Pohár UEFA preview - odvety 3. kola

21.02.2008, 10:06, aktualizováno 21.02.2008, 10:06
Previews
Šestnáct týmů si dnes zajistí postup do osmifinále letošního ročníku Poháru UEFA. Necelou třetinu z této porce mohou tvořit německé kluby, kterých je ve hře stále pět. O překvapení se na půdě Tottenhamu pokusí Slavia, porážky 0:1 z úvodních duelů budou odvracet Atletiko Madrid a Villarreal...
Bayer Leverkusen - Galatasaray SK  (čtvrtek 17:00)
První měření sil mezi Galatasarayem Istanbul a Bayerem Leverkusen skončilo nerozhodně 0:0. Tento výsledek je zrádný pro oba týmy, ale lepší výchozí pozici má německý celek. Ten vyhrál skupinu E, když ho dokázal porazit pouze Spartak Moskva. Turecký tým byl v opačné situaci, skončil třetí ve skupině H a dokázal porazit pouze Panionios Atény.

Leverkusen remizoval o víkendu 2:2 na hřišti nebezpečného Karlsruhe. V tabulce se drží na čtvrtém místě o dva body za Hamburkem. Trenérovi německého týmu Michaelu Skibbemu dělá vrásky zdravotní stav brankařské jedničky Reného Adlera. Ten se zranil ve víkendovém zápase. Naopak může počítat s Berndem Schneiderem a Karimem Hagguim. Oba již nastoupili o víkendu. "Jsme v dobré situaci. Zápas je zcela otevřený a my se musíme snažit dostat soupeře pod tlak," uvedl Skibbe. Ideální plán pro Leverkusen je rychle rozhodnout a šetřit síly na víkendový zápas se Schalke.

Galatasaray o víkendu zvítězil na hřišti Konyasporu 1:0 a v tabulce je na prvním místě o jeden bod před Fenerbahce. Galatasaray byl lepším týmem v prvním utkání, ale i díky sněhové vánici nedokázal svých šancí využít. Toho si byl vědom i kouč Karl-Heinz Feldkamp. "Byl to tvrdý zápas, měli jsme dát alespoň jeden gól," uvedl trenér hostí. Turecký tým bude vycházet za zajištěné obrany a bude se snažit chodit do rychlých protiútoků.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.75
více informací
Hamburger SV - FC Curych  (čtvrtek 17:00)
Hamburk si vytvořil dobrou výchozí pozici, když v Curychu vyhrál 3:1. Domácí se tak nemají kam tlačit. Hosté budou muset hrát dopředu, mohli bychom tedy vidět velice zajímavé utkání.

Domácí kouč Huub Stevens však upozorňuje, že jeho tým udělal teprve první krok a i odvetný zápas musejí jeho svěřenci odehrát se stejným nasazením jako utkání první. Hráči HSV si budou muset dát pozor, aby předčasně nemysleli na víkendový zápas, ve kterém nastoupí na horké půde Bayernu Mnichov.

Domácím borcům bude určitě chybět kapitán Rafael van der Vaart, dále pak Sorin a Romeo Castelen. Na zápas se určitě velice těší český záložník David Jarolím, kterému se střelecky momentálně mimořádně daří, určitě mu budeme přát, aby tomu tak bylo i proti švýcarskému celku.

FC Curych o víkendu remizoval s Basilejí 1:1 a do Hamburku jedou svěřenci Bernarda Challandese s čistou hlavou, nemají totiž co ztratit. Dá se říct, že svoje šanci si prohráli v domácím utkání a teď už mohou jen překvapit.

Od zápasu můžeme tedy očekávat, že domácí se budou snažit co nejvíce držet míč a vstřelit nějakou branku, která by jim dodala asi konečnou jistotu postupu. Hosté se budou muset trpělivě snažit hrát dopředu, kde nejspíše budou narážet na nepropustnou německou defenzívu.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Demel, Reinhardt, Mathijsen, Benjamin - de Jong, Kompany - Jarolim, Trochowski, Olic - Guererro
FC Curych - pravděpodobná sestava:
Leoni - Lampi, Barmettler, Tihinen, Stucki - Djuric, Aegerter, Chikhaoui, Abdi, Alphonse - Hassli
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.30 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Moskva - Olympique Marseille  (čtvrtek 17:30)
Po prvním vzájemném utkání se zdá být o postupujícím rozhodnuto a zápas v Moskvě na tom dost možná už nic nezmění. Marseille si totiž do ruské metropole přivezla vedení 3:0.

"Do utkání musíme vstoupit s respektem. Rozumím sice, že jsme už velmi blízko postupu, ale pokud Spartak nebudeme brát jako rovnocenného soupeře, můžeme se o ten postup sami připravit," prohlásil prezident OM Pape Diouf. "Rozhodovat mohou maličkosti. Musíme si uvědomit, že náš soupeř nemá v tomto utkání co ztratit."

Diouf ovšem nemá strach, že by výkon jeho týmu nějak ovlivnila krutá zima, která v Rusku v současnosti panuje. "Možná nám bude chvíli trvat, než si na tu zimu zvykneme, ale nemělo by nás to ovlivnit." Pro Marseille bude toto utkání už třetí v průběhu jednoho týdne, ale ani to svěřencům kouče Erica Geretse nevadí.

Spartak, jemuž nová sezóna stále nezačala, letos nepodává stabilní výkony, na což doplatil také v prvním vzájemném zápase. Celý první poločas dokázal být Marseille více než vyrovnaným soupeřem, dokonce by se dalo říct, že byl lepší. Jenže v průběhu druhé půle během sedmnácti minut hned třikrát inkasoval a z Francie si odvezl debakl.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.35 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Panathinaikos Atény - Rangers FC  (čtvrtek 18:00)
Po remíze 0:0 ve Skotsku jsou šance obou mužstev na postup stále vyrovnané. Domácí bouřlivé prostředí bude hrát pro Panathinaikos, ale pokud se Rangers podaří skórovat, postupové počty se rázem radikálně změní.

Skotskému mužstvu zajistí postup kromě vítězství také jakákoliv remíza s výjimkou 0:0. Za tohoto stavu by se prodlužovalo. Panathinaikos potřebuje k postupu vyhrát. "0:0 je nebezpečný výsledek, 1:1 nebo 2:2 by bylo samozřejmě mnohem lepší, i prohra 2:1 je lepší než 0:0," řekl kouč Panathinaikos José Peseiro po prvním utkání.

Oba celky se střetly před pěti lety v základní skupině Champions League. Rangers tehdy v Aténách uhráli remízu 1:1, ale doma, přestože vedli, podlehli 1:3. Z kádru Rangers pamatují tento dvojzápas jen brankář Allan McGregor, který ho proseděl celý na lavičce a Chris Burke, který nastoupil v odvetném zápase. Na řecké straně jsou pamětníci čtyři. Trjlístek obránců Nasief Morris, Goumas a Fyssas a také útočník Papadopoulos.

Rangers se v pohárech už sedmkrát střetli s řeckým soupeřem, ale zatím pouze jedinkrát vyhráli. Dále mají na kontě tři remízy a tři prohry. Při třech vystoupeních na řecké půdě se jim zatím podařilo vydolovat jediný bod. Panathinaikos je na tom v historické bilanci o poznání lépe. Ze čtyř zápasů proti skotským klubům má bilanci 2 vítězství a 2 remízy. Doma už navíc Panathinaikos neprohrál sedm zápasů v evropských pohárech v řadě. V šesti zápasech za sebou nedostal ani gól.

Rangers bude ve čtvrtek večer scházet útočník Jean Claude Darcheville, který si odpykává trest za vyloučení,nebezpečí karetního trestu mají před sebou Adam, Thomson a Weir.Na straně Panathinaikosu se stejná hrozba vznáší nad hlavami Simaa, Nilsona a Romera.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.35 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - Aberdeen FC  (čtvrtek 18:45)
V prvním utkání Aberdeen překvapil, když dokázal vstřelit Bayernu dvě branky. V odvetném zápase se však nedá očekávat nic podobného a očekává se hlavně ofenzivní fotbal ze strany domácích.

Domácí si ani nepřipouštějí, že by mohli z Poháru UEFA vypadnout. V neděli zvládli velice těžké utkání na půde Hannoveru. Hlavní zásluhu na této výhře měl Luca Toni, který vstřelil hattrick a pro potěšení realizačního týmu se skvělým výkonem prezentoval i Bastian Schweinsteiger.

Trenér Bayernu Ottmar Hitzfeld se bude muset i nadále obejít bez Francka Riberyho, který sice trénuje, ale jen lehce a na zápas to stále ještě není. Mnichovskému celku budou chybět i Martin Demichelis, Ze Roberto a otazník visí i nad Schweinsteigerem. I přes takovou marodku ví Schweinsteiger velmi dobře, že výhra je povinností: "Jsme v tomto utkání favority a naším cílem je finále, proto musíme svoji roli potvrdit a vyhrát!"

Záložník Schweinsteiger také dodal, že německý celek nesmí Aberdeen podcenit: "Máme sice dobrou výchozí pozici, ale nesmíme to podcenit. V prvním utkání jsme viděli, že bojovností s námi mohou držet krok, ale když prokážejeme svoje kvality, tak vyhrajeme."

Aberdeenu se v poslední době moc nedaří. O víkendu v lize opět prohrál, tentokrát na půdě Hibernianu 3:1 a v tabulce mu patří až osmé místo. Že ale Dons čeká velice vyjímečné utkání potvrdil i sportovní ředitel klubu Willie Miller: "Jde jedno z nejvíce vyjímečných utkání celé historie klubu, určitě je to nejdůležitější utkání za poslední roky. Chceme se v Allianz areně předvést."

V Mnichově bude přítomno i 6 000 skotských fanoušků, kteří svůj tým určitě poženou dopředu. Dá se očekávat, že Bayern bude chtít co nejrychleji vstřelit branku. Pokud by se však Aberdeenu dařilo bránit a držet nerozhodný výsledek co nejdéle, popř. vstřelit branku, mohlo by mít utkání velice zajímavý průběh.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Kahn - Sagnol, Lucio, van Buyten, Lahm - van Bommel, Ottl - Altintop, Schweinsteiger - Toni, Klose
Aberdeen FC - pravděpodobná sestava:
Langfield - Mair, Maybury, Diamond, Bus - Nicholson, Severin, Walker, Mackie - Miller, Aluko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.00 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - AEK Atény  (čtvrtek 20:45)
Getafe přivítá na svém hřišti AEK Atény v odvetě třetího kola Poháru UEFA. Španělský tým si přivezl z Řecka nadějný výsledek 1:1, když o výhru přišel až v nastavení. Nicméně odveta bude otevřená pro oba týmy. Getafe, pro které je to první sezóna v pohárové Evropě, si vede nad očekávání. V základní skupině G zvítězilo před Tottenhamem a prohrálo pouze s Hapoelem Tel-Aviv. To AEK Atény si vedlo o něco hůře, skončilo na třetím místě skupiny C, když dokázalo porazit pouze Mladou Boleslav.

Getafe o víkendu remizovalo v Primera División 0:0 v průměrném zápase s Valencií. V tabulce se drží na 13. místě, ale jistota záchrany je ještě daleko. Nový kouč Michael Laudrup nemůže využít služeb Jaimeho Gavilana, který se zranil v prvním utkání po zásahu Rodolfa Arruabarreny, hráče AEK. Dále pak nemůže počítat s Juanem Angelem Albinem, Pablem Hernandezem a Brauliem (všichni karty). Naopak po vypršení trestu za karty se vrací Esteban Granero.

AEK Atény je v probíhající sezóně na třetím místě tabulky. Na první Olympiakos Pireus ztrácí pět bodů. O víkendu měl volno, protože utkání se Škodou Xanthi bylo odloženo kvůli sněhové kalamitě v Aténách. "Uvidíme, jestli jsou více odpočinutí. My jsem zase v lepší formě," řekl hráč domácích Cosmin Marius Contra. Trenér hostí Nikolaos Kostenoglou bude mít k dispozici většinu hráčů. Chybět budou pouze Nikolaos Liberopoulos, Geraldo a Edson Ramos Silva ( všichni karty).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.75
více informací
Atlético Madrid - Bolton Wanderers  (čtvrtek 20:45)
Atletiko čeká v odvetném zápase s Boltonem velmi těžký boj, jelikož jeho soupeř přijede do Španělska s defenzivní taktikou, se kterou by rád ubránil své jednogólové vedení.

Domácí záložník Luis García sice vstupuje do zápasů plný optimismu, ale své spoluhráče nabádá k tomu, aby toto utkání brali jako předčasné finále. Atletiko totiž na anglické půdě v předchozím zápase nedokázalo vstřelit jediný gól a po přesném zásahu El-Hadjiho Dioufa prohrálo 0:1. Pokud se mu podaří tento nepříznivý stav otočit, může se ve čtvrtfinále těšit na soupeře z dvojice Basilej – Sporting Lisabon.

"Víme, co hrát proti Boltonu," prohlásil Garcia. "Toto je možná nejdůležitější utkání letošní sezóny," pokračoval bývalý hráč Liverpoolu, který má po vítězství v Lize mistrů šanci přidat do své sbírky další velmi cenný evropský triumf. "Když budeme toto utkání brát jako skutečné finále, jsem přesvědčen, že postoupíme."

Atletiko nezažívá zrovna úspěšné období. Z posledních devíti soutěžních utkání vyhrálo pouze dvě, v nedělním zápase s Bilbaem doma navíc nečekaně podlehlo 1:2. "Zůstali jsme klidní, ačkoli nemůžeme popřít, že nás porážka od Bilbaa velmi zasáhla," dodal García.

Manažera Garyho Megsona nyní čeká zřejmě nejvypjatější zápas, který na lavičce Boltonu zažil. Jeho tým odcestoval do Španělska s náskokem, ale i nadále zůstává větším favoritem na postup Atletiko. "Potřebujeme předvést výkon z minulého duelu. Doufejme, že se z Madridu vrátíme s dobrý výsledkem," prohlásil Megson. Ten se bude muset obejít bez dvou svěřenců – McCanna a O’Briena.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.85 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Zenit Sankt-Peterburg  (čtvrtek 20:45)
Těžký úkol čeká na Villarreal. Žlutá ponorka v prvním duelu nestačila na Zenit Petrohrad a v domácí odvetě musí stůj co stůj zvítězit.

Jedinou branku utkání hraného v Rusku dal po změně stran Pogrebniak, pod jehož trefu se velkou chybou podepsal brankář Diego Lopez. Villarreal tak nutně potřebuje skórovat, což se mu v domácích zápasech evropských pohárů nepodařilo pouze dvakrát. V obou případech z El Madrigal nejely s prázdnou anglické kluby a bezbrankové remízy si domů v sezoně 2005/2006 vezly Manchester United a Arsenal.

"Bude to velice důležitý zápas. Nesmíme se soustředit jenom na to dát co nejvíce branek, za to bychom mohli zaplatit. Klíčem bude nedostat gól, to by nám vše hodně zkomplikovalo," varuje mexický útočník Guille Franco, jehož trenér Manuel Pellegrini bude moci využít služeb Marcose Senny.

Zenit se v loňském roce radoval ze zisku ruského titulu a nakročeno má k dalšímu úspěchu. K domácí výhře nad Villarrealem před týdnem přispěla i jedna nová tvář - hodně pochval sklidila posila z Chimki Roman Shirokov. "Nikdy předtím jsem ho neviděl hrát na postu středního obránce a velice mě překvapil. Ale dobře hrál celý náš tým. Nikdo nezklamal a věřím ve vítězství," nechal se slyšet záložník Konstantin Zyrianov.

Zenitu se po jednozápasovém trestu vrací do sestavy Nicolas Lombaerts, mimo hru jsou Fatih Tekke a Alejandro Dominguez, což znamená, že trenér Dick Advocaat má k dispozici jenom jednoho útočníka v osobě Pavla Pogrebniaka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - RSC Anderlecht  (čtvrtek 20:45)
Třísté utkání v evropských pohárech by Anderlecht rád oslavil postupem mezi poslední šestnáctku Poháru UEFA. Ve Francii však "Fialky" budou mít i přes domácí vítězství 2:1 těžkou pozici.

Bordeaux je totiž v ráži. V posledním ligovém zápase na půdě Monaka vyhrálo vysoko 6:0 a z útočné dvojice Cavenaghi - Chamakh jde strach. V Belgii šli Frnacouzi do vedení zásluhou penalty Jussiêho. Výchozí stav do odvety však nakonec určily až branky Jana Poláka a Mpenzy.

Oba kluby se setkaly ve třetím kole Pohátu UEFA už v sezóně 2002/2003. Anderlecht si tehdy z Francie přivezl vítězství 2:0, které pak na domácím stadionu ještě dvakrát navýšil. Za hosty pak dvěma brankami v závěru Darcheville upravil na 2:2. Na obou stranách je po třech pamětnících těchto soubojů. Mezi nimi oba brankáři Danile Zítka a Ulrich Ramé.

Anderlecht odehraje v Bordeaux už čtrnáctý zápas proti francouzskému soupeři v evropských pohárech. Dosavadní bilance činí šest výher, šest remíz a jedinou porážku. Bordeaux se proti belgickým supeřů také relativně daří. Z devíti utkání pětkrát vyhrálo, dvakrát remizovalo a dvakrát prohrálo. Obě porážky má však na svědomí právě Anderlecht.

Anderlechtu bude scházet Bart Goor, který odpykává trest za karty, Bordeaux se zase musí obejít bez Aloua Diarry, Fernanda Menegazza, Davida Jemmaliho a Jussieho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.85 - 6.50
více informací
Helsingborgs IF - PSV Eindhoven  (čtvrtek 20:45)
Výsledek utkání mezi švédským Helsingborgem a holandským PSV rozhodne, kdo se utká s lepším týmem z dvojice Tottenham-Slavia Praha. Blíže postupu mezi 16 nejlepších mužstev Poháru UEFA mají hostě, kteří dokázali doma zvítězit rozdílem dvou branek.

Trenér PSV Vergoossen varuje svůj tým před podceněním Helsingborgu. Holanďané sice minulý týden zvítězili na svém hřišti 2:0 brankami Simonse a Lazoviče, ale kouč hostů upozorňuje na velké nebezpečí, které se skrývá za jménem Henrik Larsson. "Naše pozice je sice výhodná, ale musíme bojovat, abychom postoupili do dalšího kola. Opravdu není ještě nic jisté pro náš tým. Nejhorší, co bychom mohli udělat, je bránit náskok 2:0. Musíme se pokusit náš gólový náskok ještě navýšit," dodal trenér Eindhovenu.

Helsingborg je nyní bez kouče, Stuart Baxter v prosinci odstoupil z pozice hlavního trenéra. Anglický lodivod nechtěl příliš mluvit o podrobnostech odchodu, ale několik týdnů po odstoupení byl jmenován hlavním koučem finské reprezentace. Švédský tým nyní vede sportovní ředitel Nilsson, který Helsingborg už trénoval v letech 1987 - 1994.

Vergoossen vede PSV za titulem v holandské lize, jeho tým nastřílel v 25 zápasech 52 gólů a s devítibodovým náskokem kraluje Eredivisie.

Eindhoven se musí obejít bez Jana Kromkampa, kterého trápí zranění kolena. 27letý obránce sice v prosinci absolvoval operaci, ale enormní zápasová zátěž pravděpodobně zranění obnovila.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.30 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Slavia Praha  (čtvrtek 20:45)
Fotbalisté Slavie se po čtyřech měsících vrátili do Londýna a určitě si přejí, aby dopadli lépe než při poslední návštěvě, která skončila debaklem 0:7 na stadionu Arsenalu. Ani tentokrát jejich pozice po domácí prohře s Tottenhamem Hotspur není příznivá, možná i proto trenér Karel Jarolím říká, že Slavia nemá co ztratit. Čtvrteční odveta začne ve 20:45 a Slavia by pro udržení v Poháru UEFA potřebovala vyhrát 2:0.

"Myslet na postup, to by bylo od nás asi bláhové. Určitě ale budeme chtít vyhrát. Musíme stát pevně na zemi, ale nemáme co ztratit," řekl novinářům Jarolím. I s týdenním odstupem ho stále ještě mrzí, že Slavia v Praze neuhrála alespoň remízu. "To by bylo přece jen nadějnější," řekl trenér.

Věří, že jeho svěřenci podají lepší výkon než v prvním poločase na Strahově, kdy je "Kohouti" jasně přehrávali. "To byly naše první mistrovské minuty a bylo to víc než patrné. Nyní jsme se již trochu oťukali, máme za sebou dva zápasy, tak snad to bude vidět," vyjádřil Jarolím naději, že jeho tým bude rozehranější než v jarní premiéře. "Jedeme bránit, ale chceme i útočit. Když se naskytne šance jít dopředu, tak ji musíme využít," naznačil taktiku.

Ve srovnání s prvním zápasem již může počítat s obráncem Krajčíkem, který v Praze nemohl hrát kvůli disciplinárnímu trestu. Naopak zranění ze zápasu s Českými Budějovicemi nepustí na trávník stadionu White Hart Lane Marka Jarolíma. Duel s Jihočechy nedohrál ani střelec jediné branky do sítě Tottenhamu David Střihavka, ale ten by měl být k dispozici. Trenér řekl, že nějaké změny v sestavě udělá, ale konkrétní být nechtěl.

Hráči Tottenhamu dostali po výhře v Praze prodloužené volno až do neděle. V Anglii se totiž o víkendu hrál Anglický pohár a z něj už soupeř Slavie vypadl. "Kohouti" tak měli dost času, aby nabrali síly na odvetu se Slavií a především na finále Ligového poháru, v němž je o tři dny později čeká Chelsea.

Trenér Juande Ramos ve čtvrtek proti Slavii sestavu také nepochybně promíchá. Podle britského tisku je téměř jisté, že v brance nebude Radek Černý, který na Strahově udělal hrubou chybu. Mezi tyče by se tak po delší době měl vrátit Paul Robinson, Ramos však tyto domněnky nepotvrdil. "O tom, kdo bude chytat, se teprve rozhodne. Paul má samozřejmě šanci, stejně jako Černý," řekl dnes španělský kouč novinářům.

Jarolím si však nemyslí, že by domácí po výhře v Praze nastoupili s mnoha náhradníky. "Možná že Ramos některé hráče bude šetřit na souboj s Chelsea, ale rozhodně nebude hrát jiná sestava. Základ mužstva bude nejspíše shodný," řekl Jarolím.

Ramos jeho předpoklad potvrdil. Pohár UEFA prý v jeho žebříčku figuruje nad Ligovým pohárem, proto nehodlá nic podcenit. "Pohár UEFA je priorita, proto se musíme snažit Slavii porazit. V neděli nás samozřejmě čeká krásný zápas, na který se těší hráči i fanoušci, zvlášť když jsme ve finále po dlouhé době, ale finále evropského poháru by bylo důležitější než finále v domácí soutěži," prohlásil trenér, jenž Pohár UEFA vyhrál v uplynulých dvou letech se Sevillou.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Robinson - Tainio, Woodgate, Gilberto, Chimbonda - Lennon, O'Hara, Huddlestone, Jenas - Berbatov, Bent.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Dřížďal - Kalivoda, Tavares, Suchý, Černý, Pudil - Střihavka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.20 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Rosenborg Trondheim  (čtvrtek 20:45)
Fiorentina před týdnem nakročila k postupu, ve čtvrtek by ho pak měla stvrdit. Viola doma v odvetě třetího kola přivítá Rosenborg a postup hostujícího týmu by byl velkou senzací.

"Víme, že sem Rosenborg přijede hrát o vše. Jsou silní po psychické stránce a určitě se pokusí dát rychlý gól," varuje před možným podceněním soupeře záložník Fabio Liverani.

Fiorentina se po několika nepovedených zápasech vrátila na vítěznou vlnu a triumf z Trondheimu potvrdila v lize, když zdolala Catanii. Fialky si tak pojistily čtvrtou příčku a milánskému AC odskočily na tři body.

Trenér domácích Cesare Prandelli bude moci využít služeb Marca Donadela, který si odpykal disciplinární trest. Hrát by měl i Christian Vieri, mimo hru jsou naopak Alessandro Potenza, Massimo Gobbi a hodně nejistý je start brankáře Sebastiana Freye.

Na straně Rosenborgu by mohl nastoupit Alexander Tettey, který měl poslední dobou problémy se stehenním svalem. "Testy proběhly v pořádku. Necítil jsem nic, ani když jsem nohu zatížil naplno. Věřím, že ve čtvrtek budu hrát," řekl záložník norského klubu. Norská nejvyšší soutěž má stále přestávku a Rosenborg tak i do odvety půjde nerozehraný.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Brann Bergen  (čtvrtek 21:00)
Pohodový večer si naplánovali v Goodison Parku. Everton si z Norska přivezl dvoubrankový náskok a jeho vyřazení by se rovnalo obrovské senzaci.

Toffees to jde v Premier League a pohodu si přenesli rovněž do pohárové Evropy. Ve skupině vyhráli svěřenci Davida Moyese všechny čtyři zápasy a nezaváhali ani v úvodním utkání třetího kola. Po bezbrankové první půli po změně stran poslali do sítě Bergenu dva míče a jelikož ani jednou neinkasovali, udělali obrovský krok k postupu.

Moyese může vedle výsledků těšit i zdravotní stav jeho hráčů. Ze zranění se totiž zotavili Mikel Arteta, Thomas Gravesen i Steven Pienaar a mimo hru tak je pouze zimní posila z Tottenhamu Anthony Gardner. "To je snad teprve podruhé v letošní sezoně, co mohu vybírat z kompletního kádru, což je velice pozitivní pro zbytek sezony. Víme, že do zápasu jdeme z dobré pozice, ale nesmíme si dovolit nic podcenit, protože ve fotbale se věci mohou otočit hodně rychle," říká před zápasem Moyes.

Trenér hostí Mons Ivar Mjelde bude až těsně před zápasem vědět, zda bude moci nastoupit Erlend Hanstveit. Do zápasu s největší pravděpodobností nezasáhne bývalý útočník Portsmouthu Azar Karadas a hrát zřejmě nebude ani Njogu Demba-Nyren.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Basilej - Sporting Lisabon  (čtvrtek 21:00)
Sporting Lisabon před týdnem potvrdil roli favorita a porazil švýcarský FC Basilej 2:0, což mu do dnešní odvety dává velmi slušné šance na postup.

Postupovou naději ale stále živí i kouč švýcarského týmu Christian Gross. "Bude to těžké, ale ještě máme šanci," věří. Připomněl přitom předkolo Ligy mistrů z roku 2002, kdy Basilej prohrála na hřišti Celtiku 1:3, ale po domácím vítězství 2:0 ještě postoupila. "Je to podobná situace, i když tentokrát nám chybí gól z venku."

A právě čisté konto z domácího duelu dává Sportingu mnohem větší šance, než jaké má domácí celek. Ten se navíc musel vypořádat s ne zrovna úspěšnou generálkou, o víkendu v lize vedl na hřišti úřadujícího mistra FC Curych 1:0, ale v nastavení inkasoval z penalty a odvezl si jen bod.

Basilej má nepříjemně širokou marodku, mimo hru jsou obránci Costanzo s Nakatou a útočníci Streller a Chipperfield, nastoupit nemůže ani čerstvá posila, český útočník Vratislav Lokvenc, který už v Poháru UEFA nastoupil na podzim v dresu Salzburku. Naopak hrát už může Reto Zanni, jenž v prvním utkání seděl kvůli kartám.

Na druhé straně bude citelnou ztrátou absence Simona Vukčeviče, autora obou branek z prvního utkání, do Švýcarska neodcestoval ani Rus Marat Ismailov. Sportingu se venku letos příliš nedaří, v lize vyhrál jen dva z osmi zápasů, vstřelil jen šest branek a i proto se vedoucímu Portu dívá na záda s odstupem 14 bodů. Poslední duel ale tým kouče Paula Benta zvládl, doma si poradil s Amadorou 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.30 - 2.50
více informací
1. FC Norimberk - Benfica Lisabon  (čtvrtek 21:00)
Benfica Lisabon si jede do Německa pro postup do osmifinále Poháru UEFA. Sebevědomí ji dodává výsledek z prvního zápasu, který portugalský tým vyhrál 1:0. Překazit plány hostů se budou snažit hráči 1. FC Norimberk. Ti budou chtít pomoci svému trenérovi Thomasi von Heesenovi v premiéře před domácím publikem. Norimberk skončil na druhém místě skupiny A, když prohrál pouze s Evertonem. Benfica se kvalifikovala do Poháru UEFA třetím místem ze skupiny D Ligy mistrů. Tento duel bude zajímavý i pro českého fanouška, který bude zvědav na výkony českých reprezentantů Jaromíra Blažka, Tomáše Galáska a Jana Kollera.

Norimberku, který je momentálně až na 16. místě tabulky 1. Bundesligy, se nevyvedla generálka na Pohár UEFA. O víkendu prohrál na hřišti Werderu Brémy 0:2. Německý tým trápí hlavně střílení gólů. Jediným střelcem jara je Jan Koller s jedním zásahem. "Jsem optimista, věřím ve schopnosti svých hráčů," řekl trenér domácích Von Heesen. Ten se může těšit na návrat řeckého střelce Angelose Charistease. Naopak chybět by měla dvojice slovenských hráčů Marek Mintál a Robert Vittek. Dvanáctým hráčem domácích budou diváci, kteří vyprodali utkání v předstihu.

Benfica Lisabon zvítězila o víkendu 2:0 nad Naval Maio a v tabulce je na druhém místě. Na první Porto ztrácí propastných deset bodů. "My víme, že Norimberk je silný na domácím hřišti. Od fanoušků budou mít velkou podporu," řekl trenér hostí Jose Antonio Camacho. "V evropských pohárech je i malé vítězství 1:0 dobrým výchozím výsledkem. Už v minulosti se mnoho týmů přesvědčilo, že dát dva góly Benfice není snadnou záležitostí," uvedl dále Camacho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.30 - 2.60
více informací
Sporting Braga - Werder Brémy  (čtvrtek 22:30)
Bez Diega, ale s výhodou tří gólů odletěl Werder Brémy do Portugalska k odvetě proti Sportingu Braga.

"Čeká nás rychlý protivník, ale my máme zase náskok z prvního vzájemného zápasu," říká trenér Thomas Schaaf před zápasem.

Kvůli lehkému zánětu stydké kosti bude Schaaf "režiséra" Diega na Estadiu Municipal šetřit. Trenér Brém by chtěl Diega vidět v sobotu v bundesligovém zápase proti Frankfurtu. To, že Brazilec není nenahraditelný, dokázali jeho kolegové v zápase Ligy mistrů proti Realu Madrid, ve kterém se jim podařilo královský klub porazit 2:1.

A tak bude více zodpovědnosti ležet na ramenou Daniela Jensena, což není vůbec na škodu, protože Dán je momentálně ve výborné formě. Za útočné hroty nasadí Schaaf zřejmě Mesuta Özila, který se už proti Braze osvědčil.

V letadle zůstala prázdná sedadla Petri Pasanena a Aarona Hunta. Oba mají problémy s třísly.

Nicméně nikdo nepochybuje o tom, že by Brémy mohly v Portugalsku neuspět. I když trenér Schaaf varuje. Kdo tento zápas bude zlehčovat, velmi rychle se mu to vrátí. A že se to může stát už Brémy zažily před rokem, když do Amsterodamu jely s pohodlným náskokem 3:0 a na konci byly rády, že postoupily s odřenýma ušima za stavu 1:3.

Braga mohla po prvním zápase litovat dvou neproměněných pokutových kopů. O víkendu sice portugalský klub dokázal vstřelit dvě branky, i přesto ale prohrál doma se Setubalem 2:3. Jorginho si v tomto utkání poranil koleno a jeho start je nejistý. Hrát možná nebude ani Bruno Tiago.
Sporting Braga - pravděpodobná sestava:
Paulo Santos - Joao Pereira, Paulo Jorge, Rodrigez, Carlos Fernandes - Contreras - Frechaut, Jorginho, Vandinho - Linz, Matheus
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Owomoyela - Baumann - Vranjes, Borowski - Jensen - Sanogo, Rosenberg
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.35 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nevíte, jestli budou dávat Slavii někde v TV?

Reagovat
-Kopy-

ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne jako nebudou nebo ne jako nevím?

Reagovat
-Kopy-

Ne jako ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha

Reagovat
smazaný uživatel

jedině na netu.

Reagovat
smazaný uživatel

Líbilo by se mi finále HSV-Everton FC

Reagovat
smazaný uživatel

mě taky a nebo i Tottenham - Fiorentina

Reagovat
smazaný uživatel

....nebo Atletico-Bayern

Reagovat
alegre

Slavia! Chválím!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele