Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - baráž - odvety
19.11.2013 20:15 CET
2 : 0
(1:0)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Chorvatsko i v deseti porazilo Island a postupuje!

Chorvati dnes večer zvládli odvetné utkání s Islandem a porazili jej 2:0. Cesta za výhrou však rozhodně nebyla snadná, i když hlavní vina za její zkomplikování padá na samotné domácí hráče. Ještě v první polovině utkání se totiž nechal vyloučit útočník Mario Mandžukić.

Chorvatský výběr měl ve svém kádru jména rozhodně věhlasnější, navíc se pokoušel využít výhody domácího prostředí. To se mu částečně dařilo, protože úvodní minuty se odehrávaly jasně v jeho režii. Již po třech minutách se tým trenéra Nika Kovače pokoušel dostat do vedení Ivica Olić, ale jeho ránu brankář Halldórsson bez větších problémů chytil. Ani mnohými podceňovaný islandský celek se ale nehodlal vzdát své naděje na oslněný fotbalového světa a po deseti minutách se mohli Lagerbäckovi hráči radovat ze vstřelené branky. Potíží však bylo postavení dorážejícího Finnbogasona, který stál v ofsajdu.

Island se bránil domácím útokům často i za cenu faulu či ruky, jak to po dvaceti minutách předvedl Skúlason. Jeho prohřešku si sudí Björn Kuipers dobře povšiml a k míči se tedy mohl postavit vyhlášený technik Darijo Srna. Míč z jeho kopaček obstřelil postavenou hráz před Halldórssonem, ale právě zákrok pohotového brankáře hostí se ukázal jako rozhodující. Ani jeho snaha však nestačila k čistému kontu.

O pět minut později totiž po akci Ivana Rakitiće mírně usměrnil míč Perišić a volný Mario Mandžukić pohodlně míč dopravil do poodkryté brány. Nechat útočníka Mandžukićových kvalit jen zpola obsazeného se zkrátka nevyplácí, což je pro německou Bundesligu známý fakt.

Spolupráci s vytáhlým útočníkem Bayernu Mnichov si pochvaluje také Ivica Olić, který mohl o chvíli později navýšit skóre. Halldórsson si ale s jeho tečí poradil. Hosté se pokoušeli zdramatizovat utkání a vlastní postup ještě do konce prvního poločasu, ale pomohli jim k tomu samotní Chorvati. Deset minut před koncem pětačtyřicáté minuty totiž právě skórující Mario Mandžukić poslal nevybíravým zákrokem na trávník Gudmundssona, s čímž sudí Kuipers zkrátka nemohl souhlasit. Rozpor v pravidlech "ocenil" červenou kartou, což diváky velmi pobouřilo.

Nicméně, domácí hráči si jejich přízeň získali téměř okamžitě. Pouhou minutu po návratu ze šaten se totiž i v početním oslabení dostali do dvoubrankového vedení! Střelu Darija Srny totiž brankář Halldórsson podcenil a ta mu proklouzla až do sítě - 2:0.

Druhý zásah definitivně zlomil ducha islandského týmu, který se nedokázal dostat zpět do tempa. Jakákoli souvislá ofenzivní akce mu byla téměř cizí, naopak se hosté prezentovali nepodařenými přihrávkami a chaotickým postupem vpřed. V kontrastu k jejich výkonu se domácí desítka jevila jako nadmíru živá. S další šancí pokořit brankáře Halldórssona totiž přispěchal mladík Kovačić, který díky pečlivě vybroušené technice oklamal dvojici protihráčů a zakročit musel až brankář. Z následného rohového kopu se na správném místě objevil střelec Ivica Olić a jeho ránu muselo zastavit až břevno!

Mozek Luka Modrić narýsoval skvělou nahrávku na nabíhajícího Perišiće, ale jeho tvrdou ránu stihl skvěle zablokovat brankář Hannes Halldórsson! Od té doby se Chorvati míče téměř nezbavovali a jejich hra nepostrádala nápadu. Exhibici připomínající kombinace vyslala do akce Pranjiće, kterého vychytal dnes vynikající brankář Islandu. Stipe Pletikosa si na svůj velký zákrok počkal až do závěru zápasu, kdy jeho schopnosti prověřil Gylfi Sigurdsson - jeho rána však zdramatizování nepřinesla. A protože úvodní zápas žádnou branku nepřinesl, mohou se domácí hráči po dvou vstřelených gólech radovat z postupu na mistrovství světa!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
veikko

1:1 - Halldórsson to vychytá.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc bych to přál Islandu ale nevěřím...

Reagovat
smazaný uživatel

tak to ja jim preji a zaroven i verim!

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko si opravdu zahrava....nedat gol proti oslabenemu Islandu hovori za vse....porad ale verim ze ten postup ukopou...zvlast doma...tip 1...2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Tomtaf

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Niko Kovač, už to pochop, o chorvátov nie je záujem na MS! Iceland by bol pro kopanou exotické zpestření! Tohle není klubovej fotbal mezi Modričovým zaměstnavatelem Realem a FC Reykjavíkem! tip 1:1 nebo 0:0 a na penalty pstup Vikingov. A CHYBÍ TADY SMAJLIK SRDCE!!

Reagovat
ryzskej

Reagovat
vanGomm

Chorvatsko má špatné výsledky a zatím v nich pokračuje i s Islandem.Mají vlastně štěstí,že ho vyfasovali.S každým jiným by momentálně zřejmě vypadli.Věřím,že se včas proberou a doma toto důležité utkání přece jen zvládnou.Tip 1.

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

ten olic trepe picoviny

Reagovat
freakmarena19

Halldórsson vychytá Gylfi dá gola a Island vyhraje 0-1

Reagovat
smazaný uživatel

Ježišiiii, zle sa to vyvíja, už spojenci prehrávajú v Zágrebe 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Chorváti, podaj by ste v pekle skončili NAVEKY

Reagovat
veikko

Aspoň že na MS vypadnou ve skupině, Mandžukić by měl dostat flastr tak na 10 zápasů.

Reagovat
smazaný uživatel

za trest pro mandžukiča

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele