Primera División - souhrn 20. kola

24.01.2015, 17:53, aktualizováno 26.01.2015, 22:39
Komentáře a souhrny
Getafo vyzrálo na Celtu. Hodně starostí měl Real Madrid na hřišti Córdoby, nakonec ale vyhrál a drží stále jednobodový náskok před Barcelonou, která se si zastřílela v Elche. Atlético si spravilo náladu na Rayu, Valencia porazila Sevillu a vzala jí čtvrté místo. Tři body mají také Villarreal, Real Sociedad a Espanyol, nedělní program nabídl mimo jiné remízy v La Coruni a Bilbau...

Getafe CF - Celta Vigo 2:1

26.01.2015 20:45

Góly: 19. Álvaro Vázquez, 85. Pablo Sarabia - 15. Charles

Drama až do samého závěru zápasu bylo k vidění v pondělní dohrávce mezi domácím Getafe a hosty z Viga. Celta sice vedla díky trefě Charlese, ale domácí nakonec otočili skóre zápasu. A to ještě neproměnili penaltu!

Nebýt zásahu Laga, mohl být z centru ze strany zajímavý projektil. Spíše než útočit se oba celky rozhodly bránit. Šlo jim o hodně, takže na prvním místě byla snaha neinkasovat a spoléhat se na to, že jeden balon do sítě vždycky nějak doplachtí. Domácí Getafe ale muselo litovat, že se nepokoušelo ani s přibývajícím časem o útok. Ten totiž vyšel na druhé straně. Po autovém vhazování se s míčem dostal do pokutového území Charles, který se nerozmýšlel a propálil brankáře Codinu - 1:0 pro Celtu Vigo.

Getafe rázem pochopilo, že pokud chce body, bude muset hodně přidat. A téměř z následného útoku se madridskému celku povedlo srovnat na 1:1. Po rychlé akci si na kolmou přihrávku naběhl Alvaro, který se sice dostal trochu z úhlu, ale přesto se mu podařilo technicky obstřelit brankáře Alvareze. Tomu nepomohla vlastní obrana a musel kapitulovat.

Po půlhodině hry se Celta Vigo musela bránit zajímavé standardní situaci. K míči se postvavil Pablo Sarabia a dobře vypálil, ale s míčem letícím do šibenice si poradil pozorný brankář Alvarez. Ten předvedl skvělé reflexy a míč zneškodnil. Stejný duel se mále opakoval o chvíli později. Za míčem do nepříliš semknuté obrany sprintoval Pablo Sarabia a nakonec ještě stihl před vracejícím se obránce vypálit, ale mířil těsně mimo. Alvarez zasahovat nemusel a jen kontroloval, že míč opravdu skončil vedle.

Ke konci první půle se ještě Sammir přes obránce prodral až do vápna a vypálil, ale mířil jen do připraveného Alvareze. Po návratu ze šaten se do střely opřel Arroyo, ale jeho pokus skončil hodně vysoko nad. Druhou branku v zápase si o něco později mohl připsat Alvaro, ale jeho střela z hranice šestnáctky mířila jen do náručí brankáře Alvareze. Po hodině hry se z volného přímého kopu zastřeloval Nolito, ale ten neprostřelil obranný val před ním.

Z dálky to o chvíli později vyzkoušel Escudero, ale Alvareze nepřekonal. Dvacet minut před koncem se hrdinou zápasu mohl stát Alvaro, který si po lobu do vápna naběhl před bránu a z první vypálil, ale mířil těsně vedle. Další rohový kop odvrátila Celta jen díky ruce, za což Radoja viděl kartu a kopala se penalta. Tu ale trestuhodně zahodil Castro, který zvolil panenkovské zakončení a namířil míč do břevna! Zas tak mrzet ho to ale nemuselo, protože Pablo Sarabia pět minut před koncem ve vápně propálil Alvareze razantní střelou!

Více informací k zápasu

Valencia CF - Sevilla FC 3:1

25.01.2015 21:00

Góly: 18. Dani Parejo, 32. Dani Parejo (pen.), 56. Javi Fuego - 36. Carlos Bacca (pen.)

Tvrdý boj o čtvrté místo nakonec zvládla lépe Valencia, která v domácím prostředí přehrála nebezpečnou Sevillu 3:1. V divokém zápase plném faulů, karet i pokutových kopů se diváci na Mestalle rozhodně nenudili a díky dvěma brankám Daniho Pareja s jedním zásahem Javiho Fuega se také s konečným hvizdem mohli i vesele radovat. Proměněná penalta Carlose Baccy již na prohře Sevilly nic nezměnila.

Valencie se tak vyšplhala na klíčovou čtvrtou příčku právě před svého nedělního soupeře, před nímž nyní vede o jediný bod. Sevilla má však zápas k dobru, byť se samotným Realem Madrid. Ve dvacátém kole navíc Andalusané jen potvrdili, že jejich skvělé výsledky s papírově horšími mužstvy ostře vyvažují prohry se všemi přímými konkurenty v boji o čelo tabulky. Mezi jinými se hodí zmínit tvrdé debakly od Barcelony či Atlétika Madrid.

Domácí vstoupili do zápasu, jak je jim na Mestalle vlastní, tedy drtivým tlakem. Okamžité napadání rozehrávky, neuvěřitelná intenzita hry, bylo se opravdu na co koukat. První šance přišla ve čtvrté minutě, když Álvaro Negredo protlačil svou statnou postavu do šestnáctky i s míčem, avšak Rodrigo jeho nabídnutou přihrávku v úvodní gól nepřetavil. Někdejší útočník Sevilly byl proti svému bývalému zaměstnavateli řádně při chuti a brzy si svou aktivitou vynutil na obraně hostí pokutový kop. Ten následně proměnil kapitán Parejo, byť opakované záběry prokázaly, že se úplně klidně dal pískat naopak faul Negreda na Dioga, a ne naopak.

Krátce po úvodní brance navíc Parejo zakončil perfektně vyvedený protiútok valencijských, který ve finální fázi připravil krásnou křížnou přihrávkou Enzo Pérez. Výhodný stav 2:0 však domácím vydržel sotva pár minut. Stejně jako v prvním gólovém případě šlo i tentokrát o sporný pokutový kop, o který se příhodně postaral Parejo zákrokem na "viníka" Dioga. Carlos Bacca se nenechal rozhodit ani tím, že stojí tváří v tvář penaltovému mágovi Diegu Alvesovi, a suverénně zavěsil na 2:1.

Ještě před odchodem do šaten pak kolumbijský útočník dostal jedinečnou příležitost dokonce srovnat skóre. Došlo totiž již na třetí odpískaný faul v pokutovém území jednoho z týmů, tentokrát se provinil Joao Cancelo na Vítolovi. Napodruhé již ovšem um Diega Alvese zaznamenal úspěch - domácí brankář dokázal svého protivníka před zahráním kopu rozhodit, vystihl správnou stranu a rázně míč vyrazil. Celkové statistiky brazilského čaroděje na španělské půdě činí 20 zneškodněných penalt z devětatřiceti pokusů.

Ani po změně stran penaltové kontroverze ne a ne utichnout. Tentokrát dost možná nejpenaltovější zákrok večera - faul Cokeho na Rodriga - překvapivě zůstal nepotrestán. Na opačné straně hřiště se musel Alves vytáhnout proti ráně Deulofeua, ale zanedlouho si Mestalla mohla znovu uvolněně zakřičet gól. Špatný odkop brankáře Beta měl za následek rychlou akci soupeře, kterou po kombinaci s aktivním Rodrigem zakončil Javi Fuego přízemní ranou přesně do dolního růžku.

Beto se ještě v závěru utkání snažil mermomocí odčinit své dřívější pochybení parádním zákrokem při střele Andrého Gomese, jenže dvougólové manko tím sám o sobě smazat nemohl. Sevilla se sice nadále snažila o průlom pozorné valencijské obrany, ale nakonec se musela smířit s tím, že v pozdní nedělní večer bude tahat za kratší konec provazu. Šlágr dvacátého kola tak skončil cennou výhrou Valencie 3:1.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - UD Almería 3:0

25.01.2015 19:00

Góly: 37. Cristhian Stuani, 40. Cristhian Stuani, 74. Felipe Caicedo

Sergio González na domácí trenérské lavici učinil oproti předchozímu kolu jen jednu změnu v základní sestavě, a to vynucenou. Vykartovaného Arbillu nahradil Javi López. Také Almería oproti nedávné prohře s Valencií sáhla do sestavy jen na jediném místě, když Sebastiana Dubarbiera odsunul na lavičku Michel Macedo. Ani jeden z celků v úvodu hry neměl zájem příliš riskovat, a tak za zmínku stojí jen nepřesný hlavičkový pokus hostujícího kapitána Corony.

Když už se k premiérové střele dostali i domácí, byl z toho málem úvodní gól zápasu. Salva Sevilla totiž vybídl Stuaniho, jenž sice překonal brankáře Cuestu, jenže se svým zakončením ztroskotal na brankové konstrukci. Jako obvykle se pak ke slovu dostal i jasný tahoun ofenzivy Espanyolu, kapitán Sergio García. Ani on však zprvu neměl přesnou mušku, a tak bezbrankový stav přetrvával až do té chvíle, kdy se někdejší španělský reprezentant nepřesunul do role nahrávače. Právě po Garcíově centru zprava totiž Stuani dokázal předskočit Véleze a zblízka posunout domácí do vedení.

Neuběhly ani celé tři minuty a uruguayský střelec si svou gólovou radost mohl zopakovat. U zrodu celé akce stál opět aktivní García, jehož přízemní pas dokázala hostující obrana pouze tečovat k nohám Stuaniho, jenž i tentokrát dokázal vzejít ze souboje s Vélezem jako vítěz a přidal Almérii gól číslo dvě. Těsně před odchodem do šaten pak málem dokonal perfektní poločas ze strany domácích García, avšak znovu po vyvedeném průniku nezamířil mezi tři tyče.

Hosté hned v poločase provedli střídání, když na trávník nastoupil zkušený Fernando Soriano, jenže ani to nezměnilo obraz hry. A byl to naopak Espanyol, kdo mohl slavit šťastnou ruku trenéra při střídáních. Šlo totiž právě o kombinaci nastoupivších Víctora Sáncheze s Caicedem, která vyústila v gól číslo tři. Ekvádorský útočník jen potvrdil svou výjimečnou formu z posledních týdnů, za poslední čtyři zápasy zvládl skórovat hned pětkrát. Víc branek již Katalánci ani nepotřebovali a zaslouženě mohou slavit vítězství 3:0.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Málaga CF 1:1

25.01.2015 17:00

Góly: 70. Mikel San José - 78. Javi Guerra

Athletic si jen rozdělil body s Málagou. První půle nepřinesla ani jednu branku a diváci začínali dávat najevo nespokojenost, ale ve druhém poločase se přeci jen dočkali. Dvacet minut před koncem zápasu se trefil Mikel San José a stadion San Mamés explodoval. Nakonec ale tři body Bilbao nebere, protože jej o dva z nich připravil Javi Guerra.

Athletic má na kontě 20 bodů po stejném počtu odehraných utkání. Mnohem lépe je na tom Málaga, která bojuje o Evropskou ligu. Dnes ale zaváhala, když jen remizovala s domácími Basky. Villarreal, který je na šesté příčce, má v tuto chvíli náskok již 6 bodů. První minuty dnešního zápasu byly trochu ospalé a ani jeden z týmů se nedostával do větších šancí. Až v desáté minutě musel hostující brankář Kameni vyboxovat nebezpečnou ránu. Následná dorážka od Gómeze skončila také mimo tři tyče.

Málaga se dostala do velké šance poté, co domácí výrazně zaváhali s odkopem. Guerra se ke střele ještě nedostal, ovšem Castillejo už ano. Ačkoli byl tísněn vracejícím se obráncem, dokázal ještě vypálit. Na svém místě ale byl včas zkušený brankář Gorka Iraizoz, který střelci zmenšil střelecký úhel a následnou ránu skvěle vykryl. O chvíli později poslal zajímavý projektil Rico jen pod břevno, odkud balon brankář Kameni vyrazil mimo tři tyče.

Hodně aktivní byl Oscar De Marcos, který se neustále snažil individuálně procházet přes své soupeře, ale dnes se mu to příliš nedařilo. Stejně jako jeho spoluhráči i on se dopouštěl chyb ve finální fázi a kazil tím zajímavé šance. Brankář Kameni měl dnes večer napilno a práci mu přidělávala také jeho vlastní obranná linie. Za ni musel Kameni situaci spravovat hned několikrát. Nakonec si ale vždycky poradil a jeho vyběhnutí mimo své pokutové území často zachránilo Málaze čisté konto.

Na opačné straně se pokoušel prosadit Castillejo, ale jeho tečovaná rána Iraizoze nepřekonala. Poměrně neatraktivní první půle skončila a její mladší kolegyně tvář hry nezměnila. Také první minuty druhého poločasu se nesly převážně ve vlažné atmosféře, oba celky kupily na hromady nepřesné přihrávky a tempo utkání zůstalo opět v kabině. Až po hodině hry si musel brankář Carlos Kameni zjednat respekt po ráně Aritze Adurize. Míč vyboxoval před sebe, ale tam se nenacházel nikdo kromě jeho obránců, takže hlavička zpět ke gólmanovi nenadělala žádnou škodu.

O chvíli později si Horta naběhl za obranu soupeře a v pádu ještě stačil vystřelit, ale jeho zakončení zamířilo těsně vedle tyče. Antunesova rána bez přípravy také nenadělala Iraizozovi žádné problémy. Až dvacet minut před koncem se domácí ujali vedení v zápase. A chybu udělal jeden z nejlepších hráčů na ploše - brankář Carlos Kameni, který podcenil míč z rohového kopu a před ním jej do sítě usměrnil obránce Mikel San José, který vyskočil nejvýš - 1:0 pro baskický celek.

To ale nebylo vše, protože hosté se nevzdali. Torres obdržel parádní pas podél pravé strany, chvíli počkal a pak vyslal přihrávku před bránu. Tam si naběhli rovnou dva jeho spoluhráči a šťastnějším byl Javi Guerra, který doklepl míč do brány. Chvíli to vypadalo na ofsajd, ale sudí Alfonso Javier Álvarez Izquierdo nakonec branku uznal. V závěru ještě Kameni napravoval vlastní reputaci, když vytáhl míč směřující do sítě alespoň nad břevno. Víc už ale nedokázal.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Granada CF 2:2

25.01.2015 12:00

Góly: 34. José Rodríguez, 38. Lucas - 7. Piti, 83. Robert Ibañez

Nový trenér Granady Abel Resino začal svou náročnou štaci v boji o udržení dramatickou remízou 2:2 na půdě podobně tápajícího Deportiva La Coruňa. Hosty sice dostal brzy do vedení Piti, ovšem Depor poté dvěma slepenými brankami vývoj utkání otočil a mířil za důležitým vítězstvím. To mu však sebral sedm minut před koncem Robert Ibaňez a znovunabytí vedení domácích také zhatilo vyloučení Luise Fariňi.

Resino převzal poslední tým tabulky v pondělí po odvolaném kouči Joaquínu Caparrosovi a mohl si hned v šesté minutě užít první momenty radosti na granadské lavičce. Bezbrankový stav totiž v tu chvíli protrhl Piti vydařenou střelou, která z hranice pokutového území neustále stoupala, až se zastavila o brankovou síť. Viditelně oživení hosté pak pokračovali v dobrém výkonu a nechybělo mnoho, aby se střely Youssefa El-Arabiho či střelce Pitiho ujaly a navýšily granadské vedení.

Depor toho v úvodní půlhodině předvedl pomálu, za zmínku stojí snad jen dvě hlavičky Oriola Riery, s nimiž si pohodlně poradil brankář Olazabal Oier. V třiatřicáté minutě však domácí přesto zničehonic srovnali. Riera sice na Oierovi ztroskotal i do třetice, ovšem vyražený míč spadl k nohám Josého Rodrígueze, jenž z dorážky s klidem skóroval. Hned čtyři minuty nato byl nečekaný obrat dokonán. Sidnei předal míč Lucasi Pérezovi, který zblízka zakončil do odkryté brány.

Ráz utkání se tímto průběhem značně změnil a bylo to nyní Deportivo, kdo měl i po změně stran jasně více ze hry a na trávníku dominoval. Oier se musel vytáhnout proti dalekonosné ráně Cavaleira a poté s úlevou sledoval, jak nebezpečné střely Juanfrana, Riery i Fariňi končí mimo jeho tři tyče. Domácí fanoušci se v tu chvíli cítili jistě dobře naladěni, jenže zahozené šance je nakonec v konečném součtu budou mrzet. V třiaosmdesáté minutě totiž Foulquierovu hlavičku usměrnil za brankovou čáru Ibaňez.

Šokovaní domácí navíc záhy přišli o Fariňu, jenž uviděl rovnou červenou kartu za napadení Frana Rica, kterého rozhodčí za potyčku potrestal pouze kartou žlutou. Konečné skóre se již však nezměnilo, a tak oba celky nadále tápou v oblasti sestupu a čekají na ukončení své série bez vítězství.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Levante UD 1:0

24.01.2015 22:00

Góly: 56. Luciano Vietto

Villarreal si nakonec poradil s Levante a přispal si tři body. Domácí tým na El Madrigal skóroval jen jednou, ale i to mu stačilo na výhru. O tu se postaral jediným gólem mladík Luciano Vietto, který vstřelil rozhodující branku po chybě brankáře Mariňa. Villarreal je o jeho ráně nadále šestý, zatímco Levante je předposlední.



Villarreal se od prvních minut nastěhoval před pokutové území Levante, ale trvalo mu hodně dlouho, než si vytvořil první pořádnou šanci. Do první zajímavé šance se dostával rychlík Luciano Vietto, ale byl přistižen v ofsajdu. Následná Viettova zablokovaná střela skončila pouze v zámezí. Po patnácti minutách se David Barral dostal ve vápně Žluté ponorky k zakončení, ale jeho hlavička mířila těsně vedle.

Uche si na druhé straně dobře naběhl na centr ze strany a hlavičkoval, jenže mířil mimo tři tyče. Costova střela z velkého úhlu prolétla jen těsně vedle tyče. Přesně po půlhodině hry se k míči dostal před vápno si nabíhající Luciano Vietto, ale mladá hvězda Villarrealu mířila jen do míst, kam se brankář Mariňo natáhl.

Domácí Villarreal vybojoval standardní situaci, ale nenaložil s ní právě nejlépe. Triguerosova střela skončila pouze na zdi. Pět minut před koncem první půle se k hlavičce dostal Casadesús, ale jeho hlavička z velkého vápna mířila jen do míst, kam v pohodě doskočil soupeřův brankář. Levante nebylo příliš aktivní, minimálně co se týče prvního poločasu. V tom druhém ale začalo mnohem lépe a Villarreal měl co dělat, aby se ubránil pokusům ambiciózního soupeře.

Mladý útočník domácího celku Uche se snažil dostat k zakončení, jenže López mu vystavil stopku. Gaspar se odhodlal a zkusil z těžké pozice vypálit, jenže jeho projektil brankáře Mariňa neprostřelil. David Barral se prodral mezi dvěma stopery a řítil se sám na branku. Na poslední chvíli se před ním ale zjevil obránce Mateo Musacchio, který mu útočné plány překazil a míč rázně odkopl do bezpečí!

O pouhé tři minuty později se k hodně lacinému gólu dostal Luciano Vietto. Trigueros vypálil z dvaceti pěti metrů a brankář Mariňo měl původně hodně snadnou úlohu. Míč ale oproti všem předpokladům pustil z náruče a všudypřítomný Luciano Vietto vstřelil první branku zápasu - 1:0 pro Žlutou ponorku.

Po hodině hry málem Villarreal navýšil své vedení, když se do zajímavé šance dostal Ikechukwu Uche. Ten vypálil, ale jeho ránu brankář Mariňo vytěsnil s námahou mimo tři tyče! Následně byl Uche střídán Dos Santosem. García si na druhé straně narazil míč s Casadesusem a odcentroval, jenže jeho míč pokryl brankář Sergio Asenjo bez větších problémů. Patnáct minut před koncem utkání se k ráně odhodlal Camarasa, ale míč od jeho kopaček mířil jen do míst, kam se natáhl brankář Sergio Asenjo.

Další kombinaci Levante zakončil Iván López nepřesně. Střelu Luciana Vietta zase pro změnu chytil brankář Mariňo. Osm minut před koncem se z hřiště poroučel Luciano Vietto, který udělal místo Gerardovi Morenovi. K míči se o chvíli později dostal Villarreal, který hrozil ranou Morena, ale ten nemířil přesně. Stejně na tom byl na opačné straně David Barral. Poslední slabší hlavičku Davida Barrala brankář Sergio Asenjo už chytil bez větších obtíží. V poslední desetiminutovce se už nic vážného nestalo a Žlutá ponorka dohrála utkání dost daleko od svého brankáře.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - SD Eibar 1:0

24.01.2015 22:00

Góly: 55. Xabi Prieto

Malé baskické derby zvládli lépe fotbalisté Realu Sociedad, kteří tak vrátili Eibaru porážku ze začátku sezóny. Jediným střelcem zápasu se stal v 55. minutě Xabi Prieto. Moyesův výběr částečně napravil nepovedený výkon z minulého kola a drží se ve středu tabulky, Eibar je po sedmé porážce v sezóně osmý.

Ani jedno mužstvo se na začátku zápasu nechtělo hnát do rizika a šancí tak bylo dlouho velmi poskrovnu. Real Sociedad byl lepším mužstvem a jako obvykle byl jeho nejvýraznějším hráčem Carlos Vela. Ofenzivní snahy domácích ale byly marné, za celý první poločas nezaregistrovali hráči San Sebastianu jedinou střelu na bránu. Eibar na defenzivní bitvu ochotně přistoupil, přesto však hosté domácího gólmana Rulliho v prvním poločase alespoň párkrát pozlobili. Při první velké šanci Eibaru však zachránil domácí skvělým obranným skluzem ve 26. minutě Íñigo Martínez a na konci první půle vychytal zcela osamoceného Del Morala obětavým výběhem gólman Rulli. První poločas tedy skončil bez branek.

V druhém dějství Moyesovi svěřenci přitlačili na pilu a jejich aktivita se jim brzy začala vyplácet. V 52. minutě pálil z nebezpečné standardní situace Granero, ale balón z pod břevna s vypětím všech sil vytlačil gólman Irureta. O tři minuty později už byl ale hostující brankář nucen kapitulovat. Rubén Pardo posadil míč z rohového kopu přesně na hlavu Prietovi, jehož nečekaně přesný oblouček skončil až za zády překvapeného Irurety - 1:0!

Real díky vstřelené brance ožil a v 59. minutě vypustil na Iruretu pumelici Agirretxe, hostující gólman ale byl tentokrát na místě. S postupujícím časem se San Sebastian stále více spoléhal na obranu, ale Eibaru se směrem dopředu příliš nedařilo. K první střele na branku se hosté v druhé půli dostali až v 81. minutě, pokus střídajícího Ángela ale spolehlivého Rulliho nevystrašil. Zápas tak skončil hubeným vítězstvím pro Real Sociedad.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Rayo Vallecano 3:1

24.01.2015 20:00

Góly: 12. Antoine Griezmann, 22. Antoine Griezmann, 56. Manucho (vl.) - 35. Roberto Trashorras

Atlético bez problémů přehrálo Rayo Vallecano 3:1 a nadále drží krok se svými rivaly na čele nejvyšší španělské soutěže. Skvělý výkon předvedl Antoine Griezmann, jenž dal první dvě branky domácích a jen těsně mu unikl hattrick, když v druhé půli neproměnil žádnou z mnoha šancí.

Rojiblancos hráli proti svým městským rivalům ve velké pohodě, přispěl k tomu zejména relativně brzký gól v síti Blesků. Po velké hrubce hostujícího Zé Castra se ve 12. minutě dostal do samostatného úniku Antoine Griezmann. Francouzský útočník si dobře navedl míč a chladnokrevně obstřelil vyběhnutého Toña - 1:0! Atlético mělo více ze hry, jenže ve 21. minutě po centru z pravé strany se v pokutovém území domácích ocitl v dobré šanci Aquino, hlavou však v souboji s gólmanem Moyou poslal balón nad bránu.

Spálená příležitost mohla Vallecanos hodně mrzet, neboť hned o minutu později opět úřadoval nepolapitelný Grezmann. Tentokrát vyslal třiadvacetiletého forvarda za obranu Raya skvělým pasem Mandžukič. Bývalý hráč Realu Sociedad si tváří v tvář Toñovi opět počínal skvěle a zvýšil už na 2:0! Poté se Rayo trochu zvedlo a při dvougólovém vedení byli domácí méně ostražití. Kontaktní gól z toho vytěžil v 35. minutě Roberto Trashorras. Třiatřicetiletý středopolař si na hranici vápna zpracoval přihrávku od Kakuty a krásně se trefil přesně k tyči Moyovy svatyně - 2:1!

Klid do řad obhájců titulu vlila krátce po změně stran vlastní branka hostů. V 56. minutě se po rohovém kopu Griezmanna míč nešťastně odrazil od Manucha až za překvapeného Toña - 3:1! Pak už byl na stadionu Vicente Calderóna k vidění prakticky jen neúspěšný hon Griezmanna za třetí trefou v utkání. Blízko k němu byl Francouz hned v 58. minutě, když utekl po levé straně, ale jeho střela na zadní tyč prolétla jen těsně mimo. Na druhé straně se pak v obrovské příležitosti ocitl po pasu Trashorrase Bueno, ale neposedný míč vůbec netrefil a Moyá si tak mohl zhluboka oddechnout. A když se v závěru neujaly ani další dvě velké Griezmannovy šance, zůstal i po závěrečném hvizdu na ukazateli stav 3:1 pro Atlético.

Více informací k zápasu

Elche CF - FC Barcelona 0:6

24.01.2015 18:00

Góly: 35. Gerard Piqué, 55. Lionel Messi (pen.), 69. Neymar, 71. Neymar, 88. Lionel Messi, 90+3. Pedro

Počtvrté se v letošní sezoně utkali Barcelona s Elche, počtvrté slavili katalánští favorité drtivé vítězství. Zvláště zásluhou výtečného Lionela Messiho s Neymarem Barcelona veze domů prvenství v poměru 6:0 a udržuje tak těsný kontakt s vedoucím Realem Madrid.

První poločas přitom nenasvědčoval tomu, že bychom se mohli dočkat obdobného debaklu. Na první gól si diváci počkali až do šestatřicáté minuty, kdy se trefil Gerard Piqué, ovšem po změně stran to již byla jiná písnička. Domácím navíc nepomohlo ani brzké vyloučení Faycala Fajra ze sedmapadesáté minuty, katalánský gigant se ve zbytku utkání bavil fotbalem a otázkou byla pouze výše konečného skóre. Celkové skóre za ona čtyři střetnutí (dvě v lize, dvě v ligovém poháru) činí z pohledu Elche trestuhodných 0:18.

Oproti středeční domácí výhře nad Atléticem Madrid v rámci čtvrtfinále Copa del Rey učinil trenér Luis Enrique celou řadu zásahů do základní sestavy. Ani absence Luise Suáreze, Daniho Alvese, Andrése Iniesty či Sergia Busquetse však tentokrát neměly na hru hostí až takový vliv, jak tomu bylo například na hřišti Realu Sociedad. Hned po čtvrthodině hry málem prolomil bezbrankový stav Jordi Alba, ovšem svůj volej nedokázal patřičně zkrotit a poslal jej nad břevno. Podobně si záhy vedl i Lionel Messi z přímého kopu.

Elche o sobě dalo vědět zásluhou dvou pokusů Fajra v krátkém sledu, ale blíže a blíže ke skórování měli barcelonští. Neymar ještě na zadní tyči perfektní pas Messiho v úvodní branku přetavit nedokázal, zato Piqué devět minut před odchodem do kabin ano. Po Xaviho standardní situaci si stoper Barcelony zpracoval míč na hrudi a pohotově jej napálil do sítě, byť s pomocí teče. Poněkud kuriózně má Piqué nyní na kontě více ligových branek než drahá letní posila Suárez.

Jakékoli možné drama Barcelona odmítla připustit hned v úvodní desetiminutovce druhé půle. Neymar po zákroku Sergia Pelegrína padl v šestnáctce Elche na zem a následnou penaltu Messi suverénně proměnil. Krátce nato uviděl Fajr druhou žlutou kartu a nechal svůj tým dohrávat již tak náročné utkání v oslabení. Tím spíš, když byl argentinský kanonýr Messi očividně při chuti a zvláště s Neymarem vymýšleli jednu povedenou akci za druhou. Brazilský útočník po jedné takové zavěsil na 3:0. Hned dvě minuty nato si obě superhvězdy světového fotbalu svou gólovou spolupráci zopakovaly a na jejím konci byl znovu Neymar po Messiho brilantním přistrčení.

Po dvou asistencích si Lionel Messi zase přestoupil do role zakončovatele a upravil skóre již na 5:0 po samostatném průniku, zakončeném přízemní ranou na vzdálenou tyč. Punc tenisového "kanáru" nakonec zápasu dodal Pedro, jemuž branku na stříbrném podnose připravil aktivní Neymar drzým obehráním hned dvojice obránců soupeře. Lepší večer si Barcelona mohla představovat jen stěží, řeči o herní krizi jsou opět o něco tišší.

Více informací k zápasu

Córdoba CF - Real Madrid 1:2

24.01.2015 16:00

Góly: 3. Nabil Ghilas (pen.) - 27. Karim Benzema, 89. Gareth Bale (pen.)

Až po hodně vypjatém boji dnes Real Madrid urval tři body v Córdobě. Domácí rychle vedli po penaltě nařízené již v 2. minutě, ale ještě do přestávky vyrovnal Benzema. V závěru zápasu, ve kterém byl vyloučen Cristiano Ronaldo a později i domácí Cartabia, zajistil všechny body pro Real z další penalty Gereth Bale.

Podle papírových předpokladů měl dnes Real uhrát snadné vítězství, čáru přes rozpočet všem spekulacím ale udělala situace již v 2. minutě zápasu. Domácí Bebé napřáhl zpoza vápna a nastřelil zdviženou ruku atakujícího Sergia Ramose. Pro obránce Realu to znamenalo automaticky žlutou kartu a k nařízené penaltě se postavil Nabil Ghilas. Čtyřiadvacetiletý útočník se s ničím nepáral a bez problémů vsítil první branku utkání - 1:0!

Real se okamžitě snažil smazat nečekané manko, ale dlouho se hosté nedokázali protlačit do vyložené šance. Z množství standardních situací se ujala až ta z 27. minuty. Rodríguez rozehrál rohový kop, ve vápně se míč dostal od Balea až k důraznému Benzemovi, jenž z bezprostřední blízkosti procedil míč za záda Juana Carlose - 1:1! Real byl dle očekávání lepším mužstvem a dominoval na míči, nicméně do přestávky se především díky nepřesnostem v útočné fázi gólově neprosadil. A to mohli být hosté ještě rádi, že je zelenobílí v závěru prvního dějství nepotrestali z několika slibných protiútoků.

Senzační výsledek pro urputně bránící Córdobu vydržel velmi dlouho i v druhé půli. Real nehrál v obvyklé pohodě a jeho tlak se nesetkával z úspěchem. Domácí naopak hrozili z rychlých kontrů, jako třeba v 57. minutě Bebé, jemuž ale po sprintu přes polovinu hřiště nezbylo dostatek sil na kvalitní zakončení. První start Samiho Khediry v letošní sezóně v základní jedenáctce Realu skončil po 64 minutách. Nahradil jej Illaramendi, jehož příchod ale nepřinesl očekávané vzepětí útočné vozby Madridských.

Naopak blíže ke gól měli domácí. V 68. minutě mohl velkou hrubku Varaneho potrestat Andone, jeho oblouček však po odrazu od země orazítkoval jen břevno! Domácí kráčeli za vytouženým bodem a situaci jim ještě zpříjemnili sami hráči Realu. Konkrétně Cristiano Ronaldo, jemuž vytekly nervy po zmařené šanci v 83. minutě. Čerstvý držitel Zlatého míče zlostně nakopl Gunina a po zásluze obdržel rovnou červenou kartu. Nutno ovšem poznamenat, že Guninova přehnaná reakce také stála za to. Při odchodu ze hřiště pak ještě vyloučený Portugalec učinil gesto za hranicí slušnosti a bezesporu si tak zajistil nejspíš nepříliš příjemnou schůzku s disciplinární komisí.

I přes tento exces hra pokračovala dál a oslabený Real ještě dokonce stihl strhnout vítězství na svou stranu. Při Baleově standardní situaci v 87. minutě zahrál ve vápně rukou Cartabia, který po druhé žluté kartě rovněž uviděl červený kartónek a poroučel se ze hřiště. K pokutovému kopu se postavil sám welšský reprezentant, jenž tvrdou střelou doprostřed brány rozhodl o vítězství svého klubu - 1:2! Real tak nakonec ubojoval tři body a nadále drží první příčku, Córdoba i přes výkon na hranici možností odchází ze zápasu s evropskými šampiony s prázdnou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid19160364:1648
2.FC Barcelona20152354:947
3.Atlético Madrid20142440:1944
4.Valencia CF20125338:1841
5.Sevilla FC19123431:2039
6.Villarreal CF20115433:1738
7.Málaga CF2095623:2132
8.SD Eibar2076724:2627
9.Espanyol Barcelona2075825:2926
10.Rayo Vallecano20721121:3623
11.Real Sociedad2057820:2422
12.Celta Vigo2056919:2321
13.Athletic Bilbao20551016:2620
14.Getafe CF20551016:2820
15.Córdoba CF2039816:3018
16.Deportivo La Coruña20461016:3318
17.Elche CF20451118:4117
18.UD Almería20441217:3316
19.Levante UD20371013:3516
20.Granada CF2029913:3315

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (682)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele