Primera División - preview 21. kola

30.01.2015, 08:43, aktualizováno 02.02.2015, 08:20
Previews
Jednadvacáté kolo španělské ligy má před sebou svůj závěrečný zápas, který proti sobě svede Málagu a Valencii. Zatímco andaluský klub začíná ztrácet a jeho manko na pohárové pozice se zvětšuje, hosté budou chtít zpátky od Sevilly získat čtvrtou příčku...
Málaga CF - Valencia CF  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávku jednadvacátého kola Primera División obstarají Malaga s Valencií. Zatímco domácí celek po slibných výsledcích začíná poněkud odpadávat z možného boje o pohárové umístění, hosté sebevědomě kráčí za svým vytouženým čtvrtým místem.

Ve valencijském týmu přes zimní přestupové období došlo na neobvykle vysoký počet změn v hráčském kádru, což trenér Nuno okomentoval slovy: "Posílili jsme kádr tam, kde jsme považovali za vhodné, a vytáhli si dva hráče z juniorky. Došlo sice i na několik odchodů, ale Valencie pořád zůstává dobrým celkem. Máme dostatek sebevědomí a věříme, že dokážeme pokračovat v boji o náš cíl."

Mezi těmi, kdo stadion Mestalla v zimě opouštějí, jsou argentinský záložník Bruno Zuculini, jehož si předčasně stáhli z hostování v Manchesteru City, zatímco kontrakt Joaa Pereiry byl pro změnu rovnou s okamžitou platností ukončen. Čerstvou posilou do záložních řad je naopak argentinský reprezentant Enzo Pérez, jenž přišel z lisabonské Benfiky.

Los Che nyní čeká cesta na stadion La Rosaleda, kde se pokusí navázat na svá dvě nedávná ligová vítězství, která jim vynesla kýžené čtvrté místo s dvoubodovým náskokem na pátou Sevillu, již právě valencijští minulý týden přehráli 3:1. "Soustředíme se jen na sebe, ne na ostatní," tvrdí Nuno. "Cílíme vždy na tři body bez ohledu na to, proti komu hrajeme."

Malaga se naopak naposledy radoval ze zisku tří bodů ještě před Vánoci, od té doby získali Andalusané pouhé dva body. Nedávná remíza 1:1 s Athleticem znamenala propad na sedmé místo s devítibodovým odstupem na svého pondělního soupeře. Další tvrdou stopku navíc Malaze vystavili Baskové z Bilbaa ve čtvrtfinále Copa del Rey, kde se kvalifikovali mezi nejlepší čtyři právě na jejich úkor. "Měli jsme historickou příležitost dosáhnout na semifinále, ale nebylo nám přáno," posteskl si trenér Javi Gracia. "Jsme zklamaní."

Čtvrteční pohárový zápas byl navíc posledním pro Vitorina Antunese v dresu Malagy, neboť v neděli došlo na oficiální prohlášení klubu ohledně dohody o jeho přestupu do Dinama Kyjev. Pokud již vše zdárně dospěje do konce a portugalský obránce španělský klub opravdu opustí, půjde již o pátého hráče, který tak v zimě v Malaze učinil.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Weligton, Boka - Camacho, Darder - Castillejo, Amrabat, Samuel - Guerra
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Cancelo, Mustafi, Otamendi, Gayá - Fuego, Pérez - Rodrigo, Parejo, Gomes - Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.25 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - Athletic Bilbao  (neděle 12:00)
Tradiční zápas v nedělní poledne připadl v rámci jednadvacátého kola Primera División na souboj Levante s Athleticem. Oba celky si letošní sezonu bezesporu představovaly jinak: hosté z Bilbaa se namísto vysněné poutě Ligou mistrů musí ze čtrnáctého místa nervózně poohlížet po sestupových vodách, zatímco Levante kvůli sobotní výhře Granady dokonce figuruje na úplném dně ligové tabulky.

Není tak divu, že trenér valencijského klubu Lucas Alcaraz volá po co nejrychlejším zvratu k lepšímu, dokud ještě není pozdě. Jeho tým čeká na ligové vítězství již dlouhých osm kol, což znamená, že naposledy si Levante mohlo užít vítězné oslavy v listopadu loňského roku. Ztráta na záchranu však zůstává minimální, už jen samotná výhra nad Athleticem by stačila k posunu o dobré tři příčky vpřed. "Potřebujeme několik dobrých výsledků," upozorňuje kouč Alcaraz.

"Je velmi důležité naladit se na vítěznou strunu a čelit svým potížím, které v našem tabulkovém postavení máme," pokračoval manažer Levante na předzápasové tiskové konferenci. "Pracujeme na tom a celý tým věnuje pozornost tomu, abychom našeho cíle dosáhli. Nejde ignorovat, jak je Bilbao fyzickým mužstvem s přímočarým stylem hry, ale zároveň nesmíme ztratit naši vlastní identitu. Víme, co chceme, a jak to chceme. Nikdo nemůže sebeméně zpochybňovat naše nasazení."

Athletic je na tom v ligové tabulce o pouhé čtyři body lépe než jeho nedělní soupeř. Prostor pro možné zaváhání se po příšerné sérii sedmi zápasů bez výhry scvrknul na naprosté minimum a jedinou radostí tak v Bilbau mohou mít z postupu do semifinále ligového poháru díky těsné výhře ve dvojzápase s Malagou (0:0, 1:0). "Výsledky jako tento a postup do semifinále k tomu vždycky pohání kupředu," věří trenér Ernesto Valverde. "Uvidíme, zda teď konečně máme tu dobrou náladu, která nás může pošoupnout tabulkou vzhůru."
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Vyntra, Ramis, Juanfran, Toňo - Morales, Simao, Diop, Ivanschitz - Casadesús, Barral
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Etxeita, Laporte, Balenziaga - José, Rico - Susaeta, Marcos, Muniain - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.20 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - Getafe CF  (neděle 17:00)
Almería se v dalším záchranářském souboji utká v neděli s Getafe. Domácí prohráli tři zápasy v řadě a patří jim až osmnáctá příčka. Madridští na tom nejsou o moc lépe, s čtyřbodovým náskokem na první sestupovou pozici se jim však dýchá přece jen o něco volněji.

Andalusanům se vstup do nového roku příliš nepovedl. V lednu si ze čtyř zápasů v La Lize připsali jen tři body a po třech porážkách v řadě od Sevilly, Valencie a Espanyolu se propadli až do sestupového pásma. Proti Getafe se však po dvou venkovních zápasech znovu vrací na vlastní stadion a na svého tabulkového souseda si věří. Aby uspěli, musí se však vyvarovat chyb z minulého utkání, během něhož de facto ztratili naději na dobrý výsledek během tří minut v první půli, kdy se dvakrát vcelku lacině trefil Stuani.

"Nesmíme znova začít zápas tak naivně jako proti Espanyolu. Byli jsme hodně pasivní hlavně v prvním poločase, což se nám třeba nestalo v minulých dvou zápasech na Mestalle a La Rosaledě," nabádal své spoluhráče domácí obránce Ximo Navarro. "Náš cíl je jasný a každý získaný bod bude nesmírně důležitý. Sezóna už se přehoupla do druhé půle a všechny darované góly našim soupeřům nás mohou velmi mrzet," zakončil pětadvacetiletý rodák z Mallorky.

Madridští se po nevydařeném čtvrtfinále domácího poháru, kdy v součtu obou utkání podlehli Villarrealu 0:2, mohou již plně soustředit na boj o udržení. Hostující kouč Quique Sanchez Flores bral prohru s Žlutou ponorkou sportovně. "Moje zklamání není zase tak velké, hlavně když se podívám, s kým bychom hráli v semifinále. Villarreal se teď musí utkat s Barcelonou, která má asi momentálně nejlepší formu v celém Španělsku. My máme úzký kádr, takže dvojutkání s Barcou pro mě nebyla až tak lákavá představa. Jen by nám to odvedlo pozornost od naší hlavní priority, což je liga," střízlivě zhodnotil šance svého klubu Flores.

Getafe se musí v Almeríi obejít bez potrestaného Alexise Ruana a Mehdi Lacen se ještě stále nevrátil z Afrického poháru národů. Otazník rovněž visí nad startem Karima Yody a Juana Valery, kteří se potýkají se zraněními. Oplatí Almería svému soupeři lednové vyřazení z Copy del Rey? To se dozvíme v neděli od 17:00, zápas bude řídit Igancio Iglesias Villanueva.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Dubarbier, Vélez, Trujillo, Navarro - Verza, Partey - Mendez, Corona, Wellington - Hemed
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Lago, Naldo, Velázquez, Arroyo - Castro, Rodríguez - Hinestroza, Sammir, Sarabia - Vázquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Espanyol Barcelona  (neděle 19:00)
Pátá Sevilla chce stůj co stůj udržet alespoň pátou pozici, která jí zaručuje Evropskou ligu. Liga mistrů je ale ještě větším lákadlem a na čtvrtou Valencii Seville chybí jen dva body, což rozhodně není nepřekonatelná vzdálenost. Potíž je v tom, že s devátým Espanyolem Barcelona Sevilla nemá právě dobré zkušenosti.

Když se oba týmy utkaly naposledy, jednalo se zároveň o poslední oficiální utkání. V rámci Copa del Rey se první čtvrtfinále hrálo na Estadi Cornellà-El Prat a šťastnějším týmem byli domácí. Ti potvrdili, že na domácí půdě se jim daří mnohem lépe a zvládli dramatický zápas se Sevillou mnohem lépe. Dokonce sedm hráčů Espanyolu Barcelona bylo napomenutou žlutou kartou, ale přesto se v ochozech slavilo. Domácí totiž vyhráli 3:1 a do odvety si vezli nadějné dvougólové vedení. První branku vstřelil Felipe Caicedo, po něm se trefil také Sergio García. Deset minut před koncem zápasu přidal třetí branku Lucas Vázquez a ani snížení Carlose Baccy nepomohlo.

O týden později se oba celky utkaly znovu. Domácí Sevilla dokázala odčarovat kouzlo barcelonského prostředí, ale k postupu jí to stejně nepomohlo. Jediná branka zápasu, kterou dvě minuty před koncem vstřelil Diogo Figueiras, nestačila. Sevilla padla a do další fáze Copa del Rey se podívá Espanyol Barcelona. Není divu, že jeho trenér neskrýval nadšení. Sergio chválil svůj tým: "Tyhle zápasy vás vždycky mohou hodně naučit a motivovat. Připravoval jsem své hráče na to, že prostředí v Seville bude jako peklo. A my jím musíme projít. Skutečně to tak bylo, protože Sevilla má skvělé příznivce. Nám se ale úsilí vyplatilo."

"Sevilla je skvělý tým a my jsme hrdí, že se nám něco podobného povedlo. Věděli jsme, že na jejich půdě to bude ohromně těžké, ale účelově jsme se na to připravovali a povedlo se nám eliminovat jejich největší zbraně. Největším cíle pro nás bylo to, abychom nedovolili Seville vstřelit branku. To se nám sice nepovedlo, ale udrželi jsme je až do konce zápasu, což bylo nakonec rozhodující. Tým je téměř v extázi a já doufám, že se nám tento pocit podaří ještě nějakou chvíli udržet. Copa del Rey je trochu specifická, ale nás teď čeká liga a na ni se musíme pořádně připravit," uvědomuje si trenér Sergio.

Forma Espanyolu je jako na houpačce. Po dvou výhrách téměř vždycky přijde dvakrát také porážka. V minulém kole La Ligy se barcelonskému týmu povedlo vstřelit tři branky Almeríi, když se v prvním poločase dvakrát trefil Christian Stuani. dvacet minut před koncem zápasu se do střelecké listiny zapsal také Felipe Caicedo, který byl na hřišti sotva čtyři minuty. I díky tomu je Espanyol devátý a na kontě má 26 bodů. Nemusí se ani tak moc ohlížet přes rameno, protože oba nejbližší pronásledovatelé už své zápasy v rámci 21. kola odehráli a neuspěli.

Sevilla má také hodně co napravovat. Ambiciózní tým a účastní Evropské ligy z posledních tří zápasů ve všech soutěžích dohromady vyhrál jen jedno jediné - zmiňovanou odvetu proti Espanyolu. To mu ale stejně nepomohlo k postupu. Před tímto zápasem to také nebyla žádná sláva. V atraktivním duelu padlo mnoho žlutých karet, ale především čtyři branky. Dvě z nich z pokutových kopů. Za Valencii se trefili Daniel Parejo, střelec dvou branek a také Javi Fuego. Ještě před koncem poločasu se trefil osvědčený kanonýr Carlos Bacca, ale Seville to moc nepomohlo.

V týmu Sevilly se řeší jen drobné problémy. Zdravotní stav není ideální u polského záložníka Grzegorze Krychowiaka, ale to je jediná vážnější otázka, která se vznáší nad sestavou. To Espanyol Barcelona má větší starosti. Opustil jej Álex Fernández a do Villarrealu přestoupil také mladý stoper Eric Bertrand Bailly. Jak se Espanyol popere s odchody i vlastní euforií proti Seville?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Villarreal CF  (neděle 21:00)
Hodně zajímavý zápas se odehraje v neděli na Camp Nou. Proti domácím Blaugranas se totiž postaví šestý Villarreal, jenž by v rámci svých pohárových ambicí měl i s takto silnými soupeři bodovat. Barca je ovšem aktuálně ve skvělé formě a Žlutá ponorka bude mít co dělat, aby uhájila osmnácti zápasovou šňůru bez porážky.

Barcelona už opět přehrává jednoho soupeře za druhým a dává zapomenout na některé nemastné výkony z loňského podzimu. Dohromady ve všech soutěžích už svěřenci Luise Enriqueho vyhráli sedm zápasů v řadě. Od začátku nového roku klopýtli Katalánci v lize jen v úvodním zápase s Realem Sociedad a pak už sbírali jen samé tříbodové zisky ozdobené postupem v domácím poháru přes Elche. V posledním kole Copy del Rey si pak parta kolem kapitána Xaviho došlápla na úřadující ligové šampiony. Na půdě Atlética Madrid zvítězila Barcelona 3:2 a celkem jasně postoupila do semifinále, kde narazí právě na Villarreal.

Právě poslední zápas domácích byl předmětem mnoha kontroverzí a zejména dvougólový Neymar byl hodně kritizován za údajné provokace soupeře. Enrique se však za své hráče postavil. "Všichni mí hráči ukázali výborné chování, zvláště pokud uvážíme vypjatost zápasu a výzvu, kterou představoval. Neztratili svůj klid a byli plně soustředěni na hru. Jakákoli další interpretace dění na hřišti už je věcí vás novinářů," uvedl domácí lodivod.

Villarreal se stejně jako Barca může v poslední době pyšnit vynikajícím výsledky. Marcelinův tým už neprohrál osmnáct utkání v řadě a válí i ve španělském poháru, kde v týdnu přešel přes Getafe. "Neprohráli jsme osmnáct zápasů a na Camp Nou si jdeme pro vítězství," prohlásil před zápasem Gerard Moreno, jenž v odvetném utkání s Getafe vstřelil jediný gól zápasu.

Žluté ponorce nepomůže zraněný Jokič. Utkání začíná ve 21:00, hlavním sudím bude Iñaki Bikandi Garrido.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mascherano, Piqué, Alves - Iniesta, Busquets, Rakitič - Neymar, Suárez, Messi
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Ruiz, Musacchio, Mario - Čeryšev, Bruno, Trigueros, Dos Santos - Vietto, Uche
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Real Sociedad  (sobota 16:00)
Prvním týmem, který se pokusí v Primera División využít v zápase s Realem Madrid absence Cristiana Ronalda, bude Real Sociedad. Baskický celek již má s touto lákavou vizí pozitivní zkušenosti a také jeho manažer David Moyes se nechal slyšet, že absence portugalské superstar je dobrou zprávou.

Ronaldo totiž v dosavadním průběhu ligové sezony naskočil do všech zápasů, vyjma jediného. A právě tehdy, na stadionu Anoeta, utržil Real od Sociedadu nečekanou porážku 4:2, přestože po vydařeném vstupu do utkání držel dvoubrankový náskok. Nyní bude čerstvý držitel Zlatého míče a střelec osmadvaceti ligových branek chybět proti baskickému soupeři kvůli dvouzápasovému trestu za obdrženou červenou kartu v předchozím zápase s Córdobou i podruhé.

Přesto David Moyes, jenž v průběhu sezony nahradil na lavičce celku ze San Sebastiánu tápajícího Jagobu Arrasateho, moc dobře zná kvality Bílého baletu i bez jeho nejblyštivější hvězdy. "Doufám, že Ronaldova absence bude užitečná. Myslím, že by chyběl jakémukoli týmu. Ale Real Madrid má tolik hráčů prvotřídní kvality a tvoří tak dobrý tým, že si může dovolit učinit i různé změny."

"Disponují takovou rychlostí, že je nutné být opatrný při práci s míčem, neboť dovedou z obrany přecházet plynně do útoku," pokračoval Moyes v obdivném popisu kvalit svého sobotního soupeře. "Právě proto jsou evropskými šampiony a jedním z nejlepších týmů vůbec."

Sociedad samotný prožívá rozporuplnou sezonu. Na jednu stranu dokázali Baskové porazit celou ligovou špičku, tedy Real, Atlético i Barcelonu, na stranu druhou však poztráceli ohromné množství bodů s papírově slabšími soupeři, a proto se i po dvaceti odehraných kolech drží stále ve spodní polovině tabulky. "Myslím, že proti Eibaru jsme hráli dobře," připomněl skotský manažer těsnou výhru v lokálním derby z minulého týdne. "Tým teď může jet do Madridu sebevědomý, ale víme, že to tady bude náročné. Pochybuju, že kdokoli na Bérnabeu dostane deset, dvanáct šancí skórovat. Musíme využít to málo, k čemu se dostaneme. Bude k tomu potřeba sebevědomí, které do hráčů vtloukáme, pak můžeme vyhrát."

Moyesův protějšek Carlo Ancelotti pevně věří, že dočasnou díru po Ronaldovi se podaří zdárně zaplnit a zároveň doufá, že se jeho nejlepší střelec ze svého extempore poučil. "Udělal v Córdobě chybu a hned se poté omluvil. Svůj trest přijal a snad už se nic podobného nebude opakovat."

"Zápasový trest není nikdy nic příjemného, ale i tak si s tím poradíme bez problémů," pokračoval zkušený italský trenér. "Zůstaneme u stejného rozestavení jako vždy, tedy 4-4-2, s Garethem Balem na levé straně a Jamesem Rodríguezem napravo. James dostane trochu více prostoru do útoku. Budeme hrát s větším nasazením než proti Córdobě, s větším tlakem na jejich defenzivu. Nechci, aby Sociedad dostal ani píď prostoru," odtajnil Ancelotti svou sobotní taktickou přípravu.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Rodríguez, Illarramendi, Kroos, Isco - Benzema, Bale
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, González, Martínez, Yuri - Granero, Bergara - Vela, Prieto, Canales - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Atlético Madrid  (sobota 18:00)
Atlético Madrid čeká výlet do Eibaru, aby se zde utkal s místním překvapením ligy. Tým z hlavního města potřebuje bodovat, protože se chce dotáhnout na druhý celek La Ligy a zároveň si musí dávat pozor na nejbližšího konkurenta za sebou. Eibar ale nebude snadným soupeřem.

Historie vzájemných zápasů těchto dvou týmů není nijak výrazně dlouhá, neb čítá jen jedno jediné střetnutí. V rámci druhého kola letošního ročníku se oba celky utkaly ve velmi významný den - ve chvíli, kdy trenér Atlética Madrid Diego Simeone trénoval svůj tým ve stém zápase. A jeho svěřenci mu udělali radost, i když to nebylo zrovna jednoduché. Po půlhodině již Colchoneros vedli o dvě branky, když se trefili Miranda a Mario Mandžukić, ale o chvíli později vstřelil Eibar díky Abrahamovi kontaktní branku. Srovnat se mu sice nepovedlo, ale nováček ligy ukázal, že rozhodně umí bojovat.

A dokazuje to vlastně pořád. Současnou osmou příčku skromného týmu čekal asi málokdo. Eibar vypadl z Copa del Rey, když dvakrát nevyzrál na madridské Getafe, takže se může soustředit jen na La Ligu. V ní teď zrovna nezažívá úplně ideální období, což demonstrovala minimálně dvě poslední kola. Po remíze s Córdobou se Eibar utkal s Realem Sociedad San Sebastian. A v tomto případě bylo skóre ještě horší, protože hosté nevstřelili ani jednu branku. Jediným střelcem zápasu se stal v 55. minutě Xabi Prieto.

Eibar si užívá každou minutu mezi španělskou elitou a je to cítit z každého občana. Malé město, které nemá ani třicet tisíc obyvatel, se každý víkend tísní na Estadio Municipal de Ipurua, aby sledovalo počínání svých hrdinů. A samotní hráči to cítí stejně. Na stadionu, kam se vejde zhruba šest tisícovek nadšených fanoušků, už byl Real Madrid. Nyní sem zavítá i druhý tým z Madridu a to je pro hráče rovněž velká výzva. Alespoň si to myslí Capa, který v rozhovoru pro oficiální klubové stránky poznamenal: "Pokusíme se být silní, hrát odhodlaně a využít naše zbraně."

"V sobotu nás čeká skvělá událost a velká bitva. Hrozně se na ni těšíme, protože víme, že se tohle neděje zas tak často. Musíme využít všechno, co máme k dispozici. Necháme na hřišti všechno. Myslím, že Atlético je hodně podobný tým jako my. Hrají bojovně, mají vysunuté napadání a nedají vám chvíli pokoj. Mají jasnou strategii a brilantního trenéra na lavičce. Nikdy neodpočívají a vždycky hrají hodně intenzivně," uvědomuje si Capa.

Atlético má co napravovat, protože mu nevyšel poslední zápas. V rámci poháru Copa del Rey se utkal nadvakrát s Barcelonou a prohrál oba zápasy. Na domácí půdě se sice opět trefil Fernando Torres, který poslal Atlético do vedení už v první minutě, ale dva góly Neymara byly zcela zásadní. K tomu si ještě vlastní branku dal Miranda, takže ani penalta Raúla Garcii nic neznamenala. Atlético navíc podlehlo emocím a dva hráči museli být vyloučeni. Tým trenéra Diega Simeoneho se tak musí soustředit opět na La Ligu. V ní se mu poslední utkání povedlo mnohem lépe, když si poradil s Rayem Vallecano především díky brankám od Antoineho Griezmanna.

Hlavním problémem Eibaru je střílení branek. Malý tým vstřelil jen 24 branek, což je přesně o čtyři méně, než v La Lize vstřelil sám Cristiano Ronaldo. Nejlepším střelcem Eibaru je veterán Mikel Arruabarrena, který se trefil pětkrát. Atlético straší zdravotní problémy dvojice Tiago a Gabi.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Anibarro, Navas, Ekiza, Lillo - Errasti, Boateng - Capa, Del Moral, Saúl - Piovaccari
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira - Koke, Tiago, Suárez, García - Griezmann, Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 3.75 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Elche CF  (sobota 20:00)
Další z důležitých soubojů o záchranu čeká v sobotu večer Granadu a Elche. V minulém vzájemném zápase se oba soupeři rozešli smírně, na Estadio Nuevo Los Cármenes by však nyní zejména domácí Granada potřebovala bodovat naplno. Poslední tým tabulky už totiž nevyhrál už dlouhých šestnáct kol.

Granada se stále neskutečně trápí a po zásluze se nachází na samém chvostu La Ligy. Nebylo proto divu, že minulý týden přišla změna na trenérském postu, když Joaquína Caparróse nahradil mnoha štacemi ostřílený Abel Resino. Při jeho premiéře pak minulý týden El Graná remizoval na půdě Deportiva 2:2. S novým trenérem přišlo jen za poslední měsíc do klubu hned šest nových posil. Mezi nimi se nacházejí křídelníci Candelas, Bangoura, Robert Ibáñez, středopolař Pérez a obránci Emanuel Insúa a Juan Cala.

"V kabině je znát změna atmosféry s příchodem nových hráčů, to cítíme všichni. Myslím, že máme nyní opravdu dobré mužstvo, ale rozhodující budou naše výsledky. Stačí už jen zabrat, nabrat trochu sebejistoty a vítězství přijdou," řekl na tiskové konferenci domácí brankář Oier Ozabal a dodal: "Musíme je porazit, ty tři body by nás znova posunuly do boje se šesti sedmi kluby bojující o udržení."

Proti tomu však bude mít zásadní výhrady Elche. Hosté se zuby nehty drží nad sestupovým pásmem a jistě nebudou chtít přijít o svůj jednobodový náskok na osmnáctou příčku. Valencijským se navíc v lednu nebývale dařilo, odmyslíme-li si šestibodový výprask od Barcy z posledního kola, nabralo Elche slušnou formu korunovanou vítězstvími v Bilbau a na domácí půdě s konkurenčním Levante. Třešní na dortu pak byl bod z těžkého zápasu proti aktuálně čtvrté Valencii. Fran Escribá tedy může sázet proti ztrápené Granadě na sebejistotu získanou v minulých utkáních.

Hosté se ale budou muset obejít hned bez tří vykartovaných hráčů. Nejvíce bude chybět klíčový střelec Jonathas de Jesus, v záloze se pak neobjeví Faycal Fajr vyloučený v minulém kole na Nou Campu a obranná řada nemůže počítat s umem Dominga Cismy. Záložník Pedro Mosquera je rovněž mimo kvůli zranění. Na druhé straně je seznam nepoužitelných hráčů rovněž dlouhý. Domácí kouč Resino nemá k dispozici zraněné Murilla, Silvestreho, Yusteho, Rochinu ani Rikiho. Alespoň malou náplastí je pak pro manažera Granady uzdravení obránce Babina a útočníka Johna Córdoby. Zápas začíná ve 20:00, hlavním sudím bude Jesús Gil Manzano.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Oier - Insúa, Mainz, Babin, Nyom - Rico, Iturra - Lass, Piti, Ibáňez - El-Arabi
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoň - Albácer, Lombán, Roco, Suárez - Pašalič, Adrián - Ňiguez, Coro, Rodríguez - Herrera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Córdoba CF  (sobota 22:00)
Celta Vigo po nebývale úspěšném vstupu do sezony stejně tak nebývale upadla do katastrofální krize, a tak se z možného adepta na pohárové umístění stala seriózním kandidátem na boj o sestup v rozmezí pouhých několika měsíců. Domácí zápas s Córdobou tak nabývá na důležitosti i pro trenéra Eduarda Berizza, jehož budoucnost se zdá býti v ohrožení.

Galicijský celek čeká na ligové vítězství již neuvěřitelných deset kol a od sestupového pásma jej dělí pouhých pět bodů. Přesto bek Celty Andreu Fontás odmítá hovořit o kritické situaci, byť nepopírá, že je třeba zaznamenat zlepšení. "Není to ani lehká, ani příjemná situace, ani nic, co bychom chtěli nebo očekávali. V šatně ale pořád držíme pospolu a jsme přesvědčení, že to dokážeme pořád zvrátit. Zápas s Córdobou je pro nás klíčový, ale nevidíme jej jako nějaké ultimátum. Ve hře je hodně, ale nejde o žádné finále."

V roce 2015 zatím mohla Celta slavit jen jediný bod ze čtyř odehraných utkání a zvláště v posledních dvou kolech utrpěla těžké porážky s Espanyolem a Getafe. "Nehráli jsme vůbec dobře," pokračoval Fontás. "Ani v jednom ze zápasů jsme nepřevzali iniciativu. Je pochopitelné po takto dlouhém půstu bez vítězství začít o sobě pochybovat. Ale teď se více než kdy jindy potřebujeme vzchopit a věřit svým možnostem."

Zatímco domácí celek v poslední době hrozivě tápe, jeho sobotní soupeř se těší zcela odlišné formě. Córdoba pod novým trenérem Miroslavem Djukićem výrazně ožila a připsala si v novém kalendářním roce již sedm bodů, a to ještě v minulém týdnu sahala přinejmenším po bodu v zápase s favorizovaným Realem Madrid. Ani výtečný výkon sice nakonec nestačil na víc než těsnou prohru 2:1, ale Andalusané si přesto mohou ze zápasu vzít mnoho pozitivního. Přesto po mizerném úvodu sezony zůstávají pouhé dva body nad sestupovými vodami, a proto si nemohou dovolit ani trochu slevit ze svých nedávných výkonů.

"Mým cílem je dostat své hráče pod tlak a zajistit, aby se nenechali uspokojit, celý tento týden jsem je pořádně driloval," potvrdil neoblomně na tiskové konferenci Miroslav Djukić. "Už jsme se dostali ven z toho nejhoršího, teď se zotavujeme a chceme jít domů s pokorou, jenže abychom toho dosáhli, musíme pokračovat v nastolené práci." Djukićovi bude v sobotu chybět důležitý článek ofenzivy Federico Cartabia kvůli vyloučení v zápase s Realem, zatímco na druhé straně rovněž kvůli karetnímu trestu absentuje obránce Jonny Castro.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Gómez, Cabral, Fontás, Planas - Fernández, Radoja, Krohn-Dehli - Orellana, Larrivey, Nolito
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Campabadal, Pantić, Crespo, Edimar - Deivid, Rossi - Bebé, Borja, Ghilas - Andone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Deportivo La Coruña  (pátek 20:45)
Deportivo La Coruna se pokouší vyhnout se boji o sestup, ale zatím se mu jeho snaha příliš nedaří. V současné chvíli je někdejší účastník Ligy mistrů až na šestnácté příčce s náskokem pouhých dvou bodů na sestup. V páteční předehrávce vyzve domácí Rayo Vallecano, které se také nechlubí právě oslnivou formou.

Z posledních tří vzájemných střetů se dvakrát urodil remízový výsledek. V prvních z nich diváci neviděli ani jednu branku, naposledy se už oba týmy polepšily. Domácí Depor tehdy poslal do vedení José Rodriguez, ale na jeho zásah odpověděl stejně Alberto Bueno ještě do konce první půle. V té druhé se stejný hráč trefil znovu a Rayo prohrávalo. V poslední minutě nastaveného času se ale s prohrou odmítl smířit Isaac Cuenca, který gólem z penalty určil, že si oba týmy body pouze rozdělí.

Dělbu bodů dokonce se stejným výsledkem 2:2 viděli naposledy fanoušci Deportiva La Coruňa. Hosty z Granady sice dostal brzy do vedení Piti, ovšem Depor poté dvěma slepenými brankami vývoj utkání otočil, když se trefili José Rodríguez a Lucas, ale sedm minut před koncem se trefil hostující Robert Ibaňez. Teď se Deportivo potřebuje vytáhnout a bodovat proti Rayu, což ale rozhodně nebude snadný počin.

A dobře to ví i trenér Víctor Fernández. Ten na tiskové konferenci před pátečním kláním jasně uvedl: "Proti Rayu se hraje hodně těžko. Je to tým, který bojuje až do konce. Jsou zvyklí hrát ve stylu všechno nebo nic, takže jsou hodně nevyzpytatelní. Nikdy nehledí na další spekulace mimo hřiště, vždycky se pokouší maximálně soustředit a na jejich výkonu je to znát. Mají velmi dobré hráče, kteří se pokoušejí vždycky bojovat až na maximum. Myslím, že ze všech týmů, které by mohly bojovat o záchranu, je to jednoznačně největší favorit na záchranu."

"Pokud máme Rayo porazit, musíme předvést téměř zázrak. Nic jiného nám nepomůže. Musí to být náš den a musíme se soustředit od začátku ne jen do konce hrací doby, ale především ve chvílích jako je nastavení. Klíčem podle mě bude předvést jasný výkon jako tým. Jsme tam jako jeden tým a musíme táhnout za jeden provaz. Nikdo tam není sám za sebe, ale všichni hrajeme i za ostatní. Doplňujeme se, pomáháme si a v tom je naše síla."

Rayo mělo méně štěstí, protože v minulém kole narazilo na Atlético Madrid. Skvělý výkon předvedl Antoine Griezmann, jenž dal první dvě branky domácích. Jednu přidal také Manucho, který se ale trefil do vlastní brány. Do té správné se trefil jen Roberto Trashorras, takže Atlético v pohodě vyhrálo. Rayo má ještě hodně co zlepšovat a ví to také Mohammed Fatau. Ten na tiskové konferenci uvedl: "Je před námi ohromně důležité klání. Naposledy jsme to příliš nezvládli, ale bojovali jsme a myslím, že to ocenili i naši fanoušci. Teď chceme získat tři body a posunout se v tabulce zase o něco výš," dodal mladík.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Quini, Ba, Castro, Insua - Baena, Trashorras - Aquino, Bueno, Kakuta - Manucho
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Lopo, Sidnei, Luisinho - Bergantiňos, Domínguez - Rodríguez, Pérez, Cavaleiro - Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid19160364:1648
2.FC Barcelona20152354:947
3.Atlético Madrid20142440:1944
4.Valencia CF20125338:1841
5.Sevilla FC19123431:2039
6.Villarreal CF20115433:1738
7.Málaga CF2095623:2132
8.SD Eibar2076724:2627
9.Espanyol Barcelona2075825:2926
10.Rayo Vallecano20721121:3623
11.Real Sociedad2057820:2422
12.Celta Vigo2056919:2321
13.Athletic Bilbao20551016:2620
14.Getafe CF20551016:2820
15.Córdoba CF2039816:3018
16.Deportivo La Coruña20461016:3318
17.Elche CF20451118:4117
18.UD Almería20441217:3316
19.Levante UD20371013:3516
20.Granada CF2029913:3315

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1053)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele