19. kolo
28.12.2023 21:15 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Tomáš Souček (© AFP)

Součkův gól zabránil Arsenalu v posunu do čela. Český legionář přepisoval kroniky West Hamu

West Ham zaskočil v 19. kole Premier League domácí Arsenal, který v londýnském derby porazil 2:0. Vítězství hostů položil základy už ve 13. minutě Tomáš Souček, jenž zaznamenal v dresu Kladivářů již 25. ligovou branku. Český záložník tak přeskočil v historické tabulce střelců West Hamu Franka Lamparda a zároveň se stal teprve 10. hráčem, kterému se za The Irons podařilo na tuto metu dosáhnout. Po změně stran potopil naděje Gunners na body jejich bývalý stoper Konstantinos Mavropanos, vedle něhož odehrál celé střetnutí také Vladimír Coufal. Kanonýři tedy po první domácí porážce s Hammers od roku 2015 zůstávají se ztrátou dvou bodů na druhé příčce.

Hráči Arsenalu v posledním zápase získali cenný bod na Anfieldu a v případě výhry nad West Hamem se mohli vrátit do čela tabulky právě před Liverpool. S londýnským soupeřem však už v této sezoně jednou síly neúspěšně změřili, když Kladivářům v osmifinále EFL Cupu podlehli 1:3. O výsledku tehdy rozhodli nejlepší střelci týmu Mohammed Kudus a Jarrod Bowen, kteří zazářili i při vítězství v minulém kole nad Manchesterem United. Na Emirates Stadium ale hosté vyhráli od roku 2007 pouze jednou.

Svěřenci Mikela Artety na nic nečekali a v úvodní desetiminutovce uzamkli svého soupeře na jeho obranné polovině. Otevřít skóre se jim ovšem nepodařilo, a tak ve 13. minutě udeřili Kladiváři. Bowen vrátil odražený míč zpět do předbrankového prostoru, kde byl ve správný čas na správném místě připraven Souček, jenž bez problému zavěsil. Po vyrovnání se natahoval ve 30. minutě hlavičkující Bukayo Saka, gólman Alphonse Areola však jeho pokus vytěsnil nad. Neujala se ani pohotová rána Gabriela Martinelliho z úrovně penaltového puntíku. Krátce před poločasem ještě Saka nastřelil tyč.

I přes drtivou převahu Gunners ve statistice držení míče se z druhého gólu v utkání radovali v 55. minutě hosté. James Ward-Prowse našel centrem od rohového praporku Mavropanose, jenž nechytatelnou hlavičkou poslal balon přímo do šibenice. O zdramatizování duelu se pokusil Gabriel Jesus, který si vyšplhal na centr Saky, ani brazilský forvard ale Areolu nepřekonal. Očekávaný tlak ze strany Kanonýrů se dostavil, jenže obranný blok Kladivářů ve spolupráci s gólmanem dokázal střelce domácích vynulovat. V samotném závěru mohl ještě navýšit vedení ze značky pokutového kopu Saïd Benrahma, David Raya však vystihl stranu a penaltu zneškodnil.

West Ham tedy na neoblíbeném stadionu zvítězil a připsal si nečekané tři body. V příštím kole se 2. ledna střetne s Brightonem, Arsenal vyzve o dva dny dříve Fulham.

Autor: Livesport.cz / Petr Krištof

Komentáře (6)

Přidat komentář
Fikus19

2:0

Reagovat
pesky passer-by

5:1

Reagovat
OnlyWHU

Reagovat
OnlyWHU

Srandisto!

Reagovat
OnlyWHU

Ne-u-vě-ři-tel-ný! Další skalp top týmu, tentokrát v PL. Obrovský odevzdání se všech, famózní a neprůstřelný Aréola, dobře postavený tyče a potřebná nekonečná klika!

Zavřeli jsme to na beton a pravdu měl nejlepší komentátor na Canal+ Matúš Lučan: kdyby hrál Arsenál ještě v kuse několik zápasů, góla prostě nedají. My jsme se opřeli o to, co umíme nejlíp: jistota vzadu a smrtící brejky. V tom jsme nejlepší v lize.

Naše prořídlá sestava vzbuzovala obavy, k tomu ještě střídání Paquety, vzbuzovalo obavy, jak to zvládneme. A stalo se! Přiznejme! Třetího góla z penalty Benrahmy by si Arsenál snad už ani nezasloužili. Náš neúspěšný střelec mě především svým výkonem v průběhu zápasu přesvědčil, že bude dobré jej výhodně prodat.

Bodový rekord v polovině soutěže a šestý flek. To je prostě bomba! Teď jen navázat v příštím roce a kladiva budou klepat na fotbalový nebesa. COYI!!!!!!!!!!!

Hezký fotbal a hodně bodů všem Hammers v novým roce!

Reagovat
Muza

To co včera předvedli hráči Arsenalu, zejména v prvním poločase jasně ukazuje, že nemají na to bojovat o titul a to ani mistr Arteta. Nevím proč nastoupil takový Trosard, navíc ve středu zálohy. Jeho výkony v posledních zápasech jsou žalostny, což předvedl i včera. 4 kontakty s míčem okolo vápna =4 ztraceny míče. Zkazil co mohl. Jesus to samé spálil asi tři tutovky. Je těžké vyhrávat zápasy a dávat góly bez kvalitního hotového útočníka. Četl jsem že Arsenal chce koupit De Lighta z Bayernu.

Opravdu potřebuje Arsenal dalšího středního obránce? Dopadne to stejně jako s Ramsdalem. Další do party je White a Zinchenko. Hrůza.

Tempo hry bylo strašně pomalý bez překvapení a nápadů. Pořád stejný způsob hry a tempo během celého zápasu bylo tragický. Takhle se o titul nehraje. Nemají na to.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele