20. kolo
01.01.2015 18:30 CET
5 : 3
(3:1)

Reportáž

Tottenham Hotspur - Chelsea FC 5:3

Totální rozklad. Chelsea předvedla nejhorší defenzivní výkon za obou ér Josého Mourinha a dostala od Tottenhamu potupnou pětku. Hned u čtyř gólů domácích byl útočník Harry Kane, který deptal zoufalou obranu Blues nejvíce ze všech. Do roku 2015 tak vstoupí v čele Premier League dva týmy - Chelsea i Manchester City mají stejný počet bodů a totožné skóre...

Úvodem si připomeňme několik milníků. Tottenham porazil Chelsea po deseti zápasech. Třicet zápasů mu trvalo, než to dokázal o více než jeden gól. A v lize jí nastřílel pět gólů po 54 letech. José Mourinho navíc "dostal bůra" teprve podruhé v kariéře (Barcelona 5:0 Real).

Do zápasu přitom vstoupili lépe hosté, kteří od prvních minut působili aktivněji a měli více ze hry. První zákrok si přesto připsal Thibaut Courtois, jenž si poradil s akrobatickou střelou Chadliho ze šestnácté minuty. Jen za nějakou stovku vteřin ovšem Chelsea poslal do vedení nejlepší střelec Premier League Diego Costa.

Akci načal dalším ze svých záblesků geniality Eden Hazard. Belgický kouzelník se přes dva soupeře proháčkoval do vápna a křížnou střelou orazítkoval tyč. Oscar se nicméně dostal k dorážce a Diego Costa na zadní tyčce doklepl míč do sítě. Byl to už jeho čtrnáctý přesný zásah v sezóně, čímž vyrovnal Sergia Agüera na čele tabulky střelců.

Obě ofenzivní opory si za chvíli role vyměnili, Costa pobídl Oscara do vápna, brazilský záložník byl nicméně pod tlakem a ve skluzu namířil vedle bližší tyčky. Když se první poločas překlápěl do své druhé poloviny, zlomil se i celý zápas. Tottenham začal být nebezpečnější a od třicáté minuty Chelsea vyučoval v efektivitě. A hlavně využíval neobvyklých defenzivních selhání (do té doby) lídra ligy.

Právě s odbitím půl hodiny se poprvé utrhl útočník Spurs Harry Kane, který se velmi snadno zbavil nedůrazně dotírajícího Oscara a dokonalou přízemní pumelicí zacílil přesně k tyči. Závěr úvodního dějství pak patři výhradně dvojici Christian Eriksen - Nacer Chadli.

Dánský špílmachr poprvé přihrál svému kolegovi do vyložené šance ve 42. minutě a Chadli i vinou lehké Courtoisovy teči trefil jen tyčku. Totéž si po Eriksenově pasu zopakoval za dvě minuty - s jedinou výjimkou - odražený míč totiž dojel k Dannymu Roseovi, jenž i přes hrubý zákrok Cahilla dokázal míč dostat do sítě. V nastaveném čase pak na 3:1 zvýšil z penalty Townsend, který potrestal faul těžkopádného Cahilla na Kanea.

Zřejmě rozhodující moment zápasu přišel pár minut po změně stran. Skvělý Harry Kane se ve vápně uvolnil přes Matiće a neměl problém vstřelit čtvrtý gól svého týmu. Jiskru naděje pro Chelsea vykřesal po hodině hry Eden Hazard. Po velké Faziově chybě vedl protiútok, narazil si s Fábregasem a precizně zakončil k tyči.

Chelsea se poté opět dostala do hry. Kontaktní gól ji nakopl a konečně se aktivně projevila i na útočné polovině. Klíčový zákrok si čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem připsal Hugo Lloris, jenž lapil ojedinělou Azpilicuetovu ránu po Hazardově přiťuknutí. V tu chvíli však uhasil jakékoli naděje Blues Nacer Chadli.

Zoufalý výkon defenzivy korunovala situace, při níž Harry Kane utekl po levé straně a zpětným pasem našel volného Chadliho, který pravačkou mezi Terryho nohama zvýšil na 5:2. Nutno podotknout, že nabíhal z druhé vlny, kde zoufale chyběl Matić a Ramires při možnosti jej nahradit jen tristně vyklusával.

Závěrečnou desetiminutovku plus nastavení už Tottenham znatelně vypustil. Chelsea tak dostala planou naději na zvrat - těsně ji nevyužil Ramires, uboze slabým zakončením zklamal i Salah, který tak zmařil skvělou práci Hazard - ten mimochodem působil v modrém dresu jako suverénně nejsilnější hráč. Gól kapitána Terryho po další Belgičanově akci už na vítězství Tottenhamu nic nezměnil.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (25)

Přidat komentář
Infernoqt

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
MCFC_8

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

snád sa nám podarí vyhrať 0:2

Reagovat
raduinho

Slepičky budou vyloženě delikatesou, výhra 4:0 pro Chelsea !

Reagovat
smazaný uživatel

nie dneska ale tiez som to necakal

Reagovat
smazaný uživatel

tak snad jste si pochutnali

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

No řekl bych, že vám ta delikatesa přinesla pořádný průjem

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jak chutnalo?:)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Courtois velký zklamání, obrana taky tragická a rozhodčí nepísknul minimálně jednu penaltu pro nás.

Reagovat
Le Gunner

Stále prohra

Reagovat
smazaný uživatel

Já mam teda za to, že Tottenham hrál ve vápně rukou 2x. Takže by to byla remíza :D

Reagovat
smazaný uživatel

jeden zápas nevyjde a hned se pomlouvá

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo pomlouval ? Proste názor na dnešní zapas , to se nesmí ?

Reagovat
smazaný uživatel

Díky Spurs, pěknej zápas. Zasloužená výhra Jinak očekávam příchod pravýho křídla, když už se na hřiště dostal i Salah, a byl fakt špatnej

Reagovat
m0rientes9

COME ON YOU SPURS !!! Nádhera !!! Futbalový orgazmus hneď v prvý deň nového roku? Why not?! Neskutočný zápas a krásne víťazstvo. COME ON YOU SPURS !

Reagovat
freewill

Tak akorát nevím kde nafouksný soudruh Mu udělal chybu ...

Reagovat
smazaný uživatel

"Kontaktní gól ji nakopl" - pan redaktor, gol na 4:2 nieje kontaktny... inak, krasny zapas! COYS!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele