Evropská liga - preview prvních zápasů základních skupin

19.09.2013, 08:58, aktualizováno 19.09.2013, 08:58
Previews
Liberec začíná svou pouť základní skupinou Evropské ligy ve Freiburgu, fanoušci dnes celkem dostanou porci čtyřiadvaceti zápasů. Frankfurt bude proti Bordeaux spoléhat na góly Václava Kadlece, Zdeněk Ondrášek s Trömsö se postaví Tottenhamu. K nejzajímavějším by mohl patřit zápas Betisu s Lyonem, Lazio hostí Legii.
Skupina A
Valencia CF - Swansea City  (čtvrtek 19:00)
Historická premiéra čeká na jeden skromný velšský klub - Swansea přijíždí na Mestallu vůbec poprvé okusit chuť mezinárodního poháru. V cestě však stojí mnohem zkušenější protivník.

Utkání mohlo mít hodně pikantní příchuť pro Pabla Hernándeze - osmadvacetiletý španělský křídelník, který přišel do Swansea v létě 2012 právě z Valencie, si však v pondělním utkání s Liverpoolem (2:2) poranil šlachu v koleni a bude chybět. Hosty tak může těšit alespoň situace kolem Bonyho Wilfrieda; forvard z Pobřeží Slonoviny si proti Liverpoolu poranil žebra, ale dnes bude připraven nastoupit.

Hernándezova pořizovací cena se vyšplhala na pět a půl milionu liber, což z něj dělá nejdražší nákup v historii klubu; ve Valencii předtím strávil celých osm let, během nichž získal zkušenosti jak s Ligou mistrů, tak i s Evropskou ligou. Velkolepý návrat na Mestallu však bude muset odložit. "Valencia je velkoklub, a nic lehkého nás nečeká ani proti Kubani a St. Gallenu," nechal se slyšet v rozhovoru ještě před osudným zápasem s Liverpoolem. "Ideální by bylo, kdybychom skupinu vyhráli a Valencia skončila druhá. Mestalla je velký stadion a místní fanoušci jsou velmi loajální."

Hernández je pouze jedním z řady Španělů, kteří pod Michaelem Laudrupem nastupují; patří k nim také Ángel Rangel, který potvrdil, že se do Valencie těší celý tým. "Doufáme, že Valencii, ale i celému Španělsku ukážeme, jak dobrý tým máme," maluje si obránce, avšak zároveň přiznává, že nadcházející zkouška bude z těch vůbec nejtěžších. "Je to jeden z těch zápasů, kdy víme, že nejsme favorité. Zvlášť venku to bude hodně těžké, ale těšíme se. Na Mestalle se nikomu nehraje dobře. Španělský styl fotbalu je založený hlavně na držení míče a útočné filozofii - a my víme, že to je přesně to, co nás ve čtvrtek čeká," dodává Rangel.

"Valencia napadá hodně vysoko, nedává svým soupeřům moc prostoru. Musíme být v té nejlepší formě, abychom uspěli, ale po remíze s Liverpoolem si věříme. Chceme opět předvést dobrý výkon," zakončuje třicetiletý bek, jehož tým prošel do skupinové fáze poté, co v předkolech porazil Malmö a Petrolul Ploiesti. Swansea se do evropských pohárů kvalifikovala přes domácí League Cup, v jehož finále rozmetala outsidera z Bradfordu jasně 5:0.

Velšský klub má po čtyřech odehraných zápasech na kontě pouhé čtyři body, ale přesto je na tom v tomto ohledu lépe než Valencia - Los Che naposledy padli 1:3 proti Betisu a připsali si už třetí porážku ze čtyř pokusů. To pochopitelně vyústilo v napjatou situaci v kabině, a kouč Miroslav Djukić dokonce přistoupil k intervenci, když se na prvním tréninku tohoto týdne zeptal hráčů: "Máte se mnou problém?"

Kabina prý zůstala zticha, avšak záložník Éver Banega přiznal, že atmosféra v týmu je mizerná a že je především na hráčích, aby se urychleně zvedli a zlepšili doposud špatné výkony. "Budeme dále trénovat, naposledy jsme hráli hrozně a je spoustu věcí, na kterých musíme zapracovat," uvedl Djukić, který se prý v týdnu soustředil zejména na analýzu častých ztrát míče a nevalné práce v defenzivě.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC St. Gallen - Kubaň Krasnodar  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté St. Gallenu zažívají dobrý začátek sezóny a nyní si určitě chtějí vychutnat svou premiérovou účast v Evropské lize. Ve 4. předkole dokázali senzačně vyřadit ruský Spartak Moskva a teď se pokusí v domácím prostředí zdolat mnohem méně slavnější celek Kubaň Krasnodar. Ten přešel ve 3. předkole přes skotský Motherwell, v play off vyřadil silný nizozemský Feyenoord a navíc ve všech čtyřech utkáních zvítězil.

St. Gallen naposledy působil v evropských pohárech v sezóně 2006/2007 v poháru Intertoto, pohár UEFA si naposledy zahrál v sezóně 2001/2002. Krasnodar se představí na evropské scéně poprvé v novodobé historii a na švýcarské půdě se očekává velmi vyrovnané utkání. V ruské lize se mu daří průměrně. Zatím je po osmi kolech osmý s dvanácti body, na pohárovou Evropu ztrácí pouhé dva body. Ani švýcarský celek v lize prozatím příliš nezáří.

Po sedmi kolech má na kontě 11 bodů a v desetičlenném složení mu patří čtvrtá pozice, což by na evropské poháry stačilo. Trenéra domácího výběru Jeffa Saibeneho těší, že na jeho svěřencích neleží nijak velký tlak. "Nic se od nás neočekává a nemáme co ztratit. Svůj cíl jsme si už splnili a chceme si to především užít. To ale neznamená, že nechceme vyhrát. Rozhodně bychom rádi předvedli atraktivní útočný fotbal, který by měl diváky bavit."

Saibene dobře ví, že Kubaň svou kvalitu rozhodně má. "Je to vcelku neznámý celek, má však velmi silný útok a skvělé individuality v záložní řadě. Pokud chceme uspět, nesmíme si nechat vštípit jeho styl hry," dodal závěrem s varováním.

Největší hvězdou Krasnodaru je francouzský útočník Djibril Cissé, který dokázal zvítězit v Lize mistrů v roce 2005 s anglickým Liverpoolem. Rumunský trenér Dorinel Munteanu v žádném případě nepodceňuje sílu protivníka. "Tým, který dokáže vyřadit našeho velkého konkurenta v lize, jakým je Spartak Moskva, musí mít svou kvalitu. My potřebujeme předvést výborný výkon, abychom dokázali vyhrát," uvedl krátce.

V žádném z těchto dvou klubů nepůsobí žádný český ani slovenský krajánek. Utkání by měla řídit polská čtveřice v čele s hlavním sudím Pawlem Gilem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Valencia CF (ESP)00000:00
 Swansea City (ENG)00000:00
 Kubaň Krasnodar (RUS)00000:00
 FC St. Gallen (SUI)00000:00
Skupina B
Dinamo Záhřeb - Černomorec Oděsa  (čtvrtek 19:00)
Dinamo Záhřeb musí vzít po neúspěšném play-off Ligy mistrů zavděk alespoň Evropskou ligu. Na úvod skupiny B přivítá ukrajinský Černomorec Oděsa, který do základních skupin přešel jen tak tak přes albánský Skënderbeu. Hosté by mohli mít problém se zkušenostmi s touto soutěží, evropské poháry hráli naposledy v roce 2007.

A to navíc právě před šesti lety hráli pouze již zaniklý Intertoto Cup. Do chorvatské metropole mužstvo kouče Romana Hryhorčuka přijelo v dobré náladě. V lize se mu totiž poměrně daří, v tabulce má po devíti kolech dvacet bodů, přitom je třetí před giganty z Dynama Kyjev a Šachtarem Doněck.

Je pravda, že se může zatím spolehnout na výbornou defenzívu vedenou především výtečným rakouským stoperem Markusem Bergerem. "Těšíme se. Ptáte-li se mě, s jakým výsledkem bych byl spokojený, odpovím, že s vítězstvím 5:0," zasmál se ukrajinský lodivod. "Ale žerty stranou. Každý pozitivní výsledek by pro nás byl přínosem."

Postup dál v celkem složité konkurenci by byl pro Oděsu velkým úspěchem. Že by Hryhorčuk vypsal speciální odměnu před prvním zápasem? "Nesnáším tyhle otázky," uvedl. "Hrajeme přece základní fázi Evropské ligy. To jako potřebujeme další motivaci? Hráči mají přece šanci ukázat se, to vám peníze nenahradí."

Dinamo je na rozdíl od svého soupeře prakticky již tradičním účastníkem soutěží vedených UEFA. Ve své zemi vlastně nemá žádnou konkurenci, ačkoli pozor - o víkendu se prohrálo derby s Hajdukem Split. "Pokud si z toho utkání vezmeme ponaučení, budeme mít brzkou šanci vše napravit. Fotbal už je takový," říkal kapitán Josip Šimunič.

Tým nyní vede trenér Branko Ivankovič, přišel k němu teprve před dvěma týdny. I když z minulosti prostředí klubu dobře zná, nečeká ho snadná práce. Záhřebská veřejnost věří, že bude lepší než předchůdce Krunoslav Jurčič - tedy že dopadne lépe než bývalý trenér s Austrií Vídeň a tentokráte ze skupiny postoupí.

"Soupeř nemá žádné velkolepé hvězdy, má ale vyvážené mužstvo, které je agresivní a dobře organizované," říkal Ivankovič. "Určitě nás čeká těžký zápas. Černomorec totiž nemění ani taktiku podle toho, jestli hraje doma nebo venku. Bude chtít diktovat tempo hry. My musíme jít v každém utkání za třemi body, abychom na konci byli mezi prvními dvěma."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 19:00)
Souboj Davida s Goliášem bude k vidění v Eindhovenu, kam zavítá Ludogorec. Zatímco domácí PSV jako jediní ze všech nechyběli ani v jednom z dosavadních pěti ročníků Evropské ligy, pro bulharského mistra půjde o premiéru na evropské scéně.

Nikoho tak nepřekvapí, že půjde o první vzájemné střetnutí těchto dvou týmů v klubové historii. PSV však již v minulosti změřilo síly s jinými bulharskými kluby, a to vesměs účinně, neboť ze čtyř zápasů třikrát zvítězilo a jen jednou došlo na dělbu bodů. Zajímavé je, že doposud žádný bulharský celek ještě nedokázal Eindhovenu vstřelit byť jedinou branku. Zvláštní příchuť může mít čtvrteční střetnutí pro Stanislava Manoleva, jenž se jako hráč PSV může postavit proti svým krajanům. Stejně na tento zápas bude pohlížet Virgil Misidjan, jenž naopak jako nizozemský křídelník působí v barvách Ludogorce.

Z pohledu PSV půjde o pohárovou premiéru pro nového trenéra Phillipa Cocu. Ten před zápasem prohlásil, že v Evropské lize hodlá dát šanci mladým hráčům, což je až téměř s podivem, vzhledem k již tak nízkému věku většiny hráčů základní sestavy Eindhovenu. "Někdy je třeba provést změny a právě k tomu jsme dospěli i u nás. Znamená to, že upřednostníme mladé hráče před těmi zkušenějšími, aby ukázali, co v nich je."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)00000:00
 Dinamo Záhřeb (CRO)00000:00
 Černomorec Oděsa (UKR)00000:00
 Ludogorec Razgrad (BUL)00000:00
Skupina C
Red Bull Salzburg - IF Elfsborg  (čtvrtek 19:00)
Salzburgu postup do Ligy mistrů nevyšel - na rozdíl od Austrie - a teď musí napravovat pověst v Evropské lize. Ve skupině s Lutychem, Elfsborgem a Esbjergem patří k papírovým favoritům..

V rakouské lize zatím Red Bull válí, dosud neporažen a s osmnácti body z osmi zápasů okupuje průběžnou první příčku, a jeho formu naposledy pocítil Ried při pětibrankovém výprasku; hlavní cíl v Evropě však vzal za své už ve třetím předkole Ligy mistrů, kdy bylo nad síly rakouského týmu zkušenější Fenerbahce. Lotyšský Žalgirius Vilnius však v baráži o EL příliš odporu nekladl, nevstřelil ani gól a inkasoval ve dvou zápasech hned sedm.

Vysoká výhra v Riedu dodala favoritovi před nadcházejícím otevíracím evropským duelem potřebné sebevědomí, zatímco o taktickou přípravu by se měl postarat asistent Thomas Letsch, který navštívil vítězný zápas Elfsborgu s Norrköpingem (4:1). Hlavní kouč Roger Schmidt objasňuje, že jejich soupeř hraje "typicky skandinávským" způsobem.

"Elfsborg je velmi kompaktní, fyzicky silný celek," vysvětluje Schmidt, "tudíž to bude nesmírně nepříjemný protivník. Pokud se nám však podaří hrát naši hru, jako se to dařilo v posledních zápasech, máme veškeré důvody k optimismu. Je pro nás velmi důležité, abychom zahájili skupinu výhrou a vybudovali si tak dobrou výchozí pozici," pokračuje kouč. "Uděláme vše pro to, aby se nám to povedlo."

Také defenzivní záložník Stefan Ilsanker chová k oponentovi patřičný respekt. "Do Evropské ligy se probojovali kvalifikačním sítem, stejně jako my," podotýká čtyřiadvacetiletý středopolař. "To znamená, že je nutné brát je vážně. Myslím si však, že jsme v dosavadních zápasech nabyli dostatek kvality a sebevědomí, a tudíž máme velkou šanci zvítězit," dodává neochvějně. Salzburgu bude nicméně chybět brazilský útočník Alan, který byl proti Riedu suspendován za urážení soupeře.

Elfsborg je ve švédské lize, která se hraje systémem jaro - podzim, po 23. kole na páté příčce a okupuje tak první pozici za skupinkou bojující o ligový titul; na čtvrté AIK ztrácí pět bodů, na vedoucí Malmö osm. Také on nejprve bojoval v předkolech Ligy mistrů, odkud ho jedinou brankou vystrnadil Celtic; do Evropské ligy pak postoupil přes dánský Nordsjaelland, a to díky venkovní výhře 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Standard Lutych - Esbjerg fB  (čtvrtek 19:00)
K těm zajímavějším skupinám patří určitě i C, kde se favorizované Salzburg a Lutych pokusí zaskočit severské duo Esbjerg - Elfsborg. Dánský tým k tomu může udělat první krok už na půdě Standardu.

Favoritem v utkání je domácí Lutych, loni čtvrtý celek Jupiler League, který se do skupinové fáze musel prokousat od 2. předkola. Letos však mají svěřenci izraelského kouče Guye Luzona, bývalého lodivoda tamní jednadvacítky, jenž se kormidla ujal teprve toto léto, vynikající formu, a v Evropě to zatím bylo vidět - KR Reykjavík šel z cesty po dvou prohrách o souhrnném skóre 2:6, Škoda Xanthi padla dvakrát poměrem 1:2, a ve finálním předkole roznesli Belgičané Minsk nejprve 2:0 venku a poté 3:1 doma. Šest zápasů, šest výher - do hlavní soutěže vstupuje Lutych s hlavou hrdě vztyčenou.

Podobně to vypadá i doma v Belgii - ze sedmi odehraných zápasů vyválčili Luzonovi svěřenci 21 bodů, což jednoduchou matematikou vychází na průměr tří bodů na zápas. Stoprocentní bilance samozřejmě znamená průběžnou první příčku; ve skutečnosti neztratil Standard od 14. července, kdy v přáteláku padl 0:1 doma s Vitesse, jediný bod. To je impozantních 14 (!) výher v řadě, pokud počítáme všechny soutěže. Je jasné, že porušení této série zrovna doma s Esbjergem by se rovnalo minimálně pořádnému překvapení.

Pokud by však snad Belgičané chtěli vejít na trávník s hlavami v oblacích, mohou je zase na zem vrátit francouzští kolegové ze Saint-Étienne. Právě Les Verts totiž dánského protivníka hrubě podcenili, ve čtvrtém předkole nejprve prohráli na jeho půdě po divoké přestřelce 3:4, a poté si svěřenci Nielse Fredriksena pojistili postup výhrou 1:0 na Stade Geoffroy Guichard. Ne, tohle není tým, který by bylo radno odepisovat hned ze začátku.

Esbjerg postoupil do Evropy coby vítěz domácího poháru, a od sezony 2010/11, kdy sestoupil do druhé ligy, sbírá jeden úspěch za druhým. Hned následující rok se mu podařilo vyhrát titul, a loni byl pokles na celkové čtvrté místo vyvážen pohárovým úspěchem. V právě probíhající sezoně je Fredriksenův tým zatím šestý, avšak formu nemá bůhvíjakou - sérii čtyř ligových zápasů bez výhry ve skutečnosti narušily právě pouze slavné duely se Saint-Étienne.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Standard Lutych (BEL)00000:00
 Red Bull Salzburg (AUT)00000:00
 IF Elfsborg (SWE)00000:00
 Esbjerg fB (DEN)00000:00
Skupina D
SV Zulte Waregem - Wigan Athletic  (čtvrtek 19:00)
Mimořádně zajímavé soupeře svedl dohromady los ve skupině D - kromě Rubinu s Mariborem se zde utkají Zulte Waregem a Wigan, kteří odstartují letošní Evropskou ligu vzájemným soubojem v Belgii.

Wigan se do soutěže dostal díky heroickému představení ve FA Cupu, v jehož finále udolal ve Wembley věhlasný Manchester City nejtěsnějším rozdílem 1:0; později sice následoval sestup do druhé ligy, ale historický pohárový úspěch už tehdejšímu kouči Robertu Martinezovi nikdo neodpáře. Nyní čeká Latics evropská premiéra v Bruggách - waregemský Regenboogstadion totiž nevyhovuje standardům UEFA.

Oba celky toho přitom mají hodně společného - v obou případech jde o malé lokální týmy (Zulte bylo dokonce založeno teprve v roce 2001 sloučením KSV Waregem a Zultse VV), které momentálně prožívají historické okamžiky. Belgičané jsou přece jen o něco zkušenější; chuť tehdejšího Poháru UEFA okusili už v roce 2006, kdy mimo jiné porazili i pražskou Spartu. Tehdy jim stopku muselo vystavit až ve vyřazovací fázi Newcastle - nyní je čeká anglický protivník hned na samém začátku.

Pod vedením "ztraceného syna" Francky Duryho, který si během posledních dvanácti let v roli hlavního kouče odskočil pouze na rok do konkurenčního Gentu, postoupilo Zulte loni dokonce do Ligy mistrů; Eindhoven však byl v předkole příliš velkým soustem, a tak byl belgický celek přeřazen do 4. předkola Evropské ligy, kde sice se štěstím, ale nakonec přece jen porazil kyperský APOEL. V lize prohrál tým, postavený kolem talentovaného Thorgana Hazarda, letos pouze jednou (minulé kolo 2:5 v Genku), zato dokázal porazit Anderlecht v divoké přestřelce 4:3 a je průběžně pátý.

Proti Wiganu může být hlavním problémem špatná defenziva (letošní Waregem je ke kiksům vzadu hodně náchylný), rozhodně to však nebude podcenění - Wigan je sice momentálně druholigovým mužstvem, ale v Zulte, jehož rozpočet 8,5 milionu Eur je v porovnání s prémiemi, které jejich soupeř vyinkasoval jen za minulý rok, doslova směšný, prý dobře pamatují na nedávné souboje rovněž druholigového Birminghamu s Bruggami. Anglický fotbal je navíc v Belgii obecně chován v obrovské úctě.

Owen Coyle, kouč hostí, který si do Belgie přivezl i čerstvou akvizici Ryana Shottona, obránce zapůjčeného na půl roku ze Stoke, se na utkání nepokrytě těší. "Pro naše hráče i celý klub to bude obrovská zkušenost," uvědomuje si. "Po celém městě je cítit rostoucí vzrušení, je to historický okamžik. Chceme si to co nejvíce užít - a jediný způsob, jak toho dosáhnout, je podat dobrý výkon a přivézt si domů tři body," uzavírá, a záložník Ben Watson doplňuje: "Táhneme za jeden provaz a cítíme, že máme slušnou šanci na postup ze skupiny."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.40 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NK Maribor - Rubin Kazaň  (čtvrtek 19:00)
V úvodním kole skupiny D se utká domácí NK Maribor s ruskou Kazaní ve snaze být prvním úspěšným slovinským celkem na evropské úrovni. Doposud ještě nikdo z malé balkánské země nedokázal jak postoupit ze základní skupiny některé ze soutěží UEFA, tak vůbec bodovat se soupeřem pocházejícím z Ruska.

K přímému souboji těchto dvou týmů ještě nikdy historicky nedošlo, dokonce ani s nikým z dané země se ještě ani Kazaň ani Maribor doposud nesetkali. V minulosti však vždy uspěly ruské celky, ovšem jde o vousaté vzpomínky, které Maribor vůbec nemusí strašit. Díky zkušenostem z předchozích dvou ročníků Evropské ligy již mají dostatek zkušeností, aby tentokrát poprvé dokázali postoupit do jarní vyřazovací fáze.

Úvodní kolo proti Rubinu však nebude žádná procházka růžovým sadem. Klub z Tatarstánu totiž momentálně drží působivou sérii sedmi výher v evropských zápasech za sebou, když prokráčel všemi letošními předkoly naprosto suverénním způsobem. I zkušenostmi s EL svého čtvrtečního soupeře převyšují, jde již o jejich čtvrtou účast v řadě. Trenér Kurban Berdyev tak ve Slovinsku musí přijmout roli favorita, což by Mariboru mohlo vyhovovat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.60 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)00000:00
 Wigan Athletic (ENG)00000:00
 NK Maribor (SLO)00000:00
 SV Zulte Waregem (BEL)00000:00
Skupina E
ACF Fiorentina - Paços Ferreira  (čtvrtek 19:00)
Mario Gómez přicházel do Fiorentiny jako příslib velkých věcí, avšak v posledním zápase se zranil. I bez německého reprezentanta ale zůstanou domácí Fialky jasným favoritem. Premiérový střet s portugalským týmem v rámci evropských pohárů bude pro Montellovu družinu přesto velkým testem.

Portugalská Ferreira sice bojovala o Ligu mistrů, ale ruský mistr Zenit Petrohrad byl vysoko nad síly outsidera a nastřílel mu v součtu obou utkání osm branek. Nyní se Portugalci střetnou s dalším favoritem. Viola mohutně posilovala a přestože ztratila hvězdného Černohorce Stevana Jovetiće, získala za něj několik výjimečných hráčů. Kromě německého útočníka Gómeze se jako velká posila dá považovat také "Pepito" Rossi, jenž se vrací v plné formě po dlouhém zranění.

K očekávanému duelu se na tiskové konferenci vyjádřil také úspěšný trenér Vincenzo Montella takto: "Pravděpodobně budu šetřit některé své hráče. Navíc máme plno hráčů zraněných, takže o sestavě zatím jasno nemám." Do hry by se mohl dostat také Chilan David Pizarro, který bude muset odpočívat v Serii A. V utkání s Cagliari (1:1) neunesl vývoj zápasu a za protesty byl vyloučen. K incidentu s hlavním sudím se vrátil i Montella: "Nebudu soudit technické chyby mých hráčů ani rozhodčích. Viděl jsem hráče jako Mario Balotelli nebo Alessandro Lucarelli z Parmy, kteří se na adresu sudích vyjadřovali mnohem hůř," poznamenal Montella.

Fiorentina se vždy řadila mezi velmi ambiciozní týmy, což deklaruje i bývalý útočník AS Řím. "Il Aeroplanino" poodhalil plány svého týmu, když řekl: "Naším hlavním cílem je přirozeně ukázat co nejvíc, vydat ze sebe vše a vyhrát. Nevrátili jsme se do evropských pohárů jen pro legraci, bereme ji vážně. Zajímá mne, jak daleko tenhle tým může dojít. Tyto zápasy se hrají vždy v mnohem větším tempu, než jak jsme zvyklí v Serii A. Takže i naše nasazení musí být úměrné atmosféře a soupeři," říká Montella.

Tým z renesančního města má zvuk i v Portugalsku, což ukazuje vyjádření tamního trenéra Costinhy. Lodivod soupeře si je dobře vědom, že Fiorentina je velmi atraktivním celkem. "Nečeká nás nic snadného. Ale pokusíme se hrát naši hru. Každý zápas začíná za stavu 0:0, takže oba týmy mají před úvodním hvizdem stejné šance. Vím, že Fiorentina je papírově mnohem silnější, než jsme teď my. Musíme se s hrdostí postavit jakémukoli soupeři, zahodit strach a dostát tomu, že nosíme dres našeho týmu," dodal optimisticky bývalý hráč například Atalanty Bergamo.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Compper, Gonzalo, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Ambrosini - Valero - Rossi, Iakovenko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Pandurii Târgu Jiu - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 19:00)
Kde se vzalo CS Pandurii? Neznámý rumunský celek z podkarpatského městečka Targu Jiu prožívá pohádkové časy - poprvé v historii se totiž probil až do pohárové Evropy, kde jej nyní čeká ukrajinský Dněpr.

Vše začalo v sezoně 2012/13, kdy se výběr kouče Cristiana Pustaie vybičoval k šokující druhé příčce v domácí soutěži; do té doby bylo historickým maximem sedmé místo, dosažené o rok předtím. Pandurii tak dostalo možnost postavit se ve druhém předkole Evropské ligy estonské Levadii Tallinn, a díky domácí výhře 4:0 postoupilo dále; následoval nečekaný úspěch proti Hapoelu Tel Aviv, stvrzený venkovní výhrou 2:1.

Ve čtvrtém, posledním předkole však měl drzý outsider tvrdě narazit - Braga, klub se zkušenostmi z Ligy mistrů, vypadala jako jasná konečná, a úvodní výhra 1:0 v Rumunsku to jen potvrdila. Pustaiovi svěřenci však opět zabrali venku, v prodloužení urvali vítězství 2:0 a mohou se tak těšit na skupinovou fázi. Nalosováni byli do skupiny s Dněprem, Fiorentinou a dalším portugalským celkem, Pacos Ferreira.

V úvodním utkání zavítá do Targu Jiu právě ukrajinský oponent, a opět to bude on, kdo by měl papírově brát všechny body. Dněpr je na Ukrajině uznávanou značkou, počtvrté za sebou urval čtvrtou příčku v lize, a počtvrté v řadě se tak podívá do Evropy; loni navíc dokázal po dvou skupinových exitech postoupit do vyřazovacích bojů, a letos to bude jistě chtít minimálně zopakovat. Tým, ve kterém nastupují i český gólman Laštůvka a obránce Mazuch, však nečeká nic jednoduchého - Pustai, který má v kádru borce z Rovníkové Guinei, Kypru, Chile, Surinamu či Libanonu, by ve svém křížovém tažení proti předpokladům rád pokračoval i nadále.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ACF Fiorentina (ITA)00000:00
 Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)00000:00
 Paços Ferreira (POR)00000:00
 Pandurii Târgu Jiu (ROU)00000:00
Skupina F
Eintracht Frankfurt - Girondins Bordeaux  (čtvrtek 19:00)
Hned na rozjezd nabízí zajímavé střetnutí skupina E, kde se na půdě Commerzbank Areny potkají dva největší favorité na postup - Eintracht vyzve rovněž nepříliš dobře se prezentující Girondins Bordeaux.

Svěřenci Armina Veha po loňské skvělé sezóně nevstoupili do té letošní zrovna dvakrát přesvědčivě a po pěti ligových zápasech se s šesti body krčí ve spodní polovině tabulky, kde mají daleko blíže k sestupovým než pohárovým místům. Potřebná vzpruha tak pro Orly přišla alespoň na evropské scéně, když se přes ázerbájdžánský Qarabağ Ağdam probojovali do EL.

Ihned po oslavách (Eintracht mohl slavit před vlastními fanoušky) však přišla pro domácí porážka od Dortmundu, nadcházející vystoupení na hřišti Werderu ale zvládl hesenský tým o poznání lépe a díky třem bodům alespoň částečně uklidnil sílící hlasy pochybovačů...

Pozornost všech domácích příznivců se však nyní upírá k blížícímu se utkání, které si Frankfurt náležitě vychutná, neboť se po strastiplné cestě (Eintracht musel strávit sezónu ve druhé nejvyšší německé soutěži) dokázal nečekaně probojovat až do Evropy! "Na zápas se těšíme a jsme připraveni," hlásí před očekávaným startem Kevin Trapp. "Bordeaux má za sebou velké úspěchy, přesto však chceme uspět," dodává strůjce úspěchu Veh.

Ještě hůře jsou na tom ve druhém táboře: Bordeaux ještě před začátkem sezóny odehrálo proti PSG duel o Trophée des Champions, kde nad jednoznačným favoritem dlouho vedlo, ovšem zásluhou pozdního gólu Alexe nakonec hostům nezbyla žádná další naděje. Lépe si pak Girondins nevedou ani na domácím poli, když z pěti mačů dokázala hostující ekipa vytěžit pouhopouhé čtyři bodíky a místo plánovaného boje o poháry se tak musí dívat především za záda.

Právě nadcházející zápas je tak pro dříve úspěšné mužstvo hodně důležitý, neboť by mohl přešlapující družinu opět nakopnout k lepším zítřkům. "Obě soutěže musíme od sebe odlišit. Nyní máme před sebou Evropskou ligu a na ligové zápasy tak potřebujeme zapomenout," nabádá spoluhráče kapitán Cédric Carrasso, který s klubem ještě zažil slavné časy v Lize mistrů.

Orli se budou muset vypořádat s absencí hned dvou klíčových hráčů - Bastiana Oczipku a Alexandera Meiera do hry nepustí svalové zraněné, konkrétně jde o stehenní sval. Přístavní celek z jihu Francie se pak musí obejít pro změnu bez dvojice Grégory Sertić - Abdou Traoré.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maccabi Tel-Aviv - APOEL Nikósie  (čtvrtek 19:00)
Kyperský APOEL Nikósie sice neuspěl v rámci play-off Evropské ligy, dodatečný los ho ale nakonec do základní fáze přece jenom zařadil za turecké korupční hříšníky. I Maccabi Tel-Aviv měl přitom zjednodušený postup do základní fáze, k sehrání dvojduelu s řeckým POAK nakonec vůbec nedošlo.

UEFA se na poslední chvíli rozhodla, že se klub ze Soluně může ucházet o Ligu mistrů i přes vypadnutí ze 3. předkola, a protože izraelský celek najednou neměl soupeře, postoupil přímo bez boje. Pro domácí je to již třetí účast v Evropské lize, druhá za poslední tři sezóny, APOEL čeká v základních skupinách premiéra.

Kádr Maccabi čítá kromě většiny izraelský borců také tři Španěly. Jedním z nich je i Carlos García, bývalý hráč Almeríy či Betisu, který do Tel-Avivu odešel právě proto, aby si zkusil evropské poháry. "Ne že bych byl ve Španělsku nespokojený, jenže evropský sen byl prostě v pozadí," říkal pro klubové stránky.

Sázkové kanceláře možná domácí celek pasují do role největšího outsidera skupiny. A García ví, že postoupit dál bude pořádně těžký úkol. "Úroveň Evropské ligy je skvělá. Přesvědčili jsme se, že dostat se do ní není žádný med," pokračoval. "Ještě když zohledníme, že jí hrají i kluby, které se o chlup nedostaly do Ligy mistrů."

Oba týmy se naposledy střetly v sezóně 2005/06, úspěšnější byl tehdy v rámci Poháru UEFA nakonec kyperský APOEL. Tenhle dvojzápas si ovšem dnes může pamatovat pouze levý obránce hostů Nektarios Alexandrou, který před více jak osmi lety nastoupil v odvetě až v 70. minutě a odehrál i celé prodloužení.

Maccabi i APOELu domácí soutěže teprve začaly. Zatímco Kypřané do té své vstoupili jedním vítězstvím a jednou porážkou, Maccabi je jen díky horšímu skóre po dvou výhrách druhé v tabulce. "Máme ambice i odvahu. Chceme se hlavně odvděčit našim fanouškům, kteří mají možnost nás vidět na mezinárodní úrovni," říkal domácí kouč Paulo Sousa.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux (FRA)00000:00
 APOEL Nikósie (CYP)00000:00
 Eintracht Frankfurt (GER)00000:00
 Maccabi Tel-Aviv (ISR)00000:00
Skupina G
Dynamo Kyjev - KRC Genk  (čtvrtek 21:05)
V úvodním kole skupiny G zavítá belgický Genk na půdu Dynama Kyjev, a půjde o jeho vůbec první výlet na ukrajinskou půdu v klubové historii. Dynamo bude v zápase hraném po deváté večerní hodině favoritem, ale už jen pohled na loňské výsledky belgického celku svědčí o tom, že lehké to mít nebude.

Dosavadní střety Kyjevu s belgickými kluby svědčí o tom, že ani tentokrát by nemusela být nouze o góly. Statistiky z šesti zápasů hovoří o celkovém počtu neuvěřitelných šestadvaceti branek, tedy průměru víc než čtyři na zápas. Hlavním adeptem na udržení tohoto trendu je Dieumerci Mbokani, jenž před svým přestupem do Dynama působil v letech 2006-07 a 2011-13 v belgickém Anderlechtu a mezi tím si střihnul i angažmá ve Standardu Lutych. Nadcházejícího soupeře tedy zná více než dobře.

Genk bude usilovat o navázání na výsledky z loňské skupinové fáze, kterou proplul nad očekávání hladce a dokonce bez jediné porážky. S bilancí tří výher a stejného počtu remíz postoupil z prvního místa do jarní vyřazovací fáze, kde vypadl s německým Stuttgartem. V předkole letošního ročníku si suverénně dvěma výhrami poradil s islandským Hafnafjördurem a nyní ve skupině spolu s Thunem a Rapidem Vídeň může usilovat o vylepšení loňských počinů.

Oba celky nová sezona nezastihla na domácí ligové scéně v nijak oslnivé formě, shodou okolností jsou jak Genk, tak Kyjev momentálně na šesté příčce a zaostávají za očekáváním. Evropská liga bude jistě vítaným rozptýlením od domácích starostí a možným vykoupením u náročných fanoušků. Zatímco domácí se budou opírat o kanonýrské vlohy již zmíněného Mbokaniho spolu s reprezentační ukrajinskou hvězdou Jarmolenkem, hosté sází na kvality mladého Jelleho Vossena, kolem kterého krouží nejeden přední evropský klub.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Thun - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:05)
Pikantní rakousko-švýcarský souboj nemá předem jasného favorita. Jendo je ale jisté. Hned první zápasy nastíní poměry ve velmi vyrovnané skupině a jednoho z těchto soupeřů přiblíží o malý krůček k postupu do další fázi. Thun prošel hned třemi předkoly a v šesti zápasech dokázal pětkrát zvítězit, jen jednou prohrál na půdě srbského Partizanu Bělehrad. Rapid odehrál o dvě utkání méně, třikrát z toho vyhrál a jednou remizoval.

Los byl k oběma soupeřům velmi milosrdný. Thun nejprve snadno přešel přes gruzínskou Chikhuru, následně si poradil s přemožitelem pražské Sparty, tedy švédským Häckenem, a po domácí výhře 3:0 vyřadil i již zmiňovaný Partizan. Švýcarský celek tak vylepšil loňskou účast, kde vypadl v play-off s anglickým Stoke. Rakouský výběr nejprve přešel přes řecký Tripolis a snadno vyřadil gruzínský tým Dila Gori, stejně jako v uplynulém ročníku si tak vybojoval účast v základní skupině.

Loni se ovšem v této fázi příliš nepředvedl a získal pouze tři body po výhře v posledním kole nad ukrajinským Metalistem Charkov. Rapid na tom není v domácí soutěži úplně nejlépe a s dvanácti body se nachází na čtvrtém místě. Thun je na tom ještě o něco hůře a s pouhými devíti body po sedmi ligových kolech mu patří šestá pozice.

Obránce Rapidu Mario Sonnleitner si myslí, že kádr je v tuto chvíli poskládán dobře. "Máme velký potenciál, tým je podle mého názoru velmi stabilní. Rozhodně máme svou kvalitu a doufám, že dosáhneme velkých úspěchů. Pochopitelně je před námi dlouhá cesta, na které se musíme zlepšovat. Proti Dila Gori jsme předvedli kompaktní výkon, díky širokému kádru můžeme vybírat z více variant. Pevně věřím, že ve Švýcarsku předvedeme koncentrovaný výkon a nakonec si odvezeme tři body," uvedl šestadvacetiletý hráč.

Rakouský výběr letos táhnou Guido Burgstaller s Louisem Schaubem, oba totiž dokázali ve dvanácti utkáních vstřelit šest branek. Oporou by měl být též slovenský brankář Ján Novota, který odchytal všechny dosavadní mistrovské duely Rapidu. Největším tahounem Thunu by měl být venezuelský útočník Joseph Martínez, který sice v Evropské lize ještě neskóroval, ale na domácí scéně se trefil hned šestkrát ze sedmi utkání. Hlavním rozhodčím duelu bude Řek Anastasios Kakos.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dynamo Kyjev (UKR)00000:00
 KRC Genk (BEL)00000:00
 Rapid Vídeň (AUT)00000:00
 FC Thun (SUI)00000:00
Skupina H
Estoril Praia - Sevilla FC  (čtvrtek 21:05)
Freiburg, Liberec, Estoril - takový je výčet soupeřů, kterým se Sevilla postaví ve skupinové fázi letošního ročníku Evropské ligy. V prvním utkání jede hlavní favorit na postup do Portugalska.

Estoril patří poslední dobou k nejpříjemnějším zjevením na portugalské fotbalové scéně - loňský nováček zaujal skvělým ofenzivním fotbalem, konstantní formou a konečnou pátou příčkou, a ani letos to zatím na nějakou kocovinu příliš nevypadá. V lize je celek z lisabonského předměstí se sedmi body čtvrtý, o skóre před Benficou, a ani v evropské tažení zatím nezaváhal - jak izraelský Hapoel Ramat-Gan, tak rakouský Pasching nekladli v předkolech příliš odporu (Estoril zaváhal pouze v úvodním domácím bezbrankovém zápase s Hapoelem, poté přišly tři výhry).

Sevilla je však samozřejmě trochu jiná káva - a poslední ligové utkání, v němž si Braga před vlastními fanoušky pohlídala výhru v pětigólové přestřelce (3:2), trochu rozhání portugalské sebevědomí. Kouč Marco Silva však trvá na tom, že je potřeba pokračovat v nastoleném trendu i nadále. "Sevilla je samozřejmě favoritem skupiny, ale to samo o sobě nestačí. Porážka v Braze morálku v kabině nijak neovlivnila, není to tak, že bychom museli měnit týmovou identitu jen proto, že nyní hrajeme v Evropě a čeká nás velký soupeř," argumentuje Silva.

"Očekáváme dobrý výsledek, zvláště proto, že hrajeme doma," přisadil si útočník Javier Balboa. Legionář z Rovníkové Guiney, který strávil většinu fotbalové kariéry ve španělsku, na Sevillu nevzpomíná zrovna v dobrém - coby hráč se jí v dresu Realu Madrid postavil zatím dvakrát, a byly z toho dvě prohry. Odhodlanou atmosféru domácího týmu potvrdil i gólman Vágner, který prohlásil: "Něco mi říká, že můžeme překvapit. Sevilla je favorit, ale chce-li to dokázat, bude to mít těžké."

Také Sevilla se do hlavní fáze musela prokousat od třetího předkola, ale v jejím případě šlo o mnohem spanilejší jízdu - černohorský celek Mladost Podgorica rozstřílela v součtu 9:1, polský Slask zrovna tak. V lize to však zatím povážlivě skřípe - čtyři utkání a všehovšudy dva body za stejný počet remíz není nic, čím by se ambiciózní celek měl právo chlubit. Portugalský záložník Diogo Figueiras však i přesto hledí k evropskému entrée bez obav: jeho tým je prý silnější než soupeř.

"Musíme však být opatrní, protože Estoril má rychlé útočníky a skvěle zvládnuté brejky," zvedá Figueiras varovný prst. "Pár let zpátky to byl malý klub, ale v poslední době se hodně zvedli. Minulou sezonu předváděli velké výkony, zvláště vezmeme-li v potaz, že ještě rok předtím hráli ve druhé lize. Jejich stadion je malý, ale mají velmi oddané fanoušky, takže to nebudeme mít jednoduché. Doma jsou nebezpeční," dodává středopolař, avšak ihned přelaďuje zpět na bojovnou notu: "Soustředíme se plně na nadcházející zápas. Jsme ambiciózní. Naším objektivním cílem je postup z prvního místa ve skupině, ale všichni sníme o finále."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Freiburg - Slovan Liberec  (čtvrtek 21:05)
Před třemi týdny si vyplnili velký sen, když proklouzli do základní skupiny Evropské ligy a teď si fotbalisté Liberce přejí uspět také v ní. Se sebevědomím dnes vyrazili do Freiburgu, kde si odbudou křest ve skupinové fázi, v níž narazí ještě na FC Sevilla a Estoril.

"Naše práce v Evropské lize zdaleka neskončila, všechno naopak začíná. Ale chceme si to užít, když jsme ušli už tak dlouhou cestu. Stát se může všechno, třeba můžeme bojovat o postup. Už jsme si ověřili, že se můžeme měřit i s papírově silnějšími soupeři," řekl kouč Jaroslav Šilhavý, jehož tým v létě vyřadil ze hry Skonto Riga, FC Curych a především Udine.

Atraktivitu duelu s Freiburgem zvyšuje fakt, že barvy domácích hájí čeští krajánci Pavel Krmaš, Václav Pilař a nově také Vladimír Darida. Ani jeden z nich se však možná ve čtvrtek na hřišti neobjeví.

Krmaš ztratil místo v základní sestavě. Pilař, který předloni zazářil v Plzni a vzápětí i v národním týmu, se teprve dostává do plné zátěže po loňském vážném zranění kolena. A Darida, nová posila pátého týmu minulého ročníku bundesligy, ještě není zcela fit poté, co si minulé úterý při kvalifikačním duelu v Itálii vymkl kotník.

"Spíš to vypadá, že nebudu připravený na zápas s Libercem ani na víkendový zápas v bundeslize. Mrzí mě to, myslel jsem, že proti Liberci si odbudu premiéru," uvedl pro ČTK Darida, za kterého Freiburg poslal do Plzně přes sto milionů korun. "Vláďovi přeju jen to nejlepší, ale pro nás možná bude lepší, když si na první zápas ještě chvíli počká. Je to výborný hráč a Freiburgu by proti nám určitě hodně pomohl," řekl Šilhavý.

Když Liberec v závěrečném předkole vypoklonkoval Udine, vládla pod Ještědem euforie. Slovan se může chlubit bilancí čtyř výher z posledních pěti pohárových zápasů, ale teď už se koncentruje na další výzvu. "Jak říká trenér, v pohárech jedeme na 300 procent, hodně nad plán. Ale ten náš zázrak bychom ještě rádi trochu vylepšili. Nejlepší by bylo, kdybychom dovezli nějaké body hned z Freiburgu," řekl gólman Přemysl Kovář, který v posledních čtyřech pohárových zápasech pokaždé inkasoval jednu branku.

Kapitán Radoslav Kováč se také nebojí, že by v týmu vládla nezdravá euforie. "To absolutně nehrozí. Víme, jak těžká práce nás ve skupině čeká. Ale v předkolech jsme nabrali velké zkušenosti, které snad teď zúročíme," přál si Kováč, který v pátek vyrovnávací brankou přispěl v závěru utkání k ligové remíze 1:1 s úřadujícím mistrem z Plzně.

"Ale ve Freiburgu musíme být připravení od první minuty. Nestačilo by, kdybychom zase hráli až od druhé půle," připomněl Kováč tradiční libereckou bolest z letošní sezony; tedy vlažné začátky zápasů.

Pro aktuálně třetí tým české ligy je zápas ve Freiburgu velkou událostí, Severočeši se v základní skupině pohárové soutěže objeví po sedmi letech. Ale také pro domácí znamená střet se Slovanem svátek: Freiburg v pohárech startuje poprvé od sezony 2001/02. "Máme sílu na to, abychom postoupili ze skupiny. To je náš cíl," prohlásil útočník Mike Hanke.

Svěřenci charizmatického kouče Christiana Streicha, který byl po minulé sezoně zvolen nejlepším bundesligovým trenérem, však nezažívají idylický vstup do nového ročníku. V pěti ligových kolech nasbírali jen dva body, krčí se na předposlední příčce a v sobotu podlehli také v Augsburgu.

"Pro nás to ale absolutně nic neznamená. Třeba s Bayernem nedávno hráli fantastický zápas," připomněl kouč Šilhavý remízu 1:1 s obhájcem titulu a vítězem Ligy mistrů. "Je to tým s typickým německým projevem: veliká houževnatost, disciplinovanost a jízda od první do poslední minuty. Bude to trochu jiný zápas než třeba proti Udine, které spíše spoléhalo na individuality typu Di Nataleho," přemítal Šilhavý.

Liberec bude také usilovat o to, aby přerušil čekání českého týmu na pohárovou výhru nad německým sokem, které trvá už osm let.

Zápas mezi Freiburgem a Libercem začíná ve čtvrtek ve 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Höhn, Diagne, Ginter, Sorg - Schuster, Fernandes - Schmid, Freis, Coquelin - Hanke
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič (Karišik), Fleišman - Hušek - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.90 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)00000:00
 SC Freiburg (GER)00000:00
 Estoril Praia (POR)00000:00
 Slovan Liberec (CZE)00000:00
Skupina I
Vitória SC Guimarães - NK Rijeka  (čtvrtek 21:05)
Vitória vstupuje do Evropské ligy papírově nejsnazším zápasem ve skupině - doma v Portugalsku se jí postaví chorvatský celek Rijeka. Kouč Rui Vitória však jakékoliv podcenění rázně odmítá.

Do skupiny I byly nalosovány ještě týmy Lyonu a Betisu, a je tedy nasnadě, kdo by měl - alespoň podle papírových předpokladů - tahat za nejkratší konec. "Že nás čeká nejjednodušší soupeř? Nevěřte tomu, nekategorizujte si jednotlivé týmy podle jejich jména," smetl Vitória veškeré spekulace rázně ze stolu. "Je pravda, že Lyon a Betis mají v Evropě větší zvuk, ale pro nás je teď nejdůležitější nadcházející zápas. Rijeka ještě neprohrála v lize, vyřadila Stuttgart," připomíná kouč.

Chorvaté se do skupinové fáze přitom museli prokousat od druhého předkola; v něm rozstříleli velšský Prestatyn Town souhrnně 8:0, načež následovaly postupy přes Žilinu a už zmiňovaný Stuttgart. To bylo samozřejmě obrovské překvapení - hrdý bundesligový celek nejprve na Balkáně padl 1:2, ale poté místo očekávaného domácího prozření přišla remíza 2:2. "Náš soupeř má kádr, který je pohromadě už téměř dva roky a stále se zlepšuje," varuje Vitória. "Nevěřím, že to bude lehký protivník. Budou extréně namotivovaní, a my si uvědomujeme nebezpečí, které nás čeká. Pochopitelně však chceme vyhrát," zakončuje.

Vitória je v lize zatím sedmá, ze čtyř zápasů získala sedm bodů a naposledy urvala nejtěsnější výhru 1:0 na hřišti nevyzpytatelného Rio Ave; utkání s Rijekou navíc poslouží i jako ostrý test před nadcházejícím domácím utkáním s Benficou. Moreno, záložník a kapitán mužstva, slova svého trenéra potvrzuje: "O svém soupeři máme dostatek informací - dost na to, abychom si byli vědomi toho, že nás čeká těžké utkání. Tohle je tým, který vyřadil Stuttgart a v chorvatské lize je na druhé příčce. Zaslouží si náš respekt." Také Moreno však pochopitelně ví, že chce-li portugalský celek promluvit do bojů o postup, nesmí si nechat utéct tři body. "My si nicméně věříme. Naší jedinou ambicí je vítězství," dodává sebevědomě.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.90 - 5.25
více informací
Real Betis - Olympique Lyon  (čtvrtek 21:05)
Tradiční francouzský klub bude léčit své pohmožděné síly z vypadnutí z Ligy mistrů v Evropské lize, los Lyonu jako prvního soupeře přiřkl další španělský klub. Poté, co Les Gones dvakrát nestačily na Real Sociedad San Sebastian, cestují k premiérovému utkání Evropské ligy do Sevilly.

Sen o Lize mistrů se bývalému francouzskému lídrovi rozplynul právě ve Španělsku. Dvojutkání se San Sebastianem prohráli svěřenci Remiho Garda shodně o dvě branky, a tak se nyní podívají 'jen' do Evropské ligy. A na úvod do skupiny I se znovu podívají na Pyrenejský poloostrov, jejich soupeřem bude Real Betis.

Tomu se podařilo projít do evropských pohárů naposledy přes Jablonec, kterému na svém stadionu v Seville uštědřili šestibrankový debakl. Lyon se tedy má z čeho poučit, což mu ostatně radí také nová senzace sevillského týmu, záložník s přiléhavým jménem Salva Sevilla.

V rozhovoru pro oficiální klubový web mladý hráč řekl: "Opravdu se na tuto soutěž těšíme. Pro téměř všechny naše hráče je to velká a nová zkušenost. Doufám, že si to užijeme co nejvíc. Nebudeme dělat žádné výjimky ani kompromisy, jsme velmi ambiciozní tým a budeme bojovat v každém zápase," nebojí se střelec dvou branek z poslední ligové výzvy proti Valencii.

Také toto utkání může být pro Lyon znamením, že tým trenéra Pepeho Mela nesmí podcenit. "Máme styl hry, který nezávisí na odpovědi soupeře. Často držíme míč, vystavujeme soupeře tlaku a hrajeme hodně ofenzivně. Neměníme toho příliš, každý z hráčů je schopen akceptovat svou roli. A každý z nás je připraven na jakoukoli koučovu prosbu," dodává záložník Betisu.

Betis na Lyon ještě nikdy nenarazil, přesto má s francouzskými soupeři zkušenosti. Proti Monaku, Auxerre i Bordeaux dokonce vyhrál. Nebezpečí španělského týmu si je vědom i zkušený trenér Remi Garde, který má dovést Les Gones až ke slávě. Nyní musí řešit starosti vesměs příjemné - do útoku může povolat Bafetimbiho Gomise, Jimmyho Brianda i Alexandra Lacazetta. Právě Gomis měl v letním přestupovém období velmi blízko přestupu do anglické Premier League nebo italské Serie A, nakonec však zůstal a rád by bojoval o místo.

Prezident Jean-Michel Aulas v rozhovoru pro www.olweb.fr zdůraznil, že i přes nepříliš povedený start do sezony nehodlá brzy nic měnit. "Já naprosto věřím svému týmu i schopnostem trenéra Remiho Garda. Proto si myslím, že máme před sebou zářivou budoucnost. Máme v týmu rovnováhu, je zde deset reprezentantů svých zemí a patnáct hráčů z naší akademie. Budoucnosti se nebojím," dodává optimisticky zkušený činovník.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon (FRA)00000:00
 Real Betis (ESP)00000:00
 Vitória SC Guimarães (POR)00000:00
 NK Rijeka (CRO)00000:00
Skupina J
Apollon Limassol - Trabzonspor  (čtvrtek 21:05)
Jeden ze dvou kyperských zástupců se v našlapané skupině J hodlá porvat alespoň o druhé postupové místo. Vždyť ze 4. předkola dokázal vyřadit francouzské Nice, takže malé cíle by nebyly úplně na místě. Zatímco pro domácí by však případné třetí či čtvrté místo takovým neúspěchem nebylo, pro Trabzonspor rozhodně ano.

Největší nebezpečí ze strany tureckého klubu bude hrozit od Paula Henriqueho. Loni sice tenhle útočník dokázal vstřelit jen čtyři branky, letos je však zatím nejlepším střelcem Evropské ligy po předkolech. V celkem šesti zápasech skóroval hned šestkrát. "Mám formu a cítím se skvěle," uvedl pro uefa.com.

Trabzonspor by přitom mohl být hladový po úspěchu. Po namlsání se z Ligy mistrů totiž loni nedokázal proklouznout do základní fáze Evropské ligy, překvapivě ho vyřadil maďarský Videoton. "Nemáme sice snadnou skupinu, ale jsme schopni postoupit. Já tomu chci svými góly přispět, mojí metou je číslo 15 za sezónu," dodával Henrique.

Hostům se zatím v turecké lize nedaří asi úplně podle představ, ze čtyř kol vydolovali jen šest bodů a jsou ve středu tabulky. "Já myslím, že to není špatný start. Klub navíc udělal výtečné posily, jsme silnější," nepanikaří Brazilec. V Turecku se mu po přestupu zatím líbí. "Je tady o fotbal neskutečný zájem. Když jdu do restaurace, ani nemusím platit účet."

Apollon čeká premiéru v Evropské lize. Limassolský celek od roku 2001 hrál evropské poháry celkem čtyřikrát, z toho jednou Ligu mistrů, nikdy se však nedostal dál než do druhého kola, už vůbec ne do základních skupin. Prozatím je tohle pro něj asi nejúspěšnější sezóna v téměř šedesátileté historii klubu.

Zvláštní postavou týmu je pak útočník Abraham Guié Guié, který je v Apollonu na hostování z Nice. Když kyperský celek vyřazoval francouzského soupeře z předkola, oblékal ještě dres OGC. Jenže na jihu Francie nehrál, a tak dostal šanci zahrát si evropské poháry u konkurence. U té, která paradoxně zařídila konec Nice v Evropské lize.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SS Lazio - Legia Varšava  (čtvrtek 21:05)
Římské Lazio má před sebou velmi náročný týden. Nejprve v rámci Evropské ligy uvítá polskou Legii Varšavu a o víkendu čeká celý Řím svátek - Derby della Capitale. Na slavné utkání by se Petkovićův tým rád připravil tím nejlepším způsobem - výhrou nad Poláky.

Italský klub je proti tomu polskému mírným favoritem. S poháry má více zkušeností, pompézní atmosféra Stadia Olimpico je světově proslulá a pro Biancocelesti hovoří také momentální forma. Serie A nám zatím nabídla tři zápasy, v nichž Lazio nasbíralo šest bodů. Jedinou prohru mu nachystal Juventus Turín, na nějž Petkovićovi svěřenci nemají dobré vzpomínky ani ze Superpoháru. Především poslední klání s Chievem Verona může blankytně modrou část hlavního města naplňovat optimismem. Po sympatickém výkonu se o výhru domácího týmu postarali Antonio Candreva s Luisem Pedrem Cavandou. Na ně ještě v rámci první půle navázal Senad Lulić a veronský celek si z Říma odvezl těžkou porážku.

Generálku na premiérový zápas Evropské ligy tedy Lazio zvládlo. A přestože jej čeká zmiňované derby, všichni hráči Petkovićova týmu jsou přesvědčeni, že podcenění polského celku nehrozí. Jedním z nich je zkušený útočník Sergio Floccari. Ital v rozhovoru pro deník Corierre dello Sport uvedl: "Naši fanoušci již jistě na derby myslí, je to velká událost. Ale my se pokusíme myslet především na zápas s Legií, který nás také bude stát mnoho sil. Do nedělního zápasu bychom rádi vstupovali s vědomím dobře odvedené práce proti polskému týmu," vysvětluje Floccari.

Varšava určitě není týmem, který by měl být podceňován. Posledních šest utkání v evropských pohárech totiž nenašla přemožitele! To si uvědomuje také zkušený italský střelec, jež by měl dostat přednost před Miroslavem Klosem. "Čeká nás střet s týmem, který má vítěznou mentalitu. Vždyť vyhráli polský titul třikrát po sobě! Doufám, že zkušenosti z minulého roku, kdy jsme se dostali do čtvrtfinále, nám nyní pomohou," zakončuje Floccari.

Tyto dva týmy se v historii ještě nikdy nesetkaly, přesto se soupeři o tom druhém vyjadřují jen slovy uznání. Legia dobře ví, že ji nečeká nic snadného, protože Římané na své půdě posledních sedm zápasů v pohárech neprohráli. Obránce Tomasz Brzyski říká: "Lazio má velmi dobrý tým, takže to pro nás bude velmi složité utkání. Je největším favoritem na první místo ve skupině, takže musíme odehrát perfektní zápas a nedopouštět se zbytečných chyb," varuje zkušený bek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SS Lazio (ITA)00000:00
 Trabzonspor (TUR)00000:00
 Legia Varšava (POL)00000:00
 Apollon Limassol (CYP)00000:00
Skupina K
Sheriff Tiraspol - Anži Machačkala  (čtvrtek 21:05)
Bude opravdu zajímavé sledovat, jak Anži Machačkala bude obhajovat loňské osmifinále z Evropské ligy. Ruský klub totiž opustily peníze, pomalu a jistě se již zbavuje drahých hráčů a tvoří, dá se říci, úplně nový tým. I tak by měl zajíždět na moldavskou půdu k Šeriffu Tiraspol jako favorit.

Lavičku mimo jiné opustil také jeden z nejslavnějších trenérů na světě Guus Hiddink, pakovat se už dříve musel i Roberto Carlos, bývalý reprezentant Brazílie. "Říkal jsem: Pokud odejde Guus a já, celá struktura mužstva se zhroutí," uvedl Carlos v rozhovoru pro Sport-Express.

Nemluví přitom vůbec do větru, vždyť Anži je v ruské lize po osmi kolech bez jediného vítězství až na čtrnáctém místě tabulky. "Nemyslel jsem si, že se to stane tak brzy. Kdybych v Machačkale zůstal, takový sešup bych nedopustil," dodával Carlos. "Tým prostě nemá vůbec žádné zkušenosti."

Konkurence ve skupině K není úplně veliká. Až na absolutního favorita z Tottenhamu by hosté mohli přes Tromso a Šeriff postoupit dále. "Věřte mi, že Machačkala bude v Evropské lize všem k smíchu, pokud nesežene trenéra a dobrého sportovního ředitele," ostře se vyjadřoval Carlos. "Tímhle tempem se klub zhroutí za dva roky."

Nejenže je Anži v jakémsi stavu rozkladu, dokonce nebude mít v Tiraspolu ani svého lodivoda! Gadži Gadžijev neodletěl už o víkendu k ligovému zápasu do Tomsku, a protože mu teploty dolů od té doby stejně neslezly, nechtěl riskovat rovněž cestu do Moldavska. Mužstvo tak odkoučuje asistent Andrej Husin.

Šeriff není v Evropské lize žádným nazdárkem, v novodobé soutěži to pro něj je již třetí účast. Prozatím je jeho největším dosavadním úspěchem třetí místo ze své premiérové sezóny 2009/10, ve které ve skupině skončil třetí před Steaou Bukurešť. Zajímavostí je, že o rok později získal tiraspolský celek stejný počet solidních pěti bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tottenham Hotspur - Tromsø IL  (čtvrtek 21:05)
Tottenham chce potvrdit svoji roli favorita ve skupině K hned v prvním utkání, v němž na White Hart Line zajíždí norské Tromso; to by rádo bojovalo o druhou příčku s Šeriffem Tiraspol a oslabeným Anži.

Severolondýnský celek je v této společnosti jasně nejzkušenějším a nejkvalitnějším týmem a cokoliv jiného než postup z prvního místa by byl obrovským překvapením; svěřenci André Villas-Boase se navíc mohou opřít o formu z domácí soutěže, kde ze čtyř utkání vyválčili devět bodů a jsou průběžně třetí, před oběma manchesterskými celky i Chelsea.

Velký díl na tom má i řada letních akvizic, které mají pomoci zalátat díru po odchodu hvězdného Garetha Balea do Realu Madrid; jedna z nových tváří, záložník Nacer Chadli (přišel v červenci z Twente), však mužstvu proti Norům nepomůže. Situaci na křídlech příliš neprospívá ani zranění Aarona Lennona, který chybí od začátku sezony a ani tuto středu se zbytkem týmu netrénoval. Jinak už ale Villas-Boas hlásí pouze dvě absence: defenzivní záložník Étienne Capoue, letní posila z Toulouse, laboruje s kotníkem, a Emmanuel Adebayor se i nadále připravuje s rezervním týmem.

Tottenham je v Evropě zavedenou značkou a obávanou konkurencí, což už se nedá prohlásit o jejich dnešním soupeři. Ne snad, že by Tromso bylo úplnou neznámou - v roce 2005/06 dokázalo postoupit do skupinové fáze tehdejšího Poháru UEFA a doma v Norsku platí za jednoho ze stabilních pohárových aspirantů - ale očekávat nějaké zázraky na White Hart Lane se od něj příliš nedá, zvlášť uvědomíme-li si, že vstupenku do Evropské ligy získal tým kouče Agnara Christensena až díky pravidlu o fair-play, a žádný norský celek ještě v Anglii v oficiálním utkání nikdy nezvítězil. Do hlavní soutěže postoupilo Tromso přes Celje, Inter Baku, Doppeldange a Besiktas - ale to až díky administrativnímu zásahu.

V roce 2012 (v Norsku se liga hraje systémem jaro - podzim) skončili Christensenovi koně čtvrtí, avšak letos jsou na tom mnohem hůře - a to i přesto, že si v posledním zápase zvedli sebevědomí výhrou 1:0 nad Rosenborgem. "Mají vyloženě špatnou sezonu. Minulé dva roky to bylo z jejich strany dobré, ale nyní jim ve skutečnosti hrozí sestup," přibližuje bývalý gólman Tottenhamu Erik Thorstvedt. "Spurs by měli mít obavy spíše z odvetného utkání, které je naplánovano na 28. listopad. Tromso je vůbec nejsevernějším klubem v první lize, takže se dají očekávat brutální klimatické podmínky."

Thorstvedt, který v Norsku žije, dále přiblížil svým nástupcům některá jména, na která je třeba dát si pozor. "Mají v kádru mladého kluka, Joshe Pritcharda, který pochází ze Stockportu a nyní u nich hostuje z Fulhamu. Utkání se Spurs pro něj bude určitě hodně prestižní. Líbí se mi také Hans Norbye, což je opravdu rychlý pravý bek, a jejich forvard umí proměňovat šance," zakončuje tottenhamská legenda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 10.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur (ENG)00000:00
 Anži Machačkala (RUS)00000:00
 Sheriff Tiraspol (MDA)00000:00
 Tromsø IL (NOR)00000:00
Skupina L
PAOK Soluň - Šachtër Karagandy  (čtvrtek 21:05)
Řecký PAOK i s českým útočníkem Tomášem Necidem zažívá na evropské scéně velmi kontroverzní sezónu, nicméně všechny otázky jsou vyřešeny a nyní se tak může plně soustředit na základní skupinu Evropské ligy. Vzhledem k okolnostem řecký celek nakonec jistě mrzí, že nepostoupil do Ligy mistrů, ovšem i tuto výzvu jistě bude brát vážně. Ve čtvrtečním utkání s kazašskou Karagandou bude jasným favoritem.

Ta se prala o účast v Lize mistrů také do poslední chvíle a chyběl jí opravdu malý krůček. Přejít dokázala přes dva protivníky a v play-off zvítězila v prvním utkání nad skotským Celticem 2:0, jenže v odvetě svůj náskok v druhém poločase ztratila a v nastaveném čase nakonec kvůli třetí brance Celticu přišla o svůj sen. I tak pro ni budou souboje v základní skupině Evropské ligy určitě též velmi prestižní.

Soluň ve 3. předkole Ligy mistrů vypadla s ukrajinským Charkovem, jenže díky jeho dodatečnému vyřazení bojovala v play-off s německým Schalke. Na jeho půdě uhrála velmi nadějnou remízu 1:1, jenže odvetu nezvládla a po prohře 2:3 se mezi 32 nejlepších celků Evropy neprobojovala. V řecké lize si po čtyřech kolech stojí celkem slušně a je druhá s devíti body za suverénním Olympiakosem.

Karagandě se na domácí scéně překvapivě nedaří a je jasné, že letos titul neobhájí a pravděpodobně zůstane i bez evropských pohárů. Holandský trenér řeckého výběru Huub Stevens přesně neví, co od čtvrtečního protivníka čekat. "Nikdy jsme proti kazašskému týmu nehráli. Viděl jsme už záznamy obou utkání s Celticem a je jasné, že vzduchem přes vysoké obránce Karagandy to půjde velmi těžko," uvedl své první dojmy z neznámého soka.

Stevens rozhodně soupeře nepodceňuje, na druhou stranu ho zajímá pouze vítězství. Na předzápasové tiskové konferenci nastínil též situaci kolem Tomáše Necida. "Šachtër bude těžit především ze standardních situací, na které si musíme dát pozor. Čeká nás fyzicky dobře připravený soupeř, který bude bojovat do poslední minuty. Proto se nesmíme jeho hrou nechat překvapit. O základní sestavě se rozhodnu až v den zápasu, nicméně s Tomášem v sestavě si zítřejší složení umím představit," dodal závěrem.

Na stadionu Thessaloníki se bude hrát bez diváků, utkání bude řídit francouzský rozhodčí Fredy Fautrel.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maccabi Haifa - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Alkmaaru si vybojovali účast v Evropské lize díky loňskému vítězství v národním poháru a nakonec díky šťastnému postupu přes řecký Atromitos si zahrají v základní skupině Evropské ligy. Na půdě izraelského týmu Maccabi Haifa sice budou mírnými favority, i když se jim v lize v tuto chvíli nedaří úplně podle jejich představ. Haifa dokázala přejít přes tři předkola a zopakovala tak loňskou účast mezi osmačtyřicítkou nejlepších.

Haifa nejprve ve 2. předkole dvakrát vyhrála nad ázerbajdžánským Xäzärem Länkäran v celkovém poměru 10:0, poté přešla po jedné remíze a výhře přes lotyšský Ventspils a naposledy dokázala vyřadit i rumunskou Astru Giurgiu. V lize zatím odehrála dva zápasy a po úvodní výhře si o víkendu připsala porážku 2:3 od Ashdodu. Alkmaar nastoupil až do 4. předkola a po úvodní jasné výhře na řecké půdě si zkomplikoval situaci před vlastními fanoušky.

Na půdě Atromitosu zvítězil 3:1 a měl více než nadějnou pozici do odvety, jenže v ní hned od samého začátku hrál v oslabení a nakonec musel přijmout ještě milosrdnou porážku 0:2. V nizozemské Eredivisii se nachází na pátém místě s deseti body po šesti odehraných kolech, v předchozím utkání doma zdolal nováčka z Go Ahead v poměru 3:0. Kouč Gertjan Verbeek se bude muset obejít bez Markuse Henriksena, který byl v odvetě vyloučen již ve 2. minutě.

Verbeek v posledních dnech shlédl několik videí se zápasy soupeře a o silné stránce Haify má jasno. "Hráči Maccabi skvěle dodržují poziční hru, navíc hned od začátku mají rychlý start na míč. Nicméně neočekávám od protivníka nějaké vysoké tempo hry. Spíše si myslím, že bude čekat na svou šanci," uvedl jednapadesátiletý trenér.

Maccabi Haifa kvůli reprezentační pauze nehrálo soutěžní utkání téměř tři týdny, v čemž vidí Verbeek výhodu i nevýhodu. "Soupeř bude odpočatý, mohl se na nás připravovat delší dobu. Na druhou stranu ale mohl vypadnout z rytmu a herní praxe by mu mohla chybět. Od našeho týmu vyžaduji útočnou hru, a i když máme proti sobě velmi kvalitního soka, tak věřím v zisk tří bodů," dodal Verbeek závěrem.

Ofenzivní oporou AZ by opět měla být vycházející hvězda Aron Jóhannsson, který v devíti zápasech nastřílel šest branek. Hlavním arbitrem utkání bude Rakušan Robert Schörgenhofer.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.50 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar (NED)00000:00
 PAOK Soluň (GRE)00000:00
 Maccabi Haifa (ISR)00000:00
 Šachtër Karagandy (KAZ)00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (163)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

LIBE A LIBE LIBEREEEEEEEEC!!!!!! dnes překvapí a vyhrají 1-0

Reagovat
smazaný uživatel

3body pro Liberec, spravíme si chuť po Plzni pořádným gulášem

Reagovat
aurelio

"V žádném z těchto dvou klubů nepůsobí žádný český ani slovenský krajánek."

A v ostatných áno? Prečo táto veta nie je pri ostatných zápasoch?

Reagovat
aurelio

Ináč, niekde (asi na STV) propagovali Freiburg - Liberec ako zápas, kde proti sebe nastúpia slovenskí futbalisti. Ja som si teda pamätal iba Szaba a Obročníka, ktorí sú napokon aj tak vo ViOne na hosťovaní, okrem toho je tam Hroššo, čo bude celý zápas na lavičke/tribúne. Tak som si dal tú námahu rozkliknúť súpisky a vidím, že to slovenské derby bude ak teda prelenivený talent Kolár nastúpi na svoje obligátne dve minúty a ak náš slovenský rodák z Hamburgu reprezentujúci sem-tam Togo a sem-tam Slovensko Karim nastúpi na viac ako prvý polčas, tak by sa na tie 2 minútky stretnúť mohli hádam to nedopadne ako trápne čakanie na Necida v podarí Prima Cool

Reagovat
Pipo123

LAZIO (4-3-3) - Marchetti; Cavanda, Ciani, Cana, Konko; Gonzalez, Onazi, Hernanes; Ederson, Floccari, Keita

Keita od úvodu

Reagovat
niflheim

Kód na fantu?

Reagovat
Counter

721578-498121

Reagovat
Counter

Pro ostatní, kteří mají zájem - hraje se na of. stránkách UEFA:

http://en.uelfantasy.uefa.com

Reagovat
Kenneth

Kolik ty těch fant vůbech hraješ? Máš v tom ještě přehled?

Reagovat
Counter

Nejhorší je teď začátek, protože to všechno propaguju. Jejich samotné hraní už moc času nezabere, těm ligovým věnuju cca 20 minut týdně, těm pohárovým od UEFA ještě míň, protože další kolo je až za dva týdny.

Reagovat
niflheim

Reagovat
fantomas

655874-541558

Reagovat
niflheim

Reagovat
C-M@ster

Kód na fantu pro haxballisty: 1682905-541418

Reagovat
smazaný uživatel

Javi Fuego vs. Michu

Reagovat
fantomas

Nakonec sem ještě z nudy obnovil loňskou EL fantasy ligu. I když už určitě máte svou, můžete se hlásit zde: 655874-541558.

Reagovat
stas87

bude hrat candreva a lulic?

Reagovat
Kily

včera jsem četl rozhovor s Petkovićem a říkal, že bude chtít nasadit to nejsilnější, co bude mít k dispozici, v nominaci oba jsou

Reagovat
Kily

ale stejně se mi tomu nechce moc věřit vzhledem k tomu, že v neděli hrají derby

Reagovat
Jajinek

ta sestava, co psal Pipo je hodně pravděpodobná....Candreva by hrát neměl, stejně jako třeba Klose

Reagovat
Kily

jj, s tím, že Klose bude na lávce, vyloženě počítám a už dopředu jsem tam prskl Floccariho, ještě přihodím Hernanese

Reagovat
Pipo123

Hernanes by mal hrať, cez víkend nehral kvôli kartám, takže síl bude mať dosť aj na derby. Ledesma, Lulič, Candreva a Klose budú na lavičke, obrana hraje v zložení ako proti Chievu

Reagovat
Kily

díky

Reagovat
stas87

vyndal som lulica aj candrevu,vdaka

Reagovat
fantomas

Hernajz, sem si řikal, že tam má Klose jen malou konkurenci, tak musí hrát.

Reagovat
Pipo123

Dostal šancu Floccari a mladíček Keita, ten kraloval dva roky po sebe v Primavere, na neho sa teším najviac. Konečne Lazio dáva šance mladíkom

Reagovat
Pipo123

Jajínku a na teba otázka, čo vravíš na našu obranu, po tých zápasoch sa s toho zrodilo Cavanda, Ciani, Cana a Konko, vyzerá to docela dobre, Dias už je len ako posledná voľba a Biava je asi out kvôli zraneniu, mali by sme tak hrať aj proti AS. Inak čo vravíš na Cavandu ? vyhral sa výborne a podáva skvelé výkony.

Reagovat
Jajinek

Ta defensiva je taková neitalská. Otázkou je, jestli udrží nějak stabilně výkonnost. Konko na levé straně je zajímavý tah. Bude tam hrát jinak než Radu, ale proti silným soupeřům bude hořet. Stejně tak Cana...naopak Ciani a Cavanda opravdu překvapují.

Reagovat
DelPiero137

Ako hral ten mladicek Keita? Darilo sa mu?

Reagovat
domingo

Predpokladana XI Lyonu:

Lopes - Dabo, Kone, Umtiti, Bedimo - Fofana, Gonalons - Lacazette, Grenier, Fekir - Gomis

Predpokladana XI Bordeaux:

Carrasso - Faubert, Henrique, Brechet, Orban - Ben Khalfallah, Sertic, Traore, Maurice-Belay - Jussie, Diabate

Reagovat
Kongo

Děkuji ti Djukiču,že jsi konečně postavil na křídlo Cartabiu.Banega konečně bude hrát CM,místo něj na AM půjde Canales,takhle by to konečně mohlo fungovat.

Reagovat
-Kopy-

jj fajn sestava, spokojenost

Reagovat
fantomas

Swansea má v základu víc Španělů než Valencie.

Reagovat
db18

Reagovat
Kily

do fronty

Reagovat
GarethBaleCZ

Letos nám jen málokdo může v EL konkurovat, doufám, že si pro ten titul dojdem

dneska večer zahřívací zápas, sestavu bych si přál takovou:

Friedel - Walker, Kaboul, Vertonghen, Naughton - Dembélé, Sandro - Townsend, Holtby, Lamela - Defoe

Reagovat
stas87

inak kto nevie tak na fandovi pojde eintracht

Reagovat
db18

Reagovat
db18

Fenin ve studiu

Reagovat
stas87

eh...este to nemam zapnute,co povedal?spomina v dobrom na klub?

Reagovat
db18

Jj, nakonec to byl dobrý rozhovor, to jsem od něj ani nečekal - a říkal, že na Frnakfurt vzpomíná ze všeho nejraději

Reagovat
db18

A Oczipku nahradí Djakpa

Reagovat
smazaný uživatel

UEFA.com Europa league FANTASY league

Code to join this league is: 186485-482858

Reagovat
fantomas

Venca

Reagovat
db18

Káca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Marco

Reagovat
smazaný uživatel

Venca

Reagovat
stas87

eh,trosku ofsajd nie? lebo lopta sa odrazila myslim od aignera..

Reagovat
rufus

Venca.

Reagovat
Sosi

Ten Vašek jede...

Reagovat
smazaný uživatel

Vašek mohl být tak kvalitní AM, a oni z něj ještě udělají doklepávače

Reagovat
Kily

idiot

Reagovat
Minister

Rami

Reagovat
-Kopy-

To není normální co děláme každý zápas za chyby v rozehrávce, každej zapas!! Banega by se mohl už vzpamatovat ? Rami zbytečně, Jerry byl rozběhlej a měl by ho, ach bože...

Reagovat
QooBo

Adil to fakt nemusel ale osobne väčšiu vinu dávam Everovi

Reagovat
-Kopy-

Jj chyba to byla daleko větší Evera

Reagovat
ďuriLFC

Bonyyyyy

Reagovat
smazaný uživatel

sparťani nějak jedou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kily

jeden blb odešel ze hřiště do kabiny a minul přitom druhého blba

Reagovat
smazaný uživatel

Fantastický start pro Eintracht.

Reagovat
db18

A to jsem se bál, že se dneska projeví nezkušenost na evropské scéně

Reagovat
smazaný uživatel

to až večer u Freiburgu :)

Reagovat
db18

Jo, tam se toho bojím ještě víc - navíc, když mají celkově dost mladý tým, ale zase proti nim stojí další nezkušený tým

Reagovat
smazaný uživatel

Bojíš? Já, jako snad všichni čeští fanoušci, v to doufám :) Liberec už má něco za sebou, zkušenosti s Evropským fotbalem jsou přece jen na jeho straně.

Reagovat
db18

Jo (ideální by byl postup Liberce a Freiburgu ze skupiny, dneska ale víc přeju Freiburgu )

Reagovat
smazaný uživatel

Taky tak.

Reagovat
db18

...tak nakonec stačí, že zkušenosti s Evropou má Hanke s Mehmedim

Reagovat
Arne

Měli nějaký choreo?

Reagovat
db18

velká plachta přes sektor a pak vlajky + dost pyra

Reagovat
db18
Reagovat
db18

tak ne

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1233064_10151671234548543_1561411226_o.jpg

to už je foto ze zápasu (z fb Eintrachtu - na další si asi budeme muset počkat na souhr ultras-tifo)

Reagovat
Arne

Dík.

Reagovat
-Kopy-

to je branění, to snad není možný už...

Reagovat
-Kopy-

Barragan

Reagovat
smazaný uživatel

Kadlec a Bony .

Reagovat
rufus

Je vidět v jakém klubu nakoukli do evropského fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak.

Reagovat
C-M@ster

3 ze 4 střelců zatím mám, musím se pochlubit, než spadnu do podprůměru...

Reagovat
C-M@ster

4/6

Reagovat
fantomas

Shit, Marcano na lávce.

Reagovat
fantomas

Ovšem GONZALOOOO

Reagovat
Kongo

Zase bez nasazení,ti hráči snad ani nechcou získat míč.A zase stáhne Cartabiu,chudáka. Já nemám slov.

Reagovat
-Kopy-

vždyt si nedáme přihrávku a obrana chaos, neskutečný, ještě takhle dva zápasy a přijdou kapesníky...na to se nedá dívat

Reagovat
Kongo

Tohle je na kremaci a ne na kapesníky.

Reagovat
fantomas

Hm, Willems zraněnej, to by zrovna byla nula zadarmo.

Reagovat
Kily

snad si Swansea nechá vyloučit alespoň dva hráče, aby to bylo vyrovnané, jinak to bude o ničem

Reagovat
kiwwi

preco vo Valencii pobehuje brankar po celom ihrisku?

Reagovat
Kily

kapitánskou pásku na další zápas vždycky dostane hráč, který toho za předchozí utkání nejvíce naběhá, Guaita navíc jinak nechytá, má dvojnásobnou motivaci

Reagovat
kiwwi

problem ale je, ze brankar Valencie je v brane

Reagovat
Kily

tak aspoň jeden hráč je tam, kde má být

Reagovat
-Kopy-

my chcem valencii

Reagovat
smazaný uživatel

sledujete nekdo fotbal pres net , live stream? jake stranky pouzivate lidi? lshunter me totiz uz pekne ser.....

Reagovat
JIMMY-PO

Swansea ma viac spanielov v zostave ako Valencia

Reagovat
PhilipS

Jak hraje Kadlec?

Reagovat
smazaný uživatel

Přijde mi, že po přestupu trochu zlenivěl ale asi to bude tím, že má na hřišti jinou úlohu...

Reagovat
PhilipS

dík...tak aspoň, že mu to tam padá...

Reagovat
Aldeano

Bony dá gól na Mestalle, Venca dá gól Bordeaux Sparta

Reagovat
Robochelsea

Má Bordeaux na remízu? Vsadil som si, tak v to dúfam A ten istý dotaz platí aj na Valenciu.

Reagovat
db18

Spíš ne

Reagovat
smazaný uživatel

součastné Bordeaux je to poslední, na co bych si vsadil.

Reagovat
Robochelsea

Tak ale s Frankfurtom...Tí sú tiež dosť zlý a spoliehal som sa na skúsenosti Bordeaux z európskych súťaží

Reagovat
smazaný uživatel

Nesmíš koukat jen na výsledky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle už není to Bordeaux co hrálo LM.

Reagovat
Aldeano

Nemá.

Reagovat
stas87

po prvych polcasoch docela dobrych 37 bodov a vecer este vyslem do boja 5 hracov

Reagovat
db18

Já doufám, že Lloris chytat nebude, protože Trapp to má rozjetý dobře (jinak zatím 20 a chybí 7 hráčů)

Reagovat
Kily

chytá

Reagovat
db18

Reagovat
stas87

tak po LM kde som si nedal ani messiho a ronalda a nasbieral trapnych 42 bodov toto potesi :))) kapitana mas uz v hre?

Reagovat
db18

Nemám, vyběhne až s Marinem

Reagovat
db18

problém je, že na lavičce má nejvyšší prioritu Rami, který má -2, tak doufám, že na střídání nedojde

Reagovat
C-M@ster

33 bodů (kapitán Kadlec) a ještě 7 hráčů čeká

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Langerak včera nejen, že nechytil ten Insigneho přímák, ale trošku si natloukl o tyčku.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/969313_633542483353411_378688428_n.jpg

Reagovat
stas87

djakpa nie len za ten gol,uz proti bvb sa mi pacil,s inuiem im to docela slape solidny backup za bastiana

Reagovat
GarethBaleCZ

Lloris - Naughton, Kaboul, Dawson, Rose - Dembélé, Sandro - Lamela, Holtby, Sigurdsson - Defoe

Reagovat
-Kopy-

Krásně kotel odešel doufám, že se hráči a trenér dobře dívali!

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham Hotspur: Lloris – Naughton, Dawson (C), Kaboul, Rose – Lamela, Dembélé, Holtby, Sandro, Sigurdsson – Defoe.

Náhradníci: Friedel – Vertonghen, Paulinho, Townsend, Eriksen, Soldado.

Našlapaná

Reagovat
smazaný uživatel

+ česká stopa..... Rozhodčí: Libor Kovařík – Kryštof Mencl, Patrik Filípek

Reagovat
Robochelsea

Fuu... To Bordeaux bola fakt pičovina No dúfam že mi z toho tiketu nevýjde viac vecí, aby to tolko nesralo Potom mám ešte dva ďalšie.

Dynamo Kyjev výhra, Lazio výhra, Betis výhra a Guedé a Soldado nedajú gól.

A tretí: Spurs 2 góly a viac, Fiorentina výhra, Flamengo výhra.

O tom si čo myslíte?

Reagovat
smazaný uživatel

Aigner zkušeně.

Reagovat
Kongo

Vyměnit celý kádr.Hodit tam hráče z Mestally a nebudu tak nervní.

Reagovat
fantomas

Jako PSV si asi dělá prdel ze mě..

Reagovat
fantomas

No LOL

Reagovat
stas87

Reagovat
OVi.77

Tak že prý Ludogoretz jsou šupáci jo?

Reagovat
OVi.77

Jinak St. Gallen na to že ještě dva roky zpět hráli 2. ligu

Reagovat
fantomas

Soriano je bůh. ♥

Reagovat
Kily

zkušeně jsem mu sebral pásku a dal jí Rossimu

Reagovat
fantomas

Já nad ní teda ani neuvažoval, ale pořád je muj výběr smutnej (Maher)..

Reagovat
Kily

já teda hraju jenom na sportu, kde to tam nastřílím za pár minut, uefu jsem zavrhl, nechtělo se mi hromadu hodin vymýšlet sestavu, aby byla platná na celou skupinu a přitom se mi to hned na začátek celé rozložilo, v důsledku čehož bych musel další spoustu hodin přemýšlet o tom, jak to celé překopat

Reagovat
fantomas

A zrovna Rossi teda ani neni taková degradace.

Reagovat
Swarley

kapitán fanty, dobrá práce

Reagovat
Swarley

i když zase horší věc, že půlka týmu nehraje v základu..ale tak aspoň něco

Reagovat
Tomanatura

Hlavne hrozny sympatak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GEGE

Zajimave ze nechaji Rossiho hrat cely zapas proti nejakym supakum a vubec ho nesetri na ligu..

Reagovat
fantomas

Boha, Lutych

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych těm výsledkům v EL zas tak velkou váhu nedával. Právě v EL je daleko větší šance porazit ty lepší týmy než v LM..

Reagovat
OVi.77

Ten Esbjerg je slušné překvapení, po St. Ettiene vyklepli i Lutych který si držel neskutečnou formu a ještě u nich doma

Reagovat
REPLIKATOR

Lutych

Reagovat
stas87

omg...rakitic kapitan a sedi,diagne tiez,strinic ani nenastupil...krasne to zacina

Reagovat
eder

Bordeaux je bez Plašila o třídu horší.

Reagovat
REPLIKATOR

s Plašilem by byl o dvě třídy horší

Reagovat
Tomanatura

Ryder Matos

Reagovat
Jajinek

kdo to sakra je?

Reagovat
JIMMY-PO

Defoe

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou krásný náběhy......Proti zavřeným obranám bych klidně zkusil Holtbyho s Eriksenem dát do základu. By byla jiná kreativita

Reagovat
Pipo123

Keita krásne

Reagovat
smazaný uživatel

Udržíte to, že jo?

Reagovat
Pipo123

Viem já, zatiaľ nuda futbal, viac boj. Ale mali by sme vyhrať

Reagovat
GarethBaleCZ

Erikseeeen, ty vole

Reagovat
fantomas

Tak sem na lavičce umělecky nechal odpočívat 22 bodů.. příště to bude lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

To fakt hraješ tu Sport.cézetovou?

Reagovat
fantomas

Reagovat
C-M@ster

Hraje tu oficialní na uefa cosi

Reagovat
C-M@ster

Já měl v základu Rybalku

Reagovat
REPLIKATOR

Vura oslavný taneček a ten gól byl taky vtipnej

Reagovat
REPLIKATOR

(Virgil Misidjan)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele