Gambrinus liga - preview 25. kola

17.04.2010, 08:54, aktualizováno 19.04.2010, 08:47
Previews
Baník se dnes může dotáhnout na vedoucí Spartu. Svěřence trenéra Koubka ale nečeka snadná práce, jedou do Liberce, který do matných výkonech dokázal v posledních zápasech zabrat.
Slovan Liberec - Baník Ostrava  (pondělí 17:30)
Zápas jako hrom se očekává v Liberci. Domácí hráči konečně začínají připomínat partu fotbalistů, o Baníku a jeho aktuální formě netřeba mluvit.

Ostrava přijíždí na sever Čech s jediným cílem - vyhrát. Výrazně jí totiž nahrála ztráta bodů Sparty v nedělním zápase s Budějovicemi, která tak dává naději týmu ze druhého místa se na ní bodově dotáhnout. Velké očekávání potvrzuje i hostující Tomáš Mičola: "Pojedeme do Liberce s velkým odhodláním. Dostali jsme se do situace, že pokud chceme teď skončit co možná nejvýše, musíme v každém utkání vyhrát. Je nám jedno kde a s kým."

Trenér Koubek dokázal tým dostat na vítěznou vlnu, kterou na jaře přerušil jen jediný výpadek v domácím zápase s Budějovicemi. V minulých týdnech si však připsal Baník důležité vítězství na půjdě Teplic, za kterou však může děkovat všem svatým. Před pár dny zase dokázal vyhrát ligovou přestřelku v domácím zápase se Slováckem. Tým se navíc může opřít i o navrátilce Mičolu, kterého trápila viróza, ovšem nyní by měl být připraven do služby.

I domácí stratég nešetří silnými slovy a jen dokazuje, že psychika rozhodně není ostravským nepřítelem: Nemáme důvod mít z utkání venku noční můru, ani se nebudeme vymlouvat na los. Chceme dál vítězit."

Nyní však před jeho týmem čeká rozjetý Liberec. Ten dokázal v posledních čtyřech zápasech získat 10 bodů, když si dokázal poradit s takovými tými, jakými je Slavie, Jablonec či Teplice. Severočechům se navíc pomalu probouzí i spící dělostřelec Kerić. Zatímco Ostrava nepostrádá nikoho, kouč Petřík se bude muset vyrovnat s absencí Keliče, Frejlacha, Holeňáka, Bosančiče či Gebre Sellasieho.

Liberecký stadion U Nisy tak uvidí třaskavou bitvu, ve které zejména hostujícím hráčům půjde o hodně. Remíza, natož pak prohra pro ně nic neřeší. I Liberec se bude chtít ukázat před svými fanoušky v dobrém světle a připsat si na svůj štít další skalp silného soupeře.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Zeman, Polák, Dejmek, Vulin - Dočkal, Papoušek, Vácha, Liška - Nezmar, Kerič
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Lička - Vydra, Varadi, Mičola
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 2.80 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slavia Praha - SK Kladno  (neděle 17:00)
Po oslavách postupu do semifinále Poháru ČMFS čeká "sešívané" v neděli další ligový program. Doma totiž přivítají sestupem ohrožené Kladno.

Slávisté si zlepšili náladu, když ve čtvrtek vyřadili ve čtvrtfinále tuzemského poháru svého největšího rivala ze Sparty a zachovali si tak ještě naději zahrát si v pohárové Evropě Nyní se však chtějí opět koncentrovat na další ligové utkání. "Rozhodně ligu nevypustíme, Slavia přece nemůže skončit v tabulce tam, kde v současné době je," zdůraznil slávistický kouč František Cipro, jehož týmu patří v tabulce až osmé místo.

Předposlední Kladno potřebuje body jako sůl, pokud se chce udržet i v příštím roce mezi nejvyšší elitou. Na nesestupovou čtrnáctou pozici ztrácí dva body. "Slavia hraje vířivý fotbal uprostřed hřiště, ale nemáme v Edenu co ztratit a každé utkání začíná za bezbrankového stavu," řekl trenér hostí Stanislav Procházka.

Ciprovi svěřenci se budou muset obejít bez čtveřice zraněných Hlouška, Vomáčky, Kaufmana a Naumova, vykartovaného Krajčíka a nejistý je start Kysely. Hosté přijedou bez marodů F. a T. Mašanských, Pavlíka a distancovaného Novotného.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Dens, Trapp, Kopic, Hubáček - Janda, Ragued, J. Černý, Trubila - Vlček, M. Černý.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Kostolanský - Mráz, Beneš, Gross, J. Procházka - Strnad - Zoubek, Holub, Novotný, Bartoš - Tatanašvili.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
První jistý sestupující z Gambrinus ligy je známý. Bohemians Praha mají v tabulce -6 bodů a svou ztrátu již dohnat nemohou. Naopak Mladá Boleslav by pozitivním výsledkem mohla snad ještě trochu zachránit zpackanou sezonu.

Ve čtvrtek 15. dubna disciplinární komise ČMFS odebrala střížkovským Bohemians za nenastoupení k ligovému utkání proti vršovickým Bohemians dvacet bodů a tím je odsoudila k sestupu z první do druhé ligy. Sestup do nižší soutěže se ale začal rýsovat i předtím - vždyť tři prohraná utkání a ztráta osmi bodů nebyla tou nejideálnější pozicí.

"Bez ohledu na naši situaci chceme ligu dohrát důstojně, napravit si reputaci a zkomplikovat Mladé Boleslavi fotbalový život. Hráči hrají o své další angažmá," zdůraznil před zápasem trenér Jaromír Jindráček. Pro střížkovské se pochopitelně nejedná o jednoduchou situaci - motivace téměř nulová, čtyři ligové prohry v řadě v zádech.

Mladá Boleslav navíc patří venku k lepším týmům letošní sezony, když z dvanácti utkání dokázala vyhrát hned třetinu. Prohrála pětkrát. Minulý rok ale na Stadiónu FK Viktoria Žižkov mladoboleslavští Bohemians Praha podlehli. Za "domácí" se trefil Zoubek s Dobešem, za hosty pouze Procházka. Celkovou statistiku vzájemných zápasů má ale Boleslav lepší - ze tří celkově odehraných zápasů zvítězila dvakrát. Včetně zápasu minulého - ten zvládla jasně 4:2.

V minulém kole ale klub z města Škodovek přišel o jasnou výhru v Příbrami. Až do 86. minuty byl zápas jasný, hosté vedli 2:0. Poté se ale trefil Klesa s Huňou a o překvapení bylo postaráno. "Zklamání ze ztracených bodů a pocity křivdy z rozhodčího byly značné," glosoval kouč Stanner po utkání.

Jeho tým nevyhrál již dva zápasy v řadě, předtím doma podlehl Jablonci. Na sedmém místě tak na pohárovou Evropu ztrácí již třináct bodů. Hostům pak budou chybět dva důležití defenzivní hráči - kvůli červené kartě z minulého zápasu nenastoupí Kúdela, Adrian Rolko zase nasbíral již osm žlutých karet. Zraněný je mladý záložník Ondřel Zahustel.

Domácí budou postrádat dva hráče - Ditricha a Macha - kteří v klubu hostují právě z Boleslavi. Oba se před sezonou dohodly, že ve vzájemných zápasech nenastoupí.
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Belaň - Macháček, Horáček, Drobný, Flachbart - Fenyk, Dobeš, Demeter, Jeslínek - Pospíšil, Ibe
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kalina, Janíček, Procházka, Hrdlička - Mendy, Sylvestre, Opiela, Sedláček - Chramosta, Táborský
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.10 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
České Budějovice - Sparta Praha  (neděle 17:00)
České Budějovice v neděli hostí Spartu. Oběma týmům půjde o hodně. Domácí bojují o záchranu, zatímco Letenští si chtějí udržet vedoucí postavení v tabulce a přiblížit se tak k zisku mistrovského titulu.

Tři body. Takový je odstup českobudějovických fotbalistů od sestupového pásma. Proto potřebují uspět proti favoritovi zápasu, aby se ještě více nepřiblížili k sestupu. "Soupeř je v čele tabulky a samozřejmě tady u nás nebude chtít o první místo přijít. My si ale nemůžeme v naší situaci vybírat soupeře a doma to musíme Spartě hodně znepříjemnit," pronesl kouč třináctého týmu tabulky Jaroslav Šilhavý.

Sparta si nadále drží vedoucí příčku v tabulce nejvyšší ligové soutěže. Ale neustále se na ni dotírají s dvoubodovým mankem týmy ostravského Baníku a Jablonce. Nedělní zápas s Jihočechy bude pro Letenské třetí zápas, který odehrají v jediném týdnu. Ve čtvrtek totiž absolvovali čtvrtfinálovou odvetu v Poháru ČMFS s pražským rivalem ze Slavie, kterou prohráli a ukončili tak pohárové tažení. "Každý hráč jinak prožívá zápasy, snažili jsme se hráče hned po čtvrtečním utkání přeorientovat na neděli, nemělo cenu se zabývat nevydařeným zápasem," uvedl sparťanský manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec.

Českobudějovičtí nebudou moci počítat s vykartovaným Sedláčkem a oběma rekonvalescenty Mezlíkem a Jarabicou. Hosté nastoupí bez distancovaného Wilfrieda, trojice marodů Hejdy, Huška, Střeštíka a nejistý je start Pamiče.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Hunal, Krob - Volešák, Riegel, Otepka, Černák, Šíma - Meszároš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Kladrubský - Sionko, Hoheneder, Kucka, Žofčák - Lačný, Kadlec.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.80 - 3.40 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - 1. FK Příbram  (neděle 19:30)
Teplice budou doma na Stínadlech hostit Příbram a nic jiného než výhra nepřipadá v úvahu. Žlutomodří usilují o titul a pohárovou Evropu, proto potřebují naplno bodovat. Příbram chce zase po výhře nad Brnem a remíze s Mladou Boleslaví bodovat i v Teplicích.

Domácím fotbalistům jakoby v závěru sezony docházel dech. Teplice kolo po kole ztrácí body kde se dá a titul se jim výrazně vzdaluje. Dokonce je ohrožena i účast v evropských pohárech a to by bylo pro podzimního mistra velké zklamání. Svěřenci trenéra Plíška se trápí především v koncovce, proti Slavii, Brnu, Ostravě i Liberci se nedokázali prosadit a bez gólů mohou těžko pomýšlet na zisk tří bodů. Teplicím by měla k úspěchu pomoci tleskadla, která fanoušci obdrží při vstupu na utkání a měli by vytvořit elektrizující atmosféru.

Příbram po sérii nepovedených zápasů opět začala bodovat a již nyní je jisté, že se na Litavce bude hrát Gambrinus liga i příští sezonu. Středočeši doma porazili Brno 3:1 a cenný bod si přivezli i z Mladé Boleslavi. Bod by byl určitě úspěchem i proti Teplicím, ovšem na Stínadlech nečeká partu trenéra Karola Marka nic snadného.

Teplicím bude chybět zraněný Mareš, dále jsou mimo hru Elsami, Vondrášek a Stožický. Posledně jmenovaný bude chybět za čtyři nasbírané žluté karty. Nejistý je start u Doška a Veverky. V táboře Příbrami budou chybět zranění Müller, Videgla, Plašil a Tarczal. U Plašila s Tarczalem se jedná o karetní trest.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Verbíř, Ljevakovič, Vachoušek, Gašparík - Mahmutovič, Zoubele
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Šmejkal, Nohýnek, Štochl, Pleško - Klesa, Borek, Pilík, Hušbauer - Fantiš, Huňa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (sobota 15:45)
25. kolo nejvyšší fotbalové soutěže bude zahájeno v sobotu televizním zápasem mezí Plzní a Jabloncem. Pro oba celky je to také duel o evropské poháry.

Plzeňští v posledních týdnech ztrácejí, když si v předchozích třech kolech připsali jediný bod. V tabulce jim patří páté místo se sedmibodovou ztrátou na třetí místo, o nějž šest kol do konce soutěže stále usilují. To by totiž zaručovalo účast v Evropské lize. "Výhra nás může nastartovat k boji o třetí příčku. Bude to tedy strašně důležité utkání pro vývoj tabulky a po něm si řekneme, jak na tom jsme," uvedl plzeňský trenér Pavel Vrba, jehož tým by navíc chtěl potvrdit vítězství z podzimního vzájemného zápasu v Jablonci.

I Jablonec hraje o poháry. Momentálně v tabulce figurují na pohárové třetí příčce a jejich mise pro zbývající ligové zápasy je jasná. Upevnit si svou pozici a přinejlepším ještě zaútočit na mistrovský titul. Na vedoucí Spartu totiž ztrácí pouhé tři body. "Uvědomujeme si, že i Plzeň cítí šanci a má ambice na poháry. My zase máme soupeři co oplácet," podotkl jablonecký kouč František Komňacký.

Domácí nastoupí kompletní, zatímco start jabloneckých Jarolíma, Drska a Pavlíka je nejistý.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Ševinský, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela, Rada, Horváth, Kolář - Bakoš, Střihavka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Haurdič, Michálek, Loučka, Eliáš, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Brno - Sigma Olomouc  (sobota 18:00)
Brňané přivítají v rámci pětadvacátého ligového kola na svém trávníku nájezdníky z Hané, kteří přijíždějí v optimální pohodě, neboť v minulých týdnech dokázali porazit silnou Plzeň či Liberec, díky čemuž se dostali do semifinále Ondrášovka cupu.

Zbrojováci však neskládají zbraně předem. Do jejich sestavy by se měl vrátit základní stavební kámen obrany, totiž kapitán Trousil, kterého vyřadilo ze hry zlomené žebro. Nutno podotknout, že obrana jeho týmu se po jeho zranění sesypala doslova jako domeček z karet. "Jeho stav se lepší, v tomto týdnu už se zapojil do tréninku s týmem. Doufám, že v sobotu bude připraven nastoupit," věří trenér Brna Miroslav Beránek.

Ten má navíc ještě jeden důvod k radosti. K důležitému zápasu totiž může počítat s ostříleným harcovníkem Richardem Dostálkem, který si v minulém kole v Příbrami odpykal jednozápasový distanc za žluté karty.

V minulém kole, kdy Moravané prohráli v příbrami 1:3, oba zkušení hráči týmu výrazně chyběli: "Když nám takoví hráči vypadnou ze sestavy, tak máme velké problémy s dirigováním hry. To je velice důležitý aspekt a naše výsledky to bohužel potvrzují. Návrat Trousila s Dostálkem proto vítáme," doplňuje Beránek

To Olomouc se nachází v dobré psycické pohodě. Po skvělém závěru podzimní části a poměrně dobrého vstupu do jarních ligových bojů přišel mírný herní útlum, který však, zdá se, pomalu odeznívá. Svěřenci trenéra Psotky opět těží z velmi produktivního útoku a ofenzivně laděné hry. I díky tomu dokázala v minulých týdnech přejít přes Liberec ve čtvrtfinále Ondrášovka cupu a jako zákusek přidali hráči Sigmy svým fanouškům výhru nad Plzní.

Městský fotbalový stadion uvidí jistě velice atraktivní zápas. Olomouc je známá svou atraktivní hrou a do pohledného fotbalového podvečera by se mohli přidat i hráči Brna, kteří budou moci konečně využít svých zkušených opor.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Križko, Dvorník, Trousil, Husár - Dostálek, Křeček, Polách - Rabušic, Došek, Kalabiška
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Komárek, Škerle, Heidenreich - Bajer, Kaščák, Hořava - Hubník, Schulmeister, Petr
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.85 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Slovácko - Bohemians 1905  (sobota 18:00)
Fotbalisty Slovácka čeká v sobotu v rámci 25. kola Gambrinus ligy jeden z klíčových zápasů o záchranu. Doma se střetnou s dvanáctými Bohemians 1905.

Dva body, takový je aktuální rozdíl Slovácka od sestupového pásma. Svěřenci trenéra Josefa Mazury si uvědomují, že proti rovnocenným klokanům by měli uspět, pokud chtějí hrát i příští rok nejvyšší soutěž. "Pod psychickým tlakem jsme však stále a stres skončí až budeme mít jistu záchranu," uvedl Mazura.

O mnoho lépe jsou na tom ohledně záchranářských bojů vršovičtí Bohemians. Pomohla jim k tomu kontumace v jejich prospěch, když v uplynulém kole nechtěli nastoupit k vzájemnému zápasu jejich klokanští rivalové ze Střižkova. "Raději bychom hráli dvakrát týdně, není to příjemné. Teď navíc jedeme k soupeři, který je v domácím prostředí velmi nebezpečný," uvedl kouč zelenobílých Pavel Hoftych, jehož tým dělí od sestupu osm bodů.

Slovácko se bude muset obejít bez trojice marodů Ondřejky, Urbánka a Chmelíčka, zatímco hosté přijedou v nejsilnějším složení.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Němčický, Košút, Kubáň - Fujerik, Valenta, Kordula, Perůtka - Nestorovski, Švancara.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Cseh, Nikl, Rychlík - Kotyza, Pávek, Kaufman, Štohanzl - Škoda, Hartig.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha241311033:1150
2.Baník Ostrava24146438:2148
3.FK Jablonec24145531:2347
4.FK Teplice24128436:2344
5.Viktoria Plzeň24117631:2440
6.FK Mladá Boleslav24105941:3335
7.Sigma Olomouc241041037:3134
8.Slavia Praha2497830:2534
9.1. FK Příbram24941130:3331
10.Slovan Liberec24941128:3131
11.1. FC Brno24861024:3230
12.Bohemians 190524771017:2328
13.České Budějovice24581120:2923
14.1. FC Slovácko24641422:3322
15.SK Kladno24621622:4020
16.Bohemians Praha24421823:5114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (343)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele