základní skupiny - skupina K, 1. kolo
15.09.2016 21:05 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Sparta na hřišti Southamptonu nestačila a inkasovala tři branky

Jediný český pohárový zástupce, který si dnes do tabulky základní skupiny Evropské ligy nepřipsal ani bod, je pražská Sparta. Letenští dnes proti Southamptonu na St. Mary’s Stadium nepředvedli dobrý výkon a družina Claudea Puela jej porazila rozdílem třídy. O vítězství 3:0 se dvakrát přičinil Charlie Austin, jednou se trefil Jay Rodríguez.

Zdeněk Ščasný vybral pro vstup do druhé nejprestižnější evropské soutěže omlazenou sestavu. Místo zraněného Bořka Dočkala zaujmul post ofenzivního záložníka stále ještě devatenáctiletý Michal Sáček, na hrotu útoku se vedle Václava Kadlece postavil na úkor Davida Lafaty Lukáš Juliš. Taktika zvolená od úvodních minut ovšem nevycházela dle představ a na hřišti jednoznačně kraloval Southampton.

Stejně jako v případě dalších zástupců českého fotbalu v Evropské lize i v zápase Sparty se skóre měnilo velmi brzy. Neuběhlo ještě ani pět minut, když Charlie Austin v rohu šestnáctky trefil ruku skluzujícího Costy a hlavní rozhodčí po konzultaci s brankovým ukázal na značku pokutového kopu. Penalty se po menším rozporu s Dušanem Tadićem ujmul sám faulovaný a utaženou střelou k pravé tyči nedal Koubkovi šanci zasáhnout, ačkoliv vystihl směr.

Brzy mohlo být ještě hůř, dnešní kapitán Saints Virgil van Dijk si naskočil nijak výrazněji neobtěžovaný na centr Jamese Ward-Prowse od rohového praporku a hlavou zamířil nad. Talentovaný středopolař Ward-Prowse o chvíli později zase krásným balónem za obranu oslovil Austina, ten už však zakončoval v těžké pozici a na Koubka si tentokráte nepřišel.

To se změnilo zase až ve 27. minutě. Pravý obránce Cuco Martina dostal na pravé straně mnoho prostoru a na druhý pokus dokázal parádní centrem vnějším nártem najít osamoceného Charlieho Austina a ten zblízka zaznamenal svůj druhý gól v utkání. Tomáš Koubek si na prudkou hlavičku sice sáhl, vytěsnit mimo tři tyče už ji ale nedokázal.

Český vicemistr byl na jihu Anglie dlouho zcela bezradný a kvůli vyššímu pressingu Saints se často nedokázal dostat ani na polovinu soupeře. Na dlouho nejnebezpečnější zakončení měl na svědomí Lukáš Vácha, který vyzkoušel Forsterovu pozornost z nějakých dvaceti metrů přímo z voleje.

Výrazná změna nepřišla ani po přestávce, určitý posun k lepšímu tu ovšem byl. Nevýrazný Juliš zůstal o poločase už v kabině a na trávníku ho nahradil zkušený David Lafata, jenž se po individuální akci Václava Kadlece dostal k pumelici zpoza vápna a Fraser Forster si připsal asi nejsložitější zákrok dnešního večera.

Southampton ve zbytku zápasu pohodlně kontroloval komfortní náskok a hosté z Prahy se nezmohli na žádný výraznější odpor. V samém závěru navíc ještě potřetí inkasovali, když přečíslení svou chybou nabídl soupeři Michal Kadlec, míč se po ose Jay Rodríguez - Steven Davis - Shane Long dostal zpět k prve jmenovanému a ten s přehledem překonal Koubka. S takovým výkonem Sparta na postup pomýšlet rozhodně nemůže.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1174)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele