Gambrinus liga - preview 21. kola

18.03.2011, 08:41, aktualizováno 21.03.2011, 08:21
Previews
Hradec Králové a Příbram mají v úmyslu co nejrychleji opustit sestupové pásmo a jeden z nich mu může dnes ve vzájemném duelu utéct. Výhodu domácího prostředí budou mít Východočeši...
FC Hradec Králové - 1. FK Příbram  (pondělí 17:30)
Důležitý zápas o šest bodů v boji o záchranu čeká fotbalisty Hradce Králové a Příbrami. Utkání se odehraje před televizními kamerami v pondělí v 17.30.

Votroci v letošní sezóně předvádějí sympatický kombinační fotbal, ovšem nedaří se jim uhrávat body především na hřištích soupeřů. V posledním kole si z Jablonce odvezli dokonce sedmibrankový příděl. Pod lízátky se hradeckým daří o poznání více, a aby se v tabulce nepropadli na sestupové příčky, musí zvládat alespoň své domácí duely.

O vážnosti zápasu ví i domácí trenér Václav Kotal: "Čeká nás velmi těžký soupeř. Viděl jsem utkání s Libercem, které vyhráli 1:0. Soupeř, který má velmi dobrou kondici a celý zápas vydrželi v maximálním tempu. Jsou důrazní, neustále napadají svého soupeře. Očekáváme spíše boj a pro oko diváka to nebude moc krásný fotbal. Oba týmy si uvědomují, o co jde."

Příbramští jsou s pouhými 12 brankami ve 20 zápasech nejhůře skórujícím mužstvem Gambrinus ligy. V jejich zápasech obecně moc branek nepadá, protože impotentní útok nahrazuje klub od Litavky propracovanou defenzivou. V letošní sezóně inkasovali v průměru jednu branku na utkání, což je stejně jako například vedoucí Plzeň.

Do utkání nezasáhne příbramský Pilík, který dostal disciplinární trest za vyloučení v závěru domácího utkání s Libercem. Votrokům bude chybět pouze Wozniak, který ještě není rozehraný po zranění. Podzimní duel vyhrála Příbram na svém stadionu 1:0.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Zich - Pávek, Chleboun, Kasálek - Fisher, Hochmeister, Klapka, Poděbradský - Pilař, Dvořák, Černý
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Tarczal, P. Pilík, Koukal - Huňa, M. Štochl
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.95 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bohemians 1905 - FK Ústí nad Labem  (neděle 17:00)
Klokani se budou snažit potvrdit dobrou formu z posledních utkání proti poslednímu Ústí, které naopak jede do Vršovic s cílem získat důležité body v boji o záchranu.

Bohemians ve svém prvním jarním domácím utkání nestačili na rozjetý Jablonec, jinak se ale Klokanům daří pravidelně bodovat a k vytoužené metě 30 bodů by se chtěli přiblížit na jediný bodík vítězstvím proti Ústeckým.

Pikantním bude souboj pro trenéra Klokanů Pavla Hoftycha, který za Ústí aktivně hrál. "Sledoval jsem zápasy Ústí a třeba proti Teplicím bylo lepší, ale doplatilo na špatnou produktivitu. Proto víme, že si na tohoto soupeře musíme dát pozor, sami chceme potvrdit kvalitní výkony z poslední doby," uvedl kouč Hoftych.

Ústečtí porazili v posledním kole v domácím zápase Slovácko a po více než půl roce se tak mohli radovat z ligového vítězství. Před tím si totiž tři body připsali naposledy v srpnu právě proti Bohemians.

Ústecký trenér Svatopluk Habanec poznamenává: "Nálada v týmu je po výhře nad Slováckem lepší. Věřím, že se promítne i do našeho výkonu proti Bohemce, a že znovu dokážeme uhrát příznivý výsledek."

Domácím budou chybět vykartovaní Bartek a Nešpor, nejistý je start Kaufmana. Absence v hostujícím týmu jsou početnější, zranění jsou Novák, Zachariáš, Martykán a Džuban, po zranění je Hyčka, kvůli červené kartě nesmí hrát Dvořák a k tomu všemu možná bucou chybět i Holek a Doležal.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Moravec, Držík, Kraus, Štohanzl - Hartig, Škoda
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Vorel - Stožický, Valenta, Dreksa, Polák - Doležal, Vrtělka, Lamečic, Volek - Krbeček, Jindráček
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sigma Olomouc - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Fotbalisté Olomouce po prohře v Brně přivítají v dnešním programu 21. ligového kola Slavii, která dává zapomenout na bídný podzim. Ze tří jarních zápasů Pražané získali sedm bodů a rázem uzavírají lepší polovinu tabulky.

"Olomouc bude mít velkou motivaci napravit prohru v Brně. Hraje útočný, běhavý fotbal, bude to další prověrka naší formy, ale věřím, že se jim ve všech herních činnostech vyrovnáme," uvedl kouč Slavie Michal Petrouš, jehož tým po úvodní remíze s Brnem vyhrál v Liberci a doma roznesl Teplice.

Na druhé straně stojí Sigma, jenž jaro načala výhrami na hřišti Ústí a v derby proti Baníku Ostrava, před týdnem se jí ale v dalším moravském souboji nezadařilo a odjela s prázdnou z Brna. "Slavia hrála proti Teplicím velmi dobře v pohybu a ukázala potenciál silného kádru. I když se teď pohybuje v dolní polovině tabulky, patří mezi mužstva, která tady budou chtít vyhrát a to by mohlo být ku prospěchu zápasu, který by mohl mít tempo a být atraktivní pro diváky, slibuje si olomoucký kouč Zdeněk Psotka.

Toho může těšit zdravotní stav jeho hráčů, mimo hru je totiž je Přikryl. Na druhé straně zranění vyřadila Naumova a Vomáčku, nejisté jsou pak starty Kisela s Jarolímem.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Doležal, Ordoš, Šultes.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Dostál, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Hora, Janda, Jarolím, Koreš - Kisel - Pospěch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Bitvu týmů ze středu tabulky uvidí diváci na Stínadlech, kde šesté Teplice přivítají desátý Baník Ostrava.

Tepličtí předváděli již v podzimní části sezóny nevyrovnané výkony a nejinak je tomu i na jaře. Nezvládnuté utkání v Edenu, kde inkasovali hned čtyřikrát, by jistě rádi odčinili ve svém domácím stánku proti bojovnému Baníku.

Teplický kouč Jiří Plíšek upozorňuje na silné stránky soupeře: "Baník bude určitě hrát ze zabezpečené obrany a bude spoléhat na přechod do rychlých protiútoků. To jsou věci, na které si budeme muset dát pozor."

Baník má ze začátku jara těžké rozlosování, počtvrté v řadě hraje proti týmu z první šestky. O to víc potěšilo trenéra Marka důležité domácí vítězství proti Mladé Boleslavi, které by ostravští rádi vylepšili ziskem bodů i v Teplicích.

"Nenecháme se zmást jejich prohrou na Slavii. Teplice mají vyvážené mužstvo, ve kterém se snoubí mládí a dravost se zkušeností. Mají nebezpečné standardní situace a velice nebezpečného Mahmutoviče."

Oba týmy se na podzim střetly na Bazalech, kde vyhráli žlutomodří 1:0 po brance Jakuba Mareše.

Teplicím budou chybět Siva, Zoubele, Grigar, Ljevakovič, Vidlička a Došek, hosté postrádají Řezníka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Matula, Hošek, Smejkal, Rosa - Verbíř, Lácha, Čajič, Vachoušek, Mareš - Mahmutovič
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Šmejkal, Frydrych, Neves, Zejdler - Greguš, Hušbauer - Varadi, Lukeš, Frejlach - Šenkeřík
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Liberec ještě na jaře nebodoval, to však může změnit v sobotním zápase proti Mladé Boleslavi. Ta zase čeká 214 minut na gól na hřištích soupeřů.

Fotbalistům Slovanu se nedaří úspěšně navázat na závěr podzimu, byla dosud odehrána tři jarní kola a ani v jednom na body nedosáhli. Další šanci na nápravu budou mít v domácím prostředí, kde přivítají Mladou Boleslav. "Snažíme se, aby hráči na poslední zápasy zapomněli a šli na Boleslav zápasu s čistou hlavou. Musíme teď aspoň jeden zápas urvat silou, abychom se odrazili výš," prohlásil kouč pátého týmu tabulky Petr Rada. Ten bude postrádat čtveřici zraněných Papouška, Janů, Bosančiče a Lišku.

Mladoboleslavští nezvládli potvrdit pětigólovou výhru nad Brnem v uplynulém týdnu, kdy podlehli Ostravě 0:1. "Hrát jen poločas jako v Ostravě, to je na úspěch málo. K výhře v Liberci je potřeba hrát celý zápas podobně jako druhý poločas proti Baníku," řekl trenér hostí Karel Stanner, jehož tým ztrácí na čtvrtou Olomouc tři body. V sestavě hostí se neobjeví distancovaný Opiela a otazníky visí nad startem Dimitrovského a hrát nebude Bulut, jenž je na soudním řízení v Austrálii.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Fleišman - Dočkal, Gecov, Vácha, Štajner, Breznaník - Nezmar.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Johana, Šírl - Mendy, Procházka, Kúdela, Dimutsos - Kulič, Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.00 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FK Jablonec  (sobota 16:00)
Třetí tým tabulky Jablonec na jaře doslova válí a drtí jednoho soupeře za druhým. Nyní se v sobotu postaví proti Slovácku, které uhrálo ze tří zápasů jediný bod.

Trápení třináctého Slovácka pokračuje. Dosud jediný bod z jara získali svěřenci trenéra Miroslava Soukupa před dvěma týdny v zápase s Plzní. V uplynulém kole prohráli v Ústí. Nyní je čeká Jablonec. "Nebáli jsme se Plzně, která ligu vede, a nevidím proto důvod, proč bychom se měli bát Jablonce. Rozstřílel se Lafata, kterému musíme věnovat pozornost stejně jako Vošahlíkovi s Kovaříkem na křídlech. Největší síla Jablonce je však v záloze," říká před zápasem domácí kouč Miroslav Soukup. Ten nebude moci počítat se dvěma zraněnými Cissém a Starým a J. Valentou, jenž nenastoupí kvůli dohodě mezi kluby.

Tři zápasy, tři výhry a skóre 11:0. Takovou jarní bilancí se mohou pyšnit fotbalisté Jablonce, kteří se nenápadně přibližují na dostřel druhé Spartě. Na tu aktuálně ztrácejí čtyři body. Ztenčit tento rozdíl mohou na Slovácku. "Každý zápas je náročný, protože většině mužstev až na světlé výjimky o něco jde, a platí to i o nejbližším zápase. My chceme bojovat o třetí příčku, soupeř ještě není mimo záchranářské boje," prohlásil trenér hostí František Komňacký, jenž bude postrádat zraněné Zábojníka a Vukoviče.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Reinberk - Fujerik, Kordula, V. Valenta, Volešák - Ondřejka, Švancara.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Loučka - Vošahlík, Jarolím, Piták, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Zbrojovka Brno  (sobota 17:20)
Druhá Sparta přivítá na pražské Letné tým Brna, jenž se v uplynulém kole dočkal prvního jarního vítězství. To Letenští nezvládli zápas o první místo, když podlehli vedoucí Plzni.

Před týdnem se mohli stát novým lídrem tabulky a mohli tak úspěšně završit stíhací jízdu za vedoucí Plzní. Tuto šanci v přímém duelu promrhali, když Západočeši vyhráli 1:0. Nyní se tak budou Chovancovi svěřenci muset opět snažit o smazání manka na čelo tabulky a spoléhat na nějaká zaváhání Plzně. "Nelíbilo se nám, že hráči nezvládli psychicky zápas v Plzni a nelíbilo se nám ani pozápasové vyjádření brankáře Blažka na adresu spoluhráčů. Musíme být v jiném rozpoložení, psychika se totiž výrazně promítá do hry," vrátil se ke šlágru minulého kola trenér domácích Jozef Chovanec.

Po pětigólovém výprasku od Mladé Boleslavi se Brňané dočkali prvního jarního vítězství, když v moravském derby zdolali Olomouc 2:0. I tak se hosté nadále pohybují v sestupovém pásmu. Opustit jej mohou třeba v sobotu, pokud budou bodovat na Letné. "Do Prahy jedeme s respektem a sám jsem v očekávání, jak tohle utkání po našem vítězství nad Olomoucí dopadne. Pokud naši hráči odvedou výkony jako na Slavii nebo s Olomoucí, máme naději na úspěch," řekl brněnský trenér Karel Večeřa.

Domácím bude chybět kvůli čtyřem žlutým kartám Řepka. Hosté přijedou bez vykartovaného Rýdela, dvou zraněných Šurala a Jílka, kvůli dohodě mezi kluby nebudou hrát Valenta a Folprecht.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Zápotočný, Brabec, Pamič - Sionko, Vacek, Matějovský, Zeman - Pekhart, Kweuke.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Husár, Simerský, Mitrovič, Hamouz - Rabušic, Dostálek, Borek, Kalabiška, Střeštík - Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - České Budějovice  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku 20. kola Gambrinus obstará duel mezi domácí Plzní a Českými Budějovicemi. Jasným favoritem jsou domácí fotbalisté, jež vládnou české lize a postaví se proti čtrnáctému týmu tabulky.

Jenže podle statistik to tak na jasnou záležitost pro Vrbovy svěřence rozhodně nevypadá. Plzeň, jež si po cenné výhře nad druhou Spartou upevnila svou vedoucí pozici v tabulce, narazí na tým, který třináct let nedokázala porazit. "V dané chvíli je pro nás zápas s Budějovicemi stejně důležitý jako zápas se Spartou. Musíme ho zvládnout a udržet ten náskok. Jestli chceme v soutěži uspět, nezbývá nám nic jiného," řekl kouč domácích Pavel Vrba, jehož výběr vede ligu s pětibodovým náskokem.

Kdežto jejich páteční soupeř bojuje o titul, tak České Budějovice hrají o prvoligovou záchranu. Aktuálně se nacházejí bod od sestupové propasti. Sice se postaví proti lídrovi tabulky, ale na Štruncové sady mají Jihočeši velice příjemné vzpomínky. Naposledy odsud odjeli s prázdnou v roce 2008. "Pokusíme se o malý zázrak, ale v žádném případě nechceme jet do Plzně s poraženeckou náladou. To by byl náš konec. Nebudu říkat, že nemáme co ztratit, ve hře jsou tři body, byť je Plzeň velký favorit. Pokusíme se o překvapení," prohlásil kouč hostí Jaroslav Šilhavý.

Plzeň se bude muset obejít bez svého vykartovaného kapitána Horvátha a potrestaného Petržely. Hostům bude chybět kvůli čtyřem žlutým kartám Otepka a s ním i trojice zraněných Leština, Riegel a Šíma.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Neuwirth, Bystroň, Limberský - Ďuriš, Trapp, Kolář, Fillo - Bakoš, Rezek.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Lengyel, Horejš, Vulin - Nitrianský, Černák, Benát, Čirkin - Ondrášek, Pecka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň20153248:1948
2.Sparta Praha20141532:1243
3.FK Jablonec20123542:1939
4.Sigma Olomouc20114539:1637
5.FK Mladá Boleslav2097436:2234
6.FK Teplice2085727:3029
7.Bohemians 19052075823:2326
8.Slavia Praha2058725:2723
9.Slovan Liberec2065924:2723
10.Baník Ostrava20641020:2722
11.1. FK Příbram2057812:2022
12.FC Hradec Králové2056915:2821
13.1. FC Slovácko20631120:3421
14.České Budějovice2048816:3320
15.Zbrojovka Brno20611325:4119
16.FK Ústí nad Labem20361116:4215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (472)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele