Primera División - preview 11. kola

07.11.2014, 08:50, aktualizováno 09.11.2014, 09:09
Previews
Valencia změří síly s Athleticem a v případě výhry se posune zpět na druhou pozici před Barcelonu. Tu bude atakovat rovněž Atlético, které čeká zápas v San Sebastianu. Sevilla je favoritem utkání proti Levante, Villarreal se představí na půdě Espanyolu...
Sevilla FC - Levante UD  (neděle 12:00)
Nedělní program dvanáctého kola Primera División začne na stadionu Ramóna Pizjuána v Seville. Domácí trápí četná marodka, nicméně nálada v týmu je po důležitém vítězství v Evropské lize na výši. Levante v minulém kole protrhlo černou sérii a proti jasnému favoritovi bude chtít potvrdit zlepšenou formu.

Sevilla má letos našlápnuto k minimálně stejnému úspěchu, jakého dosáhla loni. Tým Unaie Emeryho letos zatím prohrál jen dvakrát a drží se s přehledem v top 5. V minulém kole sice Andalusané přišli o body v Bilbau, ale v týdnu si spravili chuť v zápase Evropské ligy s Lutychem a nadále drží první míso ve skupině G. Nejvíce tak před zápasem s Levante trápí domácí velká marodka. V Belgii si totiž poranili třísla útočník José Antonio Reyes i brankář Beto a jejich start v nedělním zápase je vážně ohrožen. Mimoto nemůže hrát ani záložník Stéphane M’Bia, jenž stojí kvůli kartám, a posledního tréninku domácích se nezúčastnil ani Pareja, který se potýká se žaludečními obtížemi.

Emery byl, co se týče sestavy, tradičně velmi stručný. "Můžu nasadit dva útočníky, ale i jednoho. Co potřebujeme, je najít efektivní nástroj na vynikající obranu Levante. Velmi důležitý bude začátek zápasu," vyjádřil se před utkáním domácí kouč. O kvalitě obranné činnosti hostů však lze s úspěchem pochybovat, Levante totiž v probíhajícím ročníku obdrželo nejvíce branek ze všech týmů Primera División.

Valencijští nepřijíždějí do Sevilly v dobré kondici. Navzdory výhře v posledním zápase se mužstvo stále nachází v sestupovém pásmu a s pouhými šesti brankami na kontě je nejhůře střílejícím celkem La Ligy. Proti Almeríi však Levante konečně zabralo a hostující trenér Lucas Alcaraz doufá, že si nadšení z minulého kola přivezou jeho hráči i do Sevilly. "Samozřejmě, po vítězství se vždy hraje v dalším zápase o hodně lépe."

Alcaraz rovněž poodhalil, že se před zápasem jeho mužstvo soustředilo více na standardní situace. "Oba týmy mají v tomto ohledu silné hráče," uzavřel.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Trémoulinas, Kolodziejczak, Pareja, Coke - Krychowiak, Carrico - Vidal, Suárez, Vitolo - Bacca
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Nikos, Juanfran, Navarro, Vyntra - Ivanschitz, Camarasa, Diop, García - Casadesús, Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Villarreal CF  (neděle 17:00)
Dlouholetý příběh tohoto duelu napíše svou další kapitolu v neděli v podvečer na Estadi Cornellà-El Prat. Do Barcelony zavítá Villarreal jako lídr a jasný favorit, třebaže poslední tři duely ho musely vyvést z konceptu. Ambiciózní tým zmíněné zápasy prohrál a nedařilo se mu ani v Evropské lize.

Začalo to porážkou od Sevilly. Přestože držela Žlutá ponorka vedení ještě tři minuty před koncem, díky dvěma brankám v samotném závěru se nakonec radovali Andalusané. Obrat na poslední chvíli zařídili Denis Suárez a z penalty pak střelec Carlos Bacca. První zaváhání po čtyřech výhrách a sebevědomí Ponorky bylo to tam. Pokračovalo to s Valencií. Valencia si poradila s domácím Villarrealem, kterému navíc vstřelila tři branky. Villarreal neměl v koncovce potřebné štěstí a klid a nakonec jediný gól Triguerose v samém závěru zápasu na tom nemohl již nic změnit. Hrdinou Valencie se stal dvougólový stoper Mustafi.

I proto se mysl hráčů upínala k Evropské lize jako ostrůvku nadějí na zlepšení aktuální situace. To se nestalo. Ve čtvrtém utkání skupiny A Villarreal padl se švýcarským soupeřem v Curychu. Domácí rozhodl utkání prakticky již během prvního poločasu, od nástupu do toho druhého se už skóre nezměnilo ani u jednoho týmu. Hosté z La Ligy se sice dostali do vedení po gólu Piny, ale Franck Etoudi srovnal. Jen o dvě minuty později přetahování pokračovalo, protože hosty zachránil Gerard Moreno. Ani to ale domácí tým nevyděsilo a díky brankám Berata Djimsitiho a Yassina Chikhaouia vyhrál.

Je jasné, že způsob, jakým Villarreal ztrácí dobře rozehrané zápasy, trenéra Marcelina Garcíu Torala musel hodně mrzet. Po utkání zklamaně řekl přítomným novinářům: "Je zřejmé, že v obraně vše nefunguje tak, jak jsme bývali zvyklí. Mým úkolem je najít ten důvod a eliminovat jej. Když obdržíte tři branky v posledních několika utkáních, tak to není normální. Dříve jsme takové problémy neměli, takže je musíme řešit."

"Co mě zneklidňuje, je schopnost celého týmu pracovat jako jeden celek. Není to nikdy jen vina obránců, i když by se to tak mohlo zdát. Bránit musí celý tým, stejně tak jako je jeho odpovědností útočit. A pokud jedna z těch dvou činností nefunguje, nemůžeme vinu hledat u jednotlivců. Inkasovat takový počet branek když uvážíme, že jsme vždy vedli, to už něco znamená. Teď nás čeká Espaynol a do té doby musíme najít vnitřní sílu, nabrat fyzickou kondici a pracovat na vyřešení problémů s defenzívou," dodal Marcelino.

Espanyol jde do zápasu s chutí prolomit prokletí. Nad Villarrealem totiž vyhrál naposledy v roce 2008! Jenže Espanyol už dávno nepatří k týmů, které by mohly aspirovat na pohárové umístění. Z posledních deseti klání vyhrál katalánský tým jen pouhá dvě. Nad jeho síly byl v minulém kole tým Elche. A to přesto, že dohrával dokonce se dvěma vyloučenými hráči! Branky Jonathase rozhodly o tom, že tři body zůstanou v Elche.

Je jasné, že trenér Sergio Gonzalez nemohl být po utkání spokojen. Radost mu neudělala ani jediná branka Cristiana Stuaniho, která však nic neřešila. V čem byl hlavní problém? "Nedostali jsme se pořádně do zápasu. Začali jsme velmi špatně, pomalu a bez aktivity. Toho soupeř využil a my jsme se prakticky až do závěru, kdy byl náš soupeř oslaben, nedostali k nějaké větší akci. Chyběla nám chuť, pohyb a podpora záložní řady. Máme ještě mnoho problémů, které musíme vyřešit, pokud nechceme spadnout. Tento tým má ale dostatek kvality i podpory ze strany fanoušků na to, aby vše zvládl," je přesvědčen trenér Sergio Gonzalez. Podaří se mu zaskočit Villarreal?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Athletic Bilbao  (neděle 19:00)
Nedělní večer nám v rámci jedenáctého kola španělské Primera División nabídne nadmíru zajímavý souboj mezi Athleticem a Valencií. Stačil jediný rok a oba ambiciózní celky si v ligové tabulce zcela prohodily své postavení i formu.

Zatímco loni Athletic exceloval a vybojoval za nepřekonatelným triem Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona výtečnou čtvrtou příčku, letos se potácí na hraně sestupu, odkud jej definitivně vytáhly až dvě nedávné výhry. To Valencie naopak loni procházela hlubokou krizí, kterou odnesl i tehdejší trenér Los Che Miroslav Djukić po pouhých šesti měsících ve funkci. Netopýři tehdy v prosinci na Athletic ztráceli propastných deset bodů, které již ve zbytku sezony nestihli dohnat. Letos již Baskové na svého soka ztrácí ještě o dva body více...

Vzhledem k tomu, že Valencie dokázala zvítězit ve všech pěti svých dosavadních domácích zápasů a Athletic by po další ztrát v Lize mistrů během týdne nemusel být v nejlepším rozpoložení, budou domácí na Mestalle vstupovat do zápasu v roli jasného favorita. "Minulou sezonu jsme rovněž měli kvalitní soupisku, ale tentokrát nám to teprve doopravdy klape," pochvaluje si srovnání s loňskem brankář Diego Alves. "Naším cílem je Liga mistrů, i když se nemůžeme dívat dál než na nejbližší zápas."

Díky šesti bodům z posledních dvou kol venku proti Almérii a následně i doma proti skvělé Seville se Athletic v čele s trenérem Ernestem Valverdem může cítit zase o trochu lépe, byť ideální situace je stále mimořádně daleko. Zvláště středeční prohra 0:2 doma s Portem je něco, čeho by Valencie mohla využít, ať už z fyzického či psychologického hlediska. "Někdy si týmy prochází špatným obdobím, jenže vše se mění závratnou rychlostí a nakonec se i oni dokážou dostat znovu na vítěznou vlnu," pokračoval Alves. Bez nejlepšího útočníka i aktuálního střelce Aritze Adurize, jehož trápí svalové potíže, navíc akcie Athleticu na úspěšné ofenzivní choutky a ohrožení gólmana Valencie povážlivě klesají...
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Feghouli, Fuego, Gomes, Piatti - Alcácer, Rodrigo
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Beňat, Gómez - Guillermo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Obhájci titulu ve dvanáctém kole La Ligy zajíždějí do San Sebastianu. Tam je čeká souboj s trápícím se Realem Sociedad, který ve snaze zvrátit svůj osud v nejvyšší soutěži odvolal po minulém kole trenéra Arrasteho. Cholův výběr naopak vyzařuje velkou sebejistotu podpořenou aktuální šňůrou pěti vítězství v řadě.

Letošní působení Realu Sociedad v La Lize připomíná noční můru, ze které se ne a ne probudit. Pozvolný pád nadějného klubu začal už odchodem Philippe Montaniera po sezóně 2012/2013, načež přebral mužstvo Arraste. S ním sice Real vloni postoupil přes Lyon do Ligy mistrů, jenže tam nesehrál příliš důstojnou roli a se ziskem jediného bodu pro Basky celá pohárová cesta také skončila. Sedmé místo v minulé sezóně sice zachránilo teprve pětatřicetiletému trenérovi židli, jenže přišel další neúspěch v pohárové Evropě s Krasnodarem a k tomu se přidaly i děsivé výsledky v domácí soutěži.

Experiment s mladým koučem, jenž se do pozice hlavního manažera propracoval přes mládež a pozici Montanierova asistenta, tedy nevyšel. Aktuálně převzal mužstvo trenér B týmu Asier Santana, jenž má být dočasným řešením, dokud vedení nenajde adekvátní náhradu. Prezident klubu uvedl, že v nejužším výběru jsou nyní Pepe Mel a David Moyes, kteří v nedávné době prožili dosti neúspěšná angažmá v anglické lize.

Asier Santana má tak nevděčnou roli. Během necelého týdne musel připravit mužstvo na jednoho z nejtěžších soupeřů v lize a navíc ví, že jakkoli se mu bude v pozici hlavního kouče dařit, u A týmu velmi brzy zase skončí. O to svízelnější je pro Santanu debut před vlastními diváky v Primera DIvisión, v případě očekávaného debaklu si totiž může ještě ke všemu dost pošramotit svoji trenérskou reputaci. "Jsme tu do toho, abychom Realu pomohli, a tento týden zkrátka vypomáháme prvnímu týmu. Beru to tak, jak to je. Je to pro nás příležitost předvést, že umíme hrát fotbal a zvítězit," zopakoval Santana obvyklá klišé. Výkon Basků tak je opět obestřen velkým tajemstvím.

Atlético si tudíž může brousit zuby na další kořist. Madridští po rošádách v kádru a vypršení disciplinárního trestu pro Diega Simeoneho konečně našli pevnou půdu pod nohama a od konce září s jedinou výjimkou sbírali na všech frontách pouze vítězství. V týdnu si Atlético odvezlo v rámci Ligy mistrů povinnou výhru z Malmö a díky tomu drží první příčku ve skupině A před Juventusem. V domácí soutěži se Rojiblancos drží na dostřel špičce, takže mohou v klidu čekat na svoji příležitost zopakovat loňský úspěch.

"Můžeme se měřit s jakýmkoli týmem. Známe své limity a připravujeme se tak, abychom poráželi i ty nejlepší. Trenéři nám dokázali vštípit svoji mentalitu. Víme, o co hrajme a co pro to musíme udělat. Síla je pro nás klíčem. Tým se zlepšuje ve všech ohledech a navíc máme v našich řadách fotbalisty, kteří dokáží hrát atraktivní a krásný fotbal," uvedl před zápasem pro klubový web obránce Guilherme Siqueira. Je otázkou, kolik za takto otevřenou chválu trenéra musel osmadvacetiletý Brazilec přispět do týmové kasy.

Zápas začíná v neděli ve 21:00, hlavním arbitrem bude Alfonso Álvarez Izquierdo.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Yuri, Martínez, Ansotegi, Zaldua - Pardo, Bergara - Castro, Canales, Vela - Agirretxe
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Siqueira, Godín, Miranda, Juanfran - Koke, Tiago, Gabi, Turan - Griezmann, Mandžukič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Po dvou prohrách v řadě hodlá Barcelona znovu nakopnout svou ligovou sezonu v odpoledním zápase na půdě Almérie. Po tvrdé porážce na půdě úhlavního rivala Realu Madrid si svěřenci Luise Enriqueho připsali nečekané zaváhání i doma s Celtou Vigo, a přestože během tohoto týdne znovu najeli na vítěznou vlnu v Lize mistrů, chce to ještě řádné potvrzení na španělské půdě.

Ani výhra 2:0 na stadionu Ajaxu Amsterdam totiž nebyla tak suverénní, jak by být mohla a měla. Oba góly v Nizozemsku obstaral Lionel Messi, jenž tak dorovnal střelecký historický rekord milionářské soutěže. Jeho nový kolega po letním přestupu ze Sevilly Ivan Rakitić pak před sobotním zápasem prohlásil pro klubové webové stránky: "Je vždy důležité pokračovat tak, jak jsme učinili. Máme za sebou náročný týden."

"Naštěstí hrajeme nový zápas každé dva tři dny a neobejdeme se bez tvrdé práce ani v příštích několika kolech," pokračoval chorvatský reprezentant. Barcelona naposledy nezvládla bodovat ve třech ligových zápasech za sebou před dalekými jedenácti lety a byl by velký šok, kdyby tento počin nyní zopakovala.

Kromě automatické dominance ve valné většině barcelonských zápasů Primera División hovoří pro katalánského giganta také historické statistiky v přímém měření s Almérií. Z dosavadních deseti zápasů mezi těmito kluby Barca vyhrála hned osm a v roce 2010 dokonce zdemolovala andaluského soupeře svou nejvyšší venkovní výhrou v celé vlastní historii - 8:0. V případě očekávaného vítězství se mohou Messi a spol. posunout přinejmenším dočasně zpět do čela Primera División, neboť na vedoucí Real Madrid ztrácí pouhé dva body.

Almería, která se momentálně nachází na nevýrazné čtrnácté příčce, navíc doposud v domácí soutěži ještě nedokázala na vlastním stadionu zvítězit. Přesto její obránce Ángel Trujillo věří, že zrovna proti favoritovi by této sérii mohlo být učiněno zadost. "Musíme k tomu přistoupit s tou nejvyšší možnou mírou sebevědomí a zaujetí. Takovýto zápas by pro nás měl být motivací navíc."

"Nemůžeme si myslet, že bychom proti Barceloně převzali herní iniciativu, ale aspoň se budeme soustředit na předejití jakýmkoli chybám," dodal Trujillo. Možná by jeho tým mohl profitovat i z drobných potíží katalánského favorita, jenž kvůli potížím s letem zpět do Španělska musel po zápase na Ajaxu strávit v Nizozemsku o noc déle, než bylo původně v plánu.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Navarro, Dos Santos, Trujillo, Dubarbier - Verza, Corona - Jonathan, Thomas, Méndez - Thievy
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitić, Busquets, Rafinha - Suárez, Messi, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 6.00 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Elche CF  (sobota 18:00)
Getafe se dokázalo zlepšit v disciplínách, které mu dříve dělaly problémy. Z posledních pěti zápasů prohrálo jen jednou a směle stoupá tabulkou. Elche je na tom jinak, protože z posledních sedmi zápasů vyhrálo jen jedinkrát a blízkost sestupových vod jeho příznivce začíná děsit.

Getafe si poradilo s Realem Sociedad, díky strhujícímu závěru. Ačkoli domácí vedli ještě pět minut před koncem utkání, Getafe neuvěřitelně skórovalo v nastaveném čase dvě branky a díky nim si připsalo tři body. Závěr, jaký se vidí jen málokdy. Hostující fanoušci možná už opouštěli stadion Anoeta s pocitem zmaru a prohraného zápasu, ale ti, kteří tak učinili, musí hořce litovat. Nejenže jejich miláčci zvládli v devadesáté minutě díky brance Abdoula Yody vyrovnat, ale stejný hráč se stal střelcem i druhého gólu o celé čtyři minuty později!

Poté Getafe sice prohrálo s Atléticem Madrid, ale v minulém kole si poradilo se vzdorujícím Deportivem La Coruňa rozdílem jediné branky. Po pětatřiceti minutách si vlastní branku vstřelil Fabri, na konci poločasu přidal druhou branku ještě Angel Lafita. Za domácí Deportivo alespoň kosmeticky upravil Hélder Postiga, což ale Getafe mrzet nemuselo.

Je jasné, že v týmu Getafe se vše zlepšuje a panuje zde dobrá nálada. O tom svědčí také prohlášení mladíka Pabla Sarabii, který v rozhovoru pro deník Marca poznamenal: "Kabina je jednotná, věříme si a s každým dalším zápasem naše sebevědomí neustále roste. Začali jsme dobře už před sezonou, kdy se nám vedlo. Sehrávali jsme se a chvíli trvalo, než jsme pohodu v týmu dokázali také na hřišti. Ale nakonec se to povedlo a teď hrajeme jistě."

"Teď nás čeká utkání proti Elche, které nebude snadné. Elche má velmi dobrý tým, který bojuje o každý míč. Hrají s vysoko vytaženým napadáním, což by pro nás mohl být problém. Navíc mají vysoké stopery, takže vzduchem to asi moc nepůjde. Musíme zapojit kreativitu a dodržovat pokyny našeho trenéra po celý zápas. To by mohl být klíč ke třem bodům. Chceme se dostat k výhře a dál postupovat tabulkou vzhůru," zakončuje Sarabia.

Elche si po dvou porážkách připsalo jednu cennou výhru, když porazilo Espanylo Barcelona. Na tomto utkání bylo zajímavé, že domácí vyhráli i přesto, že museli utkání dohrávat dokonce v devíti! Vyloučeni byli Garry Rodrigues a Domingo Cisma, ale dvě branky hrdiny Jonathase stačily ke třem bodům. Není proto divu, že trenér Fran Escribá byl nadšen.

Po zápase hodnotil výkon svých hráčů slovy: "Zasloužili jsme si vyhrát. Hráči předvedli něco, co se vám za profesionální život nestane často. V devíti lidech jsme dokázali vyhrát a bylo to drama až do závěrečných minut. Jsem na své hráče opravdu velmi hrdý." Bude mít Escribá stejné pocity také po sobotním zápase?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Rayo Vallecano  (sobota 20:00)
Novopečený lídr tabulky Real Madrid bude v jedenáctém kole hostit Rayo. Malé madridské derby má jasného favorita a Blesky budou rády, když si ze San Bernabéu neodvezou příliš tvrdý výprask. Velkým tématem byl před zápasem rovněž návrat Garetha Balea do sestavy Realu.

Bílý balet má v současnosti formu, se kterou nejspíš nemůže soupeřit žádný jiný tým v Evropě. Carlo Ancelotti dokázal stmelit tým plný skvělých individualit a nyní poráží jednoho soupeře za druhým. Real naposledy prohrál v lize v půlce září a rovněž válí i v Lize mistrů. Liverpool zdolal v součtu obou vzájemných zápasů 4:0 a se skóre 11:2 vévodí neporažen skupině B. Obrovským zadostiučiněním po neúspěšném souboji s Atléticem musela být pro domácí i výhra v El Clásicu, při němž Ronaldova parta přejela Katalánce 3:1.

Proti Rayu se tudíž v táboře domácích znova čekají gólové hody podobné těm, které fanoušci Realu zažili při utkáních s Deportivem, Elche, Bilbaem či Levante. "Nevím, jestli je mužstvo v nejlepší kondici od mého příchodu. Jsem ale šťastný, že jsem dostal příležitost vést klub s tak ohromnou kvalitou a na tom se nic nemění," uvedl pětapadesátiletý kouč, jenž však vyjádřil i obavy z aktuálních zpráv okolo svého celku. "Trochu mi vadí, kolik pochvalných komentářů je nyní kolem nás, protože až přijdou chyby či porážky, budeme do stejné míry kritizováni. Fotbal dokáže být nepředvídatelný, proto musíme zůstat klidní a vyrovnaní."

Rayo v létě opět razantně obměnilo kádr a charismatický Paco Jémez se zuby nehty snaží vyhnout se sestupovým starostem, které by na nepříliš sehraný tým mohly tvrdě dolehnout. Jedenáct bodů a dvanácté místo sice dávají Vallecanos určitý klid, jenže jejich výkon v posledních dvou utkáních naznačoval spíše temnou budoucnost. Nejprve přišel výprask 4:0 od Malagy a poté Jemézovo mužstvo prohrálo před vlastními diváky veledůležitý souboj s Eibarem, když jim ještě relativně přijatelná remíza proklouzla mezi prsty necelých pět minut před koncem.

Paco Jémez může pouze doufat, že se jeho tým na favorita vytáhne a zlepšená hra jim dodá síly do dalších bojů. "Hodně se na tenhle zápas těšíme, protože si ho chceme hlavně užít. Tvrdě pracujeme, abychom byli v první lize konkurenceschopní. Hrát na San Bernabéu proti hráčům světové extratřídy je příležitost, které chceme maximálně využít," komentoval nadcházející utkání Jémez.

Ancelotti už může počítat s Garethem Balem, který by měl po vleklém zranění naskočit rovnou do základní sestavy. Stále mimo hru jsou naopak Illarramendi, Carvajal, Coentrao a Jesé.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Ramos, Pepe, Arbeola - Rodríguez, Kroos, Modrič, Bale - Ronaldo, Benzema
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Insúa, Castro, Amaya, Tito - Trashorras, Baena - Kakuta, Bueno, Licá - Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 15.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Granada CF  (sobota 22:00)
Celta Vigo stoupá tabulkou vzhůru a v poslední době porazila jednoho velmi dobrého soupeře. Před týdnem šokovala celý fotbalový svět, když porazila favorita Barcelonu. Proti Granadě se jí navíc historicky velmi dobře daří. Granada navíc od září nevyhrála!

Duel mezi Barcelonou a Celtou Vigo měl být jasnou záležitostí. Současného trenéra Luise Enriqueho dohnala minulost, protože renomé si před angažmá v Katalánsku udělal právě v Celtě Vigo. Celta Vigo ale šokovala celý Camp Nou, když si odvezla z Barcelony vítězství 1:0. Debut Luise Suáreze před vlastními diváky se tak nepovedl a po zápase plném zmařených šancí musel Luis Enrique pogratulovat svému bývalému týmu. Jediným střelcem zápasu se stal Joaquín Larrivey. I díky těmto třem bodům je Celta na šesté pozici, což možná čekal málokdo.

A pravděpodobně ani samotní hráči nevěřili, že se opravdu radují z výhry nad Barcelonou a že navíc udrželi čisté konto proti ofenzívě jako Lionel Messi, Neymar nebo Luis Suárez. Alespoň to tak popisuje záložník Nemanja Radoja, který po zápase nadšeně sděloval přítomným novinářům své pocity. "Tohle vítězství je krásný pocit. Jsem si jistý, že náš výsledek obletí celý svět. Pohádka o tom, jak trpaslík přemohl obra. Nikdo z nás nečekal, že bychom něčeho podobného mohli dosáhnout, což je ještě krásnější pocit."

"Pro mě osobně to byla speciální událost, protože jsem ještě nikdy v Barceloně nebyl. Je mi 21, takže jsem si myslel, že se budu postupně aklimatizovat do nového týmu, nabírat zkušenosti, trénovat a podobně. Místo toho jsem se dostal na hřiště proti Barceloně a pomohl k tomu, že jsme našeho soupeře porazili. Teď je mým cílem navázat na tyto úspěchy a nadále se rozvíjet po všech stránkách. Jsem tu jen chvíli, ale už to prostředí miluji. Doufám, že se nám podaří další utkání. Nesmíme propadnout pocitu, že když jsme porazili Barcelonu, vítězství nad Granadou přijde samo. Koneckonců, my jsme také před utkáním s favoritem byli v podobné situaci," zdůrazňuje mladík.

Granadě se opravdu hrubě nedaří, takže je jasné, jak jsou před duelem karty rozdány. Sérii čtyř zápasů bez bodů narušila jen předposlední remíza s Eibarem, ale v minulém kole se opět Granada vrátila do starých kolejí a prohrála. Také ona hrála s oponentem z prvních příček, protože ji navštívil slovutný Real Madrid. Na rozdíl od Celty Vigo si ale Granada neporadila a prohrála. Cristiano Ronaldo se radoval ze své jubilejní dvacáté trefy v letošní sezoně. O půlhodinu později přidal druhý zásah fantastickým způsobem James Rodríguez a spolu s Benzemou pak po změně stran přidali další dvě branky, vyhrál Real Madrid o čtyři branky.

To je samozřejmě citelná ztráta pro zbytky jakéhokoli sebevědomí hráčů, což dokládá také zkušený brankář Roberto. Před utkáním s Celtou řekl: "Každý v týmu se snaží na maximum, abychom se z této tíživé situace dokázali dostat co nejdříve. Potřebujeme dobrý výsledek jako sůl, pro naše fanoušky, ale i pro nás samotné. Víme, že máme na víc. Teď se musíme semknout a spolupracovat, jinak to nepůjde. Víme, kde děláme chyby a trenér nás dobře připravuje, ale práci z tréninků zatím nedokážeme přenést na hřiště. Celta byla silným týmem už v době, kdy jí šéfoval Luis Enrique. A poslední utkání jen doložilo, že se Celta umí poprat i s těmi největšími. Třeba ji tentokrát překvapíme my," doufá Roberto.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - SD Eibar  (sobota 22:00)
Sobotní program jedenáctého kola Primera División uzavře souboj dvou celků, které se momentálně v ligové tabulce nachází snad až překvapivě vysoko. Zatímco nováček z Eibaru je jedním z největších zjevení na španělské prvoligové scéně za dlouhé roky, domácí Malaga tahá od konce září šňůru jednoho vítězství za druhým.

Celkem již série andaluského klubu dosáhla čísla čtyři a má za následek skvělé sedmé místo s pouhým jednobodovým odstupem od Celty Vigo, která aktuálně drží poslední příčku zajišťující kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy. To se samozřejmě ještě do konce sezony může změnit v případě, že španělský ligový pohár ovládne někdo z favoritů ze špice tabulky, a tak dost možná může Malaze stačit i udržení své nynější pozice k tomu, aby se po kratší odmlce vrátila znovu na výsluní.

Naposledy Malaga zvítězila 1:0 na půdě Realu Sociedad, což stálo tamního trenéra Jagobu Arrasateho funkci. To Javi Gracia si může pískat, jeho hráči ze sebe podle všeho úspěšně setřásli tlak z úvodu sezony a již zmíněnou sérií výher se řadí k celkům s nejlepší formou v celé lize. "Mám rád svou práci více, když můj tým vítězí, než když prohrává. To ještě neznamená, že bych byl uvolněnější, naopak mě to motivuje a dodává větší sílu pokračovat," tvrdil kouč Malagy na předzápasové tiskové konferenci.

"Cítím se nyní skvěle a stejně tak i celý tým. Naše série nám dodala sebevědomí. Ale jsme si i tak vědomí nároků, které na nás klade nadcházející zápas, a znovu na sobě nenecháme nit suchou," ubezpečuje Gracia, jenž se bude muset obejít hned bez trojice klíčových hráčů. Vitorino Antunes, Roberto Rosales i Sergio Sánchez jsou totiž zranění, což znamená, že obrana Malagy je ze tří čtvrtin v troskách. O poznání lepší situace panuje v její záloze i útoku, kde jsou k dispozici všichni hráči a Ignacio Camacho bude mít o motivaci navíc díky čerstvé premiérové pozvánce do španělského národního týmu.

Eibar přijíždí do Andalusie jako devátý tým ligové tabulky s čerstvou výhrou z Madridu, kde dramaticky přehrál v divoké přestřelce 3:2 Rayo Vallecano. Stejně jako má Malaga potíže s obranou, vyvstaly u Basků pro změnu potíže v útoku, neboť italský hrot Federico Piovaccari utrpěl trhlinu svalu a do Malagy tak se zbytkem týmu vůbec neodcestoval.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Torres, Angeleri, Weligton, Boka - Camacho, Darder - Samuel, Juanmi, Castillejo - Amrabat
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Albentosa, Navas, Lillo - Errasti, García - Capa, Arruabarrena, Del Moral - Saúl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Deportivo La Coruña  (pátek 20:45)
Páteční předehrávku jedenáctého kola Primera División obstarají dva ligoví nováčci, kteří oba prožívají po návratu mezi španělskou elitu horké chvilky. Zatímco Deportivo La Coruňa již alespoň dvakrát zvítězilo a drží se mimo sestup, domácí Córdoba na svou první výhru stále čeká a nachází se na samotném dně tabulky.

Mizerná cordobská forma již stála trenérské křeslo Alberta Ferrera, jehož ve funkci nahradil zkušený Miroslav Djukić. Ten si zatím v novém působišti připsal slibnou remízu 1:1 s Realem Sociedad a poté přihlížel, jak jeho celek v minulém týdnu prohrává s Atléticem Madrid 2:4. Přesto rozdíl mezi oběma pátečními soupeři činí pouhé tři body. "Jde o velmi důležitý zápas proti týmu, který se nachází v podobné situaci," shrnul na úvod na své tiskové konferenci Djukić.

"Je klíčové, abychom nepodlehli úzkosti a za všech okolností si vedli dobře, se srdcem na správném místě a chladnou hlavou zároveň. Chci na hřišti vidět tým Córdoby, který si jde pro vítězství, který ví, co pro to má udělat," burcuje srbský trenér, jenž naposledy působil ve Valencii. Depor v minulém týdnu padl 2:1 na domácí půdě proti Getafe, což Djukiće vede k úvaze, že se galicijský klub bude snažit o co nejlepší nápravu.

"Je to kvalitní tým s nadmíru dobrými hráči. Proti Valencii (výhra 3:0 devatenáctého října) hráli skvěle a měli bychom je považovat za celek, který se nebojí jít do zápasů po hlavě ve snaze zvednout se po nedávné prohře," pokračoval Djukić. Jeho protějšek Víctor Fernández si je zase dobře vědom faktu, jak změna na trenérském postu dokáže Córdobě razantně prospět. "Změnili trenéra, zlepšují svou hru, hrají doma, to všechno je může dohromady nadzvednout."

Fernández, jenž se možná bude muset obejít bez svých záložníků Cuency s Fariňou, rovněž zmínil klubové ambice pro letošní sezonu: "Nemáme na to, abychom hráli o místo mezi nejlepší sedmičkou. Zato hodláme bojovat o záchranu, stejně jako všechny okolní týmy."
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Bouzón, López, Pantic, Pinillos - Fede, Luso, Garai, Fidel - Ghilas, Xisco
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Lopo, Sidnei, Luisinho - Wilk, Medunjanin - Cuenca, Domínguez, Cavaleiro - Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid1080237:1024
2.Valencia CF1072123:923
3.Atlético Madrid1072119:923
4.FC Barcelona1071223:422
5.Sevilla FC1071217:1022
6.Celta Vigo1054117:1119
7.Málaga CF1053212:818
8.Villarreal CF1042414:1214
9.SD Eibar1034312:1313
10.Getafe CF104158:1413
11.Athletic Bilbao103257:1211
12.Rayo Vallecano1032513:1911
13.Espanyol Barcelona1024410:1210
14.UD Almería102358:129
15.Granada CF102356:179
16.Deportivo La Coruña1022612:218
17.Elche CF1022610:228
18.Levante UD102266:248
19.Real Sociedad1013610:156
20.Córdoba CF100558:185

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (628)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele