Anglická Premier League - preview 4. kola

15.09.2012, 09:44, aktualizováno 17.09.2012, 08:17
Previews
Everton začal sezonu dvěma výhrami, poté prohrál s West Bromwichem. I tak se může v případě dnešního úspěchu posunout na úroveň druhého Manchesteru United. Proti bude Newcastle, který zatím dokázal nastřádat čtyři body.
Everton FC - Newcastle United  (pondělí 21:00)
Až příliš pohádkově vypadal start Evertonu do nového ročníku Premier League. Cenný skalp Manchesteru United, snadná výhra ve Villa Parku a nakonec debakl v ligovém poháru 5:0 nad Leytonem Orient. Jenže před reprezentační přestávkou už to na Hawthorns nevyšlo. I tak ovšem šest bodů ze tří zápasů zůstává nad očekávání dobrý začátek jindy tak mizerného podzimu. Teď navíc mohou Toffees poskočit až mezi první tři celky tabulky.

Stačí udolat Newcastle, jehož úvodní duely se dají popsat souslovím "jakž takž". Výhra 2:1 nad Tottenhamem v sezonní premiéře byla zastíněna prohrou na Stamford Bridge a především domácí remízou s Aston Villou. Dojem napravil povinný úspěch v Evropské lize, kde Magpies nejprve uhráli nerozhodný výsledek na hřišti řeckého Atromitosu, načež jej v domácím prostředí porazili 1:0 a vybojovali si tím účast v základní skupině.

Start čeká svěřence Alana Pardewa už ve čtvrtek v Portugalsku proti Maritimu, dnes se však ještě musí soustředit na domácí soutěž. Tím spíš, když s Evertonem nemají právě dobrou bilanci. Případná výhra by byla teprve druhou z posledních deseti zápasů v Ewood Parku. Nebo ještě v bleděmodrém - Toffees ovládli pět ze sedmi minulých domácích klání. Povedlo se to i na konci loňské sezony, kdy v derniéře jubilejního ročníku porazili Straky 3:1.

V neprospěch hostů hovoří i jakási statistika ve spojení se závěrem loňské sezony. Zatímco Newcastle vyhrál z posledních sedmi utkání jen dvě, Everton to dokázal hned čtyřikrát. Navíc nebýt nepovedeného duelu proti West Bromwich Albionu, natáhla by se série neporazitelnosti Karamelek na 12 (7-4-1). Aby toho nebylo málo, Toffees doma dokázali na svou stranu získat všechny tři body už pětkrát po sobě.

Nicméně Newcastle může hnát dopředu velký milník. V Premier League skóroval tradiční klub se severu Anglie už 999krát a jubilejní tisící gól je na spadnutí. S jistotou jej nedá trojice obránců Fabrizio Coloccini, Danny Simpson a Ryan Taylor. Ne snad že by se nedostali do zakončení, všechny z pondělní dohrávky vyřadilo zranění. Stejně tak spoluhráče Tima Krula a Cheicka Tiotého.

David Moyes se pak nebude moci spolehnout na Darrona Gibsona, jehož vyřadí trable se stehnem. Dalším, kdo do utkání nenastoupí, je nová posila Evertonu Bryan Oviedo. Kostarický levý obránce či záložník ještě nezískal veškerá povolení nutná ke startu v Premier League.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Hibbert, Jagielka, Distin, Baines - Neville, Fellaini - Mirallas, Osman, Pienaar - Jelavić
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Harper - Perch, Williamson, S.Taylor, Santon - Gutierrez, Cabaye, Anita - Ben Arfa, Ba, Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Reading FC - Tottenham Hotspur  (neděle 17:00)
Neděle si pro nás netradičně připravila pouze jeden jediný zápas, avšak o zábavu by mělo být i tak na míru postaráno: Royals prozatím stejně jako Tottenham čekají na vítězství a obě strany by tak rády své trápení včas ukončily.

Kdekdo z fanoušků Readingu by už mohl pomalu zapomenout, že pro jejich miláčky opět začalo dobrodružství ve slavné Premier League, neboť úvodní dvě utkání se Stoke a Chelsea jim musejí připadat jako nekonečná věčnost. Evropský superpohár z pohledu Blues, bouřka v Sunderlandu a reprezentační přestávka - všechny tyto důvody se podepsaly pod skutečnost, že od porážky na Stamford Bridge a nadcházejícím utkání se Spurs uběhne úctyhodných dvacet pět dnů (!). Hráče tak uchovalo v kondici alespoň vyhrané utkání ligového poháru proti Peterborough.

Zatímco domácí tak stále čekají na výraznější vzorek, příznivci Kohoutů již klopí zrak: Tottenham nezvládl dvě utkání na White Hart Lane proti WBA a Norwichi, opory Luka Modrić a Rafael van der Vaart jsou definitivně za humny a naopak z Fulhamu přibylo nové duo Dempsey - Dembélé, ale AVB na výhru stále čeká (celkově ovládl jenom tři z posledních patnácti zápasů v PL).

Dalším nově příchozím hráčem se na severu Londýna stala dlouholetá brankářská opora Lyonu a reprezentace, kde zároveň plní roli kapitána, Hugo Lloris. Ten si však bude muset na svůj debut za Spurs počkat, André-Villas Boas totiž chce nadále vsázet na mnoha bitvami ostřílenou legendu Brada Friedela. Llorisovi se pochopitelně tato situace nelíbí, ovšem ani 41letý Friedel tak jako tak nedokáže zastavit neúprosný stroj času a Francouzova šance určitě přijde. Americký brankář je dokonce o šest a půl roku (!!!) starší než jeho manažer.

Přestože se Adam Federici během reprezentační přestávky mimo jiné odvolával na problémy s kolenem, tak by měl být na neděli nachystán. Do tréninkového procesu již se vrátil také Jimmy Kébé, avšak na jeho start si budeme muset ještě chvíli počkat.

Jedna zvučná posila se tak s určitostí představí pouze na lavičce náhradníku, neboť jak už bylo uvedeno AVB ponechá brankářskou důvěru ostřílenému veteránovi. Premiéru by si měl alespoň odbýt Dempsey. Svůj 200. ligový zápas může za hosty absolvovat Aaron Lennon!
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - West Ham United  (sobota 13:45)
Domácí Norwich bude chtít navázat na skvělý výkon z utkání proti Tottenhamu, kde získal bod. Výborný výkon v minulém kole ale předvedli také Kladiváři, kteří porazili Fulham hladce 3:0. Který z týmů uspěje tentokrát?

Ke cti domácím slouží fakt, že ani po třech kolech nenašli sudí nic, za co by jedinému hráči z týmu Chrise Hughtona udělili žlutou kartu. Podle domácího lodivoda ale nemají soupeři očekávat hru v rukavičkách. Zkušený manažer zkrátka po svých hráčích vyžaduje přesnou disciplínu - to je podle něj vodítkem k dosažení cíle. Nyní je připraven na Carrow Road přivítat hostující Hammers a stále je hrdý na fair play, kterou se jeho svěřenci prezentují.

"To je pozitivní," tvrdí o unikátní sérii Hughton. "Na konci sezony je to skvělá věc, nyní je před námi pořád mnoho času. Chceme být na stejné úrovni s lepšími týmy, přesto se snažíme hrát bez faulů. Někdy se samozřejmě nějaký skluz v jeden z faulů změní, ale chceme hrát čistě," říká manažer.

Anglická liga je známá tvrdším přístupem ke hře a celkovou náročností. Přesto Nughton dodává: "Tohle asi nebude trvat moc dlouho, ale i bez faulů jsme byli schopni dosáhnout dobrých výsledků. Zvláště v posledních dvou zápasech. Je to něco, co vítám, navíc by nám to mohlo pomoci přestat sbírat karty a tím pádem i zredukovat počet diskvalifikovaných hráčů z důvodů příliš mnoha karet. A to by byla dobrá věc," dodává Chris Hughton.

Do zápasu by mohl zasáhnout také mladík Harry Kane, jež přišel na hostování z Tottenhamu a bývá přirovnáván ke slavnému Teddymu Sheringhamovi. Také k němu Hughton poznamenává: "Stejná pozice, podobné proporce. Navíc je Harry skvělý zakončovatel. Pokud nakonec dosáhne alespoň částečně Sheringhamových kvalit, bude to pro všechny jenom plus," zakončuje manažer.

Sam Allardyce, manažer Hammers, se také stihl vyjádřit k nové sezoně: "Když vidím hráče, jak poctivě pracují a připravují se na další zápasy, musím říct, že máme dobré vyhlídky. Je samozřejmě předčasné mluvit o nějakých prognózách, ale pevně tomuto týmu věřím a vím, že máme kvalitu."

"Každý, kdo chce hrát, tvrdě bojuje o své místo, vládne tu zdravá soupeřivost. Když už někdo do základu nastoupí, je jasné, že bude dělat maximum, aby si ho udržel. A to je velká motivace, která nás může posunout dál,"
zakončuje Big Sam.

Jeho West Ham se bude muset obejít bez Jacka Collisona a hrotového útočníka Andyho Carrolla, který přišel na hostování z Liverpoolu. Otazník se vznáší také nad zdravotním stavem Yossiho Benayouna.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aston Villa - Swansea City  (sobota 16:00)
Osamocená velšská výspa ze Swansea vletěla do nového ročníku s velkou chutí a po třech kolech okupuje druhou příčku, zatímco Aston Villa zeje s jediným bodem nad sestupovou propastí. Hosté baží po pokračování příznivé série, birminghamský celek tu svou chce kvapem zastavit.

Villians si hodlají v duelu s velšskou kometou napravit reputaci, ostatně přívržencům klubu po loňské katastrofální sezóně leccos dluží. Alexe McLeishe nahradil norwichský Paul Lambert, přivedl si několikero nových bijců a pustil se do práce, k níž patrně bude potřebovat více času, než se očekávalo.

Herní projev Villy je doposavad značně rozpačitý, čemuž možná nepřidává ani Lambertovo známé rotování s hráči v základních sestavách. Ponejprv mančaft padl proti kladivářským nováčkům, zanedlouho dostal výprask od Evertonu a v nedávném klání uhrál plichtu na hřišti Newcastlu.

Třiačtyřicetiletý lodivod Villians nemůže být spokojen, klub zažívá nejhorší vstup do sezóny 2002/2003, a přitom fanoušci vidí stále stejné problémy, které vedli doslova k nesnášenlivosti Alexe McLeishe. S trochou nadsázky lze tvrdit, že má Lambert malý nůž na krku, neboť potřebuje uklidnit fanouškovskou enklávu i vedení pozitivním resultem, tj. vítězstvím či v horším případě remízou proti rozjetým Swans.

The Jacks chytli na konci léta pořádnou fazónu, v prvém kole nařezali na holou Queen’s Park Rangers a v tom druhém snadno sprovodili ze světa i naděje West Hamu. Steven Fletcher jim ovšem v minulém kole dvěma brankami zatnul tipec, Swansea proti Sunderlandu překvapivě pouze remizovala a v samém závěru přišla o stopera Chica, jenž nepochopitelně sjel Louise Sahu a dostal červenou stopku na tři zápasy. Dánská legenda na lavičce Swansea Michael Laudrup postrádá i zraněného obránce Neila Taylora.

Lambert má na marodce poněkud více hráčů, různé zdravotní patálie vyřadí ze hry Albrightona, Carrutherse, Dunneho, El Ahmadiho, Gardnera a Petrova. Villians přesto nehodlají Swansea body odevzdat snadno, případná porážka by totiž znamenala nejen ohrožení Lambertovy pozice, ale ukrojila by fanouškům štráfek z naděje na budoucí progres a zlepšení.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stoke City - Manchester City  (sobota 16:00)
Poslední zápas na půdě Wiganu znamenal pro Stoke City bod za remízu 2:2. Nyní čeká svěřence manažera Pulise o trochu tvrdší oříšek - přijíždí Manciniho Manchester City.

Manažer Tony Pulis uvítal do svého kádru novou posilu - z Manchesteru United přichází velezkušený a velezraněný Michael Owen. Pokud chce být Tony Pulis svědky zázraku třeba v podobě účasti v evropských pohárech, kdo jiný by mu měl pomoci, než právě bývalé zázračné dítě anglické kopané?

Pulis ale ví, že příliš mnoho tlaku by mohlo nové akvizici uškodit a tak zastává názor, že je to pouze jedna z mnoha variant v útoku. Ostatně, sobotní zápas s Manchesterem City by mohl být teprve prvním oficiálním zápasem Owena v novém dresu. Pulis proto nechce nic uspěchat a dává Owenovi čas na aklimatizaci. Dva roky po třicítce, ale již nyní je Owen celý inventář zranění a nemocí, které zbrzdily jeho kariéru.

"Přemýšlel jsem dlouho o jeho angažování. Máme nyní více možností, jak sestavit útok," tvrdí Tony Pulis. "Uvidíme, jak se věci vyvinou, nechci na něj moc tlačit a vystavovat ho tak zbytečnému tlaku," dodává zkušený manažer.

Premiéru v dresu Stoke by si mohlo odbýt více hráčů, mezi nimi například Maurice Edu a Steven Nzonzi. Již proti Wiganu pak nastoupila další velká akvizice, záložník Charlie Adama, jenž byl získán z Liverpoolu. Mimo hru budou Matthew Etheringhton a obránce Andy Wilkinson.

Manažer Roberto Mancini je rád, že si jeho svěřenci odbudou duel se Stoke již v začátcích sezony, neboť si je vědom síly svého soupeře. Naposledy na Britannia Stadium ztratilo City dva body, které je málem stály titul. Něčemu podobnému by nyní manažer rád zabránil.

"Teď se chceme plně soustředit na Stoke, nikdy jsme tu nevyhráli. Velmi těžko se tu sbírají body, je to skoro pevnost. Ale je lepší, že budeme mít tohoto soupeře za sebou teď, než abychom se zápasu obávali až na konci sezony," objasňuje Mancini.

Italský trenér zároveň dodává, proč je tak těžké zde vyhrát: "Není tam úplně kvalitní hřiště, navíc mají skvělý tým. Jsou vysocí, silní ve vzduchu a fyzicky je to velmi složitý soupeř, na kterého je třeba se dobře připravit," zakončuje italský stratég.

Ke třem bodům mu určitě nepomohou Micah Richards, Gareth Barry a nejasný je také zdravotní stav Sergia Agüera. Nastoupit by mohla nějaká z posil, například Maicon, Nastašič, Javi Garcia a Scott Sinclair.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.75 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Queen's Park Rangers - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Queen’s Park Rangers hostí v souboji týmů z opačných koutů tabulky lídra soutěže Chelsea, která se chce soupeři náležitě revanšovat za loňskou prohru 1:0. Ačkoliv Blues dostali nakládačku od Atlética de Madrid v evropském Superpoháru, jenž příští rok uvidí slávistický Eden, domovskou ligou zatím prochází bez ztráty kytičky.

Hanba a blamáž, jinako nelze kvalifikovat otřesný výkon Chelsea na startu evropské pohárové stáže. Fenomenální Radamel Falcao, o nějž projevoval Roman Abramovič v průběhu letních měsíců eminentní zájem, ponížil jindy téměř skálopevnou defenzívu hattrickem, díky němuž Atléti zvítězili 4:1. Roberto Di Matteo a kupa jeho svěřenců se hanila, sotva nacházela omluvná slova a snažila se kvapem hodit zápas za hlavu, soustředit se na nadcházející ligové boje.

Londýnský velkoklub hodlá po dvouleté odmlce ukončit panování manchesterských klubů a opět se vyhoupnout na nejvyšší mety, z nichž v loňském ročníku spadl, neboť obsadil až šestou příčku. Queen's Park Rangers se v loňském posledním kole účastnili fenomenální bitvy s Manchesterem City, jenž si díky fantastickému obratu zajistil ligový titul. QPR přitom museli čekat na výsledek ze Stoke, kam dorazil Bolton a k udržení mu stačilo zvítězit. Nakonec pouze remizoval a padl do Football League Championship.

Chelsea v tomto ročníku dvakrát neinkasovala, shodnými vítězstvími 2:0 si poradila jak s Newcastlem, tak s Wiganem Athletic. V intermezzu proti Readingu se mančaft zejména v první půli hodně trápil, prohrával 2:1, ale díky skvělému druhému poločasu a brankám Cahilla a Torrese nepřízeň zvrátil. Queens dostali hned v prvním klání interesantní nakládačku od Swansea (0:5) a po remíze v Norfolku naposledy nestačili na šampióna z Manchesteru. S jedním bodíkem se tak krčí na předposlední příčce tabulky, z duelu proti Chelsea by si přáli vytěžit alespoň bod.

Lodivod domácích Mark Hughes bude postrádat oporu zadních řad Antona Ferdinanda, na druhé straně se Di Matteo má v obranné čtveřici k dispozici Johna Terryho a Asleyho Cola, kteří se neúčastnili kvalifikačních duelů a soustředili se na rekonvalescenci. Jediným marodem tak zůstává německý záložník Marko Marin, jenž by se do základní jedenáctky pravděpodobně stejně nepodíval.

Jednoznačným favoritem klání jsou borci z Chelsea, pro něž by jakákoliv ztráta znamenala zvýšení nervozity, kteráž již tak panuje po nepovedeném souboji v Superpoháru. Queens se pokusí svého soupeře překvapit, zda-li na to mají, odpoví až devadesát minut vzájemného souboje.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
Stařičká, bájná tvrz Old Trafford odpoledne hostí střetnutí domácích Rudých ďáblů s Wiganem Athletic, jenž v dubnu přepsal svou historii a Manchesteru United poprvé sebral všechny body. Po třinácti, mnohdy vysokých porážkách, to může být pro svěřence mladého španělského kouče Roberta Martíneze obrovská vzpruha a důkaz, že proti tomuto velkoklubu nemusí hrát druhořadou roli.

Loni se Wiganu podařil vskutku husarský kousek. Po pěti porážkách při skóre 0:21 dokázal Fergusonovy ovečky DW Stadium udolat 1:0, čímž se pět kol před koncem odrazil k záchraně. Tou dobou okupoval předposlední příčku a těžký los setrvání mezi anglickou smetánkou moc nenahrával. Jenže pak přišel skalp Arsenalu a Newcastlu, Latics uspěli i v klíčových soubojích s Wolverhamptonem a Blackburnem, načež je úchvatná série výher katapultovala mimo nebezpečí.

V této sezóně klub vykročil do soutěže špatně, když podlehl favorizované Chelsea. Ovšem pak nic nedaroval Southamptonu a v minulém kole pouze remizoval se Stoke City, ačkoliv měl po čas celého duelu více ze hry. Roberto Martínez bude mít k dispozici všechny opory mančaftu včetně debutujícího ománského brankáře Al-Habsiho, jenž se Stoke odchytal vynikající part.

Na druhé straně barikády spokojenost nevládne. Sir Alex Ferguson musí přejít zranění několika hráčů, obzvláště absence Wayna Rooneyho je velmi ožehavá. "Je to velmi ošklivé zranění. Bude nám citelně chybět, jen nevíme, jak dlouho," prohlásil manchesterský lodivod po zápase s Fulhamem a hned nazítří se dozvěděl, že velká tržná rána na stehně po srážce s Hugem Rodalledou a roztržený stehenní sval vyřadí anglického bijce na dva měsíce. S Rooneyho náhradou by při fantastické fazóně Robina van Persieho neměl být problém, ačkoliv nelze pochybovat o tom, že by si sedmdesátiletá skotská legenda přála mít na hřišti oba kanonýry. Krom Rooneyho si sice asi nezahraje dlouhodobě zraněný Darren Fletcher, jenž dokonce uvažoval o konci kariéry, ale k zápasu byl nominován a třebas se na hřiště podívá. Všichni příznivci Ďáblů ovšem mají při zlepšujícím se stavu skotské opory velkou naději, že se tak nestane. Do hry rozhodně nezasáhne ani zranění mladíci Phill Jones a Chris Smalling, menší zdravotní patálie trápí i ofenzivního záložníka Ashleyho Younga.

Nová akvizice Robin van Persie byl ústřední postavou mančaftu v zápase proti Southamptnu, neboť dokázal zatížit konto svého soupeře třemi fíky a zvrátit nepříznivé skóre v týmový prospěch. Po totožném vítězství 3:2 se tak po úvodní porážce s Evertonem klub přiblížil k vysněným metám, které zatím překvapivě okupují Swansea, W. B. A. či favorizované celky Chelsea a Manchesteru City. Aby se dostal do optimální pohody před Ligou mistrů a trojicí nesnadných klání proti Liverpoolu, Newcastlu a Tottenhamu, potřebuje Manchester United nutně zvítězit, což je také při papírových předpokladech nejočekávanější varianta zápasového rébusu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Trochu ve stínu lokálního derby na Loftus Road rozehraje svoje představení další celek ze západu Londýna Fulham, jehož čeká střetnutí s West Bromwichem Albion. Bráno loňskou optikou - narazí na sebe suverén na domácím hřišti a tým, jenž má jednu z nejlepších venkovních bilancí, avšak na CC dlouhodobě neúspěšnou.

Načasování reprezentační pauzy nebere většina týmů úplně pozitivně, neboť často zastaví mužstvo v rozletu, ovšem pro Cottagers přišla nedávná přestávka jako na zavolanou: Jolovi svěřenci sice dokázali na úvod rozstřílet Norwich, opojné pocity ale dlouho nevydržely a tři porážky v řadě už přeci jen stojí za zamyšlení... Všechno, jakoby symbolizoval odchod dvou dlouholetých opor a hlavních tahounů londýnského celku, jež se dokázal hlavně díky příspěvku Clinta Dempseyho a Moussy Dembélého v minulém ročníku podruhé v historii (!) protlačit do elitní desítky. Ukázkovým příkladem nám budiž první poločas na hřišti West Hamu...

Jeden velký důvod k optimismu však na Craven Cottage zůstává - Dimitar Berbatov se stal podle fulhamského manažera největší posilou v historii klubu, a jestli má ještě někdo vymáčknout z uvadající hvězdy maximum, bude to Martin Jol. Právě nizozemský odborník před lety bulharského kanonýra do Premier League přivedl a pod jeho vedením předváděli Spurs úžasný fotbal, jenž bývalému reprezentantovi bezmezně vyhovoval.

Birminghamský celek naproti tomu zažívá nejlepší start do sezóny od ročníku 1978-1979, kdy ovládl tři zápasy, nyní si za stejnou dobu zapsal na konto sedm bodů, přestože soupeři byla zvučná jména v podobě Liverpoolu, Tottenhamu a Evertonu. Nový manažer Steve Clark se, ostatně jako je jeho dobrým zvykem, zaměřil především na bezchybnou defenzivu a tento trend začíná přinášet ovoce (WBA ve dvou ze čtyř utkání přidrželo nulu!).

Jakožto očekávaná posila by si měl Dimitar Berbatov odbýt domácí premiéru v novém dresu, přičemž si jistě přeje tento primát patřičně oslavit. "Zápisné" by si mohl odbýt i Giorgos Karagounis, ovšem jeho nástup je pravděpodobný spíše v průběhu utkání, načež Kieran Richardson může na podobné úvahy rovnou zapomenout. Pořád nejistý zůstává stav u Briana Ruize, jehož šance jsou neustále vyrovnané.

Baggies zažívají něco podobného v bledě modrém: Steven Reid si obnovil zranění a jeho případný start zůstává nejistý, přičemž daň za předchozí střetnutí s Evertonem si vybírá Romelu Lukaku, jenž si poranil nohu. Dvoutýdenní pauzu si po operaci kolena dopřeje Thomas.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Southampton FC  (sobota 16:00)
Poslední celek tabulky, osm inkasovaných branek, nula bodů na kontě - dosavadní ligová statistika Southamptonu nezní dvakrát valně, Arsenal přesto nesmí nic podcenit. Jihoanglický tým dokázal hrdě držet krok s oběma manchesterskými kluby, ovšem nakonec utrpěl jen dvě velmi kruté lekce a odešel s prázdnou.

Jestliže se na něco mohli Kanonýři v úvodu sezóny spolehnout, byla to bezchybná defenziva, ovšem pro změnu začala váznout po dlouhé roky samozřejmě a podle automatismů fungující útočná, respektive finální část (nečekaně). Vysvobození přišlo až na třetí pokus a slavný Anfield se nestačil divit - pevnou obranu na druhém konci hřiště doplnily nové posily Lucas Podolski a Santi Cazorla - třetí nulu na kontě obdržených branek (tato bilance se AFC vrátila po předlouhých 88 letech!!!) doplnily premiérové tři body a rázem je na západě Londýna o poznání veseleji. Domácí tak mohou čtvrtým čistým kontem v řadě přepisovat historii (naposledy se něco podobného povedlo Pompey v sezóně 2006/2007).

Soton dokázal během dvou let překlenout dvě patra a rázem se z League One katapultoval zpátky do Premier League, kterou si dříve tradiční účastník musel opustit na dlouhých sedm roků. Nezkušený klub tak byl rázem hozený do bitvy a musí chtě nechtě bojovat, jiná cesta na výběr ostatně od samého začátku ani nepřipadala v úvahu. Celou situaci umocnil zabijácký los, kdy se Saints utkají během čtyř kol s oběma Manchestery a Arsenalem, celou situaci pak dokresluje porážka na St. Mary s Wiganem, což je naopak duel, který by měl ambiciózní nováček zvládat, pokud chce mezi elitou nadále pobývat.

Bude tomu už nějaký ten pátek, co se tyto dva týmy potkaly naposledy, celou skutečnost dokládá fakt, že Svatí tehdy cestovali ještě na staré Highbury, kde se v roce 2004 rozloučili remízou 2:2. Na poslední vítězství na Arsenalu se pak čekalo ještě víc - konkrétně 25 let - tehdy vstřelil jedinou branku Danny Wallace.

Po dvouzápasové absenci zaviněné poraněním žebra se do arsenalské branky postaví Wojciech Szczęsny a k dispozici by měl být i Theo Walcott, jenž vinou infekce zameškal v polovině týdne přátelské utkání s Ukrajinou. Nejistý je pak start Diabyho, nakonec by však měl silný středopolař hrát.

Gastón Ramírez a Maya Yoshida by si mohli po svém příchodu odbýt ostrou premiéru, i přesto, že se do tréninkového procesu zapojili až ve čtvrtek. A zatímco Guly svorně přiznal řízení pod vlivem alkoholu, tak Fox stihnul vyléčit třísla.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sunderland AFC - Liverpool FC  (sobota 18:30)
Brendanu Rodgersovi se zatím nedaří tak, jak by si vedení Liverpoolu přálo - stále mu chybí výhra. Té by rád dosáhl již v dalším kole. Jeho svěřenci na Stadium of Light změří své síly se Sunderlandem.

V Liverpoolu si v těchto dnech mnoho lidí jistě připomíná tragédii, která se stala v roce 1989 v Hillsborough. Tehdy zhaslo 96 životů a právě jejich památku si v zápase na Stadium of Light budou hráči připomínat. Další tragédií je umístění Liverpoolu v současné tabulce Premier League. Slavný celek z města Beatles sídlí na hrozivě vypadající osmnácté příčce a vstup do sezony se mu katastrofálně nedaří.

Manažer O'Neill ale svého krajana drží nad vodou a v jeho schopnosti stále věří. Nejspíš doufá, že podobně optimistický pocit bude mít i po devadesáti odehraných minutách. "Brendan má svůj vlastní styl. S tím začal už ve Swansea a mě osobně zaujal. Myslím, že pokud dostane čas na práci, může se stát legendou," nastiňuje obdiv k mladšímu Rodgersovi.

"Vše, co chtěl, bylo přenést svou filozofii ze Swansea do Liverpoolu. To je to, co chce přece každý trenér. Ale nemyslím, že by to dělal naslepo, bez cíle. Ví přesně, co chce. Lidé často soudí z toho, co se dozví z novin. A to u takovéto práce nemůžete," uzavírá O'Neill.

Liverpool má další vzácnou mladou hvězdu - jmenuje se Raheem Sterling. A trenér Rodgers je přesvědčen, že mladý talent může zvládnout tlak, který je na jeho osobu přirozeně vyvíjen a má předpoklady k tomu stát se hvězdou. Navíc by mohl být příkladem svým ostatním vrstevníkům. Například i v tom, že byl jmenován do seniorské reprezentace Roye Hodgsona do utkání proti Ukrajině.

"Roy Hodgson mi volal a vysvětlil mi, proč by měl Raheema rád s sebou," začíná manažer Rodgers. "Myslí si, že Raheem má velkou budoucnost a toto pro něj mohla být velká zkušenost. Ví, že Raheem velmi tvrdě pracuje, o to se tu snažíme všichni. A pozvánka pro něj byla velkou satisfakcí. Raheemův vývoj sleduji dlouhodobě a budu ho nadále podporovat," uzavírá Brendan Rodgers.

Pro zápas se Sunderlandem nebude moci počítat s José Enriquem, otázkou je také stav Joea Allena. Naproti tomu by naprosto v pořádku měli být Luis Suárez a Sebastien Coates.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC33008:29
2.Swansea City321010:27
3.West Bromwich Albion32106:17
4.Manchester City32108:57
5.Manchester United32016:56
6.Everton FC32014:36
 West Ham United32014:36
8.Arsenal FC31202:05
9.Wigan Athletic31114:44
10.Newcastle United31113:44
11.Fulham FC31027:63
12.Stoke City30303:33
13.Sunderland AFC20202:22
14.Tottenham Hotspur30213:42
15.Norwich City30212:72
16.Reading FC20113:51
17.Aston Villa30122:51
18.Liverpool FC30122:71
19.Queen's Park Rangers30122:91
20.Southampton FC30034:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2227)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele