Primera División - souhrn 15. kola

12.12.2014, 22:47, aktualizováno 15.12.2014, 22:39
Komentáře a souhrny
Atlético podlehlo Villarrealu a odmítlo tak možnost, aby se dotáhlo na druhou Barcelonu, která se rozešla s Getafe bez branek. Real Madrid přivezl tři body ze hřiště Almeríe, Valencia porazila Vallecano. Tři body mají rovněž Málaga a Espanyol. Vyjma Getafe se bezbrankové remízy zrodily i na trávnících Córdoby, Sevilly a Athleticu, La Coruña si poradila s Elche...

Deportivo La Coruña - Elche CF 1:0

15.12.2014 20:45

Góly: 22. Luis Fariña

Tři body nakonec zůstávají na stadionu Riazor, kde vládne domácí Deportivo La Coruňa. Elche přes všechnu snahu nestačilo na domácí tým a prohrálo po jednom gólu. Mužem, který se jako jediný zapsal do statistik zápasu, se stal Luis Fariña.

Od prvních momentů hry bylo jasně vidět, že Deportivo chce uhrát tři body. Rodriguez dostal pas do běhu podél postranní čáry. Centroval do vápna, ale ani k jednomu ze svých spoluhráčů míč neposlal. V pokutovém území hostů se po centru ze strany dostal k hlavičce Toché, který hlavičkoval jen těsně vedle pravé tyče. Juanfran se dostal do pokutového území, kam si nabíhal na centr. Po domnělém faulu na svou osobu se ale smilování sudího Maria Melera Lópeze nedočkal.

Hosté mohli udeřit díky přímému volnému kopu. Lombanovi však scházel krok k tomu, aby centrovaný míč zužitkoval ke střele. K zajímavému pokusu se odhodlal Faycal Fajr, který vypálil zhruba z dvaceti metrů, ale gól brankář Fabri nepustil. Ve dvaadvacáté minutě přišla chvíle Fariny. Ten dostal centr do pokutového území od Rodrígueze. Nejprve si balón přehodil na pravačku a následnou krásnou střelou do obloučku poslal kulatý nesmysl ke vzdálenější tyči - nádherná branka a domácí ochozy jásaly.

Domácí chtěli kout železo, dokud bylo alespoň trochu rozžhavené. Dobrou střelou ze střední vzdálenosti se prezentoval Medunjajin. Jeho přízemní pokus donutil Tytońe k dobrému zákroku. V dobré střelecké pozici se na hranici vápna objevil Fajr. Svou ranou donutil Fabriho, aby zasáhl. Ten míč vyrazil jen k Jonathanovi, ale ten si neporadil se zakončením a jen sledoval, jak brankář Fabri znovu sbírá míč. Jonathan se o pár momentů později sám propracoval k další ráně, ale ta brankáře Fabriho z klidu nevyvedla.

Vstup do druhého poločasu nepříliš atraktivní dohrávky se povedl lépe domácím. Rodríguez naběhl ze strany do pokutového území, jenže hostující obrana si s jeho centrem poradila. Dobrou ranou se prezentoval Cavaleiro. Ten napálil Tytońa, od kterého se balón odrazil zpět do hřiště, jenže nikdo nestál dostatečně blízko polskému brankáři, takže dorážka se nekonala ani tentokrát.

Brankář Fabri měl stále více práce. V poměrné dobré střelecké pozici se objevil Rodrigues, který se dostal až do malého vápna. Jenže proti němu včas vyběhl pozorný Fabri, který míč následně perfektně soupeři uzmul. Až dvacet minut před koncem zápasu jsme se dočkali něčeho alespoň trochu konstruktivního. Ze strany si sběhl Rodríguez, který poslal do zakončení Tocheho, jenže ten se unáhlil a míč poslal do nejbližšího protihráče. A závěr zápasu mohl rozhodnout José Rodríguez, ale jeho parádní ránu z dvaceti metrů zastavilo břevno! Brankář Fabri si nakonec poradil také s projektily Jonathase a Mosquery.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Athletic Bilbao 1:1

14.12.2014 21:00

Góly: 3. Carlos Vela - 61. Óscar de Marcos

Baskické derby skončilo nerozhodně 1:1. Real Sociedad se ujal vedení hned na začátku zápasu zásluhou svého nejlepšího střelce Carlose Vely, po přestávce však vyrovnal po povedené akci Óscar De Marcos. Domácí nevyužili přesilovky v poslední desetiminutovce a po patnáctém kole jsou čtrnáctí. Athletic okupuje desátou příčku.

Ještě se téměř sedmadvacet tisíc diváků na stadionu Anoeta nestačilo pořádně usadit a už šli domácí do vedení. Na ukazateli svítila teprve 3. minuta zápasu, když na levé straně zatáhl míč až k zadní lajně Castro a přes stínícího obránce přesně odcentroval na Carlose Velu. Mexický forvard využil zaváhání obránců Athleticu a z bezprostřední blízkosti trefil hlavou odkrytou branku - 1:0!

Hosté se okamžitě hnali za vyrovnáním. V 10. minutě donutil hlavičkující Aduriz k bravurnímu zákroku domácího gólmana Zubikaraie, na druhé straně hřiště mohl využít dalšího hrubky hostující obrany Iňigo Martínez, jenže hlavou míč neusměrnil mezi tři tyče. Poté se hra trochu uklidnila. Podobně jako v minulém zápase na Anoetě měli herně navrch hráči Athleticu, ale jejich snahy nebyly korunovány úspěchem ve finální fázi. Real hrál chytře zezadu a občas svého soupeře pozlobil. Jako v 37. minutě, když z velké dálky vypálil Vela, ale na Iraizoze si nepřišel.

V druhé půli Athletic výrazně přidal a začal si i vytvářet nadějné příležitosti. Ve 49. minutě pálil v dobré pozici nad Muniain. O pět minut později se připomněli i domácí, Finnbogason ale složitý centr nedokázal nasměrovat do branky. Lvi se dočkali vyrovnávací branky v 61. minutě. Susaeta vymyslel krásný a přesně načasovaný centr na nabíhajícího De Marcose, jenž před Zubikaraiem nezaváhal a z první napálil míč pod břevno - 1:1!

Athletic se nadechoval k velkému obratu, jenže plány Valverdeho družiny přeťala situace z 80. minuty. Horkokrevný Aymeric Laporte totiž použil v souboji s Prietem nepřiměřeně loket a sudí Borbalan jej poslal předčasně do sprch. Domácí mohli v závěru hned dvakrát využít krátké přesilovky. Nejprve střídající Canales trefil pouze břevno a v nastavení pak stejný hráč mířil z dobré pozice ve vápně pouze do míst, kde stál připravený Iraizoz. Baskické derby tak podruhé v řadě skončilo bez vítěze po výsledku 1:1.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Villarreal CF 0:1

14.12.2014 19:00

Góly: 84. Luciano Vietto

Užuž se zdálo, že Atlético Madrid stejně jako Barcelona v patnáctém kole pouze remizuje bez branek a navýší tak svou ztrátu na vedoucí Real Madrid. V samotném závěru utkání s Villarrealem však přišel šok v podobě gólu Luciana Vietta, který obhájci titulu připravil první domácí prohru od března 2013.

Atlético sice mohlo žehrat na nepřízeň osudu i rozhodčích, když Mandžukićova trefa z počátku druhé půle nebyla sporně uznána. Villarreal se však ukázal být více než vyrovnaným protivníkem a rázné ukončení série svěřenců Diega Simeoneho po dlouhých sedmadvaceti ligových zápasech si poctivě vybojoval. A když už jsme u Simeoneho - byl to právě on, kdo dal před lety ještě během působení v argentinském Racing Clubu možnost debutovat v profesionálním fotbale tehdy sedmnáctiletému mladíčkovi Viettovi. Jeho dnešní zásah znamená, že červenobílí zůstávají na třetím místě se sedmibodovou ztrátou na čelo.

Oba celky se před vzájemným utkáním mohly těšit příznivé formě jak ve Španělsku, tak na mezinárodní pohárové úrovni. Atlético vyhrálo všechna tři poslední ligová kola a v Lize mistrů uhájilo první místo ve skupině díky venkovní remíze s Juventusem, zatímco Villarreal naposledy rozdrtil Real Sociedad 4:0 a poté ve čtvrtek přehrál i Apollon Limassol, čímž si definitivně zajistil postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy.

První půle byla především ve znamení tuhého boje bez výraznějších šancí. Domácí byli mírně lepším týmem, ovšem i tak se dostali takřka výhradně jen k dalekonosným střelám. Jak Siqueira, tak Koke však ze svých pozic minuli. Někdejší brankář Atlética a nynější jednička Žluté ponorky Sergio Asenjo se poprvé dostal naplno do akce při ráně Tiaga, již dokázal vytěsnit mimo tři tyče. Na druhé straně zase Miguel Ángel Moyá zachytil nedůraznou střelu Cherysheva. Tentýž záložník Villarrealu pak pokoušel štěstí ještě jednou krátce po změně stran, tentokrát ale zamířil příliš vysoko.

Pak již došlo na kontroverzní okamžiky, které podstatně ovlivnily celý zbytek zápasu. Arda Turan unikl hostující obraně a z pravé strany poslal přesný centr k Mandžukićovi, jenž z bezprostřední blízkosti bezpečně zavěsil. K obrovskému údivu chorvatského vytáhlého útočníka však tento gól nebyl uznán kvůli jeho drobnému kontaktu ve výskoku s obráncem Mariem Gasparem. Domácí tato kontroverzní situace značně rozhodila a umožnila Villarrealu nejen setrvat ve hře, ale dokonce hrozit čím dál více.

Aktivního Cherysheva s blížícím se koncem opět vychytal Moyá a poté neuspěl ani Vietto. Argentinský mladíček však svou předchozí nedobře zpracovanou přihrávkou zdaleka neřekl poslední slovo a šest minut před koncem rozhodl o konečném výsledku. Díky Gómezově kolmici se jednadvacetiletý Vietto prosmýkl okolo Diega Godína a ráznou střelou překonal i brankáře Moyu. Stadion Vicenteho Calderóna v tu chvíli ztichl a do konce zápasu již nedostal nový důvod k radosti. Villarreal slaví cenné a nečekané vítězství 1:0, díky němuž se posunul zpět na šesté místo ligové tabulky.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - SD Eibar 0:0

14.12.2014 17:00

Góly: -

Eibar znovu potvrdil, že není snadnou kořistí. Zuby si na něm vylámala Sevilla, která byla před utkáním jasným favoritem a navíc měla podporu plného stadionu. Ani divácká kulisa jí ale nepomohla. Skóre utkání nakonec zůstalo stejné jako před výkopem, což je větším zklamáním samozřejmě pro domácí.

Sevilla sice odehrála náročné utkání Evropské ligy, ale přesto chtěla proti Eibaru uspět na sto procent. Povedlo se jí to jen na padesát. To samozřejmě neznamenalo, že by zápas postrádal zajímavé momenty, karty a vyložené šance v takové míře, v jaké to máme rádi. Zvláště druhá polovina byla mnohem atraktivnější a dělala čest La Lize. Do základní sestavy se namísto očekávaného Baccy dostal Kevin Gameiro.

A rozhodně to byla zajímavá volba. Právě francouzský střelec posouval na nabíhajícího Vitola, jenže neměl štěstí s přesností přihrávky. Aleix Vidal si poté naběhl do volného prostoru, jeho centr z pravé strany ale nenašel nikoho z nabíhajících spoluhráčů. Po osmi minutách se dostali ke slovu také hosté. Capa obehrál Figueirase a z úhlu vystrašil Beta, ale nakonec si portugalský brankář poradil.

V třinácté minutě po přiklepnutí pálil z dálky García, jenže mířil jen nad bránu brankáře Beta. Po pětadvaceti minutách se k ráně dostal Figueiras a brankář Xabi Irureta měl hodně co dělat, aby stihl zareagovat alespoň trochu adekvátně. Nakonec si však připsal úspěšný zákrok. Fugueiras z levé strany centroval do pokutového území na Gameira, ale brankář Irureta se opět zaskvěl a míč lapil.

Ke konci první půle se ještě pokoušeli prosadit hosté. Z dálky pálil tvrdě Boateng a brankář Beto měl hodně co dělat, aby byl na zemi včas. Vstup do druhé poloviny zápasu se lépe povedl domácím, kteří si uvědomili, že chtějí-li tři body, budou muset hodně zabrat. Po centru se míč odrazil od Mbii k polskému záložníkovi Krychowiakovi, který ale z pěti metrů překopl bránu Beta! Deset minut poté se Sevilla málem radovala. Kevin Gameiro se dostal k zakončení z hranice vápna, ale díky skvělému zákroku brankáře Irurety se skóre znovu neměnilo.

Piovaccari se sice dostal ke střele, ale předtím ještě fauloval, takže v akci pokračovat nemohl. Následně Pareja hledal dlouhým centrem Gameira, míč však skončil u Irurety. Na dlouhý nákop si nabíhal také hostující Capa, jenže domácí obrana jej dokonale přikryla. Eibar skvěle bránil a velký podíl na tom měl brankář Irureta.

Poté už trenér Unai Emery poznal, že nemá dostatek útočníků, a vystřídal Evera Banegu. Na jeho místo se dostal Carlos Bacca, ostřílený zakončovatel, kterému ke gólu stačí opravdu málo. Právě Bacca si chtěl narazit s Gameirem, ale jejich úmysly vystihla obrana hostí. Aleix Vidal posílal míč před branku, kde si sbíhal Bacca, ale brankář Irureta měl k míči přeci jen o něco blíž. Právě Bacca potvrdil to, co jsem psal výše. Gól sice dal, ale sudí Javier Estrada jej kvůli ofsajdu nakonec neuznal. Do šance se dostával také Denis Suárez, jehož ránu z osmnácti metrů tlačil brankář Eibaru ven i očima. Reyes se úspěšně probíjel do vápna, na jeho hranici upadl, ale faul se nepískal.

Podruhé se Denis Suárez dostal k zakončení z ještě lepší pozice, ale ani tentokrát nestřílel přesně. Další Reyesova střela zamířila také mimo tři tyče, takže Eibar nakonec díky brankáři Iruretovi dokázal udržet "na uzdě" domácí střelce. Díky tomu se dostává na deváté místo. Sevilla je zatím stále čtvrtá.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Granada CF 2:1

14.12.2014 12:00

Góly: 34. Felipe Caicedo, 90. Cristhian Stuani - 61. Youseff El Arabi

Tři body nakonec zůstávají na Estadi Cornellà-El Prat, protože domácí Barcelona si dokázala poradit s Granadou. Do vedení Espanyol poslal Felipe Caicedo a na jeho trefu ještě reagoval Youseff El Arabi. Těsnou výhru pro domácí vybojoval v samotném závěru utkání Christian Stuani.

Domácí Espanyol hodně spoléhal na dvě ofenzivní tykadla v podání zkušeného Sergia Gircíi a Felipeho Caiceda. O první útočný výpad se pokusil Vázquez, ale jeho akce nebyla díky intervenci hostí nijak úspěšná. Granada útočila spíše po kombinaci po zemi, ale brankář Kiko Casilla neměl mnoho práce, neb rozehrávka domácích byla velmi často nepřesná. Až po sedmi minutách musel zasahovat Kiko Casilla zasahovat vážněji, když se do zakončení dostal hostující Youseff El Arabi. Casilla ale byl připraven a jeho ránu včas zlikvidoval.

Hosté se dostali do první zajímavější situace o pár minut později. Piti zachytil přihrávku z pravé strany, načež ihned vypálil. Rána z hranice velkého vápna ale Casillovi nemohla nadělat příliš mnoho problémů. Granada postupně převzala aktivitu v zápase a Youseff El Arabi se dostal hned dvakrát do nepříjemného zakončení. Casillu ale nepřekonal ani jednou a pokračovalo se za bezbrankového stavu. Pop půlhodině hry se málem hosté dostali do vedení. Na centr z pravé strany hrací plochy si naskočil El Arabi. Hlavičku hostujícího útočníka nakonec Casilla vynikajícím zákrokem vyrazil mimo tři tyče.

Na opačné straně pálil téměř z protiútoku Sergio García, ale ani on neskóroval. To se povedlo až jeho spoluhráči krátce před poločasovou přestávkou. Nepříliš vzhledný gól měl na svědomí Felipe Caicedo, který si po pětatřiceti minutách naběhl do vápna, dostal se v něm k míči před ostatními soupeři a bryskně zareagoval - 1:0 pro Espanyol.

Granada mohla srovnat ještě v prvním poločase, když si Piti obhodil obránce a tím se ocitl zcela sám před Casillou. Jenže jeho zakončení bylo přinejlepším mizerné a do zápasu se nijak výrazně nezapíše. Do druhé půle se opět oba celky vrátily ve formě a připraveny k boji. Rico poslal do brankoviště prudký pas, který ale vyboxoval Casilla. Do další slibné šance se propracovával Sergio García, který vše zakončil tvrdou ránou. Ale mířil příliš nad. Domácí mohli zápas definitivně rozhodnout o pár chvil později, když se Sergio García dostal k míči na hranici velkého vápna. Tam si jej srovnal na levačku a vypálil. Tvrdým projektilem však trefil jen břevno!

Velký šok pro domácí znamenala minuta 61., v níž se před bránu Casilly dostal míč po dlouhém autovém vhazování a následném centru. Nehlídaný Yousuff El Arabi si naskočil na míč a poslal jej přesně k tyči - 1:1.

Domácí přirozeně nechtěli ztratit body a vrhli síly do útočení. García se po šťastném procestování velkým vápnem dostal zcela sám před Fernándeze, ale nepřekonal jej. Gól nepadl ani ze souhry mezi Sevillou a Vazquezem. Druhý jmenovaný proběhl do vápna s míčem u nohy, ale Sevilla pálil mimo. Deset minut před koncem utkání se ale ideálně nepředvedl Juan Carlos Pérez, který hrál rukou a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Gól visel ve vzduchu a nakonec jej přeci jen vstřelili domácí. Vázquez odcentroval z pravé strany hrací plochy přesně na nohu střídajícího útočníka Christiana Stuaniho. Ten krásným volejem propálil brankáře Roberta Fernándeze a stal se hrdinou domácích fandů.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Celta Vigo 1:0

13.12.2014 22:00

Góly: 21. Samuel

Malaga vybojovala těsnou výhru nad Vigem a zaútočila na šestou příčku. O vítězství domácích v poměru 1:0 se gólovou hlavičkou postaral už ve 21. minutě Samuel. Malaga tak napravila loňský výprask od Celty a podruhé za sebou zvítězila nejtěsnějším rozdílem. Osmá pozice Viga se po páté soutěžní porážce v řadě otřásá v základech.

Podle očekávání se obě mužstva prezentovala spíše defenzivními výkony, které byly k vidění i v jejich předchozích zápasech. Fotbalisté Viga dali v lize gól naposledy 1. listopadu a ani dnes se jim v ofenzivní činnosti vůbec nedařilo. Domácí na tom byli podobně s tím rozdílem, že Malaga obyčejně alespoň jednu gólovku za zápas promění, což se potvrdilo i dnes.

Úvod zápasu byl velmi opatrný a míč se pohyboval nejčastěji mezi šestnáctkami. Přestože Malaga byla silnější na míči, do první vážnější akce zápasu se dostali hráči Viga. Konkrétně Orellana, jenž se chytře vyhnul ofsajdové pasti a tvrdou přízemní ranou prověřil pozornost gólmana Kameniho. Malaga odpověděla akcí o pět minut později a hned z toho byla vedoucí branka. Z levé strany poslal centr do vápna Celty Santa Cruz a nedaleko penaltového puntíku se do vzduchu vyšrouboval Samuel, jenž uklidil míč přesně k tyči - 1:0!

Domácí byli aktivnější. V 33. minutě vyslal Santa Cruz na branku stráženou hostujícím Álvarezem jedovatou střelu, se kterou si však gólman Celty poradil. Vigo naopak působilo vepředu bezzubým dojmem, a tak se šlo do kabin lépe domácímu celku. Ani po změně stran se obraz hry příliš nezměnil. Andalusané byli lepším týmem a hnali se za pojištěním náskoku.

V 57. minutě se do vápna Célticos vřítil Samuel, ale v tísni branku minul. V 73. minutě byl blízko skórování Recio, jenž krásně převzal na hranici šestnáctky míč, ale zakončil příliš vysoko. Na opačné straně hřiště měl dobrou šanci na vyrovnání Augusto Fernández, Malagu ale zachránil obětavým výběhem na hranici pravidel Kameni.

Díky neproměněným šancím domácích měli hosté šanci na body do samotného závěru zápasu. Z jejich tlaku v poslední desetiminutovce ale nevyplynula žádná gólovka. Naopak příliš vytažené obrany mohl v 90. minutě využít střídající Boka, kterého ale vychytal Álvarez. Následná dorážka rodáka z Pobřeží slonoviny už letěla mimo. Malaga zvítězila poosmé v sezóně a od páté Valencie ji dělí už jen jediný bod, vedení galicijského celku musí čekat na zimní přestávku jako na smilování.

Více informací k zápasu

Córdoba CF - Levante UD 0:0

13.12.2014 20:00

Góly: -

Zápas Córdoby s Levante proběhl přesně podle papírových předpokladů, neboť oba celky patří k nejméně gólovým z celé Primera División, a tak byl stadion Nuevo Arcángel dějištěm bezbrankové remízy.

Jediná Granada je na tom letos střelecky ještě hůře než dva výše jmenovaní, kteří si doposud za patnáct odehraných kol připsali pouhých jedenáct branek. Přestože se kvůli remíze nepovedlo ani jednomu z klubů vymanit z bezprostředního ohrožení sestupem, mohou toto utkání vnímat jako krok správným směrem. Levante totiž pokračuje v sérii, během níž za posledních sedm kol prohrálo jediný zápas, a Córdoba dosáhla téhož v měřítku pěti zápasů. V minulém týdnu si navíc domácí připsali svou první letošní ligovou výhru, a tak je pozitivem, že okamžitě nesklouzli zpět k porážkám.

Za deštivého počasí v Andalusii ovšem nebylo v sobotu večer k vidění nic obzvláště zajímavého. Oba celky si především hlídaly zadní vrátka s cílem nepřijít alespoň o svůj jeden bod namísto cílevědomého boje o body tři. V první půli byli nebezpečnější hosté z Valencie, ale i tak si nedokázali vytvořit žádné vyložené příležitosti. Na opačné straně zase brankář Diego Mariňo jen sbalil chabou střelu Fídela Cháveze, a tím měl pro první poločas splněno.

Po změně stran se pak spíše do permanence dostával Mariňův protějšek Juan Carlos. Střelu Davida Barrala musel domácí gólman vytěsnit mimo tři tyče a poté si poradil i s hlavičkou rakouského reprezentanta Andrease Ivanschitze. Zápas tak skončil veskrze všední bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Rayo Vallecano 3:0

13.12.2014 18:00

Góly: 13. Sofiane Feghouli, 34. Sofiane Feghouli, 36. Pablo Piatti

Černá série Valencie je u konce. Netopýři díky výtečnému výkonu z první půle jasně na domácí půdě převálcovali Rayo Vallecano a mohou slavit výhru 3:0. O první dvě branky se postaral Sofiane Feghouli, třetí pak přidal Pablo Piatti. Jedinou kaňkou na jinak výtečném večeru je vyloučení Andrého Gomese za dvě žluté karty.

Uplynul již celý měsíc od chvíle, kdy Valencie dokázala v Primera División zvítězit naposledy. O to větší chuť a dravost tak svěřence Nuna Espírita Santa provázela hned od samého úvodu a přinesla záhy ovoce. Hned po čtyřech minutách dokázal Antonio Barragán proklouznout do pokutového území, kde po střetu s Jorgem Morcillem padl k zemi. Píšťalka sudího sice zůstala němá, ale domácí to příliš dlouho rozptylovat nemohlo. Ani ne deset minut nato totiž mladý krajní bek přivedl Rayo do další trablů, z nichž se již vymanit nedokázalo.

Barragán tentokrát z pravého křídla dokázal poslat nadýchaný centr k Feghoulimu, jenž na bližší tyči s přehledem hlavou zavěsil. Ani úvodní gól Valencii neubral na intenzitě či ofenzivním smýšlení, následoval hon za trefou číslo dvě. Málem se o ni postaral Rodrigo de Paul, když levá strana Vallecana znovu propadla, jenže Argentincovo zakončení si nepřišlo na stopera Amayu, který na brankové čáře dokázal míč vykopnout. Hned v další minutě pálil ze slibné pozice mimo Piatti, gól přímo visel ve vzduchu.

Do této chvíle trápící se hosté konečně podnikli alespoň ojedinělý útok, který měl hlavu a patu, když Kakuta procedil přihrávku k nohám Alberta Buena, ovšem útočník Raya nedokázal z hranice šestnáctky přesně zamířit. Chvíli nato měl ještě lepší příležitost Leo Baptistao, jenže také on v zakončení selhal, přestože mu ji připravil svým špatným výkopem brankář Diego Alves na zlatém podnose.

Za svou nemohoucnost v zakončení madridský celek záhy zaplatil cennou nejvyšší. Negredovu hlavičku po rohovém kopu zastavil brankář Álvarez pouze za cenu vyražení míče k nohám Feghouliho, jenž si pohotově připsal svou třetí branku sezony. A aby toho nebylo pro hosty málo, inkasovali znovu takřka okamžitě po vlastní rozehrávce z půlící čáry. Piatti totiž správně zahlédl zející díru ve středu soupeřovy obrany a bez rozpaků se právě tímto směrem naplno rozběhl. Álvarez nedokázal zasáhnout ani tentokrát, a tak bylo po první půli v podstatě o všem jasno.

Jedinečnou možnost dostat se alespoň trochu zpátky do zápasu dostali hosté krátce po změně stran. Baptistao vyslal nebezpečnou ránu zpoza šestnáctky, avšak Diego Alves předvedl neméně kvalitní zákrok, který podpořil i chycením Aquinovy dorážky. Ve zbytku zápasu si již domácí pouze hlídali nabytý náskok, a to i poté, co Gomes uviděl devatenáct minut před koncem červenou kartu.

Více informací k zápasu

Getafe CF - FC Barcelona 0:0

13.12.2014 16:00

Góly: -

Nepříjemné probuzení do reality všedního ligového dne prožila v sobotní odpoledne Barcelona, která na půdě Getafe nedokázala ani jednou skórovat a odváží si z Madridu pouze bod za bezbrankovou remízu. Ztráta Katalánců na vedoucí Real Madrid tak vzrostla na čtyři body.

Nutno dodat, že svěřenci Luise Enriqueho neměli dokonce daleko ani k tomu, aby odjížděli s porážkou. V posledních vteřinách nastaveného času totiž střídající Álvaro Vázquez proklouzl do nebezpečné šance, jenže jeho blížící se zakončení rázně utnula píšťalka rozhodčího, signalizující konec zápasu. Vzhledem k tomu, že před zimní přestávkou zbývá odehrát jen jediné kolo, má již Real Madrid jistý titul půlmistra. Ze zaváhání Barcelony může rovněž těžit i Atlético, které v případě nedělní výhry s Villarrealem srovná svůj bodový zisk právě s katalánským gigantem.

Po cenné středeční výhře Barcelony nad PSG se do sestavy hostů znovu vrátili suspendovaný Dani Alves i Claudio Bravo, Jordi Alba, Xavi či Ivan Rakitić. Jedinou ztrátou byla absence Neymara, jenž léčí poraněný kotník, přičemž Andrés Iniesta protentokrát začal pouze na lavičce náhradníků. Tato pozměněná sestava až překvapivě výrazně postrádala obvyklou barcelonskou sehranost a navzdory značné rotaci dost možná pociťovala určitou únavu či ztrátu koncentrace po úspěchu v Lize mistrů. Getafe zodpovědně bránilo zuby nehty a snad jen jedinkrát se bálo o čisté konto - když Lionel Messi trefil z přímého kopu brankovou konstrukci.

V průběhu první půle pak obě strany mocně požadovaly po rozhodčím odpískání pokutového kopu, a to v rozmezí jediné minuty. Nejprve domácí obránce Valera podle všeho zahrál ve vlastní šestnáctce rukou a poté si na opačné straně počínal stejně i Dani Alves. Sudí Iňaki Vicandi Garrido však obě situace opominul a nechal hru plynout dál. Po půlhodině zápasu si domácí vypracovali první vážnou šanci, když Lafita předskočil Alvese a hledal svou kroucenou ranou horní růžek u vzdálenější tyče, jenže Claudio Bravo potvrdil svou letošní vynikající formu a konečky prstů míč vyrazil. Když pak v zakončení neuspěl ani Pedro po dobré práci Suáreze, šlo se do kabin za stavu 0:0.

Krátce po změně stran hostům chybělo k úvodnímu gólu jen minimum. Messiho přímý kop však skončil jen na břevně branky Getafe. Argentinská superstar pak z podobné pozice opět zkoušela štěstí a dokonce i trefila prostor mezi třemi tyčemi, jenže tentokrát zase zasáhl brankář Guaita. Více šancí si již barcelonští nevypracovali, snad jen s výjimkou Messiho hlavičky nad, a odjíždí tak z Madridu s pouhopouhým jedním bodem.

Více informací k zápasu

UD Almería - Real Madrid 1:4

12.12.2014 20:45

Góly: 39. Verza - 34. Isco, 42. Gareth Bale, 81. Cristiano Ronaldo, 88. Cristiano Ronaldo

Real Madrid podle očekávání zvítězil na půdě Almeríe 4:1 a připsal si jubilejní dvacáté vítězství v řadě napříč všemi soutěžemi. Domácí podali dobrý výkon, ale na svého soupeře nestačili a navíc v druhém poločase zahodili penaltu. Pod výhru Ancelottiho mužstva se podepsali Isco, Bale a dvěma góly v závěru také Cristiano Ronaldo, který má po dnešku na svém kontě už pětadvacet přesných zásahů.

Domácí začali zápas bez bázně a hany a v úvodních minutách byli evropským šampionům rovnocenným soupeřem. Hrál se poměrně atraktivní fotbal, ale na vyloženou šanci si diváci museli počkat do 13. minuty. To domácí gólman Rubén vyboxoval míč jen ke Kroosovi a ten z hranice šestnácky dobře pálil z voleje. Ke štěstí domácích ještě míč přizvedl Vélez a tak z Kroosova pokusu bylo pouze břevno! Real se dostával do tlaku a gól byl na spadnutí. V černém hrající hosté se dočkali v 34. minutě. Isco se po chytrém přenesení hry od Benzemy skvěle uvolnil na levé straně vápna a přes stínícího Míchela vyslal přesnou střelu na vzdálenější tyč - 0:1!

Domácí se ani v nejmenším nezhroutili a pokračovali v aktivní hře. To jim přineslo kýžený úspěch v 39. minutě. Do odraženého balónu se nádherně opřel dvacet metrů od branky Verza a rázem bylo srovnáno - 1:1! Poslední slovo v první půli měli ale přece jen hosté z Madridu. Tři minuty před koncem prvního poločasu našel Kroos přesným centrem z pravé strany Balea, jenž nikým nehlídaný vrátil hlavou vedení na stranu Realu - 1:2! Pro Kroose to byla už sedmá gólová přihrávka v této sezóně, Bale zaznamenal šestou branku v probíhajícím ročníku.

Po změně stran pokračoval Real v nátlakové hře. V 54. minutě však nadějný útok Balea s Ronaldem skončil jen nepřesnou přihrávkou velšského reprezentanta. Almería hrála čím dál otevřeněji, což proti Realu není nikdy dobrý nápad, jenže domácí museli dohánět jednobrankové manko. Díky zvýšené aktivitě Amería přece jen dostala příležitost k vyrovnání. V 62. minutě fauloval Marcelo ve vápně pronikajícího Edgara Méndeze a sudí i přes mohutné protesty nařídil poměrně přísný pokutový kop. K míči se postavil střelec prvního gólu domácích Verza, jenže ztroskotal na Casillasovi, jenž tygřím skokem jeho střelu vyrazil!

Domácí nesložili zbraně ani v dalších minutách. Definitivní zlom pro snahy domácích znamenala až 81. minuta, kdy se Real dostal do dvoubrankového vedení. Pří gólové akci rozebrali domácí obranu Benzema s Ronaldem a po nezištné přihrávce francouzského útočníka vstřelil portugalský kanonýr branku s pořadovým číslem dvacet čtyři - 1:3! V samotném závěru pak Ronaldo mohl slavit podruhé. Dvě minuty před koncem druhé půle totiž zatáhl míč do vápna Andalusanů na pravé straně Carvajal, jenž přihrávkou pod sebe našel nikým nehlídaného Ronalada. Slavný Portugalec měl dostatek času zamířit a propálil obránce Navarra i gólmana Rubéna - 1:4! Závěrečné minuty už rychle odkapávaly a Real Madrid tak bez větších potíží zaokrouhlil svou sérii vítězství na rovné dvě desítky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid15130255:1339
2.FC Barcelona15112236:735
3.Atlético Madrid15102327:1332
4.Sevilla FC1593325:1730
5.Valencia CF1584328:1328
6.Villarreal CF1583424:1427
7.Málaga CF1583418:1427
8.Celta Vigo1555517:1720
9.SD Eibar1555519:2120
10.Athletic Bilbao1554613:1619
11.Espanyol Barcelona1545617:2317
12.Rayo Vallecano1552816:2817
13.Getafe CF1544711:1916
14.Real Sociedad1535716:2114
15.Levante UD1535711:2914
16.Deportivo La Coruña1534813:2413
17.Granada CF152679:2512
18.Córdoba CF1518611:2211
19.UD Almería1524912:2410
20.Elche CF1524912:3010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (544)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele