Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - baráž - 1. zápasy
15.11.2013 20:45 CET
2 : 0
(0:0)
Stadión:
Olimpijskyj, Kyjev

Reportáž

Kyjev bouří, domácí porazili Francouze

Deschampsovo déjà vu ohledně týmů bývalého východního bloku pokračuje, nepříjemné vzpomínky z před dvaceti let se francouzskému trenéru opět vkrádají do mysli. Postaral se o to zejména skvělý výkon Ukrajinců, kteří díky brankám Romana Zozuljy a Andrije Jarmolenka vítězí.

Oba týmy si velice dobře uvědomovali, co všechno je v Kyjevě v sázce. Životní šance některých hráčů na čest v podobě mistrovství světa - to je motivace až příliš velká, než aby se zdlouhavě vyčkávalo. Francouzský trenér Didier Deschamps nehodlal nic podcenit, neboť měl porážku s Bulhary stále v relativně živé paměti. Domácí tým zase nechtěl zklamat náročné diváky (kteří mu přichystali bouřlivou atmosféru). Tempo zápasu rozhodně dělalo boji o postup čest.

Šampionát v Jižní Americe byl sice ještě daleko, ale přesto stadionem v úvodních deseti minutách hned několikrát probíhala mexická vlna. Francouzi se postupně ujali kontroly především díky silnému středu hřiště, ale postupná kombinace Paula Pogby s Rémym nabíhající útočníky do šance nedostala. To až rychlé nohy Francka Ribéryho, který před bránou jen těsně nenašel Oliviera Girouda.

Houževnatě napadající formace Fomenkových vybraných se snažila využívat především zrychlení mladíka Konopljanky, popřípadě hledala nabíhajícího Zozulju. Klíčem k úspěchu se mohly stát centrované míče, ale nejprve na něj nedosáhl Loic Rémy, na druhé straně těsně minul nabíhající Edmar. S další várkou nebezpečí pro Llorisovu bránu přispěchal Jevhen Konopljanka, jehož ránu z voleje musel likvidovat Mathieu Debuchy.

Domácímu týmu nadále chyběla především větší podpora útoku, protože hrotový útočník Roman Zozulja se bil s obránci Francie většinou sám. Míč nadále drželi hosté, ale ve většině případů se s ní nedostali ani na dostřel brankáře Pjatova. Turecký sudí Cakir neviděl důvod k přílišnému protahování první půle, takže poslal oba týmy do kabin za nerozhodného stavu.

Vysněné základní skupiny mistrovství světa v Brazílii tedy měly oba týmy stejně daleko. Obrana Deschampsova týmu ale na úvod druhého dějství nepůsobila právě sebevědomě, čehož chtěli domácí využít. Nedorozumění stoperské dvojice však Konopljanka potrestat nestačil. Dravý Roman Zozulja toužil obrat o míč Paula Pogbu, urostlý záložník Juventusu Turín ale představuje více než obtížného soupeře. Mladík naopak dál zakládal ofenzivní výpady hostí.

Když se však k centrovanému míči před brankářem Pjatovem nikdo z Francouzů nedostal, odhodlali se hráči ve žlutých dresech k odvážné akci na jeden dotyk. Po sérii rychlých nahrávek se totiž na malém vápně dokázal Zozulja zbavit svého strážce a poslal míč za Llorisova záda! Sympaticky hrající Ukrajinci se dočkali vedení a domácí tribuny daly průchod vášnivým emocím!

Překvapení Deschampsova týmu nemuselo trvat dlouho; to by ale Samir Nasri musel překonat skvěle zasahujícího Pjatova! Po efektivní kličce u postranní čáry se do běhu dostal záložník Sissoko, který navíc centrem hledal nabíhajícího Karima Benzemu, ale brankář Pjatov včas přečetl jeho úmysly a vyběhl. Jednoduše hrající domácí mohli své vedení navýšit po souboji veterána Abidala se Zozuljou, ale po pádu ukrajinského útočníka sudí Cakir možná trochu překvapivě nechal ve hře pokračovat!

Druhý faul v pokutovém území již ale Francouzům neprominul - zákrok Laurenta Koscielnyho na pronikajícího Andrijho Jarmolenka totiž sám postižený proměnil a zoufalství hostí se stupňovalo. Brankář Hugo Lloris si sice na míč sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil.

Francouzi se sice snažili hrát s elegancí, ale byly to faktory jako houževnatost domácích a jejich nasazení, které rozhodly o dnešním vítězi. Jasnou pečeť mohl zápasu vtisknout střídající Bezus, ale tomu v akci tří na dva nevyšla finální nahrávka. Hořkou pachuť měla kyjevská anabáze zejména pro obránce Koscielnyho, který neudržel nervy na uzdě a inkasoval červenou kartu. Tu si nakonec vysloužil také Kučer. Vytrvale útočící Ukrajinci přesto otupili hroty francouzských kordů a brazilský sen nabývá reálných obrysů.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (45)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ukrajina hraje poslední dobou dobře. Klidně to může být remíza.

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
veikko

2:0

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Ribery s Benzemou se o ne postaraji 0:2

Reagovat
HullCity

Hlavně nedostat gola!!! 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:0 taky to vidím na minimálně 1 redku

Reagovat
smazaný uživatel

redka za faul na Konopľu!

Kazdopadne Ukrajina se bude muset spolehnout na utocne kridla (Konopľa,Yarmol), se kterymi v Evrope se muze srovnavat snad jen portugalsko (CR,Nani)...

Bohuzel to vidim tak, ze Francie da preci jen gol...

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzel musim jeste doplnit francouzska kridla (Ribery,Menez), kteri maji momentalne vybornou fazonu

Reagovat
smazaný uživatel

Menez? to uz spis Nasri nebo Remy... Menez moc nehraje

Reagovat
smazaný uživatel

uvidime...

Reagovat
smazaný uživatel

parkrat jsem koukal na PSG (je fakt, ze spise lonskou sezonu) a Meneze jsem si hodne oblibil, takze proto v nem vidim hrozbu... Remy je take pekne zlo, ale z Nasriho (nevim proc) nemam vubec strach...

Reagovat
smazaný uživatel

tak když né česko, tak Ukrajina !! věřím, že to zvládnou !!!!! radši je než Francií....

Reagovat
smazaný uživatel

Tip X....1:1 I

Reagovat
smazaný uživatel

Francie venku 2-0 doma 4-1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
EverlastD

3:0 neviem,preco kazdy v tomto suboji podcenuje Ukrajinu

Reagovat
smazaný uživatel

nechapu voli co ji precenuji hlavne delate obrovskou chybu kdyz podcenujete Francii... nemaji vyraznou slabinu... mozna to ze by se mohli az moc spolehat na Francka, ale bohuzel nejsou Bayern aby meli na druhe strane jeste Robbena

Reagovat
smazaný uživatel

tu slabinu nemeli ani na EURU... a moc presvedcive to nebylo...

Reagovat
smazaný uživatel

*voly

a proti Anglii se o ně měl postarat zase Stevie. Toto bude remízka.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý tip a to bol tretí gól pri tej Ševčukovej šanci na spadnutie.

Reagovat
Tomtaf

0:0

Reagovat
Pharrell

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

postup Ukrajiny 0:0 , 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

02 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajine chybi zabijak do vapna (Zozulja tim zabijakem opravdu neni a Devic dava goly za repre max. proti San Marinu a podobnym tymum) a v tomto vidim jejich nejvetsi slabinu + Pjatov...

a bohuzel kvuli temto faktorum zucastni se Francie MS 2014.

Jedina sance je spolehat se na kridle a na strely zpoza vapna...

jinudy cesta totiz nevede.... (bohuzel)

Reagovat
smazaný uživatel

Rešpektujem tvoj názor, ale nemôžem s tebou celkom súhlasiť. Zozulja má potenciál na to, aby sa aj v repre stal spoľahlivým zakončovateľom (dnes hral napríklad dobre a dravo) a Selezňov určite tiež. Hlavná sila ich výberu samozrejme spočíva v krídlach v podaní dua Jarmolenko - Konopljanka, no ani ten ukrajinský útok by som vopred neodpisoval.

Reagovat
smazaný uživatel

kua, ja jsem namol, ale mam opravdu radost s toho vysledku ( v knajpe me prehlasovali o tom, ze budeme koukat na Por-Sve...) a jsem rad ze jsem se mylil a jeste vetsi radost mam z toho, ze Frantici nedali gola... ale stejne budu trvat na tom, ze Zozulja neni zabijak do vapna ( i kdyz momentalne bych si nechal vytetovat jeho jmeno na sve celo za prvniho gola )

Reagovat
Shevchenko

Viděl jsem jen sestřih, ale podle všeho byl Zozulja parádní.

Reagovat
smazaný uživatel

Přeju Ukrajině, ale všem musí být jasný, že na Francouze asi mít nebudou. Ukrajina hraje určitě dobře, Francouze potrápí, ale rozhodne to, že první zápas se hraje na Ukrajině. Tip: méně než 2,5 gólů.

Reagovat
Josifek

Zatím parádní výsledek. Ta Francie je prostě trapná, takovýto stav s takovým kádrem, jaký mají k dispozici..paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Výtečně Ukrajina. :-) Poměrně velké, ale PŘÍJEMNÉ překvapení.

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina

Reagovat
paver

Ukrajina!!! Síla slovanského národa nezná mezí!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina jede, jak pod Blochinem nikdy...

Reagovat
REPLIKATOR

Frantíci

Reagovat
Ebola SVK

a ja jaj

Reagovat
smazaný uživatel

to je onoooo hoši !!! škoda,že Ševčuk nedal na 3-0 to by už jeli doprdele , ale i tak odvetu musí zvládnout .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A teraz sa večne ukrivdení Frantíci môžu sťažovať na FIFA, UEFA alebo napríklad NASA a kdekoľvek, kde ich napadne. Toto si už Ukrajinci dúfam nenechajú utiecť, inak tá ukrajinská ofenzíva v zložení Jarmolenko, Konopljanka, Zozulja je fakt veľmi solídna záležitosť

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina deklasovala Francouzsky dream team , snad to zvladne i ve Francii ,

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo keců jak Ribéry v pohodě dovede Francii na MS. Ale samozřejmě je to předčasné, doufám že to doma Francie zvládne protože na MS by neměla chybět.

Reagovat
HullCity

Proč by podle tebe neměla chybět?Včera ukázala,že tam nemá co dělat a pokud dáme gola i ve Francii,tak je náš postup celkem jasný!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele