LaLiga - preview 13. kola

25.11.2016, 08:22, aktualizováno 28.11.2016, 08:59
Previews
Jednu pondělní dohrávku mají na programu ve Španělsku. Athletic ve čtvrtek oslavil postup do další fáze Evropské ligy, teď se ale musí plně zkoncentrovat na výjezd do Las Palmas, které se po skvělém startu propadá tabulkou. Klub z Bilbaa naopak může poskočit na pohárové příčky...
UD Las Palmas - Athletic Bilbao  (pondělí 20:45)
Bilbao by rádo oslavilo postup do play-off Evropské ligy v pondělní dohrávce třináctého kola na půdě Las Palmas. Celek z Kanárských ostrovů ovšem společně s Realem Madrid před vlastními fanoušky ještě nepohrál a tuhle bilanci rozhodně nehodlá měnit k horšímu ani nyní. Z posledních osmi zápasů však mimochodem vyhrál jen jednou jedinkrát.

Když naposledy domácí porazili svého soupeře, psalo se přesně nové milénium. Od té doby na něj narazili celkem pětkrát a ani v jednom případě neurvali všechny body. Na druhou stranu klub z Baskicka naplno uspěl pouze v jednom případě. Vyrovnaný souboj se dá očekávat i nyní, v tabulce přece oba dělí pouhé čtyři body.

Athletic Club v minulém kole LaLigy dokázal v těsném souboji skolit o jednu branku Villareal a ve čtvrtek na svůj výkon navázal vítězstvím na evropské scéně proti italskému Sassuolu. Aktuálně jsou tedy hosté v poměrně dobrém rozpoložení, prodloužili totiž svou sérii neporazitelnosti ve všech soutěžích už na pět utkání v řadě.

Uvidíme, zda-li se do hry zapojí útočník Iňaki Williams, který má zdravotní problémy, a jestli se po zranění levé nohy vrátí v plné síle záložník Óscar de Marcos, jenž po reprezentační přestávce vynechal obě utkání. Chybět jistojistě bude pouze vykartovaný záložník Ander Iturraspe a taktéž jeho kolega ze středu pole Ager Aketxe.

Las Palmas naposledy prohrálo na půdě Betisu, jeho pozici v klidném středu tabulky to ovšem v žádném případě neohrozilo. Domácí každopádně cítí, že by se mohli při případném vítězství ještě více odpoutat od sestupových pozic. "I když jsme v Seville prohráli, budeme i nadále hrát stejným způsobem," říkal obránce David García.

Čtyřiatřicetiletý kapitán patří k vůbec největším osobnostem Los Amarillos a od roku 2003 nashromáždil přes 400 klubových startů. "Jsme v dobré pozici. Náš herní styl nám v poslední době přinesl úspěchy, takže věříme, že na něm můžeme stavět i v budoucnosti," dodával. "Musíme si věřit obzvláště proti někomu, kdo hraje v evropských pohárech."

Ani domácí nemají výraznější problémy s absencemi. Svalové problémy trápí obránce Daniho Castellana, jehož by na levém beku měl nahradit Hélder Lopes. Menší potíže má Kevin-Prince Boateng, ten by však nakonec měl být připravený nastoupit. "Do každého zápasu jdeme s cílem zvítězit, neděláme rozdíly," hlásal do světa David García.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Javi Varas - Michel, Bigas, David García, Hélder Lopes - Jonathan Viera, Mesa, Vicente Gómez - Tana, Sergio Araujo, Boateng
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Kepa - Eneko Bóveda, Yeray Álvarez, Laporte, Mikel Balenziaga - Beňat Etxebarria, Mikel San José - Iňaki Williams, Raúl García, Iker Muniain - Aritz Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Deportivo Alavés  (neděle 12:00)
Boj o Ligu mistrů se neustále dramatizuje a na aktuálně čtvrtý Villareal se mocně dotírají San Sebastian a Atlético Madrid. Žlutá ponorka má k dobru jen lepší skóre, proto si nesmí dovolit v domácím duelu s Deportívem Alavés ztratit. Nováček soutěže je zatím čtrnáctý.

Villarreal si ve čtvrtek trochu zkomplikoval postup do jarní fáze Evropské ligy, když pouze remizoval na půdě Curychu 1:1. Žluté ponorce sice nadále patří druhé postupové místo, ovšem se stejným počtem bodů jako třetí Curych i čtvrtá Steaua Bukurešť. Právě s rumunským celkem si to na závěr rozdá o postup.

Situace se komplikuje i v domácí soutěži. Poté, co Villarreal ztratil svojí neporazitelnost na hřišti Eibaru sice porazil Betis, ale o víkendu znovu prohrál, tentokát na půdě Bilbaa 0:1. Čtvrté místo ještě uhájil, ale už pouze zásluhou lepšího skóre, než má pátý San Sebastian. Jen o bod méně pak má silné Atlético Madrid.

Alavés si po svém návratu mezi španělskou elitu nevede špatně, celkem pravidelně boduje, ale od sestupu ho dělí jen čtyři body. Paradoxně se hostům daří spíše na hřištích soupeře, než doma. Na Estadio Mendizorrotza zvítězili jen jednou, zatímco venku získali už sedm bodů a vyhrát dokázali senzačně na Cam Nou.

Oba celky se naposledy utkaly před dlouhými deseti lety! Tehdy na El Madrigalu zvítězil Villarreal jen těsně 3:2. Bylo to přesně v tom ročníku, ve kterém Žlutá ponorka hrála semifinále Ligy mistrů. Pokud bychom zašli ještě dále do historie, zjistili bychom poměrně vyrovnanou bilanci.

Villarrealu bude chybět dlouhodobě zraněný Roberto Soldado, naopak dobrou zprávou pro trenéra Frana Escríbu je návrat Denise Čeryševa. Ani Mauricio Pellegrino si nemusí lámat hlavu s početnou marodkou, neboť chybět mu bude pouze osamocený Alexís, jenž nemůže hrát kvůli karetním trestu.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Musacchio, Ruiz, Mario - Castillejo, Bruno, Trigueros, Soriano - Sansone, Bakambu
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Femenía, Laguardia, Feddal, García - Llorente, Torres - Espinoza, Camarasa, Hernández - Deyverson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Atlético Madrid  (neděle 16:15)
Atlético má před sebou jediný a jasný úkol - v příštím utkání vyhrát tři body a co nejrychleji se vrátit do boje o titul. Zatím je na průběžné šesté příčce a z té se liga vyhrát nedá ani teoreticky. V neděli odpoledne se proto pokusí porazit Osasunu Pamplona.

Pokud sledujete španělský fotbal delší čas, pak jste nejspíš zvyklí vídat Atlético mezi prvními třemi či čtyřmi týmy. Na špici LaLigy to zkrátka colchoneros umí a zvládají ohrožovat Barcelonu s Realem Madrid celkem bez obtíží. Ty však nastaly v tomto ročníku, protože Atlético cosi ztratilo. Je samozřejmě předčasné a zbytečné mluvit o krizi nebo říkat, že Atlético přišlo o něco ze svého umění, ale současná šestá příčka zkrátka příznivcům ambiciózního týmu stačit nemůže.

V posledních pěti ligových kláních poznalo Atlético pachuť porážky už třikrát. V minulém kole pak hořkým způsobem narazilo na lídra ligy, když v městském derby nestačilo na Real. Naštěstí pro Atlético je tu Liga mistrů, kde se Atletům zatím daří. Proti PSV Eindhoven se sice domácí v první půli střelecky trápili, ale po změně stran zaznamenali v rychlém sledu dvě rozhodující branky, takže mohli slavit cennou výhru.

I když se Atlético nachází devět bodů za prvním Realem, brankář Jan Oblak svému týmu věří: "Máme své sny a věříme, že je v této sezoně můžeme vyplnit. Vždycky se snažíme zlepšovat a posouvat se kupředu, k čemuž nám vítězství nad PSV může hodně pomoci. Potřebovali jsme po zpackaném derby nějaký silný signál a tohle je něco, co jasně ukazuje náš potenciál. Naším cílem je v LaLize skončit mezi prvními třemi a hodně daleko dojít také v Lize mistrů," sdělil mladý Slovinec deníku AS.

Osasuně se na druhé straně vůbec nedaří a za posledních deset utkání si celek z Pamplony odnesl tři body jen jednou! Takže se nelze divit, že v současnosti působí až na předposledním místě LaLigy s pouhými sedmi body. Tam ho odsoudilo mimo jiné minulé kolo, ve kterém se Osasuna nezvládla poměřit s domácím Leganés a tři body si po výhře 2:0 bral nováček ligy. Osasuna musí zabrat a ví to i trenér Joaquín Caparros.

"Všichni víme, že hrajeme pod svými možnostmi a hráči jsou na prvním místě. Musíme se zlepšit v mnoha ohledech, protože pokud bychom takto pokračovali dál, brzo spadneme a nebude cesty zpět. Liga je ještě dlouhá, ale to můžeme říkat hodně často. V prvé řadě začne každý od sebe a nastolíme trochu jiný režim. Nejsme vůbec sebejistí a při každém náznaku problému se začínáme sypat. Platí to především pro obranu, ale na vině je celý tým včetně mě," sebekriticky uznává trenér Caparros.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 5.00 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Granada CF  (neděle 18:30)
Celta Vigo bojuje o evropské poháry a k naplnění svého cíle by měla zdolat zdánlivě jednoduchou překážku v podobě Granady. Hosté dosud nevyhráli, ovšem každá série jednou končí.

Celta se zrovna nenachází v optimálním rozpoložení. V lize naposledy prohrála na Eibaru a chuť si nespravila ani v Evropské lize, kde doma jenom remizovala 1:1 s belgickým Lutychem. Pro další vývoj ve skupině to byla citelná ztráta, neboť Celta již nemá situaci ve svých rukou. V závěrečném kole pocestuje na žhavou půdu Panathinaikosu, ale ani vítězství jí nemusí stačit, když v souběžně hraném zápase Lutych porazí Ajax.

Granada sice za poslední čtyři kola prohrála jen jednou, ale její čekání na první vítězství stále trvá. Hosté jsou už jediným týmem, kterému se to ještě nepodařilo, a to už je na programu třinácté kolo. Svěřenci Lucase Alcaraze však bojují, o čemž svědčí poslední remíza 1:1 na půdě Valencie. Celkový zisk pěti bodů je však málo a je jasné, že andalusanům ujíždí vlak, nicméně ztráta na nesestupové místo ještě není tak velká a určitě se dá stáhnout. V tuto chvíli činí pět bodů i díky tomu, že La Coruňa prohrála v Málaze 3:4.

Favoritem bude Celta. Hovoří pro ní nejen lepší forma, ale i lepší vzájemná bilance. Granada dokázala Celtu porazit před čtyřmi roky, ale na Estadio Balaídos se jí to ještě nepodařilo.

Celta v zápase s Eibarem neztratila jen tři body, ale také několik hráčů. Vinou nedisciplinovasti budou chybět Álvarez, Mallo a Hernandéz. K dispozici nebude ani zraněný Claudio Beauvue. Na druhé straně zase nenastoupí zraněný Barral a otazník visí nad starty Tita, Bogy a Gabriela Silvy.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Jonny, Cabral, Gómez, Roncaglia - Wass, Radoja - Bongonda, Orellana, Sisto - Aspas
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Saunier, Lombán, Vezo - Cuenca, Samper, Agbo, Silva - Carcela, Kravets, Pereira
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - FC Barcelona  (neděle 20:45)
Barcelonu před očekávaným duelem s Realem Madrid čeká ještě jedna těžká překážka, a sice Real Sociedad - pátý tým soutěže. Baskický celek se rozehrál ke skvělým výkonům, vyhrál čtyřikrát v řadě a věří si i na Barcu. A ještě aby ne, když ji doma celkem pravidelně poráží.

Pro příznivce Katalánců je to tak trochu záhada, proč se jejich milovanému klubu na půdě San Sebastianu dlouhodobě nedaří. Poslední výhra Barcelony na stadionu Anoeta je stará neuvěřitelných devět let! Tedy z doby, ve které ještě řádili Ronaldinho a Samuel Eto'o. Barca od té doby několikrát vyhrála všechno, co se dalo, ovšem na Anoetě prostě nezvítězila.

San Sebastian se může pyšnit velmi dobrou formou. Vyhrál čtyři zápasy v řadě včetně domácího duelu s Atléticem Madrid a v tabulce se posunul už na páté místo. Navíc má shodný počet bodů jako čtvrtý Villarreal. Trenér Eusébio Sacristán zatím odvádí skvělou práci a svůj celek by rád vrátil do evropských pohárů. Podaří se mu to?

Prokletí stadionu Anoeta již bylo probráno, jinak má Barcelona dobrou formu, a to i navzdory poslední bezbrankové ztrátě s Málagou. V týdnu si navíc Katalánci zajistili postup do další fáze Ligy mistrů, když porazili Celtic na jeho půdě 2:0. Obě branky nevstřelil nikdo jiný než Lionel Messi.

Barcelona ztrácí na vedoucí Real Madrid už sedm bodů, neboť Bílý balet zvládl své utkání třináctého kola s Gijónem. Pokud by na San Sebastianu opět ztratil a následně nezvládl El Clásico, mohlo by to s vyhlídkami na obhajobu mistrovského titulu pořádně zamávat.

San Sebastian nebude moci počítat s trojicí hráčů, zdravotní potíže mají Pardo, Bergara a Gaztaňaga. Barcelona opět nemůže počítat s Iniestou ani stoperem Umtitim, ostatní hvězdy jsou plně k dispozici.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Yuri, Martínez, Navas, Martínez - Zurutuza, Illarramendi, Prieto - Oyarzabal, José, Vela
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Stegen - Roberto, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič, Busquets, Mario Suárez - Messi, Neymar, Luis Suárez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.75 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Deportivo La Coruña  (sobota 13:00)
Málaga se veze na úspěšné vlně a po skvělé remíze s Barcelonou se v sobotu po poledni utká s dalším zajímavým týmem. Deportivo La Coruña jednak není v úplně dobrém rozmaru, ale především je to oblíbený soupeř Málagy.

Oba celky za sebou mají už hodně dlouhou historii vzájemných duelů a poslední dobou má jasně navrch právě Málaga. Od začátku milénia se sice jednoznačně dařil právě Deporu, který byl dlouhou dobu strašákem Málagy. Jenže od roku 2013 se tato nadvláda změnila a více bodů sbírá právě Málaga. Ta by ráda navázala obdobně dlouhou sérii a má k tomu ideální podmínky.

Málaze se povedlo vyhrát nad Sportingem Gijón, takže mělo mužstvo poměrně dobrou náladu, když cestovalo na Camp Nou. Při zpáteční cestě však muselo přímo slavit, třebaže nevezlo tři body. I bod spolu s čistým kontem se v duelu s hvězdou Barcelonou může počítat jako vítězství. Málaga díky tomuto bodu nejen prodloužila pozitivní trend, ale na 11. místě i zůstala v kontaktu s první desítkou LaLigy. Jeho další sok na stadionu La Rosaleda navíc trpí špatnou formou.

Deportivo La Coruña v minulém kole nezopakovalo dvě předchozí remízy a prohrálo se Sevillou. To se možná dalo čekat, ale domácí muselo mrzet především to, že nad Sevillou vedli o dvě branky, a přesto prohráli! První ze tří branek sevillské mužstvo vstřelilo až před odchodem na poločasovou přestávku. O bod pak domácí přišli až v nastavení utkání. A mrzí to i trenéra Garitana.

"Udělali jsme, co bylo v našich silách. Nechci se radši vyjadřovat k sudím, to není správné a k ničemu nám to nepomůže. Víme jen, že jsme skvěle začali, ale nakonec nezískali ani bod. Sevilla byla zdatným protihráčem a vyhrála, ale my máme čisté svědomí, že jsme se s tím popasovali statečně. Doufám, že se z toho poučíme a najdeme chyby, které vedly k porážce," přeje si trenér Gaizka Garitano.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Villanueva, Torres, Ricca - Camacho, Fornals - Ontivero, Juanpi, Castro - Ramírez
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Tyton - Juanfran, Albentosa, Sidnei, Luisinho - Borges, Mosquera - Gama, Colak, Moreno - Andone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Sporting Gijón  (sobota 16:15)
Sporting Gijón sní o datu 2. dubna 2011. Je to sice už starší záležitost, ale snad každý fanoušek Sportingu je na tohle datum patřičně hrdý. Proč? Sporting tehdy stejně jako v sobotu cestoval do Madridu, aby se zde utkal s Realem. Proti slavnému a hvězdami nabitému celku neměl mít ani tehdy moc šancí, ale přesto zvládl překvapit. Podaří se mu to opět?

Real tehdy vsadil na hráče jako Adebayor, Di María nebo Özil s Khedirou, ale ani ti mu nepřinesli štěstí. Rozhodla jediná branka z konce utkání, jejímž autorem se stal Miguel de la Cuevas. Teď se Sporting chce pokusit o něco podobného. Nemá k tomu ale ideální podmínky, protože vyhrál soutěžní duel naposled ve třetím kole, když si poradil s nováčkem z Leganés. Od té doby se mu smůla lepí na paty, což dokázal například v minulém kole. Na své půdě hrál s Realem Sociedad San Sebastian hodně dlouho za nerozhodného stavu, ale nakonec se kvůli nepozornosti a individuálním chybám poroučel ze hřiště za stavu 3:1 pro soupeře. Aktuálně je až na 17. místě s pouhými devíti body na kontě.

Teď to hosté budou mít ještě náročnější kvůli absencím. Dlouhodobě zraněn je Dani Ndi, mimo hru je také Burgui. Ten nemůže hrát kvůli doložce v jeho přestupu, která mu znemožňuje start právě proti Realu Madrid. Zcela zdráv není ani Alberto Lora. K týmu se po zranění opět připojil Lillo, který by se rád zapojil proti Realu do hry a doufá, že přispěje k dobrému výsledku.

"Když nastupuji proti Realu Madrid nebo Barceloně, je to vždycky skvělý pocit. Nikdy vám to nezevšední, takže se nebojím o ztrátu motivace. Hrajeme proti výbornému týmu, čeká nás mnoho světových hráčů. Doufám, že budu dostatečně fit, protože potřebujeme každou pomoc. Nejsme v moc dobrém období a i když si tím musí projít asi každé mužstvo, už se chceme dostat zase do naší optimální formy. Kdyby se to povedlo právě proti Realu, bylo by to skvělé," dodal Lillo.

Real pořád těží z výhry v rámci derby, kdy porazil v souboji o čelo Atlético. A nejenže nad ním vyhrál - rovnou rozdílem tří branek a s čistým štítem. Dobré pocity byly vidět na hráčích Bílého baletu i v utkání Ligy mistrů, ačkoli proti Sportingu ser možná čekal větší kolotoč. Ještě tři minuty před koncem totiž domácí hráli s Realem nerozhodně, než se trefil Karim Benzema. Teď se může první Real zase soustředit na LaLigu.

Pokud je v kádru Realu hráč, který se úplně nebaví, je to zkušený bek Fabio Coentrao. Ten zatím v lize neodehrál ani minutu a sám uznává: "Momentálně se mi nic nedaří. Mám pocit, že všechno, na co sáhnu, se promění v nepořádek a chaos. Kladu si otázku, čím to asi je, ale stále neznám odpověď. Musím usilovně pracovat, abych se dostal do formy a byl schopen se zlepšovat. Chci ukázat, že jsem dobrý fotbalista, který je hoden tohoto dresu. Potřebuji jen trochu důvěry a správný směr."

Coentrao se během hostování v Monaku zranil a stále nedokázal nabrat dřívější formu ani po fyzické stránce. Navíc proti Sportingu zavinil penaltu. Chybět budou další. Například Gareth Bale, který se vážně zranil a musí na operaci. Nebo dvojice Álvaro Morata a Toni Kroos. Uspěje Bílý balet i bez nich?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Kovačić - Vazquez, Isco, Ronaldo - Benzema
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lillo, Amorebieta, Meré, Canella - Carmona, Cases, Alvarez, López - Viguera, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 13.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - CD Leganés  (sobota 18:30)
Dvanáct zápasů a jen tři porážky. Espanyol se i tak s touto velmi slušnou bilancí nachází jen v dolní polovině tabulky a důvod je zcela prostý. Opravdu dlouhou dobu nedokázal vítězit. V posledních kolech se však tahle situace změnila k lepšímu a tři body hodlá získat i proti Leganésu. Ten naposledy dokázal přerušit sérii čtyř porážek v řadě.

Barcelonští příznivci letos na Estadi Cornellá-El Prat opravdu hodně trpí. Ještě se totiž od svého mužstva nedočkali na svých tribunách výhry. Doma naplno nebodovali v LaLize už pouze Granada s Osasunou. Espanyol jako by měl zkrátka radši hrát venku. Vždyť lépe jsou na tom v tomhle ohledu už jen Real Madrid a Barcelona!

Jenže domácí statistika je vskutku mizerná. Pouhé čtyři body jednoduše srážejí mnohdy kvalitně hrající Espanyol do šedého průměru a hlavně dále od pohárových příček. "Máme obrovskou touhu vyhrát v našem prostředí. Každý zápas je výzvou, každou výzvu se snažíme proměnit v něco pozitivního," burcoval trenér Quique Sánchez Flores.

Jeho mužstvo neprohrálo už šestkrát v řadě, venku naposledy skolilo Alavés nejtěsnějším možným způsobem, před dvěma týdny stejným poměrem také Betis. "Cítíme nadšení," přiznával barcelonský lodivod. "Bylo by obrovské riziko Leganés podceňovat. Je to totiž soupeř, který moc dobře ví, co hraje. Plně ho respektujeme."

Espanyol netrápí nějaké výraznější absence, chybět bude pouze forvard Álvaro Vázquez a suspendovaný záložník Hernán Pérez, který už během uplynulých dvanácti kol stihl nabrat dostatečný počet žlutých karet, aby mu disciplinárka vystavila stopku. Do útoku by se jinak měl vrátit Leo Baptistao, jenž minulý týden vynechal.

Leganésu se naposledy opravdu hodně ulevilo, svých prvních branek se v novém dresu dočkal Robert Ibaňez, který výrazným způsobem pomohl porazit Pamplonu. Hosté se tak ze sedmnácté příčky posunuli na patnáctou a dýchá se jim zajisté daleko lépe. Celkově si připsali už své čtvrté vítězství, na druhou stranu mají na svém kontě již sedm porážek.

Klub z předměstí Madridu aktuálně trápí mnohočetná marodka. Právě hrdina minulého utkání Robert Ibaňez si v závěru poranil koleno a zřejmě přišel o zbytek sezóny. Vlastně stejný problém má nově Alexander Szymanowski a Diego Rico si pro změnu zlomil nohu. Fit přitom stále ještě není ani Adrián Marín.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Diego López - Víctor Sanchez, D. López, Diego Reyes, Aarón Caricol - José Manuel Jurado, Marc Roca, Fuego, Pablo Piatti - Moreno, Leo Baptistao
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Jon Ander Serantes - Bustinza, Pablo Insúa, Martín Mantovani, Díaz - David Timor, Alberto Martín - Omar, Gabriel, Machís - Luciano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.25 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Valencia CF  (sobota 20:45)
Třetí Sevilla nechce ztrácet vedoucí duo příliš z dohledu a k tomu by jí mohlo báječně posloužit utkání, které bude na programu v sobotu večer. Hostující Netopýři se totiž dlouhodobě trápí a jen těžko by mohli být považováni za hrozbu.

Sevillské FC zažívá zlaté chvíle. Po delších letech se může klubová strategie změnit, protože místo zarytého vyhrávání Evropské ligy má Sevilla šanci zazářit v Lize mistrů. O příčku výš ji má dostat trenér Jorge Sampaoli, kterému angažmá v Seville hodně sedlo a s týmem si rozumí. Rozumí si s ním dokonce tak moc, že je Sevilla ve hře o postup do další fáze milionářské soutěže i přes složitou skupinu a v LaLize to také není vůbec špatné.

Ale pěkně postupně. V rámci Ligy mistrů teď v Seville vzplálo hodně emocí, protože podle názoru mnoha lidí sudí Mark Clattenburg Sevillu hodně poškodil. Deset minut před koncem první půle vyloučil domácího Franca Vazqueze a v příliš dlouhém nastavení první půle kopal Juventus spornou penaltu. Prakticky po celý zápas fanoušci sevillského celku dávali najevo svůj nesouhlas s výroky anglického sudího a ještě víc důvodů k pohoršení měli po finálním hvizdu, neboť Juventus Turín vyhrál 3:1.

Potíže přijmout výroky sudího a porážku celkově měl i trenér Sampaoli. Po utkání rozhořčeně konstatoval: "Sudí měl právo poslat mě pryč, protože jsem hlasitě protestoval. Byla to hodně bolestivá noc, protože jsme byli ve vedení, měli jsme šanci se kvalifikovat a kvůli mnoha překážkám a potížím jsme nemohli. Můj tým do toho dal všechno, nebudu je nijak vinit. Ani se nesnažím hodit vinu na někoho jiného. Prostě se z toho poučíme, zatneme zuby a zlepšíme se pro příští duely. Ten další také nebude jednoduchý," naráží Sampaoli na Valencii.

V rámci ligové scény se Seville povedlo otočit výsledek utkání s Deportivem a mohla slavit tři body. I díky nim je na třetím místě, přičemž na druhou Barcelonu ztrácí jen dva body. Pro utkání s Valencií nemůže Sampaoli počítat se zraněnou trojicí Trémoulinas, Nasri a Krohn-Dehli. Hosté zase postrádají zraněného Cartabiu.

Ve Valencii nejeden fanoušek doufal, že s nástupem italského taktika Cesareho Prandelliho se věci změní a Netopýři znovu povstanou. I když takové plány se pro ambiciózní celek rozhodně hodí, zatím se tak nestalo. Valencia se dál potácí v matných výkonech a její boj a zlepšení pokračuje. Po prohře s Celtou nedokázala na domácí půdě porazit ani Granadu, se kterou navíc po první půli prohrávala. Konečný bod alespoň zachránila branka Portugalce Naniho.

Ani se Sevillou nemá Valencia moc dobré zkušenosti - obzvláště ne na její půdě. Když si ze stadionu Ramona Sancheze Pizjuana odvážela tři body naposled, psal se rok 2004 a hostující Valencii tehdy zachránily branky dvojice Vicente - Baraja. To byla pro Valencii skvělá sezona, která je té letošní na hony vzdálená.

I kapitán Enzo Perez ví, že se Valencia dostala hodně dolů: "Jsme na dně a mám pocit, že hlouběji už ani klesnout nemůžeme. Nehráli jsme vůbec tak dobře, jak jsme si ukázali na trénincích. Tam se nám daří reprodukovat to, co po nás trenér chce. Ve hře ale ne, kupíme chybu za chybou a hraje se nám moc těžko. My se ale nesmíme vzdát. Stačí pár povedených utkání za sebou a půjde to," věří zkušený Perez.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Pareja, Rami, Mercado - Mariano, Iborra, N'Zonzi, Escudero - Vazquez, Vietto, Vitolo
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Montoya, Mangala, Garay, Gayá - Suárez, Pérez - Cancelo, Parejo, Nani - Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.80 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Real Betis  (pátek 20:45)
Eibar v minulém kole uspěl nad Celtou Vigo a připsal si další výhru. Dařilo se však také Realu Betis. V pátek večer se v rámci předehrávky 13. kola španělské LaLigy oba týmy utkají ve snaze navázat na dobré výkony.

Real Betis pořád sní o tom, jak jednou porazí Eibar. Když se oba kluby utkaly v rámci soutěžní premiéry, nedopadlo to s Betisem moc dobře a Eibar mu nasázel čtyři branky! Pak se zrodila remíza, takže Béticos pořád na svou výhru čekají. A čekají i na delší a úspěšnou sérii výher nebo alespoň dobrých výsledků. Pokaždé, když se Realu Betis nějaké utkání povedlo a v ideálním případě v něm brali tři body, ihned poté zase zklamali. Betisu se zkrátka nedaří navazovat trvale na dobré výkony.

Což si uvědomuje i nově jmenovaný trenér Victor Sanchez. Tomu se povedlo hned první utkání ve funkci, když jeho nový tým porazil Las Palmas dvěma góly. Victor si ale uvědomuje, že zbytečné jásání není na místě. "V minulém kole jsme vyhráli a musím říct, že je to hodně příjemný pocit. Dařilo se nám v obraně a také v ofenzivní fázi jsem viděl několik příjemných akcí. Ale zároveň si nesmíme myslet, že máme vyhráno. Dlouhodobě se Betisu nedaří opakovat dobré výkony, což chci změnit. Musíme zůstat nohama pevně na zemi a pokusit se udělat znovu maximum i příště," domnívá se trenér Victor Sanchez.

Jeho tým jede na Estadio Municipal de Ipurua, kde sídlí místní Eibar. Ten právě s Las Palmas nezažil moc příjemné chvíle, protože s ním předminule prohrál. Svou sílu ale demonstroval v utkáních s mnohem silnějšími soupeři, ať už to byl Villarreal nebo v minulém kole také Celta Vigo. Tu obelstila jediná branka Frana Rica z deváté minuty. Celta sice ihned poté začala tlačit, ale Eibar předvedl parádní obrannou práci.

Výhodou pro nestranného diváka je fakt, že před duelem není ani jeden z hráčů na obou stranách výrazně zraněn, což poskytuje oběma trenérům šanci postavit to nejlepší, co mají k dispozici. Což vítá i trenér José Luis Mendilibar. Když se jeho týmu i vinou absencí nedařilo, mnozí jej odepisovali. Vedení jej ale podrželo, za což se mu Mendilibar odvděčil zlepšenými výkony.

"Teď vůbec necítíme tlak, který na nás ještě nedávno tvrdě dopadal. Dvakrát jsme vyhráli díky dobré práci na obou stranách hřiště, ačkoli proti nám stály pokaždé silnější a věhlasnější týmy. Jsem na své hráče hrdý a pevně věřím, že dojdeme v této sezoně daleko. Jde jen o to, abychom se nesypali pokaždé, když věci nejdou úplně podle našeho plánu. Právě tehdy se utkání vždycky zlomí," myslí si Mendilibar.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Arbilla, Ramis, Lejeune, Luna - León, Rico, García, Inui - Enrich, Kike
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Mandi, Pezzella, González - Piccini, Petros, Donk, Ceballos, Martínez - Castro, Joaquín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid1293034:1030
2.FC Barcelona1282232:1326
3.Sevilla FC1273222:1724
4.Villarreal CF1264219:822
5.Real Sociedad1271421:1322
6.Atlético Madrid1263325:1121
7.Athletic Bilbao1262416:1320
8.SD Eibar1253417:1518
9.Celta Vigo1252518:2217
10.UD Las Palmas1244421:2016
11.Málaga CF1244417:1616
12.Espanyol Barcelona1236314:1715
13.Real Betis1242613:2214
14.Deportivo Alavés1234511:1613
15.CD Leganés1241711:2213
16.Valencia CF1232716:2211
17.Deportivo La Coruña1224610:1910
18.Sporting Gijón1223711:259
19.CA Osasuna1214712:237
20.Granada CF1205710:265

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (504)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele