Premier League - preview 3. kola

30.08.2014, 08:56, aktualizováno 31.08.2014, 08:28
Previews
Tottenham vyhrál úvodní dva zápasy a dnes může napodobit stoprocentní Chelsea a Swansea, potřebuje k tomu ovšem porazit Liverpool. Arsenal se představí v Leicesteru, Aston Villa hostí Hull City...
Tottenham Hotspur - Liverpool FC  (neděle 14:30)
Třetí kolo se nese v duchu bitvy Londýna proti Liverpoolu. Včera rozprášila Chelsea Everton na jeho vlastní půdě a dnes se k ní bude chtít přidat Tottenham. Spurs jsou zatím rovněž stoprocentní a při vysoké výhře nad Reds se mohou vrátit na čelo.

V prvním kole si Liverpool a Tottenham vedly úplně stejně. Svěřenci Brendana Rodgerse se tuze natrápili na hubené vítězství proti Southamptonu, Spurs dokonce rozhodli o nejtěsnější výhře nad West Hamem až v nastaveném čase.

To druhé kolo nabídlo v obou táborech už úplně jinou podívanou. Tottenham si s noblesou pohrál s dalším "městským rivalem" Queen’s Park Rangers a čtyřmi góly ho poslal domů. Naopak Liverpool se chtěl ukázat na půdě Manchesteru City. Místo toho musel skousnout porážku 1:3 a pád do středu tabulky.

Dnešní duel by mohl ozvláštnit debut Maria Balotelliho, jehož přestup z AC Milán zkompletovali činovníci Reds v průběhu týdne. Jeho start v základní sestavě se nicméně obecně neočekává a pravděpodobnější je, že do hry zasáhne z lavičky, jestli vůbec.

Na debut čeká rovněž Adam Lallana, jenž do úvodu sezóny nemohl naskočit vinou zranění. Nyní je však fit a věří v první odehrané minuty. Naopak Martin Škrtel pro poraněnou holeň hrát nemůže, otazník visí rovněž nad krajními obránci Glenem Johnsonem a Albertem Morenem.

Tottenham zažívá příjemné chvíle. Na rozdíl od většiny Premier League už má za sebou celé čtyři soutěžní duely - a všechny dokázal vyhrát. Triumfoval totiž i v dvojzápase s AEL Limassol, v němž postoupili do základní skupiny Evropské ligy.

Doposud největší hvězdou Spurs je zatím argentinský záložník Eric Lamela, jehož výkonnost oproti minulé sezóně diametrálně stoupá a proti QPR zařídil dvě branky Tottenhamu. Kometou týmu je zase mladý obránce Eric Dier, jenž překvapivě nastoupil v ligové premiéře a hned gólem rozhodl. Skóroval navíc i ve svém druhém představení.

Hrát bude pravděpodobně i dnes, a to i vinou zranění Kyla Walkera. Jinak se konečně anglicky mluvící manažer Mauricio Pochettino může spolehnout na plný kádr včetně nového stopera Federica Fazia. Ten však stejně jako Balotelli v úvodní jedenáctce nejspíš hrát nebude.

Tottenham má kromě touhy dostat se do čela ligy ještě jednu obrovskou motivaci. V minulé sezóně totiž s Liverpoolem v ligovém dvojzápase prohrál v součtu potupných 0:9. Z předchozích 11 zápasů v lize a ligovém poháru přitom Spurs vyhráli hned 7. O to větší ostudou byla loňská extempóre.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dier, Kaboul, Vertoghen, Rose - Capoue, Bentaleb - Eriksen, Lamela, Chadli - Adebayor
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Johnson (Manquillo), Lovren, Sakho, Moreno - Allen, Gerrard - Henderson, Coutinho, Sterling - Sturridge
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.60 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Hull City  (neděle 14:30)
Dva dosud neporažené celky si to mezi sebou rozdají v neděli v Birminghamu, když Aston Villa na svém stánku přivítá hosty z Hullu. Oba týmy v úvodních dvou kolech nasbíraly po čtyřech bodech za jedno vítězství a stejný počet remíz, hořkost prohry však rozhodně nebudou chtít okusit ani na třetí pokus.

Aston Villa zahájila svou sezonu nejtěsnějším možným triumfem na trávníku Stoke, o němž rozhodl jedinou trefou Andreas Weimann. Při domácí premiéře už se Villans skórovat nepodařilo, byl z toho však alespoň bod po bezbrankové remíze s Newcastlem. A ještě méně úspěšní byli Lambertovi svěřenci při své odbočce k ligovému poháru, z něhož vypadli už při první příležitosti po prohře s Leyton Orient.

Po překvapivém výpadku by se tak domácí velmi rádi rychle vrátili na úspěšnou kolej a protáhli svou neporazitelnost v úvodu ligové sezony na tři zápasy. Pomoci by jim k tomu měla už i dvojice Vlaar-Cissokho, z nichž oba už stačili doléčit své drobné šrámy a vrátí se tak na svá obvyklá místa v obranné čtveřici. Mimo je naopak další defenzivně laděný hráč Jores Okore, jehož trápí koleno a plně fit by měl být až po reprezentační přestávce. Dále samozřejmě platí absence kanonýra Christiana Bentekeho, jenž by měl být znovu k dispozici až nejdříve v srpnu, a tak musí Villans najít jiné střelce.

Právě střílení gólů je totiž jednoznačně největším problémem současné Aston Villy. A když k tomu připočtete bilanci, podle níž Aston Villa vyhrála jen patnáct z posledních osmapadesáti ligových duelů ve Villa Parku, nemají aktuálně příznivci domácích příliš důvodů k radosti.

Tentokrát do tradičního stánku přivítá Hull City, tedy v danou chvíli sedmý celek tabulky Premier League. Podepsalo se pod to vítězství na hřišti QPR a následná domácí remíza se Stoke, kterou Tigers vybojovali i přesto, že téměř celý zápas hráli v deseti. Vyloučen byl totiž obránce Chester, náhradu však hosté sehnali více než zdatnou. Ve středu totiž do Tottenhamu odeslali částku pohybující se kolem čtyř milionů liber, čímž si zajistili služby stopera Michaela Dawsona, jenž by tak okamžitě mel zažít svůj debut.

O základ se poměrně důrazně hlásí i Robbie Brady, autor dvou branek do sítě Lokerenu ve čtvrtečním odvetném utkání předkola Evropské ligy. Hull sice zvítězil 2:1, ovšem vyřazení odvrátit nedokázal. Nyní se tak Tygři mohou soustředit výhradně na ligu a vězte, že pokud by na trávníku Villans uspěli, stalo by se jim poprvé od roku 2001, že by neprohráli ve třech úvodních duelech začínající sezony. Za zmínku ovšem stojí, že tehdy se jim to povedlo ještě během působení ve čtvrté lize...

O zajímavý milník se však bude pokoušet i Aston Villa, která pokud i napotřetí udrží čisté konto, poprvé od roku 1900 vstoupí do ligy třemi po sobě jdoucími zápasy bez inkasované branky. Remíza 0:0 by logicky vyřešila všechny tyto problémy, fanoušci ve Villa Parku však jistě budou doufat v záživnější podívanou...
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Senderos, Vlaar, Cissokho - Delph, Westwood - N'Zogbia, Richardson, Weimann - Agbonlahor
Hull City - pravděpodobná sestava:
McGregor - Dawson, Davies, Bruce - Elmohamady, Livermore, Huddlestone, Robertson - Meyler - Ince, Jelavić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Arsenal FC  (neděle 17:00)
V nedělní podvečer zakončí třetí kolo Premier league nováček z Leicesteru s londýnským Arsenalem. O favoritovi v tomto případě nemůže být sporu, ovšem v nejvyšší anglické soutěži se může přihodit ledacos, což z čerstvé vlastní zkušenosti rády potvrdí například oba kluby z Manchesteru.

"Snad se nám podařilo se ze zápasu s Besiktasem zotavit a můžeme se znovu soustředit na Premier league," připomenul Arsène Wenger středeční odvetu v boji o postup do milionářské soutěže, kterou Arsenal navzdory vyloučení Debuchyho zvládnul a po výhře 1:0 se kvalifikoval do Ligy mistrů již posedmnácté v řadě. Už jen jediný Real Madrid v tomto ohledu nad Gunners vyčnívá. Pozitivní rovněž bylo, že ve středu Arsenal předvedl svůj doposud nejlepší výkon sezony a k tomu se gólově nastartovala i největší letní posila Alexis Sánchez. Jeho postupový "třicetimilionový" gól je o to důležitější, že kvůli dlouhodobému zranění Oliviera Girouda bude na chilském reprezentantovi spočívat břemeno v podobě zaplnění pozice hrotového útočníka.

"Kvalit na to, aby nás v útoku vedl, má mnoho. Je nebojácný, silný v soubojích - což by leckdo při pohledu na jeho výšku nečekal - dále velmi rychlý a pohyblivý," vyjmenovává Wenger hlavní Alexisovy přednosti. "Je to učiněný bojovník, a jakmile se jeho souhra a náběhy sladí s ostatními, bude v této roli velmi platný."

Vzájemné měření sil mezi Arsenalem a Leicesterem vyznívá jasně pro první jmenované. V posledních šesti zápasech odešli Kanonýři neporaženi, byť nejčerstvější duel se datuje ke květnu 2004. Šlo tehdy o poslední zápas sezony, kdy již Londýňané měli jistý ligový titul, ovšem šlo jim v tu chvíli o mnohem víc. Všech předešlých sedmatřicet zápasů sezony totiž zvládli bez jediné porážky. Foxes jim však tehdy ještě na stařičkém Highbury pořádně zatopili a jen díky spásným brankám Henryho s Vieirou se oba celky nakonec rozešly smírně 2:2.

Leicester si již letos po úspěšném postupu z Championshipu vyzkoušel, jaké to je stanout proti jasným favoritům. Nejprve doma Pearsonovi svěřenci dramaticky remizovali s Evertonem a poté minulý týden předvedli bojovný výkon na Stamford Bridge, byť nakonec odjížděli domů s prázdnou s prohrou 2:0. Dost možná klíčovým momentem utkání byla gólová šance Davida Nugenta, jenž tváří v tvář Thibautu Courtoisovi za stavu 0:0 selhal a chvíli nato nešťastně přihlížel, jak na druhé straně Diego Costa prolamuje bezbrankový stav. Premier league je v tomto ohledu oproti druhé anglické lize o poznání krutější soutěž, jak poznamenal i Arsène Wenger.

"Rozhodně se zde každý dostane k méně šancím. Koupil jsem kdysi útočníka z Itálie a ten po zahození každé šance v tréninku začal celý vyšilovat. Když jsem se jej snažil uklidnit, řekl mi, že v Itáli strávil osm let a v každém zápase se dostal do jedné, nanejvýš dvou příležitostí. Když selhal, utkání pro něj skončilo. V Premier league je to tak trochu podobné. Nedostanete se ani k deseti, ani k pěti šancím. Máte jen jednu nebo dvě a jednoduše je musíte proměnit," dodal manažer Arsenalu. Nezbývá než v nedělní podvečer od páté hodiny sledovat, kdo si v této činnosti povede lépe.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Konchesky, Morgan, Moore, De Laet - Mahrez, King, Drinkwater, Knockaert - Ulloa, Nugent
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Debuchy, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Flamini - Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Wilshere, Özil - Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.80 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - Manchester United  (sobota 13:45)
Jen tři týmy v Premier League nasbíraly v úvodu Premier League méně bodů než Manchester United. Louis van Gaal přicházel s pompou, ale první dva zápasy nezvládl. Získal jen bod a krize z minulé sezóny pokračuje. Nakročit k lepším zítřkům mohou Red Devils proti jednomu z těch tří, kteří chřadnou ještě více - nováčkovi z Burnley.

Manchester United zvládl na výbornou letní přípravu a v sezóně, kdy po dlouhých letech nehraje pohárovou Evropu, mířil zpátky na vrchol. Místo toho však prohrál hned v debutu doma se Swansea a zvítězit nedokázal ani v Sunderlandu, kde mu chabý výkon stačil na remízu. Zaznamenal tak nejhorší start do sezóny od sezóny 1992/93.

Nakopnout by se mohli proti Burnley. Nováček je zatím bez bodu, a přestože to bylo z části dané i těžkým losem, doma s United jsou považování za outsidery. Prohráli zatím jak s Chelsea, tak se Swansea - dvěma ze čtyř celků, které jsou zatím stoprocentní.

Red Devils především sužují početná zranění, díky nimž dost možná nejdražší muž historie Premier League Ángel di María na netypické pozici v čistém středu zálohy. Mimo hru jsou totiž Carrick, Fellaini i Herrera - Tom Cleverley je navíc údajně na odchodu z klubu.

Tím však výčet absencí nekončí, nastoupit nemohou dále Kagawa, Smalling, Lingard, Shaw ani jiná posila Marcos Rojo, který stále ještě nedostal pracovní povolení. V základní sestavě tak opět nastoupí mladík Blackett.

I on se tak pokusí zvrátit nepříznivý vývoj sezóny a zároveň vyhrát na hřišti Burnley po dlouhých 38 letech. V minulém vzájemném střetnutí na Turf Moor dokonce nováček soutěže zvítězil 1:0.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Trippier, Duff, Shackell, Mee - Arfield, Marney, Jones, Taylor - Ings - Jutkiewicz
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Evans, Jones, Blackett - Valencia, Fletcher, Di María, Young - Mata - Rooney, Van Persie
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.20 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Southampton FC  (sobota 16:00)
Způsob vítězství West Hamu nad Crystal Palace byl vskutku působivý; přesto tým Sama Allardyce potřebuje tři body zvenku potvrdit i na domácí půdě. Ve třetím kole Premier League Hammers hostí Southampton, který zatím na výhru čeká...

Loni byli Saints nejpříjemnějším překvapením soutěže - po výprodeji však strádají. Byť nakoupili náhrady za pořádné peníze, výsledky se zatím nedostavují a loňský osmý tým soutěže je po dvou kolech s jedním bodem v dolní části tabulky.

Náplast za ligové neúspěchy získali svěřenci Ronalda Koemana alespoň v ligovém poháru, když vyhráli 2:0 proti Millwallu. To West Ham Capitol One Cup už ve druhém kole opustil, nestačil totiž na Sheffield United.

Na Southamptonu by si proto chtěli Kladiváři spravit chuť. Tím spíš, když se jim na ně v posledních letech daří - doma je loni a předloni smetli poměrem 4:1 a 3:1, zatímco na St.Mary’s dokázali vždy vybojovat alespoň bod.

West Hamu bude nicméně chybět hned několik důležitých hráčů v čele s Kevinem Nolanem a Andym Carrollem. K nim se nyní připojili i Matthew Jarvis, Carl Jenkinson a James Collins.

To Koeman má k dispozici prakticky plný kádr - jedinou absencí je záložník Lloyd Isgrove, který by tak jako tak do zápasu nezasáhl ani zdravý.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - O'Brien, Tomkins, Ried, Cresswell - Kouyaté, Noble - Downing, Zaraté, Vaz Té - Cole
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Clyne, Fonte, Yoshida, Bertrand - Ward-Prowse, Wanyama, Schneiderlin - Long (Davis), Pellé, Tadić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Queen's Park Rangers - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
"Zespoda už to jde jenom nahoru," tvrdí známé rčení. A v případě Queen’s Park Rangers to platí dokonale. Níže totiž svěřenci Harryho Redknappa už být nemohou. Z bídy se pokusí oklepat ve čtvrtém soutěžním utkání proti Sunderlandu. Zatím neznají nic než porážku...

Doma s Hullem to měl být pohodový vstup do nováčkovské sezóny, jenže QPR prohráli i kvůli neproměněné penaltě Austina 0:1. Výkon na White Hart Lane pak nepřipomínal prvoligového účastníka a porážka 4:0 byla logickým vyústěním. Dokonáno pak bylo ve středu v ligovém poháru po třetím selhání na hřišti čtvrtoligového Burtonu.

Nehledě na pohárovou ostudu drží Rangers pekelně nelichotivou bilanci z posledních zápasů. V součtu s minulými sezónami totiž Londýňané zvítězili pouhopouhá čtyři střetnutí z minulých jednačtyřiceti (!) v Premier League.

Ještě k tomu je navíc s odchodem opět spojován Loic Rémy, jenž by se mohl stát náhradou za Torrese a odejít "o pár bloků" do Chelsea. Proti Sunderlandu však ještě stoprocentně nastoupí, stejně jako jeho kolega Austin, jenž už by měl být fit. Naopak pro nešťastníka Alejandra Faurlína po vážném zranění kolene dost možná skončila sezóna. Hrát ještě nebude ani posila Eduardo Vargas, jenž stále nemá pracovní povolení.

Na této kompletní mizérii by rád profitoval Sunderland, jenž sice rovněž nedokázal ani jednou vyhrát, ale remízy z Hawthorns a doma s Man United jsou pozitivním ziskem. V poháru navíc Mackems smetli Birmingham.

Manažer severoanglického klubu Gustavo Poyet vyhlíží důležitý zápas bez jakékoli absence. Adam Johnson i Emmanuel Giaccherini se v týdnu vrátili do plné zátěže a budou bojovat o velmi konkurenceschopné pozice na křídle. Kromě Connora Wickhama po něm totiž prahne i Will Buckley, jenž se proti Red Devils prezentoval velmi dobře. Stejně jako obránce Vergini, který nejspíš nepustí do sestavy vyléčeného Billyho Jonese.
Queen's Park Rangers - pravděpodobná sestava:
Green - Caulker, Ferdinand, Onuoha - Isla, Fer, Barton, Traoré - Mutch - Austin, Rémy
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Vergini, O'Shea, Brown, Van Aanholt - Cattermole - Johnson (Buckley), Larsson, Rodwell, Wickham - Fletcher
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Newcastle United - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Když Tony Pulis opustil svůj manažerský "mandát" v Crystalu Palace pouhé dva dny před začátkem Premier League, byla to pro Eagles ohromná rána. Byl to hlavně on, kdo nováčka soutěže loni zachránil v lize. Proto se teď celá Anglie obrací na nového muže Neila Warnocka, jenž má letošní mizérii učinit přítrž...

Bylo by velmi překvapivé, kdyby Palace začali jinak než dvěma porážkami. S Arsenalem přitom sahali po bodu. Ze dna tabulky nyní vyjíždí na sever Anglie, kde sídlí Newcastle United. Ani Magpies nejsou v kdovíjaké excelentní formě a utkání bude více než cokoli jiného bitvou o to, kdo se vyhrabe z malé krize.

Newcastle je totiž jen jedno místo nad sestupovou linií, které vévodí právě Crystal Palace. Černobílí získali z úvodních klání jen bod a společně s QPR jsou jediným celkem, který ještě nebyl s to vstřelit branku. Kdy jindy by se měli ofenzivní hráči Alana Pardewa vzchopit než právě nyní?

Nejenže je jejich soupeř ve velké šlamastyce, kromě toho na ně navíc vůbec neumí. Z posledních osmi vzájemných zápasů vyhrál Newcastle celých sedm a jednou skončilo utkání nerozhodně. Naposledy prohráli před dlouhými 16 lety.

Nyní jim k tomu má pomoci jejich největší hvězda z postupové sezóny. Wilfried Zaha loni v Manchesteru United navzdory krizi nedostal pořádnou šanci a letošní sezónu tak stráví tam, kde se mu dařilo nejvíce. Vrací se navíc i další křídelník Jason Puncheon. Joe Ledley je naopak mimo hru kvůli bolavému tříslu, start stopera Scotta Danna je rovněž ohrožen.

Newcastle pak musí oželet známou marodnou dvojici Cheick Tioté, Mapou Yanga-Mbiwa. Naproti tomu Siem de Jong je stoprocentně připraven a právě on by měl vést ofenzivu Strak za prvním gólem.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, Coloccini, Williamson, Dummett - Sissoko, Colback, Anita, Cabella - De Jong - Riviére
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni - Kelly, Delaney, Hangeland, Ward - Zaha, Jedinak, O'Keefe, Bolasie - Chamakh - Campbell
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.80 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Stoke City  (sobota 16:00)
Jen tuze neradi jezdí hráči Stoke City do Manchesteru. Od sezóny 2008/09, kdy postoupili do Premier League, tam v jejím rámci přijeli už dvanáctkrát. Výsledek? Dvanáct porážek! Na Etihad Stadium či City of Manchester Stadium dokonce nedokázali vstřelit jeden jediný ligový gól. Pěkně vyhlídky...

Snadné by to navíc Potters neměli ani bez této hrozivé statistiky, obhájce titulu je totiž v parádní fazóně. V Newcastlu to ještě bylo všelijaké, doma s Liverpoolem už ale Manchester City ukázal svou velkou sílu. I díky dvěma gólům Stevana Jovetiće porazil vicemistra Anglie 3:1. A stanul těsně pod samým vrcholem s plným počtem bodů.

To svěřenci Marka Hughese, jenže se tímto vrací na místo svého někdejšího působiště, si zas tak dobře nevedou. Doma s Aston Villou prohráli, na půdě Hullu minulý týden získali bod a na první vítězství si tak museli počkat až do ligového poháru proti Portsmouthu.

Taky dnes podle svých slov hodlají hráči Stoke v Manchesteru vyhrát. Manažer hostů však dodal, že jeho hlavním cílem je "udržet se v zápase". Nic jiného než klasický autobus si pod tím představit neumím. Když už Potters na půdě Citizens nedokážou dát gól, pokusí se možná alespoň o nulu v zádech. Ačkoli to bude patrně úkol téměř nadlidský.

Potenci má totiž tým pod vedením Manuela Pellegriniho velmi dobrou. Chilský stratég navíc může přemýšlet, zda do základu vedle Jovetiće postaví uzdraveného Džeka, nebo vsadí na Sergia Agüera, jenž zatím vždy nastoupil z lavičky a vždy se trefil.

Mimo hru je pouze stoper Mangala a útočník Negredo; Stoke City se musí obejít bez Stevena Irelanda a na sto procent nejsou připraveni ani Bardsley s Whelanem - byť jejich start je pravděpodobnější.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Demichelis, Kompany, Clichy (Kolarov) - Touré, Fernando - Silva, Nasri - Jovetić, Agüero
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Bardsley, Shawcross, Huth, Pieters - Sidwell, Whelan - Odemwingie, N'Zonzi, Arnautović - Mame Biram Diouf
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Tottenham, Chelsea, Manchester City. A Swansea. Příjemná společnost pro velšský celek. Svěřenci Garryho Monka patří mezi kvarteto stoprocentních týmů a nyní mohou svou dobrou formu ještě potvrdit. Doma vítají West Bromwich Albion - šance na třetí výhru v řadě není malá...

Vyhráli na Old Trafford, zdolali i houževnaté Burnley. Hráči Swansea jedou na vítězné vlně, kterou prodloužili i v ligovém poháru, kde ve vyloženě béčkové sestavě porazili druholigový Rotherham. Hlavní postavou Labutí je určitě staronová posila Gylfi Sigurdsson, jenž měl prsty v doposud všech třech ligových gólech celku z Walesu.

Podobnou pozici jako loni měla Swansea i před dvěma lety, kdy ji pro změnu táhl Michu. Tehdy byly Labutě naprostou kometou ligy, když měly po dvou kolech skóre 8:0. Ve třetím utkání pak v roli jasných favoritů nezvládly domácí klání se Sunderlandem a remizovaly 2:2. A dnes hrají Velšané s remízovým králem z West Bromwiche. Že by se scénář opakoval?

Baggies loni dovedli do nerozhodného výsledku 15 zápasů, tedy více než kdokoli jiný v Premier League. Že odstartovali letošní ročník dvěma remízami, to už snad ani nemohlo nikoho překvapit. V Capitol One Cupu podobně jako Swansea postoupili do třetího kola, nálada je tedy v týmu dobrá.

Vítězství by ovšem klub z Hawthorns zatraceně potřeboval i na ligové scéně, kde v součtu s loňskou sezónou nevyhrál už pětkrát za sebou. Navíc je nepříjemně tlačí jedno prokletí - West Brom v srpnu nikdy nevyhrál venkovní utkání Premier League.

Swanea navíc už může využít letní stoperskou posilu Federica Fernándeze. Kromě něj má navíc Monk k dispozici všechny hráče jako v minulém kole. Naproti tomu posily WBA ještě hrát nebudou, Samaras ani Varela ještě nejsou v dostatečné kondici. Otatník pak visí nad Victorem Anichebem a Sebastienem Pocognolim.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Williams, Fernández, Taylor - Shelvey, Ki - Dyer, Sigurdsson, Routledge - Bony
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Wisdom, McAuley, Olsson, Davidson - Mulumbu, Gardner - Berahino, Dorrans, Brunt - Ideye
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Chelsea FC  (sobota 18:30)
Tři roky v šachtě žil, mlčel jsem... Romelu Lukaku přicházel do Chelsea jako její fanoušek, po třech sezónách plných rozčarování a mnohdy i nevybíravých slov směrem vzhůru nyní stojí proti ní. Jeho Everton hostí londýnský celek s touhou konečně zvítězit - po dvou remízách potřebuje sbírat další body.

A hlavní roli při tom budou hrát právě dva útočníci, kteří mají s Evertonem i Chelsea co dočinění. Tím druhým je Samuel Eto’o, který dokonce v Londýně loni působil a podepsal se pod třetí místo v Premier League a semifinále Ligy mistrů. Nyní i on stojí proti "svým". Hrát naopak nemůže kmenový hráč Chelsea Christian Atsu, který právě u Toffees hostuje.

Everton by potřeboval zvítězit, jelikož z úvodních dvou vystoupení získal jen dva body. Především proti Arsenalu měl přitom významně nakročeno k výhře, ještě deset minut před koncem totiž vedl 2:0. Nakonec ale stejně jako v prvním kole nedovedl zápas k výhře a remizoval 2:2.

To Chelsea naopak patří do skupiny čtyř týmů, které zůstávají stoprocentní. V prvním kole porazila Burnley, minulý týden si poradila s dalším nováčkem z Leicesteru. Obě utkání ověnčil gólem Diego Costa, který se na Stamford Bridge rychle zabydlel - zápas s Evertonem nicméně možná nestihne kvůli malému svalovému zranění.

Šanci od první minuty by tak mohl dostat Didier Drogba, který naposled v základní sestavě Chelsea nastoupil ve finále Ligy mistrů. Po dvou letech v zahraničí se do klubu vrátil a nyní by mu měla přistát na bedrech hned klíčová úloha. Proti Evertonu se mu ale v osmiletém angažmá v londýnském klubu zatraceně dařilo - nastoupil proti němu ve všech soutěžích 13x v základní sestavě a nasázel hned 9 branek.

Kromě Costy, který navíc v pátek s mužstvem již trénoval, už José Mourinho žádné další (ne)marody neeviduje, může tak nasadit totožnou sestavu jako v prvních dvou zápasech. V tom mu nezabrání ani odchod Torrese do AC Milán - Španěl zatím nenastoupil na jedinou soutěžní minutu. Naopak Roberto Martínez přišel o Stevena Pienaara, jenž se připojil ke zraněným Barkleymu, Konému a Oviedovi.

Je nicméně nutné na závěr podotknout, že Everton to na Chelsea v posledních letech umí. A to především na vlastní půdě, kde vyhrála čtyři z posledních pěti vzájemných ligových střetnutí. Jen u jedné porážky byl ovšem José Mourinho, jemuž se na Toffees naopak daří. V letech 2004-2007 a minulé sezóně svedl proti sobotnímu soupeři osm zápasů, pětkrát zvítězil a prohrál jen jedinkrát.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Jagielka, Distin, Baines - McCarthy, Barry - Mirallas, Naismith, McGeady - Lukaku
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Fabregas, Matić - Schürrle, Oscar, Hazard - Drogba (Costa)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur22005:06
2.Chelsea FC22005:16
 Manchester City22005:16
4.Swansea City22003:16
5.Arsenal FC21104:34
6.Hull City21102:14
7.Aston Villa21101:04
8.West Ham United21013:23
9.Liverpool FC21013:43
10.Everton FC20204:42
11.Sunderland AFC20203:32
12.West Bromwich Albion20202:22
13.Manchester United20112:31
14.Stoke City20111:21
 Southampton FC20111:21
16.Leicester City20112:41
17.Newcastle United20110:21
18.Crystal Palace20022:50
19.Burnley FC20021:40
20.Queen's Park Rangers20020:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3158)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele