Primera División - preview 11. kola

09.11.2012, 08:23, aktualizováno 11.11.2012, 09:29
Previews
Barcelonu a Real Madrid čekají těžké venkovní zápasy na půdě Mallorky respektive Levante. V tabulce se mezi nimi nachází Atlético, které hostí Getafe, Athletic vyzve Sevillu a celý nedělní program zahájí v pravé poledne zápas Valladolidu s Valencií.
Real Valladolid - Valencia CF  (neděle 12:00)
V 11. kole La Ligy proti sobě stanou Valladolid a Valencie, tedy týmy, které mají shodný počet bodů a nachází se na 9. a 10. místě. Hosté se budou snažit utnout nelichotivou sérii z venkovních zápasů, zatímco domácí se pokusí navázat na výhru z minulého kola.

Sofiane Feghouli zoufale věří, že se jeho týmu konečně podaří ukončit nepříliš úspěšnou sérii ze začátku sezóny, po které Valencii patří až 9. příčka. V deseti kolech prohrála hned čtyřikrát, což je na klub, který obvykle končí hned za Barcelonou a Realem Madrid, hodně špatná vizitka. I díky této špatné formě je v tabulce dokonce až za nováčkem z Valladolidu, ačkoli pouze o skóre. Nedělní zápas tedy bude opravdovou bitvou o pozice a Valencie v ní nebude tak velkým favoritem, jak by tomu bylo například před začátkem sezóny.

Valladolid bude mít navíc velkou výhodu domácího prostředí. Valencie totiž v letošní sezóně na hřištích soupeře nasbírala v pěti zápasech pouhý jeden bod, což je opravdu velmi špatný výkon. Naštěstí, že domácí výkony tak tristní nejsou, jinak by tento silný klub mohl dopadnout jako Villarreal v loňské sezóně.

"Je pravdou, že venku nepředvádíme takové výkony jako na domácím stadionu, ale věřím, že se to spraví," říká Feghouli, který ví, že se od Valencie čekají mnohem lepší výkony. Vždyť v posledních třech sezónách skončila Valencie vždy na třetí příčce. "Myslím si, že to je jen záležitost psychiky, neboť máme dostatečně silný tým na to, abychom porazili téměř každý tým v lize. Důležité nyní je neztrácet hlavu a odhodlání a svoji hru venku zlepšit."

Hráči Valencie si mohli zvednout sebevědomí v průběhu týdne, kdy se jim podařilo v Lize mistrů porazit BATE Borisov. Nyní se ale celý tým soustředí pouze na ligové utkání.

"V lize si nemůžeme dovolit podcenit ani jeden tým. Papírově jsme sice silnější než Valladolid, ale na hřišti se to smazává. Oni budou hrát na 200%, budou mít obrovskou motivaci vyhrát a nechají na trávníku úplně vše. Proto i my musíme hrát naplno a bojovat o každý míč, nesmíme nic vypustit," burcuje své spoluhráče Feghouli.

Trenér Valladolidu Miroslav Djukič zná opravdovou sílu Valencie moc dobře a byl by moc překvapený, kdy v závěru sezóny nebojovala o příčky Ligy mistrů. Valladolid se bude moci obejít bez Marca Valienteho, který má poraněný hamstring, obránce Henriqueho Serena, který má zraněné rameno, a záložníka Patricka Eberta, který má problémy se zápěstím.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
D.Hernández - Rukavina, Baraja, J.Rueda, Balenziaga - Á.Rubio, V.Pérez - Bueno, Óscar, Omar - Manucho
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Sissokho, V.Ruiz, Rami, J.Pereira - Guardado, T.Costa, Gago, Feghouli - Jonas - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Sevilla FC  (neděle 16:00)
V neděli se představí Sevilla na hřišti Athleticu a andaluský celek se bude usilovně snažit o dosažení první ligové výhry od 24. září, kdy porazili Deportivo La Coruňa. Tak dlouho již svěřenci Michela Gonzaleze paběrkují, získali jen dva z patnácti možných bodů.

Před tímto kolem byli navzdory hrozivé sérii bez výhry Rojiblancos na slušném sedmém místě, ovšem pokud nezvítězí ani tentokrát, propad do druhé poloviny tabulky není nereálný. Jednoduché to Sevilla mít na baskické půdě nebude, zvláště když přihlédneme k jejím dosavadním venkovním výsledkům. Již zmíněné vítězství nad Deportivem je doposud jedinou výhrou mimo vlastní stadion, které doplňují dvě remízy.

Domácí prožívají ještě o poznání horší vstup do sezony. Pohybují se na hraně sestupu a nacházejí se na dně turnajové skupiny Evropské ligy, v níž je také mimo jiné pražská Sparta. Nicméně v minulém zápase vyhrál Athletic v Granadě a doufá, že se konečně blýská na lepší časy. Trenér Sevilly Michel Gonzalez si je těchto nadějí soupeře dobře vědom.

"Je to vyloženě nepředvídatelný tým, není možné zjistit, jak moc škody nám dokážou napáchat. Je na nich usazené jisté očekávání na základě úspěchů v minulé sezoně, a to je sráží. Jenže každý zápas je jiný a my se musíme především zaměřit na to, co umíme," upozornil Gonzalez. "Příští kolo v Bilbau nás čeká zápas, který chceme vyhrát. Byl by to dobrý odrazový můstek pro docílení kontinuity a pravidelnosti, jichž chceme dosáhnout."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RCD Mallorca - FC Barcelona  (neděle 17:50)
První místo v tabulce a tříbodový náskok na Atlético bude hájit vedoucí Barcelona, a to na půdě trápící se Mallorcy. Ta v lize prohrála už pětkrát v řadě a po slibném začátku sezony padá tabulkou prudce dolů, to hosté přijíždějí v pozici jasného lídra španělské ligy, zatím si počínají stylem start-cíl. V týdnu však zaváhali na půdě Celticu, a tak si chtějí spravit chuť v lize.

Počínání klubu z Baleárských ostrovů v dosavadním průběhu ročníku se dá naprosto snadno rozdělit do dvou totálně odlišných polovin. V prvních pěti ligových kolech nasbírala Mallorca jedenáct bodů, když třikrát zvítězila, dvakrát dotáhla zápas do remízového konce a poražena neodešla ani jednou. Poté ovšem nastal jakýsi zlom a svěřenci Joaquína Caparróse od té doby vůbec nebodovali. Nestačili postupně na Getafe, Granadu, Sevillu, Real Madrid a naposledy před týdnem podlehli i Deportivu.

Do toho sice stačili vložit alespoň solidní remízu na půdě Deportiva v prvním klání domácího poháru, krizi Mallorcy však tento fakt nijak nemírní. "Když nedokážeme pětkrát v řadě bodovat, a to i s týmy, které bychom měli porážet, těžko můžeme počítat s výhrou nad Barcelonou. Fotbal už však zažil i bláznivější příběhy, my musíme věřit, že je možné z toho utkání odejít jako hrdinové. Nemyslím si, že budeme hrát jako Celtic, stejně jako on ale můžeme překvapit," věří domácí brankář Dudu Aouate.

Pětatřicetiletý izraelský gólman narážel na poslední vystoupení Barcelony, která ve středu vůbec poprvé v sezoně padla. V rámci čtvrtého kola základních skupin Ligy mistrů prohrála na půdě Celticu 1:2, přestože držela míč v pětaosmdesáti procentech hracího času. V lize ale šlape na jedničku, jedinou ztrátu si připsala za remízu v El Clásicu, překonala klubový rekord v nejvydařenějším startu do sezony a po ztrátě Atlética si i vytvořila v čele tabulky tříbodový náskok.

Barcelona je zatím na hřištích soupeřů stoprocentní, tuto bilanci by přitom velmi ráda udržela i po následujícím kole. Vyhrát na půdě Mallorcy se Blaugranas podařilo třikrát po sobě, v roce 2009 ovšem, byť už s titulem v kapse, Barca prohrála 1:2. Nyní je však rozpoložení obou mužstev zcela odlišné, zatímco před třemi lety byli domácí ve formě a z vlastního stadionu vytvořili takřka nedobytnou tvrz, hosté, už jistý mistr Španělska, se jen snažil vylepšit statistiky kanonýrovi Eto'ovi a na to doplatil. Tentokrát narazí Vilanovovi hoši na trápícího se protivníka, sami přitom budou chtít odčinit středeční zaváhání a zvýšit náskok v čele tabulky. Vše tedy napovídá tomu, že by Barcelona v čele s Lionelem Messim měla získat další tři body...
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Navarro, Geromel, Conceicao, Bigas - Nsue, Pina, Martí, Pereira - Victor - Hemed
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Bartra, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fábregas - Tello, Messi, Villa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 6.00 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Getafe CF  (neděle 19:45)
Atlético v minulém zápase poprvé v sezóně prohrálo a porážku si připsalo také v Evropské lize. Trenér Diego Simeone doufá, že se v 11. kole proti Getafe vrátit na vítěznou vlnu. Getafe tak dobrý start do sezóny nemělo, ale drží v prostředku tabulku a proti Atléticu s pokusí o malý zázrak.

Diego Simeone věří, že v nadcházejícím zápase předvedou jeho svěřenci zase ten kvalitní výkon, kterým na začátku sezóny poráželi jednoho soupeře za druhým. V minulém utkání na něj totiž nenavázali a s Valencií prohráli 0:2, čímž přerušili šňůru neuvěřitelných 23 zápasů bez prohry.

Atlético tak již nesdílí první příčku s Barcelonou, neboť ta si s Celtou Vigo poradila bez větších obtíží. Argentinského trenére ale spolu s českými fanoušky mrzí mnohem více čtvrteční utkání Evropské ligy, ve kterém Atlético nečekaně podlehlo portugalské Academice, čímž skupinu ještě zdramatizovalo.

"Potřebuje se zase vrátit na vítěznou vlnu. Zápas proti Valencii mě příliš netrápí, neboť jsme v něm podali velmi dobrý výkon a měli jsme pouze smůlu, že se nám nepodařilo vsítit žádný gól, ale naše představení pro Academice bylo velmi špatné a už se nesmí opakovat," říká Simeone.

V zápase proti portugalskému týmu si Simeone dovolil nechat sedět na lavičce hned několik klíčových hráčů, což se mu očividně nevyplatilo, ale má to i svoji světlou stránku. Tito hráči jsou alespoň odpočatí a mohou hrát proti Getafe naplno. Pouze u Mirandy a Maria Suáreze není start jistý, neboť nejsou zcela fit.

Trenér Getafe Luís García věří, že pokud si Atlético udrží formu ze začátku sezóny, může usilovat o španělský titul: "Je takovou malou ligovou senzací. Každý počítá pouze s Realem Madrid a Barcelonou, ale Atlético ukazuje, že se musí počítat i s dalšími týmy. Dokáže se měřit s těmi nejlepšími týmy a zaznamenalo 16 po sobě jdoucích vítězství v Evropské lize a 8 v lize domácí. To už něco znamená," uvedl.

Getafe sice v pondělí prohrálo s Betisem 2:4, ale García nehodlá dělat žádné změny v sestavě, neboť David Abraham a Jaime Gavilán jsou stále zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Real Madrid  (neděle 21:30)
Real Madrid neprohrál již zápasů v řadě a svoji šňůru bude chtít natáhnout o další zápas, ve kterém mu bude soupeřem Levante. Tomu se v letošní sezóně také daří, drží se v těsné blízkosti Realu, a tak půjde o velmi zajímavý zápas, ve kterém se hraje o třetí příčku.

Francouzský obránce Raphael Varane neskrývá radost nad tím, že dostává čím dál více šancí v základní sestavě Realu Madrid a že může hrát pod tak významným trenérem, kterým je José Mourinho. Varane podepsal smlouvu s Realem Madrid loni v červnu, když přestoupil z francouzského prvoligového Lens. V loňské sezóně dostal pouze minimum prostoru v základní jedenáctce, ale nepřestal na sobě pracovat a nyní sklízí ovoce za svoji píli.

Teprve devatenáctiletý stoper letos nastoupil již v sedmi zápasech a s největší pravděpodobností nebude chybět ani v zápase s Levante, ve kterém se Real Madrid bude snažit stáhnout osmibodový náskok Barcelony, která mu v čele ligy utekla hned na začátku sezóny.

V návaznosti na změnu pozice v týmu Varane řekl: "Loni jsme v lize zvítězili, což bylo skvělé, ale pro mě je důležitější nynější sezóna, do které se mnohem více zapojuji. Za ten rok jsem zjistil, jak moc velký a významný to je klub a já moc děkuji trenéru Mourinovi za to, že nyní mohu být jeho plnohodnotnou částí. Jsem rád, že mi věří, a jsem mu vděčný za to, že mě naučil, co vše obnáší být elitním sportovcem."

Soupeřem Realu bude Levante, kterému se v letošní sezóně hodně daří a patří mu šestá příčka. Na Real navíc ztrácí pouhé tři body, a tak se zajisté bude chtít na favorita zápasu dotáhnout. Varane si moc dobře uvědomuje, že o lehký zápas rozhodně nepůjde: "Bude to obtížné utkání. Jsme si vědomi toho, že Levante má dobrou formu, a tak nesmíme nic vypustit. Půjde o fyzicky hodně náročný zápas," dodává Varane.

Oba týmy se v průběhu týdne představily i na evropské scéně. Real sehrál divácky velmi atraktivní zápas Ligy mistrů proti Borussii Dortmund, ve kterém nakonec uhrál remízu 2:2, zatímco Levante sehrálo v Evropské lize bezbrankové utkání proti FC Twente. Lepší formu má ale přeci jen Real, který v lize neprohrál již šest zápasů v řadě.

Levante si remízou zkomplikovala postup ze skupiny, ale trenér Ignacio Martínez bere zápas pozitivně:" Jsem rád, že jsme ukázali, že umíme hrát kvalitní fotbal. Nyní ale nepřemýšlím nad Evropskou ligou, protože nás čeká velmi těžký soupeř v domácí lize a musíme se na něj pečlivě připravit. Proti Realu není nikde snadné hrát, ale motivace nám rozhodně chybět nebude."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Celta Vigo  (sobota 16:00)
Zápas 11. kola La Ligy mezi Rayem Vallecano a Celtou Vigo bude soubojem o střed tabulky, neboť hosté ztrácí na svého soupeře pouhé tři body. Venku ale ještě ani jednou nezískali ani jeden bod, navíc možná budou bez svého týmového kapitána. To Rayo je sebevědomé z minulého kola, kdy porazilo silnou Málagu.

Rayo Vallecano se drží uprostřed ligové tabulky a na svého nadcházejícího soupeře si drží náskok pěti příček, ale bodový rozdíl dělá pouhé tři body. Trenér Paco Jémez navíc apeluje na své hráče, aby ignorovali momentální umístění Celty. Ta se totiž po třech zápasech bez výhry propadla do spodních míst, ale přesto není vůbec jednoduchým soupeře, kterého by bylo radno podceňovat.

Celta Viga vstoupila do ligy velice sympaticky a držela se na dobrých pozicích, ale v posledních třech zápasech nedosáhla ani jednou na plný zisk. Nutno ale podotknout, že soupeří jí byl jak Real Madrid, tak Barcelona, takže momentální výsledky nemusí úplně reflektovat aktuální formu.

To si uvědomuje i Jémez, který výkony Celty chválí: "Když jsem je viděl hrát, říkal jsem si, že jejich aktuální pozice nekoresponduje s herním projevem. Nehrají totiž vůbec špatně, spíš měli smůlu, že zrovna narazili na dva tak skvělé týmy. Moc se mi líbí jejich styl a kromě zápasu s námi jim držím palce."

Ani Rayo nemělo v posledním kole zrovna lehkého soupeře. Los mu totiž do cesty postavilo Málagu, která v Lize mistrů dobývá celou Evropu. Papírově slabší soupeř se ale nezalekl a překvapivě dokázal na andaluské půdě zvítězit 2:1.

Nyní hraje Rayo doma a Jémez věří, že se Celtě ani na pošesté v sezóně nepodaří odvést si z venkovního zápasu byť jen jediný bod. "Budeme se snažit, aby Celta neprolomila tuto nelichotivou statistiku zrovna v zápase proti nám, ale hodně o tom rozhodne začátek zápasu. Musíme úvod chytit a nastolit naši hru. Důležité také je nemyslet již na výhru nad Málagou a plně se soustředit na nový zápas. Tentokrát jsme v roli favorita my a já věřím, že se s tím vyrovnáme stejně dobře jako s rolí outsidera," uvedl.

Jémez ze soupeřova celku zvolil jako nejnebezpečnějšího hráče útočníka Iaga Aspase: "V pokutovém území se velmi dobře orientuje a umí si zde zachovat chladnou hlavu. Každou situaci zde řeší přesně a zároveň rychle, což je hlavní. Musíme si ho pořádně hlídat po celý zápas, protože i menší polevení v koncentraci může znamenat gól do naší sítě."

Trenér Celty Paco Herrera se před zápase upíná především na stav kapitána týmu Borju Oubiňu, který kvůli zdravotním problémům vynechal trénink v průběhu týdne. Nad jeho startem se stále vznáší otazník a není jisté, zda do Madridu vůbec odcestuje.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeňo - Tito, Labaka, J.Amat, Casado - J.Fuego, Trashorras - Piti, J.Carlos, Bastistao - Domínguez
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Varas - R.Lago, Túňez, Cabral, H.Mallo - Krohn-Dehli, Bustos, Á.López, A.Fernández - M.Bermejo - I.Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - CA Osasuna  (sobota 18:00)
Dva nejhorší týmy španělské ligy se proti sobě v sobotním odpoledni postaví na stadionu Cornellá El-Prat, alespoň tedy co se tabulkového postavení týče. Přesto bude mít zápas jasného favorita, zatímco Espanyol se totiž postupně zvedá a drží čtyřzápasovou neporazitelnost, hosté z Osasuny naopak čtyřikrát po sobě prohráli a jsou beznadějně poslední.

Působení obou týmů v dosavadním průběhu soutěže je zatím obrovským zklamáním. Jenže Espanyol už, zdá se, největší krizi překonal a pomalu stoupá vzhůru. Po prachbídném startu, kdy na první výhru čekal až do osmého kola a byl jednoznačně u samého dna tabulky, už se dostal do své obvyklé dřívější pohody, důkazem budiž bilance čtyř neprohraných ligových duelů v řadě. Naposledy Espanyol zvítězil na půdě Realu Sociedad 1:0 a na chvíli se odlepil ze sestupového pásma, do něhož však po výhrách Deportiva a Granady opět spadl.

Důležité je ovšem hlavně to, že svěřenci Mauricia Pochettina konečně našli svou tvář. odhaluje domácí kouč současný stav svého mužstva. Espanyol v lize dvakrát po sobě neinkasoval, i proto se mu najednou daří získávat body, což v úvodu sezony činilo takřka neřešitelný problém.

Osasuna sice odehrála fantastický zápas s Barcelonou, který ovšem i tak prohrála, jinak se však z letošní sezony nemůže pochlubit snad vůbec ničím. Má pět bodů, je poslední a ani aktuální forma není zrovna ideální. Čtyři porážky v řadě způsobily, že se začalo hodně hlasitě hovořit o možném odvolání kouče Mendilibara. Ten však svému týmu i přesto, že bude v zápase postrádat několik důležitých hráčů včetně kapitána Puňala, nepřestává věřit. "Na další duel jsme připraveni, víme, že musíme bojovat na sto procent a zlomit tuhle černou sérii. Potřebujeme jednou zvítězit, pak si myslím, že se vše zase obrátí k lepšímu," tvrdí Mendilibar.

Osasuně může dodávat sebedůvěru statistika vzájemných zápasů s Espanyol, konkrétně tedy hlavně poslední měření sil v Barceloně, kde Pamplona zvítězila 2:1. Když k tomu připočteme i další dvě vyhrané domácí zápasy proti katalánskému celku, dostaneme celkem tři plné bodové zisky Rojillos. Pokud by ovšem tentokrát Osasuna bodovat nedokázala, do příštího kola už by dost možná vstupovala pod vedením jiného kouče.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Zaragoza - Deportivo La Coruña  (sobota 20:00)
V 11. kole La Ligy přivítá Real Zaragoza hráče Deportiva La Coruňa. Zatímco domácí si i přes vysokou prohru s Realem Madrid drží 12. příčku, nováček soutěže se drží těsně nad sestupovou zónou. Navíc začíná mít problém s financemi, což by ale údajně výkony hráčů ovlivnit nemělo.

Trenér Deportiva José Luis Oltra rozhodně říká, že finanční problémy klubu, které vyplavaly na povrch během tohoto týdne, nijak negativně neovlivní výkon jeho svěřenců. Klubu totiž byly španělskými daňovými orgány pozastaveny téměř všechny finanční zdroje, neboť jim Deportivo dluží 34 miliónů eur.

I přes tyto nemilé zprávy Oltra tvrdí, že se morálka jeho svěřenců nezhoršila a že hráči La Coruni budou na hřišti hrát stejně jako v minulých kolech, kdy ještě žádný problém neexistoval, nebo o něm aspoň široká veřejnost nevěděla.

Španělskému deníku Marca osobně řekl: "Žádný problém jsem nezaznamenal. Samozřejmě jsou věci, které z pozice trenéra neovlivním a ani k nim nemám dostatečné informace a podklady, ale věřím, že herní projev to nikterak nenaruší. Když jsme se tu zprávu ve čtvrtek dozvěděli, samozřejmě jsme byli trošku zaskočení, ale druhý den na tréninku jsem žádnou skepsi a nesoustředěnost nezaznamenal. Je vidět, že máme v týmu samé profesionály, a tak si myslím, že není důvod obávat se o výsledek nadcházejícího zápasu."

Do zápasu za Deportivo nenastoupí Carlos Marchena a Ayoze, kteří jsou zranění, a tak se do obrany postaví Evaldo a Aythami. Mimo hru je také Nélson Oliveira, který si kvůli svalovému zranění nezahraje hned několik dalších kol.

Zaragoza zažila oproti La Coruně výrazně klidnější týden, ačkoli vysoko prohrála 0:4 s Realem Madrid. Trenér Manolo Jiménez má přesto v plánu postavit úplně stejnou jedenáctku, která nastupovala od úvodního hvizdu na stadionu Santiaga Bernabeu.

Mimo hru zůstávají Maurizio Lanzaro a Ivan Obradovič, zatímco Adam Pinter je již fit, a tak vrátí alespoň na lavičku náhradníků.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Sapunaru, Loovens, Álvaro, Abraham - Movilla, Zuculini - V.Rodríguez, Apoňo, P.Montaňés - H.Postiga
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Evaldo, Z.Castro, Aythami, Laure - Bergantiňos, J.Domínguez - Pizzi, Valerón, B.Gama - Riki
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Málaga CF - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Po postupu do vyřazovací fáze Ligy mistrů se Málaga musí přeorientovat na Primeru División, v níž naposledy dvakrát zbytečně ztratila. Andaluský se může vrátit na pozice zajišťující milionářskou soutěž, k čemuž potřebuje jediné - před vlastním publikem porazit trápící se Real Sociedad.

Před dvěma měsíci by to asi málokdo tipoval, ale jedním z prvních mužstev, která si zajistila postup v Lize mistrů, je právě Málaga - té ke stoprocentní jistotě pomohla remíza 1:1 na hřišti AC Milán, což byla mimochodem její první bodová ztráta ve skupinové fázi. "Je to skvělý úspěch, nyní ale musíme jít dál," uvedl úspěšný trenér Manuel Pellegrini.

Chilského stratéga ale může mrzet úpadek formy v domácí soutěži, v posledních dvou zápasech totiž jeho ovečky remizovali bez branek na půdě Espanyolu a následně doma dokonce podlehli Rayu Vallecano. Andaluské mužstvo se navíc nyní musí obejít bez suspendovaných Demichelise a Camacha, do sestavy by se naopak mohli dostat Onyewu a Toulalan.

To Real Sociedad řeší řeší krizi zcela jiných rozměrů. Na samém konci září sice porazil v baskickém derby Athletic, od té doby ale z pěti zápasů získal jen jediný bod za remízu ve Valladolidu, a solidní start do sezóny je najednou v tahu. Po páteční překvapivé výhře Granady na hřišti Betisu se navíc Real dostal až do sestupového pásma a fanouškům dochází trpělivost.

Už během zápasu s Espanyolem (0:1) žádali hlavu trenéra Philippa Montaniera, ovšem (zatím) jim vyhověno nebylo. "Vyhození Montaniera představuje nejsnazší a nejlevnější možnost, ale problémy klubu by to nevyřešilo, i když potřebujeme a musíme hrát lépe. Montanier je psychicky odolný a věrný klubu, není to nějaký vetřelec z prostředí mimo naší organizaci," bránil kouče prezident klubu Jokin Aperribay.

Francouzský stratég ale nemá pozici příliš snadnou, zvlášť když před cestou na La Rosaledu musel oželet hned několik hráčů. Chybět bude především jeho krajan a elitní útočník Antoine Griezmann, dále jsou mimo hru i záložníci Bergara a Zurutuza. Startu by se tak mohli dočkat Chori Castro a mladík Javi Ros.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Granada CF  (pátek 21:30)
Sotva dozněl (mimojiné) na španělských stadionech konečný hvizd zápasů Evropské ligy, už se přesouvá pozornost španělské fotbalové veřejnosti do Andalusie, kde je v pátek na programu předehrávka jedenáctého kola, a rovnou půjde o malé derby. Domácí Betis, který je na skvělém čtvrtém místě, přivítá na domácím stadionu předposlední Granadu, o favoritovi tak nemůže být pochyb.

Hosté však v žádném případě nemusejí jít do zápasu se svěšenými hlavami, není tomu totiž tak dlouho, co právě na stánku Manuela Ruize de Lopery získali všechny tři body. To ještě v rámci lońské sezony Primery, když v lednu granadský celek zvítězil na Betisu 2:1. Ještě předtím vyhrál naopak Betis na půdě svého soupeře, a tak jsme se mohli naplno přesvědčit, že ani v derby duelech nemusí hrát domácí prostředí žádnou roli.

Forma obou celků by už ledacos ovlivnit mohla, momentálně je totiž v obou táborech diametrálně odlišná. Zatímco domácí Betis zatím letos šlape na plné obrátky, v deseti kolech prohrál pouze třikrát a s devatenácti body na kontě se drží na perfektní čtvrté pozici ligové tabulky. A i v posledních kolech si vedl výtečně, když čtyřikrát v řadě nepoznal chuť porážky, zatímco hned třikrát zvítězil a body ztratil pouze za remízu na hřišti Osasuny. Naposledy třeba Betis přestřílel venku Getafe 4:2...

A zelenobílý celek se začíná pořádně starat také o svou budoucnost. Prezident Betisu Miguel Guillen cítí, že mnohem více finančních prostředků by měla podporovat mládežnické týmy, aby se v následujících letech mohl andaluský klub stále více spolehnout na vlastní odchovance. "Chceme docílit toho, abychom si za deset let mohli říci, že osmdesát procent kádru prvního týmu tvoří naše vlastní produkty," tvrdí Guillen.

Granada má trochu opačné problémy. Místo poklidných plánů do budoucna musí především řešit současnou situaci, se záchranou totiž může mít pořádné problémy. Obzvláště pak, pokud bude pokračovat v momentálních výkonech, kdy prohrál (jestliže počítáme i španělský pohár) čtyřikrát v řadě. A to i s týmy, které rozhodně nepatří do špičky - dvakrát se Zaragozou, jednou s trápícím se Athleticem, jednou s Levante. Pokud podlehne i popáté v řadě, sestupové starosti ho zřejmě už neminou.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adrián - Nelson, Paulao, Perquis, Martínez - Beňat, Caňas - Castro, Sevilla, Carlos - Molina
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Nyom, López, Diakhaté, Siqueira - Iriney, M. Rico - Torje, Brahimi, Benítez - El Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona1091032:1228
2.Atlético Madrid1081122:1125
3.Real Madrid1062225:720
4.Real Betis1061317:1519
5.Málaga CF1053214:718
6.Levante UD1052312:1417
7.Sevilla FC1043312:1115
8.Real Valladolid1042415:1114
9.Valencia CF1042413:1214
10.Getafe CF1041512:1613
11.Rayo Vallecano1041513:2313
12.Real Zaragoza104069:1512
13.RCD Mallorca1032510:1511
14.Athletic Bilbao1032514:2011
15.Celta Vigo1031611:1410
16.Deportivo La Coruña1024415:2010
17.Real Sociedad1031610:1510
18.Espanyol Barcelona1023512:159
19.Granada CF102269:178
20.CA Osasuna101278:155

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (657)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele