Kvalifikace ME 2012 - souhrn 25.-26.3.

25.03.2011, 22:33, aktualizováno 26.03.2011, 22:35
Komentáře a souhrny
Anglie zvládla ostrovní derby a ve Walesu díky dobrému úvodu vyhrála 2:0. Bosna doma otočila duel s Rumunskem, Německo nemělo problémy s Kazachstánem. Slovensko veze z Andorry hubenou výhru, Rusko remizovalo v Arménii, Chorvatsko prohrálo v Gruzii. Irsko si poradilo s Makedonií, Řecko vydřelo výhru na Maltě...
Skupina A

Německo - Kazachstán 4:0

26.03.2011 20:00

Góly: 3. Miroslav Klose, 25. Thomas Müller, 43. Thomas Müller, 88. Miroslav Klose

Papírový favorit Německo si v utkání s Kazachstánem nedělal velké problémy. Hned v úvodu se domácí dostali do vedení a zbytek utkání si už v klidu pohlídali. Výběr Joachima Löwa tak potvrdil, že momentálně patří k absolutní špičce fotbalového světa.

Německo už od prvních minut potvrzovalo, že v tomhle utkání to bude hra kočky s myší. Už ve třetí minutě zahrával přímý kop Bastian Schweinsteiger a nikým nekrytý Miroslav Klose na zadní tyč otevřel skóre utkání.

Pro domácí výběr samozřejmě nemohl být start do utkání lepší. Kazašský výběr pod českým koučem Josefem Beránkem tak musel hned v úvodu překousnout hodně tvrdý direkt. O tři minuty později našel Özil skvěle Podolskiho, který z blízkosti vyzkoušel pěsti hostující gólmana Loriyi.

Hosté se vůbec nedostali přes polovinu, Němci skvěle drželi míč, jejich kombinace byly na jistotu a navíc všichni hráči byli v pohybu. Fanoušci v Kaiserslauternu mohli být s výkonem domácích fotbalistů spokojeni. Ve 14. minutě předvedli skvělou kombinaci Lahm s Müllerem a německý kapitán jen díky obětavosti hostujících stoperů těsně branku netrefil.

O deset minut později domácí opět vyučovali ze standardní situace. Özil našel na první tyči skvěle nabíhajícího Müllera a ten hlavičkou na zadní tyč zvýšil vedení - 2:0. O tři minuty později vyslal další dobrou střelu Podolski, Loriya jenom vyrazil před sebe a Klose bohužel pro domácí trefil na brankové čáře nohu hostujícího gólmana.

Poté se hra poněkud uklidnila, Němci v klidu drželi míč, Kazaši si zase bránili své pokutové území. Bylo jasné, jak se tenhle zápas bude dále vyvíjet. Nejlepší střelec MS Thomas Müller udeřil ještě před koncem poločasu. Özil našel ve vápně ofenzivního hráče Bayernu, ten si zpracoval a poslal Německo do tříbrankového vedení.

Začátku druhého poločasu chybělo trochu více tempa, ale domácí se nemuseli nikam hnát a hosté z Kazachstánu rozhodně nevypadali na to, že by s tímhle vývojem utkání chtěli ještě něco udělat. Německá hra postrádala výraznější nápad, rychlejší kombinaci nebo něco podobného. Proto i diváci na Betzenburgu místy pískali.

Kouč Löw tak musel zareagovat a do hry poslal dva tvořivé záložníky - Kroose a Götzeho. Ti měli za úkol rozhýbat záložní řadu Německa. Okamžitě po nástupu na hřiště připravili tito dva obrovskou šanci pro Kloseho, který však v koncovce neuspěl. Krátce před koncem řádné hrací doby přidali domácí čtvrtou branku. Klose vyhrál na vápně souboj, míč si převzal Khedira a ještě předložil před prázdnou branku právě zkušenému útočníkovi Bayernu, který upravil na konečných 4:0.

Více informací k zápasu

Rakousko - Belgie 0:2

25.03.2011 20:30

Góly: 6. Axel Witsel, 50. Axel Witsel

Fotbalisté Belgie uštědřili Rakousku první prohru a výrazně začali promlouvat do bojů o druhé barážové místo. Díky přesvědčivé výhře na půdě našeho souseda se dostali na druhé místo o skóre, ovšem Turecko má o zápas méně a ztrácí pouhý bod. Díky prohře Rakouska se na prvním místě usadilo Německo s pětibodovým náskokem, a pokud v příštím duelu uspěje, jen těžko vyklidí vedoucí pozici.

Belgie tak dokázala poprvé v této kvalifikaci porazit silnějšího soka a na nedávnou divokou remízu 4:4 se tak může zapomenout. Bude sice stále muset hodně bojovat o druhou pozici, ale díky přesvědčivé výhře hodně naznačila, jak na tom ve své kvalifikační skupině bude. Hrdinou zápasu se stal Axel Witsel, který vsítil obě branky. Každou navíc dal po pěti minutách hry v obou poločasech a domácí celek se v ofenzívě už prosadit nedokázal.

A hned z první akce Belgičané skórovali. V ofsajdu se sice nacházel Marvin Ogunjimi, na což domácí obrana spoléhala. Ovšem Ogunjimi nebyl do hry aktivně zapojen a přenechal balón Witselovi, který po dlouhém nákopu brankáře Jürgena Macha lehce skóroval - 0:1. Následně po chybě Daniela van Buytena se probojoval do možnosti rakouský ostrostřelec Marc Janko, nicméně belgický gólman Simon Mignolet dokázal brilantním zákrokem odvrátit jeho střeku na rohový kop.

Domácí se pokusili tlačit i v dalším průběhu, avšak dalekonosný pokus Ekrema Daga z dobrých třiceti metrů šel těsně vedle. Po půl hodině hry mohl navýšit náskok Moussa Dembele, jenže nakonec byl neúspěšný, skvěle proti němu totiž zasáhl fantastický Macho. Hned na to se dostal do dobré příležitosti Demblele znovu po chybě Christiana Fuchse, z dobré pozice však pálil o malý kousek vedle.

Těsně před pauzou mohl srovnat stav po špatné spolupráci Vincenta Kompanyho s gólmanem Mignoletem domácí záložník Julian Baumgartlinger, avšak svůj pokus poslal pouze do horní síťky. Do druhé půle vstoupili lépe Belgičané, po pokusu Nacera Chadliho bez větších problémů snadno zakončoval podruhé Witsel. Následně sice musel párkrát zasáhnout hostující brankář Mignolet, ovšem Belgie si už zadní vrátka pohlídala a zaslouženě zvítězila 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo550017:115
2.Rakousko42119:67
3.Belgie521210:87
4.Turecko42026:66
5.Ázerbájdžán31022:93
6.Kazachstán50050:140
Skupina B

Irsko - Makedonie 2:1

26.03.2011 20:45

Góly: 2. Aiden McGeady, 22. Robbie Keane - 45. Ivan Tričkovski

Fotbalisté Irska díky skvělému úvodu zdolali svého soupeře, i když se až do posledních okamžiků museli bát o dva body. Makedonii totiž brankou do šatny svitla naděje a ve druhé půli se její výkon zlepšil.

Pokud Makedonci překvapí favority a budou vítězit, tak by situace ještě nemusel být beznadějná. První Slovensko má totiž pouze o šest bodů více a to se ještě stáhnout dá. Irsko je druhé se stejným počtem bodů na kontě a určitě myslí alespoň na druhou pozici v tabulce, ve velké konkurenci Ruska, Slovenska a překvapivě i Arménie to ale bude mít Makedonie vskutku velmi obtížné. Irové se dostali do vedení už ve 2. minutě, výsledek pojistili v půlce úvodního dějství.

Skóre otevřel úspěšný forvard Aiden McGeady, za dvacet minut ho napodobil Robbie Keane. Hosté snížili v nastavení úvodního dějství zásluhou Ivana Trickovskiho, na více se ale nezmohli. Ve 2 .minutě po hlavičce asi pět metrů před vápno uvolnil Kevin Doyle přihrávkou na levý kraj vápna McGeadyho a proti jeho skákavé střele zaváhal gólman Edin Nuredinovski - 1:0.

Ve 22. minutě vyrobil Nuredinovski další obrovskou hrubku a ta snad byla ještě o něco větší, než ta první. Z přímého volného kopu z dobrých třiceti metrů vypálil doprostřed branky Darron Gibson. Gólman Nuredinovski jeho pokus od země vyrazil jen před sebe a i když se tygřím skokem snažil míč znovu lapit, pod jeho tělem poslal balón do sítě Keane. Jenže Irové se s tímto náskokem spokojili a nechali hosty hrát, což se jim mohlo vymstít.

Ve 45. minutě totiž obdrželi branku do šatny. Krásnou kolmici na hranici ofsajdu vyslal Goran Pandev na IvanaTrickovskiho. Ten se fantastickou zpětnou kličkou zbavil křižujícího obránce, podíval se, kde je místo a umístěnou přízemní střelou k tyči snížil. Po pauze už ale domácí kontrolovali průběh a soupeře do ničeho příliš nepouštěli, nakonec tedy těsně zvítězili. V červnové odvetě budou chtít Makedonci soupeři prohru vrátit před vlastními fandy.

Více informací k zápasu

Andorra - Slovensko 0:1

26.03.2011 20:00

Góly: 21. Filip Šebo

Slováci se na vítězství v Andoře pořádně nadřeli. Díky brance Šeba z 21. minuty vyhráli nejnižším možným rozdílem 1:0. Hostům svazovala nohy obava z jednobrankového náskoku, hráči působili nervózním dojmem.

Hosté přitom začali dobře, hned v úvodu se dobrou příležitostí ke skórování prezentoval Vittek. Slovensko se branky dočkalo v 21. minutě a znovu u toho byl Vittek. Ten totiž přesnou přihrávkou vybídl ke skórování Šeba a ten z blízka vstřelil jedinou branku zápasu - 0:1. O pár chvilku později mohl druhou branku přidat Jendřišek, ale nevyzrál na domácího gólmana Gómese.

Po pětatřiceti minutách se do šance dostal i domácí výběr, avšak pokus Morena chytil gólman Slovenska Mucha. Do konce poločasu ještě zaměstnal domácího strážce svatyně Ďurica, který na branku Andorry vyslal přímý kop.

Úvod druhé pětačtyřicetiminutovky patřil také hostům, střelu Stocha vyrazil Gómez do bezpečí. Poté se do šance dostal Škrtel, ale z úhlu netrefil branku. Za domácí tým se snažil prosadit Gómez, ale na slovenského brankáře nevyzrál. Hosté pak už hubený náskok udrželi a z Andorry si odvážejí důležité tři body.

Více informací k zápasu

Arménie - Rusko 0:0

26.03.2011 16:00

Góly: -

Fotbalisté Arménie nepřestávají překvapovat, doma se jim podařilo uhrát bezbrankovou remízu s Ruskem a zůstávají na druhém místě s reálnou nadějí na postup na závěrečný šampionát. V Jerevanu se nehrál úplně špatný fotbal, oba týmy měly několik vyložených příležitostí, problémem ovšem byla pro oba koncovka.

Arménie se soupeře z největší země světa nebála. V 18. minutě vyzkoušel štěstí z dálky Ghazarjan, ovšem zamířil jen mimo. O pár chvil později již musel zasahovat hostující brankář Akinfejev, Pizzeliho ale nakonec dokázal vychytat. Ve 28. minutě zase Rusku vyvinulo na domácí menší tlak, z kterého těžil Žirkov a gólman Berezovskij měl s jeho pokusem nemalé potíže.

Osm minut před pauzou byl gólu nejblíže Ignaševič, ale hlavou po rohovém kopu pálil mimo. Poté se do vápna hnal také Keržakov, přihrávkou našel spoluhráče Zyrjanova, jehož střela byla nejprve zablokována. Míč se k němu ovšem odrazil znovu, jeho druhý pokus už ale uklízel do zámezí Berezovskij.

Do druhého dějství zase vstoupili lépe domácí. V 51. minutě Pizzelli našel centrem Movsisjana, kterému se podařilo obejít Akinfejeva, jenže následně bránu trestuhodně netrefil. Na druhé straně čtvrthodinku před koncem Zyrjanov připravil pozici pro Širokova, ten ale šajtlí zamířil jen těsně vedle. Širokov ještě v závěru vypálil z větší vzdálenosti, ani v této situaci však prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Irsko53119:610
2.Rusko53116:310
3.Slovensko53115:410
4.Arménie52219:48
5.Makedonie51135:64
6.Andorra50051:120
Skupina C

Slovinsko - Itálie 0:1

25.03.2011 20:45

Góly: 73. Thiago Motta

Důležité vítězství ze hřiště soupeře veze i Itálie. Ta jedinou brankou Thiaga Motty porazila Slovince a suverénně kraluje skupině C. Nutno podotknout, že vítězství Squadry Azzurry bylo zasloužené, neboť celý zápas byla lepším týmem.

Italové měli lepší start do utkání a Slovinci se museli bránit, Giampaolo Pazzini se tlačil před brankáře Handanoviče marně, posléze se dožadoval pokutového kopu, ale o něm nemohla být ani řeč. Rovněž další útočnou akci rozjeli Italové, na jejím konci byl znovu aktivní Pazzini, ale Slovince tentokrát zachránila branková konstrukce. Slovinci měli v prvním poločase pouze jeden světlejší okamžik a to sice povedenou střelu Šulera, kterou brankář Buffon dobrým skokem vyrazil.

Vedle Pazziniho neuspěl ani další bývalý hráč janovské Sampdorie Antonio Cassano, ten využil Handanovičovo zaváhání, ale slovinský brankář byl přeci jenom blízko a míč před útočníkem AC Milán schoval.

Po změně stran pokračovala Squadra Azzurra v ofenzivním snažení a Handanovič se musel pořádně činit. Poradil si s prvním střeleckým pokusem a i s dorážkou Alberta Aquilaniho, z domácího týmu tak měl největší podíl na nerozhodném stavu. Na druhé straně se Buffon v žádném případě nenechal zahanbit, když střelu střídajícího Ljubijankiče vyrazil na břevno.

Utkání nakonec rozhodl Brazilec Thiago Motta, jenž reprezentuje Itálii. Uvnitř šestnáctky se opřel do míče a zamířil nechytatelně k tyči - 0:1. Slovinci sice v závěru favorizovaným Italům zatopili, ale vyrovnání už se nedočkali a doma podlehli nejtěsnějším způsobem.

Více informací k zápasu

Srbsko - Severní Irsko 2:1

25.03.2011 20:30

Góly: 65. Marko Pantelić, 74. Zoran Tošić - 40. Gareth McAuley

Srbové měli v Bělehradě namále, dvě branky v rozmezí devíti minut druhého poločasu jim ale zajistily vítězství 2:1 proti houževnatým Severním Irům a udržení přímého kontaktu s druhými Slovinci, za nimiž nyní zaostávají pouze o skóre. Hosté jsou momentálně sice až pátí, mají ale zápas k dobru.

Utkání na stadionu Crvené Zvezdy odstartovalo trochu ospale, před prázdnými tribunami ale mohl domácí hned poslat do vedení Ivanović, jenž si našel centr kapitána Stankoviće, zakončení ale na brankové čáře odvrátil McAuley. Srbové tlačili a vidět byl hlavně aktivní Tošić, ten si poradil s Evansem a nabil Ljajićovi, ani on ale nedokázal dostat míč na místo určení, protože střelu tečoval nad břevno Hughes.

Zdálo se tedy, že vedoucí branka domácích je jen otázkou času, jenže stalo se to, co se v takovýchto zápasech stává. Pět minut před přestávkou zahrál parádně standardní situaci Brunt, na míč si naskočil McAuley a jeho hlavička neměla chybu - 0:1. Do poločasu mohli svěřenci trenéra Worthingtona dokonce své vedení zdvojnásobit, po přihrávce od Brunta ale Lafferty branku přestřelil.

Po změně stran ale již znovu pracovala na plné obrátky srbská mašina a brzy mohlo být vyrovnáno, po Krasićově rohu a hlavičce Ivanoviće ale zachránil hosty debutující brankář Lee Camp. V 65. minutě ale již byl i on krátký, když střídající Jovanović přistrčil v pokutovém území Pantelićovi a ten přízemní střelou levačkou vyrovnal - 1:1.

Srbský výběr posléze ještě navýšil tlak a odměnou mu budiž vítězný gól, jenž padl v 74. minutě. Znovu u toho byl střídající hráč, tentokrát Ninković, který po své akci našel Tošiće a ten levačkou trefil bližší růžek hostující branky - 2:1. Ve zbytku utkání si již domácí výsledek pohlídali a po fotbalových i nefotbalových strastech jsou zpět v boji o letenky do Polska a Ukrajiny.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie541011:113
2.Slovinsko52127:47
3.Srbsko52127:87
4.Estonsko42026:56
5.Severní Irsko41213:35
6.Faerské ostrovy50143:161
Skupina D

Albánie - Bělorusko 1:0

26.03.2011 20:00

Góly: 62. Hamdi Salihi

Bělorusko utrpělo první porážku v kvalifikaci na EURO 2012, venku nestačilo Albánii, která je jen díky horšímu skóre v tabulce horší než soupeř. O nejtěsnější možné vítězství se postaral po hodině hry Hamdi Salihi. Zásluhou tohoto výsledku se na prvním místě ve skupině osamostatnila Francie, která má náskok čtyř bodů právě na tyto dva soky.

Připravenost hostujícího brankáře Veremka prověřil nejprve Bulku, běloruský muž v rukavicích si ovšem s jeho pokusem v pohodě poradil. Ani Bogdani na něj následně se svou střelou nevyzrál. Veremka ještě pěkně protáhl ránou z dálky Salihi, na druhé straně v 38. minutě pálil nepřesně Mološ.

V prvním poločase byl nejblíže gólu Lorik Cana, bývalý obránce Sunderlandu nebo Marseille, jenže on ke smůle Albánie trefil jenom břevno. I po obrátce byli domácí o něco lepším týmem, znovu zlobil Bulku, jediný gól zápasu ale zařídil až v 62. minutě Salihi po nedorozumění soupeřovy obrany.

Lala vyslal pas do vápna, kde se zdálo, že se ho zmocní Martinovič. Míč ale nechal propadnout, aby si ho převzal do náruče Veremko. Jenže ten jeho záměr nepochopil, takže situace skvěle využil albánský forvard a z blízkosti pohotově zakončil. O pár chvil později Salihi litoval, že z velké šance napálil jenom tyčku.

Jedinou větší příležitostí Běloruska, jak zvrátit nepříznivé skóre, byla nebezpečnější střela náhradníka Byčenoka, jenže tu mu dokázal chytit brankář Ujkani. Albánie si tři body v klidu a bez větších starostí či problému pohlídala, zatímco Bělorusko odlétalo z balkánské zemičky s pocitem nula získaných bodů, ještě k tomu předvedla mizerný fotbalový výkon.

Více informací k zápasu

Bosna a Hercegovina - Rumunsko 2:1

26.03.2011 19:15

Góly: 63. Vedad Ibišević, 83. Edin Džeko - 29. Ciprian Marica

Reprezentanti Rumunska nejspíše mohou zapomenout na evropský šampionát na Ukrajině a v Polsku. Výběr trenéra Lucesca podlehl domácí Bosně a Hercegovině 1:2, když vítěznou trefu zaznamenal hvězdný Edin Džeko.

Bosňané v bílých dresech měli první šanci zápasu, střelu Edina Džeka musel brankář Pantilimon vyrážet. O pár minut později, přesněji ve 29. minutě, udeřili hosté. Marica si krásně zpracoval míč na prsa a přesnou střelou pod břevno zajistil Rumunům vedení - 0:1. Domácí se rozhodně nevzdávali, další skvělý střelecký pokus vyprodukoval Misimovič, jenže brankář Rumunů opět dobře zasáhl. Rumuni sice vyhráli první poločas, jenže ve druhém dějství měl nastat obrat.

Svěřenci trenéra Razvana Lucesca začali nadějně i druhou půli a brankář Hasagiš musel krotit Torjeho ránu. V 62. minutě bylo ale vyrovnáno, Misimovič poslal přesný centr na hlavu Ibiševiče, který srovnal na 1:1. Bosna pak měla více ze hry, obrovskou šanci spálil Lulič, ale domácí to nemuselo příliš mrzet. Sedm minut před koncem rozhodl o zisku tří bodů ve prospěch Bosny a Hercegoviny hvězdný Edin Džeko.

Útočník anglického Manchesteru City využil zaváhání Rumunů při bránění rohového kopu a hlavou dorazil míč do sítě - 2:1 pro Bosnu. Domácí vyhráli 2:1 a nadále jsou plnohodnotně ve hře o postup na evropský šampionát. Ten se naopak výrazně vzdálil Rumunsku.

Více informací k zápasu

Lucembursko - Francie 0:2

25.03.2011 21:00

Góly: 28. Philippe Mexès, 72. Yoann Gourcuff

Francouzi splnili svoji povinnost a odvážejí si z Lucemburska tři body, o které se svými zásahy postarali Mexes s Gourcuffem. Výběr trenéra Blanca tak od nečekané porážky s Běloruskem sbírá jen samé výhry; ta aktuální je už šestá v řadě a znamená pojištění prvního místa ve skupině se čtyřbodovým náskokem právě na Bělorusko, které však může už zítra v Albánii stáhnout vedení Les Bleus na jediný bod.

Výhra favorita se však nerodila lehce a fanoušci se kýžené kanonády nedočkali. Francouzi sice prakticky celý zápas hru naprosto kontrolovali a svého soupeře navzdory výhodě domácího prostředí prakticky nepouštěli za půlku, ale přesto byla ve hře Blancova týmu celá řada nepřesností a s trochou snahy mohlo být skóre nepoměrně vyšší. Zejména Samir Nasri, který byl pro tento zápas zvolen kapitánem, jeho klubový spoluhráč Sagna a taky omilostněný rebel Evra větrali obranu soupeře v první půli opravdu neúnavně, na rozdíl od Gourcuffa, který si pro tentokrát vyzkoušel roli staženějšího středního záložníka.

Právě Samir Nasri byl tím mužem, jehož centr po přímém kopu z 30 metrů doletěl až k Mexesovi, který tak ve 28. minutě otevřel skóre zápasu. Lucemburčané strávili celý první poločas v obraně - jediným Francouzem v defenzivě zůstával často Rami - a to se v závěru půle projevilo i na jejich rostoucí únavě.

Nicméně ve druhém poločase se opět zkonsolidovaná lucemburská defenziva postarala o ten pravý "beton", a Francouzům tak nezbylo než bušit do pevné obrany; s ubíhajícím časem a při zrádném skóre 0:1 se však i na kopačky favorita začala vkrádat nervozita, ústící v neschopnost dát přesnou finální přihrávku. První výrazné ohrožení branky po obrátce zaznamenali diváci až v 66. minutě, kdy Rami po Maloudově rohu nechal vyniknout brankáře Jouberta.

V 71. minutě pohrozil z přímého kopu Ribéry, a o minutu později už se fanoušci Les Bleus radovali podruhé: Mexés přenesl balon nalevo, odkud centroval Ribéry do míst, kde stál lucemburský obránce Hoffmann; od něj se však míč odrazil jen ke Gourcuffovi, který vypálil levačkou a nedal Joubertovi šanci: 0:2. Ve zbytku zápasu už se udály jen dvě zajímavé události, a obě byly v režii tria Ribéry - Malouda - Benzema a dokonce s týmž koncem: jak v 78., tak v 87. minutě se madridskému střelci trestuhodně nepovedlo zakončit kombinaci gólem. Francie nicméně pohodlné, i když nevysoké vítězství bez problémů uhájila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Francie54018:112
2.Bělorusko52213:18
3.Albánie52214:48
4.Bosna a Hercegovina42116:47
5.Rumunsko40222:52
6.Lucembursko50140:81
Skupina E

Maďarsko - Nizozemsko 0:4

25.03.2011 20:30

Góly: 8. Rafael van der Vaart, 45. Ibrahim Afellay, 54. Dirk Kuijt, 62. Robin van Persie

Stříbrný tým posledního mistrovství světa potvrdil svojí naprostou dominanci ve skupině E a vyhrál i utkání v Maďarsku. Oranjes domácí tým doslova přejeli a čtyřbrankovým debaklem mu zkomplikovali cestu za druhým místem, nicméně to Maďarům po pěti odehraných zápasech stále patří.

Nizozemci se do Maďarů pustili se vší vervou a během několika prvních minut vlastně rozhodli o celém utkání. Spolupráce bývalých spoluhráčů z Ajaxu zafungovala parádně, Sneijder přihrával van der Vaartovi a ten prostřelil Királyho - 0:1. Reprezentanti Maďarska se pak drželi a druhou branku dostali až v samotném závěru prvního poločasu. Obránce van der Wiel ideálně našel Afellaye, jenž si míč ještě lépe zpracoval a ani proti jeho zakončení nemohl brankář Kiraly nic dělat - 0:2 a Nizozemsko celkem v pohodě vyhrálo první poločas.

Definitivní jistotu do řad Oranjes vnesl Dirk Kuijt, Nizozemci předvedli rychlý přechod do útoku, přičemž stačila jedna přesná dlouhá kolmice, pak už jen van Persie nahrával do prázdné branky zcela osamocenému Kuijtovi - 0:3. Odehráno bylo 54 minut. Za dalších osm minut později bylo dílo dokonáno, přihrával znovu van der Wiel a do prázdné branky tentokrát zakončoval van Persie - 0:4. Maďaři se nakonec nezmohli ani na čestnou branku a doma, byť s Nizozemskem, ostudně prohráli čtyřbrankovým rozdílem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko550016:215
2.Maďarsko530212:89
3.Švédsko32019:46
4.Moldavsko42025:36
5.Finsko410310:63
6.San Marino50050:290
Skupina F

Malta - Řecko 0:1

26.03.2011 20:30

Góly: 90+2. Vasilios Torosidis

Malta ani ve svém pátém kvalifikačním utkání skórovat nedokázala a stále tak má na kontě připsanou jen branku z úvodního utkání v Izraeli. I tak se ale za svůj sobotní výkon proti favorizovanému Řecku stydět nemusí. To se díky kolapsu Chorvatska v Gruzii dostalo o bod na vedoucí příčku, avšak na půdě trpaslíka žádný skvělý výkon rozhodně nepředvedlo. Potřetí v řadě zvítězilo jen o branku, na důležité tři body to se štěstím nakonec stačilo.

Malta je tedy bez bodů na posledním místě tabulky a jen těžko bude tuto pozici opouštět, na páté Lotyšsko totiž ztrácí hned čtyři body a ve zbývajícím průběhu se tyto body proti takto těžkým protivníkům budou získávat obtížně. Nicméně podruhé v kvalifikaci přišla o bezbrankovou remízu v samém závěru utkání, konkrétně v 94. minutě. Po případu z Gruzie nyní odolávala dlouho také naivnímu útoku řeckého výběru, avšak i nyní to o kousek nevyšlo.

Hosté zachránili všechny tři cenné body brankou Vasilise Torosidise. Hostům se navíc v samém závěru nevěřilo, od 84. minuty totiž hráli v deseti a zdálo se, že trpaslík konečně svůj první bod získá. Řekové měli šancí dost, ovšem gólově se prosadit nemohli. Do první akce se dostal hlavičkující Kostas Katsouranis, ale gólman Justin Haber bez problémů ukryl jeho pokus v náručí.

Následně si Haber poradil také s hlavičkou Nikose Liberopoulose, za malou chvíli fantasticky nohou vyrazil pokus Dimitrise Salpingidise. O něco později znovu hrozil Katsouranis. Nejprve jeho střelu zlikvidoval Haber, hned na to hostující záložník hlavičkoval nad břevno. Domácí zahrozili až na konci poločasu, jenže pokusy Shauna Bajady a Daniela Bogdanoviče velký efekt neměly. Řecko pokračovalo v tlaku i po pauze.

Nejprve Katsouranis napálil svou přízemní střelou Haberovu nohu a z dorážky přestřelil. O moment později hlavičkoval do tyče Liberopoulos, stejný hráč poté pálil z delší vzdálenosti do Haberovy náruče. Frustrovaní hosté neudrželi v závěru nervy a po hrubém zákroku na Michaela Mifsuda se rovnou pakoval do kabin Sokratis Papastathopoulos. Ale i tak se hosté nakonec dočkali. Ve čtvrté minutě nastavení po přímém volném kopu z levé strany dokázala sice domácí obrana odvrátit, avšak následnou nepovedenou střelu Katsouranise poslal se štěstím do sítě hlavou Torosidis - 0:1.

Více informací k zápasu

Izrael - Lotyšsko 2:1

26.03.2011 19:05

Góly: 16. Elyaniv Barda, 81. Biram Kayal - 62. Kaspars Gorkšs

Izrael získal svůj druhý tříbodový výsledek ve skupině, když doma dokázal porazit Lotyšsko těsně 2:1. Předvedl ovšem možná nejlepší výkon v dosavadním průběhu kvalifikace. Domácí se poprvé trefili zásluhou Bardy v 16. minutě, Gorkšs však po hodině hry srovnal. Nakonec v 81. minutě skóroval Kayal.

V Tel Avivu se hrál velice pohledný fotbal plný mnoha gólových šancí. Už ve 2 .minutě mohl poslat do vedení domácí družstvo Rafaelov, ale lotyšský gólman Vanins mu střelu polapil. Izrael i nadále pokračoval v tlaku a o sedm minut později měl další možnost, Natchovu ránu však dokázal brilantně vyrazit do zámezí znovu pozorný Vanins.

A to ještě nebyl konec. Lotyšsko se muselo bránit další hrozbě v podobě Ziva, ten ovšem po rohovém kopu hlavičkoval jen do boční hrany tyčky. Nakonec se svěřenci kouče Luise Fernándeze i bez zraněného kapitána a hvězdy hájící barvy Chelsea Yossiho Benayouna dočkali zasloužené odměny v 16. minutě.

Trefil se Barda, jenž se nejlépe zorientoval ve vápně a odražený míč poslal z bezprostřední blízkosti pohodlně do sítě. Barda byl očividně při střelecké chuti, zkusil opět vypálit ze šestnáctky, jenže zamířil jen vedle. Něco podobného předvedl také Kayal, avšak jeho pokus zablokoval hostující obránce Gorkšs.

Další tutovku spálil Rafaelov, jenž z malého vápna trestuhodně přestřelil, na druhé straně zahrozil poprvé v utkání za hosty Lukjanovs, mířil však jen mimo. Po přestávce se hosté o něco zlepšili, Verpakovskis napřáhl z pětadvaceti metrů, přesnou mušku ale nenašel. I nadále však držel taktovku hry Izrael.

Rafaelov zase zahodil dobrou příležitost, jeho rána pouze přeletěla břevno. V 62. minutě se naopak podařilo Lotyšsku vyrovnat. Barda fauloval střídajícího Pereplotkinse a rozhodčí Mažič nařídil přímý volný kop. Žigajevs našel následným centrem ze standardky svého spoluhráče Gorkšse, jenž usměrnil míč za záda brankáře Aouateho.

Ve zbývajících minutách se hra hodně srovnala, šťastnější z ní ovšem nakonec vyšel Izrael a asi si za celý svůj výkon i konečnou výhru zasloužil. Vedení navrátil zpět a konečný výsledek 2:1 zařídil v 81. minutě Kayal, který zužitkoval pas Buzagloa v branku. Třetí ještě mohl přidat Sahar, ovšem nezadařilo se mu v zakončení.

Více informací k zápasu

Gruzie - Chorvatsko 1:0

26.03.2011 18:00

Góly: 90. Levan Kobiašvili

Senzační vítězství si na své konto připsali fotbalisté Gruzie! Ti doma šokovali Chorvatsko, do té doby čtrnáct zápasů neporažený tým, a euforickou brankou Levana Kobiašviliho z poslední minuty utkání získali tři body. V tabulce jsou tak jen na jediný korálek vzdáleni Chorvatsku a překvapivě zasahují do bojů o postup.

První půle nabídla hodně bídný fotbal s jen málo gólovými příležitostmi. Ve 26. minutě po rohovém kopu Srny hlavičkoval nad bránu Lovren, o dvě minuty poději si s Rakitičovou střelou poradil domácí gólman Revišvili. Sedm minut před koncem pálil z dálky Kalinič, jeho pokus se ovšem mezi tři tyče nevešel.

Zatímco Chorvatsko alespoň párkrát ohrozilo soupeřovu bránu, ze strany Gruzie se hrál až nezdravě opatrný fotbal. Hosté se i po přestávce snažili překonat pevnou domácí defenzívu, byť jí pod tlak nikdy výraznějším způsobem nedostali. Tři minuty po pauze vypálil hezky Kranjčar, ovšem Revišvili si s jeho střelou poradil.

Těsně po něm se do vůbec první šance zápasu dostala i Gruzie, ale Kobiašvili mířil nad. V 72. minutě neměl dobrou koncovku ani hostující Perišič, který taktéž pouze přestřelil. Zbývající minuty ovšem patřily domácím Jvarosnebi. Hostující brankář Runje se musel činit proti Marcvaladzemu, v 90. minutě ovšem lovil míč ze své sítě.

Už už se zdálo, že si oba týmy rozdělí po jednom bodu, přičemž Chorvaté by zajisté tak jako tak brali něco jiného než tři body jako ztrátu. Nakonec si však z Kavkazu neodvezou ani jeden. Náhradník Marcvaladze si jako zkušený mazák počkal ve vápně, až mu někdo naběhne, přihrál Kobiašvilimu, jenž z první levačkou zakroutil balón do brány.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko53205:211
2.Chorvatsko53118:210
3.Gruzie52304:29
4.Izrael52127:67
5.Lotyšsko51134:74
6.Malta50051:100
Skupina G

Bulharsko - Švýcarsko 0:0

26.03.2011 17:45

Góly: -

Situace ve skupině G začíná být pro Švýcarsko i Bulharsko kritická. Oba týmy potřebovaly nutně získat ze vzájemného duelu tři body, rozešly se však smírně po bezbrankové remíze. A protože Anglie venku porazila Wales, osamostatnila se spolu s Černou horou na prvních dvou příčkách. Švýcaři i Bulhaři ztrácejí na tuto dvojici hrozivých šest bodů.

S balkánským celkem se do bojů o postup až tolik nepočítalo. Zato pro Švýcarsko, účastníka posledních čtyř velkých turnajů, bude něco jiného než zisk minimálně druhého místa ve skupině neúspěchem. Jenže do konce kvalifikace zbývá už jenom půlka. A v ní se šestibodové manko bude dohánět opravu velmi špatně.

Hosté přitom v závěru zápasu zabrali. V nastaveném čase pálil z vyložené pozice nad Gökhan Inler, v poslední šanci celého utkání zlikvidoval nadějnou střelu z voleje od Gavranoviče domácí brankář Michajlov. Jinak to ale takový ofenzivní koncert, jaký očekával třeba útočník Alex Frei, nebyl. A potvrzuje to jenom konečný výsledek.

Poslední desetiminutovka byla pro Bulharsko opravdu hodně krutá. Domácí se prostě na hřišti hledali, biti ze strany alpských bojovníků. Jen fotbalová štěstěna jim dopomohla, aby se Švýcarsko neujalo vedení, své příležitosti mimochodem v téhle době zahodili znovu Inler i střídající Derdiyok.

Zkrátka ani závěrečný tlak nepomohl změnit konečné skóre. Pojďme ale popořadě, od úvodních okamžiků. Už v 1. minutě utkání totiž zahrozil domácí Popov, leč bez úspěchu. Na druhé straně se řešil jeden nemalý problém, kvůli zranění musel odstoupit tahoun Valon Behrami. Nahradit ho tak musel již v 18. minutě Gelson Fernandes.

Aktivním mužem na place byl také bulharský Blagoj Georgiev. Nejprve se jeho přízemní pokus do branky nevešel, poté jeho střelu ze standardky zlikvidoval gólman Wölfli. Druhá půle, jak už bylo zmíněno, patřila spíše Švýcarsku. Kromě velkých tutovek v závěru mohl skórovat v 63. minutě i Frei, ale hlavičku mu polapil Michajlov.

Více informací k zápasu

Wales - Anglie 0:2

26.03.2011 16:00

Góly: 7. Frank Lampard (pen.), 15. Darren Bent

Pohodlné vítězství si na své konto připsala Anglie, která v britském derby v Cardiffu skolila Wales 2:0. Domácí předvedli mizerný fotbal, zůstávají s nula body na kontě poslední v tabulce a prakticky již ztratili možnost na postup. Anglie se vyhoupla po gólech Lamparda z pokutového kopu a Benta ze začátku zápasu do čela o skóre před lídra Černou horu.

Hosté začali přímo fantasticky a během čtvrthodiny se dostali hned do dvougólového vedení. Už v 6. minutě drknul James Collins v malém vápně zezadu o Younga a kopala se penalta. Frank Lampard neměl příliš problémů s jeho proměním, a tak se Albion radoval z první trefy utkání.

Další na sebe nenechala příliš dlouho čekat. Bleskovou akce, pří které Angličanům stačily jen tři doteky, aby se dostali přes celé hřiště, proměnil v gól Darren Bent. Johnson krásným dlouhým pasem našel na pravé straně pronikajícího Younga a ten poté naservíroval z běhu míč do vápna pro útočníka Aston Villy, jenž z blízkosti v pohodě skóroval.

Anglie následně hlídala příznivý stav, nijak zvlášť se do útoku následně nehrnula. Wales byl naopak velmi malátný, sotva kdy ohrozil hostujícího brankáře Harta. Možná že kdyby v sestavě figuroval Gareth Bale, kterého ze hry vyřadilo zranění kolene, byli by waleští Draci o něco nebezpečnější.

Ve 40. minutě ještě stihl zazlobit Young. Cole mu hodil balón z autu, anglický záložník se parádně otočil a napálil ho z první, jeho střela však letěla jen těsně nad. Po přestávce se málem k zakončení dostal Rooney, avšak na pokažený Youngův centr nedosáhl. Domácí jinak i nadále jen přihlíželi, byť stále prohrávali o jednu branku.

Až po hodině hry se Wales dostal do náhodné šance, kterou mu nabídl sám soupeř. Možná že ten v těchto chvílích cítil pocit sebeuspokojení. Milner špatně přihrál Lampardovi a Morison se ocitl v dobré pozici. Hasit požár musel až Terry ve spolupráci s Hartem. I Terry ovšem začal chybovat.

A svěřencům kouče Fabia Capella se to opravdu mohlo vymstít. Anglický stoper špatně hlavičkoval, Morison a King si spolu vyměnili míč, až následně střílel Ramsey, který jen o kousek zamířil nad břevno. V 66. minutě se řítil na bránu Cole, pod nohy se mu ale skvěle vrhl střídající Vaughan a bylo po nebezpečí.

Do konce zápasu se toho moc neudálo, Albion prostě jistil tři body proti celku, jenž navíc neměl vůbec svůj den a těžkopádně se dostával do ofenzívy. V poslední minutě ukázal svou rychlost hostující Downing, který na hřiště přišel v 82. minutě. Fantastické sólo však v branku neproměnil, pálil jen vedle.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie43109:110
2.Černá Hora43103:010
3.Švýcarsko41125:54
4.Bulharsko41121:54
5.Wales40041:80
Skupina H

Norsko - Dánsko 1:1

26.03.2011 20:00

Góly: 81. Erik Huseklepp - 27. Dennis Rommedahl

Fotbalisté Norska poprvé ztratili v kvalifikaci body, ovšem i tak prozatím suverénně vévodí své skupině a mají velmi dobře našlápnuto k tomu, aby postoupili na evropský šampionát z prvního místa. Nicméně ani Dánové nejsou bez šance a se sedmi body na kontě svedou souboj jak se svým sobotním soupeřem, tak i s Portugalskem. To má totiž stejně bodů, avšak je před severským celkem o skóre. Bude to tedy ještě hodně zajímavý souboj.

Přitom hosté dlouho na půdě Norska vedli a vypadalo to, že si přeci jen odvezou domů všechny body. Avšak Norsko zabralo v tu pravou chvíli a deset minut před koncem alespoň srovnalo. Avšak po herní stránce byli vskutku lepší hosté a vytvářeli si jednu útočnou akci za druhou. Do té první se probojoval po čtvrthodině hry Christian Eriksen, ale s včasným zákrokem ještě dokázal přispěchat obránce Kjetil Waehler a odvrátil balón do bezpečí.

Jenže po necelé půlhodině hry se už Dánové mohli radovat z úvodní branky. Po rohovém kopu dokázala domácí obrana nadvakrát odhlavičkovat balón za vápno, tam se k němu ale dostal Dennis Rommedahl a z dobrých pětadvaceti metrů z voleje zamířil přímo do pravé šibenice, gólman Rune Almenning Jarstein byl naprosto bezmocný. Domácí spálili svou největší příležitost v prvním poločase po rohovém kopu Johna Arneho Riiseho, hlavičkující Espen Ruud mířil mimo.

Poté ale pokračovali v tlaku hosté. Po úvodní nezáživné čtvrthodině mířil těsně nad Michael Krohn-Delhi. Za dalších deset minut mohli hosté definitivně rozhodnout o své výhře. Rune Almenning Jarstein na brankové čáře zachytil pokus Krohna-Delhiho a dokázal ho vyrazit nad branku, z následného rohového kopu vyslal ránu do ohně Rommedahl, jenže ta se tentokráte mezi tři tyče nevešla. A proto v 81. minutě platilo pravidlo nedáš - dostaneš.

Domácí totiž z jedné z mála ze svých akcí srovnali na konečných 1:1. Erik Huseklepp po individuální akci nahrál metr za vápno střídajícímu Danielu Braatenovi. Pak si Huseklepp seběhl do vápna a dostal kolmici právě od Braatena. Sudí správně nechali pokračovat ve hře. V ofsajdovém postavení se sice nacházel Mohamed Abdellaoui, jenže ten se aktivně nepodílel na hře a proto mohl Huseklepp s přehledem zamířil ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Kypr - Island 0:0

26.03.2011 19:00

Góly: -

Kypr doma nedokázal porazit Island a oba týmy se nadále krčí na posledních místech své kvalifikační skupiny. Diváci se v zápase branky nedočkali, byť nějaké šance se na obou stranách narodily. Domácí tým dokonce neproměnil pokutový kop.

Vyloženě stoprocentních příležitostí bylo poskrovnu, Kypr sice dominoval, ale na více než střely Dimitrise Christofia a Efstathiose Aloneftise se nezmohl, v obou případech zasáhl brankář Islandu Magnusson. Ten se nakonec stal hrdinou celého utkání, neboť zneškodnil šanci největší, a to sice pokutový kop.

Avraam byl faulován Sigurdssonem, ale jak už bylo zmíněno, Michaelova penalta skončila na skvělém Magnussonovi. Poté co hosté přežili penaltu, pustili se do protiútoku, ze kterého mohl udeřit Birkir Mar Saevarsson, ale i domácí brankář Georgallides se předvedl v dobrém světle.

Kypr měl na začátku druhého poločasu obrovskou šanci, ale Christofi v ní selhal, znovu se vytáhl brankář Magnusson. Domácí v závěru Islanďany přitlačili, ovšem severská obrana ne a ne povolit. Utkání tak skončilo smírně 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Norsko43106:310
2.Portugalsko421110:77
3.Dánsko42115:47
4.Kypr40225:82
5.Island40132:61
Skupina I

Španělsko - Česko 2:1

25.03.2011 22:00

Góly: 69. David Villa, 72. David Villa (pen.) - 29. Jaroslav Plašil

Český tým ve Španělsku dlouho bojoval o obrovský úspěch, pak se ale dvakrát prosadil David Villa a úřadující mistři světa i Evropy zvítězili 2:1, čímž se notně přiblížili postupu na Euro 2012. Naši předvedli bojovný výkon, vítězství Španělů je však naprosto zasloužené.

Španělé na český tým vlétli ve velkém stylu, prakticky soupeři nepůjčovali míč a z toho pramenily i šance. Hned ve druhé minutě přišla první gólová, když se na pravé straně dostal k Xaviho přihrávce Iniesta (zlatý hrdina z MS 2010), obešel Kadlece, jeho střela levačkou však zamířila přesně do středu branky, kde stál připravený Petr Čech. Hned o minutu později se za českou obranou ocitl Sergio Busquets, který se ještě snažil hlavou vrátit míč do lepší pozice Villovi, skvěle ale zasáhl Tomáš Hubschman. Následný rohový kop rozehrál Xavi na hranici pokutového území Villovi, jeho ránu zablokoval obranný blok.

A hned ve čtvrté minutě se k velmi nebezpečné hlavičce dostal Capdevila, mířil však naštěstí pro hosty těsně mimo tři tyče. Španělé kontrolovali hru, český tým k míči téměř nepouštěli. A když už se to podařilo, končily všechny rychlé protiútoky nepřesností. To hosté museli být po celých devadesát minut na pozoru, ještě v první desetiminutovce hledal Xavi gólovou přihrávkou Villu, skvělý skluz ale předvedl Pospěch a akci zastavil.

Asi nejlepším hráčem první půle byl český brankář Petr Čech, ten byl ve všech obtížných situacích velmi jistý, míče mu nevypadávaly a domácí se tak nedostávali k dorážkám. Ve čtrnácté minutě se tým, přezdívaný La Furia Roja, k nebezpečnému volnému přímému kopu z hranice šestnáctky, Villa však pálil vysoko nad. Další standardní situaci rozehrál Xavi a na zadní tyči hledal Ramose, skvěle ale zasáhl Roman Hubník.

Do jednoho rychlého protiútoku se dostali také domácí, to když se Iniesta uvolnil přes dva protihráče a pelášil s Villou do nadějné pozice, přihrávku na týmového kolegu z Barcelony však vystihl Čech. V šestadvacáté minutě odcentroval z pravé strany Arbeloa, našel přesně nohu Villy, který z voleje vypálil prudce, ovšem proti španělské radosti byl fantastický Čech.

V devětadvacáté minutě se čeští fotbalisté snad poprvé dostali na polovinu soupeře s míčem, Rosický našel chytrou uličkou Plašila, který si postrčil míč na levačku a nádhernou přízemní ranou, s pomocí tyče, otevřel skóre utkání! Jaký šok pro úřadující mistry světa i Evropy! Španělé viditelně znervózněli, za přehnanou reakci mohl být Xabi Alonso rád za žlutou kartu. A to mohlo být pro český výběr ještě lépe, Plašilův přetažený centr vracel před branku Sivok, před Casillasem odkopl Pique.

V samotném závěru prvního dějství se do největší šance dostal znovu aktivní David Villa jeho hlavička mířila přesně k pravé tyči českého brankáře, který však vytasil neuvěřitelný reflexivní zákrok a zachránil poločasové vedení.

Do druhé půle domácí nastoupili již s Torresem v sestavě, útočník Chelsea nahradil nervózního Xabiho Alonsa a jen potvrdil současnou "formu". Hned po dvou minutách se dostal k první střele, tak však byla slabá a bezchybného Čecha nemohla ohrozit. Ještě předtím centroval z levé strany Iniesta, před Ramosem zasáhl český brankář. Po hodině hry domácí posílili ofenzivu, na trávník přišel ofenzivní Cazorla namísto obránce Capdevily a hned o svém nástupu na pažit o sobě dal vědět, dalekonosná rána ale skončila v náručí hlavní hvězdy českého výběru.

Hned po minutě se do obrovské šance dostal Ramos, jenže nedosáhl ideálně na Iniestův prudký centr a zamířil mimo. Okolo Sivoka se obtočil David Villa a levačkou zahrozil české brance, míč si však nakonec svou dráhu rozmyslel a skončil vedle české svatyně. Španělé svého soupeře výrazně zatlačili a šance střídala šanci, tu další měl Iniesta, jeho krásná rána ze třiceti metrů ale skončila těsně vedle pravé šibenice.

Vyrovnat mohl také Jesus Navas, to když se v sedmašedesáté minutě uvolnil okolo Kadlece a pálil na přední tyč, Čech byl připravený a míč zkrotil. Šedesátá minuta byla pro český tým nešťastná se vším všudy. Iniesta našel na hranici šestnáctky Villu, ten si chytrou kličkou položil Hubníka a mezi nohami skluzujícího Sivoka nedal Čechovi šanci. Villa se tímto gólem osamostatnil před Raúlem v čele historické tabulky střelců španělské reprezentace. V tu chvíli nabrali Španělé tolik potřebné sebevědomí a český tým ještě více zmáčkli.

Tlak vyvrcholil tři minuty po vyrovnání, kdy se v pokutovém území uvolnil Iniesta okolo Rezka, který zazmatkoval a skluzem zasáhl obě nohy španělského hrdiny. Penalta, jednoznačně. Nabídnutou šanci vzal za pačesy David Villa, Čech si na jeho střelu sice sáhl, vyrazit míč však nedokázal. Španělé si po otočení skóre hru užívali společně s fanoušky, kteří aplaudovali při každé úspěšné přihrávce, tedy téměř bez přestání.

Villa se dostal do laufu, nádherným lobem uvolnil za obranou Torrese, ten vypálil mimo. Deset minut před koncem se v české šestnáctce uvolnil znovu Villa a připravoval míč před prázdnou branku Torresovi, před ním odkopl Hubník. Ve druhé minutě nastavení ještě mohl vedení Španělů pojistit Torres, jeho prudkou ránu však vyrazil naprosto bezchybný Petr Čech.

Ono to s tím českým fotbalem nebude zase tak špatné...

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko440012:412
2.Česko42024:36
3.Skotsko41124:54
4.Litva31112:34
5.Lichtenštejnsko30031:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (537)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele