LaLiga - preview 15. kola

08.12.2017, 09:12, aktualizováno 11.12.2017, 08:34
Previews
Girona brala z posledních tří zápasů jen dva body a znovu se přibližuje k pásmu sestupu. U toho se pohybuje rovněž Espanyol jakožto druhý účastník pondělní dohrávky, který bude mít k dispozici výhodu domácího prostředí...
Espanyol Barcelona - Girona FC  (pondělí 21:00)
Gironě v poslední době trochu dochází šťáva a doufá, že v pondělní dohrávce 15. kola se jí bude dařit lépe. Soupeřem totiž bude barcelonský Espanyol, který se nachází až na 15. místě a tedy dost nebezpečně blízko sestupového pásma.

S formou Espanyolu je to jako na horské dráze. Jedno utkání mu vyjde parádně (jako když porazil Getafe) no a další zase vybouchne (v minulém kole dostal tři branky od Eibaru a utkání totálně nezvládl). V deseti posledních duelech v rámci všech soutěží Espanyol vyhrál jen třikrát, dvakrát z toho v LaLize. Má jen 16 bodů a to znamená 6 bodů víc než 18. Las Palmas, které už se ocitá v zóně sestupu.

Espanyol ale svou situaci nevzdává. Záložník José Manuel Jurado v rozhovoru s médii poznamenal: "V tuto chvíli se nám moc nedaří udržet si formu, ale věříme, že máme dostatečně kvalitní tým a trenéra, který si umí poradit. Když dáme do tréninků maximum, určitě se naše práce vyplatí. Měli jsme v posledních kolech trochu smůly, ale musíme se v těžkých chvílích semknout a o to usilovněji pracovat. Góly určitě přijdou," věří zkušený Jurado.

Domácí se v Katalánsku nemohou spolehnout na Sergia Garcíu, ale jinak mají kompletní kádr. Hosté mají situaci mnohem náročnější, protože jim chybí zranění Olarenwaju Kayode, Bernardo Espinosa, Pedro Alcalá nebo Marc Muniesa. Zajímavé je, že tyto dva celky se v oficiálních střetech ještě ani jednou v historii neutkaly.

Girona rovněž v posledních týdnech ztrácí dech a už ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech se jí nepovedlo získat víc než bod. Za deset posledních soutěžních duelů vyhrála třikrát, minule ale padla proti Alavésu. Doma sice nepodala vůbec špatný výkon a dokonce vedla o dvě branky, ale v závěru utkání strhl na straně hostí vedení skvělý Ibai Gómez, autor hattricku. Teď má Girona další šanci proti podobně ohroženému týmu a nehodlá ji promarnit.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - Sánchez, Hermoso, López, Martín - Jurado, Darder, Fuego, Piatti - Baptistao, Moreno
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bono - Timor, Ramalho, Juanpe - Maffeo, Granell, Pons, Benítez - Portu, Stuani, García
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.47 - 4.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Málaga CF  (neděle 12:00)
Poté, co se Real Soceidad probojoval ve čtvrtek do vyřazovací fáze Evropské ligy, se nyní musí soustředit na LaLigu, kde se střetne proti poslední Málaze. Baskové předvedli povedený výkon minulý týden proti Atléticu Madrid, kdy šahali na Wanda Metropolitano po jednom bodu. Bohužel pro ně vstřelil vítěznou branku v 88. minutě Antoine Griezmann na 2:1.

Postup do jarní části Evropské ligy měl Real Sociedad s předstihem jistý, proto se nyní mohou přes zimu soustředit na ligovou soutěž. Tentokrát budou hostit Málagu, která se potácí na samém dnu LaLigy. Domácí nebudou brát nic jiného než tři body, pokud se budou chtít opět přiblížit k příčkám zaručující účast v následují evropských soutěžích.

S dosavadními 19 body drží devátou pozici a případná výhra by svěřence Eusebia Sacristiana mohla katapultovat na šestou příčku. Pro domácí fanoušky může působit zklamáním bilance svého týmu, který sice nastřílel 28 gólů, ale na druhou stranu jich 26 inkasoval. Navíc na Anoetě získali pouhých devět domů z dvaceti jedna možných. Mimo hru je z řad domácích Jon Guridi a zřejmě se na hřiště nedostane ani Imanol Agirretxe.

"Špatné výsledky nás neovlivní, chceme znovu vyhrávat. Máme opět možnost získat tři body, proto se budeme snažit odehrát dobrý zápas a zasloužit si výhru. Analyzovali jsme naše chyby a napravíme to, co děláme špatně. Chápeme, že se na nás fanoušci zlobí, ale věříme, že se k nám dobré výsledky opět vrátí. Tím tak můžeme ukázat svou povahu a sílu," řekl Eusebio Sacristan, lodivod domácích.

Zatímco pro Málagu jsou venkovní zápasy spíše formalitou. Na hřištích soupeřů nezískali během sedmi zápasů jediný bod a vstřelil pouze dva góly. Jejich nedávný výkon na Santiagu Bernabéu však naznačuje menší zlepšení a to, že by se mohli vrátit zpět do boje o setrvání v LaLize. Tým Míchela získal jen osm bodů ze čtrnácti zápasů a po zásluze je na posledním místě.

Momentálně již ztrácí šest bodů na první nesestupovou pozici. Nicméně v tomto utkání budou potřebovat body stejně jako jejich soupeř, jelikož další dva týmy na sestupových příčkách (Deportivo Alavés a Las Palmas) hrají tento víkend spolu a mohou se dostat do bezpečnější zóny. Minulý zápas Málaga remizovala v lize s Levente 0:0 a opět ukázala svou neschopnost vyhrát v domácím prostředí, i když v utkání dominovala.

S pouhými 11 vstřelenými góly se musí zaměřit na svou ofenzívu, stejně jako v duelech proti Deportivu La Coruna nebo Realu Madrid. To na marodce hostů je stále Federico Rocca, Miguel Torres a Zdravko Kuzmanović. Diego Rolan minulý týden kvůli problémům s Achillovou šlachou vynechal, stejně jako nyní. Nahradit by ho měl Borja Baston.

"Real Sociedad je velmi dobrý tým, takže bych chtěl, aby můj tým hrál jako proti Realu Madrid. Náš nynější soupeř je nesmírně nebezpečný v útoku. Je škoda, že body nedoprovází naší práci. Nebudeme dělat významné změny, jen budeme pokračovat v naší práci z posledních týdnů," řekl před utkáním trenér Míchel.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Ruli - Odriozola, Llorente, Martínez, Rodrígues - Prieto, Illarramendi - Zurutuza - Januzaj, José, Oyarzabal
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Jiménez - Rosales, Hernández, Baysse, R. Gónzález - Keko, Recio, A. Gónzález, Castro - Peñaranda, Bastón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.59 - 6.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Atlético Madrid  (neděle 16:15)
V neděli odpoledne přivítá Real Betis na svém stadionu Atlético Madrid v rámci 15. kola LaLigy. Los Rijiblancos se stále dostávají z vyřazení z Ligy mistrů po remíze 1:1 s Chelsea. Jejich jarní působení v evropských soutěžích bude pokračovat v Evropské lize. V ligové soutěži se jim daří o dost lépe, jelikož jsou stále mezi nejlepšími a jen šest bodů za vedoucí Barcelonou.

Tým sídlící v Seville měl skvělý začátek do sezóny, jelikož dokázal porazit Real Madrid a v současné době se drží ve středu ligové tabulky. Konkrétně na 11. pozici s 18 body. Nyní jsou však v obrovské krizi. V posledních šesti zápasech nedokázali zvítězit a po posledních dvou remízách v domácím prostředí budou toužit po větším přídělu bodů.

Svěřenci Quique Setiena v již zmiňovaných šesti kláních neměli ani náročný program, střetli se proti (Espanyolu, Getafe, Eibaru, Gironě, Cádizu a Las Palmas). Domácí se budou muset obejít bez Jordiho Amata, který si odpykává karetní trest a Tony Sanabrii, jenž je mimo až do května kvůli vážnému zranění kolena. Zouhair Feddal by měl být připravený se vrátit poté, co byl mimo hru více než měsíc.

"Zápas s Las Palmas byl pravděpodobněji náš nejhorší v této sezóně. Snažili jsme se změnit některé věci, ale nebyly dobře pochopeny. Prohru jsem vzal na sebe. Dostáváme příliš mnoho branek. Jednoho dne moji hráči hrají dobře a další špatně. Nevíme, co se děje, ale dělají vše, co je v jejich silách. Musíme překonat z minulého týmu zklamání, nemám však kouzelnou hůlku, aby se věci spravily hned," řekl Quique Setien, který vede Real Betis od této sezóny.

Na druhou stranu je Atlético v LaLize stále neporažené a zaslouženě se drží na čtvrté příčce. Los Colocheros nikdy neměli příliš mnoho potíží v utkání s Realem Betis, protože svěřenci Diega Simeoneho s nimi z posledních dvanácti zápasů ani jednou neselhali. I přes poslední zápas mezi oběma týmy na stadionu Benito Villamarin (1:1) bylo vždy příjemné sledovat tyto utkání.

Bývají totiž často okořeněny gólovým příděly. Španělský bek Juanfran se vrátil do tréninku, ale Jose Giménez ho pravděpodobně nahradí na jeho pozici pravého obránce. S Anoine Griezmannem rovněž nemůžeme počítat, jelikož ho stále trápí natažené stehno z utkání na Stamford Bridge. Nahradit v sestavě by ho měl Francouz Kevin Gameiro.

"Neexistuje hráč jako Griezmann, nikdo nemá vlastnosti jako on. Pokusíme se jeho ztrátu nahradit ještě větším kolektivním výkonem. Máme více taktických variant. Nejsme ani v polovině ligy, nesoustředíme se na titul, chceme vyhrát každý další zápas. Betis odehrál velmi zajímavé zápasy a mají útočnou kvalitu," řekl nad předzápasové tiskové konferenci Diego Simeone.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Barragán, Mandi, Feddal, Durmisi - García - Joaquín, Camarasa, Guardado, Tello - León
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Obak - Giménez, Savić, Godín, Luís - Partey, Gabi, Saúl, Koke - Gameiro, Correa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.67 - 4.12 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - Athletic Bilbao  (neděle 18:30)
Levante hostí v důležitém klání Athletic Club na stadionu Ciutat a ani jeden z týmů není v natolik výsadním postavení, aby si mohl dovolit zaváhat. Baskové dokonce balancují na samotné hraně sestupové propasti.

Nejprve ale k domácím. Levante si v minulém kole připsalo bod za bezbrankovou remízu s Málagou, ale rozhodně tím nenapravilo předchozí průšvih s Atlétikem Madrid, který skončil ostudnou domácí porážkou 0:5. Valencijský celek vyšel ve dvou po sobě jdoucích utkáních střelecky naprázdno a proti Bilbau tak bude usilovat o prolomení střelecké smůly a zejména zisku tří bodů.

Bilbao sice v týdnu stvrdilo svůj postup do jarních bojů Evropské ligy, ale v domácí LaLize je to jedno velké trápení. Vždyť Baskové v řadě nevyhráli už šest ligových zápasů a v tabulce balancují nad sestupovou propastí. Ještě zmiňme, že Bilbao už vypadlo z domácího poháru na kopačkách Formentery.

Výkony Bilbaa by ale měly mít vzestupnou tendenci, což koneckonců dokládá remíza 0:0 s Realem Madrid, která má svojí váhu, a pak také výkony v Evropské lize. Athletic ve čtvrtek zvítězil na Ukrajině, kde v souboji o druhé místo porazil Zarju Luhansk 2:0.

Domácí stále trápí rozsáhlá marodka. Kvůli zdravotním komplikacím do hry nezasáhnou Roger Martí, Iván López, Álex Alegría a Cheick Doukouré. Ani baskický celek nebude kompletní, scházejí Iker Muniaín, Etxebarria a Iturraspe.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Olazábal - Toňo, Rodríguez, Postigo, Moore - Pier, Campaňa - Morales, Bardhi, Jason - Ünal
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Arrizabalaga - Marcos, Ňuňez, Laporte, Balenziaga - Rico, José - Williams, García, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.01 - 3.49 - 2.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - FC Barcelona  (neděle 20:45)
FC Barcelona bude čelit náročné výzvě během nedělního utkání LaLigy, protože Villarreal bude hostit katalánský velkoklub na Estadio de la Ceramica - lépe známý jako El Madrigal. Žlutá ponorka vstupuje do 15. kola ligové soutěže na 6. pozici, ale ve špatné formě, protože prohrála poslední dvě utkání v lize. Vyhrála však tři ze svých posledních čtyř domácích představení, z čeho se těší domácí fanoušci.

Negativní bilance z posledních zápasů může být částečně vysvětlena vlnou zraněními, se kterou se musel tým vypořádat. Nyní by se postupně mělo několik hráčů z marodky vracet. Zřejmě nejpodstatnější byla nepřítomnost těchto hráčů: Sergio Asejsio, Samu Castillejo, Denis Cheryshev, Nicola Sansone, Ruben Semedo a Carlos Bacca. Ani jeden z nich není ještě 100 % fit.

Asensio již byl ve čtvrtek na lavičce náhradníků v rámci utkání Evropské ligy proti Maccabi Tel Aviv, který španělský celek vypustil kvůli zaručenému postupu z prvního místa své skupiny. Nejlepší hráči odpočívali, aby byli připraveni právě na toto utkání. Trenér Javi Calleja, v sobotu na předzápasové tiskové konferenci řekl následující.

"Pablo Fornals nás hodně vyděsil. Měli jsme štěstí, že doktor rychle zareagoval. V nemocnici se podrobil testům a víme, že jde o problém s nízkou hladinou cukru. Nyní je stabilní, zůstane v péči lékařům dále. Musí podstoupit další testy. Dobrou zprávou je, že jeho srdce je v pořádku. Musíme pochopit, proč se se to stalo."

"Valverdeho Barcelona je prozatím nejlepším týmem v lize. Vedou ji a neprohráli ani jednou. Jsou favority, ale my můžeme vyhrát. Máme dost zbraní, abychom to dokázali. Musíme se snažit držet míč, čímž se budeme chránit a jen tak můžeme Barceloně ublížit. Oni jsou velmi nebezpeční, když mají míč na svých kopačkách," dodal domácí kouč.

Barcelona nedokázala vyhrát poslední dva zápasy v LaLize. Další těžký soupeř je čeká, ale štěstí mohou mít v tom, že Villarreal prochází těžkým obdobím. Každopádně potřebují získat tři body. I tak bude muset na El Madrigal cestovat s velkými obavami o výsledek zápasu. Katalánci půjdou do tohoto duelu s tím, aby opět udrželi svůj pětibodový náskok na čelo tabulky.

Hostům stále chybí Ousmane Dembélé, který však tento týden už trénovat společně s ostatními spoluhráči. Klíčová bude absence Samuela Umtitiho, který od začátku sezóny hrál téměř bezchybně a byl oporou sestavy. Zraněný je rovněž Javier Mascherano, tudíž má Gerard Piqué v obraně nového parťáka - Thomase Vermalena.

Na marodce je navíc Andrés Iniesta, který nestihl dát dohromady své natažené lýtko. Barcelona má ve Villarrealu rovněž skvělou bilanci, kdy za 10 let zde neprohrála ani jednou a má skóre 6 výher a 4 remízy. "Některé týmy sází na určité opatření proti silným týmům. Ale my zůstaneme věrní svému vlastnímu stylu."

"Myslím, že se soupeř bude snažit ovládnout hru a diktovat její tempo. My se budeme snažit dělat totéž. Uvidíme, kterému týmu se to povede lépe," řekl 53letý Ernesto Valverde, který mezi lety 2009 a 2010 vedl osmi měsíců shodou okolností tým soupeře.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Barbosa - Gaspar, González, Ruiz, Costa- Trigueros, Rodri, Soriano - Raba - Bacca, Bakambu
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Roberto, Piqué, Vermaelen, Alba - Rakitić, Busquets, Paulinho, Denis Suárez - Luis Suárez, Messi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.48 - 4.35 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Getafe CF - SD Eibar  (sobota 13:00)
Eibar se v sobotu odpoledne pokusí prolomit prokletí stadionu Alfonsa Péreze v Getafe, odkud se ještě nikdy nevracel jako vítěz. Současná forma v LaLize je pro něj ideální, dlouhodobě se ale právě Getafe daří držet se ve středu tabulky.

Eibar v Getafe nikdy moc úspěšně nepůsobil. Tři body si za posledních 13 let nepřivezl domů ani jednou, bod pouze dvakrát. Aktuálně se mu ale daří a v LaLize už tři zápasy po sobě vyhrál. Naposledy vyzrál na Espanyol Barcelona, což rozhodně není zanedbatelný úspěch. Doma se mu proti soupeři z Barcelony dařilo velmi a v podstatě se postaral o všechny čtyři branky utkání. Jen jedna z nich padla do té "nesprávné" brány.

I díky tomu je Eibar nyní na 13. příčce, což je oproti minulým měsícům úspěch. Není proto divu, že trenér José Luis Mendilibar je v dobrém rozmaru. "Minulé kolo se nám velmi povedlo a litovat můžeme jen vlastní branky. Je škoda, že jsme nezvládli odvetu v rámci poháru, ale pokud jde o ligu, máme dobré výsledky. Zlepšujeme se a na hráčích pozoruji chuť do hry a zápal. Naším cílem je dostat se do středu tabulky a ustálit své výkony, abychom se vyhnuli nepříjemnému pádu," zmínil zkušený trenér.

Ve venkovních zápasech celkově se ale jeho týmu moc nedaří a je v tomto počínání celkově 14. Getafe doma hraje rozhodně velmi dobře, před vlastními diváky získal už 12 bodů z celkových devatenácti. Zde se také urodil poslední velký úspěch Getafe, neboť domácí si poradili s velkým favoritem, jímž byla Valencia. Nad Netopýry dokázali nejen zvítězit a udržet čisté konto, ale ještě rozhodnout i přes dlouhé početní oslabení po vyloučení Maura Arambarriho!

I díky těmto třem bodům je Getafe nyní na osmém místě. A to především díky obraně, která zatím inkasovala jen 15 branek, tedy o 12 méně než jeho sobotní soupeř. To je na nováčka soutěže velmi dobrý počin a velké díky za to patří brankáři Vicentemu Guaitovi. Především díky jeho zkušenostem a schopnostem obrana drží pohromadě. A právě zkušený brankář hovořil o dalším duelu v klubové televizi.

"Je za námi nešťastný pohár, kde se nám vůbec nedařilo. Berme to ale pozitivně, můžeme se soustředit jen na ligu. Naším primárním cílem je a bude záchrana, zvláště poté, co jsme se vrátili z druhé ligy. Cítíme ale, že postupně budeme mít na víc. Stanovili jsme si minimální hranici a vše nad to bude příjemným bonusem. Doufám, že v sobotu zvládneme naši roli a potvrdíme, že se nám doma daří. Budeme potřebovat velkou podporu našich fanoušků, abychom Eibar porazili," uvědomuje si zkušený brankář.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Dakonam, Cala, Antunes - Portillo, Mora, Bergara, Ndiaye - Rodríguez, Molina
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Capa, Oliveira, Arbilla, Ángel - Alejo, Jordán, García, Inui - García, Enrich
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.44 - 3.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Sevilla FC  (sobota 16:15)
Stadion Santiago Bernabéu hostí velký šlágr, který by mohl mnohé napovědět o titulu. Realu Madrid se v lize dlouhodobě nedaří tak, jak by si jeho nároční fanoušci představovali a ztráta na Barcelonu se nezmenšuje. Celý souboj bude o to pikantnější, že oba soupeři mají stejný bodový zisk.

Ve Španělsku je odehráno 14 kol a s jistotou můžeme říct, že Real Madrid zatím neplní roli obvyklého favorita v boji o titul. Nehraje s Barcelonou celkem častou přetahovanou o to, kdo bude mít na kontě více bodů a stane se králem podzimu. Tento souboj zatím vyznívá jasně pro katalánské mužstvo, což Madrid všeobecně v těchto měsících vidí jen nerad. O Realu a trenéru Zidanem se v poslední době obecně mluví negativně.

Což je trochu logické, protože pro Real je jiné než první místo vždy nezdarem. Ani herně Bílý balet netančí tak snadno a lehce jako jindy. Tlak v prostředí královského klubu je enormní a zaváhání se příliš netolerují. Prakticky ve všem je zatím Real Madrid letos horší než jeho soupeř z Katalánska, navíc se před Real dostalo i Atlético a Valencia, která letos hraje ve skvělé formě.

Minulé kolo LaLigy bylo pro Real opět mírným zklamáním, protože z utkání proti baskickému Bilbau chtěl Bílý balet určitě získat víc bodů než jen jeden. Na stadionu San Mamés navíc nepadla ani jedna branka, což je pro vyznavače ofenzivní podívané vždy trochu smolný výsledek. Před tímto utkáním navíc Real v rámci Copa del Rey jen remizoval s Fuenlabradou, která mu dokázala dát dvě branky. I když postoupil na celkové skóre, odvetné utkání se mu moc nepovedlo.

Náladu si ale královský celek spravil v Lize mistrů. Vedle Tottenhamu Hotspur sice ve skupině nepůsobil tak suverénně, ale postup si zajistil již dávno. Přesto šel do utkání s Borussií Dortmund naplno a nakonec se v příjemně atraktivním utkání dočkal před vlastními diváky tří bodů. Přispěl k nim rekordním zápisem i Cristiano Ronaldo, stále hlavní hvězda Bílého baletu. A trenér Zidane měl po utkání velkou radost, třebaže se mu zranil obránce Varane.

"Ukázali jsme velmi dobrý výkon, jsem spokojen s tím, jak hráči přistoupili k utkání. Nebylo to vůbec jednoduché, Borussia hrála velmi nepříjemný a rychlý fotbal. My jsme vstřelili tři branky, což se nepovede v každém utkání a je to úspěch. Teď bude důležité, abychom minimalizovali naše chyby a navázali na tuto výhru třemi body v lize. Věřím, že máme na to, abychom stáhli náskok Barcelony na minimum."

Sevilla si moc dobře pamatuje na poslední výlet do Madridu k utkání s Realem, protože v květnu letošního roku zde dostala čtyři branky! Letos jsou její výkony mnohem lepší, i když ani teď není její situace úplně ideální. A to ať už absencemi nebo nemocí trenéra Berizza. Jeho absence se ale výsledkově příliš neprojevuje a Sevilla mu dál dělá radost. V Lize mistrů sice jen remizovala s Mariborem, ale i to jí stačilo k postupu z druhého místa.

LaLiga nabízí ještě lepší pocity pro fanoušky Sevilly, neboť andaluský celek je aktuálně solidním pátém místě. Navíc má 28 bodů stejně jako Real Madrid. Dříve ofenzivně laděný tým by si ale rád vylepšil skóre a zlepšil především útok. Ten zatím nastřádal jen 19 branek, což v pohodě zastínily i týmy jako Real Sociedad, Real Betis nebo dokonce Getafe. Zvládne si dočasný trenér Marcucci připsat úspěch v podobě skalpu Realu Madrid?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casilla - Achraf, Vallejo, Nacho, Marcelo - Kroos, Kovačić, Modrić - Isco - Benzema, Ronaldo
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Soria - Mercado, Lenglet, Kjaer, Escudero - Banega, Pizarro, Vazquez - Sarabia, Ben Yedder, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 6.47 - 8.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - CD Leganés  (sobota 18:30)
Deportivo La Coruña prožívá období krize a výsledkem je jeho balancování na hraně sestupového pásma. Aktuálně 17. celek tabulky se v sobotu v podvečer pokusí opanovat duel s hostujícím Leganésem, kterému naopak sezona vychází nad očekávání dobře.

Deportivu se zatím vůbec nedaří prosadit se a udržet si odstup od míst, která znamenají stres a boj o záchranu. Po odehrání čtrnácti kol dlí Depor na sedmnáctém místě a na jeho kontě je pouhých 12 bodů, tedy o dva body víc, než kolik jich má 18. Las Palmas. Zatím se Depor radoval jen ze tří výher a je to především jeho obrana, která mu nemůže dělat radost. Inkasovala už 27 branek, což znamená třetí nejhorší obranu v lize.

Deportivo vypadlo z poháru Copa del Rey na úkor Las Palmas a v minulém kole La Ligy se mu také moc nedařilo. Prohrálo totiž s favorizovanou Sevillou, která galicijskému týmu nedovolila ani jednu vstřelenou branku a díky zásahům Ben Yeddera s Krohnem-Dehlim se naopak sama radovala ze tří bodů. Hráči ani fanoušci zatím nejsou spokojeni, ale neztrácejí naději. Svědčí o tom slova obránce Sidneie.

Ten v rozhovoru pro klubové stránky zmínil: "Musíme pořád věřit, že máme dostatek kvality v týmu a jasné vedení. Věříme, že naše cesta je správná a pojetí hry, které praktikujeme, nás může zachránit. Máme jasnou představu o tom, jak se chceme prezentovat, ale někdy děláme hloupé chyby. Musíme pracovat na zlepšení našeho výkonu a neztrácet koncentraci. Z velké části je to také o sebevědomí, které nám mnohokrát chybí," popisuje zkušený obránce.

Leganés rozhodně nebude snadným sokem, protože se mu naopak daří a pohybuje se v první desítce tabulky. V minulé sezoně si Leganés odvezl z Galicie tři body za těsnou výhru 2:1 a v domácím utkání se také radoval, tentokrát to bylo po jasné výhře 4:0. Depor tedy má co napravovat, a to i na vlastní půdě stadionu Riazor.

Leganés prožil hodně špatný přelom října a listopadu, během něhož nenasbíral ve čtyřech zápasech ani bod a skóroval dokonce jen jednou. Poslední dva duely se mu ale podařily mnohem lépe, když si nejprve poradil s pohárovým sokem Valladolidem a v minulém kole dokonce překvapil hostující Villarreal poměrem 3:1.

Záložník Javier Eraso k současné situaci uvedl: "Velmi nás těší jak postup do další fáze Copa del Rey, tak především minulá výhra. Hráli jsme velmi dobře, neztratili koncentraci a naučili se využívat chyby soupeře. Teď to ale musíme potvrdit, aby vůbec ta výhra měla smysl. Věřím, že si s Deportivem poradíme, i když nás nečeká nic snadného. Dobře si vzpomínám, že se nám naposledy v La Coruñi hrálo hodně těžko."
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Martínez - Juanfran, Schär, Sidnei, Navarro - Guilherme, Borges - Gil, Colak, López - Pérez
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Tito, Bustinza, García, Rico - Eraso, Pérez, Pires - Amrabat, Beauvue, Szymanowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.30 - 3.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Celta Vigo  (sobota 20:45)
Celta Vigo v minulém kole senzačně uhrála bod s Barcelonou a kromě jiného tím trochu pomohla druhé Valencii. Teď má za úkol ji naopak co nejvíce poškodit, neboť jede právě na půdu Netopýrů. Ti jsou odhodlaní reagovat na minulé kolo lepším výsledkem.

Celek z Viga způsobil velmi nepříjemné momenty nejednomu sázkaři, protože v minulém kole naprosto překvapil a navíc podal velmi sympatický výkon. Stejná věc se ale povedla také Valencii, která rovněž překvapila. V jejím případě to ale bylo hodně nepříjemné překvapení, na které bude nyní chtít reagovat. Využít chce také faktu, že týmu z Viga se na Mestalle, jednom z nejstarších stadionů ve Španělsku, příliš nedaří.

Valencia putuje LaLigou velmi snadno a pod vedením schopného trenéra Marcelina se jí dokonce daří udržovat boj o titul velmi zajímavou událostí. Ačkoli se však pyšní druhým nejlepším útokem v lize a zatím nastřílela už 33 branek, nesmí propadnout pocitu zadostiučinění. Pak by se totiž mohlo stát to, čeho jsme byli svědky v minulém kole. Valencia oproti všem předpokladům nestačila na Getafe, ačkoli hrála prakticky 65 minut v početní výhodě! Příliš se ale hnala za výhrou, neproměňovala své šance a Getafe ji z ojedinělého útoku naprosto zaskočilo.

To byl důležitý políček ve správnou chvíli. Celta totiž protiútoky umí ještě lépe, takže Netopýři musí být ostražití. O tom mluvil i mladý brankář Jaume Doménech: "Zatím si vedeme velmi dobře v lize i v poháru a doufáme, že skončíme hodně vysoko. Od poháru Copa del Rey i LaLigy si hodně slibujeme. Myslím, že v minulém kole jsme neprohráli zaslouženě, ale můžeme si z toho vzít poučení. Příště budeme mnohem obezřetnější, protože jinak bychom mohli začít ztrácet častěji," uvědomuje si mladík Jaume.

Valencia se bude muset obejít bez zraněného obránce Ezequiela Garaye, který se sice dává postupně dohromady, ale na sobotní duel ještě zřejmě nebude připraven. Na tento zápas se pak hodně těší zejména záložník Dani Parejo, protože právě Celta Vigo je jeho oblíbeným klubem. Proti žádnému jinému klubu se coby profesionál netrefil tolikrát (v jedenácti zápasech vstřelil už šest branek).

Celta Vigo už tři soutěžní duely neprohrála a velkou radost musela mít kromě pohárového vyřazení Eibaru především v minulém kole. Utkala se s Barcelonou a předvedla hodně vypjatý, karetně bohatý duel. Po jeho konci svítilo na světelné tabuli skóre 2:2, a to především díky zásahu hostujícího esa Maxiho Gómeze, který dvacet minut před koncem srovnal.

I díky tomu Celta zůstává na desátém místě a na kontě má 18 bodů. Musí se ale vyrovnat s tím, že Valencia je doma velmi silná. Dokonce je v této specifické tabulce na třetím místě a na stadionu Mestalla se jí povedlo získat 17 bodů. A že ji čeká náročné prostředí, to si velmi dobře uvědomuje mladý útočník Pione Sisto.

"Zápas s Barcelonou pro nás hodně znamenal, protože nám velice zvýšil sebevědomí. Teď teprv víme, že můžeme hrát vyrovnaný duel s kýmkoli, že se při obrovském nasazení dostaví i výsledky. Jsem moc rád za ten bod, ale doufám, že brzy přidáme další body. S Valencií nás čeká dost možná podobně těžký zápas, protože se jí i přes minulé kolo hodně daří. Věřím, že při pozorném bránění dostaneme nějakou šanci a využijeme ji," přeje si mladík.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Montoya, Paulista, Vezo, Gayá - Soler, Parejo, Kondogbia, Pereira - Zaza, Moreno
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Fontás, Cabral, Jonny - Wass, Hernández, Lobotka, Sisto - Gómez, Aspas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 4.02 - 4.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo Alavés - UD Las Palmas  (pátek 21:00)
Páteční předehrávka ve Španělsku se bude odvíjet ve znamení boje o záchranu. Domácí Deportivo Alavés tráví první dny prosince na předposledním místě a hosté z Kanárských ostrovů na tom nejsou o mnoho lépe. Povede se jim získat tři body na stadionu, kde se jim dlouhodobě nedaří?

Boje o záchranu, zvláště když jde o dva týmy do nich bezprostředně "namočené", mají vždycky specifický náboj. Oba týmy si uvědomují, že právě tohle je ideální šance, jak se odpíchnout ode dna, a dají do zápasu všechno. Tři body mají v tuto jedinečnou chvíli váhu šesti bodů a výsledek může rozhodnout o tom, jakým směrem se bude sezona poraženého či vítěze ubírat dál.

Domácí Deportivo Alavés sází na fakt, že Las Palmas má na stadionu Mendizorrotza často problémy získávat body. Naposledy se to soupeři povedlo dokonce před dlouhými deseti lety, ještě v rámci druhé nejvyšší ligy. K ní nemají oba týmy moc daleko ani nyní, ale o to větší odhodlání z nich může vzejít. Deportivo navíc dostalo impuls v podobě nového trenéra, když na lavičku usedl zkušený a charismatický trenér Abelardo Fernández, který vystřídal Itala De Biasiho.

A hned první utkání mu vyšlo na jedničku, protože jeho tým ukázal bojovnost a charakter. Prohrával sice s Gironou, ale díky výtečnému výkonu Ibaie Gómeze dokázal nakonec otočit na 3:2! Není divu, že trenér Abelardo byl z tohoto výkonu nadšený. "Chci hráčům ještě jednou poděkovat, protože mi ukázali své pravé já. Bojovali statečně, i když se utkání vyvíjelo hodně špatně. Věřím, že s podobným nasazením můžeme dojít daleko. Bude to ještě dlouhá a náročná cesta, ale cítím optimismus."

Jeho další protivník bude tým s nejhorší obranou v LaLize, protože Las Palmas inkasovalo už 32 branek! Příval porážek a špatných výkonů se Las Palmas podařilo zastavit v minulém kole, když si provinční celek dokázal poradit s Realem Betis a ještě udržel nulu vzadu. Pomáhá mu, alespoň psychicky, navíc fakt, že má na kontě o jeden bod víc než jeho páteční sok a lepší ofenzivu.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Alexis, Maripan, Vigaray, Duarte - Ibai, Manu Garcia, Medran, Pedraza - Munir, Bojan
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Lizoain - Macedo, Lemos, Ximo Navarro, Castellano - Vicente, Javi Castellano - Tana, Viera, Remy - Calleri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.42 - 3.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona14113036:736
2.Valencia CF1494133:1331
3.Atlético Madrid1486023:730
4.Real Madrid1484225:1128
5.Sevilla FC1491419:1428
6.Villarreal CF1463522:1821
7.CD Leganés1462612:1320
8.Getafe CF1454520:1519
9.Real Sociedad1454528:2619
10.Celta Vigo1453626:2118
11.Real Betis1453623:2818
12.Girona FC1445518:2217
13.SD Eibar1452716:2717
14.Levante UD1437414:2016
15.Espanyol Barcelona1444611:1816
16.Athletic Bilbao1435614:1814
17.Deportivo La Coruña1433817:2712
18.UD Las Palmas14311011:3210
19.Deportivo Alavés14301110:249
20.Málaga CF14221011:288

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (580)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele