LaLiga - preview 28. kola

17.03.2017, 08:31, aktualizováno 19.03.2017, 08:52
Previews
Leganés si to s hranicí oběda rozdá s Málagou. Atlético Madrid přivítá Sevillu, Gijón hostí Granadu a Deportivo poměří síly s Celtou Vigo. Valencia se představí na hřišti Barcelony...
CD Leganés - Málaga CF  (neděle 12:00)
Nedělní poledne nabídne střetnutí nováčka z Leganés s Malagou, který splňuje parametry tzv. "šestibodového" utkání. První jmenovaní jsou totiž se ziskem pětadvaceti bodů sedmnáctí, zatímco jejich soupeř z Andalusie je na tom v tabulce La Ligy o jediný bod a jednu příčku lépe. Oba celky tak nutně potřebují vyhrát, aby si udržely odstup od klubů na sestupových příčkách, které jim dýchají na záda.

Právě záchranářské duely na vlastním stadionu Butarque poslední dobou vycházejí CD Leganés na výbornou. V posledních dvou případech, kdy do Madridu zavítalo Deportivo La Coruňa s Granadou, totiž domácí pokaždé zvítězili, a kdyby se jim tento kousek povedl i do třetice, mohli by svěřenci Asiera Garitana poskočit až na patnáctou příčku. Jejich momentální odstup od první sestupové pozice činí šest bodů a ve snaze o jeho navýšení se Garitano bude muset obejít bez zraněného tria Serantes, Ramos, Ibáňez.

Malaga nezachytila vstup do sezony, což záhy odnesl zkušený kouč Juande Ramos, ovšem ani jeho nástupce Marcelo Romero si vůbec nevedl dobře a na začátku března se musel rovněž s klubem předčasně rozloučit. Novopečený trenér Míchel si tak s andaluským klubem v neděli odbudy premiéru, co se zápasu na půdě soupeře týče, přičemž hlavním cílem je přerušit stávající černou sérii čtyř ligových porážek za sebou či jediného triumfu z posledních čtrnácti pokusů. Venku dokonce Malaga nevyhrála za celou dosavadní sezonu ani jednou.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Bustinza, Martín, siovas, Tito - Pérez, Morán - El Zhar, Pires, Alexander - Guerrero
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Hernández, Torres, Carlos - Keko, Camacho, Rodríguez, Castro - Charles, Sandro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.04 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Sevilla FC  (neděle 16:15)
Atlético Madrid přivítá na stadionu Vicenteho Calderona hostující Sevillu a na rozdíl od svých hostů bude v mnohem lepší náladě. Zatímco Sevilla se musela rozloučit s Ligou mistrů, Atlético podalo dobrý výkon a pokračuje v ní.

Jeden ze šlágrů kola se odehraje v neděli odpoledne a místem, kam budou směřovat zraky mnohých fandů, se stane hlavní španělské město. V něm se domácí Atlético pokusí navázat na poslední dobré výkony a trochu zdramatizovat souboj s přímým konkurentem. Sevilla totiž dlí v tabulce LaLigy o pět bodů na svým hostitelem! Ambiciózní celek sice ještě nedávno prožíval období dobrých výsledků, jenže teď mu dochází energie.

Od té doby, co tým trenéra Jorgeho Sampaoliho zvítězil nad Bilbaem, se mu přestalo dařit. Po remíze s Alavésem si domácí Sevilla neporadila ani s dalším nováčkem v podobě Leganésu. Ten šel dokonce díky Gabrielovi už ve třetí minutě do vedení a sevillský celek musel spasit Stevan Jovetić. Z následného tlaku už do konce utkání Sevilla nic nevytěžila a ztratila další "snadné” body. Ty by jí mohly v konečném účtování hodně chybět.

Největší zklamání však Sevillu teprve čekalo. Osmifinále s anglickým Leicesterem měla rozehráno dobře, i když trenér Sampaoli chtěl v domácím utkání vidět větší produktivitu. Angluická odveta se ale Seville vůbec nepovedla a domácí vstřelili Sampaoliho hochům hned dvě branky! Sevilla se tak musela rozloučit s Ligou mistrů a polknout hořkou pilulku. Důvody pro zhoršenou formu hráči hledají především v únavě.

Kapitán Vicente Iborra v rozhovoru pro Cadena Cope sdělil: "Cítíme, že už nejsme tak čerství a věci nám nejdou tak snadno. Dochází nám energie a s tím, jak se zona postupuje, je pro nás těžší ji znovu obnovovat. Pokud nehrajete v té nejlepší formě, Liga mistrů vás donutí za to zaplatit. Musíme napravit věci, které jsou špatně. A to co nejdřív, pokud nechceme ztratit naše postavení a jestli chceme zase začít vyhrávat.”

Sevilla bude doufat, že se jí povede něco podobného jako při minulém klání s Atlétikem. Začala u obrany a udržela čisté konto. Pak jí trochu pomohlo rovněž vyloučení Kokeho, ale především vlastní aktivita projevená brankou N'Zonziho. Atlético chce Seville oplatit poslední porážku a navíc je nyní v lepším rozpoložení. Minulá dvě ligová kola vyhrálo dokonce s čistým štítem, třebaže minule se proti Granadě hodně trápilo a vysvobodila jej až branka v závěru.

V Lize mistrů Atlético rovněž pokračuje. Proti Bayeru Leverkusen nemuseli domácí nikam chvátat, protože si z Německa přivezli solidní výhru 4:2. Čisté konto a s ním spojená divácky nepříliš atraktivní remíza 0:0 tedy colchoneros automaticky posunula dál. Nyní má Atlético ideální šanci, jak zdramatizovat boj o přímý postup do Ligy mistrů. Zaváhání by mohlo být fatální, protože Real Sociedad a Villarreal ztrácejí jen 4 body.

I trenér Diego Simeone hráče nabádá k maximální koncentraci. "Jediná cesta k úspěchu a trofejím vede skrze vítězství. Pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme vyhrávat neustále. Nikdy nám nesmí stačit, že jsme uspěli v jednom utkání. Máme samozřejmě obrovskou radost z postupu přes Bayer, ale čekají nás další náročné duely. Proti Seville to v lize nebude snadné, protože je to velmi rychlý a technicky založený soupeř,” varuje Simeone.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Savić, Godín, Luis - Saul, Koke, Gabi, Carrasco - Gameiro, Griezmann
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mercado, Rami, Lenglet - Mariano, N'Zonzi, Iborra, Escudero - Nasri, Jovetić, Vitolo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.95 - 5.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Granada CF  (neděle 18:30)
V souboji devatenáctého a osmnáctého celku tabulky půjde o hodně. A dá se říci, že získaný bod by byl pro Gijón i Granadu šíleně neuspokojivým výsledkem. V tuhle chvíli jsou oba odsouzeny k sestupu a potřebují co nejrychleji získat nějakou delší šňůru vítězství, jinak se jim alespoň na sedmnáctou bezpečnou pozici dostat prostě nepodaří.

Situace u obou není bezvýchodná, ale těžko řešitelná. Oběma se nedaří v útoku ani v obraně, v tomhle ohledu patří k tomu skoro nejhoršímu, co může LaLiga nabídnout. Co se formy týče, je na tom možná o něco lépe El Graná. Ta nedávno zvítězila třikrát, zatímco Sporting na jaře získal jen jedno jediné vítězství, to když se mu podařilo skolit venku Leganés.

Je pravda, že hlavně s Granadou by to nemuselo vypadat tak zle, jak se na první pohled může zdát. V minulém kole podlehla favorizovanému Atléticu jen o branku, předtím před vlastními fanoušky porazila postupně Las Palmas, Betis i Alavés. Jenže venku je vůbec nejhorší ze všech, ze čtrnácti utkání uhrála pouhé tři body.

Gijón před týdnem nebyl daleko od velmi cenného výsledku, málem se mu podařilo vyhrát ve Valencii. Konečná remíza sice nebyla vůbec špatným rezultátem, nicméně jeho postavení v tabulce výrazněji nevylepšila. Právě nyní má možnost proti papírově přijatelnému soupeři konečně přerušit sérii bez domácího vítězství, která trvá už od začátku prosince.

Nově se však domácí budou muset obejít hned bez třech vykartovaných hráčů. Suspendace Ivána Cuéllara, Nacha Casese a Dujeho Čopa přišla na řadu v opravdu pořádně nevhodnou dobu. Zdravotní problémy má navíc stoper Fernando Amorebieta, jehož by měl nahradit Jean-Sylvain Babin, otazník visí nad Moiem Gómezem a Lacinou Traorém.

Hosté nebudou moci počítat s Wakasem Mubarakem, jenž se o minulém víkendu nechal vyloučit, nějaké zdravotní problémy má Andreas Pereira, takže ve středu pole se zřejmě objeví Sergi Semper po boku Ucheho Agby. Není pak úplně jasné, jestli se do hry podívají Litri s Adriánem Ramosem, kteří trpí nějakými lehkými šrámy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Celta Vigo  (neděle 18:30)
Celta jako jediná drží hrdě prapor španělského fotbalu v Evropské lize, jenže na domácí scéně se jeho situace začíná zhoršovat a vypadá to jen na konečný boj v šedém a nudném středu tabulky. Postup do čtvrtfinále evropských pohárů musí hodit co nejrychleji za hlavu, neboť ho čeká hodně nepříjemný zápas na půdě La Coruni.

Deportivo v posledních kolech získalo hned osm bodů a udělalo opravdu výrazný krok k záchraně. Určitě nemá jediný důvod, proč by si na svého nynějšího protivníka nemělo věřit. Vždyť v minulém kole senzačně oloupilo o všechny body Barcelonu! Ta byla přitom po postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů v pořádném laufu.

Svěřenci kouče Pepeho Mela budou chtít využít delšího času na odpočinek, aby se mohli pomstít za podzimní vysokou porážku 1:4. Určitě by se rádi ještě více přiblížili klidnému středu tabulky a bylo by jednoduše potřeba slušnou formu využít co nejlépe. Celtu ovšem Branquiazuis porazili jen jednou v posledních pěti případech.

Ačkoli na evropské scéně se Célticos daří až nad očekávání dobře, náročný program si možná začal vybírat svou daň v LaLize. Už čtyři kola v řadě se jim nepodařilo uzmout všechny tři body, dvakrát v řadě prohráli a navíc ani jednou neskórovali. Právě tohle nepovedené období prostě způsobilo citelnou ztrátu v usilování o pohárové příčky.

Domácím se zpátky do sestavy vrací Florin Andone i Pedro Mosquera, kteří byli naposledy suspendovaní, nové absence jinak nehlásí. Výtečně si proti Barceloně vedl v ofenzívě Joselu, který by se měl v základu objevit i nyní, protože je nepravděpodobné, že by se přešlo k riskantnímu klasickému rozestavení 4-4-2.

Ani hosté nemají výraznější potíže s nějakými zraněními. Akorát se nově budou muset vypořádat s absencí Marcela Díaze, který bude dávat do kupy svoje koleno možná i celý měsíc. Možná že dojde ze strany kouče Eduarda Berizza k nějaké rotaci v sestavě, nicméně nejlepší střelec týmu Iago Aspas by volno dostávat neměl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.27 - 3.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Valencia CF  (neděle 20:45)
Minulý týden byl pro obhájce titulu z Barcelony jako nekonečná jízda na horské dráze. Nejprve katalánský velkoklub zpřetrhal všechny historické statistiky Ligy mistrů a slavně proti francouzskému PSG zvrátil čtyřbrankové manko z prvního osmifinálového duelu, jenže pak na tento špičkový výsledek barcelonští nedokázali navázat v ligové soutěži. Prohra s Deportivem La Coruňa posadila tým Luise Enriqueho z oblak zpět na zem a naděje na ukořistění prvního místa v La Lize potřetí za sebou je znovu ve vážném ohrožení.

Úhlavní rival a dosavadní ligový lídr Real Madrid totiž v sobotu dokázal zvítězit v těžkém duelu s Athleticem a drží si na čele pětibodový náskok. Ten sice Barcelona může domácím prvenstvím nad Valencií stáhnout zpět na rozdíl bodů dvou, jenže Bílý balet má stále jedno odložené utkání k dobru.

Jakkoli byl zmíněný triumf nad PSG pro Barcelonu úspěchem a nezapomenutelným zážitkem, udržení v milionářské soutěži bude mít za následek i nadále napěchovaný zápasový harmonogram. "Myslím, že se o titulu rozhodne až v posledních kolech, protože ta bývají obvykle rozhodující. Náš kalendář nyní kvůli pokračování v Evropě vypadá brutálně," poznamenal trenér Luis Enrique, jehož tým dostal v pátečním losu čtvrtfinále Ligy mistrů za soupeře italský Juventus.

"Týmy z nižších pater tabulky navíc v závěru sezony sbírají více bodů," všímá si kouč Barcelony. Do této kategorie spadá právě i Valencie. Los Che už sice nefigurují v bezprostředním ohrožení sestupu, ovšem jak se nedávno přesvědčil sám Real Madrid, dokážou se i z oblasti okolo třináctého místa vyhecovat ke kvalitnímu výkonu a vyšlápnout si na favorita. "Valencie pro nás byla vždy nepříjemným soupeřem, její hráči patři k vysokému nadstandardu," varuje Luis Enrique.

Valencijský manažer Voro je jedním z faktorů, proč se v poslední době daří Netopýrům lépe než po valnou většinu letošní či loňské sezony. "Víme, co nás čeká, ale strach nepomůže ničemu. Musíme využít vlastních silných zbraní, abychom podali stoprocentní výkon. Jedině tak můžeme Barceloně konkurovat."
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Roberto, Piqué, Umtiti - Rafinha, Busquets, Iniesta, Alba - Messi, Suárez, Neymar
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Montoya, Garay, Mangala, Gayá - Pérez, Parejo - Cancelo, Soler, Orellana - Zaza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 10.50 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Espanyol Barcelona  (sobota 13:00)
Espanyol Barcelona se stále nevzdává svého snu, kterým je jisté místo v evropských pohárech. Pokud na něj opravdu chce dosáhnout, musí porážet i týmy nad sebou. Ideální šanci k tomu má hned v sobotu odpoledne, protože jede na stadion Eibaru.

Právě domácí Eibar je nejbližším sousedem Espanyolu, takže o motivaci se obávat nemusíme. Obyvatelé stadionu Municipal de Ipurea jsou se současnou osmou příčkou velmi spokojeni a chtějí ji minimálně udržet. K tomu ale potřebují získat alespoň jeden bod od dalšího soka, kterým je jejich nejbližší tabulkový soused z Katalánska. Espanyol má totiž jen o jeden bod méně než domácí Eibar a v minulém kole se opět vrátil na vítěznou vlnu.

Espanyol Barcelona nepříjemně zaváhal proti Villarrealu, ale v minulém kole si vše vynahradil. Každý divák, který se v Barceloně vydal na jeho klání, musel být nadšen, protože padlo hned sedm branek! A protože čtyři z nich vstřelili Las Palmas domácí hráči, Espanyol se radoval ze tří bodů. I díky nim je na současné deváté příčce, což od evropských pohárů není zas tak daleko. Cíl dostat se k nim ještě blíž má i trenér Quique Sanchez Flores.

Krátce před sobotním utkáním totiž médiím prozradil: "Každý zápas bereme postupně a soustředíme se na něj, ale je jasné, že chceme snít. A chceme, aby měli sny i naši fanoušci. Nikdy se nevzdáme našich cílů, třebaže by se někdy mohlo zdát, že už to nemá cenu. Dlouho a usilovně jsme pracovali na tom, abychom neopakovali určité chyby a myslím, že se nám povedlo se jich zbavit. Věřím, že se nám povede vyhrávat také zápasy proti našim přímým konkurentům,” naráží Flores na Eibar.

S ním má katalánský celek vzácně vyrovnanou bilanci. Za pět dosud odehraných duelů jednou remizoval, dvakrát prohrál a dvakrát na Eibarem zvítězil. Teď by si chtěl připsat klíčové vítězství a sází při tom na fakt, že Eibaru se moc nedaří. Za posledních pět soutěžních duelů totiž vyhrál tým trenéra Josého Luise Mendilibara jen jedno jediné, takže vidina pohárů se malému týmu trochu rozpadá.

Po těžké porážce od Realu Madrid se mu povedlo alespoň remizovat s domácí Osasunou Pamplona. Dlouho to vypadalo, že se diváci na stadionu El Sadar gólu nedočkají, ale dvacet minut před finálním hvizdem otevřel skóre hostující Kike. Radost Eibaru však nevydržela moc dlouho, neboť o pouhých pět minut později srovnal na konečných 1:1 Kenan Kodro.

Domácímu týmu chybí zraněný Nano, hosté se budou muset obejít bez trojice Baptistao, Navarro a Piatti. Dokáže Espanyol využít horší formy svého soupeře a přeskočit jej v tabulce?
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Rodriguez - Capa, Ramis, Lejeune, Arbilla - Garcia, Escalante - Leon, Gonzalez, Inui - Enrich
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
D. López - J. López, Reyes, Duarte, Martin - Pérez, Roca, López, Jurado - Caicedo, Moreno
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.50 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Madrid  (sobota 16:15)
Real Madrid se znovu vyhoupl do čela LaLigy a bude na něm chtít co nejdéle zůstat. V sobotu odpoledne jej ale čeká hodně náročný soupeř, protože jede na San Mamés. A z pevnosti baskického Bilbaa se body často nevozí.

Sobotní program nabídne další souboj dvou tradičních soupeřů, jejichž střety bývají hodně sledované a divácky atraktivní. Real Madrid se vrátil na první místo ligy, má jedno utkání k dobru a před druhou Barcelonou má náskok dvou bodů, který bude chtít ideálně ještě navýšit. I královský celek však několikrát nepříjemně klopýtl, takže pro domácí Lvy je rozhodně dost naděje na dobrý výsledek, třebaže favorit je jasný.

Tým trenéra Zinedina Zidaneho už zaváhal proti Valencii, se kterou prohrál, a ideální výkon neukázal ani proti Las Palmas s Realem Betis. Proti béticos se Real postavil v minulém kole a bylo na něm trochu znát, že je unaven po náročném výjezdu do Neapole v rámci Ligy mistrů. Důležité utkání pod Vesuvem zvládl na jedničku, třebaže ho stálo hodně sil. S Realem Betis se možná i proto hodně trápil.

Před vlastními diváky navíc musel dotahovat nepříjemné skóre, neboť si brankář Keylor Navas vstřelil vlastní branku. Ještě do poločasu však srovnal Cristiano Ronaldo a v samém závěru, když už hosté hráli v početním oslabení, rozhodl opět zachránce posledních dní, obránce Sergio Ramos. V tomto utkání měl hodně důvodů také záložník Luka Modrić, který nastoupil k dvoustému utkání v dresu Realu.

A v bělostné uniformě chce dokázat ještě velké věci, jak řekl médiím: "Jsem moc šťastný za to, že můžu hrát za Real Madrid. A je pro mne opravdovou ctí, že se mi tak daří a že nastupuji. Mám skvělé spoluhráče, kteří mi mé působení opravdu usnadňují. Cítíme, že tento rok můžeme vyhrát trofeje a jako hráč Realu cítím povinnost vyhrávat. Chci podávat co nejlepší výkony a doufám, že se nám bude dařit rovněž v příštím kole.”

Real Madrid na hřišti Bilbaa nestrádá tak jako ostatní, ale i on už zažil několik nepříjemných návratů do hlavního města. Na své by si měli přijít i nezaujatí diváci, protože od roku 2000 se ještě ani jednou nestalo, že by se snad oba týmy rozešly bez branek. Poslední návštěva Bilbaa Realu vyšla především díky dvěma zásahům francouzského střelce Karima Benzemy, jenž se prosadil dvakrát.

Bilbao není žádným otloukánkem a směle pomýšlí na pohárovou Evropu. Má k ní docela blízko, protože aktuálně sídlí na solidní sedmé příčce. Od pátého Villarrealu jej navíc dělí jen čtyři body, což rozhodně není nic nepřekonatelného. Zvlášť, když se Bilbau daří. V posledních dvou kolech bylo klíčem čisté konto, které stálo za dvěma výhrami. Na ty by záložník Beñat rád navázal právě proti Bílému baletu.

V rozhovoru pro oficiální stránky klubu zkušený záložník uvedl: "Kdybychom dokázali získat body, byl by to pro nás obrovský úspěch. Je pravda, že se nám teď daří a vše funguje, ale možná o to víc musíme zabrat. K Realu Madrid chováme velký respekt, ale nebojíme se. Chceme se před našimi fanoušky poprat o vlastní čest I dobrý výsledek. I Real má své slabiny, kterých jsme si vědomi,” dodal zkušený Beñat.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Alvarez, Lekue - Beñat, Iturraspe - Muniaín, Garcia, Williams - Aduriz
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Ronaldo, Benzema, Bale
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.35 - 4.25 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo Alavés - Real Sociedad  (sobota 18:30)
Real Sociedad se může přiblížit čtvrtému Atléticu, ale potřebuje zdolat překážku jménem Deportivo Alavés. Hosty nečeká na Estadio Mendizorrotza lehký úkol, domácí jsou v dobré formě.

Domácí debakl od Barcelony a nečekaná porážka na půdě sestupem ohrožené Granady jsou dvě černé kaňky na jinak velmi povedeném období. Alavés nasbíral od začátku nového roku patnáct bodů a na desátém místě půlí tabulku. Deportivo v minulém kole vyhrálo na půdě Málagy 2:1 a potvrdilo cenný bod v utkání se Sevillou. V tomto kole pak přivítá dalšího pohárového aspiranta - Real Sociedad.

Hosté v této sezoně bojují o Ligu mistrů a v minulém kole se jim tento cíl vzdálil. Real Sociedad totiž doma prohrál baskické derby s Athleticem 0:2, zatímco Atlético zvítězilo a upevnilo si čtvrtou pozici. Jinak je ale forma podobná té Deportiva Alavés.

Real Sociedad neměl v prvním zápase s Alavésem žádné problémy. Zvítězil jasně 3:0, ovšem na Estadio Mendizorrotza se očekává úplně jiný zápas.

Kvůli karetním trestům nenastoupí Feddal a Alexis, stejný problém má i hostující Illarramendi, jehož ještě doplňují zranění Martínez, Agirretxe a Willian José.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Femenía, Ely, Laguardia, Hernández - Llorente, García - Toquero, Camarasa, Gómez - Deyverson
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Yuri, Martínez, Navas, Odriozola - Prieto, Bergara, Zurutuza - Vela, Juanmi, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.14 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - CA Osasuna  (sobota 20:45)
Poslední Osasuna bojuje ze všech sil a ještě se nevzdává šance na záchranu. Proto se stává hodně nebezpečným soupeřem. Sobotní program 28. kola nejvyšší španělské ligy uzavře její duel s Realem Betis.

Osasuna naposledy končila utkání s béticos jako poražený tým a tento nelichotivý pocit, který si tým z Pamplony musel za poslední týdny osvojit častěji než je zdrávo, chce Realu vrátit. Betis se v sobotu večer stane hostitelem Osasuny v naději, že na tyto návštěvy jeho sok nebude rád vzpomínat. Oběma týmům jde totiž o stejnou věc - o záchranu mezi elitou.

Mnohem blíž k ní má právě domácí Betis, který sídlí na 14. místě a na zónu sestupu se dívá z odstupu celkem pohodlných devíti bodů. Ani béticos ale nemají vůbec vyhráno a jejich aktuální forma nemůže fanoušky moc těšit. Z posledních deseti soutěžních klání totiž zažili radost z výhry jen jedinkrát a množí se spíše neplánované ztráty.

V minulém kole Real Betis soutěžil o body se samotným Realem Madrid a nevedl si vůbec špatně. Velmi brzy mu navíc brankář Keylor Navas daroval vlastním gólem vedení, o které přišel tým trenéra Victora Sáncheze až v závěru a početní nevýhodě. Vyloučený obránce Piccini tak přijde o duel s Osasunou a zřejmě se jej nezúčastní ani nemocný Riza Durmisi.

Osasuna má vážné sestupové starosti a pomalu začíná spřádat plány na návrat do druhé ligy. Týmu z Pamplony se vůbec nedaří a zlobí jej především obrana. Nejprostupnější linie v LaLize inkasovala už 65 branek, poslední z nich v minulém kole proti Eibaru. Domácí Osasuna přesto tehdy ještě zabrala a deset minut před koncem srovnal alespoň na konečných 1:1 mladík Kenan Kodro.

Jeho branka znamenala bod, díky kterému je Osasuna od 17. Leganésu vzdálena "jen” 14 bodů. Ze Sevilly navíc Osasuna příliš často body nevozí. V posledních 17ti letech se jí to podařilo pouze třikrát, přičemž dvakrát z toho udržela čisté konto. Což se její defenzívě daří jen výjimečně.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Mandi, Pezzella, Tosca - Navarro, Ceballos, Pardo, Brašanac, Durmisi - Castro, Sanabria
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Buňuel, Oier, Vujadinović, Fuentes - Romero, Causić, Loé, Torres - León, Kodro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.75 - 7.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - Villarreal CF  (pátek 20:45)
V pátek večer se odehraje první duel 28. kola španělské LaLigy a jeho dějištěm se stane Estadio Gran Canaria v Las Palmas. Ambiciózní tým domácích bude čelit výzvě v podobě zlepšujícího se Villarrealu.

Las Palmas se v poslední době specializuje na gólově bohatá klání, která baví fanoušky. Bohužel pro ty vlastní, ne každý gól padá do sítě soupeřů. Na ustálení formy a menším počtu inkasovaných branek bude celek z Kanárských ostrovů pracovat v pátek večer, až se u jeho břehů vynoří Žlutá ponorka. Ani ta nemůže být se sezonou úplně spokojena, ale v poslední době se vrací na vítězné vlny.

Villarreal už zapomněl na neúspěch v evropských pohárech a místo toho se plně koncentruje jen na LaLigu. V ní se týmu trenéra Frana Escriby daří velmi a mohou za to především poslední týdny. Na těsnou a nešťastnou porážku od Realu Madrid zareagovala Žlutá ponorka mnohem lépe proti Osasuně, které nasázela čtyři branky. Pak udržela čisté konto s Espanyolem a lépe zvládla také ostře sledovaný boj o poháry v minulém kole. Jedinou branku s Celtou Vigo vstřelil Roberto Soldado.

Villarreal je aktuálně na průběžné 5. příčce a zatím se mu daří úspěšně odolávat atakům šestého Realu Sociedad San Sebastian, který má jen horší skóre. Proti Las Palmas by si Villarreal rád připsal další důležité body v boji o Ligu mistrů, která je snem týmu z El Madrigal. A to by nemusel být vůbec nereálné, neboť za posledních 17 let Las Palmas svého soka na vlastní půdě porazilo jen jednou!

To se tým z Kanárských ostrovů bude snažit napravit i proto, že minulé kolo mu moc radosti nepřineslo. Poté, co si překvapivě rozdělil body s Realem Madrid a vysoko vyhrál nad Osasunou Pamplona, nestačil na Espanyol Barcelona. V Katalánsku sice srdnatě bojoval a sahal po bodu, jenže po celé utkání tahal za kratší konec. Po devadesáti minutách svítilo na tabuli skóre 4:3 ve prospěch domácích. Přesto se v současnosti 12. celek ligy snaží dívat dopředu s optimismem.

Jedním z hráčů, kteří na sebe v dobrém upozorňují, je mladý záložník Alen Halilović. Někdejší hráč Barcelony, který v Las Palmas hostuje z Hamburku, si svůj celek chválí: "Jsem moc šťastný za to, že můžu hrát ve Španělsku a dostávat cenné minuty. Na německou ligu jsem si dlouho zvykal a mám pocit, že mi zdejší prostředí sedí mnohem víc. Přál bych celému týmu, aby dokázal něco významného, protože fanoušci jsou tu nadšení a přenášejí svůj optimismus na hráče. Líbí se mi, jak se náš tým prezentuje,” dodal Chorvat.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - D. Castellano, Bigas, Lemos, Simon - Hernan, Viera, Vicente - Jesé, Tana, Boateng
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Andres - Costa, V. Ruiz, Musacchio, Mario - R. Soriano, Trigueros, Bruno, J. dos Santos - Bakambu, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.44 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid26195269:2762
2.FC Barcelona27186377:2360
3.Sevilla FC27176451:3157
4.Atlético Madrid27157549:2252
5.Villarreal CF27139539:1948
6.Real Sociedad27153942:3848
7.Athletic Bilbao27135934:3044
8.SD Eibar27117943:3840
9.Espanyol Barcelona27109839:3839
10.Deportivo Alavés27910828:3337
11.Celta Vigo261051139:4535
12.UD Las Palmas27881143:4532
13.Valencia CF27861336:4730
14.Real Betis27771329:4428
15.Deportivo La Coruña27691231:4227
16.Málaga CF27681333:4526
17.CD Leganés27671422:4125
18.Granada CF27471624:5519
19.Sporting Gijón27461728:5618
20.CA Osasuna27181828:6511

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (701)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele