Gambrinus liga - souhrn 20. kola

20.03.2010, 15:30, aktualizováno 22.03.2010, 19:26
Komentáře a souhrny
V pondělcí dohrávce porazilo Slovácko Slavii a připsalo si první jarní tři body, sešívaní naopak poprvé padli. Sparta v sobotu neměla problémy s Olomoucí a posunula se do čela tabulky, jelikož Teplice doma nestačily na Brno. Jablonec vyhrál v Příbrami a stále může pomýšlet na zisk mistrovského titulu, Ostrava doma přenechala body Českým Budějovicím. Plzeň zase může myslet na poháry, vyhrála na Kladně, doma znovu padl Liberec. V neděli vyhráli také Bohemians 1905. Ti si poradili s Boleslaví.

1. FC Slovácko - Slavia Praha 3:1

22.03.2010 17:30

Góly: 15. Lukáš Fujerik, 26. Ilija Nestorovski, 73. Václav Ondřejka - 8. Petr Trapp

Slovácko doma překvapivě porazilo Slavii 3:1, když vyhrálo oba poločasy. Sešívaní seci brzo vedli brankou Trappa, ale po trefách Fujerika, Nestoroskiho a Ondřejky domácí skóre otočili a vyhráli.

První gól přišel již v osmé minutě. Kysela odcentroval před bránu, Koreš sklepnul Trappovi a ten se střelou k levé tyči nemýlil - 0:1. V 10. minutě se vytáhl slávista Senecký, když vytáhl dobrý zákrok po Urbánkově přímém kopu. To se mu už nepovedlo v 15. minutě. Tehdy na sebe Nestoroski navázal několik beků Slavie a nahrál volnému Fujerikovi. Ten z mírného úhlu vyrovnal - 1:1. A sám Nestoroski se trefil také a dokonal obrat. Po přímém kopu nahrával před bránu Fujerik, Senecký míč vyrazil a Nestoroski se trefil zblízka z dorážky - 2:1. Do poločasu měl dobrou šanci ještě domácí Ondřejka, který pálil těsně vedle.

Za Slavii mohl vyrovnat Koreš. Ten ovšem nevyužil nahrávky od Kysely a mířil vedle. Sám Kysela dobře hlavičkoval po Grajciarově centru, ale ani on bránu netrefil. Na druhé straně střílel Urbánek, ale jeho prudká střela mířila mimo. V 72. minutě vystřelil slávista Vaněk a trefil tyč. Lépe se dařilo slováckému Ondřejkovi, který dal na 3:1. I tento gól padl po standardní situaci, když Ondřejka centroval, ale míč propadl až za Seneckého. V závěru ještě střílel po individuální akci Švancara, ale Senecký konečky prstů vytáhl a Slovácko tak porazilo Slavii 3:1.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - FK Mladá Boleslav 2:0

21.03.2010 17:00

Góly: 47. Jiří Kaufman (pen.), 89. Jan Štohanzl

Dobrý krok k záchraně udělali domácí Bohemians 1905, kteří 2:0 porazili Mladou Boleslav. Hosté prohráli svůj třetí jarní zápas v řadě.

První příležitost měli domácí. Miller neudržel Ibragimovův centr a Kaufman netrefil prázdnou bránu. V zápětí mohli skórovat hosté, ale Mendyho nahrávku nevyužil Zahustel a mířil vedle. Poté se do akce dostal Mendy s Kuličem, ti si několikrát vyměnili balón, až akci zastavil vyběhnuvší Sňozík. Agilní Mendy byl vidět i ve 22. minutě, kdy se dostal ke střele. Tu spacifikoval opět domácí gólman. Skórovat mohl i Zahustel, ale jeho ránu vyrazil na brankové čáře Sňozík a poločas tak skončil smírně 0:0.

Ve 47. minutě přišla důležitá situace. Domácí zahrávali penaltu po faulu boleslavského Rolka. Tu přesvědčivě proměnil Kaufman, který balon umístil do pravého rohu brány. Deset minut před koncem střílel domácí Roth a nastřelil břevno hostí. O minutu později potom Miller likvidoval Hartigovu střelu. A minutu před koncem přišlo definitivní rozhodnutí, když domácí dali na 2:0. Štohanzl se dostal k odraženému míči a rozhodl - 2:0.

Bohemka tak právem porazila Boleslav, která se na jaře trápí, 2:0.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians Praha 2:3

20.03.2010 18:00

Góly: 6. Lovre Vulin, 58. Andrej Kerić - 13. Tomáš Fenyk, 54. Roman Dobeš, 71. Jiří Jeslínek

Liberečtí stále čekají na své první jarní vítězství a první letošní body z domácího prostředí. Po prohře s Plzní totiž překvapivě ztratili všechny body i s posledním Střížkovem. Ten se tak dotáhl na předposlední Kladno.

Zápas pod Ještědem začal ve vysokém tempu a diváci si na góly na obou stranách nepočkali ani čtvrthodiny. Nejprve zahrozili hosté, ale Jeslínek střílel sám před Hauzrem nepřesně. V další moment tak skóre otevřeli domácí, když po akci Keriče s Bosančičem zakončoval ke vzdálenější tyči Vulin. Liberecký hráč si tak připsal už druhý jarní zásah.

Zvýšit mohl Frejlach, jeho střelu z vápna ale vytěsnil brankář Belaň. Hosté se tak dočkali vyrovnání, když po rychlém přechodu do útoku zamířil přesně k tyči Fenyk. Střížkov pokračoval v dobývání liberecké branky. Macháček svou dalekonosnou střelou nechal vyniknout Hauzra. Ten se vyznamenal i ve 23. minutě, když po faulu Gecova na Jeslínka zahrával Dobeš penaltu. Jeho pokus k levé tyči domácí brankář vyrazil.

Osm minut před koncem půle zahrozil po vyraženém míči na vápno Dittrich, ale odkrytou branku trefit nedokázal. V poločase si tak týmy body rozdělily.

Druhý poločas začal obdobně jako ten první, tentokrát svou první šanci Pražané proměnili. Po straně unikl Ibe, na vápno nahrál Dobešovi, který se střelou po zemi k tyči dokázal prosadit. Ovšem stejně jako v úvodu utkání přišlo vyrovnání záhy poté. Po závaru se k míči dostal Kerič a přesnou trefou vyrovnal svou podzimní bilanci.

Oba týmy se snažily zvrátit misky vah na svou stranu, Nezmarova střela branku minula, proti Jeslínkovi se vytáhl Hauzr. Za tři minuty se už mohl Jeslínek radovat, když z protiútoku dostal míč od Demetera a zblízka bez větších problémů mířil přesně. V tradici rychlých vyrovnání mohl pokračovat Janů, který se po prodloužení centru dostal ke střele v pádu, odkrytou branku přestřelil.

Papouškův pokus hlavičkou pod břevno vyškrábl Belaň. Na druhé straně nevyzrál Mach na Hauzra. Když se Kerič nedokázal přes Belaně prosadit ani po pohledné individuální akci, museli se Liberečtí smířit s prohrou proti poslednímu týmu ligy.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 0:1

20.03.2010 18:00

Góly: 22. David Horejš

Budějovičtí se ještě před půlhodinou hry dostali do vedení, čímž nešťastně dali zápasu špatný spád. Jako outsideři totiž vložili všechny své síly do udržení těsného vedení, Baník se na vyrovnání nezmohl.

Domácí sice podle očekávání převzali iniciativu zápasu na své kopačky od prvních minut, když se však po rychlém brejku ve 22. minutě dostali Budějovičtí k rohovému kopu, museli sklonit hlavu. Na centr si totiž nejvýše vyskočil Horejš a hlavičkou překonal brankáře Baránka. Baník nedokázal odpovědět lépe, než jediným závarem, po kterém míč nedokázal do branky dopravit Mičola. Do šaten se tak šlo za překvapivého vedení Jihočechů.

Trestuhodně zahodil jednu z větších šancí Lukeš, který se v 65. minutě dostal k voleji, který namířil vysoko nad branku. Zbylých pětadvacet minut jen dokazovalo, že tvořiví hráči Baníku potřebují prostor k tomu, aby vyvinuli na svého soupeře ofenzivní tlak. Po tristním výkonu neměl Baník prakticky žádný nárok na vyrovnání.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Brno 0:1

20.03.2010 18:00

Góly: 85. Martin Jílek

Stínadla přišla v sobotu o svou nedobytnost. Brněnští fotbalisté potvrdili skvělou jarní formu a po výhře v Teplicích se tak Sparta udržela na pozici lídra.

Úvod zápasu sice patřil domácím, do vážnější šance se však dostal pouze Došek, který se ke střele odhodlával přespříliš dlouho. V dalším průběhu se Brno dostávalo do hry častěji, ale ani ono na obranu soupeře vyzrát nedokázalo. Nepřesnost hrála v první půli prim, nebylo se tak co divit, že se šlo do šaten bez branek.

Po změně stran se zlepšila hra především v moravském týmu. Nicméně Křeček pálil nad, Doškovu přízemní střelu kryl Slavík a při Rabušicovo dorážce Husárovy střely zaúřadoval dobrým obranným zákrokem Rosa. V náznaku šance se na druhé straně objevil Vondrášek, v dobré pozici ale na Sivův centr těsně nedosáhl.

Čtvrthodiny před koncem hrozil Mahmutovič. Nejprve se natřikrát snažil procpat míč k Burešovi, který jeho poslední pokus kryl. V další minutě mířil ke vzdálenější tyči, branku minul. Teplický tlak se nadále zvyšoval, Ljevakovič po odraženém centru pálil z vápna nad branku. Radost tak propukla na druhé straně, když si na Poláchův roh naskočil Jílek a hlavičkou u přední tyče rozvlnil síť.

Teplické snažení v posledních minutách už bylo marné, naopak Dostálkovu přihrávku mohl v druhý gól přetavit Okleštěk, ale Slavík předvedl solidní zákrok. Prohře už zabránit nedokázal, naopak Brno si připsalo už třetí jarní úspěch.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Sigma Olomouc 4:0

20.03.2010 15:45

Góly: 35. Igor Žofčák (pen.), 45. Libor Sionko, 58. Wilfried Bony, 67. Libor Sionko

Zápas, ve kterém byla od prvních minut lepší domácí Sparta, rozhodla situace deset minut před koncem první půle. Dreksův faul ve vápně byl hned dvakrát potrestán - penaltou a vyloučením. Výborný výkon Sionka, který dvakrát skóroval a zařídil penaltu, tak pomohl k dalšímu tlaku na teplické hráče.

Ačkoliv patří Olomouc k týmům, které se nebojí zaútočit na hřišti silného soupeře, musela hned ve druhé minutě děkovat brankáři Lovásikovi, když vytáhl Sionkovu tečovanou střelu nad břevno. Na Spartě bylo vidět, že chce rychlým gólem potopit hanácké šance. Blízko k tomu měl v 15. minutě Žofčák, po jehož přímém kopu se musel vytáhnout opět Lovásik, který vyrazil míč i za cenu bolestivého nárazu do tyče.

Jenže postupem času tlak Sparty ochaboval a nechybělo mnoho, aby po půlhodince hry otevřel skóre Šultés. Toho neubránil Brabec a výborný zákrok proti střele z kritické blízkosti musel ukázat Blažek. Kontroverzní rozhodnutí pak vynesl hlavní sudí. Dreksa na prakticky neviditelný moment zatáhl ve vápně Sionka, penalta se tak sice pískala správně, červená karta ale nejen olomoucké fanoušky povede k mnohým debatám.

K pokutovému kopu se postavil Igor Žofčák, který míči dodal především razanci a Lovásikovi tak nedal mnoho šancí, i přes uhodnutí směru. Sparta nijak extrémně oslabeného soupeře nepřehrávala, přesto si do poločasu své vedení pojistila. Kuckův pas na malé vápno využil Sionko a přesnou střelou vnějším nártem ke vzdálenější tyči ukončil první poločas.

Po pěti minutách druhé půle mohlo být s Olomoucí ještě hůře, ale špatné vyběhnutí brankáře využil Hoheneder pouze k hlavičce metr vedle vzdálenější tyče. Utrápení Hanáci přesto brzy inkasovali. Po výtečné samostatné akci poslal Kadlec do úniku Wilfrieda. Ten si s lehkostí pohrál s Lovásikem a do odkryté branky definitivně rozhodl.

V pohodě hrající Sparta si už mohla dovolit hrát pro diváky. Kdo jiný se tak mohl ujmout parádní střely bez přípravy vnějším nártem, než velezkušený Libor Sionko, který svou ranou nedal brankáři sebemenší naději. Posledních dvacet minut bylo ve znamení povinné dohrávky, kde se Sparta tu a tam snažila o akce pro diváky. Ty ovšem často končily ještě před zakončením, fanoušci v rudém se tak pověstného "bůra" nedočkali.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Viktoria Plzeň 1:3

20.03.2010 13:30

Góly: 80. Marcel Lička - 54. Marek Bakoš, 64. David Limberský, 69. Jakub Navrátil

Kladno doma podlehlo Plzni výsledkem 1:3. Hosté dali všechny tři góly v rozmezí 54. a 69. minuty, domácí jen korigovali deset minut před koncem na konečných 1:3.

Přihlížející diváci viděli první šanci po deseti minutách hry. Zoubek odcentroval zprava před plzeňskou bránu, ale Šilhan s Novotným vhodnou chvíli ke skórování prováhali. Poprvé o sobě dala vědět Plzeň ve 25. minutě, to se dobrou střelou z 25 metrů uvedl Rajtoral, ale gólmana Tesaře nepřekonal. Další nebezpečnou střelu vyslal na Tesaře Limberský, ale i jeho bombu domácí gólman s potížemi vyrazil. Deset minut před přestávkou ještě hlavičkoval nebezpečně Bartoš, ale když netrefil bránu, poločas skončil bez branek.

Hned v úvodu druhé půle měl možnost skórovat hráč hostí Petržela, ale jeho střela z úhlu byla zblokována. První gól přišel v 54. minutě. Autorem byl Marek Bakoš, který se trefil hlavou po přetaženém rohu. Plzeň dostala po gólu křidla, Limberského první ránu Tesař vyrazil. Ne však druhou. Limberský si narazil s Rezkem, poté obešel i brankáře a do prázdné brány hezky zakončil a upravil na 0:2. V 69. minutě to už bylo 0:3. Přetažený centr vrátil před bránu Ševinský a tam se prosadil zblízka hlavou Navrátil. Čtvrthodinu před koncem to opět zkoušel střelou Limberský, ale podruhé na Tesaře už nevyzrál. Naopak na druhé straně nejprve pálil nebezpečně Zachariáš a poté snížil na 1:3 Marcel Lička. Lička se trefil z přímého kopu z hloubi pole. Těsně před koncem ještě hlavičkoval vedle plzeňský Jiráček a v úplném závěru si Tesař poradil se sólem Petržely.

Plzeň vybrala Kladno a po zasloužené výhře 3:1 si odváží tři body. Domácí ještě mohou za výsledek děkovat brankáři Tesařovi.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baumit Jablonec 1:2

20.03.2010 13:30

Góly: 49. Tomáš Pilík - 65. Petr Pavlík, 84. Tomáš Pekhart

Jablonec dokázal získat všechny tři body ze hřiště Příbrami a stále zůstává ve hře o titul. Svěřenci trenéra Františka Komňackého sice ještě v průběhu druhého poločasu prohrávali, jenomže Pavlík a Pekhart zajistili zvrat v utkání.

Utkání začalo ve velmi dobrém tempu a ve 23. minutě přišla první stoprocentní šance utkání - měl jí hostující Jablonec. Petr Pavlík krásně vysunul Lafatu, ten se obtočil kolem obránce a následnou střelou rozezvonil tyč domácí branky. O sedm minut později se souhra Pavlíka s Lafatou opakovala, útočník Jablonce se ocitl sám před Krbečkem, který však vyběhl a znemožnil Lafatovi skórovat. Jablonec měl vzápětí další šance, hodně vidět byl Pavlík, jeho pokus z přímého kopu Krbeček vytáhl na rohový kop. Hosté měli v prvním poločase výraznou převahu, tu však nedokázali gólově zužitkovat.

Ve druhém poločase se diváci konečně dočkali první branky a vstřelili jí tak trochu překvapivě domácí fotbalisté. Z hranice pokutového území se nenápadně přesně prosadil Tomáš Pilík a Příbram vedla 1:0. Hned za dvě minuty mohlo být se Severočechy ještě hůře, Jablonečtí vyrobili chybu a domácí šli do velmi nadějného brejku, vše ale zmařila nepříliš povedená střela Klesy. Jablonečtí chtěli co nejrychleji gólově odpovědět, ale Vošahlíkův pokus Krbeček reflexivně vyrazil. V 58. minutě pohrdl další velkou šancí útočník Jablonce David Lafata, který zblízka nedokázal poslat míč do sítě. Lafata přitom dokonce přestřelil bránu. Obrovskou šanci měli i na druhé straně domácí, Klesa s Wágnerem postupovali sami na Špita, jenže celou akci pokazili a zazdili.

V 65. minutě se hostům přeci jenom podařilo vyrovnat, Petr Pavlík se opřel do míče a Krbeček musel lovit míč ze své branky - 1:1. Petr Pavlík byl ústřední postavou dalšího momentu, opět se dostal ke střele, ale tentokrát zamířil nad. Po standardní situaci mohli domácí opět jít do vedení, Plašil zblízka trefil jen dobře postaveného brankáře Špita. Příbramští získávali převahu, ale tím, kdo vstřelil další branku, byl hostující tým. Jablonečtí několika přihrávkami dokonale svého protivníka uspali, a pak přesným centrem a ještě přesnější hlavičkou Tomáše Pekharta udeřili - 2:1 pro Jablonec. Hosté už výsledek udrželi a na sever Čech si odvezli všechny tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha20119027:942
2.FK Teplice20117233:1940
3.FK Jablonec20124424:1740
4.Baník Ostrava20106428:1836
5.Viktoria Plzeň20106426:1636
6.Slavia Praha2087526:1931
7.Sigma Olomouc2084831:2428
8.1. FC Brno2076718:2327
9.FK Mladá Boleslav1974829:2625
10.1. FK Příbram1973920:2324
11.Bohemians 19052065913:1923
12.Slovan Liberec20631121:2921
13.České Budějovice2047917:2519
14.1. FC Slovácko20531218:2818
15.Bohemians Praha20421420:3814
16.SK Kladno20421414:3214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele