Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - baráž - odvety
19.11.2013 21:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Francie podala v Paříži vynikající výkon a postupuje na MS!

Svěřenci Didiera Deschampse vstupovali do odvetného utkání baráže o mistrovství světa v notně pošramocené náladě, ale nakonec to byli oni, kdo se radoval z postupu - po jasné výhře 3:0 nad Ukrajinou si letenky do Brazílie zajistili právě oni! Nutno dodat, že utkání výrazně poznamenalo několik sporných rozhodnutí slovinského sudího Damira Skominy.

Musíme na Ukrajinu zatlačit, nenechat je hrát svoji hru, nedovolit jim vydechnout," zdůrazňoval v předvečer klíčového souboje kouč Nantes Michel Der Zakarian, a Les Bleus jeho slova beze zbytku následovali. Domácí předvedli na Stade de France heroický výkon, a stali se tak po právu prvním evropským celkem, který v baráži zvrátil dvoubrankové manko a dokázal postoupit. Skóre otevřel svou první reprezentační trefou Mamadou Sakho a ještě před půlí se k němu přidal Karim Benzema, načež další Sakhova střela po změně stran našla cestu do sítě po teči Husjeva.

81.338 - tolik diváků se sešlo na Stade de France, aby si společně zazpívali hymnu a pomohli svým favoritům překonat houževnatého soupeře. Úvod utkání pak ukázal, že šance Francouzů rozhodně nejsou malé - Ukrajinci byli nervózní, pod obrovským tlakem dělali chyby a zejména pravý bek Vitalij Mandzjuk si nevěděl rady s útočnými výpady Francka Ribéryho na levém křídle. Jedna z Ribéryho povedených akcí vyústila v první velkou šanci zápasu, kterou zlikvidoval gólman Andrij Pjatov; míč se na zadní tyči dostal k Benzemovi, který jej napálil napříč vápnem, a Valbuena donutil ukrajinského brankáře k výbornému zákroku.

Tlak Francie v úvodních minutách byl skutečně drtivý; poté, co Paul Pogba nedokázal proměnit své pokusy hlavou (6') a střelou zpoza vápna (8'), dočkali se domácí vedoucí trefy ve 22. minutě. Opět u toho byl Ribéry, jehož přesný pas našel ve vápně nabíhajícího obránce Sakha; Pjatov sice správně odhadl směr dráhy míče, ale nebylo mu to nic platné. Mladý stoper, který v létě vyměnil dres domovského PSG za ten liverpoolský, se tak Deschampsovi za důvěru odměnil tím nejlepším možným způsobem.

Touto brankou zároveň skončila Pjatovova série neprůstřelnosti v národním trikotu, která trvala 752 minut (a znamená tak nový ukrajinský rekord); hostující gólman však měl hodně práce i poté, jelikož Francouzi jej ohrozili hned dvakrát v následujících sedmi minutách. Nejprve Ribéry po dalším náběhu vypálil nebezpečně pravačkou, poté Benzema dokonce dokázal propasírovat míč do sítě, ale sudí Skomina gól neuznal pro ofsajd. Toto rozhodnutí bylo naprosto jasně chybné.

Ukrajinská defenziva si v kvalifikaci vysloužila pověst neprostupné zdi, ale odhodlání domácího týmu bylo dnes zkrátka příliš velké; ve 33. minutě se tak Francie dostala už do dvoubrankového vedení. Valbuena nacentroval do vápna, Rakyckyj nedokázal míč ideálně odklidit, a Matuidiho následná střela se odrazila až k Benzemovi, který před Pjatovem nezaváhal. Nutno říci, že branka byla prakticky jistě neregulérní - střelec Realu Madrid stál v postavení mimo hru.

Ukrajinci se ke konci poločasu herně zvedli a Andrij Jarmolenko málem zaznamenal snížení skóre, ale naštěstí pro domácí přispěchal včas Mathieu Debuchy se skvělým obranným zákrokem. Když se potom po změně stran nechal po druhé žluté kartě vyloučit hostující obránce Jevhen Chačeridi, zdálo se, že je pouze otázkou času, než Les Bleus svoji výhodu definitivně stvrdí; Chačeridi se vykartoval na zákroku na aktivního Ribéryho.

Útočné laděné 4-3-3, které zvolil domácí kouč Didier Deschamps, se v početní výhodě ukázalo pro Ribéryho jako perfektní rozestavení: křídelník Bayernu krátce poté vyzval k zakončení Benzemu, ale ten poté, co si dobře udělal místo ve vápně, pálil příliš vysoko. Ukrajina před tímto utkáním vyhrála venku čtyřikrát po sobě, ale dnes zkrátka tahala celých 90 minut za kratší konec - definitivně se to potvrdilo při třetím inkasovaném gólu. Ribéry vtrhnul do vápna a vypálil, jeho střela se na zadní tyči otřela o Sakha, ale nakonec ji do Pjatovovy sítě srazil až nešťastný Husjev - 3:0.

V tento okamžik už bylo jasno - pokud se skóre nezmění, Les Bleus postupují na mistrovství světa. Deschamps nicméně odmítl čistě defenzivní taktiku a vyslal na hřiště útočníka Arsenalu Oliviera Girouda, který málem stvrdil domácí úspěch čtvrtým gólem - Pjatov se však proti jeho hlavičce z 87. minuty vytasil fantastickým zákrokem. V ten okamžik bylo hotovo. Ani jeden ze soupeřů už nedokázal toho druhého výrazně ohrozit, Les Bleus tak přežili svoji klinickou smrt a příští rok budou bojovat o nejvyšší pocty na brazilské půdě.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1 ukrajina

Reagovat
smazaný uživatel

3:1, Ukrajina ale stejně postoupí.

Reagovat
smazaný uživatel

nekecej pri tomto vysledku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

cihi ty očividně rozumíš fotbalu

Reagovat
veikko

2:1 - Hulle, kdo nastoupí místo Kučera? Rakyckij?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi, ale Fedetskyy bude taky chybět.A místo něho bych to viděl na Butka nebo Mykhalyka

Reagovat
smazaný uživatel

Ty tam uz davno nejsou ted ma ua jinou sestavu jak pri blochinu.bude tam hrat mandzuk ( ktery v dnepru hraje vic jak fedeckyj) nebo gusev..a misto kucera jednoznacne rakytskyy

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně snad uhrajeme jakýkoli postupový výsledek!

Reagovat
smazaný uživatel

Platini zatlačí na sudího ale snad to UKR i přesto zvládne!

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina musí postoupit a Modrožlutý sen se bude žít dál

Reagovat
smazaný uživatel

Francie bude mit silnou podporu fanousku ale mam dojem ze to nezvladne...tim ze nedali venku gol je bude stat postup.....tip 1...2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Tomtaf

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si z roku 1998?

Reagovat
Pharrell

málem mu to vyšlo

Reagovat
smazaný uživatel

Francie bude tlacit, ale nastesti Ukrajina ma vyborne brejkove hrace. Po kridlech by to mohlo vychazet, takze tipnu 1:2.

Reagovat
vanGomm

Tip 1.

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1 2:0

Reagovat
REPLIKATOR

Tip 3:1 kursy na postup před odvetou 2.9 - 1.4

Reagovat
veikko

To snad ne. Tohle vážně ne. Proč sakra? A za co?

Reagovat
smazaný uživatel

Kurva proč????!!!!Proč ti neschpní hovada nehráli jako v prvním zápase?!A ten Fomenko to je největší *********** spolu s židem Khačeridim a tím dřevem Rakytským nam totálně zkur*ili historický postup.

Reagovat
smazaný uživatel

Být na stadionu tak Ukrajincům pochčiju hlavy to byl výkon, to nechceš.. to jako do zápasu šli s tím že už maj postup v kapse? Mi tak přišlo kokoti, dobře jim tak.

Reagovat
veikko

Hm, mohli si za to sami, takový náskok se nedá ztratit. Navíc v prvním zápase mohli ještě klidně tak 2 góly přidat.

Reagovat
Ebola SVK

ano ano ano Allez les bleus

Reagovat
smazaný uživatel

upřímnou soustrast, fotbalová Ukrajinu

Reagovat
loki5

Benzema offside jako kráva a rozhodčí nic. Neviděl jsem ten zápas ale tohle bylo fakt něco.

Reagovat
Gedofrey

Každý řeší Benzemův gól, který padl z offsidu, ale nikoho nezajímá, ten který platit měl. Navíc nechápu, proč zrovna v tomhle zápasu vyzdvihují Riberyho, když hlavními oporami týmu byli spíš Evra, Valbuena nebo Pogba... Jinak paráda, Allez Blues!!!

Reagovat
veikko

Jedna chyba se dá odpustit, ale dvě??? To už ne.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele