Gambrinus liga - preview 14. kola

29.10.2010, 08:52, aktualizováno 01.11.2010, 08:59
Previews
Dohrávka čtrnáctého kola Gambrinus ligy slibuje zajímavou podívanou, střetne se šestý Jablonec s o příčku lépe postavenou Mladou Boleslaví. Oba týmy mají motivaci navíc - budou napravovat nezdary z domácího poháru, kde podlehly soupeřům z nižších lig.
FK Jablonec - FK Mladá Boleslav  (pondělí 18:00)
Souboj dvou celků, které ve středu selhaly v zápasech Ondrášovka Cupu, nabídne pondělní dohrávka 14. kola první ligy mezi Jabloncem a Mladou Boleslaví. Domácí prohráli 2:4 s třetiligovým HFK Olomouc, Středočeši zase 0:3 v druholigovém Sokolově. I proto berou vzájemné utkání jako šanci omluvit se fanouškům.

"Je to pro nás ostuda. Prvoligové mužstvo nesmí podat takový výkon, jako jsme předvedli v Olomouci. Může se prohrát, ale nesmíme na hřišti vypadat místy i trapně! Jsem hrubě nespokojen, jak hráči k zápasu přistoupili. Nad formou některých hráčů se musíme zamyslet. Něco takového se proti Mladé Boleslavi nesmí opakovat," prohlásil jablonecký trenér František Komňacký.

Podobné pocity prožíval i trenér Mladé Boleslavi Karel Stanner, který přitom se svými svěřenci před týdnem slavil ligové vítězství 4:3 nad do té doby neporazitelnou Plzní. "Hráči si musí sami srovnat, co na hřišti odevzdali a jestli do mužstva reprezentující boleslavské barvy vůbec patří. Udělali klubu velkou ostudu. Pro mě zcela nepochopitelnou po parádní ligové výhře nad Plzní, na kterou musí mužstvo navázat teď v Jablonci," řekl Stanner.

Oba celky však chtějí na pohárovou ostudu zapomenout a pokračovat ve svých dobře rozjetých sériích v lize. Jablonec má za sebou tři vítězství s celkovým skóre 10:2, doma v této sezoně prohrál jen s vedoucí Plzní. Boleslav zas osm posledních ligových zápasů neprohrála, když čtyřikrát vyhrála a čtyřikrát remizovala. Vzájemná bilance favorizuje Jablonec, který vyhrál všechna tři poslední měření sil.

Boleslav i Jablonec se s 22 nastřílenými góly pyšní shodně třetím nejproduktivnějším útokem ligy hned za Plzní a Olomoucí. Zatímco Jablonec však spoléhá hlavně na útočníka Tomáše Pekharta, autora osmi ligových branek, jenž se navíc trefil v každém z posledních šesti soutěžních zápasů, do kterých nastoupil, v mladoboleslavském dresu se o střílení branek stará celý tým. Nikdo z hráčů nemá na kontě více než tři zásahy.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Vošahlík, Piták, Loučka, Kovařík - Pekhart, Lafata.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller (Šeda) - Kalina, Rolko, Dimitrovski, Fabián - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Kulič, Bulut.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
Hradec Králové přivítá na Všesportovním stadiónu Sigmu Olomouc. Votroci se na domácím hřišti pokusí po Spartě, Jablonci a Mladé Boleslavi obrat o body další tým ze špičky ligové tabulky.

Hradec Králové sice letos doma zaskočil nejednoho favorita, pravdou ovšem zůstává, že naposledy dokázal v domácím prostředí vyhrát 20. srpna. Svěřencům trenéra Kotala tak ve vyrovnané tabulce chybí důležité body z domácích utkání. Votroky může mrzet také výsledek posledního kola, když v Teplicích sahali po bodu.

"Konec zápasu v Teplicích máme stále v hlavách. Bavíme se o tom, co jsme mohli udělat lépe. Na druhou stranu už ale myslíme na Olomouc a na další zápasy," poznamenal kapitán Hradce Radim Wozniak.

Sigma se bude pod lízátky snažit bodově dotáhnout na Spartu a zároveň také stáhnout hrozivý náskok vedoucí Plzně. Po dvou zaváháních Hanáci opět zabrali a poslední ligové zápasy značí, že se Sigma dostává do své pohody z úvodu sezóny. Příliš ji ale nevyšel pohárový zápas uprostřed týdne v Písku, který skončil 3:3.

"Byl to krásný fotbal, padly krásné branky, hrálo se na krásném stadionu. Potěšila mě dobrá spolupráce Šultese s Ordošem, ale to je tak jediné. V Hradci si rozhodně nemůžeme dovolit tolik individuálních chyb. Soupeř patří určitě k milým překvapením ligy. Je to tým, který chce hrát fotbal, nebojí se hrát dopředu," vysekl soupeři poklonu trenér Olomouce Zdeněk Psotka.

Naposledy se oba soupeři potkali před dlouhými sedmi lety. V sezóně 2002/2003 Hradec Králové dokázal Sigmu Olomouc porazit 2:1.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Fischer - Poděbradský, Pokorný, Janoušek, Rezek - Pilař, Dvořák.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Bajer, Hořava, Navrátil - Petr, Ordoš, Hubník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.10 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
České Budějovice - Zbrojovka Brno  (neděle 15:00)
V Českých Budějovicích se odehraje souboj týmů, které byly u obou debaklů posledního kola. Zatímco Zbrojovka spláchla sedmigólovou sprchou Slovácko, Dynamo si pro čtyřbrankový výprask přijelo do Edenu ke Slavii. Brno však také bude mít co napravovat. V týdnu totiž podlehlo v Ondrášovka cupu druholigové Karviné.

České Budějovice na tom před 14. kolem byli o sedm příček lépe než jejich dnešní soupeř. Ztráta Zbrojovky na Dynamo však činí pouhé tři body. I z tohoto příkladu je patrné jak jsou spodní patra tabulky letos mimořádně vyrovnané a jak důležitý souboj oba aktéry na jihu Čech čeká.

Dynamu se na domácím hřišti v letošní sezóně daří. Ze sedmi utkání prohrálo pouze se suverénní Plzní a naopak před svými diváky dokázalo porazit Spartu, Jablonec i Baník. To Brnu se venku nedaří vůbec. Kromě překvapivé výhry v Teplicích si nepřipsalo žádný další bod. Papírově by se tedy mělo jednat o jednoznačnou záležitost. "Brno bude zcela určitě v psychické pohodě po předchozí výhře. Dobře pro ně, že se dostávají na místa, kde chtěli být. My bychom ale v žádném případě Brno nepodcenili ani tak," uvedl trenér domácích Šilhavý.

V brněnském týmu nevládne žádná euforie. Po pohárové prohře v Karviné se hráči dostali rychle zpátky na zem. "Nejen výsledkem, ale především výkonem jsem velice zklamán. Je to neomluvitelné. Přestože jsem upozorňoval, že výhru nad Slováckem nemůžeme přeceňovat, tak takový rozdíl nedokážu pochopit. Bylo to jako nebe a peklo. Ještě dnes budeme hráčům promlouvat do duše, aby pochopili, že si šlapou po vlastním štěstí," vyjádřil se k pohárovému zápasu trenér Brna Karel Večeřa.

Do zápasu určitě nenastoupí domácí Laštovka, který bude pykat za vyloučení z posledního duelu na Slavii. Podobně brněnský Střeštík si odpočine kvůli čtyřem žlutým kartám. Otazník visí nad startem letošního nejlepšího střelce Dynama Ondráškem, který prodělal virózu.

V loňské sezóně se oběma týmům více vydařil zápas na hřišti soupeře, když paradoxně v obou případech okradli mužstvo na domácím hřišti o všechny tři body.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Riegel, Horejš, Lengyel, Žižka - Mezlík, Černák, Rakovan, Otepka, Pecka - Ondrášek.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Husár, Jílek, Trousil, Hamouz - Michálek, Dostálek, Rýdel, Polách, Kalabiška - Hodek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.00 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Ústí nad Labem - Baník Ostrava  (neděle 15:00)
Ústí nad Labem přivítá na teplických Stínadlech loni třetí celek ligy Baník Ostrava. Hosté procházejí krizí a vysvobodit by je měl nový trenér Karol Marko, v zápase s Ústí se však ještě na lavičce neobjeví. Na růžích ustláno nemají ani ústečtí fotbalisté, v lize jim patří poslední příčka.

Domácí fotbalisté dvakrát po sobě remizovali, nejprve se Slavií 1:1 a poté ve středních Čechách s Příbramí 0:0. Zisk dvou bodů ve dvou zápasech je však k záchraně nepřiblížil, Ústí je před tímto kolem na posledním místě. Body se nebudou sbírat lehce ani v tomto kole, kdy do Teplic přijede Baník Ostrava.

"Všichni víme, že Baník není v lehké situaci. Došlo k odvolání trenéra a hráči dlouho nevěděli, kdo je bude trénovat. To určitě není optimální příprava na utkání. Myslím si, že hráči určitě cítí určitý díl viny na odvolání trenéra a v hlavách budou přemýšlet, co bude s Baníkem dále. Kdy jindy Baník porazit, když ne teď," řekl na adresu soupeře Jan Polák.

Novým trenérem po odvolaném Miroslavu Koubkovi se stal slovenský kouč Karol Marko, jenž u nás naposledy vedl fotbalisty Příbrami. Jak už bylo výše zmíněno, v zápase s Ústí se ještě neobjeví, neboť Dukla Banská Bystrica trenéra uvolní až po příštím víkendu. Vzkřísit Baník tak bude mít nyní za úkol trenérský triumvirát v čele s Wernerem Ličkou.

Severočechům bude nejspíše scházet Džuban, jeho start je víceméně nejistý. Do hry pak určitě nezasáhne zraněný Dvořák, stejně jako na druhé straně Šmejkal. Baníku pak bude chybět Neves, který nasbíral čtyři žluté karty a brankář Baranek - rovněž on si odpykává karetní trest. V táboře Ústí jsou pak ještě dvě absence, Antonín Buček a Dominik Kraut jsou v Ústí na hostování právě z Ostravy a proto díky klauzuli nemohou nastoupit.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Hyčka, Džuban, Valenta, Polák - Vrtělka - Doležal, Martykán, Jindráček - Krbeček, Franc
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Bolf, Neuwirth, Marek - Lukeš, Greguš, Frejlach - Varadi, Zeher, Koukal
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Liberec i s novým trenérem Petrem Radou zajíždí do Uherského Hradiště k zápasu proti Slovácku. Domácí borci mají co odčiňovat, a to nejen ostudný debakl z Brna. Vždyť Slovácko nebodovalo už tři zápasy v řadě.

Slovácko zažilo minulý týden obrovskou ostudu, asi jen málokdo čekal, že by doposud nevýrazné Brno zvítězilo neuvěřitelným rozdílem 7:0. Domácí tak mají co napravovat, v tomto kole se na jejich půdě představí severočeský Slovan Liberec. Slovácku se proti Liberci tradičně nedaří, domácí dokázalo vyhrát jen v roce 2003.

"Tým mají skutečně silný. Je tam Štajner, jsou tam hráči z Chorvatska Kerič a Kelič. Mají tam mladé hráče jako je Gecov, Vácha plus Dejmek. Mladí hráči jsou doplněni o zkušené Nezmara, Papouška. Bylo by velkým nebezpečím a chybou myslet si, že jde v domácím prostředí o lehkého soupeře," prohlásil trenér Slovácka Miroslav Soukup.

V Liberci došlo k velké změně, dosavadního trenéra Josefa Petříka nahradil ex-reprezentační kouč Petr Rada. Vedení si od nového trenéra pochopitelně slibuje zlepšení výkonů a především výsledků. Liberec je v současnosti až na dvanáctém místě, a to je velké zklamání. Nový trenér Rada si odbude premiéru na půdě Slovácka - nic snadného ho tam rozhodně nečeká.

Slovácku bude chybět brankařská jednička Filipko, dále i Urbánek, Cleber a Perůtka, všichni až na Filipka jsou zranění. Na straně Liberce si pro zdravotní problémy nezahrají Liška a Zeman.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Reinberk, Kordula, Volešák, J. Valenta - Ondřejka, Švancara
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Holeňák, Fleišman - Vácha, Gecov, Štajner, Breznaník - Nezmar, Kerič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Slavia Praha  (sobota 16:00)
Souboj týmů z druhé poloviny tabulky, které od sebe dělí jediný bod, bude k vidění dnes od 16.00 v příbramské Adidas aréně u Litavky. Třináctá 1. FK Příbram hostí devátou Slavii Praha.

Po týden staré bezgólové remíze proti Ústí nad Labem budou mít příbramští druhou možnost získat tři body v domácím prostředí. Po debaklu v Jablonci byl tento první získaný bod pod novým trenérem Romanem Nádvorníkem jistým zlepšením, nicméně aby se Příbram dostala do klidnějších vod tabulky, měla by v domácím prostředí vyhrávat.

Braní ji v tom především bezzubý útok. Ofenziva mužstva včele se střelcem Huňou dokázala v letošní sezóně rozvlnit síť soupeřů pouze sedmkrát ve třinácti zápasech! "Doufám, že si vypracujeme dostatek gólových příležitostí a konečně prolomíme tu smůlu, která nás v zakončení provází," poznamenal Nádvorník.

"Trenér Nádvorník změnil styl hry, jeho hráči více napadají rozehrávku, jsou agresivnější a dostávají se ve větším počtu do útočné fáze. To se ukázalo už v zápase s Ústím," všiml si trenér hostí Michal Petrouš. Jeho Slavia by zase ráda potvrdila vysoké vítězství z posledního kola proti Českým Budějovicím a navázala tak na zlepšující tendenci svých výkonů.

"Do Příbrami určitě jedeme s tím, že tam chceme vyhrát. V tabulce jsme v té druhé polovině, to samozřejmě víme a vadí nám to. Proto musíme sbírat plný počet bodů a na hřišti pro to udělat všechno," je si vědom zpackaného startu do sezóny záložník Slavie Milan Černý. Kromě dlouhodobých marodů Naumova a Vlčka budou mít hosté k dispozici všechny fotbalisty.

Ve vzájemných zápasech loňského ročníku Gambrinus ligy dokázali oba soupeři vyhrát své domácí zápasy.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Divíšek - Klesa, Tarczal, Macek, Pleško - Huňa, Jurdík.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janda, Čelůstka, Koubský, Hubáček - M. Černý, Kisel, L. Jarolím, Belaid - Vyhnal, Hora.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.15 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - Sparta Praha  (sobota 18:20)
V Edenu se dnes od 18.20 odehraje pražské derby. Mezi aktéry ovšem nebude Slavia, která již bude mít svůj zápas 14. kola za sebou. Před televizními kamerami se představí Bohemians 1905 proti Spartě Praha.

Favorit utkání je alespoň podle bookmakerů sázkových kanceláří jasný. Papírové předpoklady ale můžou lehce vzít za své. Bohemians 1905 jsou totiž letos typickým domácím mužstvem. Zatímco z venkovních hřišť si dovezli jediný bod, v domácím prostředí ještě nepoznali porážku a tuto bilanci by jistě rádi potvrdili i proti momentálně třetímu týmu tabulky.

Na druhou stranu, bilance domácích se Spartou z posledních duelů je tristní. V Gambrinus lize dokázali Letenské porazit naposled před devíti lety! "Máme sice respekt, protože Sparta je silná v každé fázi sezony, ale nemáme strach, to rozhodně ne. V průběhu sezony jsme si dokázali, že hrát můžeme s každým, takže zítra budeme se Spartou vstupovat na hřiště jako rovní s rovnými," prohlásil trenér domácích Pavel Hoftych.

Sparta je letos paradoxně úspěšnější na hřištích soupeřů, odkud si přivezla již pět vítězství. Naposledy v pondělí, když v Liberci vyhrála góly z poslední desetiminutovky poměrem 1:2. A právě schopnost zlomit vývoj či rozhodnout utkání v posledních minutách zápasu je dalším specifikem letošní Sparty. Díky gólům ze závěrečných minut se Sparta drží na čelních místech tabulky, její hra ovšem příliš oslnivá není. Navíc po páteční výhře Plzně se ztráta na první místo opět rozrostla na 12 bodů.

Chtějí-li mistři z Letné získat více klidu před blížící se zimní pauzou, potřebují vyhrát. Podle manažera Chovance by to nemusel být až takový problém: "Soupeře velmi dobře známe včetně herního stylu, tak věřím, že nás ničím nepřekvapí." Domácí se stále musejí obejít bez zraněného záložníka Jiřího Kaufmana. Spartě bude chybět dlouhodobě zraněný Luboš Hušek, otazník visí nad Ondřejem Kušnírem, Lukášem Hejdou a Markem Matějovským.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, D. Nešpor - Moravec, Držík, Štohanzl, Trubila - Škoda, Hartig.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Kladrubský - Sionko, Vacek, Kucka, Kadlec - Wilfried.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.40 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (pátek 18:15)
Lídr Gambrinus ligy má za sebou první letošní porážku a návrat k vítězné vlně nebude nikterak lehký. V bilanci předešlých pěti kol je totiž až za svým pátečním hostem ze severu Čech.

Tepličtí si totiž z možných patnácti bodů připsali hned třináct, na rozdíl od Západočechů se však jejich hra nezaujatým divákům tolik nelíbí. Čtyři zápasy trvající série plných bodových zisků je ovšem vynesla na čtvrtou příčku s pouhým jedním bodem ztráty na místo druhé.

Před odlišným obrazem varuje i trenér domácích, který neočekává tak atraktivní fotbal jako v Mladé Boleslavi. Své svěřence pak bude připravovat na kvalitní rozehrávku, aby zamezil teplickým forvardům použít účinné brejkové zbraně.

Trenér Vrba vytknul po neúspěšném výjezdu do středních Čech především špatný důraz. Jinak byl s výkonem hráčů spokojen a nedá se očekávat, že by v sestavě přišla nějaká změna. Tři vstřelené góly do sítě domácích mluví o předvedeném výkonu opravdu dobře a po čtyřech inkasovaných se navíc Plzeň stále drží na přijatelném třetím místě v počtu obdržených branek.

Ve formě hrající Teplice mohou nahánět svému soupeři strach jinými statistikami. Po úvodním výprasku na hřišti Slovácka neprohrály ani v jednom z pěti výjezdů. V posledních dvou zápasech mimo svůj domov navíc zajížděly na horkou půdu Mladé Boleslavi a Sparty, kde v celkovém součtu dokonce vstřelily o jednu branku více než ofenzivně ladění Plzeňané.

Severočeši také ovládají blízkou minulost vzájemných střetnutí. Za posledních šest brali všechny body hned pětkrát, jednou pak remízovali. V samostatné české lize panuje ve Štruncových sadech velká vyrovnanost. Pětkrát skončilo klání remízou. Ta nejvyšší se zrodila v březnu 2006, kdy hosté prohrávali ještě dvaadvacet minut před koncem 3:0. Ostatních pět bojů pak pokaždé skončily výsledkem 2:0, třikrát z pohledu domácích a dvakrát z teplické strany.

Bez zajímavosti nezůstává ani poohlédnutí na loňskou tabulku ve stejné fázi, kde se nachází ta současná. Tehdy pátá Plzeň pouze vzhlížela na první místo, které patřilo Teplicím bez jediné porážky. Těm letos k obdobnému počtu bodů chybí střelecká úspěšnost, na své minulé já ztrácí osm branek a letos se tak plzeňští fotbalisté radovali z přesné trefy dvakrát častěji.

Předehrávka čtrnáctého kola mezi jistým mistrem po polovině sezóny a týmem z první stíhací skupiny bude dirigována rozhodčím Jaroslavem Bílkem a měla by se obejít bez absentujících hráčů. Proti svým mateřským klubům tak mohou nastoupit Rezek a Smejkal.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Kolář, Rada, Horváth, Jiráček - Rezek
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Matula, Smejkal, Rosa - Stožický, Ljevakovič, Hošek, Zoubele - Mareš, Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.40 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň13111136:1234
2.Sigma Olomouc1374224:825
3.Sparta Praha1381420:1025
4.FK Teplice1373318:1424
5.FK Mladá Boleslav1365222:1523
6.FK Jablonec1362522:1520
7.1. FC Slovácko1351714:2216
8.České Budějovice1336410:1815
9.Slavia Praha1335515:1714
10.FC Hradec Králové1335511:1514
11.Slovan Liberec1334616:2013
12.Bohemians 19051334615:1913
13.1. FK Příbram133467:1413
14.Baník Ostrava1333712:2012
15.Zbrojovka Brno1340919:2912
16.FK Ústí nad Labem1326510:2312

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (386)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele