Primera División - preview 21. kola

24.01.2014, 08:33, aktualizováno 27.01.2014, 08:54
Previews
Program jednadvacátého kola zakončí tradiční pondělní dohrávka, v níž tentokrát změří síly Real Sociedad a Elche. Favorit zápasu je jasný, baskické mužstvo znovu bojuje o evropské poháry, zatímco nováčka soutěže čeká obtížná druhá polovině sezóny, v níž bude hrát i holou záchranu...
Real Sociedad - Elche CF  (pondělí 22:00)
Real Sociedad zažívá další podařenou sezónu, ve které bojuje o poháry. A svoji situaci si může vylepšit dnešním domácím zápasem, v němž přivítá nováčka z Elche, které má naopak zcela jiné starosti a musí se v tabulce dívat hlavně pod sebe.

La Real má za sebou dva nepříliš podařené zápasy na venkovních hřištích. Nejprve si přivezl remízu 2:2 z půdy Getafe a předtím inkasoval pětibrankový direkt ve Villarrealu, tedy od přímého konkurenta. Baskické mužstvo těmito dvěma výsledky přerušilo pětizápasovou šňůru vítězství, která ho vynesla až na současnou šestou pozici.

Mužstvo Jagoby Arrasateho si spravilo chuť ve středu pohárovou výhrou nad Santanderem, po níž má nakročeno do semifinále Copy del Rey. Proti Elche bude chtít Real Sociedad potvrdit domácí formu, chybět mu u toho nicméně budou zranění Dani Estrada, De la Bella, Elustondo a Granero.

Momentální formu lepší než dnešní soupeř má překvapivě Elche, které remízou se Sevillou nejprve ukončilo sérii čtyř proher v řadě a poté konečně také vyhrálo, když si doma poradilo s Rayem Vallecano. Tím přímému konkurentovi uteklo na rozdíl šesti bodů a nyní je na sedmnáctém, tedy posledním nesestupovém místě.

"Budeme čelit velmi těžkému soupeři. Musíme hrát se stejnou intenzitou a zaujetím jako v minulých zápasech. Poslední vítězství nad Rayem nám dodalo sebejistotu," hlásí uruguayský obránce Damián Suárez, který doléčil kotník a dnes bude schopen nastoupit. Jeho trenér Fran Escriba nemá na marodce žádného svěřence.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, González, I. Martínez, Ángel - Bergara, Pardo - Vela, Prieto, Griezmann - Agirretxe
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Toño - Suárez, Botía, Lombán, Albácar - Pérez, Sánchez - Gil, Coro, Ñíguez - Boakye
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - Getafe CF  (neděle 12:00)
Nedělní program jednadvacátého kola otevře v poledne Almería s Getafe. Domácí nováček potřebuje nutně bodovat, aby znovu uniknul ze sestupové zóny, kam jej přinejmenším dočasně odsunul Valladolid, hosté zase usilují o návrat na cestu za poháry.

Getafe momentálně ztrácí na první pohled propastných devět bodů na příčky, které zaručují kvalifikaci do Evropské ligy. Tuto ztrátu zapříčinila hlavně nedávná série pěti utkání bez vítězství, ovšem poslední kolo bylo přece jen znakem, že se vše obrací k lepšímu. Madridský celek totiž nepoložilo ani brzké dvoubrankové manko proti favorizovanému Realu Sociedad, ani následné dohrávání v deseti, a remizoval nakonec 2:2.

"Myslím, že se všemi dostupnými hráči, které máme, se Getafe může kvalifikovat do Evropy," tvrdí útočník Getafe Ciprian Marica. "Ukázali jsme, že na to máme a pokud budeme nastupovat jako tým a ne jako individuality, zvládneme to." "Nemá cenu se ohlížet zpátky. Proto je v Almérii důležité nastoupit se stejným nadšením a herní intenzitou jako vždy. Věřím, že můžeme bodovat," dodává rumunský kanonýr.

Almería vstupovala do tohoto kola na sedmnácté pozici, pouze tři body od sestupového pásma. Sobotní výhra Valladolidu tak momentálně ligového nováčka odsunula kvůli horšímu skóre o příčku níže, a tak tlak ještě narůstá. Klub mimo jiné v tomto přestupovém období opustil brankář Oscar Ustari, jenž se s klubem domluvil na ukončení kontraktu a jako volný hráč přestoupil do Anglie, konkrétně prvoligového Sunderlandu. Jeho místo v kádru zaujal mladý Julian Cuesta, jenž do konce sezony v Almérii hostuje ze Sevilly.

Dvaadvacetiletý gólman se na úvodní prezentaci popsal jako "velmi vysoký a pracovitý brankář s podobnými vlastnostmi jako Courtois" (brankář Atlética Madrid). Cuesta se také těší na sbírání zkušeností od svého staršího kolegy Estébana, ovšem dodává: "Přišel jsem sem s ním rovnou soupeřit."

Útočník Rodri podle všeho do tohoto zápasu nenastoupí kvůli potížím s levým kotníkem, zato záložník Hans Martínez by se mohl znovu objevit na soupisce po potížích s lýtkem.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Dubarbier - Verza, Azeez - Vidal, Soriano, Barbosa - Jonathan
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, López, Rafa, Lago - Míchel, Mosquera - León, Sarabia, Castro - Marica
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CA Osasuna - Athletic Bilbao  (neděle 17:00)
Do Pamplony přijede v rámci jednadvacátého kola La Ligy bojovat o body Athletic. Domácí Osasuna chce dobrým výsledkem potvrdit zlepšenou formu a udržet si v novém roce neporazitelnost. Athletic si však nutně potřebuje zpravit reputaci z venkovních zápasů a obhájit proti dotírajícímu Villarrealu čtvrtou pozici.

Pamplonští za sebou mají skvělou sérii pěti zápasů bez porážky, která jim vynesla posun až na čtrnáctou pozici, šest bodů od nechtěného sestupového pásma. Tým třiačtyřicetiletého kouče Javiho Gracii nemusí ani mrzet vypadnutí ze španělského poháru po dvojzápase s Realem Madrid. Jeho klub totiž hraje vytoužený střed tabulky a navíc mu vedení přivedlo do týmu talentovaného útočníka Mamadou Koného.

"Moc se mi líbí, že je zatím El Sadar naší pevností a naše barvy tady dominují. Jsem přesvědčen, že proti Athleticu zažijeme těžký večer, ale věřím, že bude mít šťastný konec," uvedl na tiskové konferenci Javi Garcia, jemuž budou v utkání scházet Sisi a Nino. Otazník visí i nad startem záložníka Raoula Loé.

Bilbao se pomalu přesvědčuje, jak moc fouká na příčkách nejvyšších. Baskovové drží zatím čtvrtou příčku jen o dva body před Villarrealem hlavně díky svým domácím zápasům. Na hřištích soupeřů totiž mužstvo vedené Ernesto Valvedem uhrálo zatím jen deset bodů a patří v tomto ohled k průměru ligy. Po dvou domácích výhrách, v nichž Los Leones nastříleli deset branek, by ale Athletic mohl překročit svůj stín a prokletí venkovních zápasů zlomit. K tomu jim však nejspíše nepomohou zranění Toquero, Muniain a Albizua.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Damiá, Arribas, Loties, M. Bertrán - F. Silva, Puňal - Armenteros, D. Las Cuevas, Á. Cejudo - O. Riera
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Gurpegi, Iraola - M. Rico, Iturraspe - I. Gómez, Ander, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rayo Vallecano - Atlético Madrid  (neděle 19:00)
V šest hodin večer bude na stadionu Vallecas k vidění madridské derby mezi Rayem Vallecanem a Atléticem Madrid. Zatímco domácí bojují o holé přežití v nejvyšší soutěži, Atlético potřebuje zvítězit, aby se udrželo v přímém kontaktu s dvojkou španělských gigantů.

Sobotní výhra Realu Madrid nad Granadou znamená, že se Real alespoň dočasně vyhoupl do čela tabulky s dvoubodovým náskokem na Barcelonu s Atléticem. Svěřenci Diega Simeoneho navíc mají nejvyšší čas na to, aby znovu brali všechny body, to se jim totiž v předchozích dvou ligových kolech nepovedlo. Byť šlo o těžká utkání s Barcelonou a Sevillou. Co se nepovedlo v lize, vynahradili si "Atleti" alespoň v Copa del Rey, kde ve středu v prvním zápase čtvrtfinále porazili Athletic 1:0 brankou Godína.

Dalším milníkem, který hosté ideálně budou chtít překonat již nyní, je znovunalezení střelecké formy Diega Costy. Brazilský útočník se španělským pasem totiž zasekl svůj brankostroj již šest utkání po sobě a stále v lize nemůže překonat hranici dvaceti zásahů. Díky Costově střeleckému suchu se ve vedení tabulky střelců osamostatnil Cristiano Ronaldo, jenž má nyní s dvaadvaceti góly na svého nejbližšího pronásledovatele náskok tří branek.

Letošní sezona se pro Rayo nevyvíjí dvakrát slibně. Devatenácté místo není oblastí, kde by se klub z madridského předměstí chtěl pohybovat, navíc se úspěch v minulých týdnech nedostavil ani v poháru. Osmifinále lépe zvládnulo Levante díky výhře 1:0 v druhém zápase po první bezbrankové remíze, a tak může Vallecano z posledních týdnů těšit pouze výhra na půdě tápajícího Getafe. To však nebylo nijak velké překvapení, zrovna na svého dalšího městského soka se totiž Rayu dlouhodobě daří. Atlético Madrid bude nyní jiný šálek kávy.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Arbilla, Saúl, Nacho - Trashorras, Baena - Lass, Castillo, Viera - Bueno
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Manquillo, Miranda, Godín, Luís - Sosa, Gabi, Tiago, Turan - Villa, Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.75 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Málaga CF  (neděle 21:00)
La Liga střídá svého vládce, díky sobotní výhře nad Granadou se do čela dostal Real Madrid. Ve hře o první místo jsou ale stále ještě Atlético Madrid a především Barcelona. Blaugranas sice nezažívají ideální časy na poli klubové reputace a politiky, ale stále jsou jasným favoritem na zisk mistrovského titulu.

V tomto týdnu se Barcelona opět dostala do zájmu médií, ale určitě ve smyslu a odvětví, o které by stála. Její dosavadní prezident pod tlakem veřejnosti odstoupil, aby očistil jméno své i svého klubu. Barcelona byla obviňována ze zpronevěry peněz, středobodem bulvárního i soudního zájmu se samozřejmě stal přestup mladé hvězdy Neymara. Krátce si shrňme, co všechno pod vedením prezidenta Sandra Rosella Barcelona dokázala. Na tiskové konferenci před oficiálním vyjádřením Rosell dokonce prohlásil, že on i jeho rodina se v minulosti museli potýkat s pokusem o napadení a s vyhrožováním. Fanoušci Barcelony ale budou na jeho vládu vzpomínat spíše s díky.

Sandro Rosell mohl jako hlavní představitel katalánského klubu oslavovat dva tituly v La Lize, třikrát zvítězil v ligovém Superpoháru a k tomu přidal ještě výhry v Lize mistrů, Mistrovství světa klubů, Copa del Rey a Evropském superpoháru. V minulém ročníku předstihla Barcelona svého nejbližšího konkurenta v La Lize o celých patnáct bodů. Letošní ročník ale slibuje mnohem napínavější podívanou. Kromě tradičního rivala Realu se Barceloně postavil také druhý madridský tým. Také Atlético mohlo využít šance v minulém kole, ale neporadilo si se Sevillou. Málagu navíc neuvítá stoper Carles Puyol, který po srážce s útočníkem Davidem Barralem musí přečkat lehké zranění chodidla.

Na místě tradičního kapitána by se měl objevit Argentinec Javier Mascherano, který nemá s pozicí stopera žádné větší potíže. V základní sestavu bude doufat také mladíček Cristian Tello, který naposledy hattrickem sestřelil Levante. Odchovanec slavné La Masie si podle slov trenéra Gerarda Martina vede dobře již delší dobu: "Tello na sobě hodně pracuje a pohárový úspěch to jen dosvědčuje. To je skvělá zpráva nejen pro něj, ale rovněž pro celou Barcelonu. Je dobře, když mladý hráč získává sebevědomí a zkušenosti," uvádí Martino.

Málaga se sice na rozdíl od Barcy potácí na patnáctém místě, ale přesto nebude snadným soupeřem. Tým trenéra Bernda Schustera sice nezáří, ale rozhodně disponuje kvalitními hráči a případná výhra proti slavnému soupeři by byla pouze vítaná. To alespoň tvrdí zkušený střelec Roque Santa Cruz, který na tiskové konferenci dostal příležitost vyjádřit se k situaci v kabině a na hřišti.

Paraguayský veterán vzhledem ke svému soupeři poznamenal: "Na Camp Nou budeme mít opravdu hodně málo příležitostí - očekávám, že nás domácí do hry moc pouštět nebudou. Proto musíme každou z nich využít na sto procent, pokud chceme Blaugranas porazit. Je dobře, že se nám poslední dobou daří alespoň vytvářet si dostatek šancí, když už jejich proměňování bylo problémem. I pro mne osobně to bude velmi důležité a speciální utkání. Trenér Tata Martino je člověk, kterého obdivuji i jako profesionála. Také Barcelona má můj respekt. Celá ligová sezona je pro nás velkou výzvou, protože se nám nedaří a chceme střílet víc branek. Teď to musíme zkusit, ale nebude to jednoduché. Přece jen nás čeká nejlepší klub na světe," složil Santa Cruz oponentovi kompliment. Trefí se někdejší hráč Bayernu Mnichov či Blackburnu Rovers právě do sítě týmu, který nejvíc obdivuje?
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Alexis, Messi, Pedro
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Sánchez, Ferreira, Antunes - Camacho, Tissone - Samuel, Duda, Eliseu - Santa Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Granada CF  (sobota 16:00)
Real Madrid na třetí příčce La Ligy rozhodně nevzdává boj o titul a po minulém zaváhání obou svých soupeřů by si rád připsal další úspěch. Pokud zvítězí na domácí půdě proti Granadě, dokonce se (byť jen na pár hodin) posune na čelo tabulky.

Od úvodu sezony se Bílý balet musí vypořádat s nástupem Barcelony, která tradičně útočí na první příčku, a nově také městského rivala Atlética. Tomu se po dlouhých letech dvouvládí arcirivalů podařilo prolomit jejich nedostižnost a zdatně jim sekunduje. Doslova, neboť nyní se nachází na skvělé druhé příčce. Po minulém kole se dokonce mohlo usadit v postavení lídra, ale konečná remíza se Sevillou jeho oslavy pozastavila. Nyní má tedy šanci další z madridských týmů.

V sobotu odpoledne by si Real Madrid rád připsal důležitou výhru, kterou by ještě rozdmýchal tlak vyvíjený na oba další konkurenty. Barcelonu čeká Malaga, Simeoneho tým zase přijede na půdu Raya Vallecana, a to o téměř 24 hodin později. Bílý balet má tedy jedinečnou šanci dostat se do čela pomyslného pelotonu a za každou cenu jí chce využít. Za všechny své spoluhráče vyjadřuje pohnutky celé kabiny obránce Álvaro Arbeloa, který deníku AS sdělil: "Musíme využít šanci, která je nám nabízena, abychom vyvinuli tlak na své nejbližší protivníky a týmy za námi. Cítíme se skvěle a daří se nám, dokonce jsme kousek po kousku zmenšili náskok Barcelony a Atlética. V té nejdůležitější části sezony tedy máme dobrou formu a vše potřebné k úspěchu. Atlético také prožívá skvělou část, Diego Costa je úžasný a rozdílový hráč, ale všichni víme, že naším hlavním nepřítelem není nikdo jiný než Barcelona," říká reprezentační bek Arbeloa.

Všechny triumfy má Real Madrid ve svých rukách. Nejenže jeho konkurenti remizovali, zatímco on si s rozdílem pěti branek poradil s Realem Betis, ale navíc protáhl sérii zápasů bez obdržené branky na šest v řadě. Pokud jde o domácí prostředí, na stadionu Santiago Bernabéu prohrál Real pouze jeden jediný zápas a to v minulém roce. Granada prohrála obě svá předchozí klání na této půdě, první z nich poměrem 5:1, v dalším utkání inkasovala tři branky. Jinak se ale andaluskému týmu daří nad očekávání a díky pouhým třem prohraným utkáním na půdě soupeře se vyhřívá v klidném středu tabulky.

Trenér Lucas Alcaraz, který svou trenérskou kariéru začínal právě v rodném městě Granada před více než devatenácti lety, je toto utkání něčím opravdu vzácným. "Musíte se trochu vyburcovat, více než obvykle. Chci poděkovat všem v klubu, se kterým jsem se za ta léta potkal. Faktem je, že pro tak provinční klub, jako jsme my, se jedná o úžasný zážitek. Musíte poděkovat zejména prezidentu Quiquemu Pinovi a řediteli Juanu Carlosovi Corderovi, protože pro klub odvádí skvělou práci. To jsou lidé, kteří pomohli Granadě až do první ligy a teď se nám střety s Barcelonou či Realem Madrid jeví jako samozřejmost. Já ale chci brát každý zápas jako něco speciálního a jsem rád, že můžu být u toho. A pokud zahrajeme na hranici našich možností, kdo ví, co se může stát?," pokládá trenér Alcaraz řečnickou otázku. Lucas Alcaraz se navíc bude moci spolehnout na služby některých nových posil, zejména Tiaga Lloriho, který bude v Granadě působit půl roku coby hostující hráč z anglického Liverpoolu. Připíše si start proti věhlasnému Realu Madrid?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrić, Alonso, Di María - Bale, Benzema, Ronado
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Mainz, Murillo, Angulo - Recio, Iturra, Brahimi - Pereira, El Arabi, Piti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 15.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - Villarreal CF  (sobota 18:00)
Další důležitý krok v cestě za pohárovým umístěním čeká Villarreal na půdě sestupem ohroženého Valladolidu. Domácí však potřebují všechny body stejně nutně, jako jejich favorizovaný soupeř, ne-li ještě víc. V sázce nyní je i budoucnost trenéra Martíneze.

Osmnácté místo s tříbodovou ztrátou na první nesestupovou příčku není nijak lichotivým postavením, zvláště když vezmeme v potaz mizernou formu Valladolidu z posledních měsíců. Jen šest získaných bodů z deseti ligových kol má za následek spekulace médií, zda ve Valladolidu přece jen nedojde na odvolání Juana Ignácia Martíneze.

"Jediným cílem je momentálně vyhrát tuto sobotu proti Villarrealu, nemůžeme se soustředit na nic jiného," nabádá k maximální koncentraci Martínez. "Jsou velmi nepříjemným soupeřem, takticky vyspělí, disciplinovaní a zápasy hrají ve vysokém tempu. Věřím tomu, že to i tak zvládneme, ale k tomu popravdě potřebujeme předvést lepší výkony než posledně."

Impulzem pro povzbuzení Valladolidu by mohla být i vhodná aktivita na přestupovém trhu. Čím dál více na spadnutí se zdá hostování stopera Stefana Mitroviće z lisabonské Benfiky, což by mělo pomoci děravé obraně Los Pucelas, která v posledních dvou zápasech inkasovala hned osmkrát. To Villarreal se může pyšnit třetí nejlepší obranou ligy, jednadvacet obdržených gólů dostal doposud mimo jiné i slavný Real Madrid a lepší jsou pouze vedoucí Barcelona s Atléticem Madrid.

Žlutou ponorku navíc provází i výtečná forma - tři vítězství v řadě drží Villarreal na pátém místě jen s dvoubodovým odstupem na čtvrtý Athletic. Brankář Sergio Asenjo věří, že dosavadní úspěchy mohou dát základ skvělému konečnému umístění, které leckoho zaskočí. "Liga má velmi vysoký standard, a tak je náročné udržet si čistá konta, ovšem pokud vydržíme v dosavadní práci a zaujetí, můžeme skončit mnohem výše, než se původně očekávalo."

Čtyřiadvacetiletý brankář, jenž ve Villarrealu hostuje z Atlética Madrid, své fotbalové začátky prožil právě ve Valladolidu. "Bude to pro mne zápas plný emocí. Vyrostl jsem zde jako hráč i člověk, takže pro ně cítím zvláště silné pouto, ale i tak nechám na hřišti všechno, abych bránil svůj klub a vybojoval tři body," dodává Asenjo. Jeho spoluhráč Cani zůstává i nadále mimo hru, stejně jako Pablo Iňiguez a Aleksandar Pantić. Na druhé straně do zápasu nezasáhnou Valiente, Alcatraz, Sastra i útočník Osorio.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Rukavina, Rueda, Peňa, Bergdich - Pérez, Rubio, Rossi - Ebert, Guerra, Óscar
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Dorado, Costa - Aquino, Trigueros, Bruno, Gómez - Uche, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Espanyol Barcelona  (sobota 20:00)
Jednadvacáté kolo La Ligy proti sobě svede mužstvo Valencie a Espanyol Barcelona. Domácí Netopýři by ze všeho nejraději odčinili nemastný výkon z posledního utkání s Malagou a po dvou kolech opět bodovali naplno. Katalánci však budou právě proti Valencii obhajovat osmou pozici a případné vítězství je může přiblížit na dostřel sedmé Seville.

Domácí tým neprožívá zrovna ideální období. V průběhu týdne vypadli svěřenci Juana Antonia Pizziho ze španělského poháru a v lize už dva zápasy nevyhráli. Lepší zítřky však slibuje Valecijským vyhlídka na nového majitele. Bankia, rozhodující hráč nad osudem zadluženého klubu, nedávno odmítla velkorysou nabídku singapurského obchodníka Petera Lima s tím, že jiní zájemci nabídli lepší podmínky.

Pevnou pozici má i trenér Pizzi, kterému vedení dokázalo vyjednat příchod Eduarda Vargase z Neapole a navíc se nejspíš pětačtyřicetiletému kouči podaří udržet dosavadní mužstvo kompletní. "Právě teď jsem stoprocentně přesvědčený, že žádné hráče nepustíme. Kádr máme velmi úzký, proto je pro nás každý hráč absolutně důležitý," odvrátil Pizzi spekulace o odchodu mladého záložníka Sergia Canalese.

Výsledky Espanyolu v poslední době nejvíce připomínají horskou dráhu. Nevyrovnané výkony a nemohoucnost v koncovce zatím nejvíce sužují tým vedený mexickým koučem Javierrem Aguirrem. Espanyol v sedmnáctém kole doma přestřílel Valladolid v poměru 4:2, aby poté prohrál s Osasunou 0:1 a po zlepšeném výkonu doma opět padl stejným výsledkem s Realem Madrid. Poslední vítězné utkání se Celtou Vigo by však hostům mohlo dodat potřebnou sebedůvěru, přestože Espanyol v posledních třech zápasech vstřelil pouze jediný gól.

Juan Antonio Pizzi nejspíš nepostaví do základní sestavy Feghouliho a Postigu, kteří v týdnu prodělali virová onemocnění, zato se však může těšit z uzdravení Jérémyho Mathieua. Hostující trenér Aguirre by naopak mohl postrádat zraněného Davida Lópeze a také Joana Capdevilu a Manu Lazaroteho.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
D. Alves - Guardado, Mathieu, R. Costa, J. Pereira - Parejo, O. Romeu - Piatti, Jonas, Banega - P. Alcácer
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Fuentes, H. Moreno, Colotto, J. López - Simao, Abraham, V. Sánchez, Stuani - S. García, J. Cordóba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Levante UD  (sobota 22:00)
Sobotní porci utkání jednadvacátého kola Primera División zakončí souboj mezi Sevillou a Lavante. Domácí hráči si brousí zuby na šesté místo a prodloužení osmizápasové série bez porážky, zatímco hosté z Valencie by rádi zlepšili svou statistiku z venkovních hřišť a udrželi se v klidném středu tabulky.

Sevilla již osm zápasů neprohrála a před nadcházejícím utkáním s Levante je proto velkým favoritem. Mužstvo se po nevydařeném startu sezóny výsledkově zvedlo a od třináctého kola vytěžili svěřenci Unaie Emeryho již celých devatenáct bodů. V posledních dvou utkáních však domácí hráči nepředvedli příliš vydařené výkony. Nejprve remizovali s nováčkem La Ligy Elche a minulý týden jen s velkým štěstím vydřeli bod s Atléticem Madrid po výsledku 1:1.

Ani tak však ambice andaluského týmu ani v nejmenším neklesly. "Je trochu předčasné o tom mluvit, ale hrajeme výborně a věřím, že Sevilla má na to dostat se na příčku zajišťující Ligu mistrů. Našli jsme v mužstvu konečně harmonii a máme kouče, který ví, jak tuto soutěž hrát," vyjádřil se před zápasem Diogo Figueiras, jenž si aktuálně odpykal čtyřzápasový trest za insultaci rozhodčího v pohárovém utkání s Racingem.

Levante v letošní sezóně rozhodně navýsost splňuje očekávání. Klub disponující jedním z nejskromnějších rozpočtů celé Primera División hraje v klidném středu tabulky a s čtyřiadvaceti body dýchá na záda třeba svému mnohem bohatšímu městskému rivalu Valencii CF. Aktuálně Levante odehrálo dvojzápas s Barcelonou, s níž tým vedený Joaquínem Caparrósem vyválčil v La Lize bod po remíze 1:1, ale ve čtvrtfinále španělského poháru prohrál 1:4.

Domácí kouč se bude muset obejít bez zraněných M'bii, Cherysheva a Cicinha a navíc bude kvůli kartám stát i obránce Alberto Moreno. Levante bude scházet nejspíš jen hříšník Sérgio Pinto.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - F. Navarro, N. Pareja, Fazio, Coke - Iborra, Carrico -Reyes, Rakitič, Vitolo - Bacca
Levante UD - pravděpodobná sestava:
K. Navas - Juanfran, D. Navarro, Vyntra, P. López - Ivanschitz, P. Diop, Simao, E. Zhar - R. García, D. Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Real Betis  (pátek 21:00)
Realu Betis začíná nová éra a všichni fanoušci doufají, že bude mnohem úspěšnější. Tým totiž přebral nový trenér Gabriel Calderon a jeho jediným úkolem je zachovat pro tradiční klub prvoligovou příslušnost. Obtížně splnitelná mise začíná již tento víkend proti domácí Celtě Vigo.

Calderon byl do pozice kouče jmenován teprve tento týden a nyní jej čeká soutěžní premiéra. Podle přání vedení by měla být úspěšná, jinak také argentinskému trenérovi hrozí, že by mohl dopadnout stejně jako jeho předchůdce. Dříve oslavovaný trenér Juan Carlos Garrido vydržel na lavičce Realu Betis sotva dva měsíce a poté byl nahrazen zmiňovaným Calderonem. Zařadil se tak po bok Pepeho Mela, taktéž odvolané kvůli přímo kritickým výsledkům. A reakce kabiny?

Za všechny mluví obránce Amaya, který v předzápasovém rozhovoru s novináři poznamenal: "Trenér Garrido byl skvělý, ale až příliš vážný. Teď máme nového trenéra a podle mého názoru si umí víc fotbal užívat. Přenáší na nás dobrou atmosféru a všichni za ním stojíme. Garrido byl opravdu dobrý kouč, možná mu jen chybělo štěstí. Jako hráči se samozřejmě cítíme hrozně, protože ta negativní série nás přirozeně ovlivňuje. Pokud se nám ale povede v pátek večer zvítězit proti Celtě Vigo, pak by se nám alespoň částečně mohla vrátit lepší nálada. Můžeme opět začít věřit, že ztráta bodů pomine a že se dočkáme dobrého konce. Na stadionu Balaidos nás čeká velký kus práce, ale věříme, že tato trenérská změna může týmu hodně pomoci. Myslím, že nás čeká lepší zítřek," dodává Amaya s nadějí.

Real Betis opravdu neprožívá dobré časy - deset proher a tři remízy, jen dvě vítězství. To je opravdu tristní bilance a dokládá ji také poslední zápas s Realem Madrid. Jistě, jedná se o evropského giganta, ale přeci jen výkon Beticos i skóre 5:0 ve prospěch Bílého baletu je náznakem prohlubující se krize. Ani tato smolná série utkání však nečiní z Realu Betis úplně snadného soupeře a Celta Vigo by jej neměla podceňovat.

Toho si je dobře vědom i útočník Mario Bermejo, který podotkl: "Možná se Realu Betis nedaří, ale když si projdete jeho kádr po jednotlivcích, zjistíte, že ten tým má velký potenciál. Jen prostě prochází velice složitým obdobím. Nesmíme zapomínat, že se Betis kvalifikoval do evropských pohárů a vůbec si nevedl špatně. Nemůžeme si myslet, že nás čeká snadný úkol jen kvůli pohledu na tabulku," uvádí Bermejo. Ani Celta příliš nezáří a poslední porážka z rukou domácího Espanyolu byla její již druhou prohrou ve třech zápasech. Oba týmy sice dělí osm bodů, ale přesto má Celta Vigo na sestupovou propast náskok pouhých tří. Navýší své šance proti poslednímu týmu tabulky?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Oubiňa - Rafinha, López, Krohn-Dehli, Orellana - Charles
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Andersen - Chica, Paulao, Amaya, Dídac - Reyes, Matilla, Sevilla - Baptistao, Molina, Carlos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona20163154:1351
2.Atlético Madrid20163148:1251
3.Real Madrid20162258:2150
4.Athletic Bilbao20123536:2639
5.Villarreal CF20114539:2137
6.Real Sociedad2096538:3033
7.Sevilla FC2087537:3131
8.Espanyol Barcelona2074923:2525
9.Valencia CF20731026:3124
10.Granada CF20731019:2524
11.Levante UD2066819:2824
12.Getafe CF20731022:3324
13.CA Osasuna20641017:2922
14.Málaga CF2056919:2421
15.Elche CF2056919:2821
16.Celta Vigo20541123:3219
17.UD Almería20541121:4019
18.Real Valladolid20371023:3716
19.Rayo Vallecano20511419:4716
20.Real Betis20251316:4311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (322)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele