Primera División - preview 10. kola

30.10.2015, 08:35, aktualizováno 01.11.2015, 08:45
Previews
Neděle ve Španělsku nabídne boje jak o Evropu, na kterou alespoň v první třetině soutěže živí naděje Eibar či Espanyol, tak drama z chvostu tabulky, kde se v přímém souboji utkají devítibodové týmy Málagy a Gijónu...
SD Eibar - Rayo Vallecano  (neděle 12:00)
Sedmý Eibar má hodně blízko k příčkám, které zaručují evropské poháry. A nechce se jich vzdát ani před 10. kolem, v jehož rámci uvítá na svém stadionu Rayo Vallecano. To je tým, který umí překvapit.

Estadio Municipal de Ipurua v Eibaru se stane dějištěm napínavého klání mezi domácí ekipou a hosty z Raya. Oba týmy se nalézají na opačných stranách tabulky a oba přicházejí do utkání s rozdílnou formou. Domácí Eibar je na sedmém místě tabulky La Ligy a snaží se o udržení se v prostoru u evroských pohárů. Šesté Deportivo La Coruňa má jen lepší skóre, takže Eibar má o co bojovat.

Po dobrém úvodu do La Ligy Eibaru došel dech a začal remizovat. Poté přišla výhra nad nováčkem Las Palmas a nadějná remíza se sevillským FC. V minulém kole ale na Eibar čekalo nepříjemné zjištění v podobě Barcelony. Jasný favorit neměl více problémů a Eibar porazil poměrem 3:1. Eibar sice od desáté minuty vedl, když se trefil Bastón, ale ani jeho gól na Barcu nestačil. Luis Suárez se totiž trefil hned třikrát, takže Eibar odcházel z Camp Nou s prázdnou.

A moc potěšení nemůže Eibar čerpat ani ze vzájemných duelů s Rayem. Za poslední tři vzájemné bitvy totiž hned dvakrát prohrál. Bez bodů se obešel také minule, protože při poslední návštěvě Eibaru Rayo vyhrálo 2:1. Hodně divoký zápas tehdy Eibar začal mnohem lépe, ale nakonec si nechal dát během krátké chvíle dvě branky a doma mu žádné body nezbyly.

Rayo plánuje něco podobného a navíc má velký bonus. Naposledy totiž dokázalo vyhrát. Jasným rozdílem tří branek si poradilo s katalánským Espanyolem. Byla to sice bitva, které hodně pomohlo až vyloučení hostujícího Victora Sancheze, ale přesto si domácí výhry cení. Dvakrát se trefil Javi Guerra, jednu branku z penalty přidal ještě Roberto Trashorras.

Přesto, že jeho tým vyhrál poměrně vysoko a ještě dokázal uchovat čisté konto, trenér Paco Jémez ví, že mužstvo má na čem pracovat. Po utkání prohlásil: "Tohle byl přesně zápas, který jsme moc potřebovali. Vyhráli jsme, hráli velmi dobře a potěšili naše fanoušky. Pro naše sebevědomí je velmi dobrou zkušeností. Občas máte dobrý zápas, ale nevyhrajete jej. Dnes jsme hráli dobře a získali i tři body."

"Víme ale, že umíme hrát mnohem lépe. Měli jsme tam chvíle, kdy nás soupeř jasně přehrával. Máme ještě hodně věcí, na kterých pracovat. Například nám poslední dobou nejdou standardní situace. Líbil se mi přístup hráčů, ale když jsme vedli o více branek, trochu jsme přestali být aktivní. A to by se nám příště mohlo vymstít," uvědomuje si zkušený trenér Paco Jémez.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Toňo - Tito, Llorente, Castro, Rat - baena, Trashorras - Bangoura, Jozabed, Ebert - Guerra
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, dos Santos, Pantić, Juncá - Escalante, Garcia - Keko, Verdi, Inui - Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Granada CF  (neděle 16:00)
Jedenáctý Espanyol Barcelona se potřebuje rychle oklepat z porážky, kterou utrpěl v minulém kole na hřišti Raya Vallecana. A má k tomu ideální podmínky, protože na jeho stadion přijede předposlední Granada.

Hosté jsou v nezáviděníhodné situaci. Po devíti dosud odehraných kolech mají na svém kontě jen šest bodů a od posledního místa je dělí jen lepší skóre. Na 17. Sporting Gijón ztrácejí celkem tři body. A právě ty by rádi uhráli na hřišti Espanyolu Barcelona, který se léčí z posledního nezdaru. Granada za 9 zápasů vyhrála jen jednou, ale alespoň v poslední době zastavila příval porážek.

Třikrát za sebou remizovala a naposledy si rozdělila body s Realem Betis. Béticos navíc prohrávali už od 3. minuty, kdy se trefil Dimitri Foulquier. Jenže ještě do konce první půle srovnal hostující rubén Castro, který se prosadil z penalty. Do druhého poločasu sice Granada zlepšila napadání a aktivitu, jenže na strhnutí tří bodů na svou stranu to bohužel nestačilo.

Trenér Jose Ramon Sandoval proto doufá, že se jeho hráči poučili a budou schopni zvládnout utkání proti Espanyolu o něco lépe. "Nesmíme se na nic vymlouvat. Ani na okolnosti, které máme, zraněné hráče nebo cokoli jiného. Každý v týmu musí být na sto procent rozhodnutý bojovat a nevzdávat se. Viděl jsem v posledním utkání několik pozitiv, ale také mnoho věcí, na kterých je třeba ještě pracovat," uvědomuje si trenér Sandoval.

Granada nemá na Espanyol příliš dobré vzpomínky, protože z posledních pěti zápasů vyhrála jen jediný. A to před více než dvěma lety! Poslední čtyři zápasy vyhrál Espanyol a vždy jen o jeden gól. Espanyol ale v poslední době nehraje v příliš velké pohodě. Za poslední čtyři zápasy prohrál dokonce třikrát, v minulém kole dostal tři branky od Raya Valllecano.

I trenér Sergio Gonzalez ví, že jeho hráči musí přidat. "Chtěli jsme v utkání navázat na dobrý výkon proti Realu Betis, ale něco se pokazilo. Byl to takový ten den, kdy vám nevychází vůbec nic. Naším cílem je najít místo, které nám dělá největší problémy, a pracovat na něm. Čím dřív odstraníme chyby, které jsme dříve udělali, tím lépe. Espanyol je tým, který si zaslouží být na lepší pozici," myslí si trenér Sergio.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Foulquier, Lombán, Mainz, Biraghi - Pérez, Krhin, Marquéz - Piti, El-Arabi, Success
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Pau - Arbilla, González, Roco, Fuentes - Sánchez, Caňas - Ávarez, Asensio, Pérez - Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Málaga CF  (neděle 18:15)
Nedělní podvečer bude na stadionu El Molinón v Gijónu patřit souboji dvou nečekaných tabulkových sousedů. Sedmnáctý Sporting přivítá Malagu, která se sice vloni umístila na slušném devátém místě, ale po devíti kolech má letos stejný počet bodů jako nováček soutěže.

Domácí se po čtyřech sezónách strávených v Segunda División perou o záchranu v nejvyšší španělské soutěži, seč mohou. Abelardo Fernández se svými svěřenci slavil zatím dvě vítězství a tři nerozhodné výsledky, což stačí jen na sedmnáctou pozici a tříbodový náskok na první sestupovou příčku. Aby mohl malý klub z Asturie, jenž hraje na nejstarším profesionálním stadionu v zemi, pomýšlet na setrvání mezi elitou, měl by před vlastními diváky s týmy, jako je v současnosti Malaga, přinejmenším bodovat.

"Malaga má velmi dobré mužstvo a její potenciál je mnohem větší, než je její aktuální postavení. Mají velmi dobré hráče a gólmana, který patří mezi nejlepší v soutěži," vysekl poklonu svému nadcházejícímu soupeři Fernández. "My se ale nesmíme příliš dívat na to, jaký tým před námi stojí, naopak musíme hledět na vlastní výkon a dát do zápasu 200 %, ať už proti nám hraje Malaga nebo kdokoli jiný," uvedl domácí lodivod. Tomu bude v neděli chybět potrestaný Nacho i zraněný Sanabria. O startu gólmanské jedničky Cuéllara, jenž kvůli zranění kolene musel vynechat posledních šest utkání, by měl kouč rozhodnout až před zápasem.

Malaga se v posledním ligovém kole trochu otřepala z trápení, kterým je pro Andalusany zatím celkový průběh letošní sezóny. Los Boquerones se po třech porážkách a třech remízách vzepjali ke zlepšenému výkonu proti San Sebastianu, který doma porazili 3:1 a v dalším utkání na La Rosaledě přehráli i Deportivo, díky čemuž se vyhnuli ostudnému sestupovému pásmu. Šestnácté místo navíc ještě není pro modrobílé taková tragédie, vždyť je například od osmé pozice dělí pouhopouhé tři body.

"Po pozitivním výsledku v týmu vždy zavládne dobrá nálada, kterou je potřeba udržet i v následujícím zápase. Pracovali jsme během týdne tvrdě, jelikož si uvědomujeme důležitost utkání. Chceme navázat na pozitivní impulz, který jsme vyslali výhrou nad Deportivem," uvedl před zápasem trenér Malagy Javi García. Zápas začíná v 18:15, hlavním sudím bude Antonio Mateu Lahoz.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
García - Canella, Hernández, Bernardo, Lora - Mascarell, Álvarez - Jony, Halilovič, Perez - Guerrero
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Boka, Weligton, Albentosa, Rosales - Recio, Camacho - Carlos, Duda, Tughadouini - Charles
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Athletic Bilbao  (neděle 20:30)
Nedělní program desátého kola uzavře souboj Realu Betis s Athleticem. Zatímco domácí Andalusané letos na vlastním stadionu spíše strádají a poslední dva zápasy na Villamarínu prohráli, baskický celek zase na cestách doposud ani jednou v této sezoně naplno nebodoval.

Jakkoli půjde o souboj dvou plně připravených jedenáctek, je snadné vztáhnout jej na duel veteránů Rubéna Castra a Aritze Adurize. Tyto živoucí legendy svých klubů jsou totiž prvním a nejbohatším zdrojem branek svých týmů, jež na nich bez nadsázky gólově závisí. Napříč všemi soutěžemi zvládl Bask Aduriz nasázet čtrnáct gólů, druhý nejlepší střelec Athleticu, Markel Susaeta se vedle něj krčí s pouhými třemi. V Betisu to není o moc jiné - zatímco Castro je momentálně na pěti trefách do černého, celý zbytek týmu se dohromady zmohl na čtyři.

Po mizerném vstupu do sezony nyní svěřenci Ernesta Valverdeho míří na jih Španělska, aby prodloužili svou sérii čtyř zápasů bez porážky a opět o kousek poposkočili v ligové tabulce směrem výše. "Jsme nyní ve fázi, kde mezi týmy nejsou žádné velké rozdíly a tři body nesou velký význam. Když se povede naladit na správnou strunu, takové skoky nahoru se projeví nejen na postavení v tabulce, ale také z pohledu morálky," líčí Valverde.

"Pokukovat po špici tabulky než k jejímu dnu znamená hodně, o tom není pochyb," pokračuje trenér Athleticu. "Betis také potřebuje bodovat," naznačil Valverde v souvislosti s nedávnými dvěma prohrami Realu v řadě proti Deportivu la Coruňa a barcelonskému Espanyolu. Podle kouče baskického klubu budou fanoušci po svých miláčcích chtít o to větší herní iniciativu, byť přiznává, že jeho protějšek Pepe Mel disponuje také dobrými protiútoky a schopností využít takovéto herní činnosti.

"Nevěřím, že by na nás vyrukovali s trpělivým vyčkáváním. Hrají doma a publikum si bude žádat, aby hráli dopředu. Jejich útok s Rubénem Castrem, Joaquínem, Portillem a Molinou má vysokou kvalitu, i když nevím, kdo z nich všechno nastoupí. Jejich záloha i útok umí soupeři uškodit a navíc jsou vždy dobře organizovaní," vyzdvihl Valverde hru svého nadcházejícího soupeře. Athletic se v Seville bude muset obejít bez hráčů jako Rico, Iturraspe či Muniain, zato Iňaki Williams se na soupisku nakonec přece jen vešel, byť nad jeho zařazením visely otazníky.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Piccini, Bruno, Pezzella, Varela - N'Diaye, Petros - Joaquín, Ceballos, Portillo - Castro
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - José, Beňat - Williams, García, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - UD Las Palmas  (sobota 16:00)
Souboj mezi Realem Madrid a Las Palmas, který bude k vidění na stadionu Santiaga Bernabeua, by nemohl být jednoznačnější. Karty jsou jasně rozdány, přesto se ale hosté nechtějí vzdávat bez velkého boje.

Real Madrid je zatím stále jediným týmem v celé La Lize, který ještě v tomto ročníku neprohrál ani jednou. Svou neporazitelnost si užívá plnými doušky a díky ní se pyšní prvním místem v Primera Division. Nyní jej navíc čeká na první pohled velmi snadný soupeř, protože na jeho stadion s téměř posvátnou bázní přijede nováček z Las Palmas.

Ten se zatím krčí na sestupových příčkách a nevypadá to, že by je měl jen tak rychle opustit. Po devíti odehraných utkáních má na svém kontě jen šest bodů, což mu stačí na pouhou 18. pozici. V minulém kole ale mnohé překvapil. A možná i sám sebe, protože po drtivé prohře s Getafe, od kterého Las Palmas dostalo čtyři branky, udrželo na uzdě favorizovaný Villarreal. Proti celku, kterému se zatím velmi daří, odehrálo velmi dobré utkání.

Real Madrid je ale trochu jiné kafe. Bílý balet pod trenérem Rafaelem Benítezem zatím kráčí neohroženě a chlubí se nejlepším útokem i nejlepší obranou v celé lize. V minulém kole se mu rovněž dařilo, když ve šlágru kola porazil Celtu Vigo. Na stadionu Balaídos se trefili Cristiano Ronaldo, Danilo a v závěru Marcelo. Celta navíc dohrávala utkání více než třicet minut bez vyloučeného Gustava Cabrala a pouhá kontaktní branka Nolita na Real nestačila.

Na úspěšném tažení Los Blancos má velký podíl také portugalský střelec Ctistiano Ronaldo. Ten podle mínění trenéra národního týmu vyžaduje trochu speciální zacházení. Fernando Santos o něm prozradil: "Kdybych měl v týmu Karima Benzemu, tak bych Ronalda nikdy na hrot neposílal. On totiž není hrotovým hráčem. Spíše se hodí na kraj. Tam je nejlepší. Zároveň po něm nemůžete chtít, aby útočil i bránil. V útoku je smrtelně nebezpečný, ale spotřebuje tam tolik energie, že by nebylo pro tým výhodné jej přetěžovat."

Portugalský hráč je přesto platným pro celé mužstvo a to na něj bude hodně spoléhat také v utkání s nováčkem. Oba týmy spolu nemají příliš mnoho zkušeností, neb se utkaly jen čtyřikrát. Naposledy přitom až v roce 2002 a tehdy Real vyhrál. Las Palmas doma nadělil hned sedm branek. Las Palmas ale také dokázalo jednou svého soka překvapit a o rok dříve mu vstřelilo čtyři branky!

Pokud někdo dobře zná prostředí obou klubů, pak je to určitě Mariano Garcia Remon. Zkušený taktik šéfoval lavičku Realu Madrid (2004/2005) i jeho nejbližšího soupeře (1997/1998). V rozhovoru pro deník AS se rozhovořil: "Je jasné, že mám citový vztah k oběma týmům. Jsem ale čistokrevný fanoušek Realu Madrid, takže doufám, že vyhraje Real. Las Palmas se utká s lídrem ligy, takže bude muset hodně tvrdě pracovat."

"Každá minuta, kdy neinkasují, je pro Las Palmas požehnáním. A pokud bude Madrid ve formě, hosté pro něj nebudou žádným soupeřem. Trenér Quique Setien dobře ví, proti komu stojí. Takže se nebude pouštět do otevřeného fotbalu. Ale zároveň si myslím, že by si Las Palmas mělo stadion Santiago Bernabéu užít. Měli by tam vstoupit s pocitem, že je čeká velká show," dodává někdejší trenér. Povede se nováčkovi zaskočit dalšího lídra?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Lucas, Ronaldo, Jese
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Herrera - Simon, Aythami, Bigas, Garrido - El Zhar, Mesa, Gomez, Viera - Dominguez - Araujo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.09 - 11.00 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Sevilla FC  (sobota 18:15)
Nabitý sobotní program desátého kola La Ligy nabídne i zajímavý souboj dvou pohárových reprezentantů španělského fotbalu. Do Villarrealu zajíždí fotbalisté Sevilly, kteří se v domácí soutěži konečně chytli. Žlutá ponorka naopak neprožívá vydařené období, vždyť už tři zápasy v řadě nebodovala naplno.

Marcelinovi muži zažívají po pohádkovém vstupu do sezóny drobnou herní krizi, která se projevila dvěma nečekanými porážkami s Levante a Vigem. Díky nim spadla Žlutá ponorka z prvního místa až na aktuální pátou pozici, čtyři body za vedoucím Realem. Střelce ve žlutém trápí koncovka, v posledních třech nevydařených ligových vystoupeních dali jen jednu branku. Góly naopak nešetří v Evropské lize, kde v posledním zápase skupiny E nasázeli Dinamu Minsk hned čtyři přesné zásahy. Podobný výsledek v nadcházejícím zápase proti Seville by byl pro domácí snový.

Po těžkém domácím mači se Sevillou navíc zraněními sužovanou Žlutou ponorku čeká Barcelona, takže bude pro Marcelinovy svěřence přelom října a listopadu nesmírně důležitý. "Naším cílem je zastavit tuhle nepříjemnou sérii. Soustředíme se teď proto jen a jen na Sevillu," uvedl před zápasem domácí útočník Cédric Bakambu, jenž se v poslední době potýkal se zraněním kotníku, ale podle svých slov se navzdory drobným obtížím plně začlenil do tréninkového procesu. "Pro každého fotbalistu a především pro tým je důležité, aby byl každý hráč připraven do zápasu. Osobně jsem nikdy neviděl v žádném klubu tolik zraněných hráčů jako nyní ve Villarrealu. Prakticky všichni mámě nějaké zdravotní trable, ale samozřejmě to nemůže být výmluva pro to, abychom v sobotu nevyhráli," zakončil Bakambu.

Sevilla se naopak z herní mizérie konečně vymanila a z posledních čtyř kol vytěžila solidních deset bodů. Díky tomu je Emeryho výběr znova na dostřel pohárovým příčkám. Zlepšenou formu Andalusanů naposledy okusilo na vlastní kůži Getafe, které Sevillistas rozstříleli 5:0, přičemž hattrickem se v zápase blýskl nejlepší střelec týmy Kévin Gameiro. Sevilla nepropadla ani v Lize mistrů, na půdě Manchesteru City dlouho držela nerozhodný výsledek a o důležitý bod ji připravil až gól v nastavení.

"Ve fotbale dnes rozhodují detaily. Manchester disponuje hráči, kteří dokáží zvrátit celé utkání. Hráli jsme to, co jsme chtěli, ale jim se jejich taktika vyplatila lépe. Dostali jsme gól v 91. minutě, ale díváme se na to utkání v dobrém světle. V Manchesteru v naší hře převažovaly pozitiva, a pokud budeme hrát i v ostatních utkáních stejně, budeme vyhrávat," komentoval poslední vystoupení svého týmu v Champions League obránce Coke, jenž na Etihad Stadium oblékl kapitánskou pásku.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Costa, Ruiz, Bailly, Mario - Castillejo, Trigueros, Bruno, Nahuel - Soldado, Bakambu
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Trémoulinas, Rami, Kolodziejczak, Coke - Krychowiak, Iborra - Konopljanka, Banega, Vitolo - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Levante UD  (sobota 18:15)
Letošní sezona zatím Valencii nevychází podle plánů a skvělé výkony střídají ty hrůzostrašné. O další tři body a důvěru fanoušků budou Netopýři bojovat na domácí půdě proti Levante, které je posledním týmem tabulky.

Netopýři zatím prožívají vzlety a pády. Ustálenost výkonů, která zdobila Los Che v minulé sezoně, je pryč. Tým trenéra Nuna Esprita Santa se sice snaží, ale nedokáže navazovat na dobré výkony. Nedaří se mu v lize ani v Lize mistrů. Po devíti kolech má Valencia na svém kontě jen dvanáct bodů, což jí stačí na nedostačující deváté místo. To je samozřejmě hluboko pod možnostmi hvězdami nabitého kádru.

Po porážce s Bilbaem sice Valencia probudila vítěznou mentalitu a vyhrála obě následující klání v Lize mistrů i na domácí scéně, ale vítr z plachet jí rychle zmizel. Ani poslední zápas nepřinesl Valencii právě mnoho radosti. Je pravda, že Atlético Madrid, které na své půdě hostilo Valencii, je ve formě. Přesto od duelu příznivci Valencie očekávali víc. Atlético se rychle dostalo do dvoubrankového vedení, které až v závěru korigoval Paco Alcacer. Jeho branka však stačit nemohla.

Jako by těch špatných zpráv nebylo málo, další přibyla právě v utkání s Atléticem Madrid. V průběhu první půle se totiž zranil Rodrigo. Podrobnější vyšetření odhalilo vážné zranění kolene, takže bude hbitý útočník svému celku chybět až tři měsíce! Vzhledem k tomu, že trenér Nuno Esprito Santo má v útoku jen omezené možnosti, je to krajně nepříjemná zpráva. I proto bude muset zřejmě trenér Valencie sáhnout k nechtěnému kroku.

Již třikrát byl z nominace opomenut forvard Álvaro Negredo, který nedávno kritizoval taktiku trenéra Santa. Ten jej nepovolává, i když tvrdí, že důvody jsou pouze sportovní. Sám uvádí: "Mrzí nás ztráta Rodriga, protože je to pro nás důležitý hráč. Mám ale plnou důvěru ve své hráče. Uvažujeme o všech, protože se snažíme vždy vybrat nejlepší možné hráče tak, abychom vyhráli. Uvažuji samozřejmě také o Álvaru Negredovi, který je skvělým hráčem. Musíme se dobře připravit na náš další duel, který bude rovněž hodně náročný."

Levante má velkou motivaci překvapit. A pro Valencii nebude snadné se připravit na nového protivníka, protože nebude vědět, co čekat. Je to tak vždy, kdy nějaký tým vymění trenéra. A to se stalo právě v Levante. Vedení klubu už nedokázalo unést poslední místo v La Lize a nelíbily se mu ani výkony mužstva na hřišti. Místo Lucase Alcaraze tak zaujal trenér Rubi, který podepsal smlouvu do konce letošní sezony s možností prodloužení na další dva roky.

Levante je až na posledním místě a nedaří se mu. V minulém kole to opět nebylo moc slavné, protože Levante dostalo čtyři branky od Realu Sociedad. Před tím dostalo tři branky od madridského Realu. Má tedy co napravovat. Naposledy totiž v duelu s Valencií inkasovalo třikrát.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Jaume - Cancelo, Mustafi, Santos, Gaya - Parejo, Perez, Danilo - Gomes, Alcacer, Mina
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Ruben - Morales, Simao, Feddal, Juanfran, Tono - Mari, Camarasa, Lerma - Deyverson, Roger
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - FC Barcelona  (sobota 20:30)
Getafe čeká po Seville další silný soupeř. Do Madridu přijíždí Barcelona a od Katalánců se nečeká nic jiného než vítězství. Getafe však v posledních třech domácích zápasech dokázalo vyhrát bez obdržené branky a bude usilovat o překvapení.

Navzdory tomu, že výkony Getafe nejsou ani letos ozdobou španělské nejvyšší soutěže, drží zkušený kouč Fran Escribá své svěřence v bezpečné vzdálenosti od sestupového pásma. Madridští si ze svého stadionu udělali pevnost a na Coliseum Alfonso Pérez slavili už tři vítězství. Getafe si poradilo s Malagou, Levante a Las Palmas a k tomu přidalo i cenný bod ze hřiště Viga. S deseti body tak Azulones okupují třináctou příčku se čtyřbodovým náskokem na sestupové pásmo.

Vysoká prohra v Seville 5:0 tak nemusí domácí příliš mrzet. "Trenér s námi hodně komunikuje a díky tomu udržuje naši morálku na vysoké úrovni. Jen pokud si sami budeme věřit, můžeme uspět," uvedl domácí stoper Santiago Vergini. "Osobně bych si moc rád zahrál proti Messimu, protože je to nejlepší hráč na světě. Na druhou stranu všichni víme, co v zápase dokáže. Hodně velký pozor si budeme muset dávat na Suáreze, jenž skvěle spolupracuje s Neymarem a úžasně pokrývá balón," dodal kmenový hráč Sunderlandu, jenž byl za působení Taty Martina v Barceloně spojován právě s katalánským velkoklubem. "Ke mně se dostaly jen klepy. Žádnou podloženou informaci jsem tehdy nedostal," zakončil.

Řada barcelonských hráčů kromě svých fotbalových povinností musí v poslední době řešit i nepříjemné okolnosti mimo hřiště. Aktuálně zraněný Lionel Messi čelí soudnímu stíhání kvůli daňovým únikům a kvůli stejnému přečinu má obstavený rozsáhlý majetek i Neymarova rodina. K podvodům s daněmi se nedávno přiznal i barcelonský záložník Mascherano, jenž již požadovanou částku uhradil a nejspíš se tak vyhne nepříjemným soudním oplétačkám. Na hřišti se ale tyto potíže zatím příliš neprojevují.

Barcelonští se po nečekaném výpadku v Seville otřepali dvěma výhrami nad Vallecanem a Eibarem a stále disponují stejným bodovým ziskem jako jejich největší konkurent v boji o titul Real Madrid. V týdnu sehráli Braceonští v hodně obměněné sestavě remízu na hřišti Villanovense v rámci domácího poháru, ale podobný výsledek se na Camp Nou rozhodně očekávat nedá. Proti Getafe je navíc už stoprocentně fit Andrés Iniesta stejně jako Sergi Roberto. Naopak chybět bude Enriquemu vykartovaný Mascherano a zraněný Douglas, jenž si kvůli nalomené kosti na pravé noze nezahraje nejméně dva měsíce.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Lago, Alexis, Vergini, Suárez - Lacen, Rodríguez - Sarabia, Rodríguez, León - Scepovič
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Piqué, Mathieu, Alves - Rakitič, Busquets, Iniesta - Neymar, Suárez, Munir
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 5.75 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Celta Vigo  (sobota 22:05)
Celta Vigo se vzpamatovává z posledního neúspěchu proti Realu Madrid a potřebuje nutně nový impuls. Ten by jí mohlo poskytnout utkání s Realem Sociedad, který se bije o body ve spodních patrech tabulky.

Hostující Celta Vigo zůstává jasným favioritem i přesto, že se jí poslední duel příliš nepovedl. Tým z Viga je na čtvrtém místě a na kontě má 18 bodů. Vedení je nadšeno z práce, kterou trenér Eduardo Berizzo odvádí, takže mu nabízí prodloužení spolupráce. Pouhou kaňkou na jinak skvělé sezoně Celty Vigo je pak utkání posledního kola, ve kterém Celta narazila na Real Madrid. A porovnání s lídrem soutěže pro ni nedopadlo právě nejlépe.

Celta Vigo poprvé v letošní sezoně prohrála, jejím "katem" se stal Real Madrid. Postupně se do její sítě trefili Cristiano Ronaldo, Danilo a Marcelo. Jediným střelcem Celty se stala její největší hvězda, útočník Nolito. A to dokonce Celta hrála více než třicet minut bez vyloučeného Gustava Cabrala. Ten proto nebude přítomen ani duelu s Realem Sociedad San Sebastian. Skvělou práci pro Real odvedl zejména brankář Keylor Navas.

Na stadionu Anoeta je tak očekáván tým, který nutně potřebuje vyhrát, aby znovu navázal kontakt s prvními třemi místy. Veselo úplně není ani domácímu týmu. Real Sociedad San Sebastian v souboji s Levante sice předvedl skvělou podívanou a vyhrál na Estadi Ciutat de València o čtyři branky, přičemž ještě dokázal neinkasovat ani jednu branku. Ale ani to nebude muset stačit vedení.

Členové vedení La Realu totiž podle španělských médií nejsou spokojeni s výsledky ani s předváděnou hrou celku a usilovně již hledají náhradu na trenérském postu. O práci by pak měli mít zájem pánové jako Joaquin Caparros, Juande Ramos a Juan Antonio Pizzi. Vedení prý dokonce již kontaktovalo zmíněnou trojici trenérů, aby zjistilo, zda by se někdo z nich chtěl ujmout kormidla populárního celku.

Skotský trenér David Moyes dlouhodobě nenaplňuje představy vedení ani fanoušků a velmi často se jeho hra jeví jako mátožná bez schopnosti stavět na dobrých výsledcích. Real Sociedad vyhrál za dosud odehraných devět zápasů jen dvakrát, přičemž na kontě má devět bodů. To mu stačí na 15. místo. Na sestupovou propast má Real Sociedad náskok jen tří bodů a ani v této sezoně to nevypadá na návrat mezi přední týmy španělské ligy.

Když se spolu utkaly tyto týmy naposledy, body si rozdělily mezi sebe. Jako vlastně už dvakrát předtím. Naposled se trefil domácí Imanol Agirretxe už po čtyřech minutách, pět minut před koncem druhé půle srovnal na konečných 1:1 Nolito. Dokáže tentokrát La Real zabrat a podpořit svého trenéra, nebo si Moyes bude hledat nové zaměstnání už po utkání s Celtou Vigo?
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Gonzalez, Martinez, Berchiche - Illarramendi, Bergara - Vela, Prieto, Zurutuza - Agirretxe
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Mallo, Cabral, Gomez, Jonny - Wass, Fernández, Bergara - Orellana, Aspas, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid963021:321
2.FC Barcelona970220:1221
3.Atlético Madrid1062215:620
4.Celta Vigo953118:1118
5.Villarreal CF952213:717
6.Deportivo La Coruña1035215:1214
7.SD Eibar934212:1013
8.Sevilla FC933313:1212
9.Valencia CF93338:712
10.Real Betis93339:1312
11.Espanyol Barcelona940510:2012
12.Athletic Bilbao932413:1211
13.Getafe CF931510:1310
14.Rayo Vallecano931511:1710
15.Real Sociedad923410:99
16.Málaga CF92345:79
17.Sporting Gijón923410:149
18.UD Las Palmas91356:136
19.Granada CF91359:176
20.Levante UD91356:196

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (376)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele