soustředit na vlastní výkony, abych Granadě pomohl k záchraně," říká střední záložník.

Na Stadio Nuevo Los Cármenes v Granadě přijede Celta Vigo, které se poslední zápas vydařil o něco víc. Realu Betis nastřílela čtyři branky a i přes dvě inkasované se mohla radovat ze tří bodů. Ty by ráda získala také proti domácímu týmu a v ideálním případě jej v tabulce předskočila. Tým trenéra Luise Enriqueho rozhodně nenaplňuje předsezónní ideály a body sbírá jen s obtížemi. O to víc by uvítal jejich další přísun a na pár chvil se posunul v tabulce směrem vzhůru.

Svědčí o tom i slova mladíka Rafinhy, odchovance katalánské Barcelony. Ta svůj talent poslala na hostování a svěřila jej do péče někdejšího klubového zaměstnance Enriqueho. Rafinha mu zatím důvěru oplácí a patří ke klíčovým hráčům celého týmu. Sám si také uvědomuje, že bude muset vydat maximum svých sil, protože Granada bude velice motivovaným soupeřem. "Nebude to pro nás vůbec snadné utkání, protože Granada hraje na domácím hřišti a bude mít stejnou touhu zajistit si body. Minulé utkání se nám ale povedlo a naše sebevědomí stoupá. Chtěli bychom si připsat dvě vyhraná utkání po sobě, což se nám ještě nepovedlo. Oba jsou to týmy, které produkují zajímavý fotbal, takže klíčem k našemu vítězství bude kontrola hry od jejího začátku. To nebude snadné, protože Granada se oproti první polovině sezony v mnohém zlepšila. Přesto je naší povinností bojovat až do konce," nabádá Rafinha.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Mainz, Murillo, Angulo - Rico, Iturra, Recio - Piti, El Arabi, Brahimi
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Costas, Fontás, Jonny - Fernández, Oubiňa, Rafinha - Krohn-Dehli, Charles, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona21173157:1354
2.Atlético Madrid21173152:1454
3.Real Madrid21172260:2153
4.Athletic Bilbao21133541:2742
5.Villarreal CF21114639:2237
6.Real Sociedad21106542:3036
7.Sevilla FC2187639:3431
8.Levante UD2176822:3027
9.Espanyol Barcelona2175925:2726
10.Valencia CF21741028:3325
11.Granada CF21731119:2724
12.Getafe CF21731122:3424
13.Celta Vigo21641127:3422
14.CA Osasuna21641118:3422
15.UD Almería21641122:4022
16.Málaga CF21561019:2721
17.Elche CF21561019:3221
18.Real Valladolid21471024:3719
19.Rayo Vallecano21511521:5116
20.Real Betis21251418:4711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (709)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele