Primera División - preview 16. kola

13.12.2013, 09:23, aktualizováno 16.12.2013, 08:56
Previews
Pondělní dohrávka španělské ligy bude ve znamení záchranářských prací. Domácí Valladolid je v tabulce předposlední, horší je jen Betis, a tak nutně potřebuje bodovat. Ani hostující Celta ale nemůže být v klidu, na patnácté příčce má náskok na sestupové příčky pouhé dva body.
Real Valladolid - Celta Vigo  (pondělí 22:00)
Přímý boj o záchranu bude k vidění ve Valladolidu, kam v rámci pondělní dohrávky šestnáctého kola zavítá Celta Vigo. Mezi oběma celky je rozdíl čtyř příček v tabulce, jde však pouze o tři body ve prospěch hostů. Valladolidu tak stačí před svými fanoušky zvítězit a rázem bude situace podstatně veselejší.

Pro domácího trenéra Juana Ignácia Martíneze jde o poměrně novou situaci, s kterou se musí vypořádat. Doposud se mu dařilo držet svůj tým mimo zónu sestupu, zato nyní se přinejmenším dočasně nachází na nelichotivém devatenáctém místě. "Je pravda, že něco takového zažívám poprvé," připustil devětačtyřicetiletý kouč, jehož předchozí angažmá jsou často spojena s kluby z nižších soutěží.

"Byť si pamatuju, že v době, kdy jsem vedl Salamancu, měli jsme také špatný vstup do sezony. Osobně je to pro mě nová zkušenost, ale jako trenér musíte věřit své práci a věřit svým hráčům, zvláště když dennodenně vidíte jejich přístup... Nebudeme se soustředit jen na tabulku, neměli bychom podléhat panice a naopak jít do zápasu se Celtou čelem s co největší vervou a soudržností," burcuje Martínez.

Na soupisku Valladolidu se vrací Óscar Gonález s Víctorem Pérezem, byť start druhého jmenovaného je stále nejistý. "Óscar je v pořádku, normálně trénuje," vysvětloval Martínez. "Jsem nadšený, že ho mám znovu k dispozici, protože je to hráč, který nám přináší tolik pozitivních věcí. Víctor taktéž trénuje, ale s ohledem na jeho zranění ještě nevíme, zda bude moci nastoupit. Pobavíme se o tom s lékařem a učiníme rozhodnutí," uzavřel debatu na toto téma domácí kouč. Na druhé straně bude chybět Samuel, jehož vyřadily potíže s achilovkou, které má utnout až operace.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Alcatraz, Valiente, Rueda, Peňa - Rubio, Rossi - Ebert, Larsson, Bergdich - Guerra
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Costas, Fontás, Aurtenetxe - López, Oubiňa, Rafinha - Krohn-Dehli, Charles, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - Espanyol Barcelona  (neděle 12:00)
K nedělnímu obědu naservírovalo šestnácté kolo La Ligy souboj mezi Almeríou a Espanyolem Barcelona. Domácí Andalusané doma nutně potřebují bodovat, aby neklesli v tabulce ještě níže. Katalánci by si rádi připsali tři body, díky nimž by zůstali v klidném středu tabulky.

Almería bojuje o holé přežitíí v nejvyšší španělské lize. Svěřenci Francisco Rodrígueze sice na přelomu října a listopadu zaznamenali vítěznou třízápasovou sérii, ale poslední dvě nevydařená kola, v nichž Almería podlehla Realu Madrid (0:5) a Celtě Vigo (3:1), opět srazila andaluský tým do sestupových vod. Nováčkovi soutěže se nedaří paradoxně hlavně doma, kde letos zvítězil pouze jedinkrát a je v tomto ohledu vůbec nejhorším týmem Primera División. Není proto divu, že je nálada v týmu před nedělním utkáním napjatá. "Pro nás má nadcházející zápas nejvyšší důležitost. Espanyol můžeme považovat za přímého konkurenta. Přestože je šest nebo osm příček nad námi, my musíme s takovými kluby hrát, jako by to bylo naše poslední utkání," uvedl před zápasem kapitán Almeríe Miguel Corona, jenž však do utkání nejspíš nezasáhne, jelikož dlouhodobě laboruje se svalovým zraněním. V kádru domácích bude také chybět vykartovaný Javi López.

Espanyol přijíždí do Almeríe v roli mírného favorita. Tým pod vedením Javiera Aguirreho dokázal doposud nasbírat osmnáct bodů, což jej řadí na relativně uspokojivou jedenáctou příčku. Z posledních čtyř zápasů sice Katalánci vytěžili jen tři body, ale dokázali v barcelonském derby slušně potrápit svého mnohem slavnějšího městského rivala. Na druhou stranu hráči Espanyolu nepotvrdili vzestup formy a v posledním kole neudrželi na svém stadionu vedení a nakonec prohráli s Realem Sociedad 1:2.

"Potřebujeme dokončit rok s tím, že budeme mít splněnu polovinu naší mise. Přichází velmi důležité utkání. Nyní by bylo skvělé dosáhnout jednadvaceti bodů a do zimní přestávky mít bodů čtyřiadvacet. Budeme muset hrát trpělivě, abychom se z té země nikoho, v které se nyní nacházíme, rychle dostali výš," komentoval nadcházející zápas kouč Espanyolu Javier Aguirre, jemuž bude v utkání nejvíce scházet útočník Rodri. Do zápasu bude naopak připraven naskočit uzdravený Pellerano. Zápas začíná už ve 12:00. Utkání bude řídit Carlos Del Cerro Grande.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Dubarbier, Torsiglieri, Trujillo, Nelson - Verza, Azeez - A. Vidal, Soriano, Suso - Ó. Díaz
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Fuentes, H. Moreno, Sidnei, Rodríguez - V. Álvarez, V. Sánchez, D. López, Stuani - J. Córdoba, S. García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Real Betis  (neděle 17:00)
Real Sociedad prohrál svou bitvu o čest, když zaplatil nováčkovskou daň a vypadl z Ligy mistrů. La Liga je ale naprosto jiná soutěž, což musí nyní Sociedad pochopit. V nedělním utkání se totiž dostane do boje o tři body s Realem Betis.

Real Sociedad zakončil svou pouť elitní evropskou soutěží porážkou od Bayeru Leverkusen, na který těsně nestačil. Těžká skupina, čítající například také slovutný Manchester United, nakonec byla nad síly španělského klubu, který se tedy v jarní části neobjeví. O to více se ale může soustředit na domácí soutěž, ve které musí dál bojovat. Nyní jej čeká utkání s Realem Betis, což je na první pohled snadná práce.

Celku, který hraje Evropskou ligu, se totiž nedaří a patří mu až poslední místo. Nečekaně ambiciozní tým se sice může radovat z postupu v pohárech, ale La Liga mu skýtá snad samá zklamání. Za patnáct zápasů nasbíral celek z Andalusie pouhé dvě výhry, jinak se fanoušci vraceli zklamaní. Vedení proto přistoupilo k zásadnímu tahu, když odvolalo trenéra Pepeho Mela a nahradil jej zkušený Juan Carlos Garrido. Ten má jediný cíl - zachránit tradiční a hrdý celek v první lize.

Dle výsledků to nebude úplně snadné, ale první zápas mu z hlediska cílů vyšel - i remíza s chorvatskou Rijekou přinesla Realu Betis postup, což nepochybně zaplňuje kolonku "nadstandard". O podobném luxusu si Real Sociedad může nechat zdát. To dobře ví i mladík Antoine Griezmann. Francouzský útočník sice figuruje v hledáčku téměř všech evropských velkoklubů, teď se ale chce soustředit jen na růst Realu Sociedad.

V rozhovoru pro oficiální klubové stránky Griezmann zdůraznil: "Musíme rychle zapomenout na to, že se nám nepovedlo postoupit v Lze mistrů. Když jsem hrál tuto soutěž za klub, který mě vychoval, tolik mi toho věnoval, byl to skvělý pocit. Doufám, že mu splácím důvěru dobře. Navíc chci růst i po osobní stránce - nechci, aby tohle bylo moje poslední utkání v Lize mistrů. Chci se zlepšovat, ale musíme být velmi trpěliví. Nebude to hned, postupujeme postupně. V lednu se nikam nechystám, navíc teď na stole nemám žádnou konkrétní nabídku," zmínil se dvaadvacetiletý talent o budoucnosti.

Real Betis naposledy v lize zvítězil na konci září, takže pokud nechce sestoupit, musí udělat velmi rychlé změny. Nově jmenovaný trenér Juan Carlos Garrido se na úvodní tiskové konferenci mimo jiné zmínil: "Musíme začít tím, že uznáme naši současnou situaci. Jsme na tom špatně, i když na sobě pracujeme. Musíme poznat našeho skutečného konkurenta. Tým začíná měnit filozofii, bojujeme a chceme vyhrávat," burcuje Garrido nové svěřence.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, Ansotegi, Martínez, Ángel - Bergara, Pardo - Vela, Prieto, Griezmann - Agirretxe
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Andersen - Juanfran, Paulao, Amaya, Nacho - Vadillo, Reyes, Nono, Sevilla - Molina, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Athletic Bilbao  (neděle 19:00)
Athletic Bilbao se zatím nachází na příčkách, které by mu mohly zaručit start v Lize mistrů pro příští ročník. Současná čtvrtá pozice je rozhodně nadplán, což ale nebude Lvy znervózňovat. Teď je ale čeká náročný souboj s domácí Sevillou.

Pouhých jedenáct bodů schází Athleticu na Barcelonu coby lídra La Ligy. Sevilla se pro změnu může těšit na další kolo Evropské ligy, protože se po čtvrteční výhře nad Freiburgem v poměru 2:0 radovala z postupu ze skupinové fáze. Možná vyčerpanost však nepřipadá ani u jednoho z týmů v úvahu, protože v sázce je příliš mnoho. Alespoň si to myslí trenér Ernesto Valverde, který očekává velmi složitý a atraktivní duel zároveň.

Na sobotní tiskové konferenci trenér Bilbaa jasně řekl: "Na ligovou tabulku se ani tak moc nezaměřujeme, protože jsme sotva v polovině naší cesty. Samozřejmě nás motivuje, ale neklademe jí prozatím žádný větší význam. Naše umístění a poháry budeme řešit až na konci sezony, do té doby se soustředíme na každý jednotlivý zápas. Vím, že od nás fanoušci hodně očekávají, ale nechceme je zklamat a do každého utkání jdeme s myšlenkou na výhru. Bude to zajímavý zápas, protože oba týmy vyznávají ofenzivní styl hry. Trenér Unai Emery je navíc velice zkušený a svůj celek zná více než dobře. Očekávám atraktivní zápas a doufám, že divákům se bude předvedená hra líbit. Velmi těžká hra, spousta zákroků a snad i šancí, to můžete očekávat," láká Valverde diváky.

Na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán jich určitě zavítá mnoho, někteří z nich také budou formou potlesku děkovat vedení za to, že prodloužilo kontrakt se zkušeným a oblíbeným obráncem Andonim Iraolou. Ten tak zůstane v Andalusii až do roku 2017 a nadále bude zajisté odvádět dobré výkony.

Posledních sedm zápasů Sevilla neprohrála, což by jí mohlo pomoci k dalším bodům. Ty ale hosté nerozdávají zadarmo. Sevilla je úspěšná na více frontách najednou - zvítězila v La Lize proti Granadě, nestačil na ní ani Santander a o výhře v Evropské lize již byla řeč. Obránce Federico Fazio na tiskové konferenci dokumentoval pohodu v týmu, když za své spoluhráče řekl: "Máme skvělý tým a chceme vždycky vyhrávat. Je to naší radostí i motivací, v poslední době se nám navíc daří. Tvrdě pracujeme, abychom se zlepšovali, což nás vždy posouvá dál. Je jedno, kdo je zrovna v základu nebo naskočí až do utkání, vždycky si odehraje své a ještě něco přidá. V následujících zápasech chceme ukázat, že neustále rosteme a můžeme se zlepšovat," motivuje Fazio tým zvaný rojiblancos. Na pohárové příčky ztrácí Sevilla pouhý bod.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Figueiras, Fazio, Carrico, Moreno - Jairo, Mbia, Iborra, Reyes - Gameiro, Bacca
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, San José, Balenziaga - Rico, Beňat - Muniain, Ander, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Valencia CF  (neděle 21:00)
Atlético Madrid čeká nesmírně důležité utkání proti Netopýrům z Valencie. Rojiblancos mají velkou příležitost opět odskočit Realu Madrid na pět bodů a dotáhnout se bodově na Barcelonu. Valencie bude naopak dělat vše pro to, aby uštědřila Atléticu první domácí porážku v sezóně a nastartovala návrat na pohárové příčky.

Atlético Madrid si drží výjimečně stabilní formu a v honbě za ligovým titulem si zatím nezadá s Realem Madrid ani Barcelonou. Utkání s Valencií má pro tým Diega Simeoneho vysokou důležitost, neboť mohou Rojiblancos využít zaváhání Realu Madrid a opět poodskočit třetímu týmu tabulky na rozdíl pěti bodů. Sebevědomí by Atléticu rozhodně nemělo chybět, jelikož se jim prozatím daří na všech frontách. Madridští s velkým přehledem vyhráli skupinu G Ligy mistrů, v utkání Copy del Rey si poradili s třetiligovým St. Andreu a nyní by v případě vysokého vítězství nad trápící se Valencií mohli jít dokonce do čela Primera División.

"Z našeho pohledu to může být velmi nebezpečné utkání. V posledních několika kolech se hra Valencie velmi zlepšila a nyní hrají daleko vyrovnaněji. Mají skvělé individuality a my doufáme, že budeme hrát zase naši hru a na konci zápasu bude výsledek, který si přejeme," komentoval nadcházející utkání kouč domácích Diego Simenone.

Valencie rozhodně neprožívá sezónu snů. Obří dluhy sužují Netopýry natolik, že jejich největší věřitel Bankia, která sama těžce bojuje s dopady hospodářské krize, rozhodla o prodeji klubu. V kabině rovněž nepanuje velká pohoda. Trenér Miroslav Djukič byl během sezóny několikrát vyzýván k rezignaci a jeho spory s některými hráči vyvrcholily odchodem obránce Adila Ramy z klubu. V Evropské lize se Valencii vede sice velmi dobře, ale v domácí soutěži tým výrazně zaostává za očekáváními. I proto by bylo třetí vítězství ze hřiště soupeře v letošní sezóně pro Djukičův tým významným povzbuzením.

"Důkladně jsme studovali hru Atlética. Hrají jiný fotbal než Barcelona nebo Real Madrid. Nečeká nás rozhodně jednoduché utkání. Myslím, že pokud bychom předvedli výkon jako proti Kubáni, proti Atléticu bychom neuspěli," odkazoval před zápasem záložník hostů Sofiane Feghouli na poslední soutěžní utkání Valencijských s Kubaní Krasnodar, ve kterém Los Che doma pouze remizovali 1:1.

Valencii bude chybět jen zraněný kapitán Ricardo Costa, otazník visí nad stratem brankáře Vicente Guatiou. Atlético bude postrádat jen Maria Suareze, který se stále zotavuje ze zranění lýtkového svalu. Utkání začíná ve 21:00 a hlavním sudím bude David Fernández Borbalán.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - F. Luís, Godín, Miranda, Juanfran - A. Turan, Gabi, Tiago, Koke - Villa, Costa
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
D. Alves - Guardado, Mathieu, V. Ruiz, Barragán - O. Romeu, Parejo - J. Bernat, Canales, Feghouli - Jonas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Real Madrid  (sobota 16:00)
Sobotní porci zápasů šestnáctého kola Primera División načne souboj mezi Osasunou a Realem Madrid. Pamplonští by si rádi dobrým výsledkem udobřili své fanoušky a odpoutali se zase o trochu více sestupovým příčkám. Favorit z hlavního města naopak nutně potřebuje zvítězit, aby se alespoň na pár hodin dotáhl na vedoucí dvojici Atlético a Barcelonu.

Hráči Osasuny bojují o svou prvoligovou příslušnost, seč jim síly stačí. Z posledních šesti utkání s relativně přijatelnými soupeři však vytěžil celek z Pamplony pouze šest bodů. S celkovými třinácti body se tak svěřenci Javi Gracii nacházejí jen těsně nad sestupovým pásmem. Proti slavnému Bílému baletu navíc Osasuně většina odborníků nevěří, a tak je dost pravděpodobné, že i po šestnáctém kole se bude celek z města proslulého festivalem San Fermín pohybovat na hranici sestupového pásma.

Přesto zůstávají domácí před zápasem s Realem v bojovné náladě. "Jdeme proti klubu, který aktuálně hraje ve své nejlepší formě v této sezóně. Když se ale podívám na náš elán a touhu po vítězství, vidím velkou šanci na úspěch. Rozhodně se před zápasem nebudeme utěšovat, že by pro nás remíza měla velkou cenu. Nebudeme se zaměřovat na jednotlivce v jejich kádru, primárně mě zajímá především výkon mého mužstva," komentoval nadcházející zápas kouč domácích Javi Gracia.

Real Madrid je v utkání s šestnáctým celkem soutěže obrovským favoritem. Od nešťastného El Clásica jde forma Ancelottiho týmu rapidně nahoru, což Bílý balet potvrdil v Lize mistrů, kde suverénně vyhrál skupinu B, i v domácí soutěži. V La Lize neprohrál Real už pět zápasů v řadě s impozantním skóre 24:6, to znamená téměř pět vstřelených branek na utkání! V případě dalšího vysokého vítězství se Real dokonce může dostat na průběžné první místo. Nápomocen mu k tomu bude nejspíš nejvíce Cristiano Ronaldo, který vede tabulku střelců a v tomto týdnu byl také vyhlášen časopisem World Soccer nejlepším fotbalistou planety.

"Pokud zvítězíme v Pamploně a Valencii, můžeme být v lednu v pozici lídra ligy," prohlásil před zápasem Carlo Ancelotti, jenž věří, že herní krize Barcelony přinese jeho týmu příležitost dohnat ztrátu na vedoucí pozici a zapojit se do boje o ligový titul. Na Reyno de Navarra, kde Real zvítězil pouze jednou z posledních pěti utkání, bude ale italskému kouči scházet Verane, Coentrao, Khedira a možná také Luka Modrič, jenž si ze zápasu s Kodaní odnesl lehké zranění kolena. Otázkou také bude, jestli se na pravé straně obrany objeví Carvajal nebo Arbeola.

Domácí výběr se bude muset obejít bez zraněných De las Cuevase, Sisiho a Nina. Kvůli kartám bude také stát Patxi Punal. Utkání začíná v sobotu od 16:00 a hlavním sudím bude Clos Gómez.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
A. Fernández - Damiá, Arribas, Loties, M. Bertrán - F. Silva, Lolo - R. Torres, Armenteros, Á. Cejudo - O. Riera
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
D. López - Marcelo, S. Ramos, Pepe, Carvajal - Modrič, X. Alonso - C. Ronaldo, Isco, Bale - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 6.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Granada CF  (sobota 18:00)
Sobotní podvečer bude na Estadio de Vallecas patřit souboji mezi domácím Rayem Vallecanem a hosty z Granady. Celek z předměstí hlavního města si potřebuje na vlastním stadionu napravit reputaci, jelikož zde již tři zápasy v řadě nevyhrál. Hosté z Andalusie mají v úmyslu uspět, aby uhájili postavení v klidném středu tabulky.

Rayo v letošní sezóně trápí především nevyrovnané výkony. Tým Paco Jémeze sice dokázal zvítězit na stadionu Celty Vigo a potrápit slavný Bílý balet, ale třeba v domácím utkání Valladolidem padli borci z Madridu jednoznačně 0:3. Právě forma na domácím hřišti trápí sedmnáctý tým tabulky asi nejvíce. Ze sedmi domácích duelů totiž Rayo získalo jen šest bodů a je v tomto ohledu druhé nejhorší mužstvo celé Primera División.

"Bude to velmi důležité utkání, znamená totiž dobrou možnost vymanit se z naší současné situace. Vítězství může přinést do mužstva klid. Mnoho příležitostí na zlepšení našeho bodového konta jsme si nechali ujít a nyní je ideální čas to napravit," uvedl před zápasem trenér domácího výběru Jémez, jenž zároveň vysekl poklonu Pitimu, jenž se na stadion Raya vrací v roli protivníka poprvé od svého odchodu z madridského mužstva. "Byl to jeden z nejlepší hráčů v celé historii Raya Vallecana. Je to velký hráč a jsem rád, že spolu máme velmi dobré vztahy."

Granada přijíždí do Madridu v o něco lepším postavení než domácí tým. Svěřenci Lucase Alcaraze sice v posledním domácím utkání se Sevillou prohráli 1:2, ale celkově nasbírali o čtyři body více než Rayo, což je řadí na dvanáctou příčku. Granada však nemůže být s dosavadními výsledky plně spokojena. V patnácti utkáních totiž andaluský tým dokázal vstřelit pouze dvanáct branek a je v tomto ohledu po Osasuně vůbec nejhorší celek nejvyšší španělské soutěže.

Proti šancím hostujícího celku také mluví dlouhodobá statistika. Granada totiž na stadionu Raya ještě nikdy nezvítězila. Poslední dvě vzájemná utkání na půdě Madridských pak domácí celek vyhrál shodně 1:0. Hostům bude navíc chybět zraněný Zé Castro a vykartovaný Saúl. Na straně Raya si bude odpykávat karetní trest Diego Buonanotte. Zápas začíná v 18:00 a hlavním sudím bude César Muňiz Fernández.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeňo - Nacho, Gálves, galeano, Tito - Trashorras, Baena - I. Falqué, J. Viera, Lass - Larrivey
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - B. Angulo, J. Murillo, Diakhaté, Foulquier - F. Rico, Iturra, Recio - Brahimi, El-Arabi, Piti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Villarreal CF  (sobota 20:00)
Sobotní večer nabídne náhled do první španělské ligy díky několika atraktivním duelům. Možná tím zdaleka nejsledovanějším bude souboj domácí Barcelony s Villarrealem. Oba týmy sice dělí jen čtyři příčky, bodový rozdíl je však poněkud vyšší. Přesto se Villarreal nevzdává šance na tři body.

Žlutá ponorka plánuje vynoření na Camp Nou, aby obrala o tři body tamního velikána evropské kopané. Ten bude nadále postrádat svůj nejzářivější klenot, Argentinec Lionel Messi opět kvůli zranění nebude moci nastoupit. Jak si blaugranas poradí s jeho absencí proti ambicióznímu celku? Lídr tabulky bude muset potvrdit, že není "týmem jednoho hráče", ale že má na lavičce dost schopných mužů, kteří zaplní jeho místo.

Katalánský klub bez Messiho poprvé prohrál, když nestačil na baskický Athletic Bilbao. Jeho náskok na čele tabulky se tedy výrazně ztenčil - nyní se ve formě hrající Atlético Madrid dostalo těsně za něj, druhé je jen kvůli horšímu skóre. A protože Barca prohrála i předchozí zápas, někteří lidé ji začali kritizovat a dokonce zmiňovat nepopulární (avšak často používané) slovo "krize". Odpověď katalánského týmu? Vysoká výhra 4:1 nad Cartagenou v rámci Copa del Rey a naposledy ještě výraznější výsledek 6:1 proti skotskému Celticu! O góly se zasloužili hráči jako Piqué, Pedro, Tello nebo Neymar. Brazilský mladíček navíc vstřelil hattrick.

Villarrealu se po úspěšném startu v elitní soutěži poněkud přestalo dařit, v posledních pěti prvoligových kláních si připsal dvě výhry, dvě remízy a jednu porážku. Nyní mu patří čtvrté místo s osmadvaceti body na kontě. Jeho hráči dobře vědí, že Barcelona skýtá mnoho talentu i bez Messiho, takže je čeká velice náročné utkání. V tomto duchu se vyjádřil také Giovani dos Santos, autor sedmi ligových branek. Mexický mladík s číslem devět na zádech dobře ví, o čem mluví, protože se neprosadil právě v kádru slavného celku a přes různá hostování se rozhodl zamířit právě ke Žluté ponorce.

V rozhovoru pro oficiální webové stránky Villarrealu dos Santos poznamenal: "Barcelona má vždy velmi silný tým. Bez ohledu na to, kdo právě nastoupí či kdo je na lavičce, vždycky se jedná o favorita. Podle mého názoru je v současnosti Barcelona nejlepším klubem na světě. Hádám, že prohra trochu poškodila jejich sebedůvěru, ale o to víc nyní budou chtít hráči dokázat, že to byl jen malý výpadek. Takže v globálu nemáme vůbec snadnou pozici. Pojedeme na Camp Nou s nejvyšším respektem, ale beze strachu. Pokusíme se vytěžit maximum z našich šancí a odehrát dobré utkání. Máme dobrou motivaci, protože proti Barceloně chce zazářit úplně každý," dodal mladík.

Barcelona opravdu prochází trochu těžkým obdobím, protože Messiho ztráta je dlouhodobého charakteru a pochopitelně se stále jedná o největší hvězdu domácího týmu. Přesto si trenér Gerardo Martino přeje, aby jeho tým nezůstal nic dlužný své pověsti špičkového týmu ani proti Žluté ponorce.

Na tiskové konferenci řekl: "Naším cílem je jednoznačně zlepšit herní projev, což nebude snadné. Pomalu se ale opět blížíme mým představám. Nemám žádný důvod panikařit nebo se domnívat, že hráči neodevzdávají všechno. Nejsme na tom špatně, ale decimují nás zranění a také náročný program. Máme za sebou sice několik porážek, ale o to víc se chceme předvést a navázat na výkon podobný proti Celticu. Naše hra se mi moc líbila a chci hráče pochválit, jak se postavili k mírné kritice. Máme silný tým, takže doufám, že se nám povede zvítězit," dodává trenér, který bude muset postrádat například Daniho Alvese či Adriana.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Montoya, Piqué, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Fábregas, Neymar
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Gabriel, J. Costa - Pérez, Pina, Trigueros, Aquinho - Giovani, Uche
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Getafe CF  (sobota 22:00)
Málaze se nedaří, od začátku listopadu dokonce nevyhrála. Situace se kolem klubu vyostřila až do té míry, že v posledním (nerozhodném) výsledku se někteří fanoušci hlasitě dovolávali Schusterova odvolání. Jak hráči zareagují proti madridskému Getafe?

Po sérii prohraných klání přišla remíza s Villarrealem, což vzhledem k formě Žluté ponorky není špatný výsledek. Mnohem horšího herního projevu se ale fanoušci dočkali v Copa del Rey, když jejich miláčci nezvládli utkání s Osasunou. Po prvním poločase sice Málaga vedla o dvě branky a na začátku toho druhého ještě jeden gól přidala, ale nakonec své bohaté vedení ztratila a zbyl jí pouze bod za remízu 3:3. Pro nezaujatého diváka zřejmě napínavé klání se vším všudy, ale La Rosaleda přesto vydávala nepříjemné a především nespokojené zvuky.

Německý trenér Bernd Schuster však stále touží zachovat klid a nešířit paniku. Na předzápasové tiskové konferenci žádal: "Musíte být trpěliví, protože tohle je mladý tým. Chybí nám zkušenosti, ale tvrdě pracujeme na zlepšení. Teď potřebujeme fanoušky víc než kdy jindy. Myslím, že výsledky se brzy dostaví, protože hráči se opravdu snaží. Potřebujeme jen trpělivost, píli a trochu štěstí. Nemyslím si, že by negativní ovzduší nějak zvlášť mohlo hráče rozhodit - všichni z nich jsou profesionálové. Když je jejich trenér kritizován, měl by si s tím dělat starosti on, ne aby se báli hráči. Naše fanoušky získáme na svou stranu pouze nasazením, pracovitostí a výhrami. A přesně o to se pokusíme. Jsme schopní čehokoli, tým dobře pracuje. Víme, že výsledky, i ty negativní, by nás neměli rozhodit," dodává trenér.

Bernd Schuster má zkušenosti i s oponentem, neboť Getafe trénoval v letech 2005 - 2007. Z tehdejšího osazenstva však příliš mnoho hráčů v kádru nezbylo. "Pro mne to není osobní, žádné speciální utkání. Z těch, které jsem trénoval, je tam pouze Alexis Ruano a Jaime Gavilán. Velmi dobře si pamatuji, jak jsem je trénoval, ta doba pro mě byla velmi pozitivní. Hodně jsem se toho naučil. Tři body ale chceme získat my a uděláme pro to všechno, co bude v našich silách," zakončuje Schuster optimisticky.

K dispozici pro utkání s Málagou je také Flávio Ferreira, který překonal zranění a od přestupu z portugalské Coimbry by si chtěl připsat úspěšný debut. Getafe sídlí na sedmém místě, tedy v daleko lepším postavení, než v jakém se nalézá jeho oponent. Madridský tým má navíc velice blízko ke kvalifikaci do evropských pohárů - šestý Real Sociedad má stejný počet bodů. Právě Alexis se obrací ke vzpomínkám na trenéra Schustera následovně: "Na hřištích soupeře se nám celkem daří a na La Rosaledu míříme s jediným cílem - naplno bodovat. Málaga to má těžké a poslední dobou se jí nedaří. Pokud ale předvedeme dobrý výkon, myslím, že můžeme vyhrát," dodává Alexis s nadějí na tři body.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Sánchez, Weligton, Antunes - Camacho - Portillo, Darder, Tissone, Eliseu - Juanmi
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Rafa, Alexis, Lago - Míchel, Mosquera - León, Sarabia, Castro - Colunga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Levante UD - Elche CF  (pátek 21:00)
Po přestávce vynucené zápasy Copy del Rey je zpět kolotoč La Ligy. V pátek zavítá na hřiště Levante nováček z Elche. Valencijští chtějí doma ukončit děsivou sérii pěti porážek v řadě, hosté by rádi navázali na kvalitní výkony z posledních týdnů.

Levante rozhodně neprožívá nejvydařenější období. V lize svěřenci Joaquína Caparróse nezvítězili již pět zápasů v řadě a navíc minulý týden padli i na půdě druholigové Huelvy v poměru 0:1. Od posledního soutěžního gólu dělí hráče Levante již více než měsíc. I proto potřebují Valencijští proti relativně hratelnému soupeři zabrat.

"Elche je mužstvo, kterému nedělá problém hrát venkovní zápasy. Na první pohled se sice nezdá být nebezpečné, ale má schopnost soupeře nemile překvapit. Budeme muset hrát velmi koncentrovaně. Pokud v pátek uspějeme, budeme mít dvacet bodů a naše menší krize bude zažehnána," uvedl před zápasem senegalský záložník ve službách Levante Pape Diop.

Elche by skutečně mohl tým Joaquína Caparróse nepříjemně překvapit. Vždyť tým kouče Frana Escribá dokázal potrápit mužstva jako Real Madrid nebo Athletic. Plný počet bodů si Elche odneslo z těžkého zápasu s Valencií. V posledním utkání si hosté zlepšili sebevědomí, když v národním poháru remizovali se silným Villarrealem 2:2. Elche však bude stále chybět dvojice Manu del Moral a David Lombán.

Levante se bude muset vypořádat se absencemi Héctora Rodase a nejspíš také Davida Navarra. Zpět do sestavy se ale vracejí Keylor Navas a Baba Diawará. Úvodní utkání šestnáctého kola Primera División začíná v pátek ve 21:00 a hlavním sudím bude Javier Estrada Fernández.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
K. Navas - Juanfran, E. Adoua, Vyntra, P. López - P. Diop, Simao - Xumetra, Ivanschitz, E. Zhar - Babá
Elche CF - pravděpodobná sestava:
M. Herrera - E. ALbácar, Pelegrín, Botía, D. Suárez - C. Sánchez, R. Pérez - Fidel, Coro, C. Gil - Boakye
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona15131142:940
2.Atlético Madrid15131140:940
3.Real Madrid15121244:1737
4.Athletic Bilbao1592423:1929
5.Villarreal CF1584325:1428
6.Real Sociedad1565425:2123
7.Getafe CF1572618:2123
8.Sevilla FC1564529:2722
9.Valencia CF1562721:2320
10.Espanyol Barcelona1553718:2118
11.Elche CF1545615:2017
12.Granada CF1552812:1917
13.Levante UD1545613:2117
14.Celta Vigo1543820:2315
15.Málaga CF1535717:2214
16.CA Osasuna15411011:2513
17.Rayo Vallecano15411015:3613
18.Real Valladolid1526716:2512
19.UD Almería1533916:3212
20.Real Betis1524914:3010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (718)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele