Gambrinus liga - preview 22. kola

27.03.2010, 09:32, aktualizováno 29.03.2010, 08:32
Previews
Pondělní zápas Baníku Ostrava s pražskou Slavií bude mít mimořádný náboj. Domácí mohou poskočit na třetí příčku, zato obhájci titulu se trápí. Pokud Slavia prohraje, bude odvolán trenér Jarolím.
Baník Ostrava - Slavia Praha  (pondělí 17:30)
22. kolo uzavře televizní šlágr mezi Baníkem a Slavií. Pokud chtějí domácí Ostravané ještě promluvit do boje o mistrovský titul, musí vyhrát. To osmá Slavia již nemá prakticky žádnou šanci obhájit loňské ligové prvenství, navíc sešívaní budou hrát o budoucnost svého trenéra Karla Jarolíma.

Čtvrtá Ostrava odčinila své nepovedené domácí představení s Českými Budějovicemi, jímž podlehla. Ve vloženém středečním kole totiž vyhrála na Strahově, kde porazila střížkovské Bohemians hladce 3:0. Nyní ji doma čeká obhájce titulu a pokud chce bojovat o místenky do pohárové Evropy měla by zvítězit. Jenže Slavii porazila naposledy před dvanácti lety. "Máme nejhorší bilanci z týmů špičky ze vzájemných zápasů, je na čase ji vylepšit," řekl kouč domácích Miroslav Koubek, jenž vítá návrat na Bazaly.

Pro Karla Jarolíma to může být poslední zápas na trenérské lavičce Slavie. Vedení pražského klubu mu totiž dalo ultimátum, pro které se rozhodlo po sérii nepříznivých výsledků a po nečekané domácí prohře s Libercem. Pokud jeho tým prohraje v Ostravě, končí! "Musíme přestat dělat stupidní chyby, po kterých dostáváme branky. Bez důsledné obrany nebudeme mít v Ostravě šanci uspět," prohlásil Jarolím, jehož tým by se rád ještě zapojil do boje o evropské poháry.

Hráči Baníku nastoupí v kompletním složení, zatímco jejich soupeř nebude moci počítat se čtveřicí zraněných Hlouška, Vomáčky, Kaufmana a Naumova. Nejistý je start M. Černého a Romanovse.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Lička - Mičola, Varadi, Zeher.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Romanovs - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Grajciar, Janda, Ragued, J. Černý - Vlček, Šenkeřík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Jablonec  (neděle 15:00)
V rámci 22. kola se v neděli odehraje severočeské derby mezi domácím Libercem a třetím Jabloncem. Domácí tým by rád potvrdil šokující výhru na Slavii, zatímco favorizovaní hosté chtějí atakovat čelo tabulky.

Liberec ukončil dlouhodobé trápení, když v Praze nečekaně okradl Slavii o všechny body. Tento výsledek a ukončení výsledkové krize budou chtít svěřenci trenéra Josefa Petříka potvrdit v nedělním derby. "Už předchozí zápasy jsme odehráli aktivně, ale nedávali šance a dostávali hloupé góly. Ta výhra nám určitě zvedne sebevědomí," věří Petřík, jehož mužstvu momentálně patří jedenácté místo.

Jablonec, jenž ztrácí na vedoucí Spartu dva body, je i přes čtvrteční výhru Liberce favoritem. Tuto nálepku přijímá i kouč František Komňacký. "Máme lepší výchozí pozici, nicméně pravidlo, že derby nemá favorita, umocnila výhra Liberce nad Slavií," varuje Komňacký, jehož tým navíc pod Ještědem nikdy neslavil vítězství.

Tým Slovanu nebude moci stále počítat se zraněným Gebre Selassiem a nejisté jsou starty Váchy, Bosančiče a Frejlacha. Jablonečtí odcestují bez zraněného Valenty a otazníky visí nad starty Vošahlíka a brankáře Špita.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zich - Zeman, Kelič, Dejmek, Janů - Dočkal, Vácha, Frejlach, Vulin - Kerič, Nezmar.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Huber, Drsek, Jablonský - Haurdič, Pavlík, Jarolím, Loučka - Lafata, Vošahlík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.00 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - 1. FC Brno  (neděle 17:00)
Nedělní večer si připravil pro fotbalové fanoušky velice zajímavé menu. Na Letnou míří rozjetá parta z Brna, před kterou by se měl mít na pozoru i dosud neporažený tým Sparty. Moravané totiž v dosavadním průběhu jara oslňují a soupeře porážejí téměř "na potkání".

Brňané v jarní fázi sezóny ještě neprohráli a jediná Ostrava jim byla schopná vzít alespoň nějaké body za remízu 1:1. Jinak si ale svěřenci trenéra Beránka dělají, co chtějí. Vždyť to byli právě oni, kdo uštědřil, do té doby vedoucím, Teplicím první ligovou porážku na domácím hřišti v sezóně. Nesmíme opomenout ani výrazné vítězství ve vloženém kole nad Kladnem. Přesto se však hostující stratég snaží držet při zemi: "Vnímáme to tak, že jedeme k favoritovi a nemáme co ztratit. Určitě se ale nechceme přizpůsobovat hře Sparty a třeba reagovat na její rozestavení. Budeme se snažit prosadit vlastní hrou."

Navíc Zbrojovákům hrají do karet zdravotní obtíže domácích záložníků. V úplné pohodě není Žofčák a Kucka. Oba dohrávali minulé ligové kolo na hřišti Jablonce jen se sebezapřením: "Juraj Kucka s námi bohužel vůbec netrénuje, jeho problémy se zády přetrvávají," říká trenér Sparty Jozef Chovanec. Obejít se navíc stále musí bez dlouhodobě zraněných Huška a Střeštíka.

Po dlouhé době se tak schyluje k velkému okamžiku Letenských. Jejich dres by v prvoligovém zápase mohl po předlouhé zdravotní pauze obléci bývalý reprezentační záložník Jiří Kladrubský, který se fanouškům představil v minulých týdnech v barvách B týmu.

Avšak největší strach nahání soupeřům Libor Sionko. Ten se během zimní přestávky vrátil do Prahy a v posledních zápasech se prezentoval výborným pohybem a hlavně góly. "Momentálně je ve výborné formě. Znám ho dobře z reprezentace a hráče určitě připravím na jeho silné stránky. Nějakou osobku na něj ale nasazovat nebudeme," říká kouč Brna Beránek.

Ten navíc může počítat s kompletní jedenáctkou, s jakou nastoupil už ve zmíněných zápasech v Teplicích, resp. doma s Kladnem. "Nebudeme měnit něco, co funguje. Hráči by snad měli být v pořádku, i když tam u některých byly po utkání s Kladnem menší šrámy. Ty se ale léčí mnohem lépe, když se vyhrává," dodává kouč hostí. Chybět tak budou pouze dlouhodobě zranění Dřížďal, Dvorník a Hodek.

Nedělní sedmnáctá hodina tak přinese velice zajímavou bitvu. Sparťané potřebují vyhrát, neboť se na ně po minulém kole dotáhly Teplice. Brňané budou chtít potvrdit perfektní vstup do jara.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Žofčák, Kucka (Kladrubský), Kadlec - Lačný
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Jílek, Huška, Trousil, Husár - Dostálek, Křeček, Polách, Kalabiška - Rabušic, T. Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.00 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FK Příbram - Bohemians Praha  (neděle 17:00)
Příbramští doma hostí Bohemians Praha. Účastníci korupční aféry se ale zatím s touto nepříjemnou kauzou vyrovnávají lépe, než druhý zainteresovaný klub z Hané. Střížkovští totiž v jarní části sezóny dokázali remizovat se Slováckem a přestřílet Liberec.

Nyní je však čeká těžký oříšek. Zatímco na severu Čech to byl Liberec, od koho se čekalo, že bude útočit. Nyní přijíždí Pražané na vyhřívaný trávník do Příbrami, a tak se od nich čeká, že vylezou z ulity a pokusí se soupeře porazit. Bezgólová či jakákoliv jiná remíza pro ně totiž nic moc neřeší. Se čtrnácti body Střížkovští okupují patnácté, tedy sestupové místo a na nejbližšího soupeře nad sebou, kterým je Slovácko, ztrácí už 4 body.

Jestliže mohou být Klokané nahlodáni vysokou domácí prohrou z posledního ligového kola, kdy prohráli na Strahově s Ostravou 0:3, pak ani klub ze středních Čech na tom není nikterak lépe.

Starkova parta totiž podlehla plzeňské Viktorii 1:3, a to ještě může děkovat svému brankáři Krbečkovi, že nedostala neoblíbeného "bůra". Příbrami může znovu pomoci kapitán Huňa, který nuceně absentoval v posledních dvou kolech: "Věřím tomu, že nám pomůže svými zkušenostmi a také svými góly," říká domácí útočník Tomáš Wágner, který navíc připomíná poslední vzájemný zápas, ve kterém klub z Prahy bral všechny body za výhru 1:0. "Já doufám, že porážku oplatíme. A také, že to nebude jen 1:0 a vyhrajeme i větším rozdílem."

Příbram po třech prohrách v řadě musí vyhrát, neboť by si jinak mohla výrazně pokazit slibně rozjetou sezónu. Nyní okupuje desátou příčku a na sestupové brány má k dobru už jen deset bodů. Hráči tak mají o motivaci určitě postaráno. "Určitě každý chce vyhrát, prohry nás nikoho nebaví, ale tlak necítím," dodává Wágner.

U Litavky se dá očekávat velice bojovný fotbal, který by však mohl nabídnout velice zajímavou podívanou. Ani jeden ze soupeřů nebude chtít prohrát či remizovat, neboť by dělba bodů prakticky nic neřešila.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Plašil, Nohýnek, Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal, Hušbauer, Pilík - Huňa, Fantiš
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Belaň - Macháček, Lencevič, Horáček, Flachbart - Dittrich, Devátý, Dobeš, Fenyk - Jeslínek, Wakui
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SK Kladno - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Kladno se na jaře poprvé představí na domácím stadionu Františka Klose, kam zamíří Olomouc. Ta se v posledních týdnech topí v úplatkářské aféře a z rozjetého válce, který předváděnou hrou a útočnými manévry drtil soupeře, se stal jen rezavý stroj.

Nyní se však před Hanáky objevuje jedinečná možnost. Kladno vyhrálo v Gambrinus lize naposledy 28. února. Od té doby sbírá prohry se stejnou pravidelností, jako roste oblíbenost populistických politiků těsně před volbami.

Trenér domácích Martin Hřídel ale varuje před velkou předností Olomouce. "Ta je v rychlém přechodu do rychlého protiútoku. To soupeři nesmíme dovolit. Navíc mají ve svém středu dva skoro nejlepší střelce ligy, Šultése a Ordoše," upozorňuje středočeský stratég na dva ostrostřelce, kteří dohromady nasázeli šestnáct branek a jako útočné duo jsou v české lize jednoznačně nejlepší.

Kladno má však v rukávu velké trumfy. Poprvé se bude hrát na jeho domácím stadionu, marketingové oddělení klubu navíc připravilo zajímavou akci, takže ženy a mládež do patnácti let mají vstup na zápas zcela zdarma. "Vždyť je to pro Kladeňáky vlastně první opravdu domácí zápas jara. Tak jsem zvědav, jak se na ligový fotbal těší," říká o tomto kroku ředitel klubu Eduard Novák.

Podle posledních zpráv je trávník na stadionu v nepříliš dobré kondici a pere se s uschlými místy, kde vůbec není tráva. Otázkou tak bude, kterému z týmů bude podobný povrch vyhovovat více. Dá se předpokládat, že Sigma vsadí na kombinace po zemi, kterými bude chtít přehrát kladenskou defenzivu. Proto by tedy logicky měl být terén větší překážkou právě pro hosty, než pro domácí, kteří se budou zřejmě spoléhat na propracovanou obranu a rychlý přechod do útoku.

Hanáci se budou moci v tomto zápase opřít o služby Pavla Dreksy, který se vrací po disciplinárním trestu. Tomáš Hořava se vrátil k tréninku s míčem, ale vše nasvědčuje tomu, že do zápasu ještě nenastoupí. Pro trenéra Psotku je největší ztrátou absence Michala Ordoše, který pyká za 4 žluté karty.

A co říká hostující stratég o nedělním zápase? "Teď jsme doma ztratili, takže to chceme odčinit a dovézt body z venku, i když je to na Kladně. Už jsme se několikrát přesvědčili, že to je obrovsky silné mužstvo, co se týče jejich morálky, velmi dobré defenzívy, standardních situací, takže v žádném případě to nemůžeme podcenit a musíme se vyrovnat v tom obrovském nasazení, které má Kladno vynikající."

Dá se tedy očekávat zajímavý souboj, ve kterém však bude zřejmě převažovat jeden tým - Olomouc. Ta musí nutně zvítězit, pokud nechce zabřednout do opravdové krize. Kladno se v součastnosti nachází na poslední příčce tabulky, kde se krčí s pouhými 14 body. I u domácích tedy bude o motivaci postaráno.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Tesař - Mráz, Beneš, Gross, Procházka - Bartoš, Holub, Strnad, Lička, Zoubek - Tatanašvilli
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Lovásik - Janotka, Dreksa, Škerle, Heidenreich - Rossi, Kaščák, Bajer - Petr, Šultes, Hubník
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.80 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bohemians 1905 - FK Teplice  (neděle 17:00)
Dvanáctí Bohemians 1905 v 21. kole hostí druhé Teplice, jež společně se Spartou vévodí prvoligové tabulce.

Klokanům se na Strahově dařilo, nyní se ale stěhuji do svého domovního sídla do Vršovic. A doufají, že i zde budou pravidelně sbírat body. Kouč domácích Pavel Hoftych vzpomíná na vzájemný zápas s Teplicemi, který jeho svěřenci podle jeho slov nešťastně prohráli a v neděli to chtějí odčinit. "Máme velkou motivaci to odčinit. Síla Teplic je v dobře organizované hře, ale musíme zahrát jako proti Mladé Boleslavi," řekl Hoftych.

Teplice měly ve čtvrtek namále. Nechybělo mnoho a mohly senzačně podlehnout Slovácku. Ale nakonec zvládly během posledních deseti minut otočit nepříznivý stav z 0:1 na konečných 2:1. "Kdybychom se Slováckem nevyhráli, byli bychom pod mnohem větším tlakem. Hráče otočení zápasu hodně povzbudí, ukázali velkou morální sílu," prohlásil trenér hostí Jiří Plíšek.

Domácí nastoupí kompletní, kdežto jejich soupeř se bude muset obejít bez marodů Matuly, Rosy, Elsamniho a Lukáše.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Kotyza, Pávek, Kaufman, Štohanzl - Škoda, Hartig.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Klein, Rosa, Siva - Verbíř, Ljevakovič, Vachoušek, Zoubele - Došek, Vondrášek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 2.95 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - České Budějovice  (neděle 17:00)
Souboj sousedů v tabulce. Navíc oběma týmům jde o hodně. Tři body ze vzájemného zápasu nakonec mohou mít velkou váhu. Slovácko dokázalo v minulém domácím zápase porazit Slavii, Budějovice naopak jen remizovaly s Bohemians 1905.

Slovácko před týdnem šokovalo Gambrinus ligu jednoznačným vítězstvím nad nemohoucí Slávií, když zvítězilo 3:1. Ve vloženém kole pak prohrálo s Teplicemi 1:2, nicméně v kabině je v současné době dobrá atmosféra. Jakpak by ne, vždyť ještě před čtrnácti dny se v Uherském Hradišti spekulovalo o Mazurově pádu, navíc jeho tým se brodil v sestupových bažinách. Nyní má však nakročeno k záchraně. Během krátké doby si Slovácko stačilo nastřádat čtyřbodový náskok, který bude chtít jistě potvrdit v domácm zápase s Budějovicemi.

Ty dokázaly před týdnem destrukční hrou přetlačit Ostravu na jejím hřišti. Ovšem překvapivé vtězství nepotvrdily v následném domácím duelu s Bohemians 1905. "Po tom průběhu utkání jsme hodně zklamaní. Před začátkem zápasu jsme si říkali, že vybojujeme tři body a potvrdíme tak výhru nad Baníkem, ale bohužel se nám to nepovedlo," vrací se k průběhu zápasu hráč Dynama David Horejš.

"I když Slovácko dalo Slávii tři góly, tak věřím, že tam něco uhrajeme. Každý zápas je jiný, my jsme dnes ztratili dva body a ty musíme někde nahrát. V zakončení nám chybí potřebný klid, taková ta zkušenost zastavit míč, nahrát a vystřelit," reaguje tentokrát kapitán Jihočechů.

Právě úspěšnou střelbu budou hosté v nedělním zápase hodně potřebovat. Vždyť ve vzájemných zápasech na venkovní půdě s týmem z Uherského Hradiště dokázali vybojovat jedinou výhru a ani skóre z těchto soubojů 1:7 není nijak skvělé.

"České Budějovice mají velmi dobrou obranu. Zvládnutý mají i přechod do útoku. Potvrdily to na Baníku, když jej vlastně nepustily do žádné vážnější šance. Čeká nás tedy dobývání tvrze a musíme se připravit na to, že budeme hrát do plných. Budějovice u nás určitě nebudou chtít dostat gól, ale ve svém středu mají i rychlonohé hráče, takže se jimi nesmíme nechat zaskočit," říká domácí trenér Josef Mazura.

A naráží tak na defenzivu Dynama. Ta je známá svou početností a také zarputilostí. Pro hosty není problém stoupnout si v devíti lidech před své pokutové území a zápas doslova "probetonovat". Pro diváky žádná krása, nicméně v účelnosti tento způsob občas vyniká.

Dá se tak předpokládat, že to budou hlavně hráči Slovácka, kteří budou chtít útočit. Hosté naopak budou spoléhat na urputnou obranu, ze které velmi často vyráží do smrtících brejků. Pokud tyto najezdy dokáže domácí obrana pohlídat, měla by mít výrazně nakročeno k úspěchu.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Němčický, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Perůtka, Urbánek - Nestorovski, Ondřejka
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Hunal, Krob - Hudson, Otepka, Riegel, Černák, Volešák - Meszároš
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.95 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň  (sobota 15:45)
Jediným zápasem pokračuje domácí Gambrinus liga. Do Mladé Boleslavi přijíždí útočný válec z Plzně a domácí se tak musejí mít na pozoru. Vždyť svěřenci trenéra Vrby prohráli v jarní části sezóny jen jednou!

Ta statistika budí obdiv. Jediný, kdo dokázal Západočechy obrat o body, byl v jarní premiéře ostravský Baník (0:0) a Teplice (1:2). Jinak se ale parta kolem Pavla Horvátha prezentuje perfektním útočným fotbalem a velkým počtem vstřelených gólů. V posledních zápasech se vždy míč dostal za brankovou čáru třikrát.

"Do Boleslavi jedeme skromně s vědomím síly soupeře, nemáme velké oči. O své šance se ale budeme prát a snad něco proměníme. Chceme si odvézt nějaké body," říká útočník Viktorie Marek Bakoš. Ten se podílel na nedávné demolici Příbrami 3:1 a společně s dalšími hráči se dělí o pátou příčku v tabulce střelců.

Trenér Vrba si může oddechnout. Zatímco v minulém kole postrádal oba krajní obránce, do zápasu proti Boleslavi bude moci nasadit Františka Ševinského, pro kterého bude mít zápas speciální nádech, neboť ve městě automobilů ztrávil 4 sezóny: "Vzpomínky jsou hrozně příjemné, pro spoustu hráčů, kteří tam byli, to byl vrchol kariéry."

Jestliže Plzeň v minulých kolech doslova válela, pak Mladá Boleslav je na tom o poznání hůře. Její vstup do jara proběhl totiž doslova tragicky - prohrami na domácím hřišti s Kladnem a Spartou, na venkovním hřišti pak s Bohemians 1905. V tomto týdnu se jí však konečně poprvé podařilo bodovat. Úplatkářskou krizí zmítanou Olomouc dokázala porazit na Andrově stadionu 1:2.

"Soupeřem nám bude jeden z aktuálně nejlepších týmů jarní sezóny s vynikajícím Horváthem, který má podíl na značné variabilitě plzeňské hry a sám je nebezpečný přesným rozehráváním standardních situací. A právě na ně si musíme dát velký pozor, pokud chceme uspět a potvrdit, že výhrou v Olomouci skončila naše série do té doby neúspěšných výsledků," říká trenér domácích Karel Stanner.

Ten se bude muset obejít bez dlouhodobě zraněného Luboše Pecky a mimo hru je také obránce Tomáš Janíček. Do tréninkového procesu se už zapojil Tomáš Fabián, nicméně do zápasu A týmu ještě nezasáhne.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kalina, Procházka, Rolko, Hrdlička - Zahustel, Sylvestre, Kúdela (Mendy), Sedláček - Chramosta, Kulič
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Ševinský, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Rajtoral - Kolář (Rezek), Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.95 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha211110027:943
2.FK Teplice21127235:2043
3.FK Jablonec21125424:1741
4.Baník Ostrava21116431:1839
5.Viktoria Plzeň21116429:1739
6.Slavia Praha2187626:2131
7.1. FC Brno2186721:2330
8.Sigma Olomouc2184932:2628
9.FK Mladá Boleslav2084831:2728
10.1. FK Příbram20731021:2624
11.Slovan Liberec21731123:2924
12.Bohemians 19052166913:1924
13.České Budějovice2148917:2520
14.1. FC Slovácko21531319:3018
15.Bohemians Praha21421520:4114
16.SK Kladno21421514:3514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (350)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele