Primera División - preview 15. kola

07.12.2012, 08:45, aktualizováno 10.12.2012, 08:40
Previews
Rayo Vallecano i Real Zaragoza zatím úspěšně unikají sestupovým příčkám, v dnešní dohrávce patnáctého kola mohou svoji pozici ještě vylepšit. Domácí budou v případě výhry na dostřel pohárům, Zaragoza je na tom o tři body hůře.
Rayo Vallecano - Real Zaragoza  (pondělí 21:00)
Zaragoza má před sebou rušný týden, ale její trenér Manolo Jiménez tvrdí, že se momentálně soustředí jen a pouze na nadcházející utkání s Vallecanem.

Utkání ve Vallecanu, které se nachází přesně tři body nad Zaragozou, totiž budou následovat dva střety se silným Levante - nejprve v Copa del Rey, poté i v Primeře. Jiménez však má jasno o tom, co je momentálně nejdůležitější: "Jdeme zápas od zápasu a chceme, aby byli naši hráči stoprocentně fit při všech příležitostech. V současností myslím pouze na zítřejší duel s Rayem."

"Do Vallecas jedeme proto, abychom se tam pokusili vyhrát. Nemůžeme hrát na remízu," odhaluje kouč smělé plány. "Je to dobrý tým, který má rád míč, a náš úkol nám hodně znepříjemní. Musíme se pokusit uhájit čisté konto, potom budou šance na výhru mnohem vyšší," dodává.

Jiménezův protějšek Paco Jémez slova svého kolegy potvrzuje, když říká, že jeho svěřence čeká mimořádně těžké utkání - a to i přesto, že Zaragoza získala v posledních třech zápasech jediný bod. "Tento rok vypadají silněji. Je to tým, který mám velice rád," přiznává Jémez. "Ví, co dělají, mají zkušené hráče."

"Nebude to nic jednoduchého. Musíme být trpěliví, protože Zaragoza ráda kontroluje míč. Je to bojovný tým, nedají nám nic zadarmo, a v útoku mají talentované hráče," vyjmenovává domácí lodivod přednosti oponenta.

Jémez se bude muset obejít bez Rodriho a Pape Diamanky, a otazníky se vznášejí i nad dvojicí Mohammad Abu a José Carlos, kteří v sobotu netrénovali. Chori Dominguez a Piti jsou však připraveni.

Hostům pak bude určitě chybět záložník Ndri Romaric, kterého zlobí koleno, a také Carlos Aranda, laborující s pravým chodidlem.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeño - Tito, Labaka, J. Amat, Casado - J. Fuego, Trashorras - F. Vázquez, Domínguez, Piti - L. Baptistao
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Sapunaru, Pintér, Álvaro, Abraham - Movilla, J. Mari - V. Rodríguez, Apoño, P. Montañés - Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - RCD Mallorca  (neděle 12:00)
Ještě než se krátce před nedělní půlnocí obrátí pozornost celého fotbalového světa do Sevilly v očekávání, že bude Lionel Messi překonávat zdánlivě nepřekonatelný rekord, sehrají se ve Španělsku další tři zápasy. Tím prvním, který je na programu už v poledne, bude souboj devátého Levante se sedmnáctou Mallorcou. A gólové hody se tedy rozhodně očekávat nedají...

Mnohé napovídají už samotné vzájemné zápasy obou celků. Od návratu Levante do nejvyšší španělské soutěže sehráli domácí s Mallorcou celkem čtyři duely, a kromě faktu, že ještě ani jednou nevyhráli, se dá z výsledků jasně vyčíst také slabá gólová úroda. Jednou remíza bezbrankové, jednou plichta s jedním zásahem na každé straně, vítězství Mallorcy v poměru 2:1 a naposledy také 1:0.

To ale není všechno. Levante je zdaleka nejhůře střílejícím týmem první poloviny tabulky, ve čtrnácti duelech se z branky radovalo pouze šestnáctkrát. Když už se ale domácím podaří skórovat, v drtivé většině případů to znamená body - v průměru získává za jeden gól 1,3 bodu. Mallorca je však produktivní ještě méně, narozdíl od svého nedělního soupeře tomu ale odpovídá i bodový zisk, respektive postavení v tabulce. Hosté se letos trefili čtrnáctkrát, horší je v tomto směru jen Osasuna a Granada.

Hlavně proto je Mallorca až na sedmnáctém místě, přestože ještě po pěti kolech měla na kontě vynikajících jedenáct bodů. V nadcházejících devíti kláních už však získala body pouze dva, má tedy vůbec nejhorší formu z celé Primery a postupně se sune tabulkou nebezpečně blízko samotnému dnu. A to navíc přijede tým z Baleárských ostrovů bez Pereiry, který je zraněný a nebude tak moci nastoupit. Na druhou stranu se už však uzdravil Giovani dos Santos a fit už je také Antonio López, jenž se dal do kupy po dvou měsících.

Levante má za sebou remízový zápas Evropské ligy s Hannoverem, u výsledku 2:2 však nebyla většina opor, valencijský celek už měl totiž postup do vyřazovacích bojů dávno zajištěn. Nyní nemohou nastoupit Diop a Juanlu, oba kvůli karetnímu trestu, Obafemi Martins, jenž vynechal v týdnu dva dny tréninku kvůli zranění, už je ovšem zcela v pořádku a připraven stát se největší hrozbou pro obranu soupeře.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Lell, Ballesteros, Navarro, Juanfran - Iborra, Míchel - El Zhar, Barkero, García - Martins
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Navarro, Nunes, Geromel, Bigas - Nsue, Pina, Márquez, Giovani - Víctor, Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Celta Vigo  (neděle 17:00)
Kdyby někdo před sezonou řekl, že až se v patnáctém kole utkají Athletic a Celta Vigo a půjde přitom o duel dvou sousedů v tabulce, většina posluchačů by se jistě přiklonila k názoru, že nováček soutěže velmi příjemně překvapuje a drží se v první polovině tabulky. Je to ale jinak - to Athletic hraje pod očekávání a je až patnáctý, o jednu příčku za Celtou. Co změní vzájemný souboj?

Domácím se nedaří vlastně na žádné frontě. V lize je až patnáctý, ze čtrnácti kol má jen o jeden bod více, slavil zatím jen čtyři výhry a dokonce i na San Mamés, dříve takřka nedobytné tvrzi, teď patří k ligovému podprůměru. Naposledy tu třeba pouze remizoval s posledním Deportivem 1:1... Co se týče Evropské ligy, je to snad ještě horší. Loňský finalista této soutěže je tentokrát ze hry venku už po základních skupinách, kde získal jen pět bodů, porazil pouze slabou Šmonu a se Spartou, která ho mimochodem dvakrát herně přehrála, urval jedinou remízu.

Dvě ligové výhry v řadě sice daly fanouškům baskického celku naději, debakly od Realu i Barcelona a již zmíněná remíza s Deportivem však zase všechno poslala do starých kolejí. Pořádně vyžrat vše dostává hlavně Fernando Llorente, do letošního léta největší hvězda Basků. Vytáhlý útočník byl při čtvrtečním utkání se Spartou terčem vytrvalého bučení a posměšků, na což reagoval logicky. "Chci odejít," hlásí španělský mistr světa i Evropy.

Kouč Marcelo Bielsa však svého svěřence nehodlá zatratit a snaží se ho na podobné situace té ze čtvrtka připravit. "Musí se naučit kritiku přijmout, stalo se to a není rozhodně vyloučené, že se to bude dít znovu. Jeho výkony to však ovlivnit nesmí," tvrdí Bielsa, který však Llorenteho případný přestup komentovat odmítl.

Celta má za sebou slušné výsledky, když z posledních tří zápasů vytěžila solidních 5 bodů. Má však poměrně výrazné problémy s ofenzivou, kromě klíčového hráče Aspase, který se trefil v lize už šestkrát, už se jen občas prosadí De Lucas, Bermejo nebo Park, což dohromady dělá chabých šestnáct branek. Na druhou stranu ale velmi kvalitně pracuje obrana, jež dovolila soupeři zavěsit jen devatenáctkrát.

Na hřištích soupeřů se ovšem Celestes zatím vůbec nedaří, v tomto ohledu jsou vůbec nejhorší v lize, a to i přes minulé vítězství v Zaragoze, kromě toho totiž nebodovali ani jednou. Při posledním výletu na San Mamés sice Celta zvítězila 1:0, tento výsledek je ovšem už šest let starý a ze současných kádrů ho pamatuje jen velmi málo fotbalistů. Mezi nimi i Andoni Iraola, jenž však tentokrát nebude moci nastoupit, je totiž zraněný, stejně jako Gurpegi, Perez, Iturraspe je zase vykartován. Celta přijede bez Cabrala, Lopeze a Llorcy.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Ramalho, Ekiza, Amorebieta, Aurtenetxe - De Marcos, Herrera - Susaeta, Muniaín, Ibai - Aduriz
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Varas - Mallo, Vila, Tuňez, Lago - Oubiňa, Fernández - De Lucas, Bermejo, Krohn-Dehli - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Deportivo La Coruña  (neděle 19:00)
15. kola La Ligy svede proti sobě z opačných pólů tabulky. Atlético, které se snaží dohnal Barcelonu a udržet za svými zády ziskuchtivý Real Madrid, bude chtít prodloužit svoji domácí sérii neporazitelnosti i proti Deportivu La Coruňa, kter naopak bojuje v sestupových vodách.

Trenér Deportiva José Luís Oltra ví, že před jeho svěřenci stojí nelehký úkol, a to porazit Atlético Madrid, které drží dechberoucí sérii domácích zápasů bez jediné prohry. Muži pod taktovkou Diega Simeoneho od května dokázali vyhrát hned 13 domácích zápasů ve všech soutěžích, což jim zajistilo druhou příčku v La Lize. Nyní tak je před Atléticem pouze Barcelona, na kterou červenobílí ztrácí šest bodů.

Deportivo je oproti nim v úplném kontrastu. Patří jim sice také druhá příčka, ale od konce, takže jsou jedním z hlavních adeptů na sestup zpět do druhé ligy. Oltra se ale nechce vzdávat předem, ačkoli jeho tým v minulých třech kolech nezískal ani jeden bod.

"Atlético v této sezóně sbírá pravidelně na domácím hřišti body. Má skvělého trenéra, dostatečný rozpočet a silný kádr, ale my jedeme do Madridu se sebevědomích a chutí po vítězství. Rádi bychom připravili největší překvapení kola, kterým by naše potencionální výhra zajisté byla. Od klubu i fanoušků cítím podporu, takže žádný tlak na svoji osobu necítím. Naopak vnímán spíše pozitivní atmosféru, neboť mí hráči jsou v dobré náladě a věří si, že brzy začnou přicházet lepší výsledky," říká.

Deportivu hrají do karet poslední události, které sebedůvěru Atlética mírně podkopávají. V minulém kole totiž madridský tým nestačil na svého městského rivala Real a podlehl mu 0:2. Ve čtvrtek pak nedokázal vyhrát ani v Plzni, která se po jediném gólu zápasu z kopačky Procházky dostala do čela skupiny v základní části Evropské ligy právě na úkor španělského týmu. Nutno ale podotknout, že v tomto utkání nenastoupilo Atlético ve své nejsilnější sestavě. Kromě největší hvězdy týmu Radamela Falcaa se na hřišti neobjevili ani Felipe Luís a Cristian Rodríguez, kteří měli natažený sval. V zápase s La Coruňou by už ale neměli chybět.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Cortois - Juanfran, Godín, C.Díaz, F.Luis - Koke, M.Suárez, Gabi, A.Turan - Falcao, D.Costa
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Ayoza, Roderick, Insúa, Laure - Bergantiňos, Aguilar - Camuňas, Valerón, B.Gama - Riki
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Nabízí se vlastně jen jedna otázka - bude to dnes? O blížícím se překonání úžasného rekordu Gerda Müllera mluví celý fotbalová svět už nějakou dobu, právě neděle devátého července je pak velmi pravděpodobným zlomovým datem. Barcelona jede na hřiště Betisu, Messi je zdráv, vše je tedy připraveno. Zapíše se Argentinec do historie?

Ve středu přitom Messi všechny pořádně vystrašil. Do utkání Ligy mistrů proti Benfice naskočil až v průběhu druhé půle, ovšem Barca dohrávala o desíti, jelikož se zranil a při vyplýtvaných střídáních opouštěl hřiště na nosítkách. Trable si přivodil při jedné ze svých šancí, když obcházel brankáře Artura, ten skočil argentinskému šikulovi pod nohy a chytl ho za koleno. Messi akci ještě dokončil, dále už však pokračovat nemohl.

Hodiny se zastavily, barcelonští fanoušci netrpělivě čekali na nejnovější zprávy ohledně Messiho zdravotního stavu. Když se přehnaly kolem všelijaké (ne zrovna optimistické) hypotézy, dorazila konečně zpráva s přízviskem oficiální. "Lionel bude v pořádku, nemělo by se jednat o nic vážného," stálo v prohlášení klubu. I tak ale asi jen málokdo čekal, že bude Messi fit už pro nedělní zápas. Je, a statistici jsou v napětí. Messi potřebuje k vyrovnání rekordu legendárního Němce ještě jednou v letošním kalendářním roce skórovat, k překonání logicky dvakrát. Při svém tempu, kdy letos už dvanáctkrát skóroval minimálně dvakrát, se dá očekávaný moment předpovídat už na dnešní večer.

Soupeřem Barcelony bude Betis, který si zatím v této sezoně vede skvěle a je pátý, v případě jakéhokoliv bodového zisku by se však vrátil zpět na pozice zajišťující Ligu mistrů před Málagu. A co je důležité, andaluský celek ví, jak proti velkému favoritovi uspět, vždyt už před dvěma týdny zdolal Real Madrid. A navíc, co je asi vůbec nejdůležitější - už pětkrát po sobě doma nepoznal s Barcelonou chuť porážky - dvakrát katalánského giganta porazil, třikrát uhrál remízu.

Domácím se navíc exkluzivně vyprázdnila marodka, po zdravotních patáliích jsou znovu plně fit hned tři stopeři - Paulao, Mario a Perquis. Kouče Pepeho Mela tak čeká složité rozhodování, jestli roztrhnout v minulých dvou kolech nanejvýš úspěšnou dvojici Amaya - Dorado. To hosté přijedou bez Daniho Alvese, jehož trápí bolavé tříslo, a Alexise Sáncheze, ten má pro změnu potíže s chodidlem.

Barcelonští budou usilovat už o svou osmou venkovní výhru z osmi příležitostí, na číslo osm se navíc mohou dostat také v počtu ligových výher v řadě. A protože barcelonský rekord činí deset po sobě jdoucích triumfů, to ještě pod koučem Pepem Guardiolou, mohou se Blaugranas pořádně přiblížit dalšímu přepisu historie, alespoň tedy té klubové. V neděli však půjde hlavně o Lionela Messiho...
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adrián - Chica, Amaya, Dorado, Nacho - Beňat, Caňas, Sevilla - Castro, Molina, Campbell
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Adriano, Piqué, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Fábregas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 5.50 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Getafe CF  (sobota 16:00)
Souboj dvou týmů ve formě nabídne zápas Realu Sociedad s Getafe. Domácí Sociedad drží sérii čtyř zápasů bez porážky, jeho soupeř z Madridu pro změnu neztratil ani bod v posledních třech. V obou táborech se tak množí spekulace o útoku na poháry.

Něco takového však jak Sociedad, tak Getafe jednomyslně odmítají, a to přesto, že za sebou mají skvělá vítězství jako např. pětigólovou nadílku na Mestalle v případě Realu nebo domácí výhru nad Malagou na straně Azulones. Baskický klub momentálně z devátého místa ztrácí na pohárové umístění pouhé dva body, i tak by se ale podle Davida Zurutuzy měl soustředit na krátkodobější cíle, než jakým je konečné umístění v tabulce. "Mluvit nyní o Evropské lize nebo Lize mistrů je hloupost. Do konce sezony chybí ještě mnoho zápasů a my se musíme soustředit jen na současnost."

"Daří se nám a je na nás, abychom své formy náležitě využili,"
zdůraznil Zurutuza. "Nemůžeme si dovolit povolit v koncentraci a myslet si, že jsme něco víc, musíme pokračovat v tvrdé práci stejným způsobem, jako doposud."

Do zápasu nezasáhne nejlepší střelec Sociedadu Carlos Vela kvůli karetnímu trestu. Chybět však již nebude Illarramendi a drobná zranění Zurutuzy s Ifranem ani jednoho z hráčů nezastaví od účasti v zápase.

Getafe si užívá úspěšné období, v němž navzdory kritice, že nepředvádí oslnivé výkony, sbírá jedno vítězství za druhým. Trenér Luis García tak se svým týmem může být spokojený, ovšem je si vědom toho, že zastavit baskický klub bude velmi náročné. "Jak Real Sociedad, tak Getafe momentálně prožívají nejlepší období své sezony. Náš soupeř má vepředu trojici hráčů, která patří k tomu nejlepšímu, co naše liga nabízí. Hráči jako Xabi Prieto, (Antoine) Griezmann a Vela mají kvalitu i zkušenost minimálně na stejné úrovni, jako naše záloha."

"Když jsme hráli špatně, byl jsem první, kdo na to upozornil," pokračoval García. "Myslím, že v současnosti můžeme vidět tvrdě pracující Getafe, které je vždy solidní ve své činnosti, a vyjma Barcelony, Realu Madrid a Atlética se najde jen málo klubů, které hrají lépe než my," prohlásil španělský kouč sebevědomě na závěr. Ke změnám v sestavě se pravděpodobně neuchýlí a na hřiště proti Sociedadu vyběhne stejná jedenáctka, který v minulém kole porazila Malagu.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, González, I. Martínez, La Bella - Pardo, Illarramendi - Prieto, zurutuza, Griezmann - Agirretxe
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Lopo, Alexis, Mané - Torres, Lacen - León, Barrada, Lafita - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Granada CF  (sobota 18:00)
V patnáctém kole Primera División se bude chtít Malaga znovu v domácí soutěži postavit na nohy a navázat na úspěšné tažení z počátku sezony. V průběhu týdne odehrálo mužstvo Manuela Pellegriniho poslední zápas ve skupině Ligy mistrů a nyní se může opět soustředit jen na ligu. Soupeřem v sobotním utkání mu bude trápící se Granada.

Důležitou zprávou pro domácí je návrat Nacha Monreala po dvouměsíční absenci, zapříčiněné bolestmi zad. I bez něj sice Los Boquerones ovládli základní skupinu milionářské soutěže a postoupili do osmifinále z prvního místa, ovšem v ligové tabulce se propadli kvůli zisku jediné výhry z posledních šesti zápasů. Není tak divu, že si Pellegrini Monrealův návrat do sestavy pochvaluje. "Je to důležitá zpráva. Monreal je hráč, který se zranil v době, kdy jsme zrovna byli na koni. Tým pak pocítil, jaké to je hrát bez něj, ale teď se zotavil a věříme, že naváže výkonnostně tam, kde před zraněním skončil."

"Granada je odlišný tým, neboť mají velmi odlišného manažera,"
pokračoval trenér Malagy. "Jejich postavení je možná horší než loni, ale pro nás to znamená, že budeme čelit týmu, ještě hladovějšímu po bodech a potřebou neodejít ze zápasu s prázdnou. Proto to bude, ostatně jako vždy, velmi těžký protivník," nepřipouští jakékoli podcenění chilský trenér. Ten se při skládání základní sestavy bude muset obejít bez Jeremyho Toulalana, jenž se zranil v utkání Ligy mistrů s Anderlechtem a se svalovým zraněním si odbude měsíční absenci. Místo v základu si tak zřejmě podrží Manuel Iturra, který za francouzského záložníka zaskočil již v úterý.

Jak ostatně zmínil Manuel Pellegrini, Granada se nachází v situaci, kdy zoufale potřebuje bodovat. Současné osmnácté místo odsuzuje svěřence Juana Antonia Anquely k sestupu a spekulace o změně manažera začínají nabírat na četnosti. Dani Benítez se ovšem za svého kouče jednoznačně postavil. "Manažer pracuje na sto procent a už v minulosti ukázal, že umí řešit podobné potíže velmi dobře. V zápasech, které jsme nevyhráli, padá vina především na naši hlavu, není to chyba trenéra." Benítez také odmítl jakékoli známky nervozity z opětovného setkání s rozhodčím Gómezem, jehož naposledy před třemi měsíci napadl hozenou lahví vody, za což obdržel třízápasový trest.

"Se zákazem a nutností sledovat zápasy z tribuny jsem dospěl," tvrdí Benítez. "Není třeba se k tomu vracet, co se stalo, stalo se. Již jsem s ním mluvil a omluvil se. Musel jsem si tehdy odpykat tři zápasy mimo hru a tím to uzavřel, teď to pro mě bude jen další rozhodčí jako každý jiný."
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Demichelis, Weligton, Eliseu - Camacho, Iturra - Joaquín, Isco, Portillo - Saviola
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Ortiz, Diakhaté, Mainz, Siquiera - Iriney, Rico - Torje, Ighalo, Benítez - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - Real Madrid  (sobota 20:00)
V 15. kole se Real Madrid pokusí stáhnout manko na Barcelonu a Atlético Madrid, ale v zápase s Valladolidem to nebude mít vůbec jednoduché, neboť nováček soutěže předvádí kvalitní výkony a drží se na skvělé sedmé příčce.

Kapitán Realu Iker Casillas apeluje na své spoluhráče, aby každý udělal vše pro stáhnutí ztráty na Barcelonu ještě před zimní přestávkou. Pokud se to královskému klubu nepodaří, vidí španělský brankář šance na obhajobu titulu jako téměř nereálné.

Madrid nyní na stále ještě neporaženou Barcelonu ztrácí hrozivých 11 bodů, což je příčinou stále hlasitějších dohadů o konci hry pod taktovkou Josého Mourinha. The Special One by mohl na konci sezóny z lavičky odejít.

Mourinho byl nedávno hrstkou svých vlastních fanoušků na stadionu Santiaga Bernabeua vypískán, ale své renomé si v posledních zápasech vylepšil, neboť dokázal svůj tým přivést k výhře v klíčovém ligovém madridském derby proti Atléticu a v Lize mistrů stvrdil postup do vyřazovacích bojů.

Povinnosti v evropských pohárech tak Realu na dva měsíce odpadávají a Casillas chce tuto okolnost využít pro stáhnutí vedoucí Barcelony. La Liga teď bude hlavním a jediným cílem, na který se bude Bílý balet plně soustředit.

Giganta španělského fotbalu sice nyní čeká náročná série pěti zápasů v rozmezí patnácti dnů, mezi nimiž jsou započítány i oba pohárové zápasy proti Celtě Vigo, ale kapitán týmu věří, že jeho spoluhráči si s takovou porcí utkání dokážou poradit.

Zatěžkávací zkouška na fyzickou připravenost Realu začne sobotním zápasem proti Valladolidu, který se překvapivě pohybuje v horní polovině tabulky. Casillas si uvědomuje, že nepůjde o jednoduchý zápas, ale na druhou stranu ví, že si již nesmí dovolit ztratit žádné body.

"Máme jasně vytyčené cíle do konce roku. Chceme stáhnout náskok Barcelony a Atlética, jak jen to půjde. V minulém kole jsme k tomu v derby udělali první krok, přesto je propast mezi prvními dvěma týmy a námi stále velká. Musíme se snažit dále."

"Jsem rád, že se nám podařilo postoupit z těžké skupiny Ligy mistrů. Ta bude pokračovat až v únoru, takže máme dostatek času opět nabrat síly a bojovat o celkovou výhru."

"V nadcházejících týdnech se ale chceme soustředit pouze na La Ligu a na Copa del Rey, ve kterém máme za cíl postoupit do dalších kol."

V 15. kole ligy se Real utká s nováčkem soutěže Realem Valladolid, který dokázal vyhrát obě svá poslední utkání, díky čemuž se drží na výtečné sedmé příčce.

"Bude to velmi těžký soupeř. Nikdy není lehké být na hřišti na stadionu cizího soupeře, jehož fanoušci si užívají výsluní svého týmu. Valladolidu se daří a diváci je doma ženou dopředu. Jsou nadšení, že hrají první ligu a že se jim daří. Jejich hra je navíc divácky atraktivní a přináší výsledky," rozebírá soupeře Casillas, který si je moc dobře vědom toho, že Valladolid v minulém kole dokázal porazit Sevillu na jejím vlastním hřišti 2:1.

Španělský reprezentační brankář byl jedním ze sedmice hráčů, které trenér Mourinho v utkání s Ajaxem Amsterdam šetřil. Nyní se ale brankářská jednička vrací mezi tyče a s ním by se měli vrátit i další odpočinutí hráči Sergio Ramos, Pepe či Álvaro Arbeloa. Problémy by mohly vzniknout pouze na levém křídle v obraně, neboť Fabio Coentrao zápas s nizozemským klubem nedohrál kvůli problému s hamstringem a Marcelo je dlouhodobě zraněn.

Valladolid se nyní nachází v dobrém psychickém rozpoložením díky kvalitním výkonům a jejich nálada je nyní ještě umocněna návratem Manucha a Marca Valienteho, kteří jsou po zranění již zcela fit.

Záložník Óscar González věří, že favorizovaného soupeře mohou porazit: "Samozřejmě že můžeme zvítězit. Bude to těžký zápas, ale před výkopem jsme si rovni a jen naše hra rozhodne, zda si můžeme odnést nějaké body."

"Důležité bude důsledně bránit, což se nám po celou sezónu daří, a tak si myslím, že máme velkou šanci na úspěch."
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
D.Hernández - Rukavina, Sereno, Valiente, Balenziaga - Á.Rubio, V.Pérez - Ebert, Óscar, Omar - Manucho
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeola, Pepe,Varane, Ramos - X.Alonso, Khedira - C.Ronaldo, Özil, D. María - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CA Osasuna - Valencia CF  (sobota 22:00)
Nový trenér Valencie má před sebou velkou výzvu, a to přivést svůj tým k první venkovní ligové výhře. Ernesto Valverde to ale nebude mít lehké, protože soupeřem mu bude Osasuna, která již čtyři zápasy nepocítila hořkost prohry a pomalu stoupá tabulkou vzhůru.

Ernesto Valverde převzal kormidlo u Valencie a v sobotním zápase proti Osasuně si odbude svoji ligovou premiéru. Ve venkovním zápase se pokusí dosáhnout na první výhru týmu mimo Mestallu. Právě fatální venkovní výsledky zlámaly vaz bývalému trenérovi Mauríciu Pellegrinu, který dostal v průběhu tohoto týdne vyhazov.

Valencie si z venkovních sedmi zápasů přivezla pouhé dva body a vstřelila stejný počet gólů, což je pro tak prestižní tým až ponižující. Valverdům cíl je tak jasný, musí zlepšit hru na cizích stadionech. To se mu zatím podařilo aspoň v Lize mistrů, kde Netopýři vyhráli v Lille.

"Po příchodu do klubu jsem objevil normální šatnu, která je plná odhodlaných hráčů, kteří chtějí hrát kvalitní fotbal a vyhrávat, a já mohu jen konstatovat, že dispozice k tomu mají."

"Mám jasné myšlenky a vím, čeho chci dosáhnout. Některé věci nejdou změnit ze dne na den a bude chvíli trvat, než se vše vyladí do detailů, ale věřím, že svým příchodem pomůžu Valencii k mnohem lepšímu ligovému umístění."

"Proti týmům jako Osasuna bychom měli vítězit, ať už doma nebo venku, a tak věřím, že dosáhneme na všechny tři body a překonáme onen blok, který se zde vytvořil. Lehký zápas to ale nebude, Osasunu bude hrát určitě nadoraz a nic nevypustí."

Hostům bude chybět hrdina posledního zápasu Jónas, který si musí odpykat trest, ale na trávník se vrací Joao Pereira a s ním i spousta dalších hráčů, kteří byli ve středečním zápase s francouzským celkem šetřeni.

To Osasuně se do základní sestavy vrací kapitán Patxi Puňal, který byl kvůli zranění více než měsíc mimo hru. Jeho absence ale týmu příliš neuškodila, neboť tým z Pamplony nebyl již čtyři ligové zápasy v řadě poražen. I díky tomu se nyní nachází na 16. příčce, zatímco ještě před pár koly byl zabřednutý do sestupových kalných vod.

"Konečně jsem zcela v pořádku. Uzdravování neprobíhalo tak rychle, jak jsem doufal. Ze začátku se zdálo, že jde jen o malé zranění, ale stále se nabalovaly nějaké komplikace a já byl déle a déle mimo hru. Nakonec z toho byly bezmála dva měsíce bez fotbalu."

"Jsem rád, že jsem týmu moc nechyběl. Hráči vzali zodpovědnost na svá bedra a poprali se s tím bravurně," hodnotí své spoluhráče kapitán.

Osasuně bude do konce sezóny chybět Sisi, který si při výhře 1:0 nad Rayem Vallecano přetrhal křížové vazy, a start není jistý ani u Kikeho Soly, takže se v základní sestavě možná opět objeví Roland Lamah a Joseba Llorente.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
A.Fernández - Oier, Lolo,Arribas, Nano - Puňal, R.Loe - Á.Cejudo, Armeteros, Lamah - Omwu
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Sissokho, R.Costa, Rami, Barragán - T.Costa, Gago - Guardado, Banega, Feghouli - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Espanyol Barcelona - Sevilla FC  (pátek 21:30)
V 15. kole La Ligy se utká Espanyol se Sevillou. Domácí tým změnil trenéra, který by měl Katalánce vyvést ze sestupové zóny. Teprve čas ale ukáže, zda volba Javiera Aguirreho byla tou správnou. Hosté mají velké finanční problémy a sevillský klub se možná muset zbavit některých svých hvězd.

Před nadcházejícím výjezdem do Barcelony vydal prezident sevillského klubu José María Del Nido hrozivé prohlášení, které zajisté nepotěší žádného z hráčů. Stojí v něm totiž, že někteří z nich mohou být prodání, aby se tím vyrovnal schodek ve financích.

Ve středu na klubové valné hromadě Del Nido odhalil, že rozpočtový deficit činí 15 milionů eur a podle prognóz by se toto číslo mělo v průběhu dalších sezón ještě zvednout, pokud nebudou podniknuta preventivní opatření.

"Je to nejhorší výsledek za poslední léta. Chtěli jsme klub vytáhnout nahoru, a tak jsem trochu zariskovali, neboť máme menší příjem než ostatní velkokluby. Tento deficit je výsledkem neúspěchu v bojích o evropské poháry. V roce 2010 jsme v kvalifikaci o Ligu mistrů prohráli s Bragou, o rok později v kvalifikaci o Evropskou ligu s Hannoverem a letos jsme se do žádné kvalifikace ani nedostali," rozebírá finanční problémy prezident klubu.

"Nevedli jsme si dobře, nedosahovali jsme na cíle, které jsme si vytyčovali, a dva roky jsme promrhali děláním chyb. Nyní musíme prodat některé hráče, nebo se vrátit do průměrnosti předcházejících let. To, co chci já, je dosahovat nějakých výsledků a ne jen proplouvat ligou bez povšimnutí," dodává návrhy na řešení nemilé situace.

Tato prohlášení poněkud zastiňují předzápasové přípravy, které právě pro Sevillu nejsou nikterak stinné. Do tréninku se totiž po zranění zapojila hlavní útočná hvězda týmu Álvaro Negredo a také Manu del Moral. Do zápasu budou moci nastoupit i Federico Fazio, Emir Spahič a Ivan Rakitič, kteří si již odseděli své tresty.

Zatímco Sevilla řeší finanční potíže, Espanyol řeší špatnou formu týmu, která jej odsunula až na úplně poslední příčku v tabulce. Barcelonský tým totiž ve 14 zápasech nasbíral pouhopouhých 10 bodů, což je vskutku málo.

Lepší výsledky by měl zajistit nový trenér Javier Aguirre, který si v pátek odbude domácí premiéru. V minulém kole dovedl svůj nový tým k remíze 0:0 s Granadou.

Oči fanoušků i trenéra se upírají na Christiana Stuaniho, jehož start stále není jistý. Útočník totiž podstoupil operaci kvůli fraktuře své čelisti a nyní se čeká, zda bude moci hrát v ochranné masce.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
C.Álvarez - J.López, Forlín, H.Moreno, V.Álvarez - V.Sánchez, Baena - Simao, Verdú, Wakaso - Longo
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Palop - F.Navarro, Spahič, Fazio, Coke - Kondogbia, Rakitič - Reyes, Babá, J.Navas - Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona14131048:1640
2.Atlético Madrid14111229:1334
3.Real Madrid1492334:1029
4.Real Betis1481523:2425
5.Málaga CF1464419:1022
6.Getafe CF1471617:1922
7.Real Valladolid1463520:1521
8.Levante UD1463516:2121
9.Real Sociedad1462621:1820
10.Rayo Vallecano1461718:3019
11.Sevilla FC1453619:2018
12.Valencia CF1453618:2318
13.Real Zaragoza1451816:2316
14.Celta Vigo1443716:1915
15.Athletic Bilbao1443719:3215
16.CA Osasuna1434712:1513
17.RCD Mallorca1434714:2313
18.Granada CF1433811:2012
19.Deportivo La Coruña1425721:3111
20.Espanyol Barcelona1424813:2210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (539)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele