Suma sumárum: Ohlédnutí za uplynulou sezónou Premier League

26.05.2015, 23:09
Názory a komentáře
Po několika autorských článcích a silné redaktorské invenci si EuroFotbal částečně odpočinul; připravili jsme pro si pro vás hodnocení sezóny Premier League z dílny britské BBC. Jak si kluby vedly v porovnání s předsezónními prognózami? Kdo překvapil a kdo naopak zklamal?

Kromě připomenutí letních tipů na umístění a porovnání s konečnými výsledky BBC ohodnotila každý tým třemi známkami. Na stupnici od 1 do 10 se postupně řadili všichni manažeři, hráči (dohromady) a známku dostala i výsledná sezóna v kontextu s (ne)naplněnými cíli.

Mezi manažery dostali nejvyšší ocenění šéf Chelsea José Mourinho a lodivod Southamptonu Ronald Koeman. Nejhorší známku inkasovali již bývalý kouč Crystal Palace Neil Warnock a neúspěšný záskok manažera v Newcastlu John Carver.

Z hráčských ansámblů jsou největšími odpadlíky dle očekávání fotbalisté Magpies a Queens Park Rangers. Naopak nejvyšší známky obdrželi borci Chelsea a Southamptonu. Ale dost už napovídání, pojďte si hodnocení ročníku od BBC užít sami.

Chelsea - 1. místo (předpověď - 1.)
Manažer: José Mourinho 9/10; Hráči: 8/10; Sezóna: 8/10

Zasloužený vítěz Premier League, od prvního do posledního kola nejlepší tým ligy. Skvělý začátek sezóny jí velmi pomohl, Chelsea však skvěle zvládla i náročný závěr. Díky triumfu v Capital One Cupu navíc mohou Blues slavit menší double. Jediný menší škraloup je vyřazení v osmifinále Ligy mistrů. Jinak dokázal José Mourinho dotáhnou svou práci do konce, pomohly mu i perfektní nákupy Fábregase a Costy. Další nepostradatelnou proměnnou byl fenomenální Eden Hazard.

Manchester City - 2. místo (2.)
Manažer: Manuel Pellegrini 5/10; Hráči: 5/10; Sezóna: 5/10

Slabý pokus o obhajobu titulu. Především po Novém roce působili hráči Manchesteru City bídným dojmem a Manuel Pellegrini je nedokázal inspirovat ke zlepšení. V jednu chvíli se dokonce loňský šampion strachoval o umístění v top four. Nakonec Citizens skončili druzí, přestože takový Yaya Touré vysoké očekávání nedokázal naplnit. Movití majitelé budou mít v létě plné ruce práce.

Arsenal - 3. místo (5.)
Manažer: Arsene Wenger 6/10; Hráči: 7/10; Sezóna: 7/10

Opět se kvalifikoval do Ligy mistrů, fanoušci Arsenalu prožívali také euforii - třeba po vítězstvích na obou manchesterských stadionech (proti MU v FA Cupu). Ani na malý okamžik se ovšem Kanonýři nebyli schopni zapojit do boje o titul, zklamání převládá i z představení v Lize mistrů, kde jim překvapivou stopku vystavilo podceňované Monako. Dojem však mohou napravit ve finále FA Cupu proti Aston Ville.

Manchester United - 4. místo (3.)
Manažer: Louis van Gaal 7/10; Hráči: 7/10; Sezóna: 7/10

Cíl skončit v top four se Manchesteru United podařilo úspěšně naplnit. Příchod manažera Louise van Gaala a hvězdných posil Ángela Di Maríi a Falcaa však sliboval víc, než Rudí ďáblové ve skutečnosti ukázali. Alespoň vítězství nad Tottenhamem, Liverpoolem a Manchesterem City však ukázal, čeho jsou do příští sezóny schopní.

Tottenham - 5. místo (7.)
Manažer: Mauricio Pochettino 6/10; Hráči: 6/10; Sezóna: 6/10

Objevení Harryho Kanea a postup do finále Capital One Cupu byly nejpozitivnější aspekty Tottenhamu v letošní sezóně. I přes občas rozpačité výkony Spurs musíme Pochettinovi vyjádřit respekt za dojem z první sezóny na lavičce londýnského celku. Argentinec navíc nepracoval s týmem, který si vysnil, po letní přípravě a práci na přestupovém trhu by mohl implementovat v Tottenhamu tolik očekávaný systém s vysokým presinkem.

Liverpool - 6. místo (4.)
Manažer: Brendan Rodgers 5/10; Hráči: 4/10; Sezóna: 5/10

Všechno špatně. Po loňské sezóně, v níž Gerrard, Rodgers a spol. bojovali do posledních týdnů o titul, je letošní ročník noční můrou. Kapitán opouští loď, která se potápí pod tíhou neúspěchů na přestupovém poli. Peníze za Suáreze Liverpool investoval otřesně, tým se navíc rozkládá i zevnitř nejen vinou rozmazleného Raheema Sterlinga. Ostuda na Britannia Stadium všechen zmar přetavila do reálných hodnot.

Southampton - 7. místo (14.)
Manažer: Ronald Koeman 9/10; Hráči: 8/10; Sezóna: 8/10

Pravý opak Liverpoolu. Odchod Lallany, Shawa, Lamberta, Lovrena, Chamberse a manažera Pochettina měl tým položit na lopatky. Southampton ale všechny negativní předpoklady spálil na troud. Dokonalé angažmá Ronalda Koemana a řady ‚nízkonákladových‘ posil drží Saints v boji o Evropskou ligu i po skončení sezóny. Čekají jen na úspěch Arsenalu ve finále FA Cupu.

Swansea - 8. místo (16.)
Manažer: Garry Monk 8/10; Hráči: 7/10; Sezóna: 7/10

Neočekávalo se, že bude Swansea bojovat o udržení, ale její výsledné umístění i rekordní počet bodů bere dech. Manažerský zelenáč Garry Monk se vypořádal i s odchodem kanonýra Bonyho a na Liberty Stadium je před ním světlá budoucnost.

Stoke - 9. místo (9.)
Manažer: Mark Hughes 8/10; Hráči: 7/10; Sezóna: 7/10

Taky Stoke City dokázalo navýšit svoje bodové maximum v Premier League, Mark Hughes navázal na dobrou práci z minulé sezóny a Tony Pulis je náhle zapomenut. Ambiciózní dojem může bývalý trenér QPR nebo Manchesteru City projevit i v nadcházející sezóně, kde povede Potters už coby regulérního adepta na lepší střed tabulky.

Crystal Palace - 10. místo (12.)
Manažer: Neil Warnock 3/10, Alan Pardew 8/10; Hráči: 7/10; Sezóna: 7/10

Sezóna dvou tváří. Strasti pod Neilem Warnockem nakonec vyřešilo jmenování Alana Pardewa, jenž fanouškům Eagles vlil optimismus do žil. Vliv bývalého šéfa Newcastlu se projevil prakticky okamžitě a tým se zachránil s luxusním předstihem. Pomohly mu i výborné výkony ofenzivních opor v čele s Yannickem Bolasiem a Jasonem Puncheonem.

Everton - 11. místo (6.)
Manažer: Roberto Martínez 5/10; Hráči: 5/10; Sezóna: 4/10

Minulý rok se div neprobojoval do Ligy mistrů, proto je letošní Everton jedním z největších zklamání sezóny. Kvalita zmizela do ztracena, opory jako by marně hledaly ztracenou formu a Roberto Martínez vyrukoval s příliš pasivním stylem. Toffees musí trošku přestavět kádr, aby s osou Stones - McCarthy - Barkley - Lukaku opět příští ročník bojoval o poháry.

West Ham - 12. místo (11.)
Manažer: Sam Allardyce 5/10; Hráči: 5/10; Sezóna: 6/10

Velké zklamání z druhé poloviny sezóny stálo Sama Allardyce práci. Do očekávané sezóny 2016/17 na Olympijském stadionu už zkušený manažer Kladiváře nepovede. Ještě na podzim se West Ham pral o poháry, hrál pěkný fotbal a pod taktovkou Ennera Valencii a Diafry Sakha střílel spoustu branek. Po Vánocích se ale všechno zhroutilo...

West Brom - 13. místo (19.)
Manažer: Alan Irvine 4/10, Tony Pulis 8/10; Hráči: 6/10; Sezóna: 6/10

Strach ze jmenování Alana Irvina manažerem se promítl jak v předsezónní prognóze, tak i v reálných výsledcích. West Brom však však jmenoval skutečného taktika Tonyho Pulise, jenž z 16. příčky dovedl tým do bezpečných vod středu tabulky. Přehlídku jeho umění si mohli fanoušci Baggies vychutnat i při výhře na Old Trafford.

Leicester - 14. místo (18.)
Manažer: Nigel Pearson 7/10; Hráči: 7/10; Sezóna: 7/10

Ještě na začátku dubna to s Leicesterem vypadalo ještě hůře než dle předsezónních prognóz. Nigel Pearson byl podle mnohých jednou nohou bez práce, i vinou nereprezentativního chování. Inspirující great escape, který v novodobé Premier League nemá obdoby, však veškeré trable smetl ze stolu, Lišky vyhrály sedm z devíti zápasů a zaslouženě si zahrají elitní soutěž i za rok.

Newcastle - 15. místo (8.)
Manažer: Alan Pardew 6/10, John Carver 3/10; Hráči: 3/10; Sezóna: 3/10

Prognózám BBC zpřed sezóny učinil velkou čáru přes rozpočet odchod Alana Pardewa do Crystal Palace. Newcastle tak přišel o schopného manažera, kterého John Carver nenahradil ani v těch nejoptimističtějších možných pohledech. Jeho šokující útok na stopera Mika Williamsona, který se dle jeho slov měl nechat úmyslně vyloučit, byl třešničkou na shnilém stračím dortu. Jeden z mála, kdo nezklamal, je po rakovině navrátivší se Jonas Guttiérez.

Sunderland - 16. místo (10.)
Manažer: Gus Poyet 4/10, Dick Advocaat 8/10; Hráči: 5/10; Sezóna: 4/10

Sunderland v úvodu letošní sezóny nenavázal na loňský great escape, a tak musel v závěru ročníku opět mohutně bodovat. Tentokrát už u toho nebyl Gus Poyet, pod nímž se Mackems řítili na útes. Navést loď správným směrem nakonec dokázal na poslední chvíli Dick Advocaat, jehož přínos rozhodně nebyl zanedbatelný.

Aston Villa - 17. místo (17.)
Manažer: Paul Lambert 4/10, Tim Sherwood 8/10; Hráči: 6/10; Sezóna: 5/10

Aston Villa umírala pomalou smrtí, dokud jí nepřišel vzkřísit Tim Sherwood. Pozitivní vliv manažera na tým i klub zelektrizoval Villa Park, a především Christian Benteke prožil opravdové znovuzrození. Sherwood nejenže dokázal tápající tým zachránit, navíc s ním prošel až do finále FA Cupu, kde jej ve Wembley čeká Arsenal.

Hull - 18. místo (13.)
Manažer: Steve Bruce 5/10; Hráči: 5/10; Sezóna: 4/10

Útraty vyšly na zmar. Zcela na zmar. Rekordní posila Abel Hernández za 10 milionů liber patřil k největším zklamáním Premier League, nepomohl ani Tom Ince. Hull byl zoufalý v posledních dvou měsících, tedy v rozhodující části sezóny. Před Stevem Brucem je nyní přetěžký úkol, který se dá přirovnat k přebudování kádru QPR Harrym Redknappem v minulé sezóně Championship.

Burnley - 19. místo (20.)
Manažer: Sean Dyche 7/10; Hráči: 5/10; Sezóna: 4/10

Vysoké hodnocení pro Dyche i přes sestup. Z hráčů dostal vše, co se dalo; ti zase předvedli neutuchajícího ducha, kterým dlouho nahrazovali chybějící kvalitu. Ostatní týmy, které bojovaly o udržení, utratily v létě velké peníze a výsledek nebyl o moc lepší. Burnley nechybělo odhodlání, zato však postrádalo širší kádr hráčů schopných soupeřit s těmi nejlepšími. Problém byl především v malém množství nastřílených branek - speciálně na konci sezóny.

Queens Park Rangers - 20. místo (15.)
Manažer: Harry Redknapp - 4/10, Chris Ramsey - 4/10; Hráči: 3/10; Sezóna: 2/10

Šokující sezóna od první do posledního dne. Zoufalství pod Harrym Redknappem, o nic lepší pod Ramseym, který dostal důvěru a bude reformovat Rangers v Championship. Tam se patrně bude muset obejít bez dvou největších opor Charlieho Austina a Roberta Greena, jejichž výkony byly pozoruhodné, leč zbytečné. Pozitivně se ukázal i Leroy Fer. QPR se tvářilo jako sestupující celek většinu ligového ročníku.

Autor: Marek Ustohal / bbc.com

Komentáře (656)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele