Primera División - preview 20. kola

24.01.2015, 09:08, aktualizováno 26.01.2015, 08:32
Previews
Souboj mužstev s hodně špatnou formou nabídne závěrečný zápas dvacátého kola. Jak Getafe, tak hostující Celta Vigo čekají na ligové vítězství již devět kol a zejména domácí mužstvo se již hodně přiblížilo sestupovým pozicím. Příliš vyskakovat si ovšem nemohou ani hosté z Galície...
Getafe CF - Celta Vigo  (pondělí 20:45)
Coliseum Alfonso Perez uvádí v pondělí večer zajímavý souboj na předměstí Madridu. Domácí Getafe uvítá Celtu Vigo v boji o důležité tři body. Ty potřebují oba celky jako sůl, ale o něco více snad přeci jen domácí. Ti se totiž pohybují pouhý bod nad sestupovými příčkami!

Getafe vyhrálo z posledních deseti zápasů jen jeden jediný. Ale od té doby už uplynulo hodně času, protože poslední tři body si madridský celek připsal 31. 10. 2014, když porazil Deportivo La Coruňa poměrem 2:1. Od té doby se Getafe daří snad jen ve španělském poháru, kde si poradilo s Eibarem a Almeríou. Naposledy se ale také nekonala výhra, protože Villarreal byl příliš těžkým soupeřem. Utkání čtvrtfinále Copa del Rey rozhodla jediná trefa Bruna Soriana pět minut před koncem zápasu.

V minulém kole La Ligy se Getafe také nedařilo. V městském derby změřilo síly se slavným Realem Madrid, který ale Coliseum Alfonso Perez vyloupilo. První poločas ještě Getafe drželo krok se svým soupeřem a neinkasovalo ani jednou, ale vše si hosté kompenzovali druhou půli, kdy se dvakrát trefil portugalský útočník Cristiano Ronaldo a jednu branku přidal také Velšan Gareth Bale.

Celta Vigo na tom není o moc lépe. Od zápasu s Barcelonou, který vyhrála, neokusila chuť vítězství. A to už uplynulo devět dalších zápasů La Ligy. Po málo očekávané remíze s Valencií se vše vrátilo do zaběhnutých kolejí, když se v minulém kole Primera Division Celta Vigo utkala s Espanyolem Barcelona. V Katalánsku držela Celta Vigo dlouho nadějnou remízu, ale veškeré snahy přišly vniveč poté, co v devadesáté minutě vstřelil rozhodující gól Felipe Caicedo. A Celtě Vigo opět zbyl jen oči pro pláč.

Někoho by mohlo napadnout, kde se v týmu stala chyba. Mnozí odborníci se shodují, že při takto těžkých momentech je pro celou kabinu náročné zůstat kompaktní a táhnout za jeden provaz. S tím ale Celta Vigo nemá problém. Alespoň je o tom přesvědčen Sergi Gómez, který před zápasem s Getafe poznamenal: "Všichni táhneme za jeden provaz. Všichni máme v mysli jen jediný cíl a tím je záchrana co možná nejdříve. Poté bychom rádo dohrávali ligu ve středu tabulky, možná lehce nad ní. Ale jisté je jedno - tým neztratil svou tvář a každý tu dělá, co může."

"Dobře víme, že naše situace není úplně ideální. Uvědomujeme si, v čem je problém a intenzivně na něm pracujeme. Rádi bychom začali vyhrávat co nejdříve. Vím, že se to snadno říká, ale my opravdu děláme maximum. V kabině jsme všichni pospolu, tvrdě trénujeme a pracujeme na tom, abychom začali znovu vyhrávat. Getafe bude hodně nebezpečné, protože má hodně co ztratit. Myslím, že my máme podobnou motivaci. Proti Getafe se nám nikdy nehrálo snadno, protože je to hodně agresivní tým, ale měli jsme dost času na přípravu a tenhle velký test chceme zvládnout," varuje Sergi Gómez soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Granada CF  (neděle 12:00)
Díky mimořádně zamotanému a vyrovnanému ročníku Primera División je takřka každý jednotlivý zápas buď bojem o evropské poháry, nebo o záchranu. V případě střetnutí sedmnáctého Deportiva La Coruňa s dvacátou Granadou jde o druhý zmíněný případ...

Granadská situace je již opravdu na pováženou - andaluský celek si užil chuť ligového vítězství naposledy v září loňského roku! Není tak překvapením, že momentálně okupuje poslední příčku tabulky a že klubové vedení sáhlo ke změně na trenérské lavici. Novým koučem se stal Abel Resino, jenž má se záchranářskými operacemi bohaté zkušenosti z léta 2012, kdy udržel v první lize právě Granadu, a také v roce následujícím pro změnu slavil tento dílčí úspěch na lavičce Celty Vigo. Před svým prvním zápasem ve funkci hlavního trenéra poskytl Resino pozitivně laděnou tiskovou konferenci. "Přišel jsem do Granady, protože jde o náročnou výzvu, ale hodláme s ní bojovat až do poslední vteřiny, abychom dosáhli svého cíle. Jsem optimista. Kdybych nebyl, tak bych sem vůbec nešel."

"Tým je v dobrém rozpoložení," pokračoval nový kouč Granady. "Mé první dojmy jsou pozitivní, pracovali jsme v tomto týdnu na všemožných herních prvcích, ať už na tréninku, nebo s video analýzou či osobními pohovory s hráči. Ti se teď budou muset přizpůsobit metodice svého nového trenéra a novém způsobu práce. Zatím to zvládají slušně, ale budou to ještě muset potvrdit na Riazoru. Budeme to brát jako první den nové sezony - zkoušíme smazat veškerou negativitu z dřívějška."

Situace Deportiva oproti svému nedělnímu sokovi není skoro o nic lepší. Pravda, galicijský celek momentálně figuruje na první nesestupové příčce, ovšem náskok na poslední Granadu činí pouhé tři body. Po slibném úvodu do nového kalendářního roku navíc Depor rázně usadila Barcelona drtivou výhrou 4:0. Domácím bude i nadále chybět útočník Hélder Postiga, hosté se budou muset obejít bez podstatně většího kontingentu ve složení Jeison Murillo, Eddy Silvestre, Héctor Yuse, Dani Larsson a Riki.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Lopo, Sidnei, Luisinho - Bergantiňos, Domínguez - Cuenca, Rodríguez, Cavaleiro - Riera
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Oier - Foulquier, Babin, Mainz, Insua - Iturra, Rico - Ibáňez, Piti, Lass - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.10 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Málaga CF  (neděle 17:00)
Domácí Athlétic Bilbao se utká s Málagou už podruhé za posledních 5 dní. Tyto dva týmy změřily síly v prvním čtvrtfinále Copa del Rey, takže se velmi dobře znají. Oběma soupeřům jde o hodně, takže se máme na co těšit.

V neděli v podvečer se stadion San Mamés stane dějištěm atraktivního duelu mezi domácím Bilbaem a hosty z Málagy. Oba týmy na sebe narazily v prvním čtvrtfinále španělského poháru. Na stadionu La Rosaleda ale sedmnáct tisíc diváků branku nevidělo. Hlavní sudí Ignacio Iglesias Villanueva udělil pouze tři žluté karty. V historii vzájemných zápasů mezi těmito dvěma týmy jinak ale příliš mnoho bezbrankových výsledků nenajdeme. Když se oba týmy utkali naposledy v La Lize na tomto stadionu, Málaga odjížděla se třemi brankami ve vlastní síti. O dvě branky se postaral Aritz Aduriz, třetí branku vstřelil Ander Herrera.

Když pomineme španělský pohár, tak v posledním utkání se nedařilo ani jednomu týmu. Athlétic Bilbao přijel na Estadio El Madrigal, ale po gólech Denise Čeryševa a Bruna Soriana z penalty prohrál s domácím Villarrealem. Ani Málaga neměla příliš mnoho štěstí, protože o body přijela hrát do Sevilly. V prvním poločase rozjásal Estadio Ramon Sánche Pizjuán domácí střelec Carlos Bacca. Na něj navázal ještě ve druhé půli Denis Suárez. Výsledek znamenal, že Málaga se nedokázala dotáhnout na šestý Villarreal.

Když se oba týmy rozcházely po posledním vzájemném pohárovém utkání, bylo trenérovi Javimu Graciovi jasné, na čem musí pracovat. "Výsledek mohl být mnohem lepší. Je dobře, že jsme udrželi čisté konto a to nám dává šanci do odvety. Jsem moc rád, že se do hry vrátil Welington. Opravdu hodně celému týmu pomáhá svou přítomností, zkušenostmi a charismatem. Když hraje, jsme vzadu mnohem jistější. Když to srovnám s našimi posledními zápasy, tak na tomto utkání se mi nejvíc líbilo, že jsme udrželi čisté konto. Pokud jde o útok, u něj máme o čem přemýšlet. Postrádáme větší agresivitu, klid v zakončení a nevytváříme si dostatečný počet příležitostí. To je něco na čem musíme pořád pracovat a zlepšovat se."

"Naším cílem pro následující dva zápasy je stát se opět tím agresivním týmem, který hraje především ofenzivně. Lidé chodí na fotbal kvůli gólům, takže jim chceme dopřát dobré představení. Jsem spokojený se šířkou i kvalitou kádru. Máme v něm hodně alternativ. Vím, že když nějakého hráče pošlu na trávník, vždycky na něm odevzdá maximum svých schopností. Pro nás bude utkání s Athléticem velkou výzvou. Je ale stále možné, abychom dosáhli na naše cíle. Chceme se dostat blíže k pohárovým příčkám a postoupit do další fáze Copa del Rey," uzavírá trenér Javi Gracia.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Beňat, Viguera - Aduriz
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Torres, Antunes - Darder, Camacho - Juanmi, Amrabat, Castillejo - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Espanyol Barcelona - UD Almería  (neděle 19:00)
Nedělní večer nabídne v Primera División mimo jiné také souboj devátého týmu tabulky s osmnáctým, na půdu Espanyolu totiž zavítá Almería. Jakkoli se rozdíl v počtu míst, která od sebe oba celky dělí, může zdát propastný, ve skutečnosti jde o těsnou záležitost, která přímo vybízí k jednomu zvratu za druhým.

Espanyol totiž drží svou pozici v horní polovině tabulky s pouhými třiadvaceti body, zatímco Almería figuruje v sestupovém pásmu s body šestnácti. Ani ve skóre si oba soupeři příliš nezadají: barcelonský celek inkasoval o jediný gól méně a zvládl jich nastřílet o pět více. Výhra hostí by rázem všechny tyto aspekty ještě více snížila... Katalánci nicméně mají v poslední době spíše důvody k oslavě. Mimo relativní zlepšení ligových výkonů v posledních týdnech totiž Espanyol přehrál ve čtvrtek favorizovanou Sevillu 3:1 a výrazně nakročil do semifinále Copa del Rey.

"Víme, že jsou nyní fanoušci spokojení, ale i zápas s Almeríí je důležitý," neztrácí koncentraci klubový kapitán Sergio García. "Jde o tým, který k nám má v tabulce bodově blízko. Abychom zvítězili, musíme je vepředu zatlačit a jít si pro tři body. Nemůžeme si dovolit podlehnout uspokojení. Nastal čas, abychom začali sbírat dobré výsledky."

Před zápasem v Barceloně si na tréninku přivodili drobné zdravotní potíže nejlepší střelec Almeríe Tomer Hemed i Ximo Navarro, avšak oba by nakonec měli být schopní nastoupit. Vzhledem ke zraněním brankáře Rubéna, záložníka Quiqueho a také absentérů Jonathana Zonga s Thievym Bifoumou, kteří reprezentují své krajiny na Africkém poháru národů, je i tak na straně hostí absencí až až. Přesto obránce andaluského celku Ángel Trujillo věří, že si jeho tým dokáže něco z hřiště soupeře vydolovat. "Každý bod je pro nás důležitý. Máme jich teď šestnáct a potřebujeme maximální možný počet k tomu, abychom se vymanili ze sestupových pozic. Věříme, že toho dosáhneme. I když se nám poslední dobou moc nedařilo, ztráta na naše soupeře je stále minimální."
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, Moreno, Fuentes - Vázquez, Sánchez, Caňas, Sevilla - Caicedo, García
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Navarro, Vélez, Trujillo, Dubarbier - Thomas, Verza - Méndez, Corona, Silva - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Sevilla FC  (neděle 21:00)
Nedělní večer nabídne v rámci dvacátého kola Primera División od jednadvacáté hodiny šlágr mezi Valencií a Sevillou. Rozdíl mezi oběma kandidáty na čtvrté místo v ligové tabulce činí momentálně pouze jeden bod. A zvláštní příchuť bude mít toto střetnutí pro Álvara Negreda, jenž momentálně hostuje ve Valencii, avšak před svým odchodem do Manchesteru City válel dlouhá léta právě v Seville.

Právě španělský reprezentační útočník tak před zápasem logicky dostal prostor k vyjádření. "Máme samozřejmě velký hlad po vítězství. Celý tým je nažhavený a dobře vědomý toho, že jde o nadmíru důležitý zápas. Potřebujeme vyhrát. Sevilla je skvělý tým s výtečnou zápasovou sérií a my se s nimi utkáme v přímém boji o kvalifikaci do Ligy mistrů."

"V předchozích letech mezi námi panovala rivalita, ale teď se především soustředíme na zisk tří bodů," pokračoval Negredo. "To po nich doopravdy jdeme. Klíčem ke všemu bude nasazení. Pokud s ním do zápasu vlétneme, je těžké nás porazit."

Kromě boje o čtvrté místo mají oba soupeři ještě jednu věc společnou: vyřadil je z ligového poháru barcelonský Espanyol. Zatímco Valencie s Katalánci padla již dříve, Sevilla utrpěla konečnou prohru 3:1 tento čtvrtek. Ligová soutěž je však jiná písnička, vždyť valencijští na domácí půdě ze svých jedenácti utkání zvládli vyhrát hned devětkrát. Sevilla zase v posledních pěti ligových zápasech ani jedinkrát neinkasovala.

"Celý tým se chce vrátit zpět do Ligy mistrů a právě za tím míříme," dodává Álvaro Negredo. "Čeká nás velmi náročná druhá polovina sezony, ale snad dosáhneme jejího konce se splněnými cíli. Osobně se cítím dobře, hráli jsme sice poslední týdny hodně zápasů, ale teď se vracíme k jednomu utkání na týden a můžeme mezitím více odpočívat. Necítím ani žádnou úzkost, chci střílet góly a přispět týmu svým dílem, od toho útočníci na hřišti jsou. Pokud skóruju, budu nejšťastnější hráč ve valencijském dresu. Nechci nikoho urazit, a tak nemíním případný gól slavit," ubezpečil své sevillské příznivce Negredo.

Valencijští se budou muset obejít bez Pabla Piattiho, jehož ve čtvrtek vyřadil z tréninkového procesu poraněný sval, ovšem Nicolás Otamendi by se měl po drobných potížích vrátit ke své roli stavebního kamene defenzivy Netopýrů. Na straně hostí stále absentuje Stephane Mbia kvůli účasti na Africkém poháru národů, zatímco obránce Nico Pareja by podle očekávání měl po vypršení karetního trestu naskočit do základní sestavy na úkor Alejandra Arribase.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Cancelo, Mustafi, Otamendi, Gayá - Fuego, Parejo - Pérez, Gomes, Rodrigo - Negredo
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Vidal, Pareja, Carriço, Navarro - Iborra, Krychowiak - Deulofeu, Banega, Suárez - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Córdoba CF - Real Madrid  (sobota 16:00)
Lídr tabulky svůj souboj dvacátého kola La Ligy odehraje v sobotu na půdě Córdoby. Real kráčí neochvějně za titulem a zápas v Andalusii by pro něj měl být hračkou. Domácí si jako nováček soutěže mohou souboj s úřadujícími evropskými i světovými klubovými šampiony užívat.

Asi nelze vůbec polemizovat o tom, kdo je v utkání favoritem. Real si drží první pozici a v lize má stále ještě utkání k dobru. Bílý balet však od přípravného utkání s AC Milán už nepůsobí jako buldozer, který si poradí s každým soupeřem. Hned na úvod nového kalendářního roku totiž Ancelottiho výběr prohrál ve Valencii a hned nato nestačil v poháru na Atlético Madrid. Městský rival Los Blancos pak v odvetě na San Bernanbeu dokázal remizovat a minulý týden tak pro Real Copa del Rey skončila. V minulém kole už však aktuálně nejbohatší klub světa opět bodoval naplno, když s lehkostí přehrál Getafe na jeho hřišti 3:0.

Do kádru Bílého baletu přibylo nové jméno. Stal se jím teprve šestnáctiletý Martin Ødegaard z norského Strømsgodsetu. Talentovaný středopolař je však příslibem do budoucna, nikoli aktuální posilou A-mužstva. V tom před zápasem v Córdobě chybí hned několik důležitých hráčů. Především obránce Pepe, jehož zranění žeber ze zápasu s Atléticem se ukázalo jako vážné, a tak si jednatřicetiletý Portugalec nezahraje nejméně měsíc. Dalším zraněným hráčem je Luka Modrič a otazník visí i nad startem Isca, jenž se na posledním tréninku připravoval individuálně. Naopak po delší odmlce už s celým týmem trénoval James Rodríguez.

Córdoba může v tomto kole jen překvapit. Tým Miroslava Djukiče hraje o udržení a aktuální čtrnácté místo berou v Córdobě vzhledem k nepodařenému začátku sezóny jako úspěch. V posledních třech kolech se zelenobílým zadařilo s tabulkovými soupeři. Los Califas přehráli Granadu i Rayo a bodovali i v posledním kole s houževnatým Eibarem.

Poslední výsledky tak vlily outsiderovi do žil jistý optimismus. "Máme dobrou náladu, jelikož jsme z posledních devíti možných nasbírali sedm bodů. Nyní musíme začít druhou polovinu soutěže stejně dobře. Jsme si vědomi, že každý bod bude hrát velkou roli, takže je pro nás každý zápas jako malá válka," uvedl před zápasem domácí zadák Ángel Crespo, jenž neskrýval své až možná příliš nadnesené naděje. "Jdeme si pro vítězství. Víme, že je tu velká pravděpodobnost, že prohrajeme, ale my se v žádném případě nevzdáváme. Budou nás muset uběhat, protože jestli ne, neodvezou si odsud nic," burcoval své spoluhráče sedmadvacetiletý obránce.

Córdobě budou chybět zranění López a Luso a za karetní tresty bude ještě pykat Edu Campadabal. Utkání začíná v sobotu v 16:00.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Edimar, Deivid, Pantič, Crespo - Rossi, Abel - Ghillas, Cartabia, Bebé - Andone
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Varane, Ramos, Carvajal - Illaramendi, Kroos, Rodríguez - Ronaldo, Benzema, Bale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 21.00 - 8.00 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - FC Barcelona  (sobota 18:00)
Zdá se, že Barcelona se navzdory zákulisním problémům ve vedení klubu a mocnému tlaku médií vypořádává s výkony na trávníku navýsost dobře, což hodlá v sobotu potvrdit i na půdě Elche. Předzápasová pozornost se tentokrát upírá především na Luise Suáreze...

Uruguayská posila z Liverpoolu, která katalánský velkoklub přišla na cifru šplhající k pětasedmdesáti milionům liber, totiž letos v novém působišti na své dřívější poměry strádá. Doposud sedmadvacetiletý útočník s pošramocenou pověstí nastřílel pouhých pět branek v šestnácti utkáních, z toho jen dva zásahy přišly v Primera División. A to přesto, že se dokonce Suárezovi uzpůsobil herní systém, který hlavní hvězdu Lionela Messiho odsunul na pravý kraj ofenzivy.

Kouč Luis Enrique si však s dosavadní střeleckou nemohoucností svého hrotového útočníka nedělá příliš těžkou hlavu a věří, že se Suárez brzy vrátí ke gólovým hodům, jak tomu bylo v amsterdamském Ajaxu či anglickém Liverpoolu. "Vůbec mě to neznepokojuje. Jsme nadšení z jeho výkonu, chování a všeho, co nabízí a co nabízet ještě bude. Každý dělá chyby: hráči, trenéři, každý. Jen málo hráčů se v pokutovém území pohybuje tak, jako Luis Suárez, tak proč bych z toho měl být ustaraný?"

Barcelona do dalšího ligového kola vstupuje z pozice druhého týmu tabulky se ztrátou pouhého jednoho bodu na vedoucí Real Madrid. Je však třeba dodat, že lídr tabulky, který v sobotu zavítá na stadion Córdoby, má k dobru ligové utkání se Sevillou. Elche pro katalánský velkoklub není žádnou neznámou - tyto dva celky se spolu totiž letos střetly již třikrát, a to jednoznačně ve prospěch favorita. Součet skóre celého tria zápasů činí děsivých 12:0. Ligový zápas na Camp Nou dopadl výsledkem 3:0 a nedávný dvojzápas v Copa del Rey dopadl dvojicí debaklů 5:0 a 4:0.

Domácí tak mají barcelonským co vracet, na druhou stranu mohou být těmito výsledky značně sklíčení. Jejich šancím neprospívá ani fakt, že Katalánci drží šňůru pěti vítězství v řadě napříč všemi soutěžemi, když mimo jiné dvakrát přehráli Atlético Madrid. Přesto Luis Enrique odmítá svého sobotního soka podcenit a ligová forma Elche mu ostatně dává za pravdu: dvě výhry za sebou nad Athleticem a Levante dokonce Elche posunuly mimo sestupové příčky. "La Liga je plná překvapení. Jsem přesvědčený, že Elche nastoupí s plným nasazením a pokusí se nás porazit skrze protiútoky."
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Roco, Lombán, Cisma - Rodríguez, Adrián, Pasalic, Ňíguez - Fajr - Jonathas
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Adriano, Piqué, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 19.00 - 7.00 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Rayo Vallecano  (sobota 20:00)
Na stadionu Vicente Calderóna se v sobotu odehraje malé madridské derby. Atlético hostí Blesky ze čtvrti Vallecas a očekává se jasná výhra domácích. Ti sice aktuálně zažívají těžké časy s Barcelonou, nicméně v lize předvádí spolehlivé výkony. Hráči Raya by ale velmi rádi zopakovali překvapení z minulého kola.

Atlético v přestupovém okně přivedlo Fernanda Torrese, jenž po dvou trefách v poháru stále čeká na první ligový gól po návratu do červenobílého dresu. Pravonohý útočník byl zatím v lize jen u porážky svého klubu na půdě Barcelony a debut v základní sestavě si pak odbyl v utkání s Granadou, v němž se ze hřiště poroučel po hodině hry. Diego Simeone však sází na to, že se bývalý hráč Liverpoolu a Chelsea nakonec rozvzpomene na svou formu, kterou měl před odchodem na Ostrovy. Atlético je totiž zatím jasně nejhůře střílejícím mužstvem v první trojce a injekci gólů, které vloni obstarával Diego Costa, by mužstvo výrazně potřebovalo.

Přestože se Torresovi zatím před brankou soupeře úplně nedaří, obránci mají z třicetiletého forvarda stále respekt. "Musíme se před ním mít hodně na pozoru kvůli jeho minulosti, současnosti a budoucnosti. Neztratil nic ze svých schopností, každý fotbalista prochází ve své kariéře horšími fázemi. Nelze o něm říct nic než pozitivní věci," pronesl na adresu svého bývalého spoluhráče obránce Raya Zé Castro.

Rayo přijíždí na půdu Atlética ve slušné formě. Blesky zakončily první polovinu sezóny vítězně v San Sebastianu a aktuálně okupují slušnou desátou příčku. Díky tomu mají svěřenci Paco Jémeze nakročeno k zopakování alespoň osmé příčky, které dosáhli v sezóně 2012/2013. Hosté by však měli brzdit nadšení a mít na paměti své poslední vystoupení na stadionu Vicente Calderóna, při kterém Vallecanos utržili debakl 5:0.

V sobotu bude domácím chybět vykartovaný Diego Godín a Rojiblancos nepomohou ani zranění Tiago a Ansaldi. Na druhé straně se neobjeví hříšník Quini a nezahraje si ani bývalý hráč Atlética Leo Baptistao. Jestli se podaří Torresovi konečně vstřelit po deseti letech branku v nejvyšší španělské soutěži se dozvíme v sobotu od 20:00.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Siqueira, Miranda, Gimenez, Juanfran - Koke, Gabi, Suárez, Turan - Mandžukič, Torres
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Naho, Ba, Castro, Amaya - Trashorras, Baena - Kakuta, Bueno, Aquino - Manucho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Levante UD  (sobota 22:00)
Jednou z hlavních otázek dne je, jak se kabina Villarrealu vypořádá se stále intenzivnějšími zprávami o odchodu jednoho klíčového hráče. Nyní budou muset svěřenci trenéra Marcelina myslet jen na další zápas, protože je čeká Levante. To je jasným outsiderem, ale bojuje o záchranu, takže jeho motivace je více než jasná.

Villarreal nesmí nic podcenit a nechat náhodě. Kdyby se mu to stalo, mohl by snížit svůj náskok na nejbližší pronásledovatele. Ambiciózní tým, kterému se ve Španělsku přezdívá Žlutá ponorka, chce stůj co stůj zůstat na příčkách, které zaručují evropské poháry. V ideálním případě se Žlutá ponorka chce dostat do Ligy mistrů, ale na tu nyní ztrácí čtyři body. V současné chvíli drží Žlutá ponorka šestou příčku, která zaručuje Evropskou ligu. Na sedmou Málagu má náskok čtyř bodů, takže i kdyby prohrála, o svém místo v tomto kole nepřijde.

Navíc má Villarreal velmi dobrou formu. Z posledních deseti prvoligových utkání prohrál jen jedno jediné, navíc to bylo druhého listopadu minulého roku. Od té doby se prohra Villarrealu vyhýbá. Velký podíl na tom má i produktivní dvojice Ikechukwu Uche s mladíkem Lucianem Viettem, která táhne Villarreal za úspěchem. Villarreal vyhrál také poslední dva zápasy. Nejprve si v 19. kole La Ligy poradil s Athleticem Bilbao, kterému vstřelil dvě branky. V první půli načal skóre Čeryšev, jehož na konci zápasu doplnil z pokutového kopu Bruno Soriano.

A Villarreal byl lepším týmem také v Copa del Rey, kde narazil na madridské Getafe. Také v tomto utkání skóroval Bruno Soriano a jeho jediný zásah stačil Villarrealu k vítězství. V zápase nastoupil od začátku také obránce Gabriel Paulista, jehož budoucnost je téma, které se v klubu řeší nejvíce. O španělského hráče se zajímá mnoho evropských klubů a mezi předními je londýnský Arsenal. Gabriel Paulista působí ve Villarrealu od loňského ledna, kdy do Villarrealu přišel z brazilského celku EC Vitória. Španělský klub za něho tehdy zaplatil 3,3 milionu eur. Teď má ve smlouvě klauzuli na dvacet milionů a Arsenal je údajně blízko jeho zisku. Jak to zapůsobí na kabinu?

Levante je na tom podstatně hůř. Z posledních deseti utkání se radovalo z výhry jen jednou a jeho mizérie pokračuje. V současnosti je Levante až devatenácté, k čemuž přispěla také poslední porážka. V 19. kole nad ním vyhrálo Elche, kterému stačila jediná branka od Jonathase z dvanácté minuty. A trenér Alcaraz dobře ví, že situace jeho týmu je kritická. Nechce ale ztrácet hlavu.

Na tiskové konferenci před utkáním sdělil: "Musíme si věřit. Víme, že jsme jasným outsiderem, ale to nic nemění na tom, že se musíme pokusit o tři body. Jestli to vyjde, to už je jiná věc. Bude velmi důležité, abychom vyhráli. Pokud bychom selhali, zřejmě to nebude katastrofa, ale je to pro nás moc důležité. Víme, že umíme překvapit i ty největší týmy a to, co vidím každý den na tréninku, je skvělé. Posledních pár týdnů se nám příliš nedaří, ale nemůžu si stěžovat na přístup mých hráčů. Jsou to profesionálové."

"Přivedli jsme teď Josého Mariho, což je skvělý hráč. Dobře ho znám, sledovali jsme ho dlouho. Ztratili jsme dočasně zraněného Papého Diopa, takže Mari zaujme jeho místo. Umí vyztužit prostory v záloze, je klidný v rozehrávce a má hodně zkušeností. Budou pro nás vítanou posilou v boji o záchranu. Teď se musíme soustředit jen na zápas s Villarrealem, protože na El Madrigal nejedeme na výlet," dodává trenér Alcaraz.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Ruiz, Costa - Dos Santos, Trigueros, Bruno, Gómez - Uche, Vietto
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - López, Vyntra, Adoua, Nikos - Camarasa, Sissoko - Moralez, Casadesús, Ivanschitz - Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - SD Eibar  (sobota 22:00)
Stejně jako v Madridu odehraje se i v San Sebastianu malé derby, domácí Real Sociedad totiž vyzve na souboj své baskické sousedy z Eibaru, kteří jsou po polovině soutěže překvapivě v pozici tabulkově lepšího mužstva. Moyesův výběr bude chtít odčinit ostudnou domácí porážku z minulého kola, Eibar může hrát vzhledem k dosavadnímu počtu získaných bodů naprosto uvolněně.

Letošní sezóna je pro Real Sociedad nejspíš prokletá. Po výměně hlavního trenéra se už zdálo, že se modrobílí konečně vydávají správným směrem, vytáhli se třeba na slavnou Barcelonu, jejich střelecká nemohoucnost je však stále sráží do ligového průměru. Naposledy fotbalisté San Sebastianu prohráli s Rayem před zraky vlastních diváků 0:1 a o týden dříve jen remizovali s Granadou 1:1. Pro tým, jenž má v dlouhodobém měřítku ambice zopakovat účast v Lize mistrů, to nejsou zrovna lichotivé výsledky.

"Všichni jsme si mysleli, že v téhle době budeme v tabulce o něco výše. Bohužel se to nepovedlo, ale věřím, že se věci změní k lepšímu a konečně se začneme šplhat tabulko vzhůru. Trenér nám neustále připomíná, že my všichni musíme předvádět výkony na hranici možností, abychom se konečně dostali ze spodních pater. Opravdu trénujeme velmi tvrdě a pracujeme na svých nedostatcích, v čemž nám nesmírně pomáhá náš kouč. Jsou to právě těžká období, jako je toto, kdy musíme být silní a zlepšovat společně, jako jeden tým," zhodnotil situaci v klubu domácí záložník Rubén Pardo.

Eibar si po historickém postupu mezi španělskou elitu stále žije svůj sen. Fotbalový trpaslík směle konkuruje matadorům La Ligy a vypadá to, že by mohl zakončit sezónu v horní polovině tabulky. Aktuální osmé místo je pro Armeros velký nadstandard, což si všichni v klubu dobře uvědomují. Relativně úzký kádr ale dostal v zimním přestupovém období tvrdou ránu. Do druholigového anglického Derby County totiž přestoupil pilíř obrany Raúl Albentosa. "Vyvinuli jsme velké úsilí, aby zůstal, ale s takto bohatým klubem jsme jednoduše nemohli soupeřit. Naštvalo nás ale, že s námi Derby chtělo mluvit až poté, co s hráčem měli podepsaný kontrakt," postěžoval si na jednání anglického klubu sportovní ředitel Eibaru Fran Garagarza. Vedení Armeros se tak přesvědčilo, že ostré lokty se vyplatí nejen na hřišti, ale i ve fotbalovém zákulisí.

Zápas Realu Sociedad s Eibarem nestihnou domácí Carlos Martínez ani Zurutuza. Na straně hostů budou chybět trestaní Navas a Piovaccari. Zápas začíná ve 22:00, hlavním sudím bude José Luis González.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Bella, Ansotegi, I. Martínez, Zaldúa - Bergara, Pardo - Canales, Prieto, Agirretxe - Vela
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Lillo, Ekiza, Aňibarro, Bóveda - Errasti, García - Saúl, Moral, Capa - Arruabarrena
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid18150362:1545
2.FC Barcelona19142348:944
3.Atlético Madrid19132437:1841
4.Sevilla FC18123330:1739
5.Valencia CF19115335:1738
6.Villarreal CF19105432:1735
7.Málaga CF1994622:2031
8.SD Eibar1976624:2527
9.Espanyol Barcelona1965822:2923
10.Rayo Vallecano19721020:3323
11.Celta Vigo1956818:2121
12.Real Sociedad1947819:2419
13.Athletic Bilbao19541015:2519
14.Córdoba CF1939715:2818
15.Getafe CF19451014:2717
16.Elche CF19451018:3517
17.Deportivo La Coruña19451014:3117
18.UD Almería19441117:3016
19.Levante UD1937913:3416
20.Granada CF1928911:3114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (836)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele