Primera División - preview 19. kola

16.01.2015, 08:34, aktualizováno 18.01.2015, 08:38
Previews
Real Madrid před sebou má malé derby na půdě Getafe a bude si chtít udržet první místo v tabulce. Atlético hostí poslední Granadu, Barcelona cestuje do La Coruni a Sevilla změří síly s Málagou. Celé kolo zakončí duel Elche - Levante...
Getafe CF - Real Madrid  (neděle 12:00)
Po pohárovém zklamání musí Real Madrid rychle přeladit na ligovou notu, kde jej od dvanácté hodiny v rámci městského derby čeká výjezd na půdu Getafe. Cíl madridského giganta je jasný: potvrdit roli favorita a udržet první místo v tabulce před dotírající Barcelonou.

Obhájci Copa del Rey se v letošním ročníku příliš neohřáli. Již v osmifinále totiž Bílý balet narazil pro změnu na loňského ligového šampiona, tedy Atlético Madrid, a se zlou se potázal. Po nevyvedeném prvním zápase, z nějž si Real odvezl do domácí odvety prohru 2:0, přišla na stadionu Santiaga Bérnabeua remíza 2:2 a tím pádem konec nadějí na bájný zisk všech trofejí, jaké lze v letošní sezoně jen získat. Velkou měrou se o toto překvapení postaral navrátilec Atlétika Fernando Torres, jenž v odvetném zápase vstřelil oba góly svého týmu.

Čtvrteční "prohra" však již nyní musí být zapomenuta - ani ligová štace zatím pro Carla Ancelottiho a jeho skvadru nevyznívá nijak zvláště dominantně, a to navzdory ještě nedávno narůstající sérii více než dvaceti výher napříč všemi soutěžemi za sebou. Nyní činí náskok Realu na prvním místě pouhý jeden bod, byť je možné jej navýšit vyhranou dohrávkou se Sevillou. "Byli bychom znepokojení, kdybychom si naposledy nevytvořili gólové šance, jenže (proti Atlétiku) jsme předvedli atraktivní výkon s kvalitou, tempem i zaujetím pro hru," uklidňoval na tiskové konferenci Carlo Ancelotti.

"Jedinou obavou jsou tak chyby, které jsme udělali vzadu při rozehrávce, ale nemyslím si, že by se měly opakovat," pokračoval italský stratég, jenž se chce místo rozpitvávání čtvrtečního zklamání raději poučit a posunout dál. "Zaplatili jsme tvrdě za naše chyby, jinak jsme úvodních šedesát minut hráli velice dobře. Nešlo hrát lépe. Nyní máme tři týdny na to, abychom se připravili na Ligu mistrů, což bude pro tým výhoda."

Getafe provází podstatně jiné problémy než jeho hvězdného soupeře. Co se však nedaří v lize (poslední výhra přišla dokonce v říjnu loňského roku!), to si tento madridský celek vynahrazuje právě v Copa del Rey, kde díky výhře nad Almérií postoupil již do čtvrtfinále. Tam na Getafe čeká favorizovaný Villarreal.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Valera, Naldo, Velázquez, Lago - León, Alexis, Rodríguez, Hinestroza - Sammir, Álvaro
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Isco, Kroos, Rodríguez - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 7.00 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Granada CF  (neděle 17:00)
Jestliže se Granada chce vymanit ze samotného dna tabulky, čeká ji nadmíru náročný, ba takřka nemožný úkol: bodovat na půdě ligového šampiona, Atlétika Madrid. A zatímco domácí celek může jít do nedělního zápasu výtečně naladěn po pohárovém postupu přes Real Madrid, granadský debakl 0:4 se Sevillou byl poslední kapkou pro změnu na trenérské lavici.

Joaquína Caparrose tak na stadionu Vicenteho Calderóna již neuvidíme, vedení Granady jej totiž odvolalo a dočasně do vedení andaluského celku dosadilo dosavadního asistenta, Josebu Aguada. Jak ostatně zní prohlášení klubu na vlastních webových stránkách: "Joaquín Caparrós byl zbaven funkce trenéra prvního týmu. Počínaje tímto odpolednem se dočasně na zápas s Atlétikem Madrid chopí vedení asistent Joseba Aguado, než dojde k příchodu kouče nového."

Není se ostatně čemu divit: Granada již v Primera División táhne sérii čtrnácti zápasů v řadě, během nichž si neužila ani jednu jedinou výhru. Kromě změny v realizačním týmu došlo v lednu také k okysličení soupisky, neboť se z Valencie na hostování do konce sezony Granadě upsal křídelník Robert. Jednadvacetiletý talent by měl přispět k oživení skomírající ofenzivy Andalusanů, kteří za dosavadních osmnáct odehraných kol nastříleli ubohých jedenáct branek. Přesto granadské dělí od záchrany jen dva body.

Jak již bylo zmíněno, Atlético může jít do zápasu v dobrém rozpoložení. Ligovou prohru v Barceloně totiž přebil pohárový úspěch, když díky dvěma brankám navrátilce Fernanda Torrese vydřeli svěřenci Diega Simeoneho na půdě Realu Madrid remízu 2:2, která v kombinaci s domácí výhrou 2:0 zajistila červenobílým postup do čtvrtfinále Copa del Rey. Tam dost možná dojde na předčasné finále, neboť soupeřem bude Atlétiku opět Barcelona.

Ligové postavení obhájce titulu již není tak valné, byť ztráta na druhou Barcelonu činí pouze tři body, na vedoucí Real se zápasem k dobru pak ještě o bod více. Argentinský trenér Simeone se však nemusel zabývat na své tiskové konferenci těmito otázkami, prim hrál Fernando Torres a jeho zdánlivé střelecké zmrtvýchvstání. "Jsem velmi šťastný jak kvůli němu, tak kvůli lidem, kteří se na něj přišli na Calderón podívat (při jeho úvodním představení jako nové posily)," uvedl Simeone. "Fanoušci jsou mnohem spokojenější a není pochyb o tom, že minimálně prozatím jeho příchod probíhá nadmíru dobře."
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Giménez, Godín, Siqueira - Koke, Gabi, Suárez, Turan - Torres, Mandžukić
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Oier - Nyom, Babin, Mainz, Sissoko - Yuste, Iturra, Márquez - Foulquier, El-Arabi, Lass
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - FC Barcelona  (neděle 19:00)
Barcelona se pokouší opět bodově dotáhnout na vedoucí Real Madrid. Využít by chtěla například špatné série, kterou má klub z hlavního města za sebou. Navíc se katalánskému gigantovi od prohry s Realem Sociedad opět daří a potvrdil to i bez velkých hvězd v sestavě.

Barcelona potvrdila ofenzivní sílu v klání s Elche v rámci Copa del Rey. První zápas vyhrála 5:0, ve druhém nastřílela jen o jednu branku méně. Prosadili se v něm proti Elche Jérémy Mathieu, Sergi Roberto, Pedro a Adriano Correia. Za Barcelonu nenastoupila mnohá velká jména, protože se trenér Luis Enrique rozhodl dát volno hvězdám typu Lionela Messiho, Luise Suáreze a Neymara. Ti všichni by měli být znovu povoláni do akce právě v utkání La Ligy proti Deportivu La Coruňa.

V dalším kole španělského královského poháru se Barcelona střetne s Atléticem Madrid, protože Elche nastřílela devět branek dohromady. Dokázala to i s mladíky typu Alena Haliloviće, Sergiho Roberta, Adamy Traoreho, Gerarda Gumbaua nebo Rafinhy. Ti všichni dokázali, že kádr Barcelony je dost široký a kvalitní, takže se trenér Luis Enrique vůbec nemusí bát. Sám po zápase předvedenou hru hodnotil následovně: "Předvedli jsme skvělý výkon i za předpokladu, že v zápase nenastoupí Lionel Messi nebo Neymar se Suárezem. Máme dostatečně kvalitní i široký tým, aby se s podobnými úkoly vyrovnal. Máme před sebou několik hodně náročných duelů a já vím, že naši hráči budou vždycky dostatečně připraveni."

Kádr Barcelony nebude ani pro utkání s Elche úplný. Barceloně je znovu k dispozici Xavi, zkušený záložník je v pořádku po problémech s lýtkem a to je pro Luise Enriqueho dobrá zpráva. Tou horší je absence Jérémyho Mathieua, francouzský obránce má problémy s levou achilovkou. Deportivo La Coruňa se bude muset obejít bez zraněného Heldera Postigy, který má problémy se zády a již podstoupil operaci.

V posledních pěti vzájemných duelech se čtyřikrát radovali Blaugranas, jednou se zrodila překvapivá remíza. Hodně zajímavý byl zápas na stadionu Riazor, protože bylo k vidění devět branek. Tři z nich dal Lionel Messi a Barcelona především díky němu mohla slavit těsnou výhru 5:4. Na lavičce ji tehdy oslavil dnes již nežijící Tito Vilanova. Barcelona zvládla také minulé utkání nejvyšší španělské ligy, když si poradila s Atléticem Madrid. Prosadila se celá hvězdná ofenzivní trojice, když skóre otevřel Neymar, po něm se prosadil také Luis Suárez a třetí branku si připsal argentinský střelec Lionel Messi.

Deportivo v minulém zápase takové štěstí nemělo, když jen remizovalo s domácím Levante. V utkání nepadla ani jedna branka, což budou muset hráči Deporu zlepšit. Brankář Fabri je ale přesvědčen, že jeho tým může způsobit Barceloně hodně potíží. Před zápasem brankář Deportiva tvrdí: "Nemůžeme jít na hřiště bez toho, aniž bychom mysleli na výhru. Je jedno, kdo stojí proti vám, cíl je vždycky stejný. Musíte vyhrát a hrát co nejlépe, aby si zápas užili i vaši fanoušci. Barcelona je skvělý tým a já pro ni mám jen slova chvály a obdivu, ale my se nemůžeme starat o to, kdo nastupuje proti nám."

"Naším plánem je odehrát skvělé utkání se skvělým týmem. Máme k tomu dispozice, jsme odhodlaní a každý che proti Barceloně vydat maximum. Věříme, že když se budeme soustředit a omezíme individuální chyby na minimum, podaří se nám získat nějaké body a dobrý výsledek. Budeme bojovat o každý centimetr a Barceloně nic nedáme zadarmo. Jsme hodně motivovaní a věříme, že můžeme uspět," odvážně zakončuje brankář.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 16.00 - 7.00 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Málaga CF  (neděle 21:00)
Vzájemný zápas rozehrají v neděli také fotbalisté Sevilly a Malagy. V atraktivním souboji z horní poloviny tabulky jsou mírným favoritem Sevillistas, kteří již v lize neprohráli pět zápasů v řadě a úspěšně stíhají první trojici. Malaga však už letos dokázala bodovat třeba s Barcelonou a návrat do pohárové Evropy myslí vážně.

Sevilla se, co se výkonnosti týče, i v letošním ročníku řadí k tomu nejlepšímu, co Primera División nabízí. Se zápasem k dobru ztrácí svěřenci Unaie Emeryho na bronzovou příčku pouhé dva body a aktuálně drží sérii pěti zápasů v řadě bez porážky. Během nich ztratili body jen s překvapením sezóny z Eibaru. O čtvrtou příčku je však letos tlačenice a Andalusanům dýchá na záda Valencie, takže souboj s Malagou by domácí rozhodně neměli podcenit už proto, že na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána dokázali Los Boquerones v minulém ročníku vydřít remízu 2:2.

"Naším cílem je tento víkend zase zvítězit a udržet si klíčovou čtvrtou pozici až do konce sezóny. Vše je nyní v našich rukou a modlím se, aby se nám to letos povedlo. V lize není mužstvo, které by mělo tak velkou motivaci do zápasů jako my. Cítím, že s každou výhrou rosteme jako tým, což je základ, na kterém stavíme," vyjádřil se před zápasem obránce domácích Alejandro Arribas, jenž do Sevilly přestoupil na začátku sezóny z Pamplony.

Hosté z Malagy prožívají rovněž vydařenou sezónu. Po slabém loňském ročníku mají modrobílí znova šanci promluvit do pohárových příček, k čemuž ale musí bodovat s lépe postavenými týmy, jako se to týmu vedeném Javi Garciou podařilo minulý týden. V 18. kole totiž Malaga uhrála proti šestému Villarrealu cennou remízu 1:1 a částečně tak napravila dojem z nepovedeného utkání s Almeríí.

Los Boquerones sice tento týden v poháru přešli přes Levante, ale v úterý na půdě soupeře podlehli 3:2. Proti Seville by podobný výkon zajišťoval praktický jistý výprask, takže hostující kouč bude po svých hráčích chtít daleko více koncentrace. "V tom zápase nám jasně chybělo odhodlání a hráli jsme až moc uvolněně. Hrozně nerad prohrávám a o to víc, když jdeme do zápasu z lepší pozice. Té porážce se určitě dalo zabránit," podrážděně komentoval poslední zápas Garcia.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Navarro, Arribas, Carrico, Vidal - Iborra, Krychowiak - Vitolo, Banega, Reyes - Bacca
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Antunes, Angeleri, Torres, Rosales - Recio, Darder - Castillejo, Duda, Samuel - Amrabat
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Levante UD  (neděle 21:00)
Devatenácté kolo Primera División uzavřou v nedělní večer od jednadvacáté hodiny Elche s Levante. Jak napovídá momentální tabulkové postavení, v zápase devatenáctého s osmnáctým půjde především o vymanění se ze sestupových pozic.

Favoritem budou bezesporu domácí, kteří v posledních týdnech dali zapomenout na předvánoční šňůru čtyř porážek v řadě, a úspěšně udrželi na uzdě jak ve skvělé formě hrající Villarreal (2:2), tak potácející se Athletic (1:0). "Bylo by úžasné, kdybychom se dostali ze sestupového pásma," přeje si usilovně bek Damian Suárez. V podstatě by k tomu mělo stačit nedělní vítězství, podpořené nevýhrou Almérie na půdě favorizované Valencie. "Byli jsme na sestup skoro celou dosavadní sezonu a nikdo něco takového nemůže mít rád," pokračoval obránce Elche. "Po výhře na San Mamés je životně nutné vyhrát znovu i doma."

Levante se své série bez jediného vítězství prozatím v novém roce zbavit nestihlo, momentálně se drží na čím dál nepříjemnějším čísle šest. Oproti Elche má valencijský celek výhodu dvoubodového náskoku. "Je to silný tým, agresivní ve všech řadách," všímá si Suárez. "I když by remíza mohla být přijatelná pro oba kluby, přijedou sem pro výhru. Čeká nás ostrý zápas, protože každý v sestupovém ohrožení chce co nejrychleji poskočit co nejdále. Ať už se stane cokoli, pořád před sebou budeme mít celou polovinu sezony."

Domácí se budou muset obejít bez obránce Davida Lombána kvůli karetnímu trestu, zatímco útočník Garry Rodrigues nenastoupí z důvodu odjezdu na Africký pohár národů, kde reprezentuje Kapverdy. Na straně Levante se karetní absence týkají Nikose Karabelase s Davidem Barralem, reprezentovat Senegal pak odjela záložní stálice Pape Diop. Zraněný nadále zůstává Héctor Rodas. Kouč Levante Lucas Álcaraz před nedělním střetnutím přiznal, že mu přikládá o něco vyšší důležitost než obvykle: "Samozřejmě, každý zápas je od nynějška důležitý, ale když vás čeká přímý konkurent v tabulce, tak jakýkoli výsledek má hodnotu dvojnásobnou. Když zvítězíte, váš soupeř zároveň ztrácí. Hlavně musíme mít stejný přístup ke každému utkání, což značí připravit se s vírou, že můžeme zvítězit."
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Roco, Pelegrín, Cisma - Rodríguez, Adrián, Pasalić, Ňíguez - Fajr, Jonathas
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - López, Navarro, Vyntra, Toňo - Morales, Sissoko, Simao, Ivanschitz - Casadesús, Martins
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Rayo Vallecano  (sobota 16:00)
Sobotní část devatenáctého kola La Ligy zahájí souboj Realu Sociedad s Rayem. Hostům z Madridu přelom roku výsledkově příliš nevyšel, vždyť z posledních pěti zápasů čtyři prohráli, nicméně na sestupové příčky mají stále ještě dostatečný náskok. Moyesův Real Sociedad si z Anoety vybudoval pevnost, kterou neprolomila ani Barcelona.

Ani po příchodu skotského kouče se Baskové nemohou spolehnout na vyrovnané výkony. Slavné vítězství nad Blaugranas sice naznačilo potenciál, který v týmu ze San Sebastianu vězí, nicméně vystoupení Realu v Granadě, které skončilo pouze remízou 1:1, zamezilo posunu loňského účastníka Ligy mistrů na lepší tabulkové pozice. Alfou a omegou je stále neproduktivní ofenzíva a Moyes začíná lovit hráče v anglické Premier League. Naposledy se do hledáčku Skota dostal Danny Ings z Burnley.

"Nemůžu komentovat situaci okolo jednotlivých hráčů, abych nedestabilizoval svůj nebo některý cizí klub. Nezastírám však, že Loren (Juarros, sportovní ředitel) a Jokin (Aperribay, klubový prezident) tvrdě pracují na tom, aby přišli noví hráči," uvedl na tiskové konferenci Moyes. "Máme už jen dva týdny, abychom dotáhli příchod nových hráčů, situace na trhu není jednoduchá, ale my se opravdu snažíme ze všech sil," uzavřel téma přestupů skotský kouč.

Rayo v současnosti prochází herní krizí, která vyvrcholila domácí porážkou v minulém kole od nováčka z Córdoby. Díky dobrým výsledkům ze začátku sezóny ale mají Blesky stále dostatečný náskok na sestupové pásmo a tudíž i čas dát se znovu dohromady. V útoku se stále ještě neobjeví asi nejvýraznější hráč hostů Leo Baptistao, nicméně do obrany už se mohou vrátit obránci Amaya, Insúa a Zé Castro. Na druhé straně bude chybět bek Carlos Martínez, otazník pak visí nad startem Zurutuzy a Zaldúy, kteří se sice vrací do tréninkového procesu, ale ještě nejsou stoprocentně fit.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Bella, Ansotegi, Martínez, González - Granero, Pardo - Castro, Prieto, Canales - Vela
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Insúa, Ba, Tito - Moreno, Trashorras, Baena, Jozabed, Kakuta - Bueno, Manucho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - UD Almería  (sobota 18:00)
Po vypadnutí ze španělského poháru se pátá Valencia pokusí napravit si reputaci před vlastními diváky proti Almeríi. Domácí nepřestávají snít o účasti v Lize mistrů, takže by pro ně o sestup bojující Almeriensistas měli být snadným soustem. Hosté však potřebují do boje o záchranu každý bodík, takže Netopýři musí počítat s úpornou obranou.

Valencia v úterý prohrála odvetné utkání v rámci Copy del Rey na půdě Espanyolu Barcelona 2:0 a se španělským pohárem se pro tuto sezónu musela rozloučit. Prioritou Los Che však byla a je především Primera División, kde si na rozdíl od poháru vedou Valencijští znamenitě. Už pět zápasů v řadě neprohráli a po výpadku v minulé sezóně mají čím dál blíže k návratu do prestižní Champions League. I proto si z úterní porážky v Katalánsku velkou hlavu nedělají.

"Ve fotbale se věci mění hrozně rychle. V poháru jsme evidentně selhali, chápeme to tak, ale zároveň věříme, že za námi fanoušci stále stoji a společně dosáhneme hlavního cíle letošní sezony - návratu do Ligy mistrů," komentoval dění v klubu Diego Alves. "Jsme tým, který prohrál s Espanyolem, ale také jsme tým, který porazil Real Madrid i Atlético," připomněl domácí gólman slavné chvíle svého týmu v probíhajícím ročníku.

Hosté přijíždějí na stadion Mestalla po domácí porážce od silné Sevilly. Tu si však svěřenci Juana Ignacia Martíneze nemusí tolik vyčítat, neboť v předchozích dvou venkovních utkáních bodovali naplno a díky tomu se ještě stále drží nad pásmem sestupu, byť pouze o skóre před dotírajícím Levante. Herně je to ovšem v Almeríi bída, o čemž svědčí i fakt, že právě ony dvě venkovní vítězství ve Vigu a Málaze byly jedinými výhrami Almeríe z posledních deseti utkání. Outsider zápasu by se tak v sobotu bezesporu spokojil i s bodem.

Almería se musí ve Valencii obejít bez obránce Míchela, naopak poprvé se do nominace na ligový zápas dostal mladý útočník Dani Romera. Jedinou změnou v týmu Netopýrů je zotavení Argentince Enza Péreze, jenž v pátek po delší době absolvoval trénink v plné zátěži. Zápas začíná v 18:00, hlavním sudím bude Iñaki Bikandi Garrido.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Vezo, Mustafi, Orban - Gayá, Gómze, Pérez, Parejo, Barragán - Negredo, Alcácer
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Dubarbier, Trujillo, Vélez, Navarro - Verza, Thomas - Silva, Corona, Méndez - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Athletic Bilbao  (sobota 20:00)
Další možnost napravit pošramocenou reputaci dostává Athletic v sobotu večer, když od dvacáté hodiny zavítá na půdu Villarrealu. Poslední výhra baskického celku se datuje dokonce do listopadu loňského roku, je tedy co napravovat.

Během prosincových a lednových kol Athletic navíc ani neměl nijak zvlášť obtížné soupeře. Prohry s Córdobou, Deportivem La Coruňa či Elche jen v Bilbau prohloubily výsledkovou krizi, která se táhne od samotného začátku sezony. Jedinou útěchou může být trenérovi Ernestu Valverdemu postup do čtvrtfinále ligového poháru, kde se příští týden jeho celek utká s Málagou. Nutno však dodat, že ani onen postup neproběhl nijak zvlášť uspokojivě - Athletic přešel přes Celtu Vigo s domácí prohrou 0:2 jen díky pravidlu cennějších branek vstřelených na hřišti soupeře. Není tak divu, že stadion San Mamés se ozýval nespokojenými výkřiky...

Valverde tyto protesty bez váhání označil za pochopitelné a potřebné, ovšem zároveň věří, že jeho tým není daleko od toho, aby znovu chytil formu z minulých let, která například loni Athleticu zajistila skvělé čtvrté místo v tabulce. "Potřebujeme si uvědomit, že tvoříme tentýž tým jako kdysi, a že to dokážeme zvrátit. Podle statistik si naši soupeři dokonce vytvářejí méně útočných akcí než loni, nemáme zrovna moc štěstí. Navzdory tomu všemu jsme ve čtvrtfinále Copa del Rey, takže ne všechno je úplně špatně."

Jediným hráčem Basků se zdravotními potížemi je aktuálně Guillermo Fernández, jenže ten není jediný, kdo svému celku může chybět. Iker Muniain totiž za své chování během minulého ligového kola s Elche obdržel dvouzápasový trest a v utkání s Villarrealem bude chybět. Valverdeho protějšek Marcelino se zase musí z důvodu karetního trestu obejít bez záložníka Triguerose, ovšem vítaný návrat podle všeho hlásí Mateo Musacchio, jenž by mohl opět nastoupit v základní sestavě po třech a půl měsících. Argentinský stoper se již uvedl v pohárové remíze s Realem Sociedad, kde se však nechal za dvě žluté karty vyloučit.

Přesto výsledek 2:2 ze stadionu Anoeta Villarrealu stačil k postupu, a tak se stejně jako jeho sobotní soupeř probojoval mezi nejlepší osmičku. Když pak vezmeme v potaz všechny soutěže dohromady, nepoznala Žlutá ponorka žádného přemožitele již ve čtrnácti zápasech v řadě. "Vedou si velmi dobře, jde dost možná o jeden z týmů, které jsou v lize nejvíc ve formě," prohlásil Valverde na adresu svého někdejšího zaměstnavatele, kde si odbyl nanejvýše nepodařené půlroční angažmá v sezoně 2009/10.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Ruiz, Costa - Dos Santos, Pina, Bruno, Cheryshev - Vietto, Uche
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Marcos, Gómez - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Celta Vigo  (sobota 22:00)
Souboj dvou sousedů v tabulce hostí katalánská Barcelona, protože k utkání s domácím Espanyolem sem přijede Celta Vigo. A bude bojovat s prokletím Estadi Cornellà-El Prat, protože na něm obrala domácí o tři body naposledy v roce 2003! Povede se jí zlomit kouzlo domácího stánku Espanyolu, nebo se barcelonští hráči dočkají výhry a předskočí svého soka v tabulce?

Na Estadi Cornellà-El Prat si je Espanyol jistý, protože útroby stadionu mu přinášejí štěstí jako málokomu. Obzvláště to platí v případě utkání s Celtou Vigo. Za posledních 14 let se zde odehrálo deset soubojů a domácí Espanyol kapituloval jen dvakrát! Poslední zápas se zde odehrál bez dvou dnů před rokem a domácí v infarktovém závěru vstřelili jediný gól utkání, když se dvě minuty před koncem prosadil veterán Sergio García. Od té doby uplynulo mnoho času a nyní je Espanyol přesně ve středu tabulky La Ligy.

Současná desátá příčka znamená klidný střed, ale Espanyol chce výš. Teď se mu naskytla ideální šance na postup tabulkou, protože sehraje duel na domácím poli se svým nejbližším soupeřem. Oba soky dělí jen jeden bod a oba jsou ve formě. Alespoň co se týče posledního zápasu. V rámci poháru Copa del Rey vyhráli oba. Espanyol Barcelona si poradil s Valencií, které vstřelil dvě branky. Tím postoupil do čtvrtfinále a celý tým je za tento úspěch rád.

Dokládají to slova ofenzivně laděného záložníka Salvy Sevilly, který po výhře nad Los Che zdůraznil: "Jsme moc rádi za to, že se nám povedlo vyhrát, protože to bylo skvělé utkání s náročným soupeřem. Můžeme být na svůj výkon hrdí. Teď je ale čas na La Ligu, abychom se soustředili jen na další utkání. Teď nás čeká Celta Vigo a je pravda, že se nám na domácí půdě proti ní daří. Ale to nic neznamená. Chceme vyhrát, abychom se dostali na 23 bodů. Myslím, že se nemáme za co stydět, protože jsme v tom dvojzápase s Valencií byli tím lepším."

"Celtu známe velmi dobře. Je to tým, který hraje hodně ofenzivně a myslím, že se divákům její herní projev hodně libí. Někdy si říkám, jak snadno se jim daří vstřelit branku a vytvářet si šance. Budeme mít co dělat, abychom je zastavili. Na druhou stranu, známe také své kvality a víme, že je v našich možnostech porazit Celtu Vigo i tentokrát. Když uděláme to, co po nás trenér chce, vyhrajeme. A já doufám, že si naši diváci zápas užijí," přeje si třicetiletý záložník Sevilla.

Celta Vigo se také utkala s Valencií, když ji hostila v posledním utkání La Ligy. Vyhrát se jí sice nepovedlo, ale i remíza 1:1 se určitě počítá. Celtu nezlomila ani první branka mladého útočníka Rodriga, který se prosadil dvě minuty před koncem prvního poločasu. Naopak se domácí tým dostal do hry o tři body, když se prosadil Fabián Orellana po hodině hry. Jinak je ale Celta na ústupu. Z posledních deseti zápasů vyhrála jen dvě a obě výhry se navíc konaly v poháru Copa del Rey. Naposledy porazila Bilbao, které však postoupilo do další fáze. Podaří se jí zlomit prokletí v Katalánsku, nebo opět zvítězí zlepšující se domácí tým?
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Arbilla, Colotto, Gonzalez, Fuentes - Vazquez, Sánchez, Caňas, Alvarez - Garcia, Caicedo
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Radoja, Gómez, Fontás - Nolito, Hernandez, Fernandez, Krohn-Dehli, Jonny - Orellana, Larrivey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Córdoba CF - SD Eibar  (pátek 20:45)
Córdoba se v páteční předehrávce devatenáctého kola Primera División postaví proti Eibaru. A bude se snažit zlomit prokletí, které s sebou Eibar přináší. Z posledních deseti zápasů vyhrála Córdoba jen jednou...

Když se Córdoba naposledy radovala v utkání s Eibarem ze tří bodů, psal patnáctý únor roku 2004 a v utkání padla jen jediná branka. Jinak se oba týmy rozešly s bodem v kapse třikrát a šestkrát se radoval Eibar. Bude slavit i tentokrát? Minimálně postavení v tabulce by tomu odpovídalo. Eibar coby nováček La Ligy je osmý a kvalifikace do evropských pohárů není zas tak daleko.

Na šestý Villarreal ztrácí nováček jen dvě příčky a šest bodů, což není nepřekonatelná vzdálenost. Polovinu z nich by rád umazal po tomto kole. V posledních dvou kolech nenašel přemožitele, protože oba zápasy o gól vyhrál. Córdobě by mohlo udělat radost alespoň to, že se Eibaru nedaří udržet čisté konto. Důležitý zápas sehrál Eibar v Katalánsku, když přijel na hřiště Espanyolu. O branky Eibaru se postarali Manu Del Moral a Eneko Bóveda, ve druhé půli pak alespoň snížil domácí Felipe Caicedo.

Další tříbodová radost patřila zápasu posledního kola La Ligy, v němž Eibar přivítal madridské Getafe. Těsně před uplynutím půlhodiny hry poslal Eibar do vedení ze standardní situace opět zlepšující se Manu del Moral, jehož krátce po změně stran doplnil druhým zásahem Ander Capa. Střídající Diego Castro už jen korigoval. Po zápase byl trenér Gaizka Garitano opravdu rád za to, že se jeho hráčům povedlo zvítězit. Již ale upínal zraky k zápasu s Córdobou.

"Na Primera División se mi líbí, že tady v podstatě není možné zvítězit bez boje. Když nebojujete o každý balon a o každý centimetr hřiště, nevyhrajete. My jsme bojovali a to je něco, co se snažím vštípit mým hráčům před každým zápasem. Každý tým má nějaké špatné období a chvíle, kdy se mu prostě nedaří. A my jsme je měli také. Ale důležitá je vždycky reakce. Můžete prohrávat, ale když se snažíte, vždycky je šance na to, že se vám podaří alespoň srovnat. Teď nás čeká Córdoba, což bude hodně náročné utkání. Soupeř bude motivovaný, ale my musíme ukázat chuť vyhrát," doplňuje Garitano.

Córdoba je v tuto chvíli až patnáctá a musí bojovat s velkou konkurencí v této části tabulky. Córdoba dostala výprask od Barcelony, která jí nadělila pět branek. Pak ale následovala výhra nad Granadou v poměru 2:0. A minulé kolo si fanoušci oslavy zopakovali, když jejich miláčci zvítězili nad domácím Rayem. Tady jim stačila jen jedna branka a ještě k tomu branka vlastní.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Campabadal, Pantić, Crespo, Edimar - Rossi, Deivid, Abel - Cartabia, Andone, Bebé
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Boveda, Ekiza, Navas, Lillo - Errasti, García - Del Moral, Arrunabarrena, Saul - Piovaccari
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.00 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid17140359:1542
2.FC Barcelona18132344:941
3.Atlético Madrid18122435:1838
4.Sevilla FC17113328:1736
5.Valencia CF18105332:1535
6.Villarreal CF1895430:1732
7.Málaga CF1894522:1831
8.SD Eibar1875623:2426
9.Celta Vigo1856718:2021
10.Espanyol Barcelona1855821:2920
11.Rayo Vallecano18621019:3320
12.Real Sociedad1847719:2319
13.Athletic Bilbao1854915:2319
14.Getafe CF1845914:2417
15.Córdoba CF1838714:2717
 Deportivo La Coruña1845914:2717
17.UD Almería18441015:2716
18.Levante UD1837813:3316
19.Elche CF18351017:3514
20.Granada CF1828811:2914

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (586)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele