LaLiga - preview 5. kola

20.09.2016, 08:53, aktualizováno 22.09.2016, 08:30
Previews
Třemi zápasy bude dnes dohráno vložené páté kolo španělské ligy. Deportivo Alavés ještě neprohrálo a svou sérii se pokusí natáhnout i ve Valencii, která naopak čeká na první body. Další nováček z Leganésu zavítá do La Coruni, Osasuna hostí Espanyol...
CA Osasuna - Espanyol Barcelona  (čtvrtek 20:00)
Souboj dvou týmů, které ještě neochutnaly pocit vítězství uvidí stadion El Sadar v Pamploně. Do hlavního města španělského společenství Navarry zavítá Espanyol. Poslední měření sil těcho celků je staré více jak dva roky.

Jak Osasuna, tak i Espanyol si připsali po dvou bodech za dva nerozhodné výsledky. A to je málo. Zejména u Espanyolu, který jinak rozvlnil síť soupeře už sedmkrát. Naposledy však vyšel střelecky naprázdno, neboť Real v Katalánsku zvítězil po brankách Jamese Rodrígueze a Karima Benzemy 2:0 a to i bez největších es Ronalda a Baleho. "Tým je na tom psychicky dobře. Zlepšujeme se zápas od zápasu a mám z toho dobrý pocit. Vyhlížíme vítězství, jsem si jistý, že příjde. Po dobrém výkonu s Realem porazíme Osasunu," hlásí sebevědomě kouč Espanyolu Quique Sánchez Flores.

Osasuna je na tom podobně. Dva body vyválčila v zápasech proti Málaze, hned v úvodním kole a naposledy v minulém kole proti Celtě Vigo. Právě tady na El Sadaru skončilo utkání 0:0. Celek z Pamplony tak nejen, že doma nevyhrál, ale nevstřelil ani gól. Je to s podivem, neboť například na Realu skórovali svěřenci trenéra Enriqueho Martína Monreala hned dvakrát. Stále jde ale o nováčka soutěže, který se vrátil do La Ligy po dvouročním působení v Segundě division a tedy je logicky pasován k outsiderům soutěže a tedy k hlavním adeptům na sestup.

Historie vzájemných zápasů je bohatá a vyrovnaná. Poslední střetnutí se odehrálo v sezoně 2013/2014 a lépe z něho vzešla Osasuna, která doma vyhrála 1:0 a v Barceloně remizovala 1:1. Od této doby ale uplynuly dva roky a oba celky prošly výraznou obměnou.

Domácím bude chybět Javier Flaňo i Miguel Flaňo a mimo hru je rovněž Fausto. Také hosté nebudou kompletní, na marodce je kvůli svalovému zranění Pablo Piatti.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Redrado, Oier, Garcia, Garcia, Clerc - Las Cuevas, Garcia, Merida - Riviere, Riera
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
D.Lopez- David Lopez, J.Lopez, Duarte, Sanchez - Jurado, Fuego, Junque, Perez - Moreno, Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Deportivo La Coruña - CD Leganés  (čtvrtek 20:00)
Deportivo La Coruňa vyzve na slavném Riazoru nováčka Leganés. Ten po dvou kolech získal čtyři body, když mimojiné dokázal obrat Atlético, jenže od té doby už bodovat nedokázal. La Coruňa zase tři zápasy v řadě nevstřelila gól.

La Coruňa vstoupila do nového ročníku La Ligy možná nad očekávání dobře. Připsala si sice zatím jenom jedno vítězství, ale dvakrát přivezla body zvenčí a celkově jí v tabulce patří solidní jedenácté místo. Depor se spoléhá zejména na pevnou obranu, zatím inkasoval jen dvakrát, na druhou stranu trápí se v ofenzívě, což je tradiční bolístko poslední několika sezón. Poslední bezbrankovou remízu uhrál s nováčkem z Alavésu, podobný výsledek by proti jinému nováčkovi, tentokráte z Leganésu, bral stěží.

Sestupná tendence Leganésu vyvrcholila v minulém kole, kdy si z jeho půdy odvezla všechny body Barcelona. To by nebylo zas tak šokující, kdyby jí u toho nenadělila pět branek! I když, ani to se zpětně jako šokující nazvat nedá, neboť Barcelona v La Lize deklasovala leckoho, natož pak absolutního nováčka soutěže. Proti Deportivu by to mělo být přeci jenom jiné, La Coruňa už dávno není to, čím byla na přelomu milénia a Leganés samozřejmě šance na úspěch má.

V Leganésu zatím mohou být spokojeni, po čtyřech kolech čtyři body je dobrý úspěch, zvláště když jeden z nich vybojovali na půdě silného Atlética Madrid, což byl mnohem větší šok, než avizovaný debakl v podání Barcy.

Deportivo bude favoritem a to jednak díky domácímu prostředí a hlavně zkušenostem z nejvyšší španělské soutěže. Domácím bude chybět Sidney a Fernando Navarro. Na druhé straně se také žádné převratné změny očekávat nedají, navíc Leganés netrápí žádná marodka.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Albentosa, Arribas, Luisinho- Mosquera, Borges- Moreno Fajr, Gama - Andone
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Serantes - Diaz, Bustinza, Insua, Medjani, Rico- Lopez, Sastre, Gabriel, Machis - Kone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Deportivo Alavés  (čtvrtek 22:00)
Valencia se ocitla na samém dně a krizová situace už má první oběť. Tradiční celek, který od počátku sezony živoří na samém konci La Ligy, propustil dosavadního trenéra Ayestarána. Hráči se tak musí v chaotické době prát s Alavésem bez stálého trenéra i jasných pokynů.

Valencii čekají náročné a těžké dny. V úterý skončil trenér Pako Ayestarán, který se delší dobu trápil a ve funkci hlavního trenéra na lavičce Valencie vystupoval v La Lize dvanáctkrát. Sice neměl mnoho zkušeností s trénováním, ale že s poměrně dobrým kádrem prohraje z dvanácti hned osm utkání, to nejspíš nečekal ani on sám. Jeho noční můry se ale staly skutečností podtrženou především v této sezoně.

Je to hodně smutný pohled na tabulku pro každého fanouška Los Che, protože Netopýři svá křídla pořádně neroztáhli ani jednou. Čtyři zápasy a nula bodů, herní projev chaotický, smůla lepící se na paty a odchody diváků dlouho před koncem. I tak by se dala shrnout letošní sezona, která je pro klub tak slavný a hrdý velkou tragédií. Valencia byla zvyklá bojovat o Ligu mistrů, teď by ale neměla ani na záchranu.

V minulých třech kolech vždy odešla poražena o jeden gól, naposledy nestačila ani na domácí Bilbao, přestože díky brance Medrána vedla už od druhé minuty utkání! Právě to byl poslední soutěžní duel trenéra Ayestarána, kterého nahradí Salvador González Marco, také známý jako Voro. Ten už třikráte nahrazoval odvolaného trenéra a tým jej dobře zná. Bude to ale stačit na výhru?

Valencia má dva absentující hráče, na které nemůže spoléhat. Brankář Matthew Ryan se opět zranil a přidal se ke zkušenému stoperu Ezequielu Garayovi. Ani Deportivo nemá příliš mnoho zraněných a na marodce před duelem s Valencií je pouze Zouhair Feddal. Netopýrům se ale proti Deportivu docela daří a teď by si mohli připsat první body. Už ve čtyřech posledních duelech ve všech soutěžích udrželi čisté konto.

To se zatím dařilo i Alavésu, který uhrál remízu bez branek nejprve se Sportingem Gijón a v minulém kole také s Deportivem La Coruňa. Pořád ale žije především z toho, že coby nováček ještě neprohrál a navíc se stal přemožitelem slavné Barcelony! A to je vzpomínka, kterou vám z hlavy nikdo nevymaže. Poslední vzájemný duel mezi Valencií a Deportivem se odehrál před více než 10 lety a Valencia zvítězila jasně 3:0, o což se zasloužili Baraja, Aimar a Villa.

Hosté jsou ale odhodláni jí to vrátit. Trenér Mauricio Pellegrino před duelem zmínil: "V posledním kole jsme neměli moc štěstí a především se nám nedařilo zakončovat naše akce. Chyběla nám rozhodnost a důraz. Na tom neustále pracujeme. Teď nás čeká Valencia, která má problémy, ale pořád je to skvělý tým. A každý problém jednou skončí, takže musíme být maximálně připraveni."
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Cancelo, Abdennour, Mangala, Gayá - Medrán, Pérez, Parejo - Nani, Haddadi, Mina
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Femenía, García, Alexis, Laguardía, Hernández - Méndez, Torres, Llorente, Gómez - Deyverson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Sporting Gijón  (středa 20:00)
Sporting Gijón minule dostal pořádnou nakládačku od Atlética Madrid, která rázně ukončila jeho dobrý start do sezony. Svou reputaci by si mohl vylepšit nyní, protože jede na půdu Celty Vigo. Ta sice hraje v pohárech, ale v lize se potácí úplně dole.

Celta Vigo se přes léto těšila do pohárů, i když věděla, že její loňský úspěch s sebou ponese odliv některých hráčů. Navíc fakt, že musí své síly dělit mezi dvě náročné soutěže a sbírat zkušenosti velmi rychle, pokud chce v pohárech zůstat také na jaře, nepřidal na jejím sebevědomí. Teprve první týdny v La Lize ale ukazují, jak velký propad Celtu potkal. Ambiciózní tým se potácí na samém dně první ligy.

Nejspíš by to čekal málokdo, ale hned osmnáct týmů v La Lize má na kontě víc bodů než Celta. Po čtyřech odehraných kolech se Celta krčí na předposledním místě a její hra nedává smysl. Především ale nepřináší kýžené výsledky a fanoušci odcházejí ze zápasů už kolem 60. minuty. Dříve Celta platila za poměrně ofenzivní tým, který se nebojí útočení a na jehož hru se dobře dívá. Teď je celkem, který nasázel za čtyři kola jen jednu branku!

Přesto trenér Eduardo Berizzo necítí na svou osobu nějaký mimořádný tlak. "Tahle sezona teprve začala. Máme sice méně bodů, než kolik jsme jich čekali nebo si přáli mít, ale pořád je to jen začátek. Nevidím to tak katastroficky. Měli jsme hodně smůly a málo štěstí. Do toho všeho Evropská liga, se kterou se stále teprve seznamujeme. Tvrdě na sobě ale pracujeme a já vím, že se z tohoto těžkého období dostaneme," věří trenér Berizzo.

Zatímco Sportingu Gijón nechybí ani jeden hráč, domácí Celta má problémy s absencemi. Mimo hru budou hráči jako Claudio Beauvue, Planas nebo Fabian Orellana. Malou náplastí pro ni může být snad jen pohled do historie, protože v ní se Celtě vždy proti Sportingu dařilo. Oba týmy se potkávaly v Segundě Division i v první lize a Celta většinu z těchto střetů vyhrávala. Tak jako minulé klání, které skončilo výhrou 1:0.

Sporting prožil úspěšný start, který ale v minulém kole rázně ukončilo madridské Atlético. To s chutí nadělovalo a Sporting odcházel s pětkou na svém kontě. Po dvou výhrách a jedné remíza to byla první porážka, na kterou bude Sporting chtít co možná nejdříve zapomenout. Do jeho týmu se vrací uzdravený Moi Gómez, ale tým musí zapracovat na výkonech venkovních zápasů. Už devět posledních výjezdů nedokázal vyhrát, v šesti pokusech pak neskóroval. Domácí Celta zase pět posledních utkání v La Lize nevyhrála. Podaří se jí zlmit špatnou bilanci?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Mallo, Roncaglia, Cabral, Jonny - Hernández, Wass - Seňé, Aspas, Bongonda - Rossi
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lillo, Amorebieta, Meré, López - Alvarez, Cases - Gómez, Rodriguez, Burgui - Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Villarreal CF  (středa 20:00)
Příležitost k trhání rekordů i navýšení náskoku na čele tabulky před nejvážnějšími rivaly v boji o titul má ve středu Real Madrid v domácím zápase s Villarrealem. Dvě hodiny po utkání Bílého baletu totiž dojde na prestižní duel mezi obhájcem titulu z Barcelony a Atlétikem Madrid. Madridský kouč Zinedine Zidane se však hodlá soustředit především na výkony vlastního týmu, než aby věnoval zvýšenou pozornost nejbližší konkurenci.

Villarreal přijíždí na stadion Santiaga Bérnabeua v relativně slibné formě, neboť po dvou úvodních remízách již najel na vítěznou vlnu s dvojicí tříbodových zisků, mezi něž se vklínilo i prvenství ve čtvrtečním klání Evropské ligy proti švýcarskému Curychu. Real však dokonce jako jediný klub v La Lize doposud neztratil ani bod a nic na tom nehodlá měnit ani tentokrát, když si může v součtu s předešlou sezonou připsat již sedmnácté vítězství za sebou. V případě zaváhání Barcelony navíc Real může navýšit svůj doposud tříbodový náskok na čele tabulky.

"Musíme se plně soustředit na to, co je zapotřebí předvést, protože hrajeme ještě před jejich zápasem," varuje Zinedine Zidane. "Ať už to dopadne jakkoli, budou s námi bojovat až do konce, protože jsou to oba velmi silné kluby. Musíme pokračovat ve snaze sbírat další vítězství. I když vyhrajeme ještě další tři nebo čtyři kola v řadě, pořád nebude snadné získat ligový titul."

"Ještě jsme nic nevyhráli, i když rekordy jsou také příjemné," poznamenal Zidane ke zmíněnému vyrovnání vítězné šňůry Guardiolovy Barcelony ze sezony 2010/11. "Chceme v tom pokračovat, o nic jiného ani neusilujeme: jen trénovat, hrát a vítězit. Čeká nás dlouhá sezony, ve které dojde i na obtížné chvíle. Momentálně jde všechno jako na drátkách."

Důležitou součástí Zidanovy úlohy v letošním ročníku bude pravidelné rotování základní sestavou, což francouzský kouč potvrdil například pošetřením dua Ronaldo - Bale v předešlém zápase s Espanyolem. Obě superhvězdy a ofenzivní tahouni Bílého baletu by měli být na středeční klání plně připraveni a očekává se jejich start v základní sestavě.

Villarreal prožil velmi bouřlivé období před začátkem ligové sezony, kdy zničehonic odvolaného trenéra Marcelina nahradil Fran Escribá. Následovalo bezprostředně vypadnutí z předkola Ligy mistrů proti nebezpečnému Monaku a zdálo se, že Žlutá ponorka se potýká s nepříjemnou krizí. Poslední kola již však přinesla lepší výsledky a Escribá se zápasu na Bérnabeu nebojí: "Naše šance na výhru nebo remízu záleží na tom, nakolik budeme odvážní. Máme na to jejich rekord narušit. Náš tým ví, že se zlepšuje, ale náročnost tohoto zápasu je na samém maximu."
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casilla - Danilo, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Kroos, Kovaćić - Bale, Morata, Ronaldo
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Ruiz, Costa - Dos Santos, Trigueros, Bruno, Čeryšev - Sansone, Borré
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - UD Las Palmas  (středa 22:00)
Mohlo by se říct, že v Las Palmas mohou být se vstupem do této sezóny nadmíru spokojeni. To by však nesměl mužstvo koučovat přísný Quique Setién, který se snaží krotit emoce, jak jen to jde. Dobrou formu by hosté rádi potvrdili na půdě Real Sociedad, jenž na soupeře z Kanárských ostrovů jednoduše neumí. Naposledy ho domácí porazil ještě v rámci druhé nejvyšší soutěže v roce 2009.

Minulá výhra Los Amarillos nad Málagou se nerodila v žádném případě snadno. Nakonec rozhodl jeden proměněný pokutový kop a vůbec první udržené čisté konto. "Máme víc bodů, než si doopravdy zasloužíme," překvapil Setién negativními slovy po zápase. "Neměl jsem zcela pozitivní pocity. Musíme vážně hodně věcí zlepšit."

Možná že Setién je opravdu jen až příliš kritický. Alespoň tohle si musejí myslet někteří jeho fanoušci. Vždyť co víc si mohou přát než čtvrté místo v tabulce a útočnou atraktivní podívanou. "Třeba ve Valencii jsme byli až přespříliš efektivní. To není běžná záležitost. Doteď si nejsem jistý, jestli jsme si tam zasloužili vyhrát," vracel se k úplnému startu do tohoto ročníku.

Zkušeného sedmapadesátiletého lodivoda trošku naštval přístup jeho hráčů na tréninku den před utkáním. "Uvědomil jsem si, že jsme ztratili jiskru. Projevilo se to pak v zápase s Málagou, nestříleli jsme dobře ani si dobře nepřihrávali," čertil se dále. "Devět bodů z dvanácti možných je dobré číslo. Ale neventilujeme ven, že je to extrémně skvělé."

Real Sociedad si v tuhle chvíli vede hůře než jeho soupeř, zatím ze čtyř zápasů dokázal skolit pouze Osasaunu. Je ovšem pravda, že měl poměrně těžší los, střetl se totiž už s Realem Madrid nebo Villarealem, s nímž o víkendu padl 1:2. Herně ovšem na půdě Žluté ponorky vyloženě nepropadl, takže proti Las Palmas si rozhodně může věřit.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Mikel González, Íñigo Martínez, Yuri, Zaldua, Illarramendi, Markel, Vela, Willian José, Xabi Prieto
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Míchel, Lemos, Bigas, Dani Castellano, Roque Mesa, Vicente, Tana, El Zhar, Momo, Livaja
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Athletic Bilbao  (středa 22:00)
Granada ani Bilbao si zatím nevedou na začátku sezóny úplně podle představ. Zatímco domácí nemohou být spokojeni především s číslem inkasovaných branek a žádným získaným vítězstvím, hosté by se rádi viděli výše než jen na desátém místě tabulky. Baskický celek bude na půdě svého hodně neoblíbeného soupeře favoritem.

Přece jenom Los Leones napravili velký zmar v Evropské lize na půdě Sassuola a o víkendu dokázali doma skolit trápící se Valencii. Ačkoli jsou na tom po čtyřech kolech o čtyři body lépe než jejich aktuální protivník, v posledních dvou sezónách proti němu nastupovali s velkou nelibostí. Ani v jednom ze čtyř případů ho totiž neporazili.

Aby těch čtyřek nebylo málo, dodejme, že Bilbao dosud zaznamenalo čtyři vstřelené a čtyři obdržené góly. Absolvuje už své čtvrté utkání v řadě, které před jeho zahájením nenabízelo obvyklý týdenní odpočinek. "Musím udělat změny v sestavě," hlásal kouč Ernesto Valverde. "Loni nám anglický týden dělal problémy. Musíme prostě vzít v úvahu časový rozvrh."

Hostující lodivod se ve vloženém kole možná bude moci spolehnout na služby záložníka Óscara de Marcose, ačkoli ten měl být kvůli zraněnému kotníku mimo hru minimálně měsíc. Sám Valverde jeho nasazení do sestavy nevyvrátil. Chybět ovšem bude obránce Eneko Bóveda. "Potřebuje asi tři až čtyři týdny odpočinku," prozrazoval jeho šéf na lavičce.

Domácí budou muset hodně rychle něco udělat s defenzivní činností, jinak se můžou se zlou potácet. Ani jednou se jim nepodařilo udržet čisté konto, naposledy v Betisu uhráli remízu 2:2. Přitom v Seville vedli 2:0. "Postrádal jsem touhu. Hráli jsme jenom dvacet minut. Jenže fotbal se hraje na minut devadesát," připomínal svým svěřencům fotbalová pravidla kouč Paco Jémez.

Ten se bude muset vypořádat s absencí Rúbena Veza, který se na půdě Betisu nechal vyloučit, otazník pak visí nad starty Sergiho Sampera, který se již vrátil do tréninkového rytmu, a Matthieua Sauniera. "Byly časy, kdy Granada neměla adekvátní tým pro La Ligu. Ale měla hodně talentů. A i když jsme posílili, Betis jsme pod kontrolou neměli," vracel se ještě k minulému zápasu Jémez.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Tito, Uche, Gastón Silva, Gabriel Silva, Sergi Samper, Andreas Pereira, Carcela-González, Krhin, Bueno, Ezequiel Ponce
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Lekue, Yeray, Laporte, Balenziaga, Mikel San José, Rico, Iñaki Williams, Susaeta, Raúl García, Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Atlético Madrid  (středa 22:00)
Madridský celek pojede ve šlágru vloženého kola španělské nejvyšší soutěže na slovutný stadion Camp Nou a rád by se do hlavního města vracel jako vítěz. To se mu totiž už celých deset let nepovedlo! Barcelona má ale všechny hvězdy zase zpátky a bude náročným sokem.

Opět je tu zápas velikánů, který by mohl mnohé napovědět o tom, kdo že získá titul ve španělské La Lize. Duel týmu zastupující hrdé Katalánsko s hladovým celkem z Madridu. Tentokrát to sice nebude El Clásico, ale přesto se můžeme těšit na hodně vypjatý a emotivní duel. A jak říká staré přísloví, když se dva perou, třetí se směje. To rčení vystihuje pozici Realu Madrid, který před duelem s Villarrealem ve stejný den sídlí na čele La Ligy.

A bude ho jistě zajímat, jak se ostatní dva soupeři poperou. Atléticu se proti Barceloně doma docela daří a zvláště v Lize mistrů ji dokáže v klíčových momentech přehrát. Také v lize se stroj přezdívaný colchoneros rozjíždí. Začátek ligy byl možná trochu pomalejší a za očekáváním horlivých fandů Atlética, ale v poslední době se Atléticu opět daří. Nad Celtou Vigo snadné vítězství 4:0 a v minulém kole ještě lepší.

To Atléti uvítali doma Sporting Gijón a neměli s ním slitování. Díky brankám Antonia Griezmanna, Kevina Gameira a Fernanda Torrese se Atlético postaralo o demolici v podobě pěti branek, přičemž jejich defenzivní linie vydržela. Není divu, že jsou v klubu všichni spokojení a nadšení. To se týká také obránce Diega Godína, který se před duelem s Barcelonou svěřil médiím.

"Tohle je cesta, po které chceme jít. Teď ale čelíme Barceloně, která nám toho moc nedovolí. Dá se čekat úplně jiný duel. Barcelona je největším favoritem ve všech soutěžích a hrají skvěle. Zvláště těžké je s nimi hrát v případě, že jsou doma. Víme o kvalitách Barcelony, což ostatně celý klub už léta předvádí," dodává zkušený obránce na adresu nejbližšího rivala.

Atlético skutečně na Camp Nou nerado jezdí. Za posledních osm utkání, které zde Simeoneho parta sehrála, Atléti třikrát remizovali a pětkrát prohráli. Výhra jim tak stále uniká. Poslední utkání, které Atlético vyhrálo na půdě Barcelony, se hrálo v roce 2006. Napínavý duel tehdy rozhodly dvě branky Fernanda Torrese, k němuž se přidal Maxi Rodriguez. Za domácí skóroval jen Henrik Larsson.

Atlético se opírá především o skvělou obranu, což jasně potvrzují čísla. Madridský celek dostal jen jeden jediný gól za čtyři kola, což je nejlepší výsledek v lize. Teď jej ale vyzkouší pro změnu nejlepší útok v lize, který má Barcelona. Messi, Neymar, Suárez, Turan a jiní ofenzivní mágové nasbírali dohromady v lize už 13 branek, tedy o jednu víc než Real Madrid.

Katalánský velkoklub se vzpamatoval z šokující porážky od Deportiva Alavés tím nejlepším možným způsobem, protože hned poté rozdrtil skotský Celtic impresivním skóre 7:0. A na kanonádu navázal také v minulém kole, když si poradil s domácím nováčkem Leganés. Dvakrát se trefila argentinská modla Lionel Messi, k němu se přidal Luis Suárez, Neymar a také Rafinha.

Barcelona je v mnohem výhodnější pozici také proto, že nemá žádné větší absence a trenér Luis Enrique může nasadit kompletní kádr. To Atlético trápí několik jmen, která místo po hřišti běhají po doktorech. Mezi takové smolaře patří brankář Moyá, italský útočník Alessio Cerci nebo v poslední řadě zkušený záložník Tiago. Podaří se madridskému celku uspět i bez těchto hráčů?
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Iniesta, Busquets, Rakitić - Messi, Suárez, Neymar
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Savić, Godín, Luis - Saul, Gabi, Koke - Griezmann, Gameiro, Carrasco
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - SD Eibar  (úterý 20:00)
Eibaru sice nevyšla premiéra v novém ročníku, ale na tu už dávno zapomněl. Poslední tři duely se mu daří sbírat body a také jeho souhra vypadá lépe a lépe. Teď ho však čeká nepříjemný výlet do Málagy, kam rád rozhodně necestuje.

La Rosaleda. Krásný název pro stadion Málagy, jehož prostředí domácí povzbuzuje i chrání. Pro soupeřovy hráče to nikdy nebyla destinace, ze které by se body vozily snadno. A ještě víc to platí pro Eibar. Ten s Málagou sehrál několik důležitých duelů, ale ještě ani jednou ji na domácí půdě nedokázal porazit. Nepovedlo se mu to ani v jedné ze tří soutěží, ve kterých se s Málagou utkal.

Nejblíže byl výhře v předminulé edici, kdy s domácí partou uhrál bod za remízu bez branek. Dobrou zprávou pro fanouška fotbalu je fakt, že když hraje Eibar venku, většinou při tom padá hodně branek. Stalo se tak při pěti ze šesti posledních výjezdů Eibaru a vždy padlo průměrně 2,5 branek na zápas. Problém Málagy zase spočívá na opačném konci - neumí střílet branky.

To jsme mohli vidět v duelech s Villarrealem a naposledy také proti Las Palmas. Domácí celek šel do vedení už po desáté minutě díky úspěšné penaltě Moma. Málaga se sice hodně snažila, ale nakonec opět nedokázala pořádně otestovat obranu soupeře. Teď jí patří až 16. místo, na jejím kontě jsou jen dva body a Málaga navíc trpí záporným skóre 3:6. Dobrou zprávou pro ni je alespoň fakt, že nemá mnoho vynucených absencí.

Jediným hráčem, který není v dobré formě a stále hledá fyzickou kondici, je obránce Weligton. Ten se sice chtěl dostat na hřiště co možná nejdřív, ale pro duel s Eibarem to zřejmě nestihne. Hosté přijedou okleštěni ještě víc, protože karetní tresty dostihly duo Yoel a Dani García. Eibaru se ale daří mnohem víc a po dvou výhrách si v minulém kole připsal cennou remízu se Sevillou.

A je jasné, že to udělalo trenéru Mendilibarovi velkou radost: "Tohle bylo neskutečné utkání. Prohrávali jsme a navíc nám vyloučili dva hráče, ale přesto jsme se nevzdali. Ukázali jsme mimořádnou sílu, charakter a bojovnou náladu. Doufám, že to dokážeme zopakovat, protože z hlediska nasazení byl tohle náš zatím nejlepší výkon. Pokud budeme hrát proti Málaze stejně, pak nám hodně věřím," dodává Mendilibar.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Llorente, Koné, Ricca - Juanpi, Recio, Camacho, Jony - Charles, Ramírez
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Gálvez, Lejeune, Luna - Rico, Escalante - León, Jota, Bebé - Kike
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Real Betis  (úterý 22:00)
Seville se příliš nepovedlo minulé kolo, ve kterém zvládla jen remizovat s Eibarem. Chuť si chce napravit v utkání, které bude hodně sledované, plné emocí a snad i branek. Dámy a pánové, nadchází Derbi sevillano, napínavý duel dvou městských rivalů.

Každá liga má několik městských derby, na která je hrdá. Ve španělské kopané vzhledem ke známé a tradiční rivalitě mezi Realem Madrid a Barcelonou jsou derby trochu přehlížena či podceňována a málokdo nějaké z nich označí za naprostý vrchol sezony, její nejprestižnější duel. Ani to sevillské derby možná nepatří mezi největší či nejsledovanější derby na světě, ale rozhodně by byla chyba o něj přijít.

První derby mezi těmito dvěma týmy se hrálo už v roce 1915 a musel to být zážitek, protože v něm padlo hned sedm branek! O jeden gól bylo šťastnější sevillské FC. A to zatím pokračuje v nadvládě, protože proti Betisu nasbíralo už 58 výher, zatímco jeho soupeř jen 37. To se samozřejmě promítá i do tabulky nejúspěšnějších střelců, protože Sevilla 5 nejlepších střelců a až potom je Betis.

Postupně se do těchto tabulek zapsala poměrně známá jména. Na straně FC to byli například José Antonio Reyes coby s pěti zásahy nejlepší střelec a za ním jsou v těsném závěsu Kanouté, Gameiro, Negredo nebo Fazio za Sevillu, zatímco barvy Betisu hájí hráči jako Beňat a Poli Rincón. V minulém klání se správně trefili již zmíněný Kevin Gameiro, který ale další branky prozatím nepřidá. A druhou branku měl na svědomí Coke.

Sevilla stále ještě v nové sezoně neprohrála a zaměřuje se spíše na remízy. Jen bod si připsala i v minulém kole, když čelila Eibaru. A bod byl pro ni zklamáním i kvůli tomu, že dlouhou dobu vedla a udržovala kontrolu nad zápasem. Ještě lépe se mohla cítit poté, co byli vyloučeni dva hráči domácích. Ale přesto Eibar dokázal srovnat krok a vyválčil tolik cennou remízu. Teď se Sevilla pokouší o odplatu.

A tu by rád i trenér Jorge Sampaoli, který před duelem prohlásil: "Tohle je hodně speciální duel pro náš klub, fanoušky a vůbec celý kraj. Chci fanouškům dopřát to, po čem touží - výhru v tak prestižní záležitosti. Hodně nás naštvalo, že jsme proti Eibaru nedokázali vyhrát. Měli jsme na to a nezvládli to. Teď ale zvolíme trochu jinou taktiku a věříme, že jsme se dostatečně připravili. Už se nemůžu dočkat," svěřil se Sampaoli.

Tíhu a vážnost okamžiku si uvědomuje i Betis, kterému se v poslední době moc nedařilo. Za čtyři utkání vyhrál jen jednou, když si poradil s Valencií. Minulé kolo pro něj znamenalo také jen remízu, i když vzhledem k vývoji a vyloučení může být rád i za bod. Dvěma góly se blýskl Alex Alegría. Oba týmy se potýkají s mnoha absencemi. Na straně domácích jsou to Adil Rami, Daniel Carrico, Benoit Trémoulinas a David Soria, zatímco hosté nemají Jonase Martina a Daniho Giméneze, který minule inkasoval červenou kartu.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Pareja, Kolodziejczak, Escudero - Vázquez, N'Zonzi, Correa - Vitolo, Vietto, Kiyotake
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Piccini, Mandi, Pezzella, Dumisi - Petros, Brašanac, Fabián - Joaquín, Verdú, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid440012:312
2.FC Barcelona430113:59
3.UD Las Palmas430111:59
4.Atlético Madrid422010:18
5.Sevilla FC42209:68
6.Villarreal CF42205:28
7.SD Eibar42115:47
8.Sporting Gijón42114:77
9.Deportivo Alavés41303:26
10.Athletic Bilbao42024:46
11.Deportivo La Coruña41212:25
12.Real Betis41217:105
13.Real Sociedad41124:64
14.CD Leganés41123:74
15.Málaga CF40223:62
16.Espanyol Barcelona40227:112
17.Granada CF40225:102
18.CA Osasuna40223:82
19.Celta Vigo40131:71
20.Valencia CF40045:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (437)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele