Kvalifikace MS (Evropa) - preview barážových odvet

19.11.2013, 08:22
Previews
Dnes večer budeme znát poslední čtyři evropské účastníky světového šampionátu v Brazílii a spousta práce čeká na domácí týmy. Chorvatsko si z Islandu přivezlo bezbrankovou remízu, další tři celky pak budou dohánět manko - hodně složité úkoly čekají na Švédsko, Rumunsko a Francii...
Rumunsko - Řecko  (úterý 20:00)
Přetěžký úkol stojí před rumunskými reprezentanty. Po nepovedeném vstupu do barážového dvojzápasu v Aténách nyní musí na domácí půdě porazit Řecko minimálně o dva góly. Jen tak se po šestnácti letech probojují na světový šampionát.

Páteční klání, které celý dvojzápas otevřelo, skončilo 3:1 pro domácí Řeky. Rumunsko tak v Bukurešti potřebuje vyhrát minimálně o dvě branky, což bude nesnadná šichta. Jejich soupeř je známý svoji houževnatostí a propracovanou obranou. V deseti kvalifikačních utkáních ostatně inkasovat jen čtyři branky - tři z nich navíc na půdě ofenzivně vynikající Bosny a Hercegoviny.

Hlavní zásluhu na dobrém vstupu Řeků do baráže má kanonýr Konstantinos Mitroglou, který se může chlubit excelentní formou. Ve zmíněném klání vsítil dva góly a jen tak potvrdil svoji fazonu. Od srpna v dresu klubu a reprezentace nasázel soupeřům dvaadvacet branek ve dvaceti zápasech.

I přes výbornou výchozí pozici však favorit dvojutkání nehodlá nic podcenit. "Sníme o účasti na šampionátu v Brazílii a pro splnění toho snu uděláme všechno. Jedeme do Bukurešti s cílem zvítězit. Budeme přemýšlet, jako kdyby první duel skončil 0:0," burcuje před zápasem Mitroglou. Jeho tým se bude v odvetě muset obejít bez záložníka Kostase Katsouranise, který v Aténách uviděl již třetí žlutou kartu od začátku kvalifikačního cyklu.

Mnohem větší problémy s poskládáním sestavy však bude mít trenér Rumunska Victor Piturca. Zcela se mu rozpadl střed zálohy, kde nebudou moci nastoupit suspendovaní Alexandru Bourceanu a Costin Lazar. Místo tradičního 4-2-3-1 by tak rumunský lodivod mohl postavit ofenzivnější variantu se dvěma podhrotovými záložníky - může však nastoupit i defenzivnější, ale neprověřený Hoban. Otazník visí nad startem obránce Chirichese, jehož zlomený nos by měla vyztužit maska.

Další neznámá je na pozici brankáře. Tam totiž v prvním klání chyběla stabilní jednička Ciprian Tatarusanu a mezi tři tyče se postavil Bogdan Lobont. "Mrzí nás, že jsme v prvním zápase zklamali naše fanoušky," uvedl zkušený gólman. "Každý z nich si však může být stoprocentně jistý, že do odvety dáme všechno a budeme bojovat do úplného konce," dodal s entusiasmem.

Jeden z nejdůležitějších zápasů v kariérách rumunských fotbalistů začne ve dvacet hodin středoevropského času a život mu vdechne srbský sudí Milorad Mažić.
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Matel, Goian, Chiriches, Rat - Cocis - Torje, Stancu, Grozav (Hoban), Tanase - Marica
Řecko - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Torosidis, Sokratis, Siovas, Holebas - Tziolis, Karagounis, Maniatis - Salpingidis, Samaras, Mitroglou
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chorvatsko - Island  (úterý 20:15)
Těžký úkol stojí před islandskými fotbalisty - po domácí remíze 0:0 se silným Chorvatskem musí uhrát dobrý výsledek na Maksimiru, chtějí-li poprvé v historii postoupit na mistrovství světa. I přes horší výchozí pozici jsou však svěřenci Larse Lägerbacka před klíčovým duelem sebevědomí.

Správné mentální rozpoložení bude jedním z nejvýraznějších faktorů nadcházejícího souboje, a je pravděpodobné, že právě psychika bude hrát ve výsledku velmi důležitou roli. A Islanďané jdou do nejdůležitějšího utkání v dějinách s hlavami hrdě vztyčenými. Posledních pět soutěžních zápasů v podání obou soupeřů nabízí zcela odlišný obrázek - přesně tak dlouho totiž trvá jak islandská neporazitelnost, tak chorvatská neschopnost vyhrát.

Bídné formě balkánského celku příliš nepřidává ani tlak, který leží na bedrech nezkušeného kouče Nika Kovaće; bývalý vynikající záložník debutoval na lavičce národního týmu teprve v prvním barážovém utkání poté, co nahradil odstoupivšího Igora Štimace, a nyní musí čelit nezáviděníhodnému úkolu protáhnout trápící se mužstvo na šampionát a naplnit tak tradičně vysoká očekávání chorvatské veřejnosti. Islanďané jsou navíc tuto kvalifikaci k nepoznání: zatímco dříve platilo, že většinu bodů získávali především doma, nyní budí respekt zejména jejich venkovní forma. Na cestách neprohráli už pět utkání, a kromě divoké remízy 4:4 ve Švýcarsku stojí za zmínku i dvě představení na Balkánském poloostrově, totiž výhry ve Slovinsku a Albánii.

Případný krach v Záhřebu by pro Chorvaty znamenal obrovskou blamáž - vždyť z devíti mezinárodních turnajů po rozdělení Jugoslávie poctili svojí účastí hned sedm (poslední mistrovství světa v Jižní Africe však mezi nimi nebylo). Fanoušci očekávají od talentované generace vedené madridským playmakerem Lukou Modrićem velké věci, ale zápas v Reykjavíku, v němž se favorit nedokázal prosadit ani přesto, že hrál téměř celý druhý poločas přesilovku, jim příliš optimismu do žil nenalil. Nyní je tedy poslední šance na reparát.

"Je těžké změnit vše přes noc, ale věřím, že jsme na správné cestě, ačkoliv jsme nedokázali skórovat proti soupeři, který je slabší v každém jednotlivém ukazateli kvality," prohlásil zkušený obránce Josip Šimunić. "Tohle je klíčový zápas pro celou generaci. V odvetě musíme hrát chytřeji a připravit se na každou možnou situaci." Modrić, na kterého budou oči v Záhřebu upřeny asi nejintenzivněji, dodal: "Celý tým si teď prochází špatným obdobím, já nejsem výjimkou. Nedokážu si to zcela vysvětlit. Nezbývá než to prostě akceptovat a snažit se podávat lepší výkony, ale nyní není čas na nějaké hloubkové analýzy našich neúspěchů. Musíme ukázat, že jsme dostatečně silní na to, abychom to překonali."

"Naše únava je spíše psychického než fyzického rázu, ale je třeba zůstat pozitivní a zvítězit," přisadil si další z chorvatských klenotů, Darijo Srna. Matematika je neúprosná: pokud domácí tým vyhraje, postupuje na šampionát, gólová remíza či prohra posouvá dále Islanďany, bezbranková plichta znamená prodloužení. Chorvaté ve třech dosavadních zápasech se severským soupeřem ještě neprohráli; dnes však musí v první řadě skórovat, což se v průběhu kvalifikace ukazovalo jako velký problém. A to i přesto, že mají v týmu vítěze Ligy mistrů Maria Mandžukiće, který září v útoku Bayernu Mnichov.

Lägerbackův tým je na tom vlastně obráceně - zatímco vzadu se mu podařilo uhrát nulu pouze třikrát (z toho jednou v pátek v Reykjavíku), ofenzivní síla vedená Gylfi Sigurdssonem, Kolbeinnem Sigthórssonem a Alfredem Finnbogasonem budí zasloužený respekt, a to ještě nepočítáme zasloužilého veterána Eidura Gudjohnsena, který by se dnes měl objevit v základu. Místo mu zřejmě uvolní právě Sigthórsson - útočník Ajaxu závodí s časem, trápí ho totiž zranění kotníku, které si přivodil v pátečním utkání.

"Stále nevíme, jestli bude v pořádku," mračil se Lägerback. "Vymknul si kotník, má ho oteklý. Rozhodovat se bude až těsně před zápasem," dodal kouč, který bude pochopitelně postrádat Oláfura Skúlasona, vyloučeného v prvním zápase. Jinak je však švédský matador optimistou: "Už před začátkem baráže jsem říkal, že se Chorvatsku dokážeme vyrovnat a eliminovat jeho zbraně. Na tom se nic nezměnilo. Máme na to, abychom postoupili na mistrovství světa, a to je také jméno naší záhřebské mise."
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Srna, Šimunić, Ćorluka, Pranjić - Rakitić, Eduardo, Modrić, Iličević - Mandžukić, Olić
Island - pravděpodobná sestava:
Halldórsson - Sævarsson, Árnason, Sigurðsson, A. Skúlason - Guðmundsson, Gunnarsson, Bjarnason, Sigurðsson - Guðjohnsen, Finnbogason
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Švédsko - Portugalsko  (úterý 20:45)
Hamrenovy svěřence čeká před zraky domácích fanoušků velkolepá bitva, poslední možnost, jak se kvalifikovat na nadcházející mistrovství světa. Blíže k němu však mají hosté z Portugalska, kteří díky Ronaldově trefě z prvního zápasu mají osud ve svých rukou.

Úvodní utkání na slavném stadionu da Luz spělo postupně k bezbrankové remíze, což by odvetné klání činilo ještě napínavějším. Deset minut před koncem ji ale odmítl Cristiano Ronaldo, který přesnou hlavičkou poslal domácí hráče do důležitého vedení. Pokud se tedy Švédové chtějí hostům vyrovnat a brazilskou atmosféru vnímat místo televizorů přímo v rolích účastníků, musí nyní napnout všechny své síly. Nutno totiž dodat, že především druhý poločas jim v Lisabonu vůbec nevyšel a Rui Patrício byl téměř bez práce.

Již dlouho před utkáním byly novinové články a nadpisy mnoha webových portálů doslova posety především jediným duelem - výsledek měl záviset především na schopnostech dvou největších hvězd. Zlatan Ibrahimović se sice v posledních týdnech prezentuje skvělou formou, díky níž táhne pařížský klub Saint-Germain, ale portugalská obrana byla na jeho hru dobře připravena a zdárně jej eliminovala. Když přihlédneme k věku švédského elitního střelce, tak šampionát v Brazílii představuje zřejmě poslední šanci tohoto druhu v bohaté kariéře rodáka z Malmö.

Možná právě toto vědomí bude bývalému hráči Juventusu Turín či Barcelony sloužit coby motivace k maximálnímu možnému výkonu. "Ibra" je rozhodně typ fotbalisty hledající světla projektorů, kterého kritika burcuje k většímu nasazení. Oči snad všech fanoušků Švédska se budou upírat právě k jeho umění, což je přesně póza, která mu vyhovuje. Právě o podporu přímo na hřišti Zlatan Ibrahimović všechny příznivce naléhavě prosil.

"Vyvineme na ně tlak, navíc máme výhodu domácího prostředí. Nic jim neusnadníme, protože v sázce je příliš mnoho. Jedná se o poslední zápas před mistrovstvím světa, takže nás, prosím, přijďte podpořit," žádá hrotový útočník.

Páteční utkání bylo pro Portugalce klíčové, neboť nad svým skandinávským soupeřem vyhráli na domácí půdě teprve poprvé. Původně sice panovaly jisté obavy ohledně zdravotního stavu dvojice Cristiano Ronaldo - Pepe, když dvojice vynechala minulý trénink, ale do zápasu již naskočila a zejména Ronaldo opět ukázal, že je pro současný výběr trenéra Paula Benta nepostradatelný. Pokud se jeho týmu podaří zvítězit, bude se jednat o druhý po sobě jdoucí postup z baráže. V roce 2009 totiž Portugalcům podlehla Bosna a Hercegovina. Historie vzájemných zápasů na švédském území je však mnohem starší. Sahá až do roku 2002, kdy se obě země utkaly v přátelském utkání. Po jeho skončení se díky rozhodující brance Ruie Costy mohli radovat právě Portugalci.

Utkání dostal na starost anglický sudí Howard Webb a domácí příznivci by mohli shlédnout o něco tvrdší souboje. K tomu se přiklání i záložník Sebastian Larsson, který si volbu arbitra pochvaluje. "Máme anglického rozhodčího, což je podle mne dobrá volba. Bude zvyklý na ostřejší obraz hry, kterým je Premier League pověstná, takže Portugalcům možná některé zákroky nebude pískat. Pro tak důležitý a sledovaný zápas to bude jedině dobře, protože se bude hrát s větším nasazením i za rychlejšího tempa. Je pravda, že nemůže od začátku vrhnout bezhlavě všechno do útoku, ale na druhou stranu jsme se v Portugalsku příliš nepředvedli. Nyní budeme muset hrát víc ofenzivně. Máme Zlatana Ibrahimoviće, což je velká výhoda, takže se teď pokusíme ho zapojovat mnohem víc," dodává záložník anglického Sunderlandu. Podaří se jeho týmu smazat jednogólové manko?
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Isaksson - Lustig, Nilsson, Antonsson, Olsson - Wernbloom, Elm - Larsson, Kačaniklić - Elmander, Ibrahimović
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Patricio - A. Almeida, Pepe, Ricardo Costa, Antunes - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, C. Ronaldo, Helder Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Francie - Ukrajina  (úterý 21:00)
Do nezáviděníhodné situace se dostal hrdý výběr Francie, kterému reálně hrozí, že bude na mistrovství světa chybět poprvé od roku 1994. Ukrajinci totiž doma v Kyjevě porazili Deschampsův tým 2:0 a do Paříže tak jedou s velmi slibným náskokem..

Jakkoliv se v předchozích zápasech zdálo, že se Les Bleus konečně zvedají, páteční epizoda na Ukrajině je rychle vrátila zpět na zem. Ještě nikdy se nestalo, že by evropský tým dokázal v barážové odvetě dohnat dvoubrankové manko, a francouzská veřejnost má po úvodní porážce zřejmě jasno: když dělal list Le Parisien anketu, 89,7% čtenářů odpovědělo, že v postup už nevěří. "Při tom, co jsme v pátek viděli, by postup byl téměř zázrakem. Francouzi budou rádi, když v odvetě alespoň remizují," přisadil si deník L'Equipe, který zároveň vypíchnul, že zbytek týmu vůbec nedokázal využít pozornosti, kterou Ukrajinci věnovali největší hvězdě Francku Ribérymu; v Le Monde zase vidí jako hlavní problém chabé představení anglických krajánků v čele se Samirem Nasrim.

Postupová matematika hovoří jasně: Les Bleus musí zvítězit minimálně o tři branky, jinak zůstávají doma. Výhra 2:0 jim zajišťuje alespoň prodloužení, zatímco jakýkoliv jiný výsledek znamená automaticky konec. Pokud tedy hosté na Stade de France skórují, musí domácí odpovědět hned čtyřikrát; to však vypadá jako čirá fantasmagorie, jelikož Ukrajina neprohrála už 12 utkání, z toho posledních 8 (!) zvládla s čistým kontem (brankář Andrij Pjatov se tak stal národním rekordmanem, jelikož neinkasoval už impozantních 730 minut).

K proražení tak tuhého bloku bude zapotřebí mimořádné útočné síly; tou Francouzi sice na papíře disponují, ale zkušenosti z posledních několika měsíců jsou v tomto ohledu poněkud schizofrenní. Ještě začátkem září, po kvalifikační remíze 0:0 v Gruzii, předhazovala média Deschampsovi pátý zápas v řadě bez vstřelené branky, což se u takto kvalitního týmu rovnalo něčemu nevídanému; odpovědí však byly výhry nad Běloruskem, Austrálií a Finskem, během nichž Les Bleus skórovali pro změnu třináctkrát. Kterou z těchto dvou tváří však ukážou dnes, zůstává otázkou.

Ihned po pátečním zápase nevládla ve francouzském táboře poraženecká nálada - zatímco hrdý Fomenko litoval, že jeho tým nevyhrál hned o tři branky, Samir Nasri prohlásil výsledek za zbytečně krutý a Karim Benzema se nechal slyšet, že Francie je talentovanější a papírově kvalitnější. Sám Deschamps zastává opatrnější postoj, ale ani on rozhodně nehází flintu do žita: "Utkání v Kyjevě pro nás bylo fackou, ale nyní máme šanci vše zvrátit. Nezáleží na tom, jestli je malá, normální nebo velká, důležité je, že existuje. Nebude to ale jednoduché, musíme k zápasu přistoupit v ideálním rozpoložení."

Deschamps už podobné zklamání zažil coby hráč - přesně před 20 lety byl součástí týmu, který padl v rozhodujícím utkání s Bulharskem a zavřel si tak šance na šampionát v roce 1994. "Musíme předvést špičkové představení bez jediné chybičky, dostat soupeře pod tlak, útočit. Čas je proti nám. Abychom dosáhli úspěchu, musíme v první řadě věřit, že jsme toho schopni," shrnul kouč, a forvard Olivier Giroud dodal: "Jsme připraveni na hřišti vypustit duši. Jsou to velká slova, ale chceme ukázat francouzskému lidu i sami sobě, že si vážíme možnosti nosit tento dres."

Výrazným problémem bude absence stopera Laurenta Koscielného, který byl (spolu s ukrajinským kolegou Kučerem) vyloučen v poslední minutě utkání v Kyjevě; jeho místo na hřišti tak zaujme buď Mamadou Sakho, nebo Raphaël Varane, jenž doléčil bolavé koleno a bude připraven nastoupit. Za hosty by měl vzniklou mezeru ve středu obrany vyplnit Jaroslav Rakyckyj.

Ukrajinci prohráli v kvalifikaci jediné utkání, a pokud dnes dotáhnou slibně započatou misi do konce, zúčastní se teprve druhého mistrovství světa v samostatné historii; to první, v roce 2006 v Německu, pro ně skončilo až ve čtvrtfinále. Svěřenci Michajla Fomenka se budou opět spoléhat zejména na skvělé křídelní duo Jarmolenko - Konopljanka; první jmenovaný se stal jedním z hrdinů úvodního klání, když brankou z penalty pojistil domácí vedení. "Ten výsledek nesmíme přeceňovat," varuje nicméně ofenzivní hráč Dinama Kyjev. "Máme za sebou teprve jeden zápas, stále nás ještě čeká 90 minut ve Francii, kde to bude o mnoho těžší. Nesmíme ztrácet sebedůvěru," uzavírá.
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris - Debuchy, Sakho, Abidal, Evra - Pogba, Matuidi - Nasri, Benzema, Ribéry - Giroud
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakyckyj, Ševčuk - Tymoščuk, Rotaň - Jarmolenko, Edmar, Konopljanka - Zozulja
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (783)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele