Premier League - preview 19. kola

28.12.2015, 08:35, aktualizováno 30.12.2015, 08:56
Previews
Středeční program anglické nejvyšší soutěže nás zavede do Sunderlandu, kde místní celek přivítá Liverpool. Ten potřebuje uspět, načež by se mohl posunout na úroveň pohárových příček...
Sunderland AFC - Liverpool FC  (středa 20:45)
Vůbec poslední zápas Premier League v kalendářním roce 2015 obstarají ve středeční pozdní večer Sunderland s Liverpoolem. Jasným favoritem budou hosté, ovšem právě proti papírově slabším soupeřům mají letos Reds ty vůbec největší problémy.

Napůl hrdinou, napůl vyvrhelem se v minulém kole stal liverpoolský útočník Christian Benteke. Letní posila z Aston Villy za částku přesahující třicet milionů liber nejprve vsítila jediný gól zápasu proti tabulkovému lídru z Leicesteru, ovšem v samém závěru se Bentekemu podařilo zahodit samostatný únik na prázdnou branku, kterou střežil pouze jediný obránce soupeře. Belgický reprezentant tak zůstal na bilanci jedné branky za posledních sedm utkání. Nyní by si však svou bilanci mohl vylepšit, vždyť obrana Sunderlandu letos inkasovala již sedmatřicet gólů.

"Bavil jsem se před pár dny s manažerem o tom, jak se můžu zlepšit a co ode mě očekává," popisuje Benteke rozhovor s Jürgenem Kloppem. "Byla to dobrá konverzace, taková ‚chlapská‘. Věřím, že to dopomůže mi i celému týmu. Jsem stále ještě mladý hráč a chci se učit novým věcem."

"Myslím, že budu muset více běhat a být k dispozici spoluhráčům," pokračuje Benteke. "Už proti Leicesteru jste mohli vidět, že jsem jeho (Kloppovým) pokynům porozuměl a teď v tom chci pokračovat. Je to pro mě ten správný manažer, co se mého vývoje týče."

Bentekemu navíc v minulém kole odpadla i konkurence v podobě spoluhráče z národního týmu Divocka Origiho. Ten si totiž přivodil svalové zranění a bude nyní přinejmenším pár zápasů Liverpoolu chybět. Mimo hru zůstává také věčný lazar Daniel Sturridge a v absenci pokračuje i trio James Milner, Jordan Rossiter a Martin Škrtel. Do hry se naopak vrací Jordon Ibe.

Sunderlandu už notně hoří pod nohama, přestože se nacházíme teprve v polovině sezony. Black Cats totiž figurují na předposlední příčce a na záchranu jim chybí celých sedm bodů. Proti Liverpoolu nemůže manažer Sam Allardyce počítat s kapitánem Johnem O’Shea, stejně jako Sebastianem Larssonem i Younesem Kaboulem.

Naposledy Allardycova družina podlehla Manchesteru City drtivě 4:1 a někdejší kouč West Hamu chce ve svém týmu především probudit správného týmového ducha. "Nehráli jsme proti Manchesteru City nejlépe, od svého týmu přitom očekávám každé kolo jenom to nejlepší. Chci po nich, aby se k tomu vybičovali, a nepřipouštím žádné výjimky. Jde mi hlavně o konzistenci, protože jenom ta nás může dostat ze současných potíží."

"I Liverpool se dá porazit, což nám ostatně ukázal nedávno Newcastle," upozornil Allardyce na úspěch lokálního rivala Black Cats před pár týdny. "Ale jenom pokud nastavíte správný herní plán a dokážete jím soupeře frustrovat. Mají ve své hře slabiny, kterých jde využít."
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Jones, Coates, O'Shea, Van Aanholt - M'Vila, Cattermole, Rodwell - Johnson, Fletcher, Borini
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Lovren, Sakho, Moreno - Henderson, Can - Lallana, Coutinho, Firmino - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 4.00 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - Manchester City  (úterý 20:45)
Nabitý program vánoční Premier League dospěl ke svému vrcholu. Většina utkání už byla sice odehrána, ale na ten největší šlágr si museli fanoušci počkat na úterní večer. Do Leicesteru totiž přijede Manchester City a půjde o souboj celků, který rozhodne o tom, kdo vyhraje "podzimní" část ligy a zároveň stráví na čele přelom roku.

Foxes i Citizens mají výhodu, že místo dvou dnů od Boxing Day čekají na svůj souboj o den déle. Výhoda je to především pro příjemné překvapení z Leicesteru, které pod vedením Claudia Ranieriho nepřestává udivovat pohledností i účinností svého fotbalu. Po porážce v Liverpoolu však evidovali drobné šrámy obě hlavní hvězdy - Riyadu Mahrezovi i Jamiemu Vardymu by 24 hodin navíc mělo stačit k uzdravení.

Oba bijci vyšli v utkání s Liverpoolem naprázdno, což se jim v letošní sezóně ještě nestalo! Na utkání, v němž ani jeden z těchto hráčů nedal branku, se musíme vrátit do poloviny května, kdy Foxes bezgólově remizovali v Sunderlandu. Právě jejich přínos, budou-li stoprocentně fit, by mohl být jazýčkem na vahách těžkého duelu v Manchesterem City.

Právě onen duel s Liverpoolem na Boxing Day by mohl předznamenat určitý pokles ve výkonnosti, ať už co se týče sebevědomí nebo euforie, na jejíž vlně se Leicester celý podzim veze. Kdyby prohráli i zápas s Manchesterem City, jejich akcie by rapidně poklesly.

Svěřenci Manuela Pellegriniho budou v zápase mírným favoritem, a kdyby zvítězili, mohou se dostat na první místo tabulky a Lišky posunout místo sebe až na pozici číslo tři (článek byl psán před zápasem Arsenalu s Bournemouthem). Citizens jsou na koni po jasné výhře nad Sunderlandem 4:1, kterou režíroval fantastický Kevin De Bruyne.

Velkou nepříjemností je však nové zranění Vincenta Kompanyho, jenž se v onom utkání vrátil na trávník, ale po devíti minutách z něj odešel s bolavým lýtkem. Belgický stoper je přitom zcela stěžejní součást defenzivy, bez níž obrana City dlouhodobě nefunguje. Jeho start je prakticky vyloučen, i když jiskřička naděje stále žije. To však neplatí pro Zabaletu a Nasriho.

Ve vzájemných zápasech je úspěšnější Manchester City, který Leicester porazil ve všech čtyřech posledních měřeních sil - od Premier League, přes FA Cup až k ligovému poháru. Foxes naopak triumfovali naposledy před 12 lety, což je však způsobeno i tím, že mezi lety 2004 a 2011 spolu týmy ani jednou nehrály.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Huth, Morgan, Fuchs - Mahrez, King, Kanté, Albrighton - Okazaki, Vardy
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Mangala, Kolarov - Delph (Sterling), Fernandinho - De Bruyne, Touré, Silva - Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 4.00 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Swansea City  (pondělí 16:00)
Crystal Palace pokračuje v sérii bez prohry i po vánočním shonu a potvrdit svou překvapivou pátou příčku bude chtít proti hráčům Swansea, kteří sice řeší opačné otázky s jediným bodem náskoku před sestupovými příčkami, dvě domácí představení v druhé půli prosince však ukázaly, že by se mohlo blýskat na lepší časy.

Po odchodu Garryho Monka sahaly Swans po bodech už na půdě Manchesteru City, dočasný manažer Alan Curtis ale slavil až na Liberty Stadium. Hvězdou byl přitom brankář Łukasz Fabiański, který letos prvně uhájil dvě čistá konta v řadě a výrazně tak pomohl impotentnímu útoku, jenž v pěti kolech skóroval pouze dvakrát. Sung-Yueng Ki svou trefou proti Baggies zařídil první domácí úspěch od srpna a i na něm teď bude odvrátit hrozbu čtvrté porážky v řadě na hřišti soupeře - to se Swansea naposledy "povedlo" při svém vstupu mezi anglickou elitu v roce 2011.

V Selhurst Parku je poslední dobou podstatně lepší ovzduší, vždyť pět ligových zápasů bez porážky minulou sezónu Eagles vůbec nezažili, ostatně jako tři domácí vítězství v řadě, od kterých je momentálně dělí nejbližší duel. Tři roky bez úspěšného zakončení kalendářního roku se pokusí porušit i díky jasně větší pohodě v útoku a zároveň takřka bezchybné obraně, ta neinkasovala ze hry ve třech předešlých kolech.

Právě třikrát za sebou si Swans vezly z tohoto stadionu všechny body, což zatrhl až Alan Pardew a v posledním utkání minulé sezóny zajistil vítězstvím rekordní počet bodů Crystal Palace. Výrazně lepší celek tehdy uspěl díky zásahu Chamakha, jenž by se v pondělí mohl v současném ročníku prvně objevit v základní sestavě. Naopak Alan Curtis nemá v týmu ani jediného ze čtyř střelců ze vzájemných klání v rámci Premier Leauge.

Zároveň ovšem nemusí měnit úspěšnou sobotní sestavu, dá se ale očekávat, že někteří hráči budou odpočívat. Tím nejpravděpodobnějším se zdá být Rangel, kterého by na kraji obrany mohl vystřídat Naughton. Pardew vyhlásil, že jeho svěřenci mají schopnosti napsat druhou kapitolu v Evropě. Ta první přitom nemá zrovna zajímavý děj - odehrává se roku 1998 v Samsunsporu, kde orlí putování Pohárem Intertoto bez zápletky rychle končí. Na to, zda se Crystal Palace vydá na svou druhou cestu, budeme hledat odpověď ještě několik měsíců, momentálně je jisté, že si v pondělí nezahrají zranění Bolasie s Wickhamem a novopečený otec Chung-Yong Lee.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré, Jedinak, McArthur, Zaha, Cabaye, Puncheon, Chamakh
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Naughton, Fernández, Williams, Taylor, Cork, Ki, Routledge, Sigurdsson, Ayew, Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Stoke City  (pondělí 16:00)
Souboj dvou úspěšných celků z Boxing day nabídne odpolední zápas mezi Evertonem a Stoke City. Zatímco domácí ukořistili vítězství proti Newcastlu dramaticky takřka v poslední možné vteřině, jejich soupeř si vyšlápl na tápající Manchester United pohodlnou výhrou 2:0.

Hrdinou onoho napínavého závěru na hřišti Magpies se stal Tom Cleverley, a tak přišel správný čas na orodování jeho spoluhráčů za novou šanci v národním týmu. Cleverley během své dřívější štace v Manchesteru United stihnul nakouknout do anglické reprezentace hned třináctkrát. S úspěchem však příliš nepochodil - jeho matné výkony dokonce před dvěma lety iniciovaly petici fanoušků, aby už víckrát v nominaci nefiguroval. Nyní po stabilizování svých výkonů v Evertonu cítí šestadvacetiletý záložník novou šanci.

"Vím, že jsem zaujatý ve prospěch svých spoluhráčů, ale věřím, že budu mluvit za spoustu z nich z naší kabiny, když povím, že Tom by měl být v nároďáku - alespoň na základě momentální formy," vyjádřil Cleverleymu podporu další reprezentant Albionu z kádru Toffees John Stones. "Hraje teď strašně dobře. Někdy se hráčům nepoštěstí dostat další šanci dostat se na soupisku, ale jsem si jistý, že by z jedné takové byl nadšený."

Stonesův pochvalný komentář přiletěl po zápase s Newcastlem, který Tom Cleverley rozhodl jediným gólem utkání v tak pozdní době, že se už ani nepokračovalo. Everton tak poskočil na deváté místo v tabulce, pouhé tři body za skomírající Manchester United. Manažer Roberto Martínez se na zápas se Stoke těší: "Uvidíme dva týmy, které jsou oba stavěné na střílení gólů a nachází se zrovna v dobrém rozpoložení, co se víry a sebevědomí týče."

"Mají v sobě hodně kreativity, zdravou aroganci a myslím, že to bude velmi otevřený zápas, v němž se oba týmy budou spíše snažit o zisk tří bodů než jen nějak přežít zápas bez úhony," dodal Martínez na adresu Stoke.

Hrnčíři jedou na Goodison Park s vědomím, že další vítězství je posune do horní poloviny tabulky. Everton zde sice prohrál jen jedinkrát, ovšem Mark Hughes věří, že se současným sebevědomím po skalpu United mohou jeho hráči pomýšlet na cokoli. "Hrajeme teď dobře, takže se máme na co těšit," začal optimisticky Hughes, který už na Brittania Stadium zvládl v letošní sezoně porazit oba favority z Manchesteru i obhájce titulu Chelsea.

"Na Everton se kladou nároky jít dopředu a hrát útočně, což by nám mohlo hrát do karet," pokračoval Hughes, jenž se dále vyjádřil k zdravotní situaci svého kádru. "Xherdan (Shaqiri) bude v pořádku, Geoff (Cameron) cítil mírné napětí, ale doufáme, že se do pondělka stihne dát do pořádku. Glenn (Whelan) v poločase neměl v pořádku lýtko, tak jsme ho raději stáhli. Bylo to správné rozhodnutí."

Evertonu se vrací do sestavy Steven Naismith a blízko nástupu na hřiště je také čtveřice Jagielka, Oviedo, McCarthy a Pienaar. Vzhledem k tomu, že s Newcastlem Martínez ponechal mimo základní sestavu např. Deulofea či Koného, měli by domácí působit relativně svěžím dojmem, přestože půjde o jejich další zápas v rozmezí dvou dnů.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Funes Mori, Baines - Barry, Cleverley - Deulofeu, Barkley, Koné - Lukaku
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Whelan, van Ginkel - Shaqiri, Afellay, Arnautović - Bojan
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.70 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Aston Villa  (pondělí 16:00)
Ve Villa Parku mnoho důvodů k radosti o svátcích nebylo, ač výsledky z poslední doby jsou prvními malými krůčky k odvrácení historické ostudy. O druhé ligové vítězství ještě před koncem roku navíc přijíždí na oblíbený stadion, který třikrát v řadě vykradli. Norwich však body z vlastní půdy rozhodně nedává zadarmo.

Je sice pravda, že naposledy odjížděli s prázdnou hráči Swansea, proti Arsenalu a Evertonu ale vždy dokázal zareagovat na úvodní branku a zachránit cenný bod. Právě Labutě jsou ovšem jediným celkem, který nedokázal Ruddyho či Rudda překonat, což při čtyřech trefách za pět domácích představení dělá Kanárkům značné potíže. Hostům by pak mohlo stačit precizní hlídání rohových kopů, pouze jediný gól z toho mála totiž slavili domácí po jiné situaci.

O neslavných rekordech Villans už toho bylo napsáno hodně, Carrow Road by pak mělo být záchranným lanem k ukončení černé série. Minulé tři soutěžní návštěvy byly vždy úspěšné, problém by se však mohl skýtat ve střelcích sedmi branek, v prvním týmu totiž figuruje už pouze Gabriel Agbonlahor a ani ten není v oblibě francouzského lodivoda. Ještě o něco hůře je pak na tom Libor Kozák, který obstaral poslední vítězství v Norwichi. Ten tak dozajista dychtí po vylepšení bilance jediného vítězství z předchozích dvanácti setkání.

Zvláště pak, když Rémi Garde přes své postoje, jež často nekorespondují s myšlenkami fanoušků, stále čeká na premiérový úspěch na anglickém poli. K dobru se mu ovšem počítá, že poslední dva výjezdy na horkou půdu Southamptonu a Newcastlu alespoň neprohrál a remízou navázal i na Boxing Day proti West Hamu. Gólově nejméně potentní družina tak vyšla brankově naprázdno jen v jediném z pěti posledních zápasů, na čemž má největší podíl Jordan Ayew s pěti zásahy v devíti kolech.

Po čtyřech letech slavit konec roku vítězstvím by měl domácím pomoci i Hoolahan s O'Neilem, kteří po Vánocích odpočívali, a na rozdíl od Matta Jarvise by se mohl ukázat i Andre Wisdom. Hostům bude po sobotním zranění chybět Carlos Sánchez, naopak zpátky na trávník by se po čtyřech absencích mohl vrátit kapitán Micah Richards.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Rudd - Martin, Bennett, Bassong, Olsson, O'Neil, Tettey, Redmond, Hoolahan, Brady, Mbokani
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Okore, Lescott, Bacuna, Westwood, Gueye, Gil, Veretout, Gestede, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Watford FC - Tottenham Hotspur  (pondělí 16:00)
Další malé londýnské derby má před sebou ve velké formě hrající Watford. Nováček nejvyšší soutěže pokračuje ve skvělých výkonech a po zostuzení Liverpoolu a remíze ze Stamford Bridge se nyní chystá obrat o body další klub s nejvyššími ambicemi. Tottenham však v letošní sezóně na rozdíl od zmíněných celků podává konzistentní výkony a rád by se dotáhl na nejlepší trojku.

Oba zítřejší soupeři patří k příjemným překvapením právě probíhajícího ročníku a dobrých výsledků by nedosáhli bez gólů svých elitních útočníků. Odion Ighalo skóroval již v pěti po sobě jdoucích zápasech a jen o dvě trefy méně než on (tedy 11) má na svém kontě Harry Kane, ačkoliv se po loňské životní sezóně rozjížděl trochu pomaleji.

Svěřenci Mauricia Pochettina půjdou do zítřejšího duelu v roli mírného favorita a to i kvůli tomu, že od prvního kola, kdy podlehli Manchesteru United, na venkovním hřišti neprohráli. Pro Spurs mluví i historie - jelikož se Hornets poměrně dlouhou dobu potáceli v nižších soutěžích a s Tottenhamem se tak příliš často nestřetávali, datuje se jejich poslední vítězství ze vzájemného souboje na rok 1994. To ještě jeden z největších objevů této sezóny Delle Alli ani nebyl na světě.

Manažer Watfordu Quique Sánchez Flores, který byl za svou přestupovou politiku v létě často terčem kritiky, si nyní musí mnout ruce - nejenže se jeho tým jakožto nováček drží poblíž pohárových příček, momentálně se navíc nemusí při tvorbě sestavy nijak omezovat, seznam zraněných je totiž zcela prázdný a k dispozici bude i Nathan Aké, jenž na Boxing Day proti svému mateřskému klubu nemohl nastoupit.

Příliš starostí v tomto ohledu nemá ani Mauricio Pochettino, jemuž schází pouze Kamerunec Clinton N'Jie. Potíže s kotníkem trápí Mousu Dembélého, o jehož startu se rozhodne až v den utkání, a alespoň mezi náhradníky už by se měl posadit uzdravený Ryan Mason.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Aké - Watson, Capoue - Abdi, Deeney, Jurado - Ighalo
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Dier, Dembélé - Lamela, Alli, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
West Bromwich Albion - Newcastle United  (pondělí 16:00)
Již pět zápasů čekají na vítězství hráči West Bromwiche Albion a kvůli tomu se v tabulce propadají. Z tohoto důvodu můžeme jejich duel s osmnáctým Newcastlem označit za záchranářský souboj. Magpies po několika dobrých výsledcích v domácím prostředí nestačili na Everton, když inkasovali až v samém závěru utkání.

V St. James’s Parku se diváci na Boxing Day bavili, ačkoliv dlouho především tleskali výtečným zákrokům Roba Elliota, po jehož nedůrazném vyběhnutí nakonec i Toffees vstřelili rozhodující gól. "Musíme se z toho oklepat, i když to pro hráče bude po psychické i fyzické stránce složité," řekl manažer Newcastlu Steve McClaren.

"Je mi mých hráčů opravdu líto, neboť dali do zápasu všechno. Možná si nezasloužili vyhrát, ale určitě si nezasloužili prohrát. Byla to reklama na fotbal, pokud budeme v podobných výkonech pokračovat, jsem si jist, že druhá polovina sezóny bude mnohem lepší než ta první. Jak řekl Robbie (Elliot), hrajeme dvakrát ve třech dnech a nesmíme hledat žádné výmluvy a prostě jít do toho," prohlásil ostřílený kouč.

Tomu bude v pondělí stále scházet Papiss Cissé a zřejmě i stoper Jamaal Lascelles, který se sice již zapojil do tréninku, ovšem do utkání ještě nezasáhne. Na druhé straně lodivod Baggies Tony Pulis, jenž momentálně se svým mužstvem zažívá nejhorší období od svého příchodu, by po delší době mohl využít služeb útočníka Saida Berahina. Naopak Salomon Rondón a James McClean určitě nenastoupí, neboť si stále odpykávají trest za červené karty ze zápasu s Bournemouthem.

West Brom bude chtít určitě prolomit nepříznivou bilanci s Magpies, proti nimž na The Hawthorns zvítězili pouze jednou z posledních čtyřech klání a z celkových osmnácti duelů v historii Premier League dokázali ovládnout pouhé tři. Pulisově družině se vůbec na vlastním stadionu příliš nedaří, získala zde pouze osm bodů z devíti utkání a v tomto směru už je na tom v celé soutěži hůře pouze Aston Villa.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Olsson, Brunt - Gardner, Fletcher, Evans, Morrison, Sessegnon - Berahino
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett - Colback, Anita - Sissoko, de Jong, Wijnaldum - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - AFC Bournemouth  (pondělí 18:30)
Bláznivý kolotoč Premier League pokračuje a pouze dva dny od posledních zápasů je na řadě další kolo. S rozdílnými pocity do něj vstoupí Arsenal a Bournemouth, dva celky z opačných pólů tabulky. Zatímco o titul bojující Kanonýři však na Boxing Day utrpěli ostudný debakl, sestupu vyhnuti-chtiví Cherries navázali na zlepšenou formu a pošesté v řadě neprohráli. Tentokrát dokonce s čistým kontem.

Na udrženou nulu naráží především proto, že v utkání s Crystal Palace předvedli poměrně paradoxní výkon. Jindy rozhýřené a romanticky či naivně útočící (a hlavně bránící) mužstvo nedovolilo Eagles jednu jedinou střelu na gólmana Boruce - a ani Bournemouth nebyl kdovíjak úspěšný. Bezgólová remíza je navíc první po 29 ligových duelech.

Svěřenci Eddieho Howea však rozhodně nemají důvod věšet hlavy. Už ona zmíněná šestizápasová šňůra bez porážky je pro absolutního nováčka Premier League s úctyhodná, obzvlášť s ohledem na ne úplně ideální finanční podmínky týkající se především zázemí. Jedenáctitisícový stánek - nejmenší v historii novodobé ligy - nenahrává výrazným příjmům, což se podepsalo i na úsměvné pokutě za porušení FFP.

Zpátky ale k Arsenalu. Tým ze severního Londýna měl dokonalou příležitost ujmout se vedení v Premier League, jelikož Leicester po deseti zápasech "konečně" prohrál. Wengerova parta ale na neoblíbené southamptonské půdě inkasovala ostudný debakl 0:4, který je nejhorší porážkou od šíleného kanára s Chelsea jednadvacet měsíců zpátky.

Je to navíc takřka na den přesně rok od posledního zápasu v Souhtamptonu, který Arsenal také prohrál bez toho, aby si v utkání kdovíjak čuchnul. Takhle těžký direkt je však šokem i pro ty, co se ztrátou tak trochu počítali. Teď se musí Özil, Koscielny a spol. rychle vrátit do střízlivého stavu a zodpovědně se postavit k dalšímu utkání. Další ztráta by je mohla vyvést z pohody na nepřijatelný časový úsek.

Žádné čerstvé zranění ani jeden z týmů neeviduje, je však otázkou, zda se některý s manažerů uchýlí k alespoň částečné rotaci. Lepší podmínky k tomu má určitě Eddie Howe, jelikož Arséne Wenger se (jako obvykle) potýká s početnou marodkou.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Chambers, Ramsey - Oxlade-Chamberlain, Özil, Walcott - Giroud
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Surman - Ritchie, Gosling, Arter, Stanislas - Murray
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Chelsea FC  (pondělí 18:30)
Jen necelé dva dny po posledním utkání se Chelsea vydává k další ligové štaci. Bláznivý vánoční program zavede novopečené svěřence Guuse Hiddinka na Old Trafford, jehož návštěvníci strádají podobně jako ti ze Stamford Bridge. Jindy velkolepý souboj o titul je dnes setkáním dvou ztrápených klubů, jež doufají v oprášení své zašlé slávy.

Chelsea se vydává na novou éru, éru bez Josého Mourinha, kterého nahradil další muž, jenž načíná v Londýně druhou štaci. Guus Hiddink však nezahájil angažmá úplně optimálně, neb v domácím utkání s Watfordem uhrál jen bod za remízu 2:2. Mrzet může především neproměněná penalta Oscara deset minut před koncem, jež by zcela otočila výsledek.

Blues potopily chyby defenzivních hráčů - celý podzim nevalný Nemanja Matić zavinil neobratně pokutový kop, zatímco pasivní bránění Garyho Cahilla dovolilo skórovat Ighalovi. I přesto však lze po odchodu Mourinha najít určité zlepšení - a to především po individuální stránce některých hráčů. To se zároveň nelíbí řadě příznivců Chelsea, kteří nařknuli své fotbalisty ze zrady bývalého manažera.

Dlouhodobá krize zanesla loňského šampiona až na patnácté místo, odkud ne a ne uprchnout. Dost možná ještě větší mizérie však aktuálně trápí Manchester United. Red Devils sice drží na šestém místě tříbodovou ztrátu na pozice v Lize mistrů, jenže v Premier League momentálně vedle Aston Villy a Sunderlandu není slabšího celku.

Svěřence Louise van Gaala sužuje velký odliv sebevědomí - tedy aspekt, jenž do značné míry způsobil katastrofální sérii i u Chelsea. Ani ta však v dobách největšího posměchu neprohrála čtyři soutěžní utkání v řadě a nevypadla z Ligy mistrů. Čtyřikrát za sebou ostatně hrdý Manchester United neprohrál už 54 let. Pozice holandského manažera je už nyní bezútěšná - jen vítězství jej může v křesle udržet - ale nejspíš ani to ne.

Vraťme se v čase do dob, kdy oba celky ještě patřily k obávaným protivníkům pro kohokoli v Anglii. Chelsea je v posledních letech o poznání úspěšnější ve vzájemných zápasech, ve všech soutěžích nepodlehla United osmkrát v řadě, přičemž hned pětkrát zvítězila. Lépe zvládla i ten nejčerstvější střet, v dubnu doma udolala Rudé ďábly 1:0 gólem Edena Hazarda.

Nad belgickým kouzelníkem se letos stahují temná mračna a nad jeho dnešním startem drobný otazník. Totéž platí i pro Loïca Rémyho, což je problém především proto, že Diego Costa stojí za karty a Falcao nemá dostatečnou kondici. Mimo hru je pak zcela jistě Cesc Fábregas, jenž podle nejnovějších zpráv do Manchesteru vůbec neodcestoval.

United se budou v šlágru muset obejít bez dlouhodobě zraněných Antonia Valencii, Luka Shawa a Marcose Roja. Nezahraje si ani Jesse Lingard a nejspíš ani Matteo Darmian. Po karetním trestu se naopak vrací Bastian Schweinsteiger.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Jones, Smalling, Blind - Schweinsteiger, Carrick - Mata, Fellaini, Martial - Rooney
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Zouma, Terry, Azpilicueta - Mikel, Matić - Willian, Oscar, Pedro - Rémy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Southampton FC  (pondělí 18:30)
Velká euforie nyní panuje na St. Mary’s Stadium, kde na Boxing Day tamní Southampton opravdu velkolepě ukončil sérii špatných výsledků a jednoznačně přejel Arsenal, jednoho z kandidátů na titul. Také v posledním ligovém kole na Saints čeká soupeř z Londýna, konkrétně zajíždí na Boleyn Ground.

West Ham stále drží poměrně neuvěřitelnou sérii, od začátku listopadu všechny jejich zápasy kromě duelu s Tottenhamem (prohra 4:1) skončili remízou. Naposledy Hammers přivezli bod z půdy poslední Aston Villy a ačkoliv již pětkrát v řadě neprohráli, jejich fanoušci by si již určitě přáli vítězství. Manažer Slaven Bilić se však musí potýkat s velkou marodkou. "Momentálně máme hodně omezené možnosti, proto chci své hráče za to, jak to zvládají, pochválit," řekl chorvatský kouč.

Na listině zraněných se stále nachází Manuel Lanzini, Andy Carroll, Victor Moses, Dimitri Payet, Winston Reid a Diafra Sakho. Víkendové utkání s Villans navíc nedohráli ani obránci Aaron Cresswell a James Tomkins. "Doufáme, že budou moci hrát. Není to nic vážného, ale problém je, že zápas přichází příliš brzy," prozradil Bilić s tím, že o nasazení těchto dvou hráčů se rozhodne až těsně před výkopem. "U Lanziniho s Carrolem spíše jen doufáme, než že by jejich start byl pravděpodobný," dodal.

To Southampton má na marodce pouze Graziana Pellého s Cédricem Soaresem. Oba hráči byli ovšem při klání s Gunners výborně zastoupeni. Pravý bek Cuco Martina se blýskl povedenou trefou ze střední vzdálenosti aspirující na gól měsíce, Shane Long na hrotu překonal Petra Čecha dokonce dvakrát. Ronald Koeman však vyzdvihoval především kvalitní defenzivu. "Pokud udržíme úroveň bránění, budeme mít dostatek možností opět vyhrát," myslí si.

"Bude to dobrý test, protože West Ham disponuje silným týmem. V poslední době sice mají trochu problém vyhrávat, nicméně již pětkrát za sebou neprohráli, což dostatečně vypovídá o tom, že je těžké je porazit," uvedl nizozemský lodivod, který se vrací na místo, kde zaznamenal své první vítězství na lavičce Saints. "Boleyn Ground je krásný stadion a máme na něj dobré vzpomínky. Těším se a zároveň bych chtěl poděkovat našim fanouškům, kteří nás skvěle podporují nejen doma, ale i venku," dodal Koeman.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Tomkins, Collins, Ogbonna, Cresswell - Kouyaté, Song, Noble - Antonio, Valencia, Zárate
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Martina, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Clasie, Wanyama - Ward-Prowse, Mané, Davis - Long
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City18115237:2538
2.Arsenal FC18113431:1836
3.Manchester City18112537:2035
4.Tottenham Hotspur1888231:1432
5.Crystal Palace1893623:1630
6.Manchester United1885522:1629
7.Watford FC1885523:1829
8.Liverpool FC1876521:2227
9.Everton FC1868432:2426
10.West Ham United1868426:2226
11.Stoke City1875616:1626
12.Southampton FC1866625:2124
13.West Bromwich Albion1855817:2420
14.AFC Bournemouth1855822:3220
15.Chelsea FC1854923:2919
16.Swansea City1846816:2418
17.Norwich City1845920:3217
18.Newcastle United1845919:3317
19.Sunderland AFC18331219:3712
20.Aston Villa18151215:328

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2763)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele