Gambrinus liga preview - 8. kolo

27.09.2008, 08:54, aktualizováno 29.09.2008, 08:20
Previews
Osmé kolo Gambrinus ligy uzavře duel Liberce se Spartou a hostům jde o víc než o udržení prvního místa. Sparta už tři zápasy nevstřelila branku, což chce před čtvrteční odvetou Poháru UEFA rozhodně změnit. Co napravovat má i Liberec, ani poslední výkony Slovanu totiž nejsou vůbec přesvědčivé.
Viktoria Plzeň - Baník Ostrava  (sobota 17:00)
Zápas mezi sedmou Plzní a Baníkem otevře program dalšího kola nejvyšší české fotbalové soutěže. Západočeši budou chtít ve svém domácím prostředí konečně protrhnout remízovou sérii a konečně naplno bodovat, kdežto pro Slezany to bude generálka na odvetu Poháru UEFA v Moskvě.

V loňské sezoně se stala remízovým králem Olomouc, letos to vypadá na Plzeň, která aktuálně drží šňůru pěti nerozhodných výsledků. "Samozřejmě bychom chtěli vyhrát," přeje si domácí útočník Adam Varadi, pro kterého bude utkání s Baníkem mít zvláštní náboj. "Z Ostravy jsem do Plzně přišel, tak by pro mě bylo pěkné dát gól. V podstatě je ale jedno, kdo góly dá. Hlavně aby tři body zůstaly ve Štruncových sadech," dodal Varadi. V sestavě Plzeňských bude scházet v sobotu dvojice zraněných Hochmeister a Vrzal. Otazníky nad startem visí u Limberského, Petržely, Krbečka a Halamy.

Úspěšně navázat na ligovou výhru nad Příbramí a střelecké představení z třetího kola Poháru ČMFS. To je cíl fotbalistů Baníku v západočeském městě. Sedmý tým tabulky bude moci počítat i s kanonýrem Václavem Svěrkošem, jenž vyvázl z disciplinárky pouze s finanční pokutou za incident s teplickým Rosou. "V Plzni nás čeká těžký zápas, přesto bychom si chtěli udržet zlepšující se náladu i před pohárovým duelem v Moskvě. Na ten ale zatím nemyslíme, chceme dělat postupné kroky," řekl kouč hostí Karel Večeřa. Ten bude ve Štruncových sadech postrádat marody Rajtorala a Lukeše. Také nenastoupí Střihavka, jehož neopravňuje start proti mateřskému klubu.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Poštulka - Limberský, Navrátil, Rada, Smola - Petržela, Trapp, Horváth, Jiráček - Varadi, Rezek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Otepka, Galásek, Marek, Mičola - Zeher, Svěrkoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.80 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Žižkov - FK Mladá Boleslav  (neděle 10:15)
V nedělním dopoledním čase přivítá na svém stadionu Vitkoria Žižkov Mladou Boleslav – tým, který šest kol nezná přemožitele. Hosté jedou do Prahy odčinit loňské překvapivé prohry.

Žižkov ve třech domácích zápasech podal rozdílné výkony. Po třígólové výhře nad Teplicemi prohrál stejným rozdílem s Baníkem, aby poté v gólových žních přestřílel Bohemians. Proti svému nejbližšímu soupeři se ovšem může pyšnit i skvělou obranou, v loňské sezóně mu k plným bodovým ziskům stačilo vstřelit v obou případech po jedné brance. V posledním loňském zápase tak odčinil třígólový příděl z Jablonce, dnes se může historie opakovat. V minulém kole totiž Žižkovští na severu Čech prohráli 0:2. Trenér Csaplár neskrývá respekt ze soupeře, s hrou svých svěřenců však může být spokojen. Cestu k lepším výsledkům však může zmařit absence letos třígólového Riste Naumova.

Poslední soutěžní výhra Boleslavi nad Viktorkou se datuje až do března 2002, kdy vyhrála 1:0. Středočeši po neúspěšném startu do ligy na hřišti Sparty ještě neprohráli a drží tak slibnou sérii. Venku zatím remizovali s Jabloncem a Českými Budějovicemi, trošku překapivě dokázali čisté konto na cizím hřišti ze čtyř utkání uhájit pouze při vítězství v Brně. Boleslav se tuto sezónu zatím nemusí spoléhat na jediného kanonýra, během sedmi ligových kol se dokázala prosadit hned sedmička hráčů. Trenér Hapal mohl přivést do hlavního města všechny své hráče, kromě zraněného Hrdličky.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
A. Hruška - Šťastný, Labant, Gabriel, Xavier - Stracený, Besta, Vozábal, Koukal - Bukač, Švancara
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Janíček, Procházka, Mach - Mendy, Sylvestre, Rajnoch, Poláček - Pecka, Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 2.80 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - FK Jablonec  (neděle 15:00)
Českobudějovičtí doma přivítají fotbalisty Jablonce, kteří si budou opět chtít rozmnožit svůj bodový účet. Svěřenci domácího kouče Pavla Tobiáše budou mít za úkol odčinit vyřazení z Poháru ČMFS.

České Budějovice jsou jediným týmem, který ještě neslavil výhru, a proto se ocitají na poslední příčce se čtyřmi body. S cílem konečně vyhrát a opustit dno tabulky vstoupí do sobotního duelu proti Jablonci. A také omluvit se domácím fanouškům za pohárové vyřazení s Mutěnicemi. "Že to bylo v poháru, pro nás může být varovným prstem. Pokud by to bylo v lize, tak je to nezvladatelný problém," prohlásil kouč Dynama Pavel Tobiáš, jenž považuje nedělní duel za klíčový.

Jablonec se svým současným postavením v tabulce může být navýsost spokojen, když figuruje na pátém místě. Mužstvo vedené zkušeným trenérem Františkem Komňackým by rádo atakovalo třetí Mladou Boleslav, na kterou ztrácí pouhé dva body. "Musíme počítat s tím, že přístup a nasazení domácích budou enormní. Příliš nám nenahrálo ani budějovické zaváhání v poháru, mužstvo se bude chtít před vlastním publikem rehabilitovat a bude hodně nabuzené," varoval Komňacký.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Peroutka, Hunal, Žižka, Leština - Benát, Homoláč, Hílek, Šíma - Svátek, Sedláček.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Loučka, Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Valenta, Pavlík, Hloušek - Klapka - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.80 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Bohemians Praha  (neděle 17:00)
Nováčkovské derby bude k vidění v Příbrami, kde s tamním celkem změří síly hráči Bohemians Praha. Hostující mužstvo bude chtít potvrdit senzační vítězství nad Libercem.

Podle domácího kouče Massima Moralese, jehož tým okupuje třináctou pozici se ziskem pěti bodů, bude zápas s Bohemians hodně důležitý. "Pokud uděláme tři body, přeskočíme soupeře v tabulce. Ale nesmíme zapomenout, že porazili Liberec," upozorňuje Morales, jenž nebude moci počítat s dvojicí zraněných Oguzhanem a Müllerem. Otazník visí nad startem Tomašáka.

Pražský celek je na tom o dva body lépe, než jeho nedělní protivník. V předchozím kole překvapivě zvítězili nad Libercem a navíc v týdnu slavil i postup do čtvrtého kola Poháru ČMFS. "Nás nakopla výhra s Libercem, zvládli jsme i povinnost postoupit v poháru. Chtěli bychom do úspěšného konce dotáhnout celý týden, to znamená získat třeba i bod v Příbrami," řekl trenér Urban, jemuž bude scházet pouze zraněný Lencevič.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Knakal, Nohýnek, J. Štochl, Mišun - Klesa, Nechvátal, Pleško, Kalabiška - Borek, Huňa.
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Winter - Macháček, Turtenwald, Kropík, Grznár - Jeslínek, Demeter, Zoubek, Dobeš, Zbončák - Kincl.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.95 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Brno - SK Kladno  (neděle 17:00)
Brno nezískalo tři body již dva zápasy v řadě a pokud se bude chtít držet co nejblíže čela tabulky, musí tentokrát bezpodmínečně vyhrát. Soupeřem se mu stane podprůměrné Kladno, pro které bude i remíza velký úspěch.

Jihomoravané po domácí prohře se Spartou uhráli v Olomouci pouze remízu 1:1 a po sedmi kolech jim patřilo sedmé místo v tabulce. To je umístění pro vedení klubu zatím hodně neuspokojivé, a proto musí svěřenci kouče Uličného začít opět pravidelně vyhrávat, jelikož se jinak začne ztráta na vedoucí Spartu navyšovat. Nyní má ale Brno velké problémy s marodkou. "Přemýšlím, kdo bude hrát vedle Besty, a pokud nebude moci nastoupit Živný, tak i o druhém stoperovi," uvedl Uličný, který utkání bere jako začátek klíčové série.

Kladno se po třech prohrách na začátku ročníku přeci jen trochu zvedlo a i v minulém zápase s Mladou Boleslavi sahalo po bodu, ale nakonec prohrálo 1:2. V Poháru ČMFS si však hráči Martina Hřídela spravili chuť, a to když vyhráli na půdě druholigového Ústí nad Labem. Kladno opustilo sestupové příčky a rádo by vyhrálo poprvé také na hřišti soupeře. "Už bychom potřebovali někde venku vyhrát. Teď se o to musíme pokusit v Brně, i když je to velmi těžký soupeř," řekl kladenský kouč.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Kuncl, Švejnoha, Trousil, Čoupek - Mareček, Večeřa, Polách, Kalivoda - Besta, Střeštík.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Hajník, Killar, Beneš, Procházka - Cigánek, Strnad, Dubský, Mašanský, Zoubele - Šilhan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.40 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Tescoma Zlín  (neděle 17:00)
Předposlední Zlín s novým dočasným koučem zajíždí na horkou půdu Teplic. Domácí budou chtít potvrdit návrat formy, ale také by si chtěli zlepšit svou střeleckou produktivitu. V šesti duelech se totiž trefili pouze dvakrát.

Teplice se začínají pomalu zvedat, mluví za to jejich výsledky z posledních dvou zápasů – domácí výhra nad Baníkem a cenná remíza z pražské Letné. A na to by chtěly navázat v zápase proti trápícím se Zlínu. "Zajímáme se jen o to, jak zúročit cennou remízu ze Sparty," řekl trenér osmého celku Jiří Plíšek.

Po vysoké prohře doma se Slavií došlo ve Zlíně k odvolání trenéra Josefa Mazury a jeho asistenta Maléře. Mužstvo dočasně převzal sportovní ředitel klubu Ladislav Minář, podle něhož se do týmu opět vrací pohoda a uvolnění. "Možná sáhneme k jedné až dvěma změnám. Teplice svou kvalitu potvrdily v posledních zápasech," dodal Minář.

Domácím bude scházet v sestavě kanonýr Jun, Gašparík, Smíšek a Lukáš, zatímco hosté nastoupí v kompletním složení včetně útočníka Kroupy.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Belic - Vidlička, Matula, Klein, Rosa - Doležal, Sabou, Ljevakovič, Stožický - Smejkal, Vachoušek.
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Baránek - Čelůstka, Kroča, Zbožínek, Penner - Malcharek, Šmahaj, Zúbek, Vyskočil - Žůrek, Kroupa.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.50 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Sigma Olomouc  (neděle 20:00)
Slavia by ráda v duelu proti deváté Olomouci prodloužila šňůru čtyř ligových vítězství, zatímco hosté čekají na tři body již pět zápasů.

Po povinném postupu do čtvrtého kola tuzemského poháru čeká svěřence kouče Karla Jarolíma utkání proti olomoucké Sigmě. Bude to také generálka před klíčovou odvetou v Poháru UEFA s rumunským celkem Vaslui. "S Vasluí jsme se doma naposledy střelecky neprosadili, ačkoliv jsme měli řadu šancí. V neděli budeme muset najít v koncovce důraznější řešení," řekl trenér Karel Jarolím, jehož tým by v případě nedělního triumfu mohl vystřídat Spartu v čele tabulky.

Hanákům se sice vstup do ligy skvěle vyvedl, ale v posledních pěti zápasech se z vítězství neradovali a v Edenu se pokusí o překvapení. "Sparta a Slavia jsou u nás TOP kluby. Každý se proti nim chce vytáhnout a také my jedeme na Slavii s tím, že chceme domů přivézt minimálně bod, stejně tak jako se nám to povedlo na Spartě," řekl olomoucký záložník Janotka.

Červenobílí se na trávníku budou muset obejít bez marodů Šenkeříka a Dřížďala, zatímco hostům bude scházet pouze rekonvalescent Petr.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid, Volešák, Tavares, Švento - Necid, Toleski.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Škerle, Komárek, Hudec, Heidenreich - Kaščák, Hořava - Janotka, Melinho, Hubník - Ordoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 3.85 - 8.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Sparta Praha  (pondělí 17:15)
Sparťanský těžký týden začíná v pondělí na stadioně U Nisy, kde pražský tým přivítá doma neporažený Liberec. Hosté si jedou pro navrácení prvního místa, které jim v neděli sebrala Slavia.

Severočeši po překvapivé prohře na hřišti Bohemians postoupili s velkými problémy do dalšího kola Poháru ČMFS přes Opavu. Bez měsíce čtyři roky však už na svém hřišti nedovolili Spartě naplno bodovat, naposledy sebrali Spartě naděje na titul po vyhrané přestřelce 4:3. Tentokrát je situace jiná a přestřelku nečeká ani trenér Škorpil. Ten považuje příjezd Sparty za výjimečný a ukazuje tak namotivovanost svého týmu. Proti svému bývalému týmu si mohou zakopat hned tři hráči. Filip Dort a Zdeněk Zlámal si však prvoligové utkání za Spartu nezahráli a Petr Papoušek se do základní sestavy nikdy pořádně nedostal.

Domácí rozhodně nemají ze svého soupeře komplex. Od sezóny 2005/2006 mají totiž s pražským výběrem lepší bilanci, když během sedmi utkání dokázali třikrát zvítězit, dvakrát z toho doma, naopak prohráli v prvním kole loňské sezóny a poté nešťastně ve finále Poháru ČMFS. Trenéru Škorpilovi bude v pondělní dohrávce chybět pouze nemocný Gecov.

Sparta zažila v posledních třech zápasech gólový útlum, a to i přes klesající kvalitu týmů. Nejprve nepřekonala brankáře Dinama Záhřeb, následně doma neskórovala proti Teplicím a překvapivé drama připravil zápas ve Frýdku-Místku, kde góly padaly až v penaltovém rozstřelu. Defenzíva pak znamená pravý opak. Poslední srpnový den totiž odstartoval zatím šestizápasovou sérii bez inkasované branky, v lize to jsou pak zápasy tři.

Pro Spartu znamená pondělí start týdnu pravdy. Během tři zápasů se totiž může rozhodnout o úspěšnosti podzimní části sezóny. Po těžkém zápase pod Ještědem je čeká odveta Poháru UEFA, po kterém se ihned budou hráči muset soustředit na derby pražských "S". Trenér Vítězslav Lavička se vrací na místo činu, kde v roce 2006 slavil mistrovský titul. Do zápasu, který pro něj bude mít speciální příchuť, bude moc poslat dvojici útočníků Slepička – Došek, která za poslední dva ligové zápasy dala svému pondělnímu soupeři tři ze čtyř sparťanských gólů. Na hřiště se naopak nepodívají vinou zranění Berger s Holendou.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Košťál, Janů - Kerič, Bílek, Dočkal, Papoušek - Nezmar, Blažek
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Kladrubský, Voříšek, Řepka, Had - Hušek - Kulič, Kisel, Matušovič - Slepička, Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 2.80 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha752012:217
2.Slavia Praha751116:516
3.FK Mladá Boleslav74219:514
4.Slovan Liberec74129:1013
5.FK Jablonec73318:612
6.1. FC Brno73228:711
7.Baník Ostrava73139:610
8.FK Teplice72326:59
9.Sigma Olomouc72328:99
10.Viktoria Plzeň715110:108
11.Bohemians Praha72149:147
12.Viktoria Žižkov72059:136
13.1. FK Příbram71246:85
14.SK Kladno71246:105
15.Tescoma Zlín71243:85
16.České Budějovice70433:134

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Svěrkos to je GUMA

Reagovat
smazaný uživatel

Zvlaštvě formulovany kompliment na pochopeni

Reagovat
$dolar$

To je kompliment

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba je to nějaká super zkratka...

Reagovat
$dolar$

Doufam ze Plzen dnes ji protrhne tu smulu a vyhraje Hadam 2:1 goly: Ada, Tata - Sverkos

Reagovat
smazaný uživatel

Baník musí vyhrát... Horváth - Otepka, Zeher

Reagovat
smazaný uživatel

skoro jo

Reagovat
smazaný uživatel

Baník vyhraje 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Sigma jedeeeem

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska jedem do Edenu pro bod (y) .

Reagovat
smazaný uživatel

nemáš ty fandit spartě? ale tak samozřejmě, taky fandim všem kdo hrajou proti slávce

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já su z OL víš.

Reagovat
smazaný uživatel

tak i tak slávka o body nepřišla

Reagovat
Tomanatura

Žižkov - Boleslav 2:2... můj tip na konečný výsledek, vím že se již hraje

Budějovice - Jablonec 0:1... Není co řešit, Jablonec je lepší

Příbram - Bohemka 1:1... Nebo taky 0:0, bude to trapný zápas

Brno - Kladno 2:0... V Brně řečí marodku, ale stejně je to jasné.

Teplice - Zlín 1:0... Měli by se zvednout, Zlín je ideální na rozehrání.

Slavia - Olomouc 3:1... Tady snad není, co řešit

Reagovat
Tomanatura

Omlouvám se fanouškům Příbrami a Střížkova

Reagovat
smazaný uživatel

Komu že to?

Reagovat
Tomanatura

Vábroně, Slavia je 1.... Takto to i skončí (prosím, nereagovat od sparťanů)

Reagovat
Tomanatura

Výborně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele