LaLiga - preview 24. kola

24.02.2017, 09:17, aktualizováno 26.02.2017, 09:10
Previews
Program ve Španělsku začíná tradičně s hranicí oběda, kdy Espanyol vyzve Osasunu. Atlético Madrid následně poměří síly s Barcelonou, Bilbao hostí Granadu a Gijón se utká s Celtou Vigo. Real Madrid následně zajíždí na půdu Villarrealu...
Espanyol Barcelona - CA Osasuna  (neděle 12:00)
Po třízápasové šňůře vítězství Espanyol nezvládl těžká střetnutí s Realem Sociedad a Realem Madrid a bude hledat útěchu v souboji s Osasunou, která je beznadějně na posledním místě tabulky a pomalu a jistě jí začíná ujíždět vlak, co se záchrany LaLigy týče. Hosté mají na kontě za celou sezónu jen jeden jediný tříbodový výsledek.

O favoritovi tohoto duelu není zkrátka pochyb. Pamplona jednoduše nenachází v bahně, do kterého zabředla během několika měsíců, jakékoli stéblo naděje. V poslední době má opravdu velké problémy v obraně. Hned třikrát v řadě inkasovala celkem třikrát během devadesáti minut. V rámci pěti elitních evropských lig je nyní vůbec nejhorším týmem.

Domácí trenér Quique Sánchez Flores ví, že jeho mančaft by potřeboval vzpruhu po nepovedených dvou kolech. V žádném případě však nehodlá protivníka podceňovat. "Vždycky říkám, že pokora je základním stavebním kamenem. Vstupujeme do utkání s vědomím, že budeme pracovat velmi tvrdě," uvedl před utkáním.

Tak trošku se začíná Espanyol usazovat v nudném středu tabulky, ve kterém má daleko k evropským pohárům a sestup ho jen stěží ohrožuje. Nicméně případné vítězství by určitě posílily jeho šance na Evropskou ligu. "Víme, že soupeř, kterému čelíme, nás donutí soustředit se na detaily. Respektujeme ho," opakoval domácí stratég.

Nově má barcelonský celek vykartovaného Papakouliho Diopa, v sestavě by ho měl nahradit David López, a Pablo Piatti se tak zřejmě posune na levé křídlo. Nejistý je start pravého obránce Marca Navarra, toho v případě jeho nedostupnosti pravděpodobně nahradí Javi López. Možná nakonec dojde i ke změně herního systému na 4-4-2.

Nejenže je hostující celek v pořádné mizérii, navíc se mu pořád neuzdravuje marodka. Alespoň částečně dobrou zprávou je zdravotní stav brankáře Nauzeta Péreze, který už po zranění ramene opět trénuje s prvním týmem. I nadále jsou ale mimo hru Javier Flaňo, Miguel Flaňo, Didier Digard i Tano Bonnín.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Diego López - Marc Navarro, Diego Reyes, Óscar Duarte, Aarón Caricol - Fuego, D. López - Hernán Pérez, José Manuel Jurado, Pablo Piatti - Moreno
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Oier, David García, Vujadinovič, Carlos Clerc - Álex Berenguer, Čaušić, Fausto, Jaime Romero - Sergio Léon, Oriol Riera
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.47 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - FC Barcelona  (neděle 16:15)
Jednoznačně nejsledovanější utkání kola se odehraje v Madridu na stadionu Vicente Calderóna, kam zavítá FC Barcelona. Atlético v boji o titul zaostává, nicméně partu Diega Simeoneho není radno odepisovat a zrovna Barcelona by mohla dvakrát vyprávět.

Atlético sice v lize za Barcelonou o šest bodů zaostává, ale že by měli Katalánci povedenější sezonu, to tedy ani náhodou. Paradoxně je na tom lépe Atlético, které je narozdíl od Barcelony jednou nohou ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Zavádějící je také vzájemná bilance obou španělských gigantů. Ta sice hovoří jasně ve prospěch Katalánců, ovšem Atleti se na ta nejdůležitější střetnutí dokázali připravit lépe. Dvakrát na úkor Barcy postoupili dál v Lize mistrů a v památném zápase 17.května 2014 remízou na Camp Nou opanovali mistrovský titul. Jinými slovy Barcelona na Atlétiko sice umí, ale má z něho za poslední léta pořádný mindrák.

Svěřenci trenéra Diega Simeoneho nabrali dobrou formu, od prosince minulého roku v lize neprohráli a herní pohodu si přenesli i na půdu Ligy mistrů, kde v prvním zápase osmifinále přestříleli Leverkusen 4:2 a před domácí odvetou mají více než slibný náskok. Los Colchoneros v novém kalendářním roce prohráli jen jednou a hádejte s kým. V prvním zápase Copa del Rey nestačili na starou dobrou známou Barcelonu. Katálanci si výhru 2:1 v odvetě pohlídali a po remíze 1:1 si zahrají finále poháru.

Sezona se pro Barcelonu zatím vyvíjí všelijak, v Lize mistrů to sice vypadá na brzký konec, ale jinak je vše ještě otevřené. O finálové účasti v Copa del Rey již byla řeč a po porážce Realu Madrid na Valencii ožili šance i na obhajobu mistrovského titulu. Hosté ztrácejí na nenáviděný Real jen jeden bod, ovšem Bílý balet má ještě jedno utkání k dobru.

Dobrou zprávou pro Diega Simeoneho je návrat brankařské jedničky Slovince Jana Oblaka a také klíčového stopera Diega Godína, naopak scházet budou Augusto Fernández i zkušené duo Juanfran - Tiago. Zkušenosti v podobě Javiera Mascherana budou chybět i Barceloně, k tomu je mimo hru i Aleix Vidal. Do hry bude už moci zasáhnout Arda Turan, pro kterého bude souboj s Atlétikem pochopitelně velice delikátní.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Luis, Godín, Savić, Vršaljko - Carrasco, Gabi, Koke, Saúl - Griezmann, Gameiro
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Roberto, Umtiti, Piqué, Alba - Gomes, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.40 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Granada CF  (neděle 18:30)
Bilbao těžký program nezvládlo, vypadlo ve čtvrtek z Evropské ligy a dál už se může soustředit jen na domácí dění. Po dvou porážkách potřebuje jakoukoli vzpruhu a duel s nevalně hrající Granadou mu k tomu určitě dává příležitost. Ovšem pozor! Předposlední hosté v uplynulých třech kolech hned dvakrát vyhráli.

Athletic Club měl určitě větší ambice na evropském poli než jen první kolo vyřazovacích bojů. Přitom do duelu s kyperským APOELem vstupoval rozhodně jako favorit. Jenže jako by týden starý neúspěch na půdě Valencie se sebevědomím mužstva notně zacloumal. A v Nikósii neudržel jednobrankový náskok z prvního utkání.

Klub z Baskicka má rozhodně co napravovat. A jestli nechce mít problémy i v LaLize, v němž okupuje osmou pozici a začíná ztrácet na pohárové příčky, musí proti Granadě bezpochyby zabrat naplno. "Čtvrtek je minulostí. Musíme se pohnout kupředu. Potřebujeme zabojovat, abychom mohli usilovat o Evropskou ligu," potvrdil kouč Ernesto Valverde.

Jeho tým si především bude muset zvykat na hru bez Aritze Adurize, klíčového útočníka a nejlepšího střelce. Pravděpodobně k dispozici nebude ještě i následující kolo. Možná že právě jeho přítomnost znamenala konečný neúspěch na Kypru. V podstatě by jeho úlohu vepředu měl plnit Iňaki Williams, ten ale určitě není typickým koncovým hráčem.

Domácí stratég se snaží hlavně nepanikařit. Situace v tabulce je pořád příznivá a hratelná. "Jsme si vědomi našich silných i slabých stránek. Jednou z těch silných je naše soudržnost. V médiích však spíše hovoří o našich slabinách, než o našich přednostech," říkal. "Pokud-li se podívám na sílu soupeře, musím říci, že proti Granadě potřebujeme být opatrnější."

Nazaríes sice nebudou mít na San Mamés Barria, kde Bilbao z dvanácti zápasů hned osmkrát vyhrálo, co ztratit, ale nemají jediný důvod, proč by si neměli věřit. Poslední hladké vítězství nad Betisem jim rozhodně dává dobrý příslib do budoucna. Opravdu velkou radost měl z toho výsledku prezident a zároveň majitel klubu Ťiang Li-čang.

Granada obecně spoléhá na rozmanitost svého kádru. Vždyť minulý týden na trávníku pobíhalo jedenáct hráčů jedenácti různých národností! "Chci poděkovat sportovnímu řediteli Javierovi Torralbovi za jeho úsilí během uplynulých devíti měsíců," pochvaloval si. "Všichni, celý tým, se soustředíme na náš cíl udržet se v nejvyšší soutěži."
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Gorka Iraizoz - Óscar de Marcos, Laporte, Yeray Álvarez, Mikel Balenziaga - Beňat Etxebarria, Ander Iturraspe - Markel Susaeta, Iker Muniain, Iňigo Lekue - Iňaki Williams
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Guillermo Ochoa - Ingason, Hongla, Gastón Silva - Foulquier, Mubarak, Agbo, Litri - Carcela-González, Adrián Ramos, Andreas Pereira
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.45 - 7.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Celta Vigo  (neděle 18:30)
O jeden ze šokujících výsledků v rámci prvního kola play-off Evropské ligy se postarala Celta Vigo, která dokázala v thrillerovém zápase vyřadit velkého favorita Šachtar. Zmobilizovat síly na ligový duel proti Gijónu bude asi ten nejtěžší úkol. Co se totiž nabitého sebevědomí týče, měli by na tom být hosté určitě o něco lépe než soupeř.

Ve Vigu ve čtvrtek těsně před půlnocí vypukla velká euforie. Svěřenci kouče Eduarda Berizza museli na Ukrajině dohánět nepříjemné jednobrankové manko. A ve finále uspěli, byť až v poslední minutě základní hrací doby. V prodloužení pak byli lepší oni. "Byla to senzační noc," rozplýval se těsně po utkání argentinský lodivod.

Ještě podstatnější je pak pro Célticos zjištění, že se můžou měřit s těmi nejlepšími. Ve Lvově podali opravdu skvělý výkon. Především Iago Aspas ukázal, že je v opravdu skvělé formě a ne nadarmo je v současnosti čtvrtým nejlepším střelcem LaLigy. "Bojovali jsme až do poslední chvíle. Je to vítězství celého týmu," dodával ve čtvrtek gólman Sergio Álvarez.

Ačkoli Celtě bude chybět pouze vykartovaný Jonny Castro, je dost pravděpodobné, že nenastoupí kvůli náročnému programu v nejsilnější možné sestavě. Odpočívat pravděpodobně budou útočník John Guidetti i záložník Pione Sisto, jež by měli nahradit Giuseppe Rossi spolu s Jozabedem Sánchezem, kteří ve Lvově střídali.

Hostům se sice venku příliš nedaří a v rámci španělské nejvyšší soutěže patří v tomhle ohledu spíše k průměru, nicméně na Gijón mají od roku 2005 pouze dobré vzpomínky. Z šesti vzájemných zápasů odcházeli pětkrát jako vítězové, jen v jednom případě remizovali. Sporting každopádně v posledních dvou kolech vykazoval známky zlepšení.

Ačkoli se minulá porážka 1:4 proti Atléticu jeví jako jednoznačný debakl, po podrobnější analýze zjistíme, že nebyl vůbec daleko od nějakého úspěchu. V tuhle chvíli ztrácí na záchranu z osmnácté pozice tři body. Chybět mu bude suspendovaný Diego Mariňo, karetní trest naopak již vypršel Carlosovi Carmonovi.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Iván Cuéllar - Castellano, Fernando Amorebieta, Jorge Meré, Roberto Canella - Sergio Álvarez, Mikkel Vesga, Moi Gómez - Carlos Carmona, Traoré, Burgui
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Rubén Blanco - Hugo Mallo, Gustavo Cabral, Facundo Roncaglia, Carles Planas - Marcelo Díaz, Radoja - Iago Aspas, Jozabed Sánchez, Bongonda - Rossi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Real Madrid  (neděle 20:45)
Uběhlo pár dní a vedoucí Real Madrid opět cestuje do Valencie, kde v týdnu tvrdě narazil. Bílý balet se tentokrát stane hostem šestého Villarrealu, jenž se ještě nevzdává vidiny čtvrtého místa a tím pádem kvalifikace Ligy mistrů. Real si další ztrátu dovolit nemůže, tím spíš, že v těsném závěsu číhají Barcelona se Sevillou.

Villarreal se pro letošní sezonu rozloučil s učinkováním v evropských pohárech, když nestačil ve dvojzápase na italský AS Řím. Rozloučil se ale důstojně. Po čtyřbrankovém debaklu před vlastním obecenstvem dokázal vyhrát odvetu na Stadio Olimpico nejtěsnějším rozdílem. V La lize ale svěřenci Frana Escríby dost poztráceli. V novém roce zvítězili jen dvakrát, z toho jednou nad slaboučkou Granadou. V minulém kole přišla druhá výhra, o poznání chutnější. V přímé konfrontaci o evropské poháry zvítězili v baskickém San Sebastianu 1:0.

Real Madrid v týdnu prohrál odložené utkání s Valencií 1:2 a dal tak šanci svým největším pronásledovatelům v boji o titul. Náskok Realu Madrid činí na prvním místě jen jeden bod, na druhou stranu má však ještě jedno odložené utkání k dobru.

Hosté budou favoriti, ale Žlutá ponorka představuje nebezpečného soupeře, což koneckonců dokázala v prvním zápase na Santiago Bérnabeu. Real v tomto zápase získal pouze bod za remízu 1:1, kterou zařídil ve 48.minutě Sergio Ramos.

Fran Escríba bude mít k dispozici kompletní kádr, otazník visí pouze nad Sansoneho startem. Dramatická situace není ani na straně Realu. Pro zranění sice vypadl Raphael Varane, ale toho dokonale zastoupí navrátilec Pepe. Podobně jako se Sansonem to vypadá u Danila, jeho start je spíše nepravděpodobný.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Musacchio, Ruiz, Mario - Castillejo, Soriano, Trigueros, Santos - Bakambu, López
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Vázquez, Ronaldo, Benzema
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.20 - 3.90 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo Alavés - Valencia CF  (sobota 13:00)
Valencia stoupá nahoru a její výsledky jsou důvodem k optimismu. Po náročném utkání odloženého 16. kola ale Netopýři nemají čas na relaxaci, protože už v sobotu je čeká domácí Deportivo Alavés.

Valencia se ve středu večer utkala se samotným Realem Madrid, který je jednak v pohodové formě a jednak měl velkou motivaci vyhrát. V případě výhry by totiž navýšil svůj náskok na druhou Barcelonu, která se stále nevzdává boje o titul. Vzhledem k letošní formě Realu a na druhé straně Valencie byl Bílý balet jasným favoritem. O to větší překvapení jej na Mestalle čekalo. Běžela sice teprve desátá minuta, ale Valencia už vedla 2:0. A i když se Real přeci jen prosadil, zvládl pouze korigovat na konečných 2:1.

Valencia vstoupila do utkání skvěle a nečekaně si s Realem poradila. Její výkony se zápas od zápasu zlepšují a začíná to stále více vypadat, že trenér, kterému nikdo neřekne jinak než "Voro”, by měl dostat mnohem delší kontrakt. Do této chvíle vždy (a velmi úspěšně) zaskakoval za nějakého vyhozeného trenéra, ale postupně získává jeho jméno stále větší věhlas. Teď čeká na Valencii další náročný soupeř a "Voro” si je důležitosti sobotního klání dobře vědom.

V rozhovoru pro oficiální klubové stránky poznamenal: "Myslím, že výhru proti Realu Madrid jsme si zasloužili. Jsem hrdý na své hráče, protože dali do utkání všechno, do puntíku poslouchali taktické pokyny a každý z nich přidal ještě kus sebe. Díky skvělé práci se nám povedl výborný výsledek a doufám, že na něj dokážeme navazovat. Další utkání hrajeme už velmi brzy, takže není moc času na oslavy. Ideální oslavou budou další tři body proti Alavésu,” dodal.

Na Estadio Mendizorrotza v Alavésu ale čeká Netopýry další těžká zkouška. Radost mohou hosté mít snad jen z historie, která stojí na jejich straně. Valencia za posledních 17 let prohrála s Alavésem jen jednou, na jeho půdě navíc ještě ani jednou. Po desetileté přestávce se oba kluby utkaly v rámci 5. kola LaLigy a tehdy se Valencia doma radovala těsně 2:1. Od té doby ale Alavés ukázal, že v lize rozhodně není do počtu.

Největší radost samozřejmě fanouškům dělá postup v rámci Copa del Rey, ale ani Primera Division není důvodem k hanbě. Malý celek a nováček obsadil zatím 11. příčkou a v posledních deseti duelech kromě debaklu od Barcelony dokázal neprohrát už devětkrát! V minulém kole vyzrál na Deportivo La Coruña, k čemuž mu stačila jediná proměněná penalta Manu Garcíi. Zopakuje Alavés dobrý výkon i proti zlepšující se Valencii, nebo Valencia napodobí duel s Realem?
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Femenía, Feddal, Laguardía, Hernández - Garcia, Llorente - Toquero, Camarasa, Gómez - Santos
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Montoya, Mangala, Garay, Gayá - Pérez, Soler - Orellana, Parejo, Haddadi - Zaza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.06 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Sevilla FC  (sobota 16:15)
Sobota odpoledne patří ve Španělsku mimo jiné velmi tradičnímu a hodně emotivnímu zápasu. Jeho centrem bude Sevilla, konkrétně stadion místního Betisu. V něm se totiž domácí pokusí konečně protrhnout dlouhodobou nadvládu městského rivala.

Na Estadio Manuel Ruiz de Lopera se v sobotu dostaví městský rival v podobě FC Sevilly, která bude jasným favoritem. Tým, který vede chilský stratég Jorge Sampaoli, účinkuje poměrně úspěšně v Lize mistrů a v LaLize patří k tomu nejlepšímu. Béticos naopak tápou a po několika neštastných výkonech z poslední doby jim patří až průběžné 15. místo. Od hrozivého pásma sestupu je dělí sotva osm bodů a jaký by byl lepší čas na otočení špatné formy, než právě klíčové derby?

Sevilla zatím vydatně prohání duo Real Madrid - Barcelona a udržuje si velmi slibnou třetí příčku se ztrátou jen tří bodů na čelo! Sevilla se snaží udržovat si stálou formu a pracovat na jejím zlepšení, ale má to velmi náročné vzhledem k těžkému programu. Kromě LaLigy, kde za posledních deset kol prohrála jen dvakrát, bojuje ještě v Lize mistrů. Ve středu večer v ní sice předvedla parádní hru, jenže výsledek zase tak chvalitebný nebyl.

Sevilla i přes jasně lepší herní projev a sympatickou snahu doma uhrála s anglickým Leicesterem jen výhru 2:1, což ji zase tak moc těšit nemůže. A uvědomuje si to rovněž trenér Sampaoli. "Byli jsme mnohem lepším týmem, po celý zápas jsme dominovali. Když to tak počítám, měli jsme asi deset čistých gólových šancí. Naše hra byla organizovaná a měli jsme určitě na víc. Z tohoto pohledu mě mrzí kromě inkasované branky i fakt, že jsme dali jen dva góly. Teď se ale musíme soustředit na derby, které je před námi,” ví Sampaoli.

Dá se očekávat, že Sevilla bude dost unavená. Na to spoléhá i Betis, který rozhodně nemá tak náročný program. Copa del Rey se ho už nějakou dobu netýká, takže se béticos mohou soustředit pouze na ligovou scénu. A to se jim docela hodí, protože jejich forma v ní rozhodně není ideální. Z posledních deseti duelů vyhrál Betis jen dvakrát, z toho bral tři body v tomto kalendářním roce jen jednou.

Minulé kolo se mu rovněž moc nepovedlo, protože po třech remízách přišla zdrcující porážka 4:1 od domácí Granady, což fanoušci Betisu nečekali. Dvěma góly se na demolici Betisu podílel Adrian Ramos, dočkali jsme se i dvou červených karet. Ani v derby nemá Betis moc radosti, protože svého soka porazil v rámci ligy naposledy v roce 2012. Podaří se mu to právě nyní, nebo Sampaoliho tým dostane pod tlak Barcelonu?
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Pezzella, Mandi, Tosca - Piccini, Petros, Pardo, Ceballos, Durmisi - Castro, Sanabria
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Mercado, Rami, Escudero - Vázquez, N'Zonzi, Nasri, Vitolo - Ben Yedder, Jovetić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.65 - 3.46 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Leganés - Deportivo La Coruña  (sobota 18:30)
Deportivo La Coruña bude v sobotu v podvečer hostem na stadionu Municipal de Butarque a bude doufat ve tři body. Záchranářský duel s ním svede domácí Leganés, které se i přes občasné světlé chvíle stále trápí sestupovými starostmi.

Některá utkání mají cenu nikoli tří, ale rovnou šesti bodů. Často jsou to zápasy mezi přímými konkurenty v boji o nějakou příčku, třeba o záchranu. Právě takový duel bude k vidění v sobotu večer v Leganés, kam zavítá podobně ohrožené Deportivo. Domácí mají za sebou sérii opravdu nepovedených klání, jenže hosté mají jen o jeden jediný bod víc.

Domácí Leganés má na svém kontě jen 18 bodů a hodně jej trápí především útok. V posledních pěti duelech vstřelilo jen tři branky, celkově jich má jen 16 a jedná se o nejhorší útok celé soutěže. V minulém kole ale málem šokovalo španělskou veřejnost a přispělo k tomu, že se pískalo na samotnou Barcelonu. Ještě deset minut před koncem utkání s ní totiž senzačně remizovalo, než Lionel Messi proměnil nařízenou penaltu. Tehdy Leganés podalo parádní výkon.

Teď proti němu stojí Deportivo, které na tom není zas tak o moc lépe. Má soupeři cosi splácet, protože Leganés v prvním vzájemném duelu těsně vyhrálo. A po pěti remízách Depor spadl zase do vod poražených, protože prohrál už tři poslední duely. Obránce Luisinho si špatnou situaci rovněž uvědomuje.

V rozhovoru pro oficiální stránky klubu jasně uvedl: "Často se nám stává, že v utkání vedeme, ale nakonec končíme vždy jako poražení. Tohle musí přestat, protože naše situace už není únosná. Po psychické stránce nás naše postavení ničí. A kdy je lepší čas na změnu, než proti podobně ohroženému týmu? Teď musíme zabrat a vyhrát, jinak nemáme v první lize své místo. Další utkání proti Leganés už musíme zabrat a získat tři body, to je pro nás povinností,” uvědomuje si zkušený bek Deporu.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Tito, Siovas, Mantovani, Rico - Pérez, Morán - El Zhar, Píres, Szymanowski - Guerrero
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Albentosa, Sidnei, Luisinho - Mosquera, Santos - Gil, Colak, Kakuta - Andone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.05 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Málaga CF  (sobota 20:45)
Eibar cílí na pohárovou Evropu a nemá k ní příliš daleko. Po minulém zápolení se Sevillou si bude chtít napravit chuť a příležitost mu k tomu udělají hosté z Málagy. Ani ti totiž nemají v novém roce mnoho štěstí.

Eibar aktuálně sídlí na solidním 7. místě a na Villarreal, který drží poslední pohárovou místenku, ztrácí jen 4 body. Navíc se v sobotu večer utkáním s Málagou vrací na svůj stánek Estadio Municipal de Ipurua, kde se mu dlouhodobě daří. Málaze bude chtít leccost vrátit, protože právě proti ní se mu příliš nevede. Od roku 2007 a prvního vzájemného duelu v novodobé historii Eibar vyhrál jen jednou, zatímco Málaga byla úspěšnější už pětkrát.

V současné době se střetávají dva týmy v rozdílné formě. Domácí Eibar se po delší době úspěchů a bohatého skórování musel sklonit před Sevillou, které v rámci minulého kola nevstřelil ani jeden gól. Po třech výhrách tak přišel pád, který Eibaru zase trochu vzdálil vysněnou pohádku jménem Evropa. Sami hráči dobře znají své limity, ale nebojí se snít a povzbuzovat naději v dalších.

Například Rubén Peña v rozhovoru pro klubové stránky odhalil: "Nepřestává mě fascinovat to nadšení a pozitivní smýšlení, které v kabině i celém klubu vládne. Cítíme tu obrovskou podporu a ambice někam se dostat, zapsat se do dějin klubu. Máme za sebou porážku od Sevilly, ale nechceme se jí moc zabývat. Důležité je, že před sebou máme návrat domů a Málagu. Ta má několik výtečných hráčů, kteří umí využívat rychlost především v krajních prostorech. My ale máme jasnou koncepci a pokusíme se využít našich zbraní.”

Málaga zažila téměř hrůzostrašný konec minulého roku a začátek toho nového. Od poloviny prosince až do poloviny února si připsala dvě remízy a šest porážek, takže klesla až na současnou 3. příčku. Podařilo se jí ale vymanit se z tohoto období a v minulém kole předvedla velmi solidní výkon. Ačkoli doma prohrávala s Las Palmas a ještě k tomu dvacet minut před koncem přišla o vyloučeného Josého Rodrigueze, vyhrála nakonec 2:1.

Další z pozitivních zpráv pro fanoušky spočívala v prodloužení smlouvy záložníka Recia. Při té příležitosti sám hráč, aktuálně uzdravující se po nedávné operaci, pronesl pár slov. "Doufám, že budu moct pomáhat Málaze ještě několik dlouhých let. Cítím se tu doma a přál bych fanouškům nějaký úspěch. Od té doby, co máme nového trenéra, se věci ubírají mnohem lepším směrem. Vím, že naše postavení není ideální, ale naprosto věřím trenéru Romerovi a mým spoluhráčům. Doufám ve tři body i proti Eibaru,” přeje si záložník Recio.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Rodríguez - Capa, Ramis, Lejeune, Luna - García, Escalante - León, González, Inui - Enrich
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Hernández, Demichelis, Juankar - Fornals, Llorente - Keko, Juanpi, Castro - Dias
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.56 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - Real Sociedad  (pátek 20:45)
Real Sociedad jede v pátek večer na Kanárské ostrovy k utkání s tamním Las Palmas. Oba týmy touží po třech bodech, protože se jim minulé kolo shodně nevydařilo. Hosté navíc nevzdávají boj o pohárovou Evropu.

Real Sociedad San Sebastian je jedním z těch příjemnějších překvapení v letošním ligovém ročníku a dál usiluje o evropské poháry. Aktuálně se pohybuje na páté příčce, ze které se rozhodně nemíní posouvat jiným směrem než nahoru. Od čtvrtého Atlética Madrid jej dělí jen čtyři body, ale pozor si Baskové musí dávat především na týmy pod sebou, které se dychtivě touží dostat na jeho místo.

Největším konkurentem v tomto počínání mu je Villarreal, který ztrácí na tým ze San Sebastianu jen dva body. O dalších šest bodů dál je pak duo Eibar - Athletic Bilbao. Real Sociedad doufá, že se mu povede zopakovat první letošní duel s Las Palmas, který se mu mimořádně povedl. Tým trenéra Eusebia Sacrtistána koncem září minulého roku na stadionu Anoeta porazil svého soupeře jednoznačně 4:1 a radoval se z velmi dobrého herního projevu.

Jeho forma sice příliš ustálenou tendenci nemá, ale vedení je přesto s prací trenéra spokojeno. Takže s ním radostně prodloužilo spolupráci, z čehož by mohly těžit obě strany. Trenér Eusebio totiž řekl: "Cítím se tu výborně. Vyvíjím se tu jako trenér i jako člověk a vím, že tu můžu ještě hodně dokázat. Mám tu ideální podmínky na rozvoj svého pojetí fotbalu a svého charakteru. Cítím se jako pevná součást klubu a jsem naprosto ztotožněn s kroky, které podniká vedení La Realu. Doufám, že naše spolupráce přinese tomuto skvělému klubu ještě mnoho radosti.”

To se v minulém kole LaLigy tak úplně nepovedlo, protože La Real narazil na silného soupeře. Villarreal měl za sebou hodně náročný týden a zdálo se, že si chce v duelu s Realem Sociedad svou frustraci vybít. Nakonec se mu povedlo překonat obranu domácích jen jednou, ale o to smutnější to pro La Real bylo. Jedinou brankou se totiž hostující Samuel Castillejo prosadil až ve 4. minutě nastavení. Hostům bude chybět Agirretxe, Martinez nebo José. Domácí postrádají zraněné Moma, Maceda a Montora.

Hořkost a smutek zažilo také Las Palmas, které prohrálo ji své třetí utkání v Primera Divison v řadě. Ačkoli Las Palmas v minulém kole vedlo díky brance Lemose, nakonec to na oslabenou Málagu nestačilo. Ještě do konce prvé půle totiž otočili skóre Fornals s Charlesem a Kanárkům zbyly oči pro pláč. Ve dvou ze tří posledních duelů navíc Las Palmas nevstřelilo ani gól. Podaří se aktuálně 12. týmu tabulky zabrat na domácím stadionu Gran Canaria, kde podává tradičně dobré výkony?
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Simón, Lemos, Bigas, Castellano - Gómez, Mesa, Viera - Halilović, Boateng, Jesé
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Navas, Martinez, Yuri - Prieto, Illarramendi, Zurutuza - Vela, Juanmi, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid22164257:2052
2.FC Barcelona23156263:1951
3.Sevilla FC23154446:2849
4.Atlético Madrid23136443:1945
5.Real Sociedad23132836:3241
6.Villarreal CF23109430:1539
7.SD Eibar23105836:3135
8.Athletic Bilbao23105828:2835
9.Celta Vigo22103936:3633
10.Espanyol Barcelona2388730:3132
11.Deportivo Alavés2379722:2830
12.UD Las Palmas2377932:3528
13.Málaga CF2368931:3726
14.Valencia CF23751133:4126
15.Real Betis22661022:3524
16.Deportivo La Coruña22471126:3519
17.CD Leganés23461316:3918
18.Sporting Gijón23441525:4716
19.Granada CF23371321:4916
20.CA Osasuna23171524:5210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (694)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele