play off - semifinále
01.02.2017 20:00 CET
1 : 1
3:4 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

El Hadaryho penaltové kouzlo nestárne, Egypt díky němu kráčí do finále APN

Čtyřiačtyřicetiletá brankářská legenda Essam El Hadary už ve své kariéře pochytal nespočet pokutových kopů, včetně těch z finále Afrického poháru 2006, a dnes si na svůj štít přidal další zářezy. Lapil poslední dvě penalty v rozstřelu s Burkinou Faso a Egypt se tak těší na své čtvrté finále z posledních čtyř pokusů...

Egypt do semifinále nastoupil výrazně oslaben, když jeho list absencí čítá přesně šest hráčů včetně Mohameda Elnenyho i obou hrotových útočníků v Mohsenovi a Kokovi. Svou první velkou příležitost na turnaji tak dostal středopolař Ibrahim Salah. V obou týmech bychom napočítali tři pamětníky z jejich posledních semifinále v letech 2013, respektive 2010.

Burkina Faso utkání načala jako ten svěžejší a útočně více naladěný tým. Veterána El Hadaryho, který později dosáhl hranice 10 hodin bez inkasované branky na Africkém poháru, zprvu prověřili Bertrand Traoré s Nakoulmou, zatímco na druhé straně měl Koffi kvůli horšímu terénu problémy se střelou Kahraby.

Ve druhé půli se pak pokračovalo v obdobném rytmu, přičemž Burkina Faso spíš ještě stupňovala svou převahu, jak Egypťanům viditelně docházely síly. K dalšímu zákroku El Hadaryho přinutil Nakoulma a Blati Touré se prezentoval zajímavým volejem.

Jenže jak už to na tomto turnaji bývá, jakmile Egypt vypadá, že by se mu mohla v defenzívě podlomit kolena, udeří na druhé straně - typicky skrze Mohameda Salaha, který úřadoval také tentokrát, nádhernou kroucenou střelou placírkou, kterou v 66. minutě vymetl pravou šibenici Koffiho branky.

V tu chvíli si asi každý pomyslel "klasický Egypt" a začal počítat s tím, že se Faraoni díky urputnému výkonu s nulou opět prokoušou dále turnajem, tentokrát byl ale scénář trochu jiný. A zasloužil se o něho miláček davů Aristide Bancé, když si ve vápně hrudí zpracoval přesný centr Kaborého a bez přípravy zametl míč do sítě.

Také ve zbytku normální hrací doby vypadal být Egypt vyčerpaný a Burkiňané ještě měli své příležitosti k rozhodnutí duelu před příchodem prodloužení, především Diawarův oblouček ale s vypětím všech sil El Hadary vytlačil nad břevno.

V prodloužení už Egypt vypadal být zase o něco pozitivnější, o což se zasazoval zejména svěží žolík Ramadan Sobhy. Paulo Duarte mezitím překvapivě stáhl Bancého, který normálně platí za primárního penaltového exekutora, a nahradil ho jiným takovým v Alainovi Traorém. Ten se také následně chopil první burkinské penalty a na rozdíl od El-Saida suverénně proměnil. Egyptského playmakera vychytal Koffi, když jeho přízemní střelu vyškrábl na tyč.

Tento heroický zákrok ovšem následoval přesný opak: po třech suverénních penaltách z dílny Burkiny si míč na puntík postavil sám nabuzený gólman Koffi, aby následně selhal na velezkušeném El Hadarym, který kuriózně debutoval v roce, kdy se jeho protějšek narodil. Egyptská modla záhy vychytala rovněž dalšího burkinského mladíka Bertranda Traorého a bylo hotovo.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (26)

Přidat komentář
hradec

Burkina Faso 1:1 Egypt na pen: Burkina

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Liquid

1:0 Egypt bude naBancen, ikdyž je to spíš přání

Reagovat
veikko

0:1

Reagovat
Liquid

až na to že vyhrál Egypt vy šašci

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fantomas

Pardon

Reagovat
smazaný uživatel

Ve fotbale ne.

Reagovat
smazaný uživatel

MrNobody už leze kanálem?

Reagovat
fantomas

Ještě ne, pak se nám hrozně vysměje, až Egypt prohraje finále na penalty.

Reagovat
fantomas

(Což se nevyhnutelně stane, páč sem na ně před ČF sám naložil kilo...)

Reagovat
fantomas

10? Tos vsázel ještě před turnajem co?

Reagovat
jiriczeQ

jojo, Egypt jsou specialisté na APN..jejich výkony sice moc přesvědčivé nejsou, ale snad to klapne

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Duarte mluvil o nějaký křivdě, že měli mít jasnou penaltu. Vybavuje si někdo něco takovýho?

Reagovat
Liquid

myslím že na kraji vápna tam něco bylo, ale streamy byly šílený

Reagovat
veikko

El Hadary V jeho věku už mu to nejde nepřát

Reagovat
Liquid

jinak za mě Burkina lepší, a ta akce při vyrovnání luxus přesnost

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,zklamala Burkina Faso

Reagovat
smazaný uživatel

Vcera tie streamy neskutocne prijebane naviac my nesiel holandsky link a stream skoncil uz pred predlzenim

Reagovat
smazaný uživatel

Stream na inom, nepamatam si uz v akom jazyku to bolo

Reagovat
Kang & Kodos

Měl sis dát arabskej. Komentátor oslavil postup Egypta slovama "Heya heya heya, alláh alláh". Dal do toho větší srdíčko než hráči.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

To bylo super. Trochu jsem si při tom posteskl, že jsem od Čapouna nikdy neslyšel: "Jupí, jupí, jupí, Kriste na nebesích!"

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele