Anglická Premier League - souhrn 35. kola

21.04.2012, 15:50, aktualizováno 22.04.2012, 18:56
Komentáře a souhrny
Manchester City vyhrálo na hřišti Wolves a vzhledem k remíze United s Evertonem se vrátil do boje o titul, zatímco Vlci jsou prvním sestupujícím. Liverpool nestačil na WBA, Chelsea remizovala na Arsenalu a ztratil také Tottenham proti QPR. Newcastle porazil Stoke a dále bojuje o poháry...

Liverpool FC - West Bromwich Albion 0:1

22.04.2012 17:00

Góly: 75. Peter Odemwingie

Již 30krát Reds v letošní sezoně ozkoušeli pevnost brankové konstrukce a již potřetí v tomto ročníku Premier League padli na svém svatostánku. Anfield Road viděl fascinující koncert spálených šancí v podání liverpoolských a té nejprostší efektivity na druhé straně. Pokud vezmeme v úvahu minulých deset kol, sklání se Dalglishův tým před svým soupeřem již posedmé!

Klasický letošní Liverpool, chtělo by se říct. První poločas byl koncertem liverpoolských šancí; velmi uvolněné výkony takřka kompletní jedenáctky v červeném plus i několik ryze nadstandardních projevů vzhledem k těm předchozím soustavně vrhalo zadáky i záložníky WBA do nedbalek. Ti pozičně nestíhali nejen ve vlastním pokutovém území, kde to nejvíc bilo do očí, ale i třeba při pokrývání křídelních prostor, kde dnes konstantně zvládali hrozit oba krajní beci, Johnson i Enrique. Výsledek prvního poločasu nicméně přesto hovořil bezbrankovou řečí, a to se navíc na druhé straně dvakrát zaskvěl opět chytající Reina, aby skóre opravdu drželo v rovnováze.

Šance Baggies samozřejmě přicházely zčistajasna. O tu první se zasloužil sklepávající Long a z halfvoleje velmi pěkně pálící Brunt, jehož projektil směřující k bližší tyči dokonalým skokem zlikvidoval Reina. Na ten druhý velmi nebezpečný, jehož autorem byl tentokrát netradiční střelec Ridgewell, si pro změnu počíhal se svou rozlehlou hrudí díky výtečnému čtení hry.

Na druhé straně to ale vskutku hořelo o poznání více, za což kromě fungování krajů hřiště - jak už jsem zmínil - skoro až harmonicky klapala také spolupráce dvou útočníku, mohutného Carrolla a agilního Suáreze. Jejich doplňování pro dnešní hru Liverpoolu bylo zcela zásadní. Co bylo ale vůbec nejdůležitější: v 10. minutě fantastickou práci těchto dvou znehodnotil Kuyt, když ve vyložené pozici minul; a o dalších deset minut později se Agger neprotlačil k téměř ideálnímu přízemnímu centru Uruguayce. Zároveň konečné ovoce nenesla ani přímá kombinace obou forvardů. Například jednou Suárez po zasekávačce nevystřelil správně včas ani správným směrem, a tak přihlížel jen zblokované ráně.

V úplném závěru úvodního dějství, kdy pak Reds svůj tlak ještě zvládli vystupňovat, pro změnu přišly na řadu heroické bloky Olssona či Fostera. Druhý jmenovaný se vyznamenal hlavně proti koncovce stopera Aggera, kolega z obrany pak vypomáhal hlavně při jedné z mnoha šancí Suáreze. A právě obětavost nestíhajících hostů hrála prim i po pauze, když například závar z 65. minuty nabídl favoritovi snad tři "loženky" a všechny byly nějakým způsobem zažehnány, nejlépe heroicky zblokovány.

Neuvěřitelnost dnešního liverpoolského zmaru ale vůbec nejlépe charakterizovala pokračující smůla, co se nastřelování brankových konstrukcí týče. Dnes se do ní opřely dva projektily. Jeden, Hendersonův, po překrásné kombinační akci a shození Carrolla do druhé vlny orazítkoval břevno; druhý Kuytův při zemi dorazil akorát do pravé tyče. O tom, že se dnes štěstí Reds vyhýbalo obloukem, nesvědčila snad akorát situace, v níž se Long ocitl úplně sám před golmanem, aby jej chvilkové pomatení mysli donutilo k nepochopitelné obrátce vzad a příhře daleko hůře postavenému spoluhráči.

V nastaveném rytmu se navíc pokračovalo, přičemž docela dobře vygradoval v 75. minutě. Tehdy Johnson pošpinil svůj skvělý výkon prachmizernou přihrávkou, jíž Mulumbu okamžitě využil k nastartování Odemwingieho a ten sám před Reinou postavil brankáře na špatnou nohu, aby Anfield dokonale paralyzoval. O několik tříd horší Baggies se právě ujali vedení!

Na to už Reds nenašli odpověď dokonce ani v žádném soustavném tlaku, kterého si doteď užívali. Akorát jeden nejistý zákrok Fostera dal možnost skórovat Carrollovi, ten však zůstal věren dnešní šabloně a nečekaně selhal. Až v pětiminutovém nastavení měl pak další šanci Suárez, ani on ale neskutečné prokletí nezlomil. Liverpoolští tak akorát pokračují v ligové mizérii.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Manchester City 0:2

22.04.2012 17:00

Góly: 27. Sergio Agüero, 74. Samir Nasri

Známe prvního sestupujícího. Wolverhampton zcela dle očekávání nedokázal porazit rozjetý Manchester City a už s jistotou se neukáže v utkáních Premier League sezony 2012/13. Citizens se díky vítězství přiblížili městským rivalům na čele tabulky na tři body - příští pondělí nás tedy čeká Manchester derby, které s velkou pravděpodobností může rozhodnout o majiteli ligového titulu.

Man United už krátce po nedělním obědě ztratil nesmírně důležité dva body po domácí přestřelce s Evertonem a upustil tak rukavici, po které se s chutí vrhli dravci z Manchesteru City. Proti debutujícímu De Vriesovi v brance Wolverhamptonu se postavili všechny čtyři ofenzivní hvězdy Manciniho týmu a ne náhodou se o obě branky postarali právě zástupci "Fantastic Four" - Sergio Agüero, Carlos Tévez, David Silva, Samir Nasri.

Klíčovou roli dnes sehrál první jmenovaný, především v prvním poločase byl prakticky jediným, kdo znamenal pro obranu Wolves nebezpečí. V sedmé minutě ještě z velkého úhlu těsně minul, stejně tak se mu "zadařilo" v minutě dvacáté. Přeci jen se však dokázal do přestávky prosadit. Ve 27. minutě se Clichy na levé straně zahrál na Messiho, nasadil Kightlymu jesličky a následně famózním pasem připravil stoprocentní gólovku pro Sergia Agüera. Argentinský kanonýr se tváří v tvář De Vriesovi nemýlil a uklidnil do té doby poměrně nervózní Man City - 0:1.

Z příležitostí ostatních na hrací ploše v úvodním dějství stojí za zmínku snad dělovka Jonese po sklepnutí Fletchera nebo střela Téveze vně vápna - pro brankáře však obě situace znamenaly spíše potěšení, spojili příjemné s užitečným a připsali si čárku do kolonky "saves". Prvních pětačtyřicet minut nicméně nabídlo velmi vyrovnaný fotbal, což se přeneslo i do druhé půle.

V té měli dokonce více ze hry domácí, kteří také poprvé zazlobili po deseti minutách, kdy nebezpečně hlavičkoval Fletcher a Hart pohotovým skokem k tyči zachránil světle modrým vedení. To navíc navýšil a definitivně tak pohřbil naděje Vlků na udržení Samir Nasri, který po bleskově rozehraném trestném kopu a perfektní příhře Téveze propálil křížnou ranou De Vriese podruhé - 0:2.

Ve zbylé čtvrthodině už hráli vlastně jen hosté, dvakrát výborně zachytal De Vries, nejprve po střele Adama Johnsona, poté reflexivně vyrazil hlavičku spoluhráče Stearmana. Wolverhampton pouze ukázal, proč že je v tabulce beznadějně poslední. Fanoušci sestupujícího týmu ovšem vytrvale podporovali své hráče a nevyhnal je ani stále sílící déšť - zkrátka stylové rozloučení z nejvyšší anglickou fotbalovou soutěží.

Více informací k zápasu

Manchester United - Everton FC 4:4

22.04.2012 13:30

Góly: 41. Wayne Rooney, 57. Danny Welbeck, 60. Nani, 69. Wayne Rooney - 33. Nikica Jelavić, 67. Marouane Fellaini, 83. Nikica Jelavić, 85. Steven Pienaar

Neuvěřitelný průběh měl první nedělní zápas anglické Premier League. Jakkoliv bylo toto klání fascinující v odlišném smyslu jako třeba jiné - také Ďábly zpackané - s Wiganem, výsledek je hodně podobný: nahrávka na smeč pro ManCity. Lehkomyslná ztráta dvougólového vedení může lídra připravit o další dva body náskoku.

Pozoruhodným diktátem hostujícího Evertonu byla minimálně první půlka úvodního dějství předsunutého nedělního mače. Toffees, kteří obvykle přistupují k takovým zápasům s čistě defenzivním vyznáním a dnes se navíc nemohli opírat o standardky Leightona Bainese, vlažně startujícího mistra dokonale překvapili aktivní, přímočarou hrou. Ta jim hned v úvodu přinesla pár šancí - například Jelavić poměrně slabě střílel po vysunutí Osmanem a marné nebyly ani další rány Gibsona (z pětadvaceti metrů mimo) s Osmanem (z rohu šestnáctky také vedle).

Naproti tomu se United rozehřívali opravdu polehoučku, i když to zase nebylo tak špatné jako při prohře s Aston Villou. Pořád tu od nich hrozilo konstantní nebezpečí, jež zprvu symbolizovala jedovatá Naniho rána na přední tyč, s níž si poradil Howard, či Scholesův nepřesný projektil z jeho oblíbeného prostoru. Přesto nicméně nebylo divu, že se vedení ujali nepolevující hosté. Ve 33. minutě zprava centroval Hibbert, na zadní tyči se k hlavičce prosadil Jelavić a pak ukázkově přehodil de Geu pokusem zapadnuvším ke vzdálenější tyči. Po třech zápasech na Old Trafford symbolizovaných nulou v kolonce vstřelených gólů se teď Moyesovi odlišná filozofie dokonale vyplatila.

Ani poločasové vedení z toho nakonec každopádně nebylo, neboť Red Devils ihned po zásahu protivníka zabrali; prakticky okamžitě také mohli srovnat, když několikrát tečovaná Scholesova střela skončila na Howardem reflexně vytrčené levé noze. Takto se tedy chumelilo až v 41. minutě, když Naniho brilantní centr umožnil Rooneymu přerušit své střelecké trápení proti mateřskému klubu. Po šesti utkáních se opět prosadil, takže se v historické tabulce střelců ManUtd dotáhl na čtvrté duo Best-Violett (179 branek).

To byl tedy první poločas; ten druhý už charakterizovalo něco docela jinačího. Uvědomělý Manchester United, chtělo by se až říct "starý dobrý". Krátké narážečky, efekt(iv)ní kombinace a krásné góly - nakonec i z obou stran. Zkrátka špičková podívaná, která zároveň dlouhou dobu nepřinášela příliš pochyb ohledně vítěze. V 57. minutě po chvilce zahřívání přišel Welbeck s chirurgickou vložkou a pak už se vše mělo odvíjet opravdu jen v režii domácích.

Druhý gól MU tedy sice trošku pohoršují následné protesty hostí ohledně nepřerušení hry při zranění Pienaara, nicméně tak nádhernou podívanou jako celek něco takového zkazit nemohlo. Welbeck se nejprve na hraně šestnáctky uvolnil jemnou, krátkou stahovačkou a pak neuvěřitelným krouceným finišem vymetl všechny pavouky v levé šibenici. Tím dokonale předznamenal pohodový popřestávkový výkon sebe i svých spoluhráčů. Hned tři minuty nato ostatně ve vápně krásně přiťukl míč do běhu Nanimu a ten jemným obloučkem překonal Howarda i potřetí.

Jenže tahle lehkonohost útočících borců v červených rozhodně nutně neodrážela jistotu zadáků. Ti také brzy naivně odbránili centr Hibberta, takže pak jen přihlíželi utěšenému voleji Fellainiho akorát do de Geova protipohybu. Zde se ale ještě drama nepřipustilo: další parádní spolupráci předvedlo duo Welbeck-Rooney, druhý jmenovaný po přihrávce "jeslemi" hladce skóroval, a tak se vše zase zdálo být v rovnováze. Avšak nebylo.

Po celou dobu sympaticky působící Karamelky se totiž ještě vybičovaly k heroickému závěru podpořenému mizernými chvilkami jinak spolehlivého Evanse...aby se ve finále dospělo k senzační remíze. Nejprve svůj již šestý zářez od příchodu do Premier League přidal Jelavić, když k němu dopadl míč v šestnáctce; posléze Fellaini uvnitř pokutového území ukázkově zachoval chladnou hlavu, počkal si na náběh Pienaara a právě včas jej na malém vápně vyzval ke srovnání. Šikovný křídelník nepohrdl; a v závěru spolu s ostatními ubránil křečovitě tlačící Ďábly, za které už stihl promluvit akorát Ferdinand, jehož prudkou ránu vytěsnil Howard.

Více informací k zápasu

Queens Park Rangers - Tottenham Hotspur 1:0

21.04.2012 18:30

Góly: 24. Adel Taarabt

QPR dokázalo přehrát nevýrazný Tottenham a udělalo tak výrazný krok směrem k záchraně v Premier League - na sestupové pozice momentálně hájí tříbodový náskok! Naproti tomu Kohouti pokračují ve svévolném opouštění dříve vydobytých pozic.

Spurs se museli obejít bez služeb Emmanuela Adebayora, kterého postihlo zranění v oblasti třísel, ze základní sestavy vypadnul také Aaron Lennon. Na hrotu se potom bil osamocený Jermaine Defoe. A hosté nezačali vůbec špatně, drželi míč na svých kopačkách, ovšem tím jejich akce povětšinou byly u konce. Naproti tomu na opačné straně byl plán jasný: odepřít čas a prostor dvojici Modrić - Bale, což se Rangers od samého úvodu dařilo. Přesto přese všechno právě druhý jmenovaný mohl otevřít hru, jeho hlavičku, ale tak jako van der Vaartovo zakončení musel lapit Paddy Kenny.

To na druhé straně se musel Brad Friedel (jenž chytal svůj 300. zápas v Premier League) činit rovnou ve 24. minutě: Sandro si podržel Taarabta, jenž si poté vzal balón a přízemní střelou do protipohybu otevřel skóre - 1:0. Ještě do přestávky mohl po Vaartově akci srovnat krok Defoe, ani on však nebyl úspěšný.

Po změně stran se do hry, místo defenzivních hráčů (Sandra a Assou-Ekotta) podívali Lennon a poté i Rose, ani to ovšem nemělo na hru Tottenhamu valný dopad... Zvláště, když druhý jmenovaný se uvedl klíčovým defenzivním zákrokem proti střele Bobbyho Zamory! Frustrace hostujícího celku nabírala na obrátkách - van der Vaart z nadějné pozice nedokázal usměrnit standardní situaci do branky. Taarabt nakonec utkání nedohrál, dvanáct minut před koncem si musel po druhé žluté kartě sbalit kufry, aniž by jeho prohřešek měl na zbývající minuty zásadní vliv.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Sunderland AFC 0:0

21.04.2012 16:00

Góly: -

Očekávanou i zaslouženou remízou 0:0 skončilo klání mezi Aston Villou a Sunderlandem. Hosté měli o něco více ze hry a byli nebezpečnější, jenže gól dát nedokázali a v závěru mohli jen děkovat brankáři Mignoletovi, že si vezou z Birminghamu alespoň bod.

Hned v první minutě ale vyrobil Mignolet velkou chybu, když svým odkopem trefil jen dotírajícího Agbonlahora. Od něj se míč odrazil k úplně volnému Weimannovi, hostující gólman se však dokázal bleskurychle přesunout a vynikajícím zákrokem udržel čisté konto. Ve třinácté minutě hezky vypálil zpoza šestnáctky N'Zogbia, Mignolet ale i tentokrát dokázal svůj tým uchránit od inkasované branky.

Sunderland poprvé výrazně zahrozil zásluhou Bardsleyho, jeho tvrdá dalekonosná rána ale proletěla těsně vedle levé tyče. Po necelé půlhodině hry posílal nebezpečný míč před bránu Gardner, Given si však mohl oddychnout, nikdo z hostujících hráčů na jeho centr nedosáhl. Na druhé straně opět zahrozil Weimann, jenže svůj pokus opřel jen do boční sítě. Těsně před přestávkou posadil Sessegnon balón přesně na hlavu nabíhajícího Bendtnera, ten ale ve vyložené pozici přestřelil.

Weimann dnes v zakončení neměl příliš štěstí, pouze boční síť totiž rozvlnil také krátce po návratu ze šaten. Jednu z největších příležitostí celého zápasu měli v pětapadesáté minutě Black Cats, to se Sessegnon krásně uvolnil od postranní čáry až do vápna a předložil jako na zlatém podnose přihrávku McCleanovi, ten ale odmítl a zblízka přestřelil.

A zdaleka největší možnost ke skórování měl o chvíli později Bendtner, který už dokonce překonal Givena, toho ovšem na brankové čáře zastoupil Ireland a odkopl míč do bezpečí. Útočník Sunderlandu pak dokonce skórovat, branka ale nemohla být pro ofsajd uznána. A v samotném závěru ještě sahali po třech bodech i domácí Villans, hezkou akci však zakončil Bannan nepřesným zakončením. V nastaveném čase už byl jen vyloučen záložník Sunderlandu Gardner, na bezgólovém stavu už se však nic neměnilo.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Norwich City 2:0

21.04.2012 16:00

Góly: 41. Mauro Fórmica, 49. Junior Hoilett

Norwich se nevzpamatoval z domácího debaklu s Manchesterem City a prohrál podruhé v řadě. Podlehl Blackburnu, který body potřebuje nesmírně, a tyto tři by mohly výrazně promluvit do celkového účtování. I tak ovšem zůstávají na sestupových příčkách a budou muset ještě hodně bojovat, aby se sešupu do Championship vyhnuli.

První půle byla poměrně vyrovnaná a nabídla zhruba stejné množství šancí na obou stranách. Šťastnější byli domácí, kteří v závěru poločasu díky Formicově voleji otevřeli skóre. První šanci přitom měli hosté, Holt se po centru dostal do šance, ale Robinson dobře zasáhl. I na druhé straně hrozilo po centrovaném míči - Hoilett kopal a Ruddy hasil.

Okolo třicáté minuty se Norwich dostal do dvou šancí, nejprve Howson pálil pod břevno, kde byl připraven Robinson, poté Bennett hlavičkoval těsně vedle. Pak poprvé výrazně zahrozili hráči Blackburnu, když Yakubu krásnými nůžkami trefil tyčku. Přece však branka padla - 5 minut před koncem Pedersen našel na zadní tyči úplně volného Formicu, který pohotově mezi nohy gólmana otevřel skóre - 1:0.

Krátce po návratu z kabin se domácí prosadili podruhé a byla to nádhera. Junior Hoilett potáhl míč do středu hřiště a z nějakých 20 metrů vymetl šibenici bezmocně plachtícího Ruddyho - 2:0. Norwich pak měl dvakrát v krátkém časovém pásmu možnost snížit, ale vždy scházelo maličko, aby se vlnila síť. Nejdříve zasáhl skvěle Robinson po ráně z otočky od Wilbrahama, zakrátko pak po rohu zakončoval Bennett, ale těsně minul horní roh brány.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Swansea City 1:1

21.04.2012 16:00

Góly: 14. Chris Eagles - 6. Scott Sinclair

Po závěrečném hvizdu se bučelo. A fotbalisté Boltonu určitě budou vědět proč. Na domácím hřišti se nechali přehrát Swansea, nakonec mohou být rádi za bod a očekávaný první opravdový krok za záchranou se tedy v žádném případě nekonal. Tím intenzivněji bude tedy vyhlížen zázrak v úterý, když na Reebok Stadium zavítá Tottenham.

Na další problémy si před domácím publikem zadělal Bolton v zápase se Swansea. Vždyť už v šesté minutě si od Sinclaira udržoval nesmyslný odstup Steinsson, takže se anglický křídelník v klidu proběhl podél šestnáctky a pak blízko její ose krásně zatočil míč do vzdálenější šibenice. Bogdán tehdy měl naprosto čisté svědomí; což však nebylo znát v příštích minutách, kdy mladý brankář působil nezvykle nervózním dojmem. Sigurdssonův přímý kop jen vyrazil před sebe, aby při dorážce totálně selhal Caulker; a hodně nejistě působil také ve vzduchu. Jednou pak měl štěstí, že se včasným blokem přišel skluzující Steinsson, jinak mohlo být v 19. minutě ještě hůře.

I když "ještě hůře" - Swans by se tehdy jen vraceli do vedení, neboť Trotters poměrně brzy zareagovali skrze útok podél levé, dnes daleko lépe obhospodařované postranní čáry. Petrov tehdy mírně pod sebou našel Eaglese, který i v krkolomné pozici dopravil míč do sítě. To se později opakovalo ještě jednou, aby pro změnu zasahoval Williams, přičemž aktivní Petrov se mohl o gól zasadit ještě jednou sám, přímo. Prostřednictvím perfektně rozehrané standardní situace si na Vormovi vynutil famózní reflexní zákrok.

Jestliže každopádně první půle nabízela jakž takž vyrovnanou podívanou, ta druhá se už zvrhla v hegemonické řádění hostí. Leč tedy poněkud impotentní. Trotters jako by si čím dál víc uvědomovali tlak, jaký na ně v domácím prostředí leží, a začali kupit jednu chybu za druhou - ať už v poziční hře, nebo v rozehrávce. A toho v poklidu kombinující labutě zvládaly docela dobře využívat. Kupříkladu Graham šel z menšího úhlu sám na Bogdána, aby jej neprostřelil mezi nohama, a stejný hráč byl následně i u dalších dvou výrazných okamžiků.

Nejprve těsně před atakem Wheatera stihl obránce soupeře obstřelit a divže netrefil prostor u vzdálenější tyče, posléze se obsadil do role nahrávače a k jeho křižnému pasu Sinclairovi scházel doslova krůček - takto Steinsson zvládl zasáhnout. A když to ani příště Grahamovi nevyšlo (tentokrát si přehodil míč na levačku a nechal při zemi vyniknout golmana), začínal tlak velšského celku doopravdy gradovat. Hned vzápětí totiž nejviditelnější muž v oranžovém krásnou ranou napálil břevno.

Až zhruba čtvrthodiny před koncem se Bolton dle očekávání konečně chopil taktovky zápasu. A ne že by snad bylo pozdě: Chris Eagles ještě stihl jednu povedenou akci svých spoluhráčů zakončit opravdu jen o chloupek nepřesnou přízemní ranou. Dva dobré průniky navíc předvedl N’Gog. Skóre se již nicméně tak jako tak neměnilo.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Wigan Athletic 2:1

21.04.2012 16:00

Góly: 58. Pavel Pogrebnjak, 89. Philippe Senderos - 57. Emmerson Boyce

Parádní zápas se odehrál na Craven Cottage, Fulham v něm nakonec dokázal po boji zdolat Wigan 2:1. Hosté po gólu Boyce z padesáté sedmé minuty vedli, jenže už o minutu později vyrovnat Pogrebňak. Domácí pak promrhali několik obrovských příležitostí, minutu před koncem se ale přece jenom dočkali a slaví výhru.

Začalo se zostra, hned po pár sekundách hry srazil v šestnáctce Caldwell Dempseyho, naštěstí pro hosty však sudí Mason neposoudil zákrok jako nedovolený. A už o dvě minuty později se penalty dožadoval také Wigan, v tomto případě ale lze sudímu dát za pravdu, Gomez spadl až příliš ochotně.

Cottagers si v úvodu více užívali míč, přesto poprvé zahrozili Latics, rána Gomeze ale prostor mezi třemi tyčemi ani zdaleka nenašla. Al Habsi v bráně hostujícího celku se poprvé zapotil v desáté minutě, nakonec si ovšem mohl oddychnout, střela Duffa po chytré rozehrávce Murphyho letěla nad branku.

Na Craven Cottage se hrál zajímavý fotbal, solidní možnost měl hned v zápětí na druhé straně Moses, jeho střílený centr však dokázal Schwarzer před dobíhajícím McCarthym lapit. Ze zajímavé pozice se pokoušel zakončit Pogrebňak, hostující obrana ovšem dokázala jeho pokus zblokovat na roh. Z něj ještě zahrozil Hangeland, jenže hlavou minul.

S blížícím se koncem prvního poločasu začali hosté ovládat střed pole, vyložené příležitosti ale stále nepřicházely, a tak to Latics zkoušeli převážně z dálky, Gomeze však vychytal pozorný Schwarzer, Mosesův pokus skončil jen odkopem od domácí svatyně. V nastaveném čase úvodního dějství zahrozil ještě i Fulham, Duffův pokus ze standardní situace ale minul branku o dobrých pár metrů.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil, a tak byli i nadále o něco nebezpečnější a přesnější hosté. Gomez ještě našel pouze boční síť, v padesáté sedmé minutě už se ale Wigan dočkal zaslouženého vedení. Pravý obránce Boyce se vydal na útočný výlet a snažil se narazit si balón se Sammonem. Domácí obrana tento úmysl zhatila, míč však zůstal za hranicí pokutového území, kde si ho znovu našel Boyce a přesnou ranou k pravé tyči nedal Schwarzerovi šanci.

Jenže Latics se z vedení radovali pouhou minutu. Akce začala u Dembeleho, jenž našel Pogrebňaka, ten si ještě vyměnil míč s Dempseym a přesnou střelou vrátil Fulham do hry. A už za dalších pět minut mohli jít domácí do vedení, Riise totiž poslal před bránu perfektní prudký centr, Pograbňak ovšem v zakončení selhal, když trefil jen břevno, od kterého se kulatina odrazila na brankovou čáru a poté zpět do hřiště.

Domácí vyrovnávací branka nakopla, najednou byl na trávníku už jen jeden tým. Wigan musel při další gólové hlavičce Pogrebňaka zachránit Al Habsi, jenž perfektním zákrokem vytěsnil balón nad břevno. Dvanáct minut před koncem pálil z úhlu Dempsey a hostující brankář jen vyrazil jeho střelu před dobíhajícího Pogrebňaka, ruský útočník ale i tuto svou možnost neuvěřitelným způsobem spálil a trefil pouze tyč.

Pozoruhodná situace byla k vidění i ve dvaaosmdesáté minutě, Senderosovi se totiž balón odrazil od zad a už to vypadalo, že skončí v síti, nakonec ale branku těsně minul. Přesto se Fulham nakonec dočkal. Běžela osmdesátá devátá minuta, když z volného přímého kopu krásně nacentroval do vápna Duff, nejvýše vyskočil stoper Senderos a umístěnou hlavičkou rozhodl o tříbodovém zisku Cottagers.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Stoke City 3:0

21.04.2012 16:00

Góly: 14. Yohan Cabaye, 18. Papiss Cissé, 57. Yohan Cabaye

Pohádka Newcastlu nekončí. Klub ze začátku sezony odborníci pasovali spíše do středu tabulky, po odchodu Carrolla, Bartona či Nolana se nad severoanglickým klubem stahovali černá mračna. Jenže Magpies chytli v závěru sezony famózní formu, vyhrávají zápas za zápasem a momentálně jsou čtvrtí. Sen o Lize mistrů tak dostává stále konkrétnější obrysy. Dnes zářil hlavně Yohan Cabaye, který dva góly dal a třetí parádně připravil Cissému.

Newcastle tlačí v posledních týdnech především skvělá dvojice Hatem Ben Arfa a Papiss Cissé - a byli to právě tito dva hráči, kteří měli společně se střelcem Cabayem na svědomí úvodní branku utkání. Ben Arfa si pohrál na kraji vápna s obráncem soupeře, odcentroval na hlavu Cissého, který ale trefil jen břevno. Od něj se však míč odrazil přímo k Cabayemu, jenž měl za úkol jen doklepnout míč o brány - 1:0.

Neuběhlo ani pět minut a senegelaský kanonýr se přeci jen svého jedenáctého gólu v jubilejním desátém utkání za Magpies dočkal. Yohan Cabaye geniálně kolmicí vyslal Cissého do úniku a Begovićův výběh byl zbytečný. Afričan si počínal přesně tak, jak je mu zvykem a podél bosenského gólmana zakončil na zadní tyč - 2:0. Stoke se v prvním poločase nedostali vůbec do šance, ba ani nevystřelili na branku. V jednačtyřicáté minutě ještě zahrozili domácí, jmenovitě Santon, který mířil přesně, leč razance scházela.

Hned po návratu z kabin měl příležitost na definitivní tečku Demba Ba. Po centru koho jiného než Ben Arfy si zpracoval míč v šestnáctce, ale pak už se dostal do přílišné blízkosti Begoviće, jenž šanci zlikvidoval. Na střelu Cabayeho ze sedmapadesáté minuty už byl ale krátký. K francouzskému záložníkovi se odrazil balón po akci Demby Ba a uklidil ho precizně k zadní tyči - 3:0.

Možnost udělat něco s výsledkem měl ještě deset minut před koncem Walters, ten ale po krásné přihrávce ve slušné pozici mířil úplně mimo. Líný závěr zápasu rozzářil krásnou ránou z pětadvaceti metrů Tioté, radost mu ovšem zkazil neméně krásným zákrokem Begović.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Chelsea FC 0:0

21.04.2012 13:45

Góly: -

Jako by hráči Arsenalu a Chelsea vystříleli všechen střelný prach na podzim, kdy na Stamford Bridge ve vzájemném zápase padlo osm branek. Dnes naopak bylo na Emirates Stadium k vidění povětšinou nudné představení, které nerozčísl byť jen jediný gól. Arsenal remizoval s Chelsea 0:0.

Roberto Di Matteo kompletně protočil sestavou, když oproti zápase s Barcelonou udělal osm změn. Jeho protějšek, Arsene Wenger, zase nemohl počítat s Artetou

První šanci si skrze Salomona Kaloua připsala Chelsea. Hostující útočník sice po kontaktu se Sagnou ve vápně upadl, ovšem o nedovolený zákrok se nejednalo a Kalou měl spíše zakončovat. Na druhé straně našel po čtvrthodině hry svým pasem Walcott Van Persieho, ale ten místo pravou nohou zakončoval levou a branku v dobré pozici netrefil. První poločas skutečně mnoho fotbalové parády nenabídl. Za zmínku stojí snad jen pokusy Torrese a Cahilla z 25. minuty, která nicméně úspěchem neskončily.

Největší šanci prvního dějství měl ve 41. minutě bezesporu Laurent Koscielny. Van Persie ho našel z volného přímého kopu zcela neobsazeného v pokutovém území a jeho hlavička nakonec skončila na břevně. Bosingwa ho trestuhodně nechal zakončovat. Ještě do poločasu to zkoušel sám Van Persie, ale na Čecha nevyzrál.

Ani po změně stran se nijak zvlášť pod kotel nepřiložilo. Torres se snažil v šestnáctce obejít Koscielnyho, ale domácí stoper dobře zakročil. Dvacet minut před koncem se předvedl se střelou střídající Diaby, když mu pozici připravili Gervinho s Van Persiem, ale zablokoval ho Bertrand. Ten mimochodem hrál na levém kraji obrany velice dobré utkání.

Hra dostala spád až v poslední desetiminutovce. Nejprve hrozil Arsenal, když Song skvělým pasem našel Van Persieho, jenž ve vápně po kontaktu s Cahillem upadl, ale penalta se nepískala. Další šanci Gunners vytvořil znovu přesnou kolmicí Song. Na jeho přihrávku nedosáhl Terry a Van Persie mohl zakončovat, jenže pravačkou netrefil bránu. Nizozemský ostrostřelec mohl vše napravit vzápětí, když se snažil ukličkovat Cahilla, ale tomu pomohl vyběhnutím Čech, a tak ani nyní Van Persie neuspěl. Neproměněné šance mohla potrestat Chelsea, když ve vápně zaváhal Vermaelen a Sturridge mohl zblízka jednoduše zakončovat, ovšem v tom se ve vzduchu se skvělým zákrokem zjevil Koscielny a požár uhasil.

Konečná bezbranková remíza je patrně zasloužená, více do karet nicméně hraje Arsenalu. Chelsea zůstává šestá.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United35265486:3283
2.Manchester City35255587:2780
3.Arsenal FC352051067:4365
4.Newcastle United34188853:4262
5.Tottenham Hotspur34178957:3959
6.Chelsea FC341610856:3858
7.Everton FC341391242:3848
8.Liverpool FC3412101240:3746
9.Fulham FC3412101245:4446
10.West Bromwich Albion351361641:4745
11.Sunderland AFC3511111342:4144
12.Swansea City3511101439:4543
13.Norwich City3511101447:6043
14.Stoke City341191432:4842
15.Aston Villa347151235:4836
16.Queen's Park Rangers35971939:5734
17.Wigan Athletic358101734:6034
18.Blackburn Rovers35872047:7331
19.Bolton Wanderers33932137:6630
20.Wolverhampton Wanderers35582234:7523

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (758)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele