Anglická Premier League - souhrn 4. kola

15.09.2012, 15:38, aktualizováno 17.09.2012, 22:57
Komentáře a souhrny
Newcastle vybojoval bod na hřišti Evertonu. Remízou skončily i duely QPR s Chelsea, Sunderlandu s Liverpoolem a Stoke s Manchesterem City. Přesvědčivě zvítězily Arsenal nad Southamptonem a Manchester United nad Wiganem. Tři body berou také Aston Villa, Fulham a poprvé i Tottenham...

Everton FC - Newcastle United 2:2

17.09.2012 21:00

Góly: 15. Leighton Baines, 88. Victor Anichebe - 49. Demba Ba, 90. Demba Ba

Ohromující thriller přinesla pondělní dohrávka. Everton v jeho rámci sváděl souboj nejen s houževnatým protivníkem, ale i s jedním ze dvou asistentů rozhodčího. Ten hned dvakrát upřel domácím regulérní gólovou radost, takže nakonec Straky z Goodison Parku vezou nesmírně šťastný bod za remízu 2:2.

V duchu mimořádně smutné, ale svým způsobem krásné vzpomínky na tragédii z Hillsborough se dnes vykopávalo na Goodison Parku. Dva maskoti s číslovkami 9 a 6 na zádech (na znamení počtu obětí) stáli uprostřed hromového potlesku u příležitosti akce "Justice for the 96", která znovu otevírá kauzu ohledně viníků patrně největší katastrofy v dějinách kopané. Pro zápasový bulletin pozůstalým věnoval pár hřejivých slov i sám David Moyes, manažer rivala tehdy zasaženého Liverpoolu FC.

Málokterého diváka tento ceremoniál zanechal chladným, jen mezi aktéry v modrém se v příštích 90 minutách těžko hledal někdo, kdo by viditelně smutnil a nesoustředil se na hru. Spíš naopak - fotbalisté Evertonu se na perfektně upraveném trávníku dokonale koncentrovali, za celou úvodní půlhodinu soupeři sotva propůjčili balon (o kombinacích na evertonské půlce ani nemůže být řeč). Navíc Jelavić hned ve druhé minutě shledal svou gólovou dorážku Fellainiho zajímavé střely jako nedovolenou. Stál totiž v ofsajdu, doopravdy, a ještě si při dopadu na tyčku poranil koleno tak, že po dalších několika minutách vystřídal a nakonec útroby stadionu opouštěl o berlích.

Pro Toffees nicméně žádná velká škoda, tedy co do dnešního herního projevu. Energický debutant Mirallas i úžasně sehrané duo Pienaar-Baines představovali pro Straky permanentní nebezpečí, přičemž v 15. minutě také prvně zapršelo. Pienaar na hraně šestnáctky překrásnou patičkou vrátil míč rozeběhnutému Bainesovi, jenž si byl dobře vědom svého cíle, aby po dravém vniknutí do vápna hravě překonal Harpera.

Newcastle naproti tomu očividně tápal v novém rozestavení 4-2-3-1 a pykající manažer Alan Pardew navíc z tribuny těžko mohl pořádně reagovat. Magpies se tedy za celý poločas nezvedli ani o chlup, do jediné šance je - respektive Cissého - dostal nahlas chybující Neville. Senegalec tehdy trestuhodně minul a tím dál opět prostor daleko hladovějšímu protivníkovi. V jeho barvách dokonce i stoper Jagielka pěknou ranou ze střední vzdálenosti pohladil levou tyč Harperovy branky. Brankářův zoufalý výraz pak hovořil za vše.

Karamelky rozhodně měly ještě do přestávky svůj náskok navýšit, neustále však dojížděly na svůj přehnaný chtíč skórovat. To byl případ neúnavně střílejícího, ovšem poněkud sólujícího Mirallase; ale i Pienaara, jenž po obrání Perche klidně mohl předat mičudu Osmanovi před odkrytou klec, místo toho nicméně sám pálil mimo.

A tahle váhání už domácí protentokrát doopravdy mrzela. Chvíli po restartu Cabaye vypíchl míč zpřed Osmana, nastartoval střídajícího Dembu Ba a ten se i díky neobratnému zákroku Howarda okamžitě po svém příchodu mohl jít těšit ze svého druhého zásahu v sezoně. Tím se pro Everton začalo všechno hroutit, a to až prapodivně krutě. Fellaini byl při svém gólu usvědčen z neexistujícího postavení mimo hru; Anichebeho hlavička se od břevna zcela prokazatelně odrazila za čáru, přesto se nerušeně pokračovalo; a o něco dříve nebyl daleko radosti ani Osman.

Strakám přitom budiž přičteno ke cti, že mezitím opticky dokonale srovnaly hru i procento držení míče a sem tam se decentní příležitostí přihlásily o slovo (jednou dokonce Ben Arfa unikal sám na v onu chvíli skvělého Howarda), přesto Goodison Park cítil gigantickou křivdu. Což platilo také po závěrečném hvizdu, i když po absolvování dvou kotrmelců.

Toffees se totiž v závěru utkání ještě načas (a právem) vrátili do vedení. Pienaar na hraně pokutového území našel Anichebeho, jenž jednoduchou půlrotací a křižnou ranou levačkou znovu rozjásal domácí publikum. To však v euforii vydrželo sotva pár vteřin. Jen chvíli po rozehrávce Ameobi hrudí citlivě sklepl vysoký míč do běhu Dembovi Ba a ten opětovně v koncovce nezklamal. Včas si všiml Howardova divného počínání, rozuměj náskoku do výšky v naivním očekávání lobu, takže Američana jen lehce podstřelil a šel slavit.

Goodison Park tímto poznal, jaké to je zažít euforii i obrovské zklamání de facto v jednom jediném okamžiku. Domácí si jistě zasloužili lepší výsledek.

Více informací k zápasu

Reading FC - Tottenham Hotspur 1:3

16.09.2012 17:00

Góly: 90. Hal Robson-Kanu - 18. Jermain Defoe, 71. Gareth Bale, 74. Jermain Defoe

Konečně výhra. Tottehnam po třech neúspěšných výsledcích v prvních kolech Premier League slaví po vítězství 3:1 na hřišti Readingu kýžené tři body. Mužem utkání se stal Jermain Defoe, který vsítil dva góly, třetí přidal Gareth Bale. Manažer Villas-Boas tak získal teprve druhý triumf v posledních deseti ligových duelech.

První půle patřila hostům. Už po pěti minutách byl na spadnutí gól, ale dvakrát začaroval McCarthy. Nejprve vyrazil hlavičku Sigurdssona a následně si skvěle poradil i s dorážkou Vertoghena. Jenže po další šanci už lovil míč z brány. Sigurdsson nádhernou kolmicí oslovil Lennona, hbitý Angličan poslal míč pod sebe na Defoa a zkušený útočník se troškou štěstí skóroval poprvé - 0:1.

A Defoe byl i u dalších dvou velkých šancí úvodních minut utkání. Zhruba v polovině prvního dějství nejprve ohrozil bránu domácích sám, když si pohrál se dvěma obránci a těsně minul tyč. Do poločasu pak ještě jednou připravil příležitost Sigurdssonovi, kterému po chybě McCarthyho předložil míč, ale jeho ránu zastavil v poslední chvíli na brankové čáře jeden z obránců.

Druhý poločas se nesl v dobré atmosféře i tempu. V lepším rozpoložení začali hosté, kteří zpravidla po kombinaci ohrožovali branku McCarthyho v brance Readingu. První šanci druhého dějství zmařil střelec první branky Jermain Defoe, jenž nevyužil spolupráce Dembeleho se Sigurdssonem a po přihrávce Belgičana mířil vedle. Bránu netrefil ani Gareth Bale, ani o chvíli později opět Defoe.

Skóre se měnilo až zhruba dvacet minut před koncem po akci Kylea Walkera, který zatáhl míč k brankové čáře, přihrávkou pod sebe našel na hranici penalty Balea, jenž pravačkou zvláštní střelou rozvlnil síť - 0:2. Neuplynulo ani pět minut a Spurs přidali další gól. Po autovém vhazování a vyhrané hlavičce Dembeleho se ještě na své obranné polovině chopil míče Defoe, i díky tandemujícímu Baleovi si ve sprintu poradil se dvěma obránci a skvělou křížnou ranou na zadní tyč zvýšil už na 0:3.

V závěru zápasu se paradoxně dostali do tlaku hráči Readingu. Pět minut před koncem se pasivně bránící Tottenham dostal až do takové pozice, že musel míč z brankové čáry po střele Le Fondreho vykopávat až stoper Gallas. Z ojedinělého brejku pak sahal po hattricku Defoe, stačilo jen Townsendův centr z voleje nasměrovat níže - takhle mířil nad. A trest přišel záhy. Le Fondre se ve vápně dobře zorientoval, nacentroval na zadní tyč a Robson-Kanu akrobaticky snížil alespoň na 1:3.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Liverpool FC 1:1

15.09.2012 18:30

Góly: 29. Steven Fletcher - 71. Luis Suárez

Fotbalisté Liverpoolu nedokázali zvítězit ani ve čtvrtém zápase nového ročníku a stále se krčí nad samotnou propastí sestupu. Z půdy Sunderlandu získávají pouze bod, rozhodně ale měli na to zvítězit. Hosté tak získali ve čtyřech kolech pouze dva body a v tuto chvíli jim patří sedmnácté místo. Sunderland nedokázal ještě ani jednou vyhrát, ovšem po třech remízách mu v tuto chvíli patří čtrnácté místo a má ještě duel k dobru.

Domácí šli velmi brzy dovedení a hosty zachránil až dvacet minut před koncem kanonýr Suárez. Přitom hosté mohli jít do vedení už po necelých dvaceti minutách hry. Cuellar totiž naservíroval míč přímo na nohu Boriniho a ten šel sám na gólmana Mignoleta. Ten mu však brilantně zúžil střelecký úhel a hostující útočník trefil pouze gólmanovo tělo. O deset minut později však padla branka na druhé straně.

Po krásném dlouhém centru do vápna využili domácí svou první vážnější akci, Steven Fletcher se v pokutovém území odpoutal od dvou strážců a přesnou hlavičkou skóroval. Sunderland navíc mohl jít do vedení pět minut před koncem poločasu, když Colbak měl před sebou prázdnou branku, avšak včasným zákrokem ho odzbrojil Johnson. Po změně stran se hosté zlepšili a vyrovnávací branku si určitě zasloužili.

Nejprve Johnson po skvělé individuální akci mířil dobře z rohu pokutového území, jenže zasáhl pouze břevno. Stejně dopadla také akce krátce po půl hodině hry, kdy po Sterlingově centru se dostal k míči kapitán Steven Gerrard, jenže orazítkoval pouze tyč. Ihned na to po další nebezpečné akci a zblokované střele Gerrarda pálil nebezpečně Škrtěl, ovšem opět se činil znamenitý Mignolet.

V 71. minutě se ale hosté už dočkali. Po kolmici Sterlinga a chybě Brambla se míč dostal k Suárezovi, který tvrdou ranou mířil přesně a Mignolet tentokráte neměl nárok. Poslední velkou šanci spálil Liverpool v 81. minutě, kdy střelu Shelveyho vyrazil před sebe Mignolet a Suárez trestuhodně netrefil prázdnou branku. Hosté tlačili až do konce, avšak rozdílovou trefu se jim už dát nepodařilo.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Swansea City 2:0

15.09.2012 16:00

Góly: 16. Matthew Lowton, 88. Christian Benteke

Aston Villa vstoupila do letošní sezóny prachbídně. Také z toho důvodu chtěla dnes proti Swansea za každou cenu uspět, což se jí povedlo. O vítězství 2:0 se gólově postarali obránce Matthew Lowton a útočník Christian Benteke.

Villans do utkání vstoupili o poznání aktivněji, a proto se mohli už po necelých deseti minutách ujmout vedení. Weimannovi opravdu moc nescházelo, jenže jeho rána nakonec orazítkovala břevno a skončila nad.

Mnohem lépe si počínal zanedlouho Matthew Lowton, který napřáhl z hranice vápna a svou střelu poslal nechytatelně do brány - 1:0.

Hosté toho směrem dopředu v první půli příliš nepředvedli; jedna z mála jejich šancí přišla v sedmadvacáté minutě, kdy hlavičkoval po rohovém kopu těsně nad španělský útočník Michu. Ani Aston Villa ale nebyla příliš nebezpečná. Blízko navýšení svého vedení se ocitla akorát po zakončení Darrenta Benta, brankář Vorm ovšem vytáhl pohotový zákrok a míč vyrazil.

Po obrátce přinesla trochu vzruchu do hry především situace z čtyřiapadesáté minuty, kdy se svěřenci kouče Lamberta dožadovali odpískání penalty po ruce Brittona, rozhodčí Mason ale nechal pokračovat ve hře.

Aston Villa ve druhém dějství držela podstatně častěji míč na svých kopačkách a kontrolovala hru, takže hráči Swansea neznamenali pro brankáře Guzana téměř žádné nebezpečí.

Fotbalisté z Birminghamu sice v závěrečné třetině zápasu několikrát zahrozili, jenže přáno jim nebylo. Clark i střídající Benteke nedokázali zakončit přesně, El Ahmadiho pro změnu fantasticky vychytal brankář Vorm.

Vytouženého druhého gólu se tak domácí fanoušci nakonec dočkali až v samotném závěru utkání, kdy Christian Benteke využil chyby hostující defenzívy a gólmana Vorma přeloboval - 0:2.

Více informací k zápasu

Stoke City - Manchester City 1:1

15.09.2012 16:00

Góly: 15. Peter Crouch - 35. Javi García

Houževnatí bojovníci ze Stoke-on-Trent dokázali i ve svém čtvrtém utkání bodovat a shodně znovu vyválčili bod, tentokráte proti Manchesteru City. Hosté tak zůstávají deset zápasů bez porážky, avšak výlety na Britannia Stadium určitě nepatří mezi jejich oblíbené.

Úřadující anglický mistr nezačal pod dohledem Josého Moraise (asistent trenéra Realu Madrid, který v úterý očekává příjezd ManCity v rámci Ligy mistrů) nejlépe, bez zraněného Sergia Agüera a s novici Scottem Sinclairem a Maiconem chyběla Citizens určitá lehkost v útoku, mimo jiné byla k vidění spousta zbytečných chyb a celkově nepůsobili hosté zrovna pospolitým dojmem. Toho ostatně dokonale využil po čtvrthodině Crouch, jenž se po standardní situaci ve vápně dokonale zorientoval a zkušeně uklidil balón do branky - 1:0.

Srovnat krok mohli postupně Tévez, Balotelli a Yaya Touré, ani jednomu z nich se ovšem nepodařilo uspět. Ve 35. minutě se však návštěvníci z Manchesteru přece jen dočkali: Tévezův centr ze standardky se spojil s hlavou Javiho Garcíi a posila z portugalské Benficy si při své premiérovém startu v dresu City zapsala rovnou úvodní zápis do kolonky gólů - 1:1.

Po obrátce mohl definitivně otočit kormidlem Yaya Touré, ani tentokrát se mu ovšem na Begoviče najít recept nepodařilo. Když už to vypadalo, že si oba týmy rozdělí po bodu, dostal se z ničeho nic k zajímavému pokusu na poslední minuty příchozí Džeko, jenž dokázal přehodit vyběhnuvšího Begoviče, toho však za minutu dvanáct zachránil obětavý Shawcross.

Více informací k zápasu

Queens Park Rangers - Chelsea FC 0:0

15.09.2012 16:00

Góly: -

Queens Park Rangers udrželi lídra soutěže na uzdě, načež díky obětavému a bojovnému výkonu berou zasloužený bod. Ačkoliv se Chelsea v úvodní pasáži tlačila do útoku a neprávem nekopala penaltu, její výkon nebyl optimální, ba naopak byl zřejmý dopad otřesného představení v evropském Superpoháru.

Blues nakročili do zápasu výborně, tlačili se před branku domácích a pokoušeli se proniknout tuhým blokem Queen’s. Obranné kvarteto, ba spíše v úvodních dvaceti minutách sexteto beků, si mnohdy pomáhalo nedovolenými zákroky, z nichž dva bych s bezbřehou jistotou označil za penaltové.

Ústřední postavou úvodních minut byl někdejší klíčový muž mistrovského Lille OSC Eden Hazard, jenž byl u jednoho z inkriminovaných okamžiků, ale i u velké příležitosti, kterou již ve čtvrté minutě zlikvidoval vynikajícím zákrokem zkušený Júlio César. Po čtvrthodině hry se začali osmělovat i domácí, vyrovnali hru a Bobby Zamora poprvé, ačkoliv lehoulinkou střelou, prověřil Petra Čecha.

César na druhé straně ladnou robinsonádou zneškodnil Torresovu křižnou střelu, která ukončila záživnější pasáž prvého dějství. Do konce poločasu tou dobou zbývalo nějakých pětadvacet minut, jež rozhodně nebyly - ostatně jako celý zápas - pastvou pro nezaujaté oko. Mač se odehrával uprostřed pole, oba mančafty často chybovaly v rozehrávce a diváci na napěchovaných ochozech se dočkali jediné příležitosti, kterou v pětatřicáté minutě zaznamenal stoper David Luiz, jenž po Lampardově centru mířil hlavičou nad.

Přeci jenom mohlo být v táboře Queens veseleji, nebýt Granerovy chabé rány, kterou Čech dobrým zákrokem lapil. Ostatně hned po obrátce jej postupně rozehřáli Jamie Mackie a Park Ji-Sung, kteří pospolu dali na vědomí, že se bodového zisku domácí nevzdají. Druhý poločas byl velmi vyrovnaný, ze hry pak měli v úvodu dějství spíše Queens. Park Ji-Sung ani Shaun Wright-Phillips ovšem nedokázali své střely naštelovat tak, aby Petra Čecha vylekaly.

Větší příležitost měl Branislav Ivanovič, jehož hlavička si to namířila jen těsně vedle. V posledních dvaceti minutách si ani jeden mančaft nevytvořil velké množství střel či příležitostí, ba naopak to byla stejně mdlá a bojovná kopaná, jako po patnácté minutě. Avšak Blues přesto mohli odjíždět ověnčeni vavříny a s bagáží se třemi body, ovšem Eden Hazard z hranice penalty vysoko přestřelil...

Chelsea i kvůli impotenci a neschopnosti vytěžit z mála hodně poprvé ztratila body, což v kontextu ostatních výsledků není příjemné. Zato Queen’s se mohou radovat, navázali na loňské vítězství a získali druhý, tentokráte nečekaný bod do tabulky, v níž jsou ovšem stále na pomezí sestupu.

Více informací k zápasu

Manchester United - Wigan Athletic 4:0

15.09.2012 16:00

Góly: 51. Paul Scholes, 63. Javier Hernández, 66. Alexander Büttner, 82. Nick Powell

Manchester United potvrdil roli jasného favorita a rozdrtil díky vynikajícímu druhému dějství Wigan Athletic. Ačkoliv zpočátku Javier Hernández neproměnil pokutový kop, Red Devills se dokázali oklepat a svému soupeři naprášili čtyři góly od cesty. Vítězství je absolutně zasloužené, Fergusonovy muže pak krom výborného výkonu ve druhém dějství může těšit i ztráta Chelsea proti Queen's Park Rangers.

Inkriminovaný penaltový okamžik přišel již ve čtvrté minutě, kdy Ali Al-Habsi lehoulince zavadil o kopačku Dannyho Welbecka a soudce poněkud přísně odpískal penaltu. Ománský brankář a viník Al-Habsi ovšem na Javiera Hernándeze vyzrál, vystihl stranu a svůj klub na dlouho uchránil.

United nezdar rozhodně nesrazil na kolena, však by byl opak dosti šokující, a tak stále doráželi na obranu Latics téměř minutu co minutu. Defenzíva Wiganu si skutečně neodpočinula, obránci skákali do střel, a když už nějaká dorazila až Al-Habsimu, byla buďto snadno polapitelná, anebo mířila vedle. Druhé charakteristice odpovídají střely agilního Danny Welbecka, jenž hned třikrát mířil těsně mimo branku.

Na opačné straně zahrozil hlavičkou Iván Ramis, jenž pouze těsně minul pravou tyč a Anders Lindegaard by se musel hodně ohýbat, aby případnou střelu směřující do branky zlikvidoval. Osmělení hosté posléze vyrukovali s pozemní kombinací, kterou z hranice vápna zakončoval Emmerson Boyce, i tentokráte mimo. Wigan v pozdních fázích prvého dějství kontroloval hru a nakonec šel do kabin s přívětivým skóre 0:0.

Po obrátce se Manchester rapidně zlepšil, dostal se do laufu a svého soupeře smetl jako lavina. Vše odstartoval zkušený ryšák Paul Scholes, jenž dorazil míč do sítě po chybě Al-Habsiho a vynikající kombinaci svých spoluhráčů kolem a vně vápna. Fergusonovi svěřenci rázem zklidnili herní projev a dovolovali si více a více, dostali se přitom do obrovského tlaku a pouze se čekalo, kdy přijde druhá trefa. Přišla, vlastně přišly - a brzy.

Ve třiašedesáté minutě se prosadil po Büttnerově příhře Javier Hernández a fantastickou čtvrthodinku dokonalo mimořádné sólo Alexandra Büttnera, jenž na levé lajně vstal, chopil se mičudy a přes čtyři obránce a opět nejistého Al-Habsiho jej propasíroval do sítě. Manchester se rozhodně neuklidnil, šlapal dále do pedálů a Robin van Persie byl přibližně půl metru od další branky. Tu nakonec zařídil jiný hráč, a to nádhernou ranou k levé tyči Nick Powell, jenž uzavřel účet na branky bohatého a hezkého utkání.

Více informací k zápasu

Fulham FC - West Bromwich Albion 3:0

15.09.2012 16:00

Góly: 32. Dimitar Berbatov, 45+1. Dimitar Berbatov (pen.), 89. Steve Sidwell

Premiéru z říše snů prožil ve své premiéře v dresu Chalupářů Dimitar Berbatov, jenž se během prvního poločasu uvedl dvěma brankami a položil tím základ k pozdějšímu vítězství. WBA tak může rázem zapomenout na nejlepší start do sezóny v historii klubu.

Martin Jol při podpisu smlouvy s bulharským ostrostřelcem prohlásil, že jde o největší posilu v historii Fulhamu a sám bulharský kanonýr mu tato slova okamžitě štědře vrátil... Berbatov byl ústřední postavou ofenzivy Cottagers a těžil především z výborných průniků Alexe Kacaniklice, jenž pro bývalého bulharského reprezentanta vytvářel potřebné prostory. Čerstvý švédský reprezentant po půlhodině hry obešel Billy Jonese a přesným pasem oslovil Berbatova, jenž parádní ranou z patnácti metrů otevřel skóre - 1:0.

Pravý krajní obránce pak svůj výkon korunoval zbytečným a především pozdě příchozím zákrokem na dravého křídelníka a pískal se pokutový kop. Balón si suverénně vzal do rukou bývalý kanonýr ManUtd a zkušeně zavěsil - 2:0. To už však hosté hráli bez vyloučeného Odemwingieho, jenž musel předčasně z trávníku po zbytečném zákroku zezadu na Riethera. Sudí East tímto rozhodnutím postavil Albion do neřešitelné situace...

Steve Clark se přesto nevzdával a poslal na hřiště vyloženě ofenzivně laděné Brunta a zejména Lukakua, kteří se měli pokusit o nemožné. Belgický útočník však o sobě dával po svém příchodu hlasitě vědět a Schwarzer měl okamžitě o zábavu postaráno, nicméně převaha jednoho hráče v poli se musela dřív nebo později projevit: Foster musel hned dvakrát likvidovat ránu Duffa a potom ještě pokus Berbatova. Bezmocný už však byl proti Sidwellovi, jenž využil odraženého míče po Rodallegově hlavičce do břevna - 3:0.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Southampton FC 6:1

15.09.2012 16:00

Góly: 11. Jos Hooiveld (vl.), 31. Lukas Podolski, 35. Gervinho, 37. Nathaniel Clyne (vl.), 71. Gervinho, 88. Theo Walcott - 45. Danny Fox

Doslova koncert dnes odpoledne předvedli hráči Arsenalu na Emirates Stadium. Southampton zcela jasně přestříleli 6:1 a potvrdili tak stoupající formu. Naopak hosté se vrací na jih Anglie s prázdnou a v tabulce jim tak patří jasně poslední místo s 0 body na kontě.

Přitom začátek utkání se pro ně nevyvíjel vůbec špatně. Od úvodních vteřin napadali rozehrávku Arsenalu, což činilo domácím potíže. Ti se v úvodu zmohli jen na dalekonosnou ránu Podolskiho a zblokovanou střelu Cazorly po centru Chamberlaina. První gól utkání přišel už v 11. minutě díky buldočí zarputilosti Podolskiho. Ten ustál těžký souboj ve středu pole, na dvou krocích nabral zrychlení a řítil se na bránu hostů. Všimnul si však na levém křídle nabíhajícího Gibbse a prostrčil mu míč mezi dva obránce. Gibbs se nerozpakoval a vystřelil, přičemž jeho střela proletěla brankáři mezi nohy a od Hooivelda se šťastně odrazila až do brány - 1:0.

Rychlý gól přinesl hráčům Arsenalu klid na kopačky a dodal jim sebedůvěru. Zbytek prvního poločasu byl zcela v jejich režii. Hlavně Podolski s Gervinhem a Cazorlou byli aktivní a vymýšleli různé narážečky a nápadité kombinace. Nicméně druhý gól utkání málem vstřelil hlavou Mertesacker, ale jeho prudkou a umístěnou hlavičku Kelvin Davis zneškodnil. Poté to zkoušel rovněž hlavou po centru Gibbse Gervinho, ale branku přestřelil. O chvilku později to zkusil pro změnu po zemi, ale ani to nevedlo k úspěchu.

Druhý gól přinesla až 31. minuta, když se Podolski chopil exekuce standardní situace z 20 metrů. Precizně obstřelil zeď a střela zapadla k bližší tyči - 2:0. Další gól na sebe nenechal dlouho čekat, tentokrát v tom ovšem měli prsty Arteta s Gervinhem. Prvně jmenovaný vykouzlil nádhernou kolmou přihrávku, druhý jmenovaný s přehledem uklidil míč na první tyč - 3:0. A i čtvrtý gól přišel záhy. Gibbs si znovu naběhnul na levém křídle, dostal míč a jeho centr si nešťastně srazil Nathaniel Clyne do vlastní brány - 4:0.

Paní štěstěna se pak usmála i na hostující celek, když v 45. minutě vyběhl Szczesny na přetažený centr a vyrazil jej přímo na kopačky Danny Foxe. Ten neváhal a propálil vše, co mu bylo v cestě - 4:1. O převaze Arsenalu v prvním poločase svědčí i statické údaje jako počet střel na bránu či držení míče. Hráči s kanónem na hrudi vyslali na Kelvina Davise hned 7 střel, zatímco hosté prověřili Wojciecha Szczesného jen dvakrát. Míč na kopačkách měli v držení 63 % času, hráči Southamptonu jen 37 %.

Do druhého poločasu vyslal manažer hostů do hry Gastona Ramíreze, který si tak odbyl v dresu Sotonu svojí premiéru. Sice se hra po jeho příchodu zvedla, ale žádné gólové příležitosti si hosté ne a ne vypracovat. Za zmínku stojí jen střela Rickieho Lamberta, který si naběhnul na nepovedenou střelu Adama Lallany a těsně minul vzdálenější tyč Szczesnyho brány.

Větší vzruch v hledišti vzbudil až druhý gól Gervinha, v kterém měl prsty již střídající Aaron Ramsey. Tomu přihrál na hranici vápna Santi Cazorla. Ramsey si šikovně prvním dotykem zpracoval, druhým obhodil bezmocného Clyna a šajtlí pravačkou nastřelil pouze tyč. Pro Gervinha už nebyl problém odražený míč uklidit do brány a tak byl stav dvacet minut před koncem už 5:1. V závěru utkání přišel ještě jeden gól, když po narážečce Vermaelena s Cazorlou se dostal k odraženému míči Theo Walcott a zavěsil levačkou do prázdné brány - 6:1.

Arsenal měl ještě několik dalších šancí navýšit skóre, ale další gól již nepadl. Domácí tak deklasovali rozdílem třídy Southampton a těší si již na úterní zápas nového ročníku Ligy msitrů, kdy jej čeká francouzský mistr z Montpellieru.

Více informací k zápasu

Norwich City - West Ham United 0:0

15.09.2012 13:45

Góly: -

Přestože poslední výkony Norwiche a West Hamu slibovaly maximálně ofenzivní podívanou, samotné utkání poněkud zůstalo za očekáváním a výsledkem je konečný sumář 0:0. Svěřenci Chrise Hughtona tak stále na svého protivníka ztrácejí čtyři body.

Jako tradičně se na Carrow Road začalo pěkně od podlahy, ani jedna strana se nechtěla zaměřit výhradně na defenzivní práci a o zajímavé momenty před oběma brankami tak nebyla nouze: pěknou individuální akci, kdy se zbavil hned dvou hráčů, ukázal po pěti minutách Andrew Surman, avšak z ideální pozice branku nenašel - Jääskeläinen tak měl štěstí v neštěstí, neboť by na ránu jen velmi těžko reagoval.

Postupem času působili přeci jen mírně aktivnějším dojmem Kladiváří, kteří těžili především z rychlosti a hbitosti Vaz Tého, jenž domácí obranou procházel doslova jako nůž máslem a chvílemi si na trávníku dělal, co se mu zrovna zlíbilo... Ostatně to demonstroval o chvíli později, kdy se z úhlu prodral ke střele, Ruddy jeho pokus vyrazil pouze na hlavu Colea, tomu však překazil na brankové čáře radost Russell Martin a Matt Taylor do třetice branku nenašel. Vzrušení ale bylo zčásti zbytečné, neboť už při hlavičce Colea bylo asistentem rozhodčího ohlášeno ofsajdové postavení Nolana, přesto se ještě chvíli ve hře pokračovalo.

Třicátá minuta opět kormidlo hry přetočila - Norwich se rázem dostal na koně! Dobrou práci odvedl Snodgrass a následně hledal v pokutovém území nabíhajícího Jacksona, před ním však zasáhla poslední instance jménem James Collins! Kanárci se pak na dobrých pět minut usadili v okolí soupeřova vápna a postupně pálili Snodgrass, Holt, Bassong a Surman, skvělý Jääskeläinen si však v kooperaci s obránci poradil na výbornou. Ve 36. minutě mohlo být všechno jinak, Diamé si ale po efektivní individuální akci na domácího brankáře nepřišel. Johnson pak nastřelil ze standardky jen zeď.

Ve stejném duchu se pokračovalo i po obrátce. Hned ke dvěma střelám zpoza vápna se během krátké chvíle odhodlal Jackson a především druhá v pořadí měla všechny potřebné parametry, ovšem finský brankář ji skvělým reflexem zpod břevna vytáhl! Nečekanou odpověď si nachystal Vaz Té, jehož centr se nečekaně stočil na branku a domácí brankář měl co dělat, aby neposedný balón udržel mimo prostor branky.

Kanárci mohli do třetice zazpívat v šedesáté první minutě, kdy si na volný přímý kop z dílny Snodgrasse naskočil Bassong, ovšem ani jemu se na Jääskeläinena vyzrát nepovedlo a nadále tak pokračovala patová situace. Hru WHU výrazněji oživil příchod nové krve v podobě Jarvise a Maïgy, jež nahradili ve druhé půli takřka neviditelného Taylora, respektive Colea. Bývalá opora Wolves se hned dvakrát protlačila do zakončení, prostor branky však tak jako tak nenašla. Na druhém břehu neuspěl pro změnu Kane.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC43108:210
2.Manchester United430110:59
3.Arsenal FC42208:18
4.Manchester City42209:68
5.Swansea City421110:47
6.West Bromwich Albion42116:47
7.Everton FC42116:57
8.West Ham United42114:37
9.Fulham FC420210:66
10.Tottenham Hotspur41216:55
11.Newcastle United41215:65
12.Stoke City40404:44
13.Aston Villa41124:54
14.Wigan Athletic41124:84
15.Sunderland AFC30303:33
16.Norwich City40312:73
17.Liverpool FC40223:82
18.Queen's Park Rangers40222:92
19.Reading FC30124:81
20.Southampton FC40045:140

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (991)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele