Kvalifikace MS (Evropa) - souhrn barážových odvet

19.11.2013, 22:04, aktualizováno 19.11.2013, 22:55
Komentáře a souhrny
Opravdový souboj dvou velikánů světového fotbalu se strhl ve Švédsku. Ronaldo tam přestřílel Ibrahimoviće 3:2. Francie obrátila vývoj dvojzápasu s Ukrajinou a po domácí výhře 3:0 na MS nebude chybět. Řekům k postupu do Brazílie v barážové odvetě stačila i jen remíza 1:1. Chorvaté proti Islandu nepřipustili drama a doma si výhrou 2:0 rovněž zajistili postup...

Francie - Ukrajina 3:0

19.11.2013 21:00

Góly: 22. Mamadou Sakho, 34. Karim Benzema, 72. Mamadou Sakho

První zápas: 0:2, postupuje Francie

Svěřenci Didiera Deschampse vstupovali do odvetného utkání baráže o mistrovství světa v notně pošramocené náladě, ale nakonec to byli oni, kdo se radoval z postupu - po jasné výhře 3:0 nad Ukrajinou si letenky do Brazílie zajistili právě oni! Nutno dodat, že utkání výrazně poznamenalo několik sporných rozhodnutí slovinského sudího Damira Skominy.

Musíme na Ukrajinu zatlačit, nenechat je hrát svoji hru, nedovolit jim vydechnout," zdůrazňoval v předvečer klíčového souboje kouč Nantes Michel Der Zakarian, a Les Bleus jeho slova beze zbytku následovali. Domácí předvedli na Stade de France heroický výkon, a stali se tak po právu prvním evropským celkem, který v baráži zvrátil dvoubrankové manko a dokázal postoupit. Skóre otevřel svou první reprezentační trefou Mamadou Sakho a ještě před půlí se k němu přidal Karim Benzema, načež další Sakhova střela po změně stran našla cestu do sítě po teči Husjeva.

81.338 - tolik diváků se sešlo na Stade de France, aby si společně zazpívali hymnu a pomohli svým favoritům překonat houževnatého soupeře. Úvod utkání pak ukázal, že šance Francouzů rozhodně nejsou malé - Ukrajinci byli nervózní, pod obrovským tlakem dělali chyby a zejména pravý bek Vitalij Mandzjuk si nevěděl rady s útočnými výpady Francka Ribéryho na levém křídle. Jedna z Ribéryho povedených akcí vyústila v první velkou šanci zápasu, kterou zlikvidoval gólman Andrij Pjatov; míč se na zadní tyči dostal k Benzemovi, který jej napálil napříč vápnem, a Valbuena donutil ukrajinského brankáře k výbornému zákroku.

Tlak Francie v úvodních minutách byl skutečně drtivý; poté, co Paul Pogba nedokázal proměnit své pokusy hlavou (6') a střelou zpoza vápna (8'), dočkali se domácí vedoucí trefy ve 22. minutě. Opět u toho byl Ribéry, jehož přesný pas našel ve vápně nabíhajícího obránce Sakha; Pjatov sice správně odhadl směr dráhy míče, ale nebylo mu to nic platné. Mladý stoper, který v létě vyměnil dres domovského PSG za ten liverpoolský, se tak Deschampsovi za důvěru odměnil tím nejlepším možným způsobem.

Touto brankou zároveň skončila Pjatovova série neprůstřelnosti v národním trikotu, která trvala 752 minut (a znamená tak nový ukrajinský rekord); hostující gólman však měl hodně práce i poté, jelikož Francouzi jej ohrozili hned dvakrát v následujících sedmi minutách. Nejprve Ribéry po dalším náběhu vypálil nebezpečně pravačkou, poté Benzema dokonce dokázal propasírovat míč do sítě, ale sudí Skomina gól neuznal pro ofsajd. Toto rozhodnutí bylo naprosto jasně chybné.

Ukrajinská defenziva si v kvalifikaci vysloužila pověst neprostupné zdi, ale odhodlání domácího týmu bylo dnes zkrátka příliš velké; ve 33. minutě se tak Francie dostala už do dvoubrankového vedení. Valbuena nacentroval do vápna, Rakyckyj nedokázal míč ideálně odklidit, a Matuidiho následná střela se odrazila až k Benzemovi, který před Pjatovem nezaváhal. Nutno říci, že branka byla prakticky jistě neregulérní - střelec Realu Madrid stál v postavení mimo hru.

Ukrajinci se ke konci poločasu herně zvedli a Andrij Jarmolenko málem zaznamenal snížení skóre, ale naštěstí pro domácí přispěchal včas Mathieu Debuchy se skvělým obranným zákrokem. Když se potom po změně stran nechal po druhé žluté kartě vyloučit hostující obránce Jevhen Chačeridi, zdálo se, že je pouze otázkou času, než Les Bleus svoji výhodu definitivně stvrdí; Chačeridi se vykartoval na zákroku na aktivního Ribéryho.

Útočné laděné 4-3-3, které zvolil domácí kouč Didier Deschamps, se v početní výhodě ukázalo pro Ribéryho jako perfektní rozestavení: křídelník Bayernu krátce poté vyzval k zakončení Benzemu, ale ten poté, co si dobře udělal místo ve vápně, pálil příliš vysoko. Ukrajina před tímto utkáním vyhrála venku čtyřikrát po sobě, ale dnes zkrátka tahala celých 90 minut za kratší konec - definitivně se to potvrdilo při třetím inkasovaném gólu. Ribéry vtrhnul do vápna a vypálil, jeho střela se na zadní tyči otřela o Sakha, ale nakonec ji do Pjatovovy sítě srazil až nešťastný Husjev - 3:0.

V tento okamžik už bylo jasno - pokud se skóre nezmění, Les Bleus postupují na mistrovství světa. Deschamps nicméně odmítl čistě defenzivní taktiku a vyslal na hřiště útočníka Arsenalu Oliviera Girouda, který málem stvrdil domácí úspěch čtvrtým gólem - Pjatov se však proti jeho hlavičce z 87. minuty vytasil fantastickým zákrokem. V ten okamžik bylo hotovo. Ani jeden ze soupeřů už nedokázal toho druhého výrazně ohrozit, Les Bleus tak přežili svoji klinickou smrt a příští rok budou bojovat o nejvyšší pocty na brazilské půdě.

Více informací k zápasu

Švédsko - Portugalsko 2:3

19.11.2013 20:45

Góly: 68. Zlatan Ibrahimović, 72. Zlatan Ibrahimović - 50. Cristiano Ronaldo, 77. Cristiano Ronaldo, 79. Cristiano Ronaldo

První zápas: 0:1, postupuje Portugalsko

Odvetná část očekávaného souboje Ibrahimoviće s Ronaldem našla vítěze až v závěru zápasu. Švédský útočník se sice radoval hned dvakrát, ale první i poslední slovo měl přece jen Ronaldo. Útočník Realu Madrid se trefil třikrát a jeho země se může těšit na další fotbalový svátek.

Domácí hráči slibovali atraktivní podívanou s větší podporou ofenzivní hvězdy číslo jedna a plnění tohoto závazku vůči nadšeným davům Friends Areny se ujali hned od prvních minut. Časté kombinace na jeden dotek však postrádaly finální přihrávku do průniku, takže brankář Rui Patrício mohl zůstat relativně klidným. Již před zápasem upozorňovali domácí hráče svého soupeře, že by se měl připravit na obtížnější (více kontaktní) hru, což po čtvrthodině utkání pocítil například Bruno Alves.

I když se většina pozornosti portugalských obránců poutala právě k Ibrahimovićovi, dokázal se kanonýr Pařížanů zapojovat do rozehrávky velmi často. Vytáhlý rodák z Malmö se často stahoval do hloubi pole, odkud rozdával nahrávky nabíhajícímu duu Kačaniklić - Elmander. "Anglický" styl sudího Howarda Webba se projevoval především na straně Portugalců, kterým pískal časté útočné fauly. Výjimkou nebyl ani hvězdný střelec Cristiano Ronaldo, který se díky pečlivé snaze Lustiga s Nilssonem nedostával ani na dostřel Isakssonově bráně.

Ronaldo se tedy pokoušel prosadit po druhé straně, kde si zpracoval skvělý pas od Coentraa, obhodil si stínujícího Olssona a vypálil. Isaksson se však na zem přesunul velice rychle. Tlak Bentových svěřenců ale ke konci prvé půle narůstal, čehož mohl využít právě Ronaldo. Hráč Realu Madrid se zjevil před bránou domácích hlídán jen velice špatně a z první málem usměrnil nebezpečný centr za brankářova záda. Ještě větší šanci vytvořila madridská ikona pro spoluhráče, protože po průniku do vápna našel citlivým pasem hlavu Huga Almeidy, který ale ve stoprocentní šanci selhal!

Zkušený útočník mohl ukončit sny švédského výběru o postupu na světový šampionát, ale místo toho se Portugalci ještě v rámci prvních pětačtyřiceti minut museli bránit. Kombinaci s Ibrahimovićem totiž pohotovou ranou zakončil Rasmus Elm. Ani úvod druhého dějství se Portugalcům nejevil jako příliš přívětivý, hned dvakrát se totiž s povrchem trávníku Bruno Alves obeznámil více než by si přál. To mu ale příliš vadit nemuselo, protože o pár minut později se jeho spoluhráči přiblížili vysněnému postupu.

A sektor hostujících fanoušků mohl skandovat jen jediné myslitelné jméno - Cristiano Ronaldo si totiž naběhl na výtečný pas za obranu a tváří v tvář Isakssonovi nezaváhal!

Švédský národní tým ale nesložil zbraně a Solna mohla na chvíli dokonce uvažovat o postupu. Naděje svého týmu totiž přiživil Zlatan Ibrahimović. Hráč svou důležitostí srovnávaný právě s Ronaldem využil svých centimetrů a poslal do sítě centrovaný míč - 1:1.

A to v žádném případě neukončilo zajímavé jednání - o pouhé tři minuty později se totiž švédský kanonýr dostal k zahrávání přímého volného kopu z hranice velkého vápna a skvěle umístěným projektilem strhl vítězství na stranu domácích!

Brazilský šampionát však mohl z hvězdného dua Ibrahimović - Ronaldo vidět pouze jednoho. Tím šťastnějším se nakonec stal Portugalec, který dnes večer těžil z výtečné práce spoluhráče Moutinha. Dvorní nahrávač Ronaldovi připravil také vyrovnávací gól Portugalců, když opět výtečně načasoval nahrávku za obranu. Zbytek úkolu Ronaldo zvládl neméně dobře, takže sektor hostujících fanoušků se mohl opět plně oddat oslavám!

S remízovým výsledkem se však Ronaldo smířit nehodlal a nálepku osudového muže utkání konkurentu Ibrahimovićovi nenechal. Deset minut před koncem totiž prokázal prvotřídní cit pro hru, naběhl si za obranu a počkal na vyběhnutí brankáře Isakssona. Toho následně bez větších problémů obešel a střelou do prázdné brány završil hattrick!

V tu chvíli museli svěřenci trenéra Erika Hamrena vstřelit dvě branky, pokud se chtěli do dění brazilského svátku zapojit také coby aktéři. Dobře organizovaná obrana Portugalců a také neúnavný fenomén Ronaldo jim to však nedovolily. Madridská hvězda si narazila míč s Nanim a dostala se až k zakončení, ale bránu Andrease Isakssona těsně minula! Ani pětiminutové nastavení Švédům k výhře nepomohlo, naopak mohlo rozšířit statistiky Cristiana Ronalda. Sudí Webb nechal ve hře po jeho nájezdu citlivě pokračovat a dovolil mu zakončit. Lob přes vyběhnuvšího brankáře Isakssona však Ronaldo namířil těsně vedle brány. Přesto patří dnešní noc právě jemu - konečně totiž potvrdil svou excelentní formu také důležitými brankami v národním týmu. Brazilský šampionát tak o další velkou hvězdu nepřijde.

Více informací k zápasu

Chorvatsko - Island 2:0

19.11.2013 20:15

Góly: 27. Mario Mandžukić, 47. Darijo Srna

První zápas: 0:0, postupuje Chorvatsko

Chorvati dnes večer zvládli odvetné utkání s Islandem a porazili jej 2:0. Cesta za výhrou však rozhodně nebyla snadná, i když hlavní vina za její zkomplikování padá na samotné domácí hráče. Ještě v první polovině utkání se totiž nechal vyloučit útočník Mario Mandžukić.

Chorvatský výběr měl ve svém kádru jména rozhodně věhlasnější, navíc se pokoušel využít výhody domácího prostředí. To se mu částečně dařilo, protože úvodní minuty se odehrávaly jasně v jeho režii. Již po třech minutách se tým trenéra Nika Kovače pokoušel dostat do vedení Ivica Olić, ale jeho ránu brankář Halldórsson bez větších problémů chytil. Ani mnohými podceňovaný islandský celek se ale nehodlal vzdát své naděje na oslněný fotbalového světa a po deseti minutách se mohli Lagerbäckovi hráči radovat ze vstřelené branky. Potíží však bylo postavení dorážejícího Finnbogasona, který stál v ofsajdu.

Island se bránil domácím útokům často i za cenu faulu či ruky, jak to po dvaceti minutách předvedl Skúlason. Jeho prohřešku si sudí Björn Kuipers dobře povšiml a k míči se tedy mohl postavit vyhlášený technik Darijo Srna. Míč z jeho kopaček obstřelil postavenou hráz před Halldórssonem, ale právě zákrok pohotového brankáře hostí se ukázal jako rozhodující. Ani jeho snaha však nestačila k čistému kontu.

O pět minut později totiž po akci Ivana Rakitiće mírně usměrnil míč Perišić a volný Mario Mandžukić pohodlně míč dopravil do poodkryté brány. Nechat útočníka Mandžukićových kvalit jen zpola obsazeného se zkrátka nevyplácí, což je pro německou Bundesligu známý fakt.

Spolupráci s vytáhlým útočníkem Bayernu Mnichov si pochvaluje také Ivica Olić, který mohl o chvíli později navýšit skóre. Halldórsson si ale s jeho tečí poradil. Hosté se pokoušeli zdramatizovat utkání a vlastní postup ještě do konce prvního poločasu, ale pomohli jim k tomu samotní Chorvati. Deset minut před koncem pětačtyřicáté minuty totiž právě skórující Mario Mandžukić poslal nevybíravým zákrokem na trávník Gudmundssona, s čímž sudí Kuipers zkrátka nemohl souhlasit. Rozpor v pravidlech "ocenil" červenou kartou, což diváky velmi pobouřilo.

Nicméně, domácí hráči si jejich přízeň získali téměř okamžitě. Pouhou minutu po návratu ze šaten se totiž i v početním oslabení dostali do dvoubrankového vedení! Střelu Darija Srny totiž brankář Halldórsson podcenil a ta mu proklouzla až do sítě - 2:0.

Druhý zásah definitivně zlomil ducha islandského týmu, který se nedokázal dostat zpět do tempa. Jakákoli souvislá ofenzivní akce mu byla téměř cizí, naopak se hosté prezentovali nepodařenými přihrávkami a chaotickým postupem vpřed. V kontrastu k jejich výkonu se domácí desítka jevila jako nadmíru živá. S další šancí pokořit brankáře Halldórssona totiž přispěchal mladík Kovačić, který díky pečlivě vybroušené technice oklamal dvojici protihráčů a zakročit musel až brankář. Z následného rohového kopu se na správném místě objevil střelec Ivica Olić a jeho ránu muselo zastavit až břevno!

Mozek Luka Modrić narýsoval skvělou nahrávku na nabíhajícího Perišiće, ale jeho tvrdou ránu stihl skvěle zablokovat brankář Hannes Halldórsson! Od té doby se Chorvati míče téměř nezbavovali a jejich hra nepostrádala nápadu. Exhibici připomínající kombinace vyslala do akce Pranjiće, kterého vychytal dnes vynikající brankář Islandu. Stipe Pletikosa si na svůj velký zákrok počkal až do závěru zápasu, kdy jeho schopnosti prověřil Gylfi Sigurdsson - jeho rána však zdramatizování nepřinesla. A protože úvodní zápas žádnou branku nepřinesl, mohou se domácí hráči po dvou vstřelených gólech radovat z postupu na mistrovství světa!

Více informací k zápasu

Rumunsko - Řecko 1:1

19.11.2013 20:00

Góly: 55. Vasilios Torosidis (vl.) - 23. Konstantinos Mitroglou

První zápas: 1:3, postupuje Řecko

Dobojováno! Reprezentace Řecka zvládla vyhrocený odvetný duel v Rumunsku a po remíze 1:1 postupuje na mistrovství světa do Brazílie. O to se postarali v úvodním barážovém klání v Aténách, kde soupeře porazili 3:1.

Rumuni tak svůj smělý cíl zvrátit dvojzápas na svou stranu nezvládli. Před více než čtyřiceti tisíci fanoušků sice splnili slib o vytrvalé bojovnosti až do samého závěru, na houževnaté Řeky to však nestačilo. Jedinou branku si ostatně Balkánci vsítili sami a vzhledem k tomu, že je v první půli poslal do vedení kanonýr Mitroglou, těší se z postupu do Ria oni.

Úvod utkání přitom vyšel lépe domácím, kteří měli ze hry více a ovládali míč častěji na kopačkách - přesto se do šancí nedostávali. Po chybě Torjeho naopak byli blízko brance Holebas. Obránce Řecka se uvolnil ve vápně a jeho ránu na zadní tyč musel gólman Rumunů Tatarusanu zastavit skvělým zákrokem.

Krátce nato se však favorité dostali do vedení. Skvělý oblouček kapitána Karagounise za obranu zpracoval Konstantinos Mitroglou a s přehledem sobě vlastním otevřel podél vyběhnuvšího brankáře skóre. Potvrdil tak svoji neskutečnou formu, když od srpna vsítil v jednadvacátém klání už třiadvacátý gól ve všech reprezentačních i klubových duelech.

V závěru první půle už zahrozil jen Marica, jenže ve slušné příležitosti mířil vysoko nad. Domácí se tak dočkali až po deseti minutách druhého dějství. Převahu zužitkovali nešťastnému odkopu Torosidise, jenž po pěkné akci soupeře uvalil balón nešikovně přes nohu spoluhráče Holebase do vlastní sítě.

Vyrovnání Rumuny obrovsky nakoplo a za podpory takřka naplněného národního stadionu se hnali za dalším gólem. Blízko byli po hodině hry, kdy Hoban div neposlal domácí do vedení - Karzenis byl však proti a včasným zákrokem udržel Řeky v lepší pozici. Vedení na svoji stranu nestrhl ani Latovlevici z přímého kopu za vápnem.

V Bukurešti se i nadále schylovalo k brance, kterou by ochozy důrazně schvalovaly, jenže rumunští fotbalisté nedokázali tlak přetavit v branku. Co na tom, že na střely i rohové kopy jasně soupeře předčili, síť již znovu nerozvlnili. Do Brazílie na vysněný světový šampionát se tak podívají Řekové.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (491)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele