Evropská liga - preview třetích zápasů základních skupin

23.10.2014, 08:36
Previews
Pokračuje program základních skupin EL a jeho dnešním šlágrem bude duel Interu a Saint-Étienne. Zajímavé konfrontace slibují také střetnutí Lille a Evertonu či PSV Eindhoven a Panathinaikosu. Ve skupině I, do které patří Slovan Bratislava a pražská Sparta, se utkají i Young Boys s Neapolí...
Skupina A
Villarreal CF - FC Curych  (čtvrtek 21:05)
Villarreal zažívá dobré časy a sídlí na čele skupiny A se čtyřmi body na kontě. Na populární stadion El Madrigal zavítá švýcarský Curych, který naopak trpí na poslední příčce. V prvním utkání senzačně prohrál s Apollonem Limassol, v tom druhém si připsal bod za remízu s německou Borussií Mönchengladbach.

Ambiciózní celek trenéra Marcelina má touhu pojistit si své místo na slunci a v zádech několik dobrých výsledků, které dodávají pozitivního uvažování do hlav hráčů i fanoušků. Žlutá ponorka si vydobývá zpět své postavení týmu, který umí zaujmout atraktivním fotbalem i solidní defenzívou. Klub, který musel načas opustit první La Ligu a namísto bojů o poháry sváděl líté boje o samotnou účast mezi španělskou elitou v Segunda Division, se vrátil s ambicemi, financemi i zajímavou skladbou kádru.

Do zápasu na téměř ikonickém stadionu El Madrigal ale vkročí oba týmy s množstvím zranění, což by mohlo atraktivitu i sehranost značně limitovat. Z pohledu trenéra Marcelina nebudou zcela fit například hráči jako Jokić, stoper Mateo Musacchio, Cani nebo Jaume Costa. V ideální kondici není ani soupeř, protože mu chybí Koch, Brunner, Kukeli, Sadiku nebo Gavranović s Kecojevićem.

V minulém kole nejvyšší španělské fotbalové ligy si Žlutá ponorka poradila s nebezpečným celkem Almeríe, což byla zásluha především jednoho muže. Villarreal si nakonec mohl nechat všechny tři body s UD Almeríí, i když soupeř mu v některých pasážích zápasu nepříjemně vzdoroval. Hrdinou utkání se stal domácí útočník Uche, který se prosadil v obou poločasech a zaručil Villarrealu výhru.

Nebylo divu, že se trenérovi Marcelinovi ulevilo, když sudí naposledy foukl do píšťalky. Po utkání sdělil své dojmy přítomným novinářům takto: "Hrajeme na více frontách, takže je přirozené, že jsou hráči unavení. Proto musíme rotovat se sestavou, což ale logicky poškozuje sehranost týmu. Almería je tým, proti kterému je obtížné nastupovat doma i venku. Vždy se dobře připraví a zápasy s ní vždycky hodně bolí. Moji hráči to dnes pocítili, protože museli odevzdat maximum svých psychických i fyzických schopností, aby dokázali zvítězit. I proto si myslím, že jsem se výhru naprosto zasloužili a jsem za ni rád," dodal mladý trenér.

Podobné pocity musel mít také po zápase s Apollónem Limassol. Po remíze v Německu musel jeho tým bodovat, chtěl-li si zajistit první příčku. To se mu nakonec povedlo, protože Villarreal si hravě poradil s bezbranným Apollonem a v souboji s outsiderem si vylepšil skóre. Kyperský tým inkasoval čtyři branky, po dvou z nich si rozdělili Gerardo Moreno a Javier Espinosa. Curych je v naprosto odlišné pozici, protože po dvou zápasech má na kontě jen jeden jediný bod, který mu stačí na poslední příčku ve skupině. Velkým problémem pro švýcarský tým je především schopnost udržet si čisté konto. Na Kypru mu domácí vstřelili tři branky, což čekal málokdo. Překvapí favorita skupiny i bez mnoha opor?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Apollon Limassol  (čtvrtek 21:05)
Papírově jasný zápas? Dost možná. Borussia Mönchengladbach ale musí konečně zabrat i na hřišti, pokud chce pomýšlet na postup ze skupiny Evropské ligy. Zatím má na kontě po dvou zápasech pouhé dva body, o jeden méně než její dnešní soupeř z Limassolu..

Dvojzápas proti kyperskému týmu musí vyvolávat ve starší gardě fanoušků Hříbat příjemné vzpomínky - právě proti kyperskému soupeři, konkrétně týmu EPA FC, získala Borussia své historicky nejvyšší evropské vítězství. Psal se rok 1970 a skóre po finálním hvizdu ukazovalo 10:0. Branky tenkrát vstřelily i takové legendy, jakými byli Berti Vogts, Jupp Heynckes a Günter Netzer.

To je však dávná minulost; dnes nikdo neočekává, že by se podobný výsledek mohl opakovat. Na druhou stranu je pravdou, že utkání má jen jednoho favorita - Hříbata neprohrála už třináct (!) utkání v řadě (ve všech soutěžích) a vypadá to, že se letos bude prát o místo v Lize mistrů. V Bundeslize je jejich forma excelentní. V Evropě už je to díky remízám s Villarrealem a Curychem o něco horší, takže není divu, že kouč Lucien Favre přikládá dnešnímu klání extrémní důležitost.

"Ve čtvrtek musíme předvést skvělý výkon a získat tři body," neztrácel slova šestapadesátiletý Švýcar. "Musíme zvládnout skupinu a projít do vyřazovacích bojů. Jdeme zápas od zápasu, takže teď se plně soustředíme na Limassol," dodal, zatímco gólman Yann Sommer doplnil: "Tohle utkání bude pro náš osud naprosto rozhodující, takže nic jiného než výhra pro nás nepřipadá v úvahu."

Právě Sommer zatím hraje důležitou roli ve skvěle rozehrané sezoně, v níž Gladbach dosud nepoznal přemožitele; ve třinácti utkáních inkasoval pouze sedmkrát a dává tak zapomenout na Marka-Andrého ter Stegena, který odešel v létě do Barcelony. Také Limassol se donedávna pyšnil výbornou formou, když vyhrál hned šestkrát v řadě; poté však přišly dvě prohry 0:4, na což doplatil kouč Christakis Christofourou. Dnešní zápas tak bude ostrou premiérou pro jeho nástupce, kterým se stal Rumun Iona Andone.

Největší hrozbu v hostujícím týmu představují útočník Fotis Papoulis, který se zasadil o výhru 3:2 nad Curychem, a také francouzský veterán středu zálohy Camel Meriem, pro nějž půjde už o 28. (!) utkání Evropské ligy v kariéře. S těmito oporami může Andone počítat, mimo hru je však Charis Kyriakou a velké otazníky se vznášejí nad případnými starty dalších členů základní sestavy - Rachida Hamdaniho, Abrahama Guie Gnekiho a také Jana Rezka. Favre má k dispozici kompletní tým.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Korb, Stranzl, Dominguez, Wendt - Jantschke, Xhaka - Hahn, Raffael, Traoré - Kruse
Apollon Limassol - pravděpodobná sestava:
Vale - Stylianou, Joao Paulo, Charalambos - Robert, Meriem, Hamdani, Gullon - Thuram, Sangoy, Papoulis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)21105:14
2.Apollon Limassol (CYP)21013:63
3.Borussia Mönchengladbach (GER)20202:22
4.FC Curych (SUI)20113:41
Skupina B
Turín FC - HJK Helsinky  (čtvrtek 21:05)
Helsinky jsou zatím ve skupině B bez bodů, což je nepříjemná situace, kterou chce finský celek co nejdříve napravit. Pro body si přijede do Turína, aby se tam střetl s domácím FC. Granatě se daří poněkud lépe, i když oproti loňskému ročníku se jedná o propad.

Je to stará a zcela pochopitelná pravda - když prodáte své nejlepší hráče a opory týmu krátce před startem v elitní soutěži a ještě za ně nepřivedete adekvátní posily, je jasné, že nástup do nového ročníku bude přinejmenším obtížný. Vyprávět by o tom mohli fanoušci Granaty, kteří místo branek a spolupráce dua Alessio Cerci - Ciro Immobile doufají v regeneraci veteránů Fabia Quagliarelly a Amauriho Toto čekání se ale protahuje, což klub dokazuje především v domácí Serii A. Naštěstí se trenér Giampiero Ventura může zčásti radovat alespoň na scéně Evropské ligy.

Po bojích o samotný postup do základních skupiny EL se Turín začal seznamovat s druhou nejprestižnější klubovou soutěží Evropy trochu opatrně. S Bruggami si Turín body jen rozdělil a gól nedal ani jeden. Ve druhém utkání už si připsal tři body, ale trenér Ventura se přiznal, že se o něj pokoušel infarkt. Divíte se? Rozhodující penaltu proměnil Fabio Quagliarella až v nastaveném čase druhé půle. Kodaň byla po většinu utkání horším týmem, ale nad vodou ji dlouho držel brankář Andersen, který si připsal několik skvělých zákroků.

Poté se Turín musel na domácí scéně utkat s nebezpečnou Neapolí. Tým trenéra Rafaela Beníteze sice nehýří optimismem a prvních pár utkání mu proklouzlo mezi prsty, ale ani ve špatné formě neměl s Turínem slitování. Fabio Quagliarella se sice opět trefil, ale na jeho zásah odpovědělo duo Lorenzo Insigne a José Maria Callejón. Poslední generálka na Evropskou ligu už se Turínu vydařila lépe.

V utkání proti Udinese opět nebyli Báci favority, protože tým trenéra Stramaccioniho se proměnil v hladový a ambiciózní celek využívající schopnosti kapitána Di Nataleho na maximum, ale přesto si Turín poradil. Opět úřadoval Fabio Quagliarella, který v menším z turínských klubů nalezl štěstí i střeleckou formu. Připsal si čtvrtou branku v sedmi ligových zápasech a rozhodl o tom, že si Turín znovu klestí cestu tabulkou výš.

Finská Veikkausliiga je o mnoho dál, takže Helsinky mohou hovořit o větší rozehranosti. V jejich podání ale vypadá spíše jako únava, protože klub z Helsinek prohrál oba úvodní zápasy ve skupinové fázi. Kodaň mu nasázela dvě branky, ještě o jednu víc si připsal proti Bruggám. Markus Heikkinen si vstřelil vlastní branku, ve druhém poločase se trefil i Tom De Sutter a poslední hřebíček do rakve připojil Laurens De Bock. Do zápasu navíc nenastoupí ani duo Tørnes a Alho.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Club Bruggy - FC Kodaň  (čtvrtek 21:05)
Úvodní dvě kola naznačila, že ve skupině B budou bojovat o postup tři týmy - vedle FC Turín to jsou právě fotbalisté Brugg a Kodaně, kteří se dnes střetnou v Belgii. Domácí mají na severského soupeře špatné vzpomínky, forma však hraje v jejich prospěch..

Ačkoliv černomodří v belgické lize stále ztrácejí tři body na vedoucí Anderlecht, pomalu si už ani nepamatují, co je to prohrát zápas. Z posledních šesti klání vyšli vítězně hned pětkrát, jedinou kaňkou na stoprocentní bilanci zůstává remíza 2:2 v Oostende z devátého kola Jupiler League. Také v Evropské lize to Belgičanům zatím jde velmi dobře - poté, co doma uhráli bezbrankovou remízu s Turínem, rozstříleli Helsinky na jejich hřišti 3:0 a zařadili se do čela tabulky, o skóre před italský tým.

To v Kodani zatím mohou být s probíhajícím ročníkem spokojeni tak napůl. V domácí soutěži jsou průběžně čtvrtí, což je pro tým, který před třemi sezonami platil za prvotřídní evropskou senzaci, docela slušný "sešup"; na druhou stranu v Evropské lize zatím hrají poměrně slušně. Po výhře 2:0 nad otloukánkem skupiny z Helsinek přišel těžký duel v Turíně, který sice Italové nakonec vyhráli 1:0, zasloužil se o to však až v samém závěru z penalty Fabio Quagliarella.

To nicméně znamená nula bodů, a tedy průběžné třetí místo; je nasnadě, že pokud chtějí Dánové pomýšlet na postup, musejí dvojzápas s Bruggami coby přímým konkurentem zvládnout se ctí. Ideální by pochopitelně bylo uhrát nějaké body už v Belgii, což ovšem nebude jednoduché - zatímco doma se Kodani daří a v posledních čtyřech zápasech na Parkenu neztratila ani bod, venku se zatím klopýtnutí nevyvaruje. Kromě zmíněné prohry v Turíně uklouzli hráči FC také na hřištích Aalborgu (0:1) nebo SønderjyskE (1:1).

Co nicméně hraje v jejich prospěch, je bilance ze vzájemných zápasů - v poslední době se Bruggám postavili třikrát, a hned dvakrát z toho byl zisk všech tří bodů. Pokaždé na belgické půdě. Poprvé se tak stalo v prosinci 2008, tehdy ještě v Poháru UEFA (1:0), podruhé před dvěma lety ve třetím předkole Ligy mistrů (3:2). Pokud dnes Bruggy svého soka porazí, bude to pro ně v tomto směru premiéra.

A ještě jedna zajímavost na závěr - utkání bude řídit rekordman Michael Oliver. Tento teprve devětadvacetiletý britský sudí sbírá jeden rekord za druhým; stal se nejmladším rozhodčím, který kdy pískal zápas Premier League a zápas ve Wembley. Loni dostal na starost finále Community Shield mezi Arsenalem a Manchesterem City - ve věku mladším než řada fotbalistů na hřišti.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Club Bruggy (BEL)21103:04
2.Turín FC (ITA)21101:04
3.FC Kodaň (DEN)21012:13
4.HJK Helsinky (FIN)20020:50
Skupina C
Tottenham Hotspur - Asteras Tripolis  (čtvrtek 21:05)
Večerní program Evropské ligy nabídne po deváté hodině mimo jiné také souboj Tottenhamu s Asterasem Tripolis. Celek z malého řeckého městečka dokonce přijíždí jako překvapivý lídr skupiny C, zatímco Spurs doposud pouze dvakrát remizovali. Zvítězit tak tentokrát na domácí White Hart Lane je pro Pochettinovy svěřence takřka povinnost, pokud chtějí postoupit do jarní fáze bez vážnějších komplikací.

Na úvod Tottenham bez branek remizoval v Bělehradu s tamním Partizanem a poté si rozdělil body i s istanbulským Besiktasem, když o vedení 1:0 přišel až v samotném závěru. Přesto se zdá, že se nový manažer Mauricio Pochettino ve svém novém působišti úspěšně zabydluje a výsledky již nyní budou čím dál lepší. Poslední ligový zápas s Manchesterem City tomu sice výsledkově neodpovídá, ovšem prohra 1:4 zakrývá dost možná nejlepší výkon Spurs v dosavadní sezoně.

Dá se očekávat, že stejně jako v případě předchozích dvou duelů v rámci evropských pohárů i tentokrát základní sestava Spurs projde značnou obměnou oproti domácí soutěži. Na hrotu opět dostane příležitost zazářit Harry Kane, v záloze by mohla dostat šanci letní posila Benjamin Stambouli, na levém kraji obrany se objeví Ben Davies a výjimečného odpočinku se možná dočká i brankář Hugo Lloris, jehož může mezi třemi tyčemi zastoupit nizozemský reprezentant Michel Vorm.

Asteras Tripolis prožívá takřka pohádkové období. Ještě v roce 2006 šlo o třetiligový celek, který letos po dvou neúspěšných pokusech vůbec poprvé proklouzl do hlavní fáze Evropské ligy, a hned s velkým úspěchem. Po cenné remíze v Istanbulu totiž Řekové zvládli na domácí půdě udolat Partizan a se čtyřmi body momentálně vévodí skupině D. Kostru týmu ovšem tvoří cizinci: zálohu drží nad vodou Fernando Usero, góly jak Besiktasi, tak Partizanu nasázel Argentinec Parra a někdejší stoper skotských Rangers Dorin Goian zase tvrdí muziku v obraně. Trenér Staikos Vergetis se zdá být opravdu mužem na svém místě a bude zajímavé sledovat, s čím vyrukuje na dalšího favorizovaného soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Partizan - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:05)
V Bělehradě se utkají dva týmy, které shodně vyznávají černobílé barvy - tamní Partizan vyzve Besiktas Istanbul. Ani jeden z celků nezačal v Evropské lize zrovna ideálně, takže se bude hrát o uchování naděje na postup..

Vzhledem k tomu, kolik je v sázce a jak notoricky vášnivým publikem oba kluby disponují, můžeme vyhlížet hodně, hodně zajímavý dvojzápas. Besiktas je sice od nešťastné prohry v předkole Ligy mistrů na Arsenalu neporažen a v turecké lize po šesti kolech vládne celému pelotonu, v Evropské lize to však žádná sláva není - remíza na Tottenhamu se počítá, jistě, nicméně domácí nerozhodný výsledek proti Asterasu Tripolis už může přijít v důsledku hodně draho. Také Partizan dokázal remizovat s Tottenhamem (0:0), v Řecku však prohrál a zůstává tak s jedním bodem průběžně poslední.

"Partizan nesmíme za žádných okolností podcenit," varoval kouč Turků Slaven Bilić. "Nezapomínejme, že nechybělo mnoho, aby porazili Tottenham na jeho hřišti. Navíc mají vynikající fanoušky. My jsme ale zvyklí hrát pod tlakem, stejně jako na bouřlivou atmosféru," připomněl. "Nebude to lehké utkání, ale my chceme postoupit do vyřazovací fáze, takže je naším úkolem získávat body."

Také Partizanu se doma daří, v prestižním bělehradském derby udolal Crvenu Zvezdu a stejně jako jeho dnešní protějšek vede svoji ligovou soutěž. A kouč Mario Nikolić, stejně jako jeho protějšek Bilić, přikládá nadcházejícímu zápasu hodně velkou váhu. "Tohle utkání rozhodne, jaké budou naše další ambice v této soutěži," prohlásil. "Kvalifikací do skupinové fáze Evropské ligy jsme splnili předsezonní cíl, takže nejsme pod žádným tlakem. To ale neznamená, že házíme ručník do ringu. Chceme především hrát dobrý fotbal a potěšit fanoušky."

Tento úkol bude hodně ztížen zraněním pravého beka Miroslava Vulićeviće, jinak stálice základní sestavy. "Vulićevićovo zranění z derby je pro nás problém, protože posledních devět měsíců platil za jednoho z nejpravidelněji nastupujících hráčů," přiznává Nikolić. "Nicméně mám důvěru ve všechny své hráče. Tyto problémy jsme měli už dříve a vždy se nám podařilo najít řešení."

A na co se mohou fanoušci těšit na hřišti? "Čeká nás tým, který hraje atraktivní fotbal," vypočítává Nikolić. "Besiktas má kvalitu hrát Ligu mistrů, jak se jasně ukázalo v předkole proti Arsenalu. Je to vedoucí tým turecké ligy, před Fenerbahce a Galatasarayem. Mí hráči vědí o protivníkovi vše, co potřebují - o jejich síle na míči, systému založenému na přihrávkách, o tom, jak brání. Je to opravdu mimořádné mužstvo," zakončil srbský kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Asteras Tripolis (GRE)21103:14
2.Beşiktaş JK (TUR)20202:22
3.Tottenham Hotspur (ENG)20201:12
4.FK Partizan (SRB)20110:21
Skupina D
Celtic FC - Astra Giurgiu  (čtvrtek 21:05)
Gigant skotské kopané jménem Celtic by si rád na vlastním hřišti napravil reputaci po krajně nepovedeném začátku sezony. Tradiční klub nejprve nedokázal postoupit do Ligy mistrů, načež se začal trápit také na úvod sezony. Teď jej čeká rumunský tým Astra Giurgiu, který by mohl být snadnou kořistí.

Pokud jde o Evropskou ligu, tak v ní rumunský celek ještě nevyhrál a po dvou prohrách se krčí na dně tabulky skupiny D. Z deseti posledních zápasů napříč všemi soutěžemi navíc Rumuni vyhráli jen tři zápasy, takže i pro trápící se Skoty by mohli být velmi příjemným soupeřem. Celtic si navíc zvedl sebevědomí po jasné výhře nad Ross County, kterému nasázel pět branek. Postarali se o ně John Guidetti, Callum McGregor, Jason Denayer a dvoubrankový střelec Anthony Stokes.

Tohle vítězství Celtic hodně potřeboval, protože na hlavu manažera Ronnieho Deily se pomalu snášela kritika za výkony jeho mužstva. Norský kouč neuspěl proti Legii Varšava, nedařilo se mu ani proti Mariboru. Prohrál také předminulé klání s Hamiltonem, když mu dokonce nedal ani branku. Přesto hráči svému trenérovi nadále věří, což dokazuje také rozhovor se Stefanem Johansenem. Ten pro BBC sdělil, že celá kabina stojí za svým koučem a je schopna dokázat své kvality i na hřišti.

"Ani tyhle neúspěchy trenéra Deilu nezlomí. Je po psychické stránce velmi odolný a umí pracovat pod stresem. Když něco nejde podle představ, nezahodí flintu do žita a místo toho hledá řešení celé situace. Když tento job přebíral, věřil, že to dokáže. A od té doby se nic nezměnilo. Přišel ze Stromsgodsetu, což samozřejmě je trochu jiné prostředí a méně tlaku. Ale dobře věděl, co dělá. Podle mého názoru se s novým prostředím sžívá velmi dobře a celá kabina jej podporuje."

"Náš trenér se nezměnil, jeho filozofie je stále stejná. Věří, že atraktivní herní pojetí se bude fanouškům líbit a říká nám, na čem pracovat. Víme, kde děláme chyby a víme, jak je napravit. Jen to chce čas, to je celé. Ukázali jsme to v minulém utkání, když jsme vstřelili pět branek. Hráli jsme přesně tak, jak nám trenér řekl. Skvěle si na hřišti rozumíme i s Johnem Guidettim, který odvedl obrovský kus práce. Trenér nás nesvázal žádnými přílišnými pokyny, ale dal nám volnost. A to se vyplatilo. Teď táhneme za jeden provaz," dodal nadšený záložník, který Celtic posílil teprve v zimě.

Celtic naposledy udolal nejtěsnějším možným skóre nebezpečné Dinamo Záhřeb, když jedinou branku utkání vstřelil již v šesté minutě Kris Commons. Ani herní představení ale fanoušky moc nepotěšilo a Celtic měl několikrát namále. Rumunský celek prohrál i své druhé utkání, tentokrát před vlastními fanoušky s rakouským Salzburgem. Domácí přitom vedli, jenže pak se trefil Kevin Kampl a Jonathan Soriano. Ani brzká branka Takayukiho Seta nestačila, aby se Astra radovala. Ještě před tím dostala pět branek od Dinama Záhřeb.

Hoops nebudou kompletní ani v tomto případě. Mimo hru by měli být dlouhodobě zranění Forrest, Denayer a Mulgrew. Nejistý je také start Commonse a Izaguirreho. Ani rumunský tým ale do Glasgow nepřijede v plném počtu, protože mu budou scházet Coman a Fatai. Utkání dostali na starost zkušení rozhodčí z Islandu - Kristinn Jakobsson, který začal svou kariéru už v roce 1997. Na čarách mu budou pomáhat pánové Gylfi Mar Sigurdsson a Sigurdur Oli Thorleifsson.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.90 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Red Bull Salzburg - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 21:05)
Jestliže byl Salcburk ještě před měsícem výsledkově v naprosté krizi, teď je situace úplně jiná. I s mnoha zraněnými se spravil prakticky na všech frontách a celkem pět vítězství v řadě hodlá potvrdit i proti Dinamu Záhřeb. Hosté sice na úvod smetli rumunskou Astru pěti góly, jenže pak padli těsně na Celticu.

Domácí prakticky od začátku sezóny sužuje velká marodka. A i když se každým týdnem zmenšuje a zmenšuje, pořád není situace úplně ideální. Salcburk před utkáním s Dinamem hlásí znovu hned několik absencí, chybět by měli určitě Nils Quaschner, Asger Sorensen a Rodnei, kteří pořád nejsou zdravotně v pořádku.

Kromě nich trenér Adolf Hütter možná nebude moci počítat s Peterem Ankersenem, Franzem Schiemerem, Christianem Schweglerem, Isaacem Vorsahem, Andreasem Ulmerem či Valonem Berishou. I přesto Red Bull sbírá v říjnu skvělé výsledky. A v Evropské lize vede skupinu D díky lepšímu skóre.

Na Dinamo Záhřeb mají někteří hráči z kádru dobré vzpomínky. Oba týmy se střetly před více jak pěti lety, když bojovaly o postup do 4. předkola Ligy mistrů. Tehdy byl úspěšnější jen o píď rakouský celek. "Byly to dva těžké zápasy, které jsme zvládli až v závěru. V prvním utkání hrál dokonce Mario Mandžukić," vzpomínal bek Ulmer.

Podobně jako naposledy Astru, ani nyní Hütter nehodlá podcenit přípravu na utkání. Stejně jako rumunského soupeře má i skvěle přečteného toho aktuálního. "Dinamo je technicky vynikající tým. Na Celticu drželi více míč na kopačkách, vlastně byli lepším týmem, i když prohráli," zveřejnil své poznatky.

Salcburk se po třech vítězstvích v lize vyhrabal z blamáže a teď je na samotném čele. Jako by si slepovaná sestava začala na sebe zvykat. "Určitě čekám znovu hodně vyrovnané střetnutí. Síla Dinama spočívá především v útoku," dodával Ulmer. "Myslím si, že můžeme vyhrát, jen pokud podáme dobrý týmový výkon."

Hosté, ostatně jako každý rok, nemají žádné problémy na domácí scéně. Po dvanácti kolech již disponují čtyřbodovým náskokem na druhou Rijeku, o víkendu venku skolili Zadar 3:1. Ve Skotsku naposledy prožili dost smolný zápas. Zatímco proti Astře se jim střelecky dařilo náramně, skórovat proti Celticu se jim nepovedlo.

Dinamo nemá takové starosti se zraněnými, akorát menší zdravotní trable má trojice Ante Čorič, Duje Čop a Jozo Šimunovič. "Jedeme si do Salcburku pro vítězství, i když nevěřím, že právě tenhle zápas bude pro postup rozhodující. K dispozici budou ještě další tři zápasy, a to znamená devět bodů. Všechno je pořád možné," říkal kouč Zoran Mamič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)21104:34
2.Celtic FC (SCO)21103:24
3.Dinamo Záhřeb (CRO)21015:23
4.Astra Giurgiu (ROU)20022:70
Skupina E
Estoril Praia - Dinamo Moskva  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté portugalského Estorilu překvapili ve druhém kole základní skupiny Evropské ligy řecký Panathinaikos a nyní se pokusí vyzrát na dalšího favorita z ruského Dinama Moskva. To je zatím ve skupině stoprocentní a nyní má proti papírově největšímu outsiderovi skupiny slušnou šanci výrazně se přiblížit postupu do jarní fáze. Estoril se ale rozhodně nevzdá bez boje a i on by si rád zajistil postup mezi 32 nejlepších celků této evropské klubové soutěže.

Estoril na úvod skupiny nestačil na holandské PSV a na jeho půdě prohrál po výsledku 0:1, poté však dokázal porazit řecký celek 2:0 a v tabulce je prozatím druhý se třemi body o skóre před Eindhovenem. Moskva dokázala vybojovat tři body na půdě Panathinaikosu po výhře 2:1 a poté v domácím prostředí porazilo holandského protivníka 1:0. V ruské lize je prozatím odehráno deset kol a moskevský celek je třetí s devatenácti body, navíc má duel k dobru.

Nicméně na vedoucí Petrohrad ztrácí sedm bodů a na druhé CSKA pět bodů. Estorilu se na domácí scéně vůbec nedaří a je až patnáctý se šesti body po sedmi odehraných kolech, jeho prioritou by tak rozhodně mělo být vylepšení své současné pozice. Oba dva výběry se spolu ještě neutkaly, vzhledem k situaci je mírně favorizován ruský celek. Domácí výběr by měl nejvíce spoléhat na brazilského útočníka Klébera, který doposud jen střídal.

Ovšem ve čtyřech zápasech dokázal vsítit hned tři branky a měl by být opět dobrým žolíkem. Estorilu by měl pomoci Sebá, který nedohrál duel s Gil Vincente a nyní by už měl být připraven. Hlavním tahounem moskevského výběru je Aleksandr Kokorin, který v jedenácti zápasech vsítil šest branek. Podpořit by ho měla německá legenda Kevin Kurányi, který nastoupil v devíti zápasech a dokázal skórovat čtyřikrát.

Velice dobře se také jeví záložník Aleksej Jonov, který v deseti zápasech skóroval pětkrát. "Pochopitelně se můžeme cítit jako favorité, Estorilu se v lize nedaří a jeví se jako nejslabší účastník naší skupiny. Jenže na domácí půdě je silný, o čemž svědčí poněkud snadná výhra nad Panathinaikosem. Pokud budeme dodržovat určité standardy, tak bychom mohli získat tři body, které by nás hodně přiblížily postupu do další fáze," uvedl kouč Dinama Stanislav Čerčesov.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - Panathinaikos FC  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté PSV Eindhoven sehrají velmi důležitý zápas s Panathinaikosem a vzhledem k postavení v tabulce skupiny E budou považováni za mírného favorita. Holandský výběr už dokázal zvítězit dvakrát v řadě a určitě chce napravit minulou porážku 0:1 na půdě ruského Dinama Moskva. Naopak řecký výběr se na začátku sezóny nachází ve velké krizi a pokud chce ještě myslet na úspěšnou sezónu, tak musí co nejdříve zabrat.

PSV v tuto chvíli vede tabulku Eredivisie, po devíti kolech má na kontě 21 bodů a drží čtyřbodový náskok před druhým Ajaxem. V posledních dvou ligových duelech neinkasovalo a na Philips Stadium shodně přehrálo Excelsior i Alkmaar v poměru 3:0. V Evropské lize je prozatím třetí se třemi body o skóre za portugalským Estorilem, ten na úvod skupiny porazil v domácím prostředí nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Řecký výběr nemá na kontě ani jeden bod a nyní musí nutně uspět, rozhodně potřebuje více než jen remízu. Po úspěšném 4. předkole nad dánským Midtjyllandem v celkovém poměru 6:2 podlehl doma Dinamu 1:2 a naposledy si neodvezl bod ani z Portugalska, když Estorilu překvapivě podlehl v poměru 0:2. Na domácí scéně je to o něco lepší, ovšem ne o mnoho. Po šesti kolech je v tabulce šestý se ziskem deseti bodů.

Oba dva čtvrteční protivníci se spolu naposledy utkali v evropském poháru před deseti lety v základní skupině Ligy mistrů a podělily se po třech bodech po domácím vítězství. Domácí kouč Phillip Cocu možná nebude moci využít služeb Georginia Wijnalduma, který má problémy s kolenem, ovšem připraveni by měli být Luuk de Jong s Memphisem Depayem. Tyto dvě klíčové postavy eindhovenského celku už plně trénují s týmem.

De Jong laboroval s poraněným stehenním svalem, Depaye trápila bolavá třísla a nyní by se poprvé od zranění mohl objevit v základní sestavě. Právě on je letos klíčovou postavou PSV, v pěti zápasech vstřelil již pět branek, a i když ostatní hráči mají odehráno o polovinu zápasů více, tak je stále nejlepším střelcem týmu. "Opět bude v týmu a myslím, že naší hru výrazně oživí. Na zápas se nesmírně těší a já mu přeji, ať se mu vydaří," uvedl kouč Cocu.

"Panathinaikos je sice poslední ve skupině, já však jednoduchý zápas rozhodně neočekávám. Má velmi dobré hráče, i když v současné době se hodně hledá. Snaží se hrát atraktivní fotbal a to zatím nevede k dobrým výsledkům, v příštích zápasech se podle mého názoru bude hodně zlepšovat. Pokud předvedeme podobný výkon jako proti Alkmaaru, tak určitě můžeme zvítězit a naši fanoušci nám jistě výrazně pomohou," dodala třiačtyřicetiletá nizozemská legenda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Moskva (RUS)22003:16
2.Estoril Praia (POR)21012:13
3.PSV Eindhoven (NED)21011:13
4.Panathinaikos FC (GRE)20021:40
Skupina F
Inter Milán - AS Saint-Étienne  (čtvrtek 21:05)
Inter Milán v současnosti působí jako Jekyll a Hyde. V Serii A se mu příliš nedaří a herně i výsledkově ztrácí, zatímco v Evropské lize zůstává neporažen a triumfálně vítězí. Zachová si stoprocentnost také po zápasu se Saint-Étienne, nebo naváže na ligové nezdary?

Milánský celek v Evropské lize předvádí poměrně vyrovnané výkony a vzhledem k nestálosti svých soupeřů vládne skupině F se čtyřbodovým náskokem právě na celek z Ligue 1. Pokud by Nerazzurri zvítězili také nad ním, rozdíl by se zvýšil na sedm bodů a Inter by se tím výrazně přiblížil postupu ze skupiny. Evropská liga je v podstatě jedinou útěchou vášnivým fanouškům, protože co se týče domácí ligy, tam si Inter připsal již několik klopýtnutí.

První takové se událo proti Cagliari. Inter Milán byl v utkání s Cagliari jasným favoritem, ale dnešní duel naprosto nezvládl. Trenér Zdeněk Zeman konečně předvedl, že jeho týmy jsou specialisty na ofenzivní fotbal a Cagliari Interu nadělilo čtyři góly. V dalším kole Serie A čekala na Nerazzurri obtížná Fiorentina. Inter Milán nedokázal uspokojit své fanoušky ani po stránce výsledkové, ani po té herní. Nedařilo se mu téměř nic, naopak Viola může být se svým výkonem naprosto spokojená. O góly se podělilo trio Khouma Babacar, Juan Cuadrado a Nenad Tomović.

Ani minulé kolo nebylo lepší, protože z utkání proti Neapoli chtěl tým trenéra Mazzarriho vyjít jako vítěz. Inter Milán sice dvakrát prohrával, ale pokaždé dokázal záhy odpovědět. Nejprve se prosadil José Maria Callejón, na jehož trefu vzápětí reagoval Guarín. Ani další zásah Callejóna nestačil na výhru hostí, protože Hernanes v nastaveném čase srovnal. Tento výsledek úplně neodpovídal představám vedení, které začíná přemýšlet o ultimátu pro trenéra Waltera Mazzarriho.

V rozhovoru pro Mediaset Premium Erick Thohir sdělil: "Oba dva si s trenérem rozumíme velmi dobře. Na začátku sezony jsme si sedli a probrali, kam se bude Inter ubírat. Stanovili jsme si nějaký plán. Pokud budeme činit rozhodnutí, uděláme to objektivně a na základě rozumu. Nebudeme dělat žádná unáhlená rozhodnutí. S naším projektem postupujeme stále vpřed, nic se nezměnilo. Uvidíme, co se stane v dalších dvou zápasech a jak tým zareaguje na nedávné porážky. Teprve v té chvíli nastane moment, kdy si musíme říct, co je správně a co se dá dělat jinak a lépe," dodal Thohir.

Saint-Étienne se příliš nedaří a po dvou remízách se nachází na druhém místě s pouhými dvěma body. Přesto to pro domácí Inter nebude snadné a obránce Juan Jesus dobře víc, že bude potřeba speciální atmosféry, aby domácí dokázali potřetí naplno bodovat. Pro oficiální klubové stránky Jesus poznamenal: "Proti Neapoli jste mohli vidět tým, který má duši a srdce, protože jsme se nevzdali a bojovali až do konce. To se nám nakonec vyplatilo. Teď musíme udělat to samé a v boji o tři body nám mohou hodně pomoci naši fanoušci. San Siro je úžasné místo a když vás podporuje, je to jako dvanáctý hráč," dodal mladý obránce.

Francouzský celek na remízu s Karabakem reagoval remízou s Dněprem, což není ideální výsledek. Pozitivem pro něj může být alespoň poslední ligové utkání. ASSE se utkalo s Lorientem a nakonec dokázalo zvítězit. O výhře rozhodl hráč, který se ve více než dvou stech utkáních v Ligue 1 trefil jen pětkrát. Les Verts navíc zlomili prokletí Stade du Moustoir, ovšem na ten rozhodující okamžik si museli počkat až do samotného závěru, kdy se trefil Fabien Lemoine.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.80 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dněpr Dněpropetrovsk - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:05)
Dněpr není po dvou kolech Evropské ligy úplně v ideálním postavení, ztrácí však pouhý bod na druhou postupovou pozici. Právě nyní má velkou šanci dostat se na ní, měl by však bezpodmínečně zdolat ázerbájdžánský Karabach. Ten však naposledy ukázal svojí sílu, dokázal totiž remizovat se St. Étienne.

Ve skupině F opravdu příliš gólů nepadá. Celkově diváci mohli vidět pouze tři, a všechny přitom zařídil dosud stoprocentní lídr Inter. Ostatní tři týmy, včetně obou dnešních soupeřů, ještě neokusily pocit vstřelené branky. I proto je situace po dvou kolech nesmírně zajímavá a postoupit může kdokoli.

I když na první pohled to vypadá, že vedoucí Inter, jemuž by postup již neměl uniknout, do další fáze doprovodí někdo z trojice Dněpr, St. Étienne či Karabach. Ázerbájdžánský celek je přitom pasován do role největšího outsidera. "Soupeř hrál proti St. Étienne dobře. Měl šance, jen je nevyužil," odmítl roli favorita domácí trenér Myron Markevyč.

Dněpropetrovský lodivod by měl nasadit nejsilnější možnou sestavou, chybět by mu měl pouze dlouhodobě zraněný Matheus. Těžko říci, kdo se na hřišti nakonec objeví, poněvadž na tiskové konferenci dost mlžil. Bude hrát v útoku Selezňov nebo Kalinič? "Proč se mě ptáte? Je tady snad někdo z Ázerbájdžánu?," vysršel Markevyč na novináře.

Samozřejmě že se mu ještě objevuje možnost nasazení Zozulji. "Nemám tušení, kdo dal gól naposledy. Selezňov se rozstřílel v poslední době, Kalinič je ve slušné kondici. Zamyslete se sami," odbyl všechny přítomné na tiskové konferenci. Ani hosté by neměli mít výraznější problém s absencemi, do hry nezasáhne jen Chumbinho s Diasem.

Dněpr sice po devíti kolech vede ukrajinskou ligu, své výkony ale příliš nedokáže přehoupnout i do evropských pohárů. O víkendu dokázal skolit těsně Oděsu. "Čekáme těžký zápas, soupeř je hodně silný. To, že vede domácí soutěž, moje slova jenom potvrzuje," říkal hostující stratég Gurban Gurbanov.

Také jeho tým si zatím vede doma velmi dobře a po sedmi kolech je v tabulce na prvním místě. "Jsme si vědomi toho, že utkání proti Dněpru bude jiné než to proti St. Étienne. Tehdy jsme chtěli více útočit," dodával Gurbanov. "Máme některé absence, ale jsem přesvědčen, že hráče, které nasadím, ty zraněné plnohodnotně nahradí."

Utkání, které bude řídit český rozhodčí Libor Kovařík spolu se svými krajánky, se kvůli neutěšené situaci na Ukrajině odehraje v Kyjevě. "Samozřejmě to pro nás není snadné," přiznal gólman Jan Laštůvka. "V Dněpropetrovsku cítíme velkou podporu. V Kyjevě je sice pěkný stadion, ale nepožene nás dopředu. Musíme se s tím poprat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.10 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán (ITA)22003:06
2.AS Saint-Étienne (FRA)20200:02
3.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)20110:11
4.Qarabağ Ağdam (AZE)20110:21
Skupina G
NK Rijeka - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Feyenoordu se po delší době probojovali do základní skupiny Evropské ligy a v ní také chtějí uspět, zatím jejich situace není úplně zlá. Rotterdamský výběr sice na úvod prohrál na půdě velkého favorita ze Sevilly v poměru 0:2, ovšem tento výsledek dokázal částečně napravit v domácím prostředí proti belgickému Lokerenu po vítězství 2:1. Nyní ho čeká velmi důležitý souboj s Rijekou, která rozhodně nebude lehkým soupeřem.

Chorvatský výběr je sice v tabulce zatím poslední s jedním bodem, nicméně minule proti španělskému velkoklubu předvedl, že se s ním rozhodně musí počítat. V šesti kvalifikačních duelech Evropské ligy vždy zvítězil a poté na úvod skupiny zaváhal v Belgii, když Lokerenu podlehl 0:2. Nicméně proti Seville sahal na tříbodový zisk a přišel o něj až brankou v první nastavené minutě, nakonec se zrodil výsledek 2:2. Motivaci tak určitě má velkou a Feyenoord rozhodně k poražení je.

Na druhou stranu mají svěřenci kouče Freda Ruttena velmi dobrou formu, dokázali zvítězit již čtyřikrát v řadě a v tabulce nizozemské ligy se po zpackaném úvodu posunuli už na osmé místo se čtrnácti body. Rijeka válí také v domácí soutěži a v tuto chvíli to vypadá, že se o titul popere s Dinamem Záhřeb. Zatím je druhá s osmadvaceti body po dvanácti kolech, na vedoucí Záhřeb ztrácí čtyři body a před třetím Hajdukem má náskok devíti bodů.

Oba dva soupeři se spolu v evropských pohárech ještě neutkali a čeká je vzájemní premiéra, za mírného favorita je považován hostující celek. Kouč Rutten už bude možná moci počítat s hvězdným obráncem Khalidem Boulahrouzem, který by si tak mohl odbýt svou premiéru po zranění, kvůli kterému nehraje od června letošního roku. K dispozici nebude Sven van Beek a hlavně důležitý defenzivní pilíř Joris Mathijsen, který si poranil lýtko.

"Ještě před několika lety byl klub v konkurzu a teď můžeme hrát v Evropské lize s tak kvalitním týmem, jakým je Feyenoord Rotterdam. Začínáme stoupat po všech stránkách a pevně doufám, že v nejbližší době dosáhneme na titul a zahrajeme si Ligu mistrů," uvedl kouč NK Matjaž Kek.

Rutten chce najít recept na dobře pracující defenzívu soupeře a zároveň doufá, že si jeho svěřenci poradí se standardními situacemi čtvrtečního protivníka. "Především z této činnosti umí Rijeka zahrozit, přesvědčila se o tom i Sevilla. Hraje týmově a bojuje o každý centimetr prostoru, navíc umí udeřit z jakékoliv pozice. Pevně doufáme, že tento těžký úkol zvládneme a vytvoříme si lepší výchozí pozici pro postup do jarní fáze soutěže."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Standard Lutych - Sevilla FC  (čtvrtek 19:00)
Domácí Standard Lutych by Seville rád přebral první místo ve skupině G. Tu vede právě španělský tým a náskok jediného bodu, což ze vzájemného utkání činí ještě atraktivnější podívanou. První místo by si rád vzal rovněž třetí Feyenoord, který má na svém kontě také tři body.

Sevilla má Standardu co vracet. Když se tyto dva týmy utkaly naposledy, psal se rok 2008 a ve skupině C se hrálo listopadové utkání právě v Lutychu. Domácí vzdorovali týmu se jmény jako Luís Fabiano, Adriano Correia, Jesus Navas či Andrés Palop a jejich tvrdá práce se vyplatila, když jedinou branku v utkání zaznamenal talentovaný útočník Dieumerci Mbokani. Od té doby uplynulo hodně času a nedá se říci, že se by Standardu v posledních týdnech nějak dařilo.

Lutych sice porazil chorvatskou Rijeku, ale minulé utkání mu nevyšlo. Domácí hráči Feyenoordu Rotterdam porazili po velkém boji úhlavního konkurenta v boji o postup do další fáze. S Lutychem sváděl rotterdamský výběr dlouho vyrovnaný boj, nakonec o vítězství 2:1 rozhodl brankou v 84. minutě, o kterou se zasloužil Elvis Manu. Ani v lize se Lutychu nedaří, protože v desátém a jedenáctém kole Jupiler League si připsal dvě porážky.

Sevilla naopak dlouhodobě válcuje jednoho soupeře za druhým a potvrzuje skvělou koncepční práci s týmem, ambice i skvělou reputaci. Sevilla vykročila k obhajobě titulu správnou nohou, když na domácí půdě porazila díky dvěma brzkým brankám Feyenoord 2:0. Střelci jediných dvou branek utkání se stali střední záložníci Krychowiak s Mbiou, asistentem byl pokaždé mladý barcelonský talent Gerard Deulofeu. V minulém utkání už tříbodovou radost mít nemohla, protože nad Rijekou sice vedla, ale i díky červené kartě pro Kolodziejczaka prohrávala. Nakonec ji spasil střídající Stéphane Mbia, který srovnal.

Od remízy se ale odpoutala skvěle, když dvakrát po sobě v La Lize zvítězila. Nejprve porazila Deportivo La Coruňa, kterému dokonce nasázela čtyři branky, následně si v minulém kole poradila s maličkým Elche. Sevilla nakonec dokázala překonat obranu Elche a z jejího hřiště si odvezla všechny tři body. Obě branky padly až ve druhé půli. Nejprve se podařilo skórovat Carlosi Baccovi, po něm skóre zápasu uzavřel Kevin Gameiro.

U výhry byl také mladík Gerard Deulofeu, který v rozhovoru pro deník Marca nastínil ambice klubu i náladu v kabině. "Proti Elche to vůbec nebylo snadné, protože se na nás chtělo vytáhnout a to je hodně složitá pozice. Když hrajete proti motivovanému týmu, pak se musíte vždycky víc soustředit. My jsme ale chtěli vyhrát a kvalitou jsme soupeře převyšovali. Je jasné, že někdy také klopýtneme, ale na náš dnešní výkon můžeme být hrdí."

"Máme skvělého trenéra, který z nás vždy umí dostat to nejlepší. Emery žije fotbalem a dokáže své nadšení přenést na celý tým. Je to trenér, který se chce bavit a má zcela jasné představy o tom, co přesně máme dělat, jaká taktika by nám mohla pomoci na toho kterého soupeře. Sice patřím Barceloně, ale momentálně jsem tady, jsem tu spokojený a rád bych dosahoval cílů, které jsem si vytyčil," dodal mladík, který jednu sezonu strávil v anglickém Evertonu.

Utkání dostali na starosti pánové Hüseyin Göçek, Mustafa Eyisoy a Orkun Aktaş, všichni zkušení sudí z Turecka. Do zápasu nebude trenér Unai Emery moci nominovat univerzála Kolodziejczaka, který má na svědomí příliš velký počet karet. Zranění jsou v jeho týmu také Vítolo a Barbosa. Soupeř také nebude kompletní, jelikož mu scházejí zranění Enoh, Stam a Carcela-González.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.80 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)21104:24
2.Standard Lutych (BEL)21013:23
3.Feyenoord Rotterdam (NED)21012:33
4.NK Rijeka (CRO)20112:41
Skupina H
FK Krasnodar - VfL Wolfsburg  (čtvrtek 18:00)
Ve vyrovnané skupině H se dá očekávat tvrdý boj o postup až do závěrečných bojů; pokud však chtějí mít fotbalisté Wolfsburgu reálnou šanci, musí bezpodmínečně vytěžit body z dvojutkání s Krasnodarem. Nic jednoduchého to rozhodně nebude..

Vlci jsou zatím poslední s jediným bodem, který získali v minulém hracím kole domácí remízou s Lille; Krasnodar má na kontě body dva, také on dokázal remizovat s francouzským celkem a navrch i doma s Evertonem. Dá se tedy říct, že dnešní utkání nemá jasného favorita. Hosté, kteří absolvovali téměř tři tisíce kilometrů dlouhou cestu, se však musejí mít hodně na pozoru.

Dobrou zprávou pro německé fanoušky je forma jejich oblíbenců - svěřenci Dietera Heckinga nevstoupili do nové sezony rozhodně ideálně, v posledních týdnech se jim však daří stoupat tabulkou stále výše. O víkendu udolali nebezpečný Freiburg na jeho hřišti, takže s generálkou bude ve Wolfsburgu panovat spokojenost. Totéž se nicméně dá říct i o Krasnodaru, který sice v lize nevyhrál, plichta 2:2 se suverénním Zenitem se však rozhodně počítá.

Pokud by Vlci v dnešním zápase ruského soka udolali, stanou se prvním týmem, který to letos v pohárech dokázal - Krasnodar stále drží evropskou domácí neporazitelnost, přestože začínal už ve druhém předkole. Jeho kouč Oleg Kononov však bude muset vyřešit absence dvou důležitých hráčů, zraněného Vladimira Bystrova a suspendovaného křídelníka Joaozinha, na jehož místě se nejspíš objeví Kolumbijec Ricardo Laborde.

Na Labordem coby kreativní síle tak podle všeho bude ležet důležitý úkol - postarat se, aby měl Ari dostatek možností skórovat. Brazilský útočník má v Evropské lize skvělou formu, v posledních sedmi duelech zde vsítil pět gólů a prosadil se i letos na Evertonu. Jeho současný evropský průměr je gól na každých 164 minut.

Že Krasnodar představuje opravdové nebezpečí, si v kabině Vlků dobře uvědomují; sám Dieter Hecking dokonce dnešního soka označil za nejlepší tým ve skupině. Naopak Kevin Kurányi, německý veterán z útoku Dinama Moskva, který má bohaté zkušenosti s německým i ruským fotbalem, situaci trochu uklidňuje: "Ano, Krasnodar hraje dobrý fotbal, ale pokud Wolfsburg předvede adekvátní výkon, určitě má šanci."

Hecking se může spoléhat na zkušenosti chorvatského matadora Ivici Oliće, který přišel do Bundesligy v roce 2007 právě z Ruska. Těžkým úkolem však bude nahradit zraněného levého beka Ricarda Rodrigueze, čehož se nejspíš ujme Marcel Schäfer. Mimo hru je Aaron Hunt, velký otazník visí i nad Nicklasem Bendtnerem. Josuha Guilavogui, který si z utkání ve Freiburgu odnesl menší zranění, je však připraven.
FK Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Dikan - Jendrzejczyk, Granqvist, Sigurdsson, Kalešin - Pereyra, Gazinskij - Izmajlov, Ahmedov, Laborde - Ari
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Jung, Naldo, Knoche, Schäfer - Guilavogui, Luiz Gustavo - Caligiuri, De Bruyne, Perišić - Olić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.50 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - Everton FC  (čtvrtek 19:00)
Slibný souboj dvou dosud neporažených ambiciózních celků nabídne skupina H v podobě zápasu Lille s Evertonem. Zatímco domácí v prvních dvou kolech pokaždé remizovali, Everton má již na kontě i jedno vítězství a nachází se tak na průběžném prvním místě.

Čtvrteční večer bude mít zvláštní příchuť pro belgického útočníka Lille Divocka Origiho, jenž se před sezonou upsal městskému rivalovi Toffees, tedy Liverpoolu, ovšem letošní sezonu dle dohody obou klubů ještě stráví ve Francii. A rozhodně si nevede špatně: tři ligové góly a jeden v rámci Evropské ligy se v případě teprve devatenáctiletého útočníka jeví jako více než slušný rozjezd do sezony.

Brankář Evertonu Tim Howard se i přesto nechal slyšet, že má nad Origim psychologickou výhodu díky jejich vzájemném poměření sil na letním mistrovství světa, kde americký brankář heroicky zastavil všech sedm Origiho střel, i když ani to nakonec nestačilo na postup Spojených států do čtvrtfinále. "Doufám, že tentokrát se mi už povede jej překonat, bylo by to symbolické," kontroval Origi.

Pýchou Lille je skálopevná obrana v čele s výborným brankářem Vincentem Eneyamou. Už loni si francouzský celek užil neuvěřitelnou sérii jedenácti zápasů bez jediného inkasovaného gólu a i letos působí konsolidovaným dojmem, o čemž svědčí i prozatímních sedm inkasovaných branek za osm ligových kol. Pravdou ovšem zůstává, že momentální forma není na jejich straně. Z posledních šestnácti utkání napříč všemi soutěžemi totiž Lille zvítězilo pouze pětkrát a více než pět tisíc fanoušků Evertonu, kteří se rozhodli do Francie na podporu svého týmu vycestovat, si jistě přeje další prohloubení této série.

Pro Everton jde o vůbec první soutěžní zápas na francouzské půdě v celé klubové historii. Trenér Roberto Martínez se sice rozhodl pošetřit duo Naismith-Osman a chybět budou i Stones, Mirallas, Koné a Oviedo, lze přesto očekávat silnou základní sestavu. Hlavní pozornost francouzské defenzivy by měla směřovat k evertonské stálici na levém kraji obrany, tedy Leightonu Bainesovi. Anglický reprezentační bek již v Premier league stihl vytvořit svým spoluhráčům dvaadvacet šancí (jde o třetí nejvyšší číslo v celé lize) a měl přímý podíl na devíti z posledních čtrnácti gólů Toffees.

I kdyby však Baines tentokrát byl patřičně pokryt, stejně tak může v dresu hostů zazářit uzdravený Ross Barkley či Romelu Lukaku. Everton tak možná není favoritem, ale rozhodně je v jeho silách, aby svého francouzského soka pořádně potrápil.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Enyeama - Beria, Kjaer, Basa, Souare - Balmont, Rozehnal, Gueye - Rodelin - Origi, Roux
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Jagielka, Alcaraz, Baines - McCarthy, Besic - McGeady, Barkley, Eto'o - Lukaku.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.25 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Everton FC (ENG)21105:24
2.Lille OSC (FRA)20202:22
 FK Krasnodar (RUS)20202:22
4.VfL Wolfsburg (GER)20112:51
Skupina I
Slovan Bratislava - Sparta Praha  (čtvrtek 19:00)
Spartu čeká ve čtvrtek třetí zápas v základní skupině Evropské ligy a tentokrát nepůjde jen proti Slovanu Bratislava, ale také proti vlastní úspěšné historii. Na lavičce slovenského celku totiž čeká premiéra Jozefa Chovance, který jako hráč a trenér získal na Letné deset mistrovských titulů.

Původně mělo dojít na duel s jiným bývalým sparťanem Františkem Strakou, ten byl však kvůli špatným výsledkům před dvěma týdny odvolán. "Je to zajímavost. Ale fotbalový život přináší různá překvapení. Nic to se mnou nedělá, mám přece dost zkušeností. Ale až budeme hrát za pár týdnů odvetu v Praze, tak tam emoce budou," řekl Chovanec.

Se Strakou se už prý spojil. "Nebyl to problém, hráli jsme spolu, známe se dlouhá léta," prozradil. "Měli jsme si co říct, Franta mě seznámil s podobnostmi ohledně kádru. Všechno to byly podstatné věci pro moji práci," dodal Chovanec, který už proti Spartě hrál třikrát jako trenér Příbrami a s někdejším klubem vždy remizoval.

Premiéru ve Slovanu si měl odbýt v neděli, ale duel slovenské ligy byl kvůli nemoci trnavských hráčů odložen. Debut ho proto čeká proti Spartě. "To je pro nás trochu komplikace, protože teď nevíme, co se v jejich týmu s příchodem nového trenéra změní," řekl sparťanský trenér Vítězslav Lavička. "Naopak jejich výhoda může být, že Jozef Chovanec i jeho asistent Horst Siegl znají Spartu dokonale. Přesto věřím, že je něčím můžeme překvapit. Přátelské vztahy nyní půjdou stranou," dodal.

Chovanec v tom však vidí naopak problém, protože spolu s reprezentační přestávkou Slovan nehrál tři týdny zápas. "Sparta nás sice neviděla hrát, ale spíš to je pro nás komplikace, protože soupeř hrál a my jsme nehráli," prohlásil.

Do zápasu jdou oba soupeři ve zcela rozdílném rozpoložení. Zatímco Slovan v sedmi posledních soutěžních zápasech získal jediný bod při skóre 1:18, Sparta i přes podobně náročný program v posledních deseti zápasech ztratila body jen remízou s Teplicemi a prohrou s Neapolí.

"Asi na hráče dolehla velká zátěž. Slovenský Superpohár, pak všechna předkola Ligy mistrů, do toho liga, Slovenský pohár. Vím, že je tým kvalitní, má velký potenciál, ale někde se stala chyba," uvedl Chovanec. "Za týden se toho moc změnit nedalo, ale přesto zítra uděláme všechno proto, abychom se nastartovali k lepším výkonům."

Podobně vidí situaci Slovanu i Lavička. "Slovan teď neměl dobré výsledky, ale má velmi šikovné hráče a byl kousek od postupu do Ligy mistrů, takže kvalitu soupeř určitě má, stejně jako náš respekt," řekl sparťanský kouč.

Jeho tým se proti Slovanu pokusí potvrdit roli menšího favorita a přiblížit si postup ze skupiny, v níž je vedle Neapole ještě Bern. "Tento dvojzápas může hodně napovědět o postupových šancích a chtěli bychom ho zvládnout co nejlépe," řekl kapitán David Lafata.

Utkání na bratislavském stadionu Pasienky začne ve čtvrtek v 19:00. Přímý přenos vysílá ČT sport.
Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Perniš - Čikoš, Niňaj, Kolčák, Jablonský - Milinkovič, Lásik - Peltier, Halenár, Kubík - Soumah.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa - Dočkal, Vácha, Matějovský - Konaté, L. Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
BSC Young Boys - SSC Neapol  (čtvrtek 19:00)
Italská Neapol má za sebou šlágr Serie A proti Interu Milán, ze kterého nakonec vytěžila pouze bod. Nyní přijede na hřiště švýcarského oponenta, který má za sebou sérii tří porážek v řadě a rozhodně není v ideálním rozpoložení.

Dalo by se říci, že to mají oba celky společné. Minimálně na začátku sezony měly, protože ani Neapol nezačala s přehledem a hlasy hovořící o odvolání trenéra Beníteze zesilovaly. Neapol se však pomalu vrací do formy, v níž se nacházela v minulé sezoně. Začátek té letošní pro ni byl extrémně náročný. Kritika ze strany fanoušků začala už v letním přestupovém období, když vedení nepřivedlo posily, které byly podle fanoušků nezbytné. Navíc se tým trápil také po herní stránce.

Postupně se ale štěstí začalo vracet hráčům na kopačky a mašina jménem Neapol opět začala hrát. Zabrzdil ji až poslední sok. Inter Milán sice dvakrát prohrával, ale pokaždé dokázal záhy odpovědět. Nejprve se prosadil José Maria Callejón, na jehož trefu vzápětí reagoval Guarín. Ani další zásah Josého Callejóna nestačil na výhru hostí, protože Brazilec Hernanes si v závěru naskočil na míč do vápna a v nastaveném čase srovnal.

Přesto trenér Rafael Benítez viděl mnoho pozitiv. V rozhovoru pro stanici Sky Sport Italia španělský stratég uvedl: "Moji hráči bojovali až do konce a zejména s naší hrou ve druhém poločase musím být spokojen. Dokázali jsme vstřelit dvě branky, jen je škoda, že jsme ztratili koncentraci. Ten tým se pořád sehrává, například David López se k nám přidal teprve nedávno. Gonzalo Higuaín střílí důležité branky ve všech dalších soutěžích a je pro nás klíčovým hráčem," dodal Benítez.

Neapoli se daří alespoň v Evropské lize, kde je zatím suverénní. Naposledy se domů vrátil Slovák Marek Hamšík, který byl na hřišti, když se jeho tým utkal se Slovanem Bratislava. Co víc, Hamšík odvedl dobrou práci a vstřelil také první branku utkání. Na ni navázal ještě střelec Gonzalo Higuaín, který se sice v Serii A trápí, ale svou smůlu protrhl alespoň na Slovensku. V premiérovém utkání si Neapol poradila i s pražskou Spartu, které vstřelila góly tři, takže nyní vládne skupině I.

V týmu Neapole bude scházet několik hráčů. Zraněný je Miguel Angel Britos, který si přivodil zranění v zápase s Interem Milán. Mimo hru je také Walter Gargano, který už má za sebou operaci zlomené lícní kosti. Uruguayský záložník Neapole sice může začít s lehkým individuálním tréninkem, do zápasového kolotoče ale bude moct naskočit až za čtyři týdny. A do třetice se na hrací plochu nedostane ani Juan Camillo Zuniga.

Domácím se nedaří v podstatě nic. Za poslední tři utkání nenasbíral ani bod, navíc inkasoval sedm branek. Když vezmete v potaz ofenzivní sílu soupeře, pravděpodobně se toto skóre nevylepší. Young Boys budou postrádat Bürkiho, Hadergjonaje, Vitkievieze a Zárateho. Neapoli kromě výše zmíněných bude chybět také obránce Faouzi Ghoulam.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.60 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)22005:16
2.BSC Young Boys (SUI)21016:33
3.Sparta Praha (CZE)21014:43
4.Slovan Bratislava (SVK)20020:70
Skupina J
Aalborg BK - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 19:00)
Dynamo Kyjev zatím prožívá skvělou sezonu a potvrdit svoji formu bude chtít i na půdě Aalborgu. Ukrajinský celek jde do zápasu s vědomím, že případná výhra by jej jednou nohou postrčila do vyřazovacích bojů..

Pohled na aktuální formu kyjevských budí pořádný respekt - šest výher v řadě ve všech soutěžích, a to pouze se dvěma inkasovanými góly. Do této série patří vedle cenného ligového skalpu Šachťaru Doněck (1:0) také oba dosavadní duely EL, proti Riu Ave (3:0) a Steauě Bukurešť (3:1). To Aalborg je na tom podstatně hůře; Rio Ave sice porazil také, díky čemuž má na kontě tři body a pošilhává tak po postupové pozici, jednalo se však o jedinou výhru z posledních šesti pokusů.

Sychravé říjnové počasí v Dánsku by sice mohlo hrát podstatnou úlohu, jenže pokud si uvědomíme, že Aalborg v posledním domácím zápase ztratil body s průměrným ligovým manšaftem IK Hobro, vychází z toho Dynamo jako jasný favorit. S tím ostatně souhlasí i historické statistiky: oba týmy se střetly v historii čtyřikrát, v 90. letech, dvakrát na Ukrajině a dvakrát v Dánsku. Dynamo doma vybojovalo výhru a remízu, venku dvě výhry.

V jednom z těchto zápasů zazářil tehdy mladičký Sergej Rebrov, který také pomohl popravit soupeře krásným gólem. Tentýž muž nyní vede Kyjevany do boje jako trenér. "Skandinávský fotbal je obecně hodně tvrdý, a pro ten dánský to platí dvojnásob," prohlásil na tiskové konferenci. "Všechny severské týmy mají skvělou fyzičku. Aalborg je hodně týmové mužstvo, zvyklé bojovat do posledního dechu."

"Nemyslím si, že by můj současný tým byl méně ambiciózní než ten, za který jsem hrával já," dodal Rebrov sebevědomě. "Mí hráči si uvědomují, že je čeká velmi těžký zápas. Máme šest bodů, ale to zatím nic neznamená. Každý zápas může být rozhodující, každá chyba nás může stát postup. Hráči to chápou a to je také jediná motivace, kterou potřebují," zakončil talentovaný kouč.

Důležitým faktorem se může ukázat souboj dvou elitních útočníků - domácí spoléhají na dlouhána Heleniuse, autora jediné trefy proti Riu Ave, hosté kontrují nejlepším střelcem ukrajinské ligy Artemem Kravecem. Ten také potvrdil slova svého trenéra, když uvedl: "Sledovali jsme jejich zápasy a analyzovali jejich styl. Proti Steauě měli ještě za stavu 0:0 hodně šancí. Je to velmi disciplinované mužstvo, takže očekávám náročné utkání."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Steaua Bukurešť - Rio Ave FC  (čtvrtek 19:00)
Steaua Bukurešť přivítá na svém hřišti portugalské Rio Ave, a ve svém středu má jednoho hráče, který bude toužit po triumfu více než kterýkoliv z jeho kolegů. Je jím Raul Rusescu, rumunský reprezentační útočník, který byl z Portugalska zapůjčen domů na hostování..

Nebylo to však Rio Ave, kdo by forvardovy služby odmítl - Rusescuovo portugalské dobrodružství je spjaté s Bragou. Rodné Rumunsko opustil tehdy pětadvacetiletý kanonýr teprve loni v létě, kdy jej po nastřílení 21 branek v domácí nejvyšší soutěži vykoupila Sevilla; v jejím dresu se však neprosadil a následoval zimní přesun k Arsenalistas. Nyní hostuje zpět ve svém starém klubu a sám neví, jaká bude jeho budoucnost.

"V Braze jsem byl šťastný, ale po pravdě netuším, co se stane příští léto, až mi vyprší hostování," přiznává. "Na takové řeči je ale ještě příliš brzy. Teď je potřeba soustředit se na zápasy proti Rio Ave, které vnímám jako možnost k pomstě. Právě Rio Ave nás na jaře vyřadilo ze dvou domácích pohárů," připomíná stále ještě čerstvé zklamání. Sám za Bragu v těchto zápasech nastoupil, stejně jako v lize, kde vystřelil remízu 1:1.

Je tedy jasné, že až se bude kabina Steauy zajímat o nějaké info o soupeři, ví, koho se zeptat. "V létě změnili kouče a odešlo jim pár hráčů, ale jsem si jistý, že v jádru jde pořád o tentýž tým," poodkrývá Rusescu. "Nejdůležitější je, že hrozně rádi hrají s míčem. Přestože oba dosavadní zápasy v Evropské lize prohráli, stále jde o kvalitního soupeře, kterého je třeba brát vážně. Vzájemné dvojutkání bude klíčové, pro nás i pro ně," dodává s tím, že zatímco Rio Ave hraje o přežití v Evropě, Steauě se v případě dvou výher otevřou brány vyřazovacích bojů.

"Očekávám dva otevřené, atraktivní duely se spoustou gólů," přemítá bukurešťský kanonýr. "Pro nás bude klíčové pokusit se jim vnutit naši hru, protože máme v týmu hráče, kteří dokážou být rozdíloví. Zároveň ale musíme dokonale znát svého protivníka."

Rusescuovo jméno v týmu z městečka Vila do Condo dobře znají - a nejenom z jeho působení v Braze. Šikovný forvard už na sebe totiž v letošním ročníku Evropské ligy stihl upozornit více než důkladně, když vsítil hned tři branky, a navíc se v kvalifikačním zápase s Maďarskem (1:1) vůbec poprvé prosadil i v národním dresu. Zato Rio Ave nejenže čeká ve skupině J na první vstřelený gól, ale navíc trpí i velice špatnou formou - z posledních osmi soutěžních zápasů vyhrálo jediné, o víkendu v domácím poháru proti třetiligovému Coimbroes..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)22006:16
2.Steaua Bukurešť (ROU)21017:33
3.Aalborg BK (DEN)21011:63
4.Rio Ave FC (POR)20020:40
Skupina K
Dinamo Minsk - EA Guingamp  (čtvrtek 19:00)
Ve skupině s Fiorentinou a PAOKem Soluň není místo pro další favority na postup - i proto bude dvojutkání mezi Dinamem Minsk a Guingampem životně důležité pro oba zúčastněné celky. Pokud chce některý z nich pomýšlet na vyřazovací boje, musí se zkrátka vytáhnout..

Výrazně lepší výchozí pozicí disponuje Guingamp, který ve druhém kole překvapil, když doma na Stade du Roudourou udolal ve skvělé formě hrající PAOK. Dvě branky Sylvaina Marveauxe stačily na výhru 2:0, díky níž jsou svěřenci Jocelyna Gourvennece na děleném druhém místě právě spolu s řeckým celkem. Bělorusové se oproti tomu potřebují oklepat hned z dvou drtivých porážek, 1:6 v Soluni a 0:3 doma s Fiorentinou.

Podle sázkových kanceláří je utkání vzácně vyrovnané, mnozí fanoušci však očekávají výhru Guingampu; dokonce i sám Gourvennec přiznal, že si jeho tým jede do Minsku pro body. Není divu; pokud by EAG skutečně dokázalo na severu alespoň remizovat, jeho šance na postup by se výrazně zvedly, zvláště v kombinaci s případným úspěchem Fiorentiny proti PAOKu. Jenže problém je v tom, že v zápasech, kdy se to od Guingampu očekává, červenočerní většinou zklamou..

Už od loňského postupu do Ligue 1 je největším problémem EAG impotentní útok, což se ještě znásobilo po odchodu elitního (a vlastně jediného) kanonýra Yatabarého do Turecka. Jeho roli by měla zaujmout nová akvizice Ronnie Schwartz, dlouho však góly nepřicházely; teprve minulý víkend se někdejší hvězda dánské ligy "probudila" a vítězným gólem rozhodla utkání v Lille.

Výhra 2:1 na hřišti Les Dogues byla obrovským šokem; lišák Gourvennec takovéto zápasy zkrátka zvládá. Lille, PAOK, či například rozjeté Bordeaux v 5. kole L1 (do té doby neporažené) - to jsou soupeři, které defenzivně orientovanému, skvěle organizovanému Guingampu svědčí. Pokud však mají jeho hráči sami tvořit, nastává problém. A v Bělorusku je nečeká žádný podobně vysoký favorit, jakými byli výše jmenovaní.

Také Dinamo se bude v utkání o všechno opírat zejména o zlepšenou obranu - po zmiňovaném debaklu s Fiorentinou se jeho hráči zvedli a ve třech následujících zápasech nedostali ani gól. Na druhou stranu je Guingamp přece jen jinačí soupeř než Naftan Novopolock, Dněpr Mogiljev a FK Gomel. Sázka na nízký počet gólů by každopádně v historicky prvním vzájemném zápase těchto týmů neměla být na škodu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PAOK Soluň - ACF Fiorentina  (čtvrtek 19:00)
Favorit na postup ze skupiny K přijede na hřiště řeckého PAOK Soluň, aby v pohárové Evropě odčinil ligové zaváhání. PAOK sice v minulém utkání prohrál s francouzským Guingampem, ale díky lepšímu skóre si udržuje druhou příčku za prvním toskánským celkem.

Fialky se mohou pochlubit papírově jedním z nejsilnějších týmů Serie A, potažmo Evropy. Přeci jen jména jako Giuseppe Rossi nebo Mario Gómez jsou zárukou kvality, navíc je podporují ofenzivní hráči jako Borja Valero nebo Juan Cuadrado s Vargasem. Na druhou stranu, oba prve jmenovaní hráči jsou stále mimo hru, což šance Fialek na výhry rapidně snižuje. Mládí v tom případě dostává možnost vyniknout, ale bude to stačit na těžká utkání Evropské ligy?

Výhodou týmu trenéra Vincenza Montelly je fakt, že se v týmu vždy najdou hráči, kteří dokáží vstřelit branku, ačkoli to není jejich původní profese či poslání. Daří se to Valerovi, Cuadradovi a záložníkům jako Alberto Aquilani a Josip Iličić. V Serii A patří Fiorentina mezi hlavní adepty na umístění na místech zaručujících start v evropských pohárech a v dosavadní sezoně Evropské ligy se jí také daří překonat absence rozených střelců. V prvním utkání to odnesl Guingamp, kterému Fiorentina nadělila tři branky. Populární úlohy střelců se v Toskánsku zhostili Vargas, Cuadrado a Bernardeschi, díky jejichž zásahům si Montellova družina připsala první tři body do tabulky.

Také další utkání s Dinamem Minsk Viola perfektně zvládla. Opět se jí podařilo vsítit tři branky a navíc udržela čisté konto. V Serii A se jí to ale nedaří tak dobře. Možná, že před těžkými zápasy Evropské ligy někteří hráči mají tendenci soustředit se méně na ligová klání, ale utkání s Laziem Fiorentina naprosto nezvládla. Pět minut před koncem první půle se prosadil Filip Đorđević, na jeho trefu navázal v devadesáté minutě Senad Lulić.

Fialky tedy nezvládly generálku na souboj s PAOK, i když podle slov trenéra Montelly tento výsledek nebyl zasloužený. V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Upřímně, pokud si někdo dnes zasloužil vyhrát, byli jsme to my. Mrzí mě, že jsme prohráli, ale líbilo se mi, že jsme se nevzdali a bojovali. Teď nás čeká těžké utkání v Evropské lize, takže musíme na neúspěch zapomenout a jít dál. Chci pochválit své hráče, zejména Khouma Babacar a Juan Cuadrado dnes hráli velmi dobře," dodal Montella.

Jméno Juana Cuadrada je v poslední době spojováno zejména s prodloužením smlouvy, protože okolo mladého hráče krouží nejeden evropský velkoklub a například nejmenovaný anglický klub údajně nedávno předložil nabídku za šikovného rychlíka v hodnotě 35 milionů eur. Cuadrado by měl ohrozit i řecký tým, což však stále neplatí o Pepitovi Rossim. Soluň šokovala Evropu, když roznesla Dinamo Minsk šesti brankami a inkasovala od svého soupeře jen jednu. To samé se jí ale už nepodařilo zopakovat v minulém utkání, v němž podlehla Guingampu. Dva zásahy Sylvaina Marveauxe zařídily Guingampu důležité domácí vítězství nad PAOKem Soluň a pořádně zamíchaly skupinou K.

Oba celky jako by se předháněly v počtu zraněných, kteří nemohou nastoupit. Co na tom, že Viola najala nového doktora, když se do utkání nemohou zapojit Marko Marin, Pepito Rossi, Mario Gómez a pravděpodobně ani Vargas? Domácím bude jistě chybět zraněný Tzavellas, kromě něj panují obavy o zdravotním stavu Athanasiadise a Glykose.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina (ITA)22006:06
2.PAOK Soluň (GRE)21016:33
3.EA Guingamp (FRA)21012:33
4.Dinamo Minsk (BLR)20021:90
Skupina L
Trabzonspor - KSC Lokeren  (čtvrtek 19:00)
Vzájemný souboj mezi Trabzonsporem a Lokerenem může být pro postup do další fáze Evropské ligy ve finále vůbec tím klíčovým pro oba celky. Protože Legia v předehrávce proti Metalistu dokázala i potřetí zvítězit a suverénně vládne skupině L, zbude další místo pravděpodobně na někoho z těchto týmů.

Svěřenci Vahida Halilhodžiče na úvod dokázali skolit venku Metalist, pak však trochu nečekaně padli právě s Legií. Zisk tří bodů je pro ně aktuálně velmi důležité, aby Lokeren udrželi na uzdě a zároveň se přiblížili právě první příčce. "Chceme-li i nadále pokračovat v Evropské lize, musíme vyhrát," uvědomuje si domácí lodivod.

Trabzonspor potřebuje zvítězit i proto, že ani na domácí scéně se mu příliš nedaří. Desáté místo po šesti kolech, jen sedm získaných bodů, to není příliš dobrá vizitka především pro bosenského trenéra, který po angažmá u alžírského národního týmu má v klubu nastartovat novou úspěšnou éru. Už podruhé ve své kariéře.

Lokeren má po jedné porážce a jednom vítězství na kontě stejný počet tří bodů ve skupině, oproti soupeři se mu ovšem daří daleko lépe na domácí scéně. V Jupiler League je na slušném čtvrtém místě. "Víme, že soupeř měl v Belgii dvě, tři dobré sezóny. Ale myslím, že kvalita a potenciál je na naší straně," věří Halilhodžič.

Domácí celek se možná bude muset vypořádat hned s několika absencemi, můžou chybět až čtyři hráči. Obránce Aykut Demir má problémy s kotníkem, jeho kolega Musa Nizam se stehnem a záložník Yusuf Erdogan s třísly. Jisté je, že Halilhodžič nebude moci počítat s brankářskou jedničkou Onurem Kivrakem, takže do branky by se měl postavit Fatih Öztürk.

Ani Lokeren ovšem do Turecka nedocestoval s nejsilnějším možným složením, pro zranění jsou vyřazeni brankář Davino Verhulst a útočník Dutra, chybět bude asi i Preben de Man. "O víkendu jsme mnohé potěšili a hodláme v tom pokračovat. I když Evropská liga je úplně něco jiného," dodával trabzonsporský stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.80 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Metalist Charkov - Legia Varšava  (středa 18:00)
Na první pohled jednoznačný duel mezi Metalistem Charkov a Legií Varšava se odehraje mimořádně již ve středu večer. Od osmnácti hodin se stadion Valerije Lobanovského zaplní fanoušky obou týmů, kteří se nacházejí ve zcela odlišném rozpoložení.

Zatímco se domácí Metalist Charkov potápí na dně tabulky skupiny L, hosté z polské metropole tabulce vládnou se šesti body na kontě. Charkov prohrál obě dosavadní utkání poměrně jasně a zatím se jeho situace nijak nelepší. Dlouho to vypadalo, že se ukrajinský Metalist rozejde před fanoušky ve lvovském azylu s Trabzonsporem nic neřešící remízou, situace ze čtvrté minuty nastavení však vše změnila - domácí nemají ani bod, hosté naopak všechny tři. Vítězným gólem se o to zasloužil Avraam Papadopoulos.

Ani další zápas se ukrajinskému týmu nepovedl podle představ, v něm dokonce Ukrajinci ani neskórovali. Nad síly Charkova byl totiž i belgický Lokeren, který tak svého soka odsoudil k poslednímu místu bez bodů. Utkání jedinou trefou rozhodl dvacet minut před koncem mladý útočník Niil De Pauw, který se s míčem dostal do blízkosti soupeřova vápna, poté si po zpětné kličce navedl balón na pravačku a krásnou ranou z dvaceti metrů ho uklidil přesně ke vzdálenější tyčce.

Charkovu se nevede ani v domácí lize. Po nevydařených zápasech Evropské ligy sice Charkov dokázal těsně zvítězit nad Záporožím, ale v minulém kole opět jen remizoval s Vorsklou Poltava. V současné chvíli má po devíti odehraných kolech ukrajinské elitní soutěže na kontě jen dvanáct bodů, což mu stačí na průběžné sedmé místo.

Proti Charkovu nenastoupí Żyro, který nemůže hrát z důvodu karetního trestu. Celkově se marodka polského výběru dost zalidňuje, protože zranění jsou také Brzyski, Dossa Júnior a Radović. Metalist nejspíš nenasadí pouze Cleitona Xaviera, který není v optimální kondici po zranění žaludku. Dokonce se kvůli tomu musel přemístit na léčení do Brazílie.

Legia vládne skupině po dvou vyhraných zápasech. Nejprve si poradila s Lokerenem díky brance Miroslava Radoviče z 58. minuty a získala na své konto důležité tři body. Hosté si do Varšavy přijeli evidentně pro remízu, ale tahle taktika se jim ve finále nevyplatila. Také druhý zápas se Legii podařil, i když jej rozhodla opět jen jedna branka. O osudu utkání rozhodl už samotný začátek, během něhož se trefil Michal Kucharczyk. Poláci celkově sází spíše na taktiku poctivé defenzívu, která se jim ale evidentně zatím vyplácí.

Legia se mohla radovat po posledním vystoupení v rámci Ekstraklasy, když porazila Lechii Gdaňsk, čímž se dostala na první místo. Jedná se o úplně první vzájemné utkání obou týmů a na starosti jej dostali pánové Gediminas Mažeika, Vytautas Šimkus a Saulius Dirda, všichni zástupci Litvy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.40 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Legia Varšava (POL)22002:06
2.Trabzonspor (TUR)21012:23
3.KSC Lokeren (BEL)21011:13
4.Metalist Charkov (UKR)20021:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Milan.B

fotka

Reagovat
Deki

Reagovat
Woods

uzasna foto Inter

Reagovat
snuff24

Reagovat
johnik

Sparta to prostě musí urvat. Přes Slovan a Bern by bylo škoda nepostoupit, navíc jako jediný zástupce české ligy. Poďme koeficient

Reagovat
Inter Eterno Amore

FORZA INTER !

Reagovat
smazaný uživatel

Lamela klobouček dolů takhle to trefit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele