Pohár UEFA souhrn odvet - 3. kolo

21.02.2008, 19:13, aktualizováno 22.02.2008, 00:35
Komentáře a souhrny
Odvety třetího kola Pohár UEFA se obešly bez větších překvapení, snad až na zaváhání dvou španělských týmů - Atlético vypadlo s anglickým Boltonem, na úkor Villarrealu postupuje Zenit. V soutěži pokračují například Bayern, Marseille, Fiorentina, Eindhoven, Brémy nebo lisabonské duo Sporting a Benfica. Loučí se třeba Bordeaux, a také Slavia, která jen remizovala na hřišti Tottenhamu.

Bayer Leverkusen - Galatasaray SK 5:1

21.02.2008 17:00

Góly: 12. Sergej Barbarez, 13. Stefan Kießling, 22. Sergej Barbarez, 55. Karim Haggui, 61. Bernd Schneider (pen.) - 87. Ahmed Barusso (pen.)

První zápas: 0:0, postupuje Bayer Leverkusen

Bayer nepřipustil po bezbrankové remíze, kterou si přivezl z Istanbulu, žádné překvapení. S Galatasarayem si pohrál jako kočka s myší. Svého soupeře po rychlých třech gólech z prvního poločasu zlikvidoval dalšími dvěma přesnými zásahy z 55. a 60. minuty. Hosté dokázali proměněnou penaltou pouze korigovat na konečných 1:5.

Tureckému velkoklubu nepomohlo k úspěchu ani více jak 5000 vlastních fanoušků, kteří s týmem do Německa odcestovali. Domácí fotbalisté se ujali vedení už po úvodních jedenácti minutách. Po centru Kiesslinga se prosadil hlavou zkušený kanonýr Barbarez. Galatasaray se pořádně ještě ani nevzpamatoval a už lovil míč ze své sítě podruhé. Po nádherném pasu za obranu se dostal balón ke Kiesslingovi, jenž bez větších problémů prostřelil gólmana Orkuma Usaka a skóroval již pošesté v pohárové Evropě. Barbarez opět udeřil ve 22. minutě. Po rohovém kopu napřáhl z voleje a z deseti metrů propálil vše, co mu stálo v cestě.

Hostující kouč Karl-Heinz Feldkamp poslal do druhého poločasu brazilského středopolaře Lincolna, který měl týmu pomoct především směrem dopředu. Jakékoliv naděje o vyrovnání vzal ale istanbulskému celku už v 55. minutě Haggui. Leverkusen se v dnešním zápase fotbalem přímo bavil a i přesto, že už vedl 4:0, nepřestával útočit, což se mu také vyplatilo. Domácí fanoušky opět rozvášnil o pět minut nato německý reprezentant Schneider. Galatasaray už dokázal pouze z penalty snížit.

Bayer se tak může ve čtvrtfinále těšit na Hamburk.

Více informací k zápasu

Hamburger SV - FC Curych 0:0

21.02.2008 17:00

Góly: -

První zápas: 3:1, postupuje Hamburger SV

Ve velice nudném utkání branka nepadla, a tak do další fáze Poháru UEFA postupuje Hamburk, který dokázal v prvním zápase vyhrát na hřišti Curychu 3:1.

Obraz hry prvních dvaceti minut vypadal následovně: Hamburk se držel hlavně na své půlce, snažel se držet míč na svých kopačkách a do útočení se pouštěl jen zřídka. Hosté na tom byli ještě hůře, jelikož si nebyli schopni ani přesně přihrát.

První vážnější šance se tak odehrála až ve 21. minutě, kdy zcela volný Trochowski trefil z penaltové značky jen obránce hostů. Poté opět přišla velice hluchá fáze, za zmínku stojí snad jen jedna standardní situace hostů, ta však byla zakončena velice nepřesně.

Před koncem poločasu měl ještě šanci Benjamin, ale nechtěl utkání příliš pomoci a svou šanci také neproměnil. Do šaten se tedy šlo za stavu 0:0. Do druhé půle nastoupili hosté s jednou změnou. Místo Tica nastoupil Konde, ale hra se příliš nezměnila. Vypadalo to na předzápasové prognózy, že se HSV šetří na víkendové utkání s Bayernem.

V 71. minutě měli svou první šanci hosté. Tahirovic nikým nehlídán jen přestřelil branku Franka Rosta. O dvě minuty později už začali odcházet první fanoušci a to zcela poprávu. Je to smutné, ale do konce zápasu se již nic nestalo, a tak na světelné tabuli zůstal i po devadesáti minutách výsledek 0:0.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Olympique Marseille 2:0

21.02.2008 17:30

Góly: 39. Aleksandr Pavlenko, 85. Roman Pavljučenko

První zápas: 0:3, postupuje Olympique Marseille

Marseille si do Moskvy přivezla vedení 3:0 a jen málokdo očekával, že boj o postup bude ještě velké drama. Spartak se totiž nechtěl vzdát, jenže třetí vyrovnávací gól už vstřelit nedokázal, díky čemuž mu po zápase zůstali jen oči pro pláč. Naopak francouzští hosté mohou slavit tvrdě vydřený postup mezi šestnáct nejlepších.

Domácí fotbalisty poslal do vedení pár minut před přestávkou Pavlenko, druhý gól přidal až v 85. minutě Pavljučenko. Marseille sice nepředvedla výkon, kterým se ve většině zápasech roku 2008 prezentuje, ale moc jí to mrzet nemusí.

Hostujícímu trenérovi Geretsovi zkomplikovalo plány už v 9. minutě nucené střídání záložníka Charlese Kaboreho. Chorvatský gólman Stipe Pletikosa ve službách Spartaku musel poprvé zasahovat už o minutu později. Se střelou Valbueny k tyči si ale poradil. Marseille byla v úvodu o poznání aktivnějším týmem. Ovšem neujala se ani střela Djibrila Cisseho, jenž pro změnu mířil jen těsně nad. Naopak tým Radoslava Kováče a Martina Jiránka udeřil hned z první vetší příležitosti. Přesnou střelou se prosadil Pavlenko.

Spartak vstoupil do druhé půle více než impozantně. Ale ze svého tlaku nedokázal dlouhou dobu nic vytěžit. Marseille častokrát musel zachraňovat až gólman Steve Mandanda. Moskevský klub se opět prosadil pět minut před koncem. S pomocí tyče zvýšil vedení na 2:0 Pavljučenko. To bylo ovšem ze strany domácích vše.

Více informací k zápasu

Panathinaikos FC - Rangers FC 1:1

21.02.2008 18:00

Góly: 12. Giannis Goumas - 81. Nacho Novo

První zápas: 0:0, postupuje Rangers FC

Glasgowští Rangers díky vstřelené brance na půdě soupeře nakonec pokračují v Poháru UEFA dále. Po bezbrankové remíze ve Skotsku a brzkém vedoucím gólu byl sice po celé utkání blíže postupu Panathinaikos, deset minut před koncem ale vstřelil postupový gól na konečných 1:1 Novo.

Už od prvních minut byli hosté na bouřlivém Apostolos Nikolaidis pod tlakem domácího Panathinaikosu. Gólově čelit dokázali pouze do 12. minuty, kdy otevřel skóre Giannis Goumas. Na konci povedeného útoku si kapitán domácích zpracoval míč na prsou a po otočce úspěšně zakončil – 1:0. Krátce nato mohl Goumas vedení navýšit, tentokrát ale zasáhl hostující brankář McGregor a následný opětovný pokus poslal Ivanschitz vedle. Domácí si byli vědomi svého náskoku, a tak se soustředili spíš na defenzivu, přesto častou střelbu stále udržovali hostující pozornost daleko od své brány. Za nevýrazné hosty to zkoušeli Culleár, Novo a Adam, ani jeden z nich svůj náznak šance nedotáhl.

Jestliže v první půli dominoval Panathinaikos, tak po změně stran byla hra už více vyrovnaná, přesto se do šancí dostávali více domácí. Nejprve se skvěle hrající Goumas hlavičkou neprosadil a když po zblokované Ivanschitzově střele v koncovce selhal Mattos, vycítili šanci hosté. Nejprve Boyd a po něm Novo ještě neuspěli, ale v 81. minutě se Rangers vyrovnávacího gólu dočkali. Střídající Burke zprava vyzval Nacha Nova a ten se v koncovce nemýlil – 1:1. Opaření domácí se už jen zmohli na hlavičku Goumase, stav se už ale nezměnil, a tak se Rangers mohou radovat z postupu do osmifinále, kde narazí na lepšího z dvojice Brémy – Braga.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Aberdeen FC 5:1

21.02.2008 18:45

Góly: 12. Lúcio, 36. Daniel van Buyten, 71. Lukas Podolski, 77. Lukas Podolski, 85. Mark van Bommel - 83. Steve Lovell

První zápas: 2:2, postupuje Bayern Mnichov

Bayern neponechal nic náhodě a na domácí půde Aberdeen jasně zdolal. Potvrdil tak svou roli favorita a jde dál.

Už od začátku bylo vidět, že chtějí domácí svým fanouškům předvést krásnou podívanou. Ve 2. minutě Podolski, který dostal šanci před Klosem, ještě střílel do tyče. O deset minut později ale šel Bayern již do vedení. Lucio se chopil rozehrávky přímého kopu a z dobrých dvaceti metrů nedal hostujícímu gólmanovi šanci.

Bayern hrál naprosto výborně, dařily se mu kombinace, hra měla spád a diváci se určitě bavili. Aberdeen oproti tomu neměl moc šancí se předvést, hráči většinou jen běhali za domácími borci.

Ve 36. minutě zvýšili bavorský klub své vedení, trefil se i druhý stoper - Daniel van Buyten. Po centru Kroose se Belgičan dostal nejvýšše a hlavou zvýšil – 2:0. Před poločasem orazítkoval ještě tyč Lucio.

Druhá půle vypadala z pohledu domácích ještě lépe. Bylo to takové tréninkové bago, Aberdeen vůbec nestíhal. V 71. minutě se konečně dočkal Lukas Podolski dlouho očekávaného gólu. Klose, který vystřídal Toniho, vystřelil, Langfield míč neudržel a pohotový Podolski jej doťuknul do branky.

Aby toho nebylo málo, tak o šest minut později mladý útočník opět slavil. Schweinsteiger prodloužil míč na Podolskiho a ten hlavou rozvlnil síť již počtvrté. V 80. minutě přišel na hřiště Lovell a právě jemu se podařilo po třech minutách pobytu na hřišti snížit na 1:4 z pohledu hostů. Zůstal úplně sám na zadní tyči a neměl problém doklepnout míč do branky.

Gólový účet však nekončil. V 85. minutě napřáhl van Bommel a nádhernou střelou vymetl růžek branky – 5:1. Do konce utkání se už nic nestalo, Bayern vyhrál zaslouženě 5:1. Nyní si počká na to, zda jeho dalším soupeřem bude Bordeaux nebo Anderlecht.

Více informací k zápasu

Getafe CF - AEK Atény 3:0

21.02.2008 20:45

Góly: 45. Esteban Granero, 82. Cosmin Contra (pen.), 84. Braulio

První zápas: 1:1, postupuje Getafe CF

Španělské Getafe si bez větších problémů poradilo s AEK Atény, po remíze 1:1 v Řecku doma vyhrálo 3:0 a zajistilo si postup do osmifinále.

Hosté šli do zápasu s vědomím, že musí skórovat, ale hned od začátku to měli velmi těžké, tempo zápasu začali diktovat Španělé. Pár náznaků šancí si sice fotbalisté AEK v úvodu vytvořili, ale brankáře Ustariho vážněji neohrozili. Naopak domácí postupně nabírali na síle a před odchodem do kabin se ujali vedení. Zprava centroval Pablo Hernandez, ve vápně si míč našel 20letý záložník Esteban Granero a hlavou mířil přesně - 1:0.

Ani po přestávce se nic moc nezměnilo, Getafe dál kontrolovalo hru, přestože se hosté stále snažili se skóre něco udělat, jeden gól jim stačil k prodloužení. Jejich snahu ale osm minut před koncem utnul opět Granero. Z přímého kopu sice trefil jen břevno, ale opět vybojoval míč a ve vápně jej nedovoleně zastavil Tamanda. Nařízenou penaltu bezpečně proměnil Cosmin Contra - 2:0.

Ani to ještě nebylo všechno, třešničku na dort domácí přidali hned za dvě minuty. Contra se změnil v nahrávače, po jeho načasované přihrávce se zblízka prosadil Braulio a stanovil na konečných 3:0 pro Getafe.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Bolton Wanderers 0:0

21.02.2008 20:45

Góly: -

První zápas: 0:1, postupuje Bolton Wanderers

Jeden z možných černých koní Poháru UEFA je ze hry. Atlético Madrid nedokázalo smazat jednogólové manko z prvního zápasu a po remíze 0:0 končí. Do dalšího kola postupuje anglický Bolton.

Angličané přijeli s jednogólovým náskokem a na Stadionu Vicente Calderóna jej hodlali udržet až do závěrečného hvizdu. Favoritem byli domácí borci, ale jako první zahrozili hosté. Stelios Giannakopoulos prověřil v desáté minutě připravenost Abbiatiho. Ten byl na místě a vyrazil nad břevno. Atlético sázelo hlavně na spolupráci dvojice špílmachrů Maxi Rodrigueze a José Antonia Reyese. Nicméně v barvách Boltonu pracoval ve středu hřiště téměř strojově dokonle dvojblok Cahill - O'Brien a tak se očekávaný nápor nekonal.

Jedinou gólovou šanci domácích měl Luis Garcia. Bývalý hráč FC Liverpool však střílel vysoko nad. Jinak se hra odvíjela v poklidném tempu. Do tlaku se domácí dostali až v poslední desetiminutovce, ale spolehlivě pracující obrana Boltonu toho na Jussi Jääskeläinena pustila jen velmi málo. Potrestaný Segio Agüero chyběl červenobílým určitě víc než se čekalo a i díky jeho neúčasti se Bolton mohl postarat o jedno z překvapení tohoto kola.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Zenit Petrohrad 2:1

21.02.2008 20:45

Góly: 75. Guillermo Franco, 90. Jon Dahl Tomasson - 31. Pavel Pogrebnjak

První zápas: 0:1, postupuje Zenit Petrohrad

Zápas napínavý až do samého konce byl k vidění ve Villarrealu. Domácí vstupovali do odvety proti Zenitu Petrohrad bez vstřeleného gólu a s jedním obdrženým. Tím pádem nemohli pomýšlet na nic jiné, než na výhru. Domácí diváci strnuli ve 30. minutě, když Pogrebnjak poslal hosty do vedení. Villarreal se snažil, Franco v 74. minutě vyrovnal, v nastavení se trefil Tomasson, ovšem na postup to nestačilo.

Villarreal vstoupil do utkání velmi dobře a Rossi s Tomassonem ihned zkusili štěstí, ani jedna střela ale na bránu nezamířila. Rusové hráli v obraně bezchybně a nepouštěli svého soupeře do větších příležitostí. Ve 24. minutě byl poprvé vidět také Čech Radek Šírl, dostal žlutou kartu za faul na Rossiho. Hráči Villarrealu měli sice míč prakticky stále na svých kopačkách, ovšem po půlhodině hry přišel nečekaný gól, kterým zajistil Pogrebnjak vedení Zenitu. Diego Lopez odhlavičkoval míč jen k Šírlovi, od kterého se dostal k Pogrebnjakovi a ten stanovil vedení 1:0 pro Zenit. Villarrealu chvíli trvalo, než se po inkasovaném gólu vzpamatoval, čehož málem využil Aršavin.

Villarreal tak měl těžký úkol, potřeboval ve druhé půli vstřelit tři góly, které by mu zajistily postup. Pellegrini přivedl na hřiště Mexičana Franca, namísto Josica, chtěl tak posílit útok. Hned tři minuty po začátku poločasu usnadnil Villarrealu práci Širokov, jenž dostal druhou žlutou kartu a poroučel se do kabin. Villarreal do druhé půle doslova vlétl a výsledkem toho byla střela Tomassona, která zamířila jen těsně mimo bránu. Zenit hrál hlavně na obranu, ovšem v 74. minutě už nestačil na Franca, který se z jedenácti metrů od brány nemýlil a vyrovnal na 1:1.

Zenit přesto dál bránil a hrál tvrdým stylem. V 82. minutě hry dostal Radek Šírl druhou žlutou a následně červenou kartu. Stal se tak druhým vykartovaným hráčem hostí, kteří museli dohrával v devíti lidech. V nastavení ještě vykřesal naději pro Villarreal Tomasson, ovšem navíc už španělský klub nestačil. Villarreal vyhrál nad Zenitem 2:1, přesto se s Evropou pro tento rok loučí. Petrohrad díky vstřelené brance na hřišti soupeře postupuje dále.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - RSC Anderlecht 1:1

21.02.2008 20:45

Góly: 71. Fernando Cavenaghi - 34. Thomas Chatelle

První zápas: 1:2, postupuje RSC Anderlecht

Bordeaux nedokázalo na domácím hřišti zvítězit a z Poháru UEFA je vyřazeno. Anderlecht v minulém týdnu zvítězil doma 2:1 a dnes uhrál na francouzské půdě remízu 1:1. Ve velmi ostrém utkání padlo deset žlutých a dvě červené karty. Do sprch museli v obou případech hráči Bordeaux.

Domácí byli namlsaní vysokým ligovým vítězstvím nad Monakem 6:0 a do zápasu vstoupili lépe. V páté minutě střílel Obertan, ale Zítka v brance hostů neměl problém míč chytit. Anderlecht v první půli vystřelil na branku pouze dvakrát, ale i to mu stačilo, aby se ujal vedení. Po půlhodině hry našla Akinova přihrávka Chatelleho, který poslal hosty do překvapivého vedení.

V druhém poločase domácí tým přidal na tempu a dostal se do několika slibných příležitostí, největší z nich měl Cavenaghi, ale brankáře hostů nepřekonal. Ten stejný hráč se ale branky nakonec dočkal, v 71. minutě střelou k tyči vyrovnal na 1:1.

Naděje Bordeaux na vstřelení druhé branky a vynucení si alespoň následného prodloužení zhasla o minutu později, když byl vyloučen Tremoulinas. 180 sekund před závěrečným hvizdem dostal červenou kartu také Chalme a poslal Bordeaux do devíti mužů na hřišti.

Anderlecht se v dalším kole utká s velice těžkým soupeřem, kterým není nikdo jiný než Bayern Mnichov.

Více informací k zápasu

Helsingborgs IF - PSV Eindhoven 1:2

21.02.2008 20:45

Góly: 81. Leandro Castán - 47. Mike Zonneveld, 65. Danko Lazović

První zápas: 0:2, postupuje PSV Eindhoven

PSV Eindhoven neponechal nic náhodě a i v odvetném zápase proti švédskému Helsingborgu dokázal zvítězit. Holanďané vedli po hodině hry už 2:0, za domácí stačil deset minut před koncem snížit Castan na konečných 1:2. PSV tak postupuje do dalších bojů Poháru UEFA, kde se střetne s Tottenhamem.

Byl to právě hostující tým, který diktoval tempo hry. V prvních dvaceti minutách doslova domácím nepůjčil míč a vytvořil si několik nadějných šancí, které ale nedokázal proměnit v gól. První poločas tak skončil bez branek.

Všechno podstatné se odehrálo ve druhé půli. Eindhoven poslal do vedení ve 47. minutě Zonneveld, který tvrdou ranou propálil gólmana Anderssona. Tento gól vlastně ukončil postupové ambice Helsingborgu, domácí tým by totiž musel vstřelit čtyři branky, aby se probojoval mezi nejlepších 16 týmů Poháru UEFA.

S chutí hrající hosté přidali druhý gól po hodině hry, když se trefil Lazovič. Domácí měli na kopačkách snížení o několik minut později, ale Larsson a následně Omotoyossi své šance zahodili. Čestého úspěchu se Helsingborg dočkal devět minut před koncem, Castan upravil skóre zápasu na konečných 1:2 v neprospěch švédského klubu.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Slavia Praha 1:1

21.02.2008 20:45

Góly: 7. Jamie O'Hara - 51. Matej Krajčík

První zápas: 2:1, postupuje Tottenham Hotspur

Fotbalisté Slavie se jako poslední český zástupce rozloučili s účinkováním v letošním ročníku evropských pohárových soutěží. Pražané v dnešní odvetě třetího kola Poháru UEFA sice remizovali na hřišti Tottenhamu 1:1, ale protože před týdnem doma prohráli 1:2, z postupu se radoval soupeř. Slávisté ovšem byli favoritovi vyrovnaným protivníkem a od prodloužení je dělilo pár centimetrů po Střihavkově tyči.

V obou sestavách došlo oproti prvnímu souboji před týdnem v Praze k několika změnám. Oba trenéři vyměnili brankáře: namísto domácího Černého postavil Juande Ramos po delší pauze anglického reprezentanta Robinsona, Vaniaka v brance Slavie vystřídal Vorel. Jen na lavičku Tottenhamu usedli ještě Jenas, Malbranque a Keane. V sestavě Slavie Krajčík nahradil Tavarese a na hrotu útoku se objevil opět osamocený Střihavka.

A byl to právě jeden z nových hráčů O'Hara, který již v sedmé minutě napřáhl těsně za hranicí velkého vápna, jeho ránu nešťastně tečoval Latka a brankář Vorel se jen díval, jak míč skončil v jeho síti. Vstup do zápasu tak Pražanům v letošní sezoně v pohárové Evropě nevyšel již počtvrté; v úvodní desetiminutovce inkasovali v Seville, na Arsenalu i v obou zápasech s Tottenhamem.

V 21. minutě nechal rozhodčí ve středu hřiště bez povšimnutí faul na Černého, míč se dostal k Huddlestoneovi a po jeho tvrdé ráně míč skvěle vyrazil Vorel. Dobíhajícímu Lennonovi dorážka nevyšla a brankář Slavie míč ukryl do své náruče. O dvě minuty později pálil O'Hara z úhlu po zemi, naštěstí pro slávisty poslal svou ránu těsně vedle vzdálenější tyče.

Hostující fotbalisté ale rozhodně nehráli tak ustrašeně jako v prvním zápase na Strahově. Soupeře se snažili aktivně napadat, nešetřili důrazem, ovšem proti rázné obraně "Kohoutů" se těžko prosazovali a brankáře Robinsona prakticky neohrozili. Naopak na druhé straně v 28. minutě po centru O'Hary zaváhal Vorel a hlavičkující Bent jej přehodil. Diváci již jásali, ale míč se odrazil od břevna zpět do pole.

Po půlhodině měl slibnou šanci po ruce jednoho z domácích hráčů Kalivoda, ale trestný kop z dvaceti metrů poslal vysoko nad branku Tottenhamu. O minutu později byla Slavia vyrovnání ještě blíž: průbojný Černý se prodral přes dva obránce a s jeho přízemní tvrdou ranou měl Robinson velké problémy. Zkrotil ji až napodruhé.

Do druhé půle posílil slávistickou ofenzivu Ivana a k radosti domácích příznivců vyběhl na hřiště i jejich miláček Keane. Právě on byl v 49. minutě u rychlé akce londýnského celku; po jeho narážečce na nabíhajícího Lennona ale stačil míč v posledním momentu ukopnout do zámezí vracející se Krajčík.

Naprosto nečekaně pak udeřilo z protiútoku na druhé straně: po centru Pudila na sebe Střihavka navázal dva obránce a do volného prostoru nabíhající Krajčík změnil před Robinsonem směr míče - 1:1. Slavia po gólu ještě více ožila a hrála s domácími naprosto vyrovnanou partii.

V 62. minutě po centru agilního Černého na zadní tyč vrátil Brabec balon zpět před branku k Dřížďalovi, jenže ten z několika metrů hlavičkoval jen do Robinsonových rukavic. Nebezpečné okamžiky se střídaly před oběma brankami, ale k blíže k vedoucímu gólu měla překvapivě Slavia.

V 67. minutě ji dělilo od prodloužení jen pár centimetrů. Po hlavičce Pudila střílel z otočky Střihavka a gólman Robinson mohl poděkovat dobře postaveným tyčím.

A Pražané se dál mocně hnali za druhým gólem. V 74. minutě Ivanův trestný kop jen s námahou vyrazil Robinson na roh, čtyři minuty nato srazili Ivanovu ránu domácí beci a do opakované střely Krajčíka se stačil v poslední chvíli vložit Kaboul.

Rozhodnout ovšem mohli i Angličané, sedm minut před koncem vypálil Bent a Latkou zblokovaný míč se odrazil od břevna slávistické branky. Tottenham se přesto musel strachovat o postup až do závěrečného hvizdu a vůbec se nerozpakoval kouskovat hru; O'Hara dokonce dostal žlutou kartu za zdržování. Slavia se tak rozloučila s pohárovou Evropou se ctí.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Rosenborg BK 2:1

21.02.2008 20:45

Góly: 38. Fabio Liverani, 81. Daniele Cacia - 88. Yssouf Koné

První zápas: 1:0, postupuje ACF Fiorentina

Fiorentina potvrdila dobrou výchozí pozici a hladce si dokráčela pro postup mezi nejlepší šestnáctku. Rosenborg už postupem do jarních bojů překvapil a na další senzaci tentokrát neměl.

Po výhře 1:0 v Norsku byli domácí jasnými favority i pro odvetu. V úvodu zápasu nadělal brankáři Jarsteinovi starosti centr Mutua. V 18. minutě to zkoušel na druhé straně z dálky Tettey, ovšem střílel nad branku. V 38. minutě se poprvé pohulo skóre. Liverani, který kvůli zranění zmeškal první zápas, uklidil míč po spolupráci s Donadelem do pravého dolního rohu branky.

Rosenborg měl slušnou šanci na vyrovnání po hodině hry. Per Ciljan Skjelbred však jiskru naděje pro Nory nevykřesal, protože z 11 metrů střílel vedle levé tyče domácí brány. V 81. minutě si Fiorentina pojistila svou místenku mezi poslední šestnáctkou. Střídající Cacia napálil po centru Pasquala zblízka míč pod břevno Jarsteinovy branky. Dvě minuty před koncem se Rosenborg dočkal alepoň čestného úspěchu. Po centru Slováka Sapary se prosadil hlavou Koné.

Více informací k zápasu

Everton FC - SK Brann 6:1

21.02.2008 21:00

Góly: 36. Yakubu Aiyegbeni, 41. Andrew Johnson, 54. Yakubu Aiyegbeni, 70. Mikel Arteta, 72. Yakubu Aiyegbeni, 90. Andrew Johnson - 60. Petter Moen

První zápas: 2:0, postupuje Everton FC

Everton jasně potvrdil vítězství 2:0 z minulého týdne a postoupil mezi nejlepších šestnáct týmů Poháru UEFA. Svěřenci Davida Moyese rozstříleli norský Brann 6:1. Největší zásluhu na výhře měl Yakubu Ayegbeni, který zaznamenal hattrick.

Velké představení rozjeli Toffees až ve 36. minutě. Po přihrávce Tima Cahilla se k zakončení dostal Yakubu, jenž tvrdou ránou z hranice pokutového území otevřel skóre. Druhý zásah přišel o pouhých pět minut později, když Andrew Johnson poslal na bránu hostí slabou střelu z ostrého úhlu, která však zapadla za záda brankáře Opdala – 2:0.

Když běžela padesátá čtvrtá minuta, uvolnil Steven Pienaar přesnou přihrávkou Yakubua Ayegbeniho. Nigerijský útočník si s nabídnutou šanci poradil a střelou z uvnitř vápna zvýšil už na 3:0 pro domácí. Za dalších šest minut se branky dočkali i fanoušci norského mistra. Přímý kop Vaagana Moena mířený z třiadvaceti metrů prošel skrz bránící hráče a skončil za domácím gólmanem Timem Howardem.

To však byl ze strany Norů jediný úspěch. V sedmdesáté minutě totiž úřadovali opět domácí, přesněji klíčový hráč Evertonu Mikel Arteta. Španělský záložník si naběhl na přihrávku Stevena Pienaara a "pumelicí" zpoza vápna vsítil čtvrtý gól pro Toffees. Gólovým radovánkám však zdaleka ještě nebyl konec. Hned záhy zkompletoval Yakubu Ayegbeni svůj hattrick, když zužitkoval centr aktivního Pienaara a zvýšil už na 5:1. Gólový účet zápasu uzavřel svou druhou brankou v zápase holohlavý hrot Johnson, který v nastaveném čase vymetl z 23 metrů pravý horní roh Opdalovy svatyně.

Everton tak bez problémů postoupil do osmifinále, kde ho bude čekat těžší soupeř - italská Fiorentina. Mikel Arteta a spol. dnes ale každopádně dokázali, že se s nimi v letošním ročníku Poháru UEFA musí počítat.

Více informací k zápasu

FC Basilej - Sporting CP 0:3

21.02.2008 21:00

Góly: 2. Bruno Pereirinha, 41. Liédson, 51. Liédson

První zápas: 0:2, postupuje Sporting CP

Sporting Lisabon si s přehledem zajistil postup do osmifinále. Švýcarskou Basilej "vypráskal" v součtu obou zápasů 5:0.

Hostům chyběl střelec obou branek z prvního utkání Simon Vukčevčc. Ovšem, že se nespoléhají jen na jeho střelecké schopnosti, ukázali zelenobílí už ve druhé minutě. Pereirinha po přihrávce Joao Moutinha otevřel skóre a šance Basileje na postup ještě výrazněji poklesly. Přesto se domácí fotbalisté nevzdali a Eduardo po čtvrthodině z dálky vyzkoušel pozornost Patricia v brance Sportingu. Vzápětí musel Patricio likvidovat také pokus Derdiyoka. Jenže i přes veškerou snahu se domácí fanoušci branky nedočkali, a tak znovu udeřilo na druhé straně. Liedson po sérii chyb zvýšil čtyři minuty před pauzou na 2:0.

Zkorigovat výsledek mohl ještě v nastavení prvního dějství Derdiyok, avšak Patricio se znovu vytáhnul a dorážku ze šesti metrů zneškodnil. Krátce po pauze pak přišla třetí rána pro Basilej. Podruhé v utkání úřadoval kanonýr Liedson, když zblízka zavěsil pod břevno poté, co domácí obrana nedokázala odvrátit Velosův roh. Hráči Basileje mohli nakonec děkovat svému brankáři Craytonovi, že neutrpěli ještě vyšší debakl. Dvakrát si na něm vylámal zuby hostující playmaker Moutinho. V závěru ještě Ronny de Araujo nastřelil břevno, ovšem to už Sporting dávno slavil pohodový postup do osmifinále. V něm na Portugalce čeká anglický Bolton.

Více informací k zápasu

1. FC Norimberk - SL Benfica 2:2

21.02.2008 21:00

Góly: 59. Angelos Charisteas, 66. Ivan Saenko - 90+2. Ángel Di María, 90. Óscar Cardozo

První zápas: 0:1, postupuje SL Benfica

Benfica rozhodla o svém postupu v hodině dvanácté. Domácí Norimberk měl vývoj utkání pevně ve své moci, po 65 minutách hry vedl 2:0 a kráčel za postupem. Hosté ale v 90. minutě vstřelili gól a rozesmutněli 42 tisíc diváků na stadionu. Otřesený Norimberk poslal definitivně do kolen Di Maria a zařídil remízu 2:2.

Hosté byli v prvním poločase lepším týmem, brankář Norimberku Blažek se rozhodně nenudil, v páté minutě totiž pálil nebezpečně Rui Costa. Bývalý hráč AC Milán byl v první půli na hřišti nejvíce vidět, dobře mířený přímý kop si ale cestu na Blažkova záda nenašel. Domácí zahrozili po půl hodině hry, Koller vyhrál hlavičkový souboj, poslal do šance Charistease, ale ten trefil jen gólmana hostů.

Druhou půli začal Norimberk velmi dobře, Galáskův přímý kop ještě Quim zneškodnil, o několik minut později byl ale krátký na chladnokrevné zakončení Charistease. Druhý gól přidal v 66. minutě Saenko a přiblížil domácí k branám osmifinále Poháru UEFA.

Postupový sen se domácím rozplynul v 90. minutě, během 120 sekund hosté skórovali dvakrát, když se trefili náhradníci Cardozo a Di Maria. Cesta Norimberku do dalších bojů v pohárové Evropě se po tvrdém portugalském direktu sesypala jako domeček z karet.

Více informací k zápasu

SC Braga - Werder Brémy 0:1

21.02.2008 22:30

Góly: 78. Ivan Klasnić

První zápas: 0:3, postupuje Werder Brémy

Již tři utkání v řadě nedostal Werder gól. Dva z těchto duelů sehrál v rámci třetího kola Poháru UEFA proti Braze a po výhře 3:0 z domácího prostředí si z Portugalska odváží vítězství 1:0.

Ani jeden z týmů nenastoupil v nejsilnější sestavě. Ve 14. minutě mohl řádně přiživit postupové naděje domácích Wender, jeho rána však orazítkovala pouze tyč. Wender měl i další šanci, již o pět minut později zahrávala Braga trestný kop a Wenferova hlavička proletěla jenom několik centimetrů vedle tyče.

Ve 34. minutě nastřelili brankovou konstrukci také hosté, z dvaceti metrů napřáhl Hugo Almeida a míč se zpět do hry odrazil od břevna.

Braga byla o něco aktivnější i po změně stran a Wiese se měl co ohánět. Své kvality předvedl především v 71. minutě, kdy zneškodnil obrovskou příležitost Matheus. Werder přežil šance domácí šance a v 78. minutě sám udeřil. Fotbalisté portugalského klubu špatně zahráli ofsajd systém, unikající Klasnič bez problémů obešel brankáře a poslal míč do opuštěné svatyně - 0:1.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (46)

Přidat komentář
Slejdy

leverkusen klóbrc

Reagovat
M11

5 minuta a slavka uz tece... doufam ze to nebude zase nejaka ostuda

Reagovat
smazaný uživatel

5 minuta druhého poločasu a slavka už neteče... do háje, proč jim někdo neřekne, že letos se fotbal taky hraje i v první půlce. By mě zajímalo, na co vždycky čekají. Ale aspoň že tak.

Reagovat
M11

jj mohlo byt vse jinak kazdopadne sou blizko krasnemu vysledku

Reagovat
Il Principino

Tak musíme si přiznat Tottenham je tým na jiné úrovni, ale jak s Arsenalem to snad nedopadne.

Reagovat
smazaný uživatel

tos teda moc Kyslíku s tím Atléticem nedal.. prej jednoznačná záležitost?!

Reagovat
smazaný uživatel

Matej!

Reagovat
M11

vyborne

Reagovat
M11

jejda jejda... to je skody... stihavka trefil tyc v 68 minute

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby měla Slávie více štěstí, tak první duel by skončil 2:2 a teď by vedla 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Taky to mohlo být dneska ve dvacáté minutě 2-0 a hotovo...

Reagovat
smazaný uživatel

pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Těch šancí už začíná být dost, jakto, že to tam nechce spadnout. Grrr

Reagovat
smazaný uživatel

jj ten přímák taky pěknej... škoda

Reagovat
smazaný uživatel

A další závar, to je smůla, Pepi Bican se tam nahoře chytá za hlavu, ach jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle nedrtili ani Budějovice.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No už to začíná být upracované...cože...kua, břevno, uf, mám tlak 180/130

Reagovat
smazaný uživatel

sakra skoda te tycky mohlo to byt jeste hodne zajimave,ale konecne se prestali bat hned na zacatku a hned to jinak vypadalo,bohuzel zase ta smula

Reagovat
smazaný uživatel

Ale právě, že zase ne, v prvním poločase byli proti druhýmu čajíček, jen nedělali tak průhledný chyby jako dřív a přece jen pochopili, že kolem soupeře nemůžou tančit a musejí jít do něj. Obrana celkem dobrá, gól po teči byl smolnej, ale štěstí si Vorel vybral jindy. Jenže útočnej cirkus rozjeli až po půlce a to je možná škoda. To nevadí, pěknej fotbal, dobrej bod, ani jsem to nečekal.

Reagovat
M11

Norimberk

Reagovat
smazaný uživatel

taky čumím!

Reagovat
M11

to si delaji prdel... takhle to ztratit v predposledni minute

Reagovat
M11

hmm... tak dostali jeste jeden

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem nežral, tohle už jsem dlouho neviděl ani v hokeji.

Reagovat
M11

Skoda Slavka ale chteli bysme asi moc..ale i tak... zaslouzi za dnesni vykon pochvalu

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, přesně tak, druhý poločas byl neuvěřitelný, těm kteří neviděli, doporučuji stáhnout. Vždycky jsme s váma!

Reagovat
dadoprso

to jo sice sem neviděl první půli, protože sem naivně netušil že to nepude v bedně a šel sem n aplátno do hospody ale druhou půli už sem čučel na netu a fakt škoda druhá půle fakt super, ač sem sparťan tak sem si rval vlasy když slávisti spalovali šance. Asi sem si dal v hospodě moc piv

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda přeškodoucí!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak postoupit se nepodařilo, byť minimálně prodloužení bylo nadosah (ale stejnětak i prohra), superfotbal v druhém poločase, děkuji za výkon a bod, jsem spokojen. Vzhůru za titulem, pokud bude SKS hrát takto, je rozhodnuto.

Reagovat
M11

Atletico

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

a Everton nejak slape

Reagovat
smazaný uživatel

Norimberk

Reagovat
smazaný uživatel

škoda Atletica

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel největšími překvapeními jsou vyřazení Atlética Madrid a Villarrealu !!! Rovněž ani postuip Anderlechtu nebyl až tak očekávaný. Jinak v podstatě vše podle předpokladů, hodně dvojic bylo zcela vyrovnaných. Ale třeba Ol. Marseille postoupil jen tak, tak. Zajímavostí jsou dva gólově vysoké výsledky. Samostatnou kapitolou je naše česká Slavia. Velká škoda ! Bylo to tak blízko, ukázalo se, že v pražském utkání v 1.poločase to byla chyba. Bez aktivity ve všech řadách, s přehnaným respektem k soupeři, .... Slavia to pochopila, ale jak se ukázalo, bylo už pozdě.

Reagovat
Radin

tři gólově vysoké výsledky :-))

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, jeden jsem přehlédl.

Reagovat
smazaný uživatel

frankovi pohrobci v policejních uniformách se včera v Madridu zase předvedli.........vloni ta fašistická policejní chátra řádila v Seville pří zápase s Tottenhamem - FA na ty sadisty v uniformách podala oficiální stížnost k Evropskému soudnímu dvoru....a je to tady zase........každopádně je příjemné zjištění, že těžce podprůměrný anglický Bolton stačí na "špičkové" španělské Atltetico Madrid....

Reagovat
smazaný uživatel

Vypadnutie Atlética a Villarealu ma strašne serie...Aspoň,že Zenit je sympatický team...

Reagovat
Shevchenko

Paráda!

Reagovat
smazaný uživatel

no jde vidět kvalita letecké ligy .A Anglická to je pecka 3 Uefa a 3 LM.Red Scums už nepočitám na San Siru dosstanou na pr.el

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele