Primera División - preview 15. kola

12.12.2014, 08:30, aktualizováno 15.12.2014, 08:55
Previews
Souboj celků z chvostu tabulky bude dohrávkou 15. kola španělské ligy. Deportivo La Coruña posbíralo pouhých deset bodů a dělí se o 18. místo s Almeríí, za nimi je už jenom Elche, které se dnes v Galícii představí...
Deportivo La Coruña - Elche CF  (pondělí 20:45)
Elche bude vzpomínat na rok 2011, ve kterém poprvé a zatím naposledy dokázalo Deportivo La Coruňa porazit. Kromě toho se třikrát radoval Depor. V současné době se nedaří ani jednomu z týmů a oba pondělní soupeři se nacházejí v nešťastném pásmu sestupu.

Situace na chvostu tabulky je vzácně vyrovnaná. Tísní se zde čtyři týmy se shodným počtem bodů - deseti. Nyní mají alespoň dva z nich velkou šanci na změnu. Domácí Deportivo La Coruňa se totiž na stadionu Riazor utká s hosty z Elche, které je dokonce až posledním týmem La Ligy. Poslední výhru si Deportivo připsalo až v osmém kole, kdy vyzrálo na Valencii. Od té doby se u něj střídá bída s nouzí, remíza a matný výkon následuje prohru s výkonem ještě horším. Deportivu se nedaří v La Lize a nejde mu to ani v Copa del Rey.

Po celkem očekávané porážce od Atlética Madrid se La Coruně povedlo alespoň remizovat s Málagou a je naděje, že v odvetném utkání by mohl Depor postoupit. V La Lize mu to ale opět nejde, o čemž svědčí minulé kolo. Deportivo si zopakovalo pohárový duel s Málagou i v Primera Division a tentokrát už se tolik radovat nemohlo. Jedinou branku utkání vstřelil Sergi Darder a po dvaceti minutách rozhodl o tom, že tři body si odveze právě Málaga.

Není tedy divu, že se začalo s intenzivním hledáním viníka současné situace. A protože nejvíce "na ráně" je trenér, začalo se spekulovat o budoucnosti trenéra Víctora Fernándeze. Podle tamního listu La Voz de Galicia akutně hrozí odvolání trenérovi, který má na spravení věcí jen jedno utkání. Pokud jeho mužstvo neuspěje ve víkendovém klání s přímým konkurentem Elche, zřejmě si bude muset Víctor Fernández hledat jiného zaměstnavatele. V podobné situaci je ale také konkurent. Elche se totiž rovněž hrubě nedaří a je otázkou, kdy začnou znovu padat hlavy.

Elche se ze tří bodů radovalo naposledy začátkem minulého měsíce. Od té doby se mu nedaří podat jakýkoli dobrý výkon, který by vedl k bodům, takže je momentálně až poslední! Tři branky dostalo od Realu Sociedad, poté remizovalo v pohárovém utkání s Valladolidem. Ve čtrnáctém kole si to rozdalo se samotným Atléticem Madrid, které mu vstřelilo dvě branky. I hráčům Elche je jasné, že situace je kritická.

Uvědomuje si to i Garry Rodrigues, který v rozhovoru pro deník Marca sdělil: "Jediné východisko je vítězství. A pokud neporazíme dalšího oponenta, bude to už opravdu velká krize. Teď musíme udělat všechno proto, abychom mohli na konci utkání slavit tři body. Sebevědomí týmu je hodně dole, ale jediná cesta, jak z toho ven, je přes výhru. Nevytváříme si příliš mnoho šancí, protože nejsme dost agresivní. Rozdíl byl vidět ve všech utkáních, například i s Atléticem. Nehráli jsme špatně v obraně, ale střed zálohy nefungoval a naše napadání bylo to tam. Do příštího zápasu musíme všechno zlepšit," je jasné Rodriguesovi. Povede se mu malý zázrak?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Granada CF  (neděle 12:00)
Na Estadi Cornellà-El Prat do Barcelony přijede téměř soused z Granady. Oba týmy dělí jen dva body a pojí je velká nevyrovnanost výkonů. Zatímco domácí ale v minulém kole dostali pět branek od městského rivala, hostům se podařilo zadržet silnou Valencii a okrást ji o dva body.

Domácí tedy mají co dokazovat. Espanyolu se podařil zápas proti Levante, který vyhrál poměrem 2:1. Barcelonský klub přitom kvůli brzkému gólu Moralese prohrával, ovšem ještě do poločasu zásluhou útočníků Caiceda s Garcíou zvládli nepříznivý vývoj utkání otočit a vyhrát. Espanyol poté čekal duel v rámci Copa del Rey s Alavésem, ale díky skvělému výkonu dvougólového hrdiny Christiana Stuaniho se Barcelona mohla radovat z lepšího výchozího postavení do odvety na vlastním stadionu. Poté se už ale Espanyolu přestalo dařit a v ostře sledovaném městském derby dostal pět branek.

Espanyol si však nevedl zle, navíc se v třinácté minutě dostal díky střele Sergia Garcíi do vedení. Jenže Barcelona spoléhá na svou největší zbraň. Argentinský střelec Lionel Messi zaznamenal tři branky a pomohl svému týmu k otočení skóre. K němu se přidali ještě Gerard Piqué a Pedro. Výsledek pro Espanyol byl trochu krutý, protože především v prvním poločase Espanyol rozhodně nebyl horším týmem. Doplatil ale na Messiho faktor a nesoustředěnost. Výsledkem byl pád na současnou třináctou příčku.

K zápasu se vrátil také útočník Paco Montañés, který se konečně zotavil po vleklém zranění a může být připraven na zápas s Granadou. Ještě před tím ale zmínil právě prohrané městské derby. "Když se tak ohlídnu zpět, tak první poločas se nám proti Barceloně opravdu povedl. Na ten můžeme být hrdí. Ve druhém ale už hrál jen jeden tým a naneštěstí jsme to nebyli my. Druhá půle se nám opravdu velmi nepovedla a všechno bylo špatně. Mě těší alespoň to, že už jsem připraven. Psychicky i fyzicky se cítím po dlouhé době naprosto fit."

"Evidentně se vyplatila trpělivost a skvělá práce našeho zdravotnického týmu. Teď má náš trenér více možností, jak poskládat základní sestavu, což se vždycky hodí. Vlastně je dobře, že nás série špatných výsledků potkala teď. Mnohem horší by to bylo ve chvíli, když by se blížil závěr sezony. Doufám, že ten se nám povede mnohem lépe a bude moci být klidní," předpovídá uzdravený útočník.

Granada ale není tým, který by se vzdával snadno. Po pohárové výhře nad Cordobou Granada na svém hřišti dokázala zastavit Valencii, což se vždy počítá. Podle slov záložníka Javiho Márqueze je teď sebevědomí týmu mnohem vyšší. Pro něj bude zápas v Barceloně vůbec hodně emotivní, protože s velkým fotbalem začínal právě v Espanyolu. "Vracím se domů a to je pro mě opravdu zvláštní. Moc se na to těším. Vracím se ke kořenům - do klubu, který mě vychoval a udělal ze mě profesionála. Za mnohé mu vděčím."

Zároveň ale svého někdejšího zaměstnavatele varuje s tím, že jeho nový tým chce odjíždět z Barcelony jako vítěz. "Neměl by ale od nás čekat žádný snadný cíl. Každý tady chce vyhrát, ať už proti nám bude stát kdokoli. Někdy to tak je, že máte špatný zápas, nedaří se vůbec nic. Pro nás je ale výhra všechno a musíme se o ni vždycky alespoň pokusit. Chceme se domů vracte jako vítězové a po skvělém zápase, který by potěšil i naše fanoušky," dodává Javi Márquez sebevědomě.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Arbilla, Colotto, González, Fuentes - Sánchez, Canas - Vázquez, García, Sevilla - Caicedo
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Babin, Murillo, Carlos - Iturra, Rico, Piti, Marquez - Córdoba, El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - SD Eibar  (neděle 17:00)
Stadion Ramona Sáncheze Pizjuána vítá hrdiny. Seville se povedlo porazit nebezpečnou Rijeku a v cestě do další fáze Evropské ligy jí už nikdo nezabrání. V rámci La Ligy čeká tým trenéra Unaie Emeryho náročný sok - nevyzpytatelný nováček jménem Eibar. Projeví se na domácích únava z náročného programu?

Seville se podařilo porazit chorvatskou Rijeku a především zastavit střelce Andreje Kramariće. Díky výhře postoupila Sevilla do další části Evropské ligy a může se těšit na pondělní los. Jediným úspěšným střelcem se stal mladý talent Denis Suárez, který ve dvacáté minutě prokličkoval mezi obránci a krásnou ranou zpoza vápna prostřelil svého soupeře.

Teď je třeba, aby Sevilla pokračovala ve stejném trendu také v La Lize. Trenér Unai Emery si ale vychutnával dojmy z postupu do vyřazovací fáze. V rozhovoru s novináři po utkání prohlásil: "Jsme moc pyšní na to, co jsme dokázali. Chtěli jsme vyhrát a od začátku za tím šli víc než soupeř. Zasloužili jsme si postoupit. Sice jsme prováhali možnost skončit první, ale Feyenoord měl tu výhodu, že hrál proti Standardu. Ten už neměl o co hrát, takže si nizozemský tým snadno poradil."

"Naším dalším cílem je, abychom našim fanouškům dopřáli tolik radosti a krásného fotbalu, kolik bude v našich silách. Chceme pokračovat s pokorou a tvrdou prací. Nezáleží na tom, koho dostaneme. Pro nás je důležité, že můžeme hrát opět o titul a že jsme v další části turnaje. V neděli ale musíme myslet jen na Eibar. To bude hodně těžký zápas, ale my máme šanci upevnit si naše ligové postavení a chceme se tohoto úkolu zhostit naplno. Musíme hrát koncentrovaně, nedělat chyby a vyhrát. Chceme tento rok dohrát v klidu a na maximum," dodává Emery.

V minulém kole Sevilla nezaváhala a jedinou brankou kolumbijského střelce Carlose Baccy si zajistila tři body proti Rayu Vallecano. Eibar si také vedl dobře a navíc svým fanouškům dopřál branek hned sedm! Na stadionu Ipurua se domácí Eibar střetl s malátnou Almeríou a nadělil jí pět branek. Není divu, že mladý trenér Gaizka Garitano byl nadšený. Vždyť nováček soutěže si díky třem bodům zajistil průběžné deváté místo v Primera Division! Almería naopak posléze odvolala trenéra.

Na tiskové konferenci po utkání Garitano nešetřil pochvalou. "Odehráli jsme fantastické utkání, byla to z naší strany dobrá hra. Především se mi líbila ta intenzita, jakou jsme dali do útoku a každého ztraceného balonu jsme se chtěli ihned zase zmocnit. Celý tým si zaslouží obrovskou pochvalu za to, jak dnes pracoval. Je to pro nás krásný zážitek a jsem moc rád, že se nám daří. Byla to od nás taková kompletní hra, kdy vám vychází téměř všechno," liboval si trenér.

"Když jsme skórovali počtvrté, tak nás to hodně uklidnilo. Od té doby už se nám vše dařilo mnohem snadněji. Je úžasné, co dokáže lidská psychika. Dobře jsme bránili a skvěle útočili. Jediný byl po utkání trochu zklamán náš brankář, protože neudržel čisté konto. Ale to je samozřejmě jen minimální daň za krásné utkání. Doufám, že se nám podaří odehrát podobným způsobem ještě mnoho utkání. O víkendu nás čeká Sevilla a my se na ni moc těšíme," dodal nadšený trenér Garitano. Povede se jeho hráčům další fantastický výsledek proti favoritovi, nebo Sevilla utne jeho postup tabulkou La Ligy?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Kolodziejczak, Trémoulinas - Krychowiak, Mbia - Deulofeu, Banega, Vítolo - Bacca
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Albentosa, Navas, Lillo - Boateng, García - Capa, Arruabarrena, Saúl - Piovacarri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.60 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Villarreal CF  (neděle 19:00)
Atlético Madrid čeká po týdenní pauze opět stíhací jízda aneb snaha o stažení náskoku vedoucího Realu Madrid na původní hodnotu čtyř bodů. Svěřenci Carla Ancelottiho totiž již v páteční předehrávce opět zvítězili, a tak Atlético v honbě za snovou obhajobou ligového titulu potřebuje zvítězit na domácí půdě s Villarrealem.

Díky sobotnímu zaváhání Barcelony se Diego Simeone se svým týmem může tohoto katalánského giganta bodově dorovnat, byť kvůli horšímu skóre i tak zůstanou na průběžném třetím místě. Turecký záložník a jedna z klíčových postav Atlétika Arda Turan se tak neubránil hojně užívané frázi, která k Simeoneho družině perfektně sedí - tedy že utkání s Villarrealem bude jako finále. "Zlepšujeme se s každým zápasem. Listopad se nám povedlo uzavřít na dobré úrovni a doufáme, že i závěr celé sezony dopadne stejně tak."

Oficiálně zvolený nejlepší hráč Atlétika za předchozí uplynulý měsíc dále pokračoval: "Zápas s Villarrealem je finále. Chceme našim fanouškům přinést radost a jsme plně soustředění na ukořistění vítězství. Když hrajeme doma, cítíme se přímo skvěle, jsme tady vážně silní. A pokud chceme být silní i na úrovni celé ligy, musíme v tom vytrvat."

Červenobílí dokázali vyhrát poslední tři ligová kola a svou neoddiskutovatelnou sílu prokázali i během týdne, když na půdě Juventusu uhráli bezbrankovou remízu. Díky ní si zajistili první místo ve své skupiny Ligy mistrů, a tím pádem také lepší výchozí postavení do losu vyřazovací fáze milionářské soutěže. Ovšem také Žlutá ponorka se těší výtečné formě a shodou okolností i stoprocentní úspěšností v počtu získaných bodů za poslední tři ligová kola. Naposledy sílu Villarrealu pocítil David Moyes s Realem Sociedad, který se musel pakovat s ostudnou prohrou 4:0.

Čtvrteční výhra nad Apollonem Limassol navíc Villarrealu zajistila kvalifikaci do jarních zápasů Evropské ligy, a to trenér Marcelino připustil, že jeho hráči ještě před koncem tohoto zápasu měli v hlavě již blížící se střetnutí s Atléticem. "Nastoupili jsme s příkladným přístupem a díky němu ještě do poločasu nabrali vedení 2:0. V druhé půli jsme už ale jen očima tlačili čas kupředu a začali přemýšlet o Atlétiku."

Po šestizápasové absenci by se do sestavy ligového mistra mohl vrátit rekonvalescent Miranda, ovšem i kdyby se jej Simeone rozhodl pošetřit, může si to dovolit díky kvalitní spolupráci mazáka Godína s mladíčkem Gimenezem, která v posledních týdnech fungovala nadmíru dobře. U Villarrealu se příliš mnoho změn v sestavě oproti výhře nad Sociedadem očekávat nedá.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira - Gabi, Tiago - Koke, Griezmann, Turan - Mandžukić
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Ruiz, Costa - Trigueros, Bruno, Dos Santos, Cheryshev - Vietto, Uche
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Athletic Bilbao  (neděle 21:00)
Baskické derby napíše v neděli další kapitolu své bohaté historie. Výsledek zápasu mezi Realem Sociedad a Athleticem Bilbao se sice letos nepromítne do pořadí na předních příčkách, nicméně pro obyvatele hrdých baskických regionů Gipuzkoa and Bizkaia to bude fotbalový svátek.

Dva historicky nejúspěšnější kluby Baskicka se střetávají od roku 1909, přičemž mírnou převahu má v moderní éře Španělska spíše Athetic, který na rozdíl od svého soka nikdy nemusel hrát druhou ligu. V posledních dvou sezónách to však bylo mužstvo ze San Sebastianu, které v Baskickém derby tahalo za delší konec. I vzhledem k aktuální turbulentní době pro Real Sociedad ovšem mohou v Bilbau doufat, že na stadionu Anoeta zopakují tři roky staré vítězství.

San Sebastian letos patří k méně příjemným překvapením ligy. Sedmý tým loňské sezóny se na začátku ročníku hodně trápil, což donutilo vedení klubu k odvolání trenéra Jagoby Arrasteho, za něhož přivedlo zvučnou náhradu v podobě Davida Moyese, jenž naposledy působil v Manchesteru United. Ještě před jeho příchodem si jeho svěřenci vyšlápli na obhájce titulu a porazili Atlético Madrid 2:1, ale od začátku úřadování skotského kouče tým vyhrál pouze jednou a minulý týden dokonce utržil debakl 0:4 na hřišti Villarrealu. Vše ale bude zapomenuto, pokud v neděli Real porazí odvěké rivaly z Bilbaa.

"Dozvěděl jsem se toho v poslední době mnoho o Baskickém derby a sledoval jsem jej i v Anglii. Podobné derby sledují diváci po celém světě. Osobně jsem hrál zápasy mezi Celticem a Rangers a také v Manchesteru. Pro každého jsou to důležitá utkání a výhry se dlouze oslavují. V důsledku jde ale především o tři body," komentoval utkání Moyes, jenž se proti Lvům bude muset obejít hned bez čtveřice opor. Nastoupit nemohou Mijel González, Elustondo, Zaldua ani Agirretxe.

Od roku 1993, kdy se dokončila stavba stadionu Anoeta, zvítězil Athletic na hřišti Realu Sociead z osmnácti zápasů pouze čtyřikrát. Naposledy skončili Lvi v San Sebastianu bez bodu vloni po porážce 0:2, přičemž hosté dominovali hře, ale doplatili na nemohoucnost v zakončení. "Minulý rok jsme je přehrávali, ale oni stříleli góly," vzpomínal na poslední derby kouč Bilbaa Ernesto Valverde. "Uvidíme, jestli zítra budeme dominovat hře i výsledkové tabuli," dodal.

Bilbao však před zápasem rozhodně není v pozici vyloženého favorita. Navzdory důležité výhře v Lize mistrů proti BATE Borisov, které Athleticu zajistilo postup do vyřazovací části Evropské ligy, musí mít padesátiletý trenér na paměti také tragické vystoupení svého týmu v posledním ligovém utkání proti Córdobě. Před vlastními diváky totiž jeho svěřenci jako vůbec první tým La Ligy podlehl nováčkovi soutěže a znova ztratil kontakt s pohárovými příčkami. Navíc před Athleticem musí svítit rudě příklady Bílého baletu a Atlética, kteří už letos na Anoetě nečekaně prohráli. Pozitivem pro Valverdeho před utkáním s Realem je však návrat uzdraveného Beňata do kádru Lvů, na marodce tak už zůstávají pouze Iraola a Etxeita.

Oba týmy tedy vstupují do prestižního zápasu s hodně nevyrovnanou výkonností a bude velkou záhadou, kdo si nakonec připíše do dlouhé historie vzájemného střetávání další výhru. Baskické derby začíná v neděli ve 21:00, hlavním sudím bude David Fernández Borbalan.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - La, I. Martínez, Ansotegi, C. Martínez - Granero, Bergara - Canales, Prieto, Vela - Finnbogason
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Gurpegi, Marcos - Rico, Iturraspe - Viguera, Muniain, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Po velkém úspěchu v Lize mistrů se nyní Barcelona musí rychle přeorientovat zpět na domácí soutěž, která v podobě sobotního zápasu s Getafe možná nemá takový punc význačnosti, ovšem získat tři body bude neméně důležité. Dostihy s Realem i Atléticem Madrid se rozjíždějí naplno a každá ztráta bude obzvláště bolestivá...

Jelikož svěřenci Carla Ancelottiho pokračují v neuvěřitelně dominantních výkonech, díky nimž naposledy ztratili body napříč všemi soutěžemi v polovině září, což potvrdili i v páteční předehrávce v Almérii, nezbývá Barceloně nic jiného, než pokračovat v udržování stávající ztráty a zůstat svému odvěkému sokovi na dostřel. Důvodem k optimismu i madridské ofenzivě (55 gólů v patnácti zápasech) navzdory je podle Andrése Iniesty barcelonský útok, který přinejmenším na papíře ční nade všemi ostatními.

"Pokud chceme bojovat o každou trofej, musíme růst jako tým. Držíme momentálně dobrou sérii výsledků a zlepšujeme se zápas od zápasu. Na tom pracujeme během tréninků, na tom pracujeme před každou další výzvou," poznamenal Iniesta po nedávné středeční výhře nad PSG 3:1, kdy po jedné brance vstřelili Messi, Neymar i Luis Suárez. "Jsou pro nás takovou garancí - doufejme, že si udrží tuto kvalitativní úroveň, protože pokud se jim to podaří, dojdeme jistě daleko."

Minimálně jedno ze tří hvězdných koleček barcelonského útoku však v Madridu na půdě Getafe bude chybět. Neymar totiž laboruje s levým kotníkem a katalánský klub nemíní riskovat zhoršení svého brazilského pokladu. Ovšem i tak může Barcelona vstoupit do dalšího zápasu s plným sebevědomím, vždyť vyhrála napříč všemi soutěžemi osm utkání v řadě. Ve srovnání s Realem to sice nepůsobí až tak fantasticky, ovšem začátek je to výtečný.

Domácí Getafe tak bude mít co dělat, aby příchozího superfavorita dokázalo alespoň zabrzdit. Čtyři zápasy v řadě bez vítězství a pouhý pětibodový náskok na sestupovou trojici za sebou rovněž nevyznívá jako fazona, která by Barcelonu měla ohrozit. Přesto Pablo Sarabia věří, že s pomocí zvýšení kvality v obraně může jeho celek lecčeho dosáhnout. "Tento zápas vyžaduje značnou taktickou disciplínu a právě o to se náš trenér stará. Musíme zastavovat jejich útoky, pokusit se prosadit vlastní ofenzivní hrou a získat slibný výsledek."
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Valera, Naldo, Velázquez, Alexis - Rodríguez, Lacen - León, Míchel, Yoda - Lafita
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Piqué, Mathieu, Alba - Rakitić, Busquets, Xavi - Messi, Suárez, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 6.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Rayo Vallecano  (sobota 18:00)
Není to tak dávno, co Valencie sahala po prvním místu v ligové tabulce. Poslední čtyři kola však Netopýrům přinesla pouhopouhé dva body a z úspěšného dotírání na favorizovanou špičku se stává tuhý boj o klíčovou čtvrtou příčku. Prodloužit mizérii domácích přijíždí na Mestallu Rayo Vallecano.

Od druhého listopadu Valencie nedokázala ani jednou v Primera División zvítězit, přesto se nadále drží na zdařilém pátém místě se čtyřbodovou ztrátou na čtvrtou Sevillu. "Máme velkou touhu znovu vyhrát," prohlásil na tiskové konferenci domácí trenér Nuno Espírito Santo. "Je to klíčové pro splnění našeho cíle. Jdeme do zápasu s prohrou v zádech, ale nepanuje tady žádná úzkostlivost. Naopak jsme natěšení, až utkání začne, abychom mohli bojovat a ukořistit tři body."

"Vždy jsme měli tým, který bojuje, který se nikdy nevzdává a který se vždy snaží skórovat a vyhrát," pokračoval Nuno. "To mi dodává sebevědomí. Nejdůležitější ze všeho je přístup, s jakým k zápasu na Mestalle před našimi fanoušky přistoupíme."

Rayo přijíždí do Valencie, aby se utkal se svým sokem podruhé krátce za sebou. Oba celky se totiž nedávno střetly také v ligovém poháru. V úterním zápase slavili v Madridu výhru 2:1 Los Che a Vallecano tak má možnost se okamžitě pomstít. "Známe Rayo velmi dobře, znovu jsme si je podrobně zanalyzovali," neponechává Nuno nic náhodě. "Hodně jsme se v tomto týdnu soustředili na sebe, jak se zlepšit, jak co nejvíc vytěžit ze slabin protivníka, a co je třeba napravit. Zítra nás čeká tým, který chce hrát otevřený fotbal a zvítězit, proto musíme jít po gólech."

Nunův protějšek na lavičce madridského trpaslíka ve stínu gigantů Realu s Atlétikem Paco Jémez věří, že tento zápas skýtá novou příležitost, jak se posunout dále od nedávné prohry 0:1 doma se Sevillou a vylepšit stávající jedenácté místo. "Nejprve zde jsme na ligu, a pak znovu na pohár. Spadají k tomu různé významy, a přestože jde o stejného soupeře, každý zápas bude vypadat jinak. Musíme získat to, čeho jsme proti Seville nakonec nebyli schopní."
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Augusto, Fuego, Gomes - Feghouli, Negredo, Rodrigo
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Quini, Amaya, Ba, Insúa - Baena, Jozabed - Aquino, Bueno, Kakuta - Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Levante UD  (sobota 20:00)
Léčba Miroslavem Djukiće Córdobě podle všeho začíná zabírat. Výhra z minulého týdne na půdě favorizovaného Athleticu, který zvláště na San Mamés jen tak někomu body nepouští, toho je jasným důkazem. Sám "lékař" však varuje, že stále není zdaleka vyhráno a bude třeba tento výkon zopakovat v plné parádě i nyní doma s Levante.

Vítězství 1:0 z Bilbaa je o to cennější, že je vůbec cordobským prvním v letošní sezoně od postupu do Primera División. Andaluský nováček se tak konečně alespoň vymanil ze samotného dna ligové tabulky, byť i nadále zůstává přikován v zóně sestupu. "Ničeho jsme zatím nedosáhli, takže je namístě pokračovat v tvrdé práci a s pokorou, neboť náš čeká zvláště nepříjemné Levante," zůstává Djukić pevně nohama na zemi.

"Půjde o nadmíru důležitý zápas proti rivalovi v možném boji o udržení. Výhra by nás skoro určitě dostala ze sestupových vod, což zápasu přináší ještě jednu motivaci navíc," pokračoval trenér Córdoby, jenž dále chválil svého soka z Valencie, který má v tabulce pouze tříbodový náskok, a zvláště jeho nového trenéra Lucase Alcaraze. "Bude těžké proti nim hrát, našli totiž díky Lucasovi znovu svou tvář a vrátili se k tomu Levante, které se v minulých letech pyšnilo silnou obranou a rázným útokem."

"Kdykoli zvítězite, a tím spíš po tolika týdnech bez vítězství, následuje vždy úleva. Porazit takový tým jako Athletic ještě umocnilo naši morálku a dovoluje nám hrát s větším klidem. Bylo skvělé konečně se zbavit toho pocitu úzkosti, který nás naší sérií ztrát provázel. Nyní potřebujeme pokračovat ve zlepšení, abychom se mohli dostat výše. Musíme v sobotu hrát dobře, aniž bychom byli touhou po vítězství posedlí," vysvětloval Djukić na závěr.

Zatímco domácí se budou muset obejít bez tria Bouzon, Rossi (zranění) a Pinillos (karetní trest), v dresu Levante zase nenastoupí obránce Héctor Rodas, zatímco ani jeden z trojice Pedro López, Víctor Camarasa a Jordi Xumetra se zbytkem týmu do Andalusie vůbec neodcestoval.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Campabadal, López, Pantić, Crespo - Deivid, Luso - Fidel, Abel, Cartabia - Ghilas
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - López, Navarro, Vyntra, Nikos - Diop, Sissoko, Morales, Ivanschitz - Casadesús, Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Málaga CF - Celta Vigo  (sobota 22:00)
Malagu čeká v sobotu další důležité utkání na cestě za vysněným pohárovým umístěním. Na stadion La Rosaleda přicestuje tabulkový soused domácích Celta Vigo, která se vzpamatovává ze čtyř po sobě jdoucích soutěžních porážek.

Po nevýrazné loňské sezóně je Malaga zpět v boji o přední příčky. Andalusané nasbírali ve čtrnácti zápasech slušných čtyřiadvacet bodů a pouze horší skóre je dělí od šesté pozice zajišťující start v pohárové Evropě. A jelikož Villarreal bude v tomto kole hrát na hřišti Atlética, mají Los Boquerones v případě vítězství nad trápícím se Vigem dobrou šanci vrátit se mezi nejlepší šestici La Ligy.

Hlavním faktorem, který zatím brání Malaze výrazněji promlouvat do pořadí na vedoucích místech je slabá produktivita. Svěřenci trenéra Javiho Garcii doposud vsítili jen slabých sedmnáct branek, což je třeba o dva góly méně, než nastřílel nováček z Eibaru. Není proto divu, že z posledních šesti vítězství Malagy skončilo hned pět pouze jednogólovým rozdílem. Dost vypovídající je i nedávný dvojzápas Los Boquerones s předposledním Deportivem. Minulý týden v rámci španělského poháru Andalusané pouze remizovali na hřišti La Coruňi 1:1 a na stejném místě zvítězili o tři dny později 0:1. Uvážíme-li, že Vigo má produktivitu naprosto stejnou, nelze v nadcházejícím utkání počítat s vysokou přestřelkou.

"Pokud vyhrajeme, budeme jen o kousek blíž k dosažení našich cílů. Máme před sebou náročný program, po Celtě nás znova čeká pohár a pak následuje cesta do Elche. Až poté se můžeme dívat, jak daleko jsme došli. Nemyslím, že nás tento zápas může vynést do pohárové Evropy, pouze můžeme odskočit soupeřům pod námi. Věřím, že se nám to podaří," uvedl před zápasem trenér Garcia, jenž rovněž připomněl i speciální motivaci svého týmu před utkáním s Celtou. "Ta porážka 0:5 z minulé sezóny nám musí sloužit jako jasný důvod pro to, abychom to našim fanoušků tentokrát vynahradili."

Vigo se po výborném startu do sezóny trápí. V součtu s pohárem prohráli Célticos už čtyři utkání v řadě a v La Lize vypadli ze souboje o pohárové příčky. Galicijské ani nemusí tolik mrzet poslední porážka s Realem Madrid, jako předchozí prohry s relativně přijatelnými soupeři Vallecanem a Eibarem. Korunu všemu pak nasadila porážka 2:1 na hřišti druholigového Las Palmas v rámci španělského poháru.

Kouč Eduardo Berizzo však nehodlá ustoupit z nastoupené taktiky. "Náš herní systém není předmětem diskuze," řekl před zápasem. "Ty tři porážky nás nutí k zamyšlení pouze nad dílčími věcmi, jelikož celkové výkony mužstva nebyly v žádném případě špatné. Ztratili jsme agresivitu a energičnost v zakončení a to nás stálo body. Pokud zlepšíme toto, body budou opět přicházet," komentoval nepříznivé výsledky Argentinec.

Na každé straně není k dispozici jen jedna opora. Domácím bude chybět třígólový albánský útočník Amrabat, Celta nemůže počítat s obráncem Gustavem Cabralem. Zápas začíná ve 22:00 a hlavním sudím bude Carlos Del Cerro Grande.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Antunes, Welligton, Angeleri, Rosales - Darder, Camacho - Castillejo, Duda, Samuel - Cruz
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jonny, Fontás, Gómez, Mallo - Radoja, Hernández, Krohn-Dehli - Nolito, Larrivey, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Almería - Real Madrid  (pátek 20:45)
Pouhé tři dny po výhře nad Ludogorcem odehraje Real Madrid svůj zápas patnáctého kola La Ligy na hřišti Almeríe. Lídr tabulky má proti outsiderovi šanci zvýšit svou rekordní šňůru výher na rovných dvacet utkání, naopak domácí se budou po sérii špatných výkonů a vyhazovu trenéra Francisca pokoušet o fotbalový zázrak.

Jen těžko se v současné Evropě hledá klub, který by šlapal tak dobře, jako Real Madrid. Úřadující evropští šampioni drtí soupeře jako na běžícím páse. Jejich vítězné tažení všemi soutěžemi aktuálně čítá devatenáct zápasů, což je nový španělský klubový rekord. Po úterní hladké výhře nad bulharským Razgradem, které potvrdilo jejich triumf ve skupině B bez ztráty kytičky, je nyní čeká podle všech předpokladů další hladké vítězství.

"Rekord je pro nás důležitý, jelikož máme jasný důkaz, že děláme věci dobře. Nebudeme díky němu vyhrávat, ale spíše to posiluje sebevědomí. Také nás to určitým způsobem zavazuje k dobrým výkonům na hřišti. Já jsem hrdý pouze na to, že mohu trénovat takový tým, rekordy pro mě nejsou tak důležité," komentoval Carlo Ancelotti úspěšnou sérii Realu, během níž Los Blancos nastříleli jednasedmdesát branek.

Italský kouč si dovolil i zhodnocení uplynulých dvanácti měsíců. "Byl to fantastický rok pro Real Madrid a my jej chceme zakončit výhrou. Když se podívám na to, co jsme letos všechno dokázali, musím své hráče hodnotit jen vysokými známkami," odpověděl Ital s úsměvem na otázku, kolik bodů by dal svému mužstvu na desetibodové škále.

Současná forma Almeríe je naprostým opakem Bílého baletu. Andalusané v posledních osmi utkáních Primera División uhráli jen dvě remízy a zabředli naplno do boje o záchranu. S desíti body je od sestupového pásma dělí jen lepší skóre, než mají Córdoba, Deportivo a Elche se stejným bodovým ziskem. Mizerné výsledky dohnaly tento týden vedení Almeríe k odvolání kouče Francisca a na lavičce se proto objeví dosavadní trenér B-týmu Miguel Rivera.

Jediným pozitivním faktem je pro přechodného trenéra Riveru jen návrat Verzy a dos Santose do sestavy, což znamená, že bude mít třiapadesátiletý trenér k dispozici kompletní kádr. Naproti tomu hostům chybí před cestou na jih Španělska zranění James Rodríguez, Luka Modrič a Sami Khedira. Nastoupit nemůže kvůli žlutým kartám ani Sergio Ramos. Ani to by však Bílý balet nemělo zbrzdit vzhledem k tomu, jak širokým kádrem Ancelotti disponuje.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Mané, Trujillo, Vélez, Navarro - Thomas, Azeez - Méndez, Soriano Jonathan - Hemed
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Varane, Pepe, Carvajal - Isco, Bale, Kroos, Illaramendi - Ronaldo, Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 17.00 - 7.50 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid14120251:1236
2.FC Barcelona14111236:734
3.Atlético Madrid14102227:1232
4.Sevilla FC1492325:1729
5.Valencia CF1474325:1325
6.Villarreal CF1473423:1424
7.Málaga CF1473417:1424
8.Celta Vigo1455417:1620
9.SD Eibar1454519:2119
10.Athletic Bilbao1453612:1518
11.Rayo Vallecano1452716:2517
12.Getafe CF1443711:1915
13.Espanyol Barcelona1435615:2214
14.Real Sociedad1434715:2013
15.Levante UD1434711:2913
16.Granada CF142668:2312
17.UD Almería1424811:2010
18.Córdoba CF1417611:2210
19.Deportivo La Coruña1424812:2410
20.Elche CF1424812:2910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (566)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele