Primera División - souhrn 21. kola

30.01.2015, 22:36, aktualizováno 02.02.2015, 22:37
Komentáře a souhrny
Barcelona udolala Villarreal a drží krok s Realem Madrid, který si poradil s Realem Sociedad. Atlético uspělo v Eibaru, La Coruňa se po tomto kole vzdálí sestupovému pásmu, jelikož vyhrála na půdě Raya. Ze zisku tří bodů se mohou těšit Celta, Athletic, Granada, Almería a nakonec také Sevilla. Málaga v pondělní dohrávce porazila Valencii...

Málaga CF - Valencia CF 1:0

02.02.2015 20:45

Góly: 25. Samuel Castillejo

Pondělní dohrávka jednadvacátého kola si připravila drobné překvapení - Valencie totiž navzdory výtečné formě z posledních týdnů prohrála na hřišti tápající Malagy 1:0. O jedinou branku utkání se postaral v pětadvacáté minutě Samú Castillejo, díky čemuž mohou Andalusané slavit svou první ligovou výhru v novém kalendářním roce 2015.

Domácí přitom do střetnutí vstupovali s hubeným ziskem dvou bodů od jednadvacátého prosince a na sebevědomí jim jistě nepřidalo ani čerstvé čtvrtfinálové vypadnutí z Copa del Rey, kde svěřenci Javiho Gracii skončili na kopačkách Athleticu. V zápase samotném však skórovali hned z prvního pořádného útoku, když Samuelův centr z pravé postranní čáry našel v pokutovém území Castilleja, a ten hlavou umístil míč přesně do dolního levého rohu branky.

Během následujících pěti minut již mohlo na světelné tabuli svítit průběžné skóre 2:0, to by ovšem musel Javi Guerra se svou ranou zblízka vyzrát na brankáře Diega Alvese. Pak o sobě dali poprvé vážněji vědět i hosté, gólmana Kameniho prověřil se svou prudkou ranou zdálky Rodrigo. Když pak šest minut před koncem první půli zamířil Dani Parejo se svou hlavičkou mimo tři tyče Kameniho branky a podobně nepřesně si na druhé straně počínal i Juanmi, šlo se do kabin za stavu 1:0.

Po změně stran Malaga pokračovala v nebojácném výkonu, díky němuž na svém stadionu Rosaleda doposud v ligové sezoně prohrála jen dvakrát, ale navýšit vedení se jí nedařilo. Samuelovu ránu vytěsnil Diego Alves na roh, za Valencii pak kontroval André Gomes, avšak pouze vyprášil Kameniho rukavice. V mezidobí šancí na obou stranách pokračoval domácí Sergi Darder, ovšem ani on si na Alvese nepřišel.

Komplikaci v honbě za vyrovnáním přineslo Valencii vyloučení beka Cancela sedmnáct minut před koncem, kdy za svůj zákrok na Nacha Camacha uviděl druhou žlutou kartu a musel předčasně opustit hřiště. Přesto se Los Che vybičovali k závěrečnému tlaku, jenže ani ten nakonec nestačil na vyrovnání, jelikož defenziva Malagy i za cenu rušivých faulů fungovala znamenitě. V samotném závěru mohl ještě upravit skóre Nordin Amrabat, ale jeho rána z třiadvaceti metrů skončila místo sítě pouze na brankové konstrukci. Malagu to však mrzet nemusí, zvítězila 1:0, pojistila si průběžné sedmé místo a nadále může po očku pomrkávat na pohárové umístění. Valencie naopak zaznamenala propad na páté místo s jednobodovou ztrátou na Sevillu.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Villarreal CF 3:2

01.02.2015 21:00

Góly: 45. Neymar, 53. Rafinha, 55. Lionel Messi - 30. Denis Čeryšev, 51. Luciano Vietto

Barcelona nakonec otočila zápas s Villarrealem, když se v druhé půli v rozmezí pouhých dvou minut trefili Rafinha a Messi. Žlutá ponorka tedy přišla o osmnáctizápasovou neporazitelnost a zůstává šestá. Katalánci stále drží kontakt s první příčkou.

Domácí byli od začátku zápasu lepším mužstvem. Ofenzivní snahy Blaugranas se zpočátku točily hlavně okolo Suáreze, na němž bylo vidět, jak moc si přeje vstřelit branku. Uruguayský forvard byl blízko skórování ve 13. minutě, když vyslal z hranice vápna nebezpečnou dělovku. Asenjo ale vytáhl parádní zákroky a vytěsnil míč na rohový kop. Ex-liverpoolský střelec měl další šanci znova ve 21. minutě, z velké blízkosti a prakticky zcela osamocen branku však nepochopitelně minul.

Hosté nabízenými šancemi na rozdíl od svých soků nepohrdli a hned při první příležitosti přišel vedoucí gól Žluté ponorky. Psala se 30. minuta a zaplněný Camp Nou šokoval po nepovedené střele Gaspara šťastným odrazem Denis Čeryšev. Překvapený Bravo už se natahoval marně - 1:0!

Obléhání branky Villarrealu se ještě víc zintenzivnělo a žlutí spoléhali na rychlé brejky. Na konci jednoho takového byla hlavička Vietta, připravený Bravo ale tentokrát schoval balón do své náruče. Obranný val Villarrealu byl nucen kapitulovat až krátce před přestávkou. Úspěšná akce začala na pravé straně, Messi zatáhl míč do vápna, posunul na Rafinhu a ten se snažil technicky překonat Asenja. Brankář hostí první ránu vyrazil, míč se ale dostal až k nehlídanému Neymarovi, jenž pohodlně doklepl míč do sítě - 1:1! Před zraky více než šedesáti tisíc diváků si Žlutá ponorka vzala krátce po změně stran překvapivé vedení zpět. Zoufalý výkop hostů ze své půlky vůbec nezachytil Piqué. Díky jeho hrubé chybě se do trháku dostal Dos Santos, jenž ve vápně ještě předložil balón lépe postavenému Viettovi, který neomylně doručil míč na požadovanou adresu - 1:2! Desátá branka argentinského mladíka v sezóně dala Villarrealu velkou naději na body.

Tyto vyhlídky však vzaly velmi rychle za své. Hned o minutu později totiž elegantně pronikl do vápna hostů Suárez, míč se přes Messiho dostal až k Rafinhovi, jenž napálil míč do prázdné branky - 2:2! Bleskový obrat pak dokonal o další dvě minutky později sám Messi. Suárez obětavě uhájil míč na hranici velkého vápna a nabíhající argentinská hvězda zacílila svůj projektil přesně do šibenice - 3:2! Pro Messiho to byla již dvaadvacátá branka v probíhajícím ročníku La Ligy.

Kýžené vedení si už domácí do konce zápasu pohlídali. Velké šance sice ještě přišly, jenže míč si už cestu do sítě nenašel. Stejně jako v 60. minutě, kdy pálil Neymar nad. V 64. minutě pak gólovou akci Villarrealu po standardní situaci zmařil ofsajd Ruize. Vzápětí se na druhé straně do úniku dostal Neymar, vyběhnuvší Asenjo mu ale chytře znemožnil zakončení a sudí pokus Brazilce o penaltu nespolkl. Po zbytek zápasu si Barca držela sedmdesátiprocentní držení míče a svého soupeře už k ničemu vážnému nepustila. Přestože Villarreal skóroval už v šestadvacátém utkání v řadě, odchází z Camp Nou poražen. Katalánský velkoklub si vítězství zasloužil a stále může čekat na zaváhání Realu Madrid.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Espanyol Barcelona 3:2

01.02.2015 19:00

Góly: 26. Diogo Figueiras, 35. Vitolo, 89. Iago Aspas - 15. Cristhian Stuani (pen.), 77. Víctor Sanchez

Sevilla zvládla odplatu za Copa del Rey a porazila hosty z Barcelony. V hodně nervózním utkání padlo dohromady jedenáct žlutých karet a jedna karta barvy červené. Espanyol sice skvěle začal, ale pět minut před koncem prvního poločasu se nechal vyloučit brankář Francisco Casilla.

Espanyol Barcelona skvěle začal, když se jako první trefil Christian Stuani. Na něj jen o chvíli později navázal Diogo Figueiras vyrovnávací brankou. Deset minut před koncem první půle se prosadil domácí Vítolo. Patnáct minut před koncem zápasu srovnal na 2:2 Víctor Sanchez, ale dělbu bodů odmítl Iago Aspas, který se k obrovské radosti domácího publika prosadil minutu před koncem. Sevilla je díky třem bodům čtvrtá, zatímco Espanyol je na deváté příčce.

Hodně aktivní začátek byl k vidění z obou stran, oba celky hrály ve skvělém tempu a nasazení. Hned v prvních minutách bylo jasné, že se hraje o hodně a sudí José González vytahoval jednu kartu za druhou. Po čtrnácti minutách byl Salva Sevilla faulován ve vápně brankářem Betem. Brankář Sevilly dostal žlutou kartu a především mohl Espanyol kopat penaltu. K její exekuci se postavil Cristian Stuani a nemýlil se. Beto málem odčinil své zaváhání a odhadl směr střely. Ta byla ale tak tvrdá, že ani vystižení směru mu nepomohlo a Sevilla musela dotahovat.

O dvě minuty se do další zajímavé šance dostával Daniel Carriço, ale jeho rána mířila těsně vedle. Ve dvacáté minutě se málem prosadila domácí Sevilla, když Ever Banega centroval do vápna na nabíhajícího Aleixe Vidala. Ten se ale do brány netrefil. Z následného rohového kopu se neprosadil Ever Banega ani napodruhé. Vitolo hledal skvělou přihrávkou Iaga Aspase, ale ten se k míči nedostal. Hodně aktivní byl dnes večer Ever Banega, který posílal do vápna jeden centr za druhým, ale jak se dlouho zdálo, bez výsledku.

A pak se stalo něco, co se vidí jen málokdy. Poblíž míče byl Diogo Figueiras, který na nic nečekal a když se k němu balon dostal, napálil jej z první. Dalekonosnou ránou snad ze třiceti metrů mířenou do levého dolního rohu trefil parádní míč a srovnal na 1:1!

Po půlhodině hry našel Iborra skvělým pasem nabíhajícího Evera Banegu, ale ten mířil mimo tři tyče. Hned poté museli hosté střídat a Héctora Morena nahradil Álvaro González. S Morenem jako by odešlo štěstí Espanyolu, protože téměř ihned poté se Sevilla prosadila podruhé. Po špatné rozehrávce se míče ujal Aleix Vidal, nahrál skvěle na nabíhajícího Vítola a ten byl rychlejší než jeho protihráč. Vítolo už měl práci relativně snadnou a posunul míč do prázdné brány - 2:1 a Sevilla otočila skóre ve svůj prospěch.

Pět minut před koncem první půle bylo Espanyolu ještě hůř, protože Iago Aspas dostal míč za beky a zkoušel přehodit vybíhajícího brankáře Kika Casillu. Ten odmítl inkasovat a míč zasáhl rukou mimo své vytyčené území. Sudí mu ihned udělil červenou kartu a poslal barcelonský tým do deseti. Dnes se vystřídali celkem čtyři brankáři, protože v kádru Sevilly byl do druhého poločasu vyslán mladík Sergio Rico. Ten musel pět minut po svém nástupu likvidovat šanci Evera Banegy, který se pokoušel vstřelit branku z přímého volného kopu.

Do druhého poločasu vyběhl také Sergio Garcia, který se mohl zapsat mezi střelce. Jeho rána ale proletěla okolo klece Rica. Práci měl také druhý brankář. Talentovaný brankář Pau López musel zasahovat proti ráně Iborry a svou práci zvládl. O dvě minuty později trefil hlavou Aleix Vidal tyč! Patnáct minut před koncem zápasu se k míči dostal Víctor Sanchez. Narazil si v podstatě nechtěně o obránce a druhý pokus už mu vyšel - 2:2. To ale nebyl konec brankových hodů, protože minutu před koncem zápasu Bacca vybojoval míč, prošel kolem obrany a posunul jej na Iaga Aspase a ten rozjásal stadion Ramona Sáncheze Pizjuána!

Více informací k zápasu

UD Almería - Getafe CF 1:0

01.02.2015 17:00

Góly: 44. Edgar Méndez

Almería uhájila jednogólový náskok z prvního poločasu a po delší pauze si i opět připsala do ligové tabulky plný počet bodů. Díky jediné brance utkání, jejímž autorem byl Edgar Méndez, se Almería posunula mimo sestupové pozice jediný bod právě za patnácté Getafe. Obě mužstva dohrávala utkání v deseti.

Ve velmi vyrovnaném zápase rozhodně nebyla nouze o zajímavé situace. Hned v 9. minutě se po rohovém kopu dostal ve vápně Getafe k hlavičce Dos Santos, díky pohotové teči Vázqueze ale míč skončil pouze na břevně! Vázquez měl prsty na druhé straně i ve velké šanci svého týmu, jeho únik však pohotovým výběhem zlikvidoval domácí gólman Julián.

Almería svého soupeře zatlačila krátce před přestávkou. Ze skrumáže po rohovém kopu ve 40. minutě ještě nebylo nic, ale ujala se akce ze 44. minuty. Hemed krásným pasem našel na hranici postavení mimo hru Méndeze a ten svůj part zvládl náramně. Křižná střela na zadní tyč znamenala jednogólové vedení pro domácí!

Gól do šatny notně zatřásl se sebevědomím hostů, kteří se ani po přestávce nedokázali výrazněji prosazovat. Aktivní byl na straně domácích zejména střelec první branky. Méndez nejprve v 49. hlavičkoval po rohovém kopu a o minutku později pálil ze střední vzdálenosti přesně do rukavic připraveného Codiny. V 56. minutě dokonce Almería vstřelila druhý gól. Při standardní situaci však rozhodčí viděli ofsajdové postavení dorážejícího Míchela, opakovaný závěr ovšem pomezního usvědčil z omylu.

Šance Getafe na zvrat dostaly fatální ránu po hodině hry. Escudero velmi nevybíravým způsobem skolil v souboji o míč Wellingtona Silvu a sudí Villanueva mu bez milosti ukázal druhou žlutou kartu. Oslabení hosté se sice ještě snažili, ale v jejich obraně vznikaly velké díry. Jednu z nich mohl potrestat v 70. minutě unikající Hemed, Codina jej ale reflexivním zákrokem vychytal. O pět minut později mohli udeřit pro změnu Madridští, povedenou Castrovu střelu však dobře postavený Julián dokázal vykrýt. V 82. minutě pak musel předčasně do sprch i domácí Hemed, jenž zkosil zezadu Rodrígueze a rovněž uviděl druhý žlutý kartónek. A když v nastavení vychytal Codina i střelu Soriana, skončilo utkání vítězstvím 1:0 pro Almeríu.

Více informací k zápasu

Levante UD - Athletic Bilbao 0:2

01.02.2015 12:00

Góly: 48. Aritz Aduriz, 90. Aritz Aduriz

Dvě trefy Aritze Adurize se postaraly o pohodlné vítězství Athletiku z hřiště Levante, na které si baskický klub musel počkat více než dva dlouhé měsíce. Semifinalisté Copa del Rey se naposledy mohli radovat devětadvacátého listopadu proti Getafe, nyní díky Adurizovi a výhře 2:0 poodskočili od sestupových vod do příjemnějšího středu tabulky. Tápající Levante naopak zůstává poslední.

Zatímco hosté svou nešťastnou sérii remíz a porážek zdárně utnuli, tak valencijská nadále pokračuje. Levante se s touto šňůrou trápí dokonce ještě o týden déle než Athletic a po jednadvacátém kole v tom navíc bude muset pokračovat. Z posledních pěti ligových kol navíc čtyřikrát prohrálo, a tak není divu, že ani v nedělním zápase na stadionu Ciutat de Valencia nezačali domácí nijak sebevědomě. Athletic naopak málem brzy ukořistil vedení, když v úvodní desetiminutovce otřel Iker Muniain po krásné kombinační akci v protiútoku svůj střelecký pokus o břevno.

Teprve pak se ke slovu dostalo i Levante. José Luis Morales i Andreas Ivanschitz však ze svých střeleckých pozic pálili nepřesně a hostující brankář Gorka Iraizoz si následně poradil i s několika dalšími pokusy. Za zmínku stojí Camarasova pumelice zdálky ze dvacáté minuty a také Simaova hlavička zblízka, Iraizoz vždy zavčasu zvládl míč vyrazit. Ještě do poločasu zkoušel štěstí na opačné straně Mikel Rico, ale na průlom skóre si diváci museli počkat až na změnu stran.

Třiatřicetiletý veterán v útoku Athletiku Aritz Aduriz se hned tři minuty po začátku druhé půle přihlásil o slovo, když De Marcosovu přihrávku přetavil v přesnou ránu levačkou a poprvé překonal domácího brankáře Mariňa. O navýšení hubeného náskoku se následně marně pokoušel Muniain se svou nepřesnou hlavičkou, a tak ještě zbýval prostor pro možné drama. V třiasedmdesáté minutě byli domácí k vyrovnání asi nejblíže, když Rubén García již z hloubi šestnáctky pálil bez přípravy vedle a hned chvíli nato se Iraizoz vytáhl při ráně Rubéna.

Místo zoufalého tlaku Levante s blížícím se koncem zápasu však přišel Adurizův zásah číslo dvě. Tentokrát šlo o delikátní lob, který pojistil první výhru Basků po hodně dlouhé době a před nadcházejícím zápasem s Barcelonou trochu ulevil trenéru Valverdemu od výrazného tlaku.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Córdoba CF 1:0

31.01.2015 22:00

Góly: 56. Nolito

Fotbalisté Celty Vigo si mohou konečně oddechnout, jejich desetizápasová mizérie bez jediného vítězství je konečně u konce. Na domácí půdě totiž galicijský celek doslova vydřel těsné prvenství 1:0 nad nováčkem z Córdoby. O jedinou branku utkání se postaral útočník Nolito.

Naposledy se takto mohli hráči Celty radovat před dlouhými jednadevadesáti dny, kdy slavně přehráli Barcelonu na jejím vlastním stadionu Camp Nou. O tři měsíce později je již vše jinak, sny o pohárovém umístění nahradily obavy o možný sestup a zdánlivě pevná pozice trenéra Berizza se v posledních týdnech již hodně otřásala v základech...

Již od samého počátku utkání nebylo pochyb, kdo je favoritem a chce určovat ráz hry. Domácí si svou první pološanci vytvořili hned po devadesáti vteřinách, ovšem Nolito v tu chvíli se svou hlavičkou z poměrně velké vzdálenosti brankáře Juana Carlose spíše prověřil, než polekal. V lepší pozici se poté ocitl Santiago Mina, ale ani on pět minut nato nedokázal skórovat, jelikož netrefil bránu ani z pouhých několika metrů. Hned v desáté minutě dostal domácí hříšník jedinečnou šanci svůj omyl napravit, jenže ani přesnější ranou si na Carlose nepřišel. Bezbrankový stav tak přetrvával i po úvodním tlaku.

Córdoba se do zápasu dostávala o poznání pomaleji, ale nakonec i brankář Sergio Álvarez musel být na pozoru při dalekonosném pokusu Deivida okolo půlhodiny hry. Jinak však byl v permanenci především jeho kolega na druhé straně hřiště, Carlos si další parádní zákroky připsal ještě před odchodem do šaten při střelách již zoufalého Miny i Larriveye. Jedenáct minut po změně stran však již byl i brankář hostí krátký na to, aby udržel bezbrankový stav po ráně Nolita.

Útočník Celty svou kroucenou střelou z prvního dotyku zpoza šestnáctky konečně zařídil domácím zasloužené vedení. Ve zbytku druhé půle již na hru Celty začala dopadat přílišná opatrnost a úzkost z možné ztráty nadějně rozehraného střetnutí, zatímco Córdoba jednoduše neměla v ofenzivě svůj den. Šancí tak bylo pomálu a za zmínku stojí snad jen střela Andoneho zdálky, s níž si brankář Carlos bez větších potíží poradil. O poklidné dohrání zápasu s třemi body v kapse se domácí kouč Berizzo postaral i vhodnými střídáními, když posílil zálohu o Álexe Lópeze, Nemanju Radoju a Pabla Hernándeze.

Více informací k zápasu

Granada CF - Elche CF 1:0

31.01.2015 20:00

Góly: 56. Jhon Córdoba

Ve velmi vyrovnaném utkání mezi Granadou a Elche rozhodla jediná branka Jhona Córdoby z 56. minuty. Při své obnovené premiéře před vlastními diváky tak nový kouč domácích Abel Resino slavil důležité záchranářské vítězství a jeho tým se odlepil ode dna tabulky. V závěru oslabené Elche naopak po dvanácté porážce v sezóně spadlo do pásma ohrožení.

Granada měla dobrý vstup do utkání. Hned z první akce mohli hráči El Graná otevřít skóre. Po výborné přihrávce pálil z velké blízkosti Jhon Córdoba, ale trefil jen připraveného gólmana Tytoně. Stejný hráč se pak v 7. minutě opět ocitl v nebezpečném prostoru, ale nevyužil zaváhání statických obránců Elche. Hosté se jen pomalu dostávali do hry a jejich první šance přišla ve 14. minutě. Álvarův pokus po pasu Aaróna ale bez větších potíží zneškodnil brankář Oier.

Oba soupeři byli po většinu první půle v defenzivním klinči a hře dominovaly mnohem více nepřesnosti, než fotbalová krása. Tuhý boj o každý míč narušil až tlak domácích před koncem prvního dějství. Do největší příležitosti se dostal Piti, jenž vyslal z poza vápna povedenou střelu, která jen těsně minula levou tyč Tytoňovy svatyně.

Ani po přestávce neutuchala na hřišti nepříliš záživná přetahovaná. O to více překvapila úspěšná akce Granady v 56. minutě. Na pravé straně pronikl za obránce Elche Piti, jenž naservíroval míč až před hostujícího gólmana. Ten nedokázal neposedný balón zkrotit a Jhon Córdoba mohl ve skluzu posunout míč do sítě - 1:0!

Dalším klíčovým okamžikem druhé půle bylo vyloučení Suáreze v 70. minutě. Šestadvacetiletý Uruguayec ostře zajel do soupeře a po zásluze viděl druhou žlutou kartu. Destičlenné Elche bylo pak v závěru více méně neškodné. Tempo hry výrazně upadlo a domácí kráčeli za prolomením smolné šňůry šestnácti zápasu bez vítězství. Těsně před koncem se ještě hostům zranil Pašalič, takže v závěru bylo na hřišti jen devět hráčů Elche. Granada si tedy hubené vítězství pohlídala a domácí tak mohou opět poznat, jak chutnají tři body

Více informací k zápasu

SD Eibar - Atlético Madrid 1:3

31.01.2015 18:00

Góly: 89. Federico Piovaccari - 7. Antoine Griezmann, 23. Mario Mandžukić, 25. Mario Mandžukić

Eibar podle očekávání nestačil na favorizované Atlético Madrid a to si domů odváží všechny tři body. Colchoneros rozhodli prakticky během prvních třiceti minut. Domácím se sice v závěru zápasu podařilo korigovat, ale gól před koncem utkání nemohl nic změnit.

Tým trenéra Diega Simeoneho hodně spoléhá především na dvojici útočníků v podání Antoineho Griezmanna a Maria Mandžukiće. Dva střelci nezklamali svého trenéra ani tentokrát, protože první branku vstřelil Francouz Antoine Griezmann osobně, o druhé dvě branky se postaral chorvatský střelec Mario Mandžukić. Za domácí se do střelecké listiny zapsal Federico Piovaccari, který využil centr Saula Berjóna, ale minutu před koncem už bylo na nějaký zvrat příliš pozdě.

Vstup do zápasu byl hodně poznamenán nekvalitou terénu, na kterém se hrálo. Estadio Municipal de Ipurua byl vytrvale smáčen neústupným deštěm, který komplikoval kombinace obou týmů. Sudí Pedro Jesús Pérez Montero se ale rozhodl nechat ve hře pokračovat a minimálně z pohledu Atlética Madrid dobře udělal. Hostující Colchoneros skvěle začali. Už v sedmé minutě první půle dokázali překonat do té doby pozornou obrannou linii domácích. Raul García si skvěle zpracoval míč u pokutového území a našel volnějšího Francouze Griezmanna. Předsezónní posila z Realu Sociedad volila zakončení z voleje a trefila přesně místo, kam už brankář Xabi Irureta nedosáhl - 1:0.

Stejný hráč dostal po osmnácti minutách žlutou kartu za faul a z následného volného přímého kopu se pokoušel zakončit Abraham. Mířil ale hodně mimo. Spolupráce famózního dua Griezmann - Mandžukić se projevila po dvaceti minutách. Mladý Francouz pronikl do vápna, následným centrem před bránu hledal nabíhající spoluhráče. Ve vzduchu se objevil Mario Mandžukić, který z první pálil neomylně do sítě - 2:0.

Sotva se Eibar zhostil rozehrávky, udeřil Mario Mandžukić. Ten využil obrovské chyby obrany Eibaru, obral o míč protihráče a nechytatelnou ranou prostřelil všechno před sebou. Sotva uběhlo pětadvacet minut, Eibar prohrával o tři branky a rodil se debakl. Ten se pokoušel zažehnat Mikel Arruanabarrena, který vystřelil ze vzdálenosti třiceti metrů dost vedle. Následně se ještě zranil a vypadal hodně otřeseně. Prvních patnáct minut ve druhé půli jsme se žádné zajímavější akce nedočkali, za zmínku stála jen střela Saúla Berjóna, se kterou si brankář poradil bez problémů.

Dvacet minut před koncem se na hřiště dostal Raúl Jiménez, který vystřídal unaveného Antoineho Griezmanna. Právě Jiménez se rozhodl do vápna poslat zajímavý centr, který ale nikoho ze spoluhráčů neoslovil. O chvíli později se do zápasu podívala také nová posila z Villarrealu. Kokeho vystřídal zkušený veterán Cani, ale ovlivnit průběh zápasu už příliš nedokázal. Atlético Madrid kontrolovalo zápas a pokoušelo se neinkasovat, takže kombinovalo dost daleko od své brány.

Snaha neinkasovat se madridskému Atléticu nakonec nepodařila, protože minutu před koncem zápasu se Eibar prosadil. Saúl Berjón ustál souboj na levé straně, odeslal míč do středu vápna a tam se objevil Federico Piovaccari. Pro něj už nebyl problém zakončit míč. Atlético Madrid už ale další branky nedopustilo a připisuje si cenné tři body. Tím se dotahuje na druhou Barcelonu, ale ta má zápas k dobru. Eibar je stále na osmé příčce, ale dá se očekávat jeho pád. Devátý Espanyol Barcelona má totiž jeden zápas k dobru.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Sociedad 4:1

31.01.2015 16:00

Góly: 3. James Rodríguez, 37. Sergio Ramos, 52. Karim Benzema, 76. Karim Benzema - 1. Aritz Elustondo

Jde to i bez Cristiana Ronalda. Real Madrid doma proti Realu Sociedad nepřipustil překvapení vyjma brzkého inkasovaného gólu a pohodlně zvítězil 4:1. Díky brankám Jamese Rodrígueze, Sergia Ramose a dvěma trefám Karima Benzemy se tak Bílý balet nadále drží na první příčce, zatímco Sociedad zůstává v dolní polovině tabulky a David Moyes pořád čeká na svou první venkovní výhru v novém působišti.

Uběhlo přitom pouhých čtyřicet vteřin a hosté se již ujali nečekaného vedení. Rohový kop totiž na zadní tyči usměrnil do sítě nikým nehlídaný Gorka Elustondo. V tu chvíli si leckdo mohl vzpomenout na nedávný zápas Sociedadu s Barcelonou, kde Baskové rovněž díky brance ze samého úvodu uhráli překvapivou výhru 1:0. Favorit se však tentokrát oklepal téměř okamžitě a nic podobného nedovolil. Jen krátce po rozehrávce ze středového kruhu se k centru zleva dostal Marcelo a hlavičkující Rodríguez střelhbitě hlavou vyrovnal.

V šílených minutách na úvod první půle se poté málem znovu ujali vedení hosté ze Sociedadu, jenže tentokrát Granero po kombinaci se Sergiem Canalesem zamířil z hranice pokutového území těsně vedle, a Elustondo pak zase nedal své ráně dostatečnou sílu, aby překonal pozorného Casillase. Navzdory přímočarému startu do utkání Sociedad brzy pohasl a přenechal iniciativu favorizovaným domácím. Brankář Rulli sice zprvu odolával při pokusech Benzemy, Rodrígueze i opakované snaze Garetha Balea, ale madridští přece jen své úsilí přetavili v obrat skóre ještě do poločasu.

Osm minut před odchodem do šaten se znovu po centru aktivního Marcela strhnul v šestnáctce hostí zmatek, po němž se Rullimu podařilo vychytat střelu Benzemy pouze za cenu vyražení míče k nohám Ramose, jenž bez okolků napálil do sítě svůj třetí zásah sezony. Těsně před koncem první půle měl ještě navýšit vedení Realu Bale, jenže tváří v tvář odkryté bráně otřel svou ránu smolně o bránícího soupeře, což míč vychýlilo mimo tři tyče. Na velšského reprezentanta se tak znovu z tribun sesul nespokojený pískot...

Po změně stran dominance domácích pokračovala a brzy se také projevila na vylepšení skóre. Bale se tentokrát neměl k zakončení sám a místo toho přenechal míč pro Benzemu, který zblízka zívající brankou před sebou nepohrdnul. Francouzský útočník pak stihnul přidat ještě jeden zásah, a že to stálo za to. Po jemné kombinaci s Iscem se Benzema nerozpakoval se střelou a krásně vymetl horní růžek Rulliho branky - jen posuďte sami .

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Deportivo La Coruña 1:2

30.01.2015 20:45

Góly: 22. Alberto Bueno - 10. Celso Borges, 72. Celso Borges (pen.)

Přišel, viděl, zazářil. I tak by se dalo shrnout dosavadní působení Celsa Borgese v dresu Deportiva La Coruňa. Mladý kostarický záložník dnes prožil debut snů, protože vstřelil obě branky svého týmu a ještě díky nim rozhodl o těsné výhře Deporu v utkání s domácím Rayem Vallecano.

Deportivo La Coruňa získalo 14. ledna posilu pro boj o záchranu, když z AIK Stockholm přišel kostarický záložník Celso Borges. A tento nákup se Deporu vyplatil hned v prvním kole, ve kterém Borges nastoupil. Celso Borges udeřil již v desáté minutě, když poslal hosty do vedení. Na tuto trefu ještě zareagoval domácí Alberto Bueno, ale hrdinou utkání se přeci jen stala kostarická posila. Borges dnes hýřil sebevědomím a ve velkém stylu proměnil rozhodující penaltu patnáct minut před koncem zápasu. Na tuto trefu už domácí Vallecas nedokázali odpovědět.

Už ve druhé minutě se Ivan Cavaleiro dostal na levém křídle k centru, jenže ten byl přetažený. O minutu později se Leo Baptistao vydal do individuální akce, pronikl až do šestnáctky, na jejíž levé straně napřáhl k přízemní střele. Tu ale brankář Fabri výtečně vyrazil na rohový kop. V deváté minutě Zé Castro fauloval a k následné standardní situaci se postavil Ivan Cavaleiro. Ten mířil na vzdálenější pravou tyč a centr musel Toňo vyrážet. To se mu povedlo, ale k jeho smůle našel jen kopačku Celsa Borgese - 1:0.

Aktivní Ivan Cavaleiro se poté řítil sám na Toňa, ale ten včas vyběhl a sebral útočícímu hráči míč od kopaček. Po dvacáté minutě udělala obrana Deportiva obrovskou chybu v bránění, když laxně nechala centr ze strany propadnout až k Albertovi Buenovi. Ten na nic nečekal a umístil míč přímo do sítě - 1:1.

Následně jsme se dočkalo několika soubojů mezi brankářem Fabrim a Leem Baptistaem, ale všechny skončily ve prospěch brankáře Deportiva. Léo Baptistão později pronikl po levém křídle do šestnáctky a střílel, ale minul prostor mezi třemi tyčemi. Na samé hraně poločasu se José Rodríguez dostal v šestnáctce k přízemní střele, kterou Toño dokázal skvělým zákrokem vyrazit. To ale nebylo všechno a Toňo se opět činil, protože musel včas na zem, aby překazil dorážku. Deset minut po změně stran aktivní Ivan Cavaleiro napálil břevno Toňovy brány!

Poté se Vallecas hodně zlobili na hlavního sudího zápasu, kterým byl pan Eduardo Prieto Iglesias. Vstřelili po centru ze strany regulérní branku, ale kvůli ofsajdu nebyla uznána! S přibývajícím časem se začaly množit průniky a centry Gaela Kakuty, který ale nikdy nemířil do černého. Druhý gól v zápase mohl vstřelit Alberto Bueno, ale nepropálil pozorného gólmana Fabriho. Patnáct minut před koncem zápasu o jeho vývoji rozhodl obránce Ba, který za faul ve vápně dostal žlutou kartu a hosté kopali penaltu. K ní se postavil dnešní debutant Carlos Borges a nemýlil se!

Deset minut před koncem mohl vstřelit další branku Isaac Cuenca, ale střídající hráč narazil na skvělého brankáře Toňa, který ránu vyrazil na rohový kop! Stejný duel se opakoval o chvíli později, ale se stejným výsledkem. Přesto to byl právě Cuenca, kdo se po závěrečném hvizdu radoval víc. Deportivo je nyní už třinácté, Rayo Vallecano desáté.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid20170368:1751
2.FC Barcelona21162357:1150
3.Atlético Madrid21152443:2047
4.Sevilla FC20133434:2242
5.Valencia CF21125438:1941
6.Villarreal CF21115535:2038
7.Málaga CF21105624:2135
8.SD Eibar2176825:2927
9.Espanyol Barcelona2175927:3226
10.Celta Vigo2166920:2324
11.Athletic Bilbao21651018:2623
12.Rayo Vallecano21721222:3823
13.Real Sociedad2157921:2822
14.Deportivo La Coruña21561018:3421
15.Getafe CF21551116:2920
16.UD Almería21541218:3319
17.Córdoba CF2139916:3118
18.Granada CF2139914:3318
19.Elche CF21451218:4217
20.Levante UD21371113:3716

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (371)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele