Gambrinus liga souhrn - 1. kolo

02.08.2008, 19:07, aktualizováno 04.08.2008, 19:15
Komentáře a souhrny
Mistr nevstoupil do nového ročníku dobře - Slavia prohrála v Liberci. Teplice doma rozprášily České Budějovice, pod výhru 4:0 se podepsal především Tomáš Jun, který soupeře zneškodnil hattrickem. Dařilo se také Brnu. Moravané si sice v Příbrami nepočínali tak suverénně, za výhru 1:0 ale také berou tři body. V pondělní dohrávce porazila Olomouc Bohemians Praha...

Viktoria Plzeň - Viktoria Žižkov 3:2

02.08.2008 17:00

Góly: 26. Pavel Horváth (pen.), 35. David Limberský, 85. Josef Hušbauer (vl.) - 62. Martin Vozábal, 90. Riste Naumov

Prakticky zaplněný plzeňský stadion sledoval zahajovací zápas Gambrinus ligy, který přinesl tempo, nasazení a bohužel i mnoho nepřesnosti. Avšak přinesl také velké množství gólů. K vidění byla penalta, jesličky brankáři a dokonce i vlastní gól. Plzeň podala výkon hodný svých ambicí a zaslouženě tak první tři body zůstávají na západu Čech.

První pětadvacetiminutovka přinesla snaživý fotbal, bohužel často se v samotné koncovce ukázalo, že Štruncovy sady dnes hostí zahajovací zápas. A tak přišla minuta dvacátá šestá, Rezek byl ve vápně stažen Šťastným, který si tak jako první připsal žlutou kartu a zadělal i na první gól sezóny. K penaltě se postavila nejzvučnější letní posila Plzně a po střele do horní části Hruškovy branky se odtajnilo jméno prvního střelce, jímž se stal Pavel Horváth.

O vyrovnání se pokusil novic v pražském dresu Vozábal, ale dalekonosná střela nakonec skončila v rukavicích Poštulky. A tak mohli domácí favorité své vedení zvýšit. Navrátilec David Limburský překonal obránce při průniku do vápna a následnou tvrdou ranou podél brankáře rozvlnil síť. V poslední minutě poločasu ještě vyslal nejlepší střelec uplynulé gruzínské ligy, Dimitri Tatanašvili, do velké šance Rezka, kterého však tváří v tvář dokázal Hruška bravurně vychytat.

Druhý poločas začal stejně jako ten první – hra se sice přelévala ze strany na stranu, avšak zakončení postrádalo přesnost. Západočeši se nemuseli bezhlavě rvát do útoku a čekali na brejky. V 55. a 57. minutě rychlé kontry zakončoval Rezek, nicméně neměl vyladěna svá mířidla a jeho střely branku míjely. O další tři minuty se Rezkovi konečně podařilo skórovat, bohužel pro něj převahu tři na jednoho vyřešili domácí nešťastnou přihrávkou do ofsajdu.

O to víc pak tento moment plzeňské hráče mrzel v 62. minutě. Martin Vozábal dostal přesný pas, aby pak střelou mezi Poštulkovy nohy vrátil Žižkov do zápasu. O šest minut později to zkoušel stejný hráč zpoza vápna mířenou střelou k levé šibenici. Tentokrát plzeňský gólman, sic s potížemi, míč za svá záda nepustil. Na druhé straně poslal kapitán Horváth do zakončení Rezka, který však nevyzrál na Hrušku a trefil pouze jeho nohy. Třetí plzeňský gól tak vsítil nešťastník Hušbauer, když si poslal Petrželův centr do vlastní sítě. Zápas nakonec daroval sedmi tisícům diváků pět gólů, když v posledních minutách vyskočil nejvýše makedonský Riste Naumov a hlavičkou snížil na konečných 3:2.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 1:0

02.08.2008 19:00

Góly: 69. Michal Kadlec

V sobotním šlágru získala cenné body domácí Sparta a učinila ambiciózní Boleslavi lekci. Sparta do vedoucího gólu nepustila svého soupeře prakticky k ničemu. Hned po sparťanském gólu sice překonal Papadopulos brankáře, ale míč se odrazil od tyče. Většina z patnácti tisíc diváků, tak odcházela ze stadionu v povznesené náladě.

Skóre mohl brzy otevřít obránce Kučera, když po rohu hlavičkoval jen těsně mimo. Ve 24. minutě měl blízko ke gólu Kolář. Při vniku do vápna se míč střetl s rukou bránícího Kaliny, rozhodčí však nechal hru pokračovat a Kolář mohl vystřelit jedovatou střelu zblízka, jež Miller dokázal vyrazit. A boleslavský brankář odvedl dobrou práci i o tři minuty později. To se ke střele dostal volný Slepička, který nevyzrál na Millera střelou ke vzdálenější tyči. Boleslav vyčkávala na možnost brejků, ty však většinou končily ještě před vápnem.

Zaskočit mohli hosté Spartu hned ve druhé minutě druhého poločasu. Pecka prodloužil centr na nohu Rajnocha, který zblízka trefil pouze boční síť. Pohlednou a rychlou akci na jeden dotek zakončoval na druhé straně prudkou mířenou ranou Matušovič, ale Miller předvedl skvělý zákrok. Závar ve sparťanském vápně nenechal klidného Tomáše Řepku, který vyčinil svým spoluhráčům po boleslavské šanci. Papadopulos napálil odražený míč, trefil však pouze Pecku. K boleslavskému hráči se míč vrátil a jeho další střelu musel vyrážet Kozáčik a hosté se dále snažili, nicméně již byl pískán ofsajd.

Po Slepičkově nebezpečné střele zpoza vápna, která letěla jen centimetry od Millerovy tyče, přišel vedoucí gól Sparty. V 69. minutě vystřelil z velké dálky Kadlec a boleslavský brankář míč poprvé uviděl až v bráně. Obrovské štěstí pak hned po rozehrávce měl Kozáčik, kterého už dokázal překonat Papadopulos, jenže jeho skákavá střela skončila na tyči a přes délku brankové čáry míč odputoval pryč z gólového pásma. Rozhodnout mohl jedenáct minut před koncem Zeman, kterého vysunul do vápna Slepička a zachraňovat tak musel včasným pádem pod nohy Miller. Po kombinační akci se ke střele z malého vápna dostal střídající Nečas, kterého bravurním zákrokem vychytal Kozáčik a vysloužil si hlasitý potlesk. Na druhé straně podržel svůj tým skvěle chytající Miller, když vytáhl dobrou hlavičku Wilfrieda.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - SK Kladno 1:0

02.08.2008 19:00

Góly: 72. Václav Svěrkoš

Na očekávané gólové hody na Bazalech čekalo přes devět tisíc diváků zbytečně. Jediný gól vsítil osmnáct minut před koncem Svěrkoš a přispal Baníku zasloužené tři body.

Ostravský klub začal dle očekávání aktivněji, do první šance se však dostal až v 19. minutě. Svěrkoš obešel Hajníka a napřáhl ke střele, kterou mu bránící hráč dokázal zblokovat. Další akci načal právě Svěrkoš, který našel přihrávkou Rajtovala, jenž odcentroval na Střihavku, jehož hlavičku dokázal kladenský Pavlík vyrazit na roh. Ofenzivně ladění domácí pokračovali v nátlaku, po Markově přímém kopu hlavičkoval Svěrkoš z dobré pozice vedle. Podobně si vedl ve 36. minutě, když z otočky trefil jen dobře postaveného Pavlíka. A tak málem přišla ledová sprcha minutu před koncem poločasu. Cigánek zaměstnal svým přímým kopem Vaška, který musel míč krotit nadvakrát.

V druhém poločase se na první šanci čekalo až do 69. minuty. To se Střihavka ocitl sám před Pavlíkem, který jeho střelu dokázal vyrazit, k míči se sice dostal Rajtoral, ale jeho střelu již zblokovali obránci. Jenže po třech minutách rozehrál Rajtoral aut na Lukeše, ten nahrával Střihavkovi, který za sebou viděl Svěrkoše, přenechal mu míč a ten potvrdil pověst kanonýra. Těžké chvilky měl poté Vašek, nejprve skvěle vyrazil Zachariášovu střelu na roh, po kterém se dostal k zakončení Šilhan, jenž opět prověřil kvality ostravského brankáře.

Více informací k zápasu

Tescoma Zlín - Baumit Jablonec 0:1

02.08.2008 19:00

Góly: 4. Tomáš Huber

Přesně z padesáti procent zaplněný stadion sledoval nezáživný zápas, který už ve 4. minutě rozhodl hostující Huber. Ani jeden z týmů však svým výkonem nijak neohromil.

Nejrychlejší sobotní branku viděli diváci ve Zlíně, ovšem domácí přívrženci z ní moc velkou radost neměli. Ve 4. minutě si na roh naskočil Tomáš Huber a s pomocí teče dopravil míč za Barankova záda. Vyrovnání měli nadosah domácí o čtyři minuty později. Před Kroupou odkopával míč na poslední chvíli brankář Špit, aby nadějnou akci nepřesně zakončil Žůrek. Stejný hráč pak v 17. minutě dostal příležitost po přiťuknutí Čelůstka, ale hlavičkou branku opět netrefil. A Žůrek to zkoušel dál, po jeho centru na který nedosáhl Špit, mohl skórovat Malár, míč však nedostihl. Na druhé straně to zkusil Žofčák, který se efektně dostal přes Kroču, ale jeho střela mezi tři tyče nezamířila. Do poločasu ještě mohli domácí vyrovnat. Pennerovu střelu vyrazil Špit před sebe a jen díky Homolovu odkopu neskóroval Kroupa.

Nudný druhý poločas oživila srážka jabloneckých hráčů, díky které se do vápna dostal Šmahaj, ale ten mířil před samotným Špitem nad. V 69. minutě si na Pennerův centr naskočil Kroupa, ale hlavičku mezi tři tyče nevměstnal. Dvě šance na zvýšení však spálili také jablonečtí. Nejprve Heskova hlavička jen lízla břevno a o pár minut později nedokázal zamířit přesně Hloušek tváří v tvář Barankovi. V poslední minutě ještě zblízka minul Bača a podtrhl tak nevýrazný výkon svého mužstva.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Brno 0:1

03.08.2008 17:00

Góly: 55. Aleš Besta

Nováček z Příbrami nevstoupil do nového ročníku zrovna nejlépe. Ve svém domácím utkání proti Brnu totiž podlehl 0:1. Jediný gól střetnutí zaznamenal ve druhém poločase Aleš Besta.

Úvodní pětačtyřicetiminutovka, jak je v zápasech Příbrami obvyklé, moc fotbalové krásy nenabídla a diváci se rozhodně atraktivním a útočným fotbalem nebavili. První minuty byly ve znamení opatrnosti a až ve 13. minutě se Marek Střeštík odhodlal ke střele. Jeho bombu ale gólman Krbeček vychytal. O deset minut později nepřesně hlavičkoval domácí Huňa.

Největší šance celého prvního poločasu přišla v 28. minutě. Bestova střela k bližší tyči ale příbramského brankáře pouze protáhla. Těsně před přestávkou mohl skórovat ještě talentovaný Mareček, jenž vypálil z velké vzdálenosti, ovšem Lukáš Krbeček jej skvěle vychytal.

Po přestávce málem šla do vedení Příbram, avšak zaváhání hostujícího brankáře Bureše, kterému po rohovém kopu vypadnul míč z rukavic, ani jeden hráč nevyužil. A po pár minutách přišlo potrestání této promarněné příležitosti. Přesnou Poláchovu přihrávku zpracoval před Krbečkem Aleš Besta a tváří v tvář nedal příbramskému gólmanovi střelou po zemi nejmenší šanci.

Domácí fotbalisté po inkasované brance přeci jen ožili. Ovšem Pleško, Huňa i Kalabiška buď nemířili přesně, nebo si s jejich pokusy Tomáš Bureš poradil. V Závěru sice Příbram dostala Brno pod tlak, ale vyrovnávací branku už vytěžit nedokázala.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Dynamo České Budějovice 4:0

03.08.2008 17:00

Góly: 5. Tomáš Jun, 35. Tomáš Jun, 44. Jakub Mareš, 70. Tomáš Jun

Jiří Plíšek si odbyl vítězný debut na postu hlavního trenéra Teplic. Nejvíce ho určitě potěšil útočník Jun, který potvrdil střeleckou formu z přípravy a vsítil hattrick. Budějovicím se nedařilo dostávat do koncovky a ze severu Čech vezou debakl.

Domácí favorité na svého soupeře vlétli hned od prvních vteřin a hned ve 5. minutě potrestali chybu budějovické obrany. Doležal z pravé strany odcentroval na zadní tyč, kde osamocený Jun neměl potíže hlavičkou do odkryté branky otevřít skóre. Teplický útočník mohl za pár minut vedení zvýšit, ale střelu zpoza šestnáctky u tyče vytěsnil Kučera na roh.

Severočeši poté zklidnili hru, což sice umožnilo Budějovicím poznat také druhou stranu hřiště, ale přes pozornou obranu se jim dostat nedařilo. Poté, co ze slibné standardky z 20 metrů přestřelil Kovařík, přišel trest v podobě druhého gólu. Verbíř rozehrál roh, pro který si šel brankář Kučera, u míče byl však později jak Klein, který hlavičkou našel Juna. Domácí střelec pak využil nastalého zmatku a podruhé v zápase dopravil míč do branky.

A aby toho nebylo málo, skórovali domácí ještě potřetí. Aktivní Jun vybojoval přímý kop a následně se zasloužil i o roh. Po něm opět zachyboval Kučera, míč vyrazil pouze k Marešovi a ten měl už jednoduchou práci.

Při chuti zůstávali i po změně stran hráči Teplic. Ve 49. minutě vytěžili ze soupeřova rohu brejk, na jejímž konci se Mareš zbavil obránce a nahrál Verbířovi doprostřed vápna, kterého však skvěle vychytal Kučera. Po následném rohu hlavičkoval Rosa, překonal hostujícího brankáře, ale na brankové čáře zachraňoval Kovařík. A Teplice nelenily. Ještě v první desetiminutovce druhé půle našel ve vápně Jun Mareše, ten se kličkou zbavil Hudsona, aby následně orazítkoval tyč.

Aktivita domácích musela přinést odměnu. Ta skutečně přišla v 69. minutě, kdy Marešův centr vyrazil jen pár metrů před sebe Kučera a Jun pohotovou střelu opřel o zem a následně míč přeskočil ležícího brankáře. Po rozehrávce si největší šanci zápasu vybojovali hosté. Sedláček sám proti Belicovi neuspěl, dorážka z chumlu hráčů směřovala do břicha teplického brankáře, a tak Lukáš mohl odehrát na roh. V naprostém závěru ještě Vachoušek vybízel kolmicí Juna, ten přenechal Marešovi, který unáhlenou dělovkou mířil metr vedle levého rohu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Slavia Praha 2:1

03.08.2008 20:15

Góly: 43. Jan Nezmar, 73. Petr Papoušek - 50. Tomáš Necid

Liberec v televizním utkání přemohl Slavii a připsal si tři body za výhru 2:1. Utkání rozhodl brankou z přímého kopu Papoušek, před ním se trefili Nezmar s Necidem.

Pod Ještědem měla první šanci Slavia. Švento geniálně poslal balon mezi obránce Toleskému a ten se dostal až před brankáře Zlámala. Jenže gólman dobře zasáhl a balon skryl v dlaních, ještě předtím než stihl slávista zakončit. Liberec na šanci sešívaných odpověděl akcí, kterou započal Dočkal. Liberecký záložník odcentroval k Papouškovi, jenž z voleje vystřelil nepřesně, míč se skluzem ještě snažili uklidit do sítě útočníci Nezmar s Keričem, ale ani jeden z nich na něj nedosáhl.

V další příležitosti se Liberec ocitl po rohovém kopu, kdy přetažený centr vrátil do ohně Košťál a ke střele se dostal Kerič, hlavou ale trefil jen Vaniaka. Liberec byl aktivní a do další možnosti se dostal Dočkal. Ten běžel z úhlu na branku a zamířil těsně vedle tyče. Liberec se dočkal gólu dvě minuty před přestávkou, když se prosadil Jan Nezmar. Domácí tým zahrával volný kop a slávisté si připravili ofsajd systém, avšak při vyběhnutí se Nezmar zaklesl do Jarolíma a neumožnil mu tak odběhnout pryč. Ofsajd se tedy nekonal a centrovaný míč doputoval k Dortovi, který přiklepl Nezmarovi a ten nejprve napálil břevno a z dorážky následně vstřelil branku – 1:0.

Do druhého poločasu naskočil Tomáš Necid a byl to právě on, kdo v 50. minutě vyrovnal stav utkání. Švento zleva odcentroval a Necid využil rozhození liberecké obrany a z deseti metrů tvrdě vystřelil a vyrovnal – 1:1. Sešívané gól nabudil, o chvilku později pálil nebezpečně z 20 metrů Jarolím, ale branku netrefil. V další šanci se ocitl opět Jarolím, po přihrávce Šventa střílel z hranice velkého vápna a jeho technická střela mířila jen o centimetry mimo. A do třetice Jarolím pálil po přetaženém centru Šventa, který mu sklepl Necid, jenže ani tentokrát nedal a střelu mu zblokoval jeden z obránců.

V 67. minutě přišla další příležitost Slavie, Švento nahrál Šenkeříkovi a jeho střelu vyrazil Zlámal s vypětím sil. Nedáš-dostaneš, toto přísloví se vyplnilo v 73. minutě, když skóroval Petr Papoušek. Záložník vystřelil z třiceti metrů, Vaniak pozdě zareagoval a na míč nedosáhl - 2:1.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Sigma Olomouc 1:2

04.08.2008 17:15

Góly: 6. Michal Ordoš (vl.) - 5. Martin Komárek, 57. Darko Šuškavčević

To, že Bohemians Praha budou mít v letošní sezóně zřejmě velké problémy, se potvrdilo už v prvním kole. Na domácím hřišti totiž nestačili na průměrnou Olomouc a prohráli 1:2.

Utkání začalo pěkně zostra a diváci se nestačili divit, co všechno se za pouhých šest minut stalo. Sigma byla ze začátku aktivnějším celkem na hřišti a také toho využila. Domácí obranu rozhodil rohový kop zahraný nakrátko a po centru Melinha se prosadil neobsazený obránce Martin Komárek. Pro něho to byl vůbec první ligový gól v kariéře.

Jenže minuta se s minutou sešla a stav byl opět nerozhodný. Po standardní situaci se tentokrát prosadil domácí kapitán Miroslav Obermajer, jenž hlavou dokázal zužitkovat centr Pavla Grznára. Ve 12. minutě mohli jít domácí dokonce do vedení, nebezpečnou ránu Vošahlíka ale Petr Drobisz zlikvidoval. Hra se s postupem času vyrovnala a ani jeden tým nedokázal znovu najít recept na defenzívu svého soupeře.

Většina návštěvníků z prořídlých tribun si hlasitě oddechla v 56. minutě, kdy po velkém závaru před bránou Wintera nastřelil břevno hostující Hubník. Podobné štěstí už ale domácí gólman neměl o pár sekund později. Po rohovém kopu zajistil vedení Sigmě stoper Darko Šuškavčevič. Bohemians cítili šanci na vyrovnání, a proto většinu svých sil dali do útočení. V nastaveném čase byli vytouženému vyrovnání poměrně blízko, jenže očividnou ruku Hubníka v pokutovém území rozhodčí Královec neviděl a nařídil pouze odkop od brány Drobisze. Nováček letošní sezóny tak nezačal sezónu vůbec dobře.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice11004:03
2.Viktoria Plzeň11003:23
3.Sigma Olomouc11002:13
Slovan Liberec11002:13
5.1. FC Brno11001:03
FK Jablonec11001:03
Baník Ostrava11001:03
Sparta Praha11001:03
9.Viktoria Žižkov10012:30
10.Bohemians Praha10011:20
Slavia Praha10011:20
12.FK Mladá Boleslav10010:10
SK Kladno10010:10
Tescoma Zlín10010:10
1. FK Příbram10010:10
16.České Budějovice10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (463)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele