Serie A - souhrn 36. kola

01.05.2012, 20:00, aktualizováno 02.05.2012, 22:48
Komentáře a souhrny
Milán si poradil s Atalantou a stáhl náskok Juventusu, který doma jen remizoval s Lecce. Pro hosty je remíza přesto málo, protože konkurent v boji o záchranu Janov porazil Cagliari. Fiorentina remizovala s Novarou, která ztratila i teoretickou naději na záchranu. Parma porazila Inter, v boji o třetí místo se dařilo Udinese a Neapoli...

AC Milán - Atalanta Bergamo 2:0

02.05.2012 20:45

Góly: 9. Sulley Muntari, 90. Robinho

Situace na čele italské soutěže se v závěru výrazně dramatizuje. Juventus pouze remizoval a toho vyyužil druhý AC Milán, který dnes přehrál Atalantu 2:0. Diváci na San Siru se dočkali branky hned z kraje a v samotném závěru. Prosadili se Sulley Muntari respektive Robinho.

AC Milán vykročil za vítězstvím už v deváté minutě. Ještě než se tak stalo, zahodil velkou příležitost Boateng, když napálil jen dobře postaveného Consigliho. Consigli si vůbec v zápase pořádně zachytal. Jak už ale bylo řečeno, po devíti minutách poprvé inkasoval. Zlatan Ibrahimovič podržel míč, počkal si na nabíhajícího Sulleyho Muntariho, kterého našel přesnou přihrávku a ghanský záložník se odvděčil gólem - 1:0 pro AC Milán. Domácí se rychlou brankou uklidnili, ale do poločasu žádnou výsledek nedokázali navýšit.

Ba naopak! Atalanta měla solidní šanci na vyrovnání, jenže Cigariniho střelu vychytal těžkým zákrokem Abbiati a případné dorážce Denise zamezil stoper Mexes. German Denis si o několik minut později vypracoval svojí příležitost, ale stejně jako Cigarini nebyl ani on střelecky úspěšný.

Po změně stran se na San Siru hrála taktická bitva. Ani jeden tým si nedokázal vypracovat stoprocentní šanci a výsledek 1:0 platil až do samotného závěru. Ten zcela jednoznačně ovládl AC Milán. Mathieu Flamini měl na kopačce velkou příležitost, ale míč podběhl a Ibrahimovičovi prozměnu střela vůbec nesedla.

Hodně aktivní byl posvém příchodu Brazilec Robinho a byl to právě on, kdo nakonec milánské fanoušky definitivně uklidnil. Po jeho první šanci zachránilo Atalantu břevno, ale ve třetí minutě nastavení už hlavou rozvlnil síť! AC Milán doma porazil Atalantu 2:0 a nadále stíhá vedoucí Juventus, ztrácí na něj už pouze bod.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Bologna FC 0:1

02.05.2012 20:45

Góly: 79. Gastón Ramírez

Catanii se v závěru poněkud přestalo dařit. Svěřenci trenéra Montelly prohráli i doma s Boloňou a přenechali jí devátou pozici.

Utkání začalo z obou stran dost opatrně a první velká šance byla k vidění až ve 26. minutě. Jenže postup osamoceného Acquafrescy na brankáře Carriza přerušil praporek pomezního, takže celé vzrušení bylo zbytečné. Vůbec největší příležitost prvního poločasu měl Sergio Almiron. Domácí záložník ale hlavičkoval těsně vedle a první poločas tak skončil nerozhodně 0:0.

Ve druhém dějství oba týmy zvýšily aktivitu, ale stále to nevedlo ke kýžené brance, či celkově k větším šancím. Na stadionu Angela Massimina se nehrál příliš divácky atraktivní fotbal. Přesto se nakonec trpěliví diváci dočkali jediné branky. Gaston Ramirez z třiadvaceti metrů přesně vypálil a brankář Carrizo byl bez šance. Boloňa vedla na Sicílii jedenáct minut před koncem 1:0.

Kdo očekával závěrečný tlak domácích, ten musel být zklamán. Catania se na odpověď nezmohla a doma s Boloňou prohrála možná trochu překvapivě 0:1.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Cagliari Calcio 2:1

02.05.2012 20:45

Góly: 12. Rodrigo Palacio, 76. Boško Janković - 13. Lorenzo Ariaudo

Janov po dlouhé době vyhrál a výrazněji si polepšil v boji o záchranu. Grifové jsou nadále v akutním ohrožení, ale náskok tří bodů je přeci jenom příjemnější. Výhra 2:1 nad Cagliari se nerodila lehce, Sadiňané měli spoustu dobrých šancí a toto utkání klidně mohli vyhrát.

Také na stadionu Luigi Ferraris se diváci dočkali rychlých branek. Jako první otevřeli skóre domácí, když se po rohovém kopu nejlépe zorientoval Rodrigo Palacio a neomylně zakončil - 1:0 pro Janov. Jenže radost domácích vydržela sotva minutu. Cagliari rozehrálo rohový kop a Ariaudo hlavou srovnal na 1:1. Za dalších sedm minut mohli Sardiňané výsledek otočit. Skvěle si ale počínal golman Frey! Také Grifové měli obrovskou šanci, Palacio obešel golmana a střílel do prázdné branky, jenže na brankové čáře zasáhl stoper Astori a výsledek byl nadále nerozhodný 1:1.

Skóre se neměnilo ani na začátku druhého poločasu, kdy si vytvořili solidní šance Kucka a hostující Ibarbo. Slovenský záložník pálil z otočky nad a Ibarbovu střelu vyrazil pozorný brankář Frey.

Šance na vítězství v zápase byly na obou stranách stejné. V 61. minutě pálil mimo z velké dálky Nainggolan a v 75. minutě vstřelil vítěznou branku Boško Jankovič! Domácí hráč se parádně prosadil z přímého kopu a Janov byl blízko veledůležitému vítězství. Hosté se hnali za vyrovnáním a po Kuckově faulu měli dobrou příležitost z přímého kopu. Grify ale i tentokrát podržel golman Frey. Janov výsledek už udržel a přiblížil se záchraně.

Více informací k zápasu

Parma FC - Inter Milán 3:1

02.05.2012 20:45

Góly: 53. Fernando Marques, 55. Sebastian Giovinco, 82. Jonathan Biabiany - 13. Wesley Sneijder

Spojení Interu Milán a Ligy mistrů pro příští sezonu utrpělo velký šrám. Nerazzurri přestože v Parmě vedli, nakonec zápas nezvládli a pod novým koučem Stramaccionim poprvé padli. Rozhodl druhý poločas, ve kterém Parma celý výsledek zvrátila. Nejprve vyrovnal Marques a na konečných 3:1 skórovali Giovinco a Biabiany!

Gialloblu měli už před zápasem jistou záchranu a do zápasu mohli vstoupit uvolněněji. Ovšem nikdo asi nepočítal, že v úvodu tolik vypnou. Rychlý brejk nastartovaný Alvarezem posunul Stankovič na volného Sneijdera, který trefil odkrytou branku! Inter vedl v Parmě 1:0 a měl dobře nakročeno k dalším třem bodům. Parma ale rozhodně nehrála druhé housle, ačkoliv do poločasu branku pořádně neohrozila, Interu nenechávala nic zadarmo. A to nejlepší si nakonec schovala na druhý poločas.

Mezi 53. a 55. minutou totiž skóre dokonale otočila. Lucio školácky ztratil míč a Giovinco s Marquesem se řítili na jediného protihráče. Prvně jmenovaný přihrával a ten druhý skóroval - 1:1. Samotný Sebastian Giovinco se prosadil hned za další dvě minuty. Talentovaný Ital si zaběhl za obranu a postupoval sám na golmana Cesara. Celou situaci vyřešil zkušeně a Cesarovi nedal vůbec žádnou šanci - 2:1 pro Parmu.

Inter pod Stramaccionim hodně zapracoval na vytváření šancí a souvislého tlaku a dařilo se mu to i proti Parmě. Pazzini pořádně prověřil Pavariniho a tentýž brankář pak úspěšně zasáhl i proti dotírajícímu Cambiassovi. Tím celá akce neskončila, dobíhající Mauro Zarate trestuhodně přestřelil branku. O další dvě minuty napálil boční síť Sneijder.

Diváci na Ennio Tardini nakonec uviděli další branku, ale byla opět do hostující sítě. Giovinco vymyslel krásný pas a nabíhající Biabiany potřetí překonal Julia Cesara - 3:1 pro Parmu. Závěr utkání nabídl spousty šancí na obou stranách, tak například Valdes neprostřelil Cesara a Militovi odkopl míč z branové čáry Lucarelli. Parma si vedení pohlídala a zařídila tak první porážku novému kouči Interu Stramaccionimu.

Více informací k zápasu

Juventus FC - US Lecce 1:1

02.05.2012 20:45

Góly: 8. Claudio Marchisio - 85. Luis Muriel

Juventus v závěru přišel o vítězství nad Lecce a po nečekané remíze 1:1 si zkomplikoval boj o titul. Stará dáma nadále vede, ale už jen o bod. Přitom to dneska vypadalo na hladké vítězství, rychlá branka Marchisia dodala domácím klid a po vyloučení Cuadrada se zdálo, že je nic nezastaví. Jenže omyl, pět minut před koncem šokoval turínský stánek Muriel.

Stará dáma mohla za jistých okolností již dnes přebírat mistrovské Scudetto, ale nakonec vše dopadlo docela jinak. V osmé minutě, takřka ve stejnou dobu jako vstřelilo svojí branku milánské AC, se Juventus prosadil. Pirlo opět vymyslel geniální pas na zadní tyč, kde hlavičkoval Marchisio a Vučinič pro jistotu ještě kontrolovat míč, zdali zapadne do sítě. A zapadl! Juventus vedl díky Marchisiovi 1:0. Juventus měl i další šance, Vidalova přízemní rána skončila těsně vedle.

Lecce sice prohrávalo, ale herně se víceméně drželo. Bohužel pro něj se muselo na začátku druhého poločasu vyrovnat s velkou nepříjemností. Cuadrado zbytečně fauloval a uviděl druhou žlutou kartu. Lecce šlo za nepříznivého vývoje do oslabení a všichni očekávali, že ho Juventus rozsápe.

To se ale nestalo! Hosté z jihu Itálie se semkli a Staré dámě nic nedovolili. Samozřejmě, Juventus byl aktivnější, více držel míč na svých kopačkách, ale k žádné vážnější šanci to nevedlo. Přesto se alespoň zdálo, že Juve už výsledek udrží. Jenže pět minut před koncem naprosto šokoval turínský stadion nejprve Gigi Buffon a posléze Luis Muriel, který využil jeho obrovského zaváhání. Brankáři takových kvalit se tohle většinou nestává, nicméně stalo se a Lecce drželo pět minut před koncem nerozhodný stav 1:1. Juventus se okamžitě hnal do ofenzívy, ale psychicky byl příliš otřesen a zvrátit stav opět na svojí stranu už nedokázal.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Novara Calcio 2:2

02.05.2012 20:45

Góly: 48. Riccardo Montolivo (pen.), 71. Riccardo Montolivo - 14. Jeda, 30. Marco Rigoni (pen.)

Zápas se zvláštní příchutí byl k vidění na stadionu Artemia Franchiho. Novara sice vedla, ale kvůli remíze nakonec sestupuje, ještě lepší podívanou si pro své fanoušky přichystal trenér Delio Rossi, který se dostal do sporu s vlastním hráčem.

Fiorentina nebyla před zápasem ještě zdaleka zachráněna, Novara téměř jistě sestupovala. Rossimu chyběli Amauri, Jovetič, Gamberini, Behrami, Vargas a Per Kröldrup. Dobrou zprávou bylo nasazení Boruče zpět mezi tyče. Hostům scházeli Ludi, Mascara, Caracciolo, Ujkani a Marianini.

Brankář Achille Coser se vyznamenal již po pár minutách, kdy zneškodnil Lazzariho pokus, mířil na něj také Pasqual. Novara se ale ujala vedení i přes veškerý tlak domácích, Jeda dostal příliš mnoho prostoru a jeho nepokrytí znamenalo pro domácí obrovský problém - 1:0 pro Novaru!

Do útoku se hnali Cerci s Ljajičem, jejich spolupráci ukončil až skluz Garcii. A bylo to pro domácí ještě horší, protože Lazzari stáhl v pokutovém území Porcariho a nařízenou penaltu přesně proměnil Marco Rigoni - 2:0!

Že není vše v pořádku, ví každý fanoušek Fiorentiny. Jak hluboko ale krize klesá, to na vlastní kůži okusil záložník Adem Ljajič, kterého Delio Rossi stáhl ze hry již po půlhodině hry. Ljajič jeho rozhodnutí zatleskal a tento útok na svou autoritu vzal Rossi tak osobně, že se na mladého záložníka vrhl. Oddělit je museli až spoluhráči.

Rubino mohl využít otřesné události a skórovat potřetí, svou šanci ale nevyužil. A to byla chyba. Po změně stran byla totiž penaltou odměněna také domácí Viola a Riccardo Montolivo svou šanci využil - 1:2 z pohledu domácích.

Na konečných 2:2 nakonec uzavřel skóre utkání opět Montolivo, jehož přesná střela znamenala bod. Těžko říct, že by po konci utkání propukly nějaké oslavy. Ani jeden z týmů vlastně neměl co slavit - Novara sestupuje, Fiorentina se zmítá v křeči.

Více informací k zápasu

SS Lazio - AC Siena 1:1

02.05.2012 20:45

Góly: 62. Cristian Ledesma (pen.) - 26. Mattia Destro

O dva body dnes Lazio připravila toskánská Siena. Římský celek tak opět klopýtá v honbě za Ligou mistrů a evropské poháry se mu tím vzdalují.

Na branku útočníka Destra navázal z penalty Cristian Ledesma a právě důležitá branka ve druhém poločase rozhodla o dělbě bodů. Stadio Olimpico tak bude v příští sezoně pravděpodobně bez evropských pohárů - čest mu nedělá Enriqueho AS, dnes slavný stadion nerozjásalo ani Lazio.

Do utkání nemohli v dresu domácích nastoupit například Federico Marchetti, André Dias, Matuzalém, Radu, Hernanes, Klose, Stankevičius a Brocchi s Makinwou. Zranění poslední dobou opravdu decimují Římany, což se často projevuje i na výsledku. Hosté přijeli bez Terziho, Calaia a Angela.

Mauriho centr našel Tommasa Rocchiho, ten ale přesně nezamířil. V další chvíli spasil Sienu čarující brankář Pegolo, když zlikvidoval ránu Rocchiho a dorážku Candrevy. Ledesma poté našel svým centrem hlavu Biavy, obránce Biancoceleste ale nemířil přesně.

I přes tlak Lazia to ale byli hosté, kteří se radovali z gólu a utišili Olimpico. Rossiho centr našel ve vápně útočníka Destra a ten potvrdil, že se mu v letošní sezoně daří - 0:1.

Abdoullay Konko pálil nad bránu, se svými pokusy neuspěli ani Mannini a Rocchi. Do druhého poločasu už v dresu domácích nahradil Rocchiho Libor Kozák, jenž měl na hlavě vyrovnání. Mauriho centr ale o milimetry netrefil.

Brankář Pegolo musel zachraňovat svůj celek ještě mnohokrát, například proti ráně Kozáka. Lazio se ale srovnání přece jen dočkalo, když ve vápně fauloval Candrevu hostující Francesco Bolzoni a kopala se penalta. Tu proměnil Ledesma a srovnal - 1:1.

Proti Destrově šanci musel zasahovat Mobido Diakité a jeho zákrok se ukázal jako klíčový, protože díky němu Lazio urvalo v duelu se Sienou alespoň bod.

Více informací k zápasu

AC Cesena - Udinese Calcio 0:1

02.05.2012 20:45

Góly: 4. Diego Fabbrini

Cesena prohrála s Udinese, tomu vystřelil tři body už krátce po začátku Diego Fabbrini. Udinese tak stále může pomýšlet na Ligu mistrů. Neapol má totiž shodný počet bodů, takže sen o účasti v milionářské soutěži vůbec není nemožný.

Emiliano Badu a Damiano Ferronetti byli stále mimo hru, do základní jedenáctky naopak vtrhl Diego Fabbrini po boku Antonia Di Nataleho. I když je Cesena více než ohrožena sestupem, poslední souboje s velkými týmy ukazuje, že se rozhodně nevzdává bez boje.

Mario Alberto Santana nemohl nastoupit kvůli kartám, zranění nepustilo na hřiště Dana Pudila, Del Nera, Martinéze a Colucciho.

Pouhé tři minuty museli fanoušci čekat na první branku utkání. Svým prvním ligovým gólem se blýskl mladíček Fabbrini. Pasqualeho přímý kop se dostal až k mladému střelci a ten mí po Danilově přiťuknutí dostal do brány. Opakované záznamy ale ukázaly, že Danilo se nacházel v ofsajdu. Nicméně, rozhodčí branku uznali a Udinese vedlo.

Maurizio Domizzi nejspíš dost vylekal všechny své spoluhráče, když ve vápně hloupě zastavoval Adriana Mutua a ten se skácel k zemi. Rozhodčí neváhal a nařídil pokutový kop. Ten ale rumunský útočník neproměnil a stav byl stále stejný!

Udinese mohlo vstřelit i druhý, pojišťující gól. Kwadwo Asamoah napálil míč pod břevno a ten se celým objemem dostal až za brankovou čáru, nicméně pomezní rozhodčí viděl situaci jinak a branku neuznal.

A protože se Udinese spokojilo s jednobrankovým vedením a Cesena nedokázala ohrozit Samira Handanoviče, rozešly se oba týmy za stavu 1:0 a třemi body pro Udinese. To může dál snít o Lize mistrů.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Città di Palermo 2:0

01.05.2012 20:45

Góly: 16. Edinson Cavani (pen.), 35. Marek Hamšík

Třetí Neapol by ráda opět okusila atmosféru Ligy mistrů po boku nejslavnějších. K tomu potřebuje třetí místo, na kterém má zatím náskok tří bodů. Dnes totiž vyhrála nad Palermem.

Těžká věc na té Sicílii. Palermu se moc nedaří, vědí to fanoušci, média i hráči samotní. A popravdě nepřispívá k tomu ani kontroverzní prezident Zamparini, jehož míchání sestavou a hlavně realizačním týmem naposledy neustál Panucci. Legendární italský fotbalista dokonce označil prezidenta Maurizia Zampariniho za tyrana.

A pokud nebylo do dnešního večera, výsledek utkání s Neapolí týmu určitě nepomohl. Domácí totiž nad Palermem vyhráli, branky vstřelili Edinson Cavani s Markem Hamšíkem a Neapol dál může živit svůj zlatý sen o nesmrtelné slávě v Lize mistrů.

Domácí se mohli radovat už po pěti minutách hry, to by ale musela spolupráce Panděva s Inlerem mířit alespoň do brány. Na druhé straně se musel hodně ohánět Morgan De Sanctis, aby vytáhl střely Iličiče a Abela Hernandéze. Obojí zvládl a Neapol tak mohla útočit.

A útok to byl vpravdě povedený. Rukou totiž tečoval míč Milanovič a rozhodčí ukázal nekompromisně na značku pokutového kopu. A to je už od dob mládí nejoblíbenější místo Edinsona Cavaniho, který poslal s přehledem míč za Vivianova záda - 1:0.

De Sanctis trochu vznítil nervy ve svých spoluhráčích, když po krásném letu vzduchem minul rohový kop, ale nebyl poblíž nikdo z hráčů Rosanero aby zakončil. Deset minut před koncem poločasu tak uhodilo na druhé straně. Že se blýská nejen nad Tatrou, ale i pod Vesuvem, to dokázal Marek Hamšík, kterému se podařilo napálit Panděvovu přihrávku přes Viviana - 2:0.

Iličiče ubránil Paolo Cannavaro, Panděvovu šanci vystřídala rána Hernandéze. Po poločasové pauze se projevil opět kanonýr Cavani, tentokrát ho ale Viviano vychytal. Na Hamšíkovu vybídku pozdě zareagoval Cannavaro a stav se nezměnil.

Spolupráce Erina Zahaviho s Barretem domácí bránu neohrozila, stejně tak minul Abel Hernandéz, kterého do šance poslala chyba Maggia. Uruguayec ale nezakončil a doteď jej to nejspíš mrzí.

Střídající kanonýr Lavezzi okamžitě uplatnil svoje schopnosti a nebezpečně zaměstnával brankáře Viviana, gól ale nepadl a tak tři body zůstávají u Partenopei. Ti jsou třetí, hosté z Palerma až patnáctí.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - AS Řím 0:0

01.05.2012 18:00

Góly: -

Voda je považována za nutnost pro přežití. Na druhou stranu, pro fotbal se v takovém množství zdá až nepředstavitelně smrtelnou.

Nudná sprcha zkrápěla veronské hřiště, na nějž dnes zavítal Řím. Jeho kombinační hra se tím pádem eliminovala na minimum. To vyhovovalo domácímu Chievu, které používalo nakopávané balony. Díky dobře fungující záložní řadě a neschopnosti hostů zakončit se nakonec body dělí, čímž se AS připravuje o možnost hrát Ligu mistrů.

Lamela, Osvaldo, Stekelenburg, Burdisso - to je jen malý výčet hráčů, kteří nemohli zasáhnout do dnešního podvečerního duelu. Proti Chievu to AS nikdy nestřílelo. Vzpomeňte na rok 2008, kdy jedinou brankou rozhodl Jéremy Ménez. Pravda, tehdy se hrálo za mnohem fotbalovějších podmínek než dnes. Hráči aby obuli ploutve místo kopaček a pláštěnky místo dresů.

Kvůli dešťovým přívalům se jakákoli kombinační hra stala nemožnou. Curciho v bráně AS vyzkoušel Paloschi, italský brankář ve službách AS byl dnes až nad očekávání zaměstnán. Obrana hostí místy nestíhala, i když se výkony Simona Kjaera zlepšily a Taddei s Angelem se nedostávali k míči tak často. V dresu hostů mířil mimo Bojan, Borini nedostihl míč a Tottimu zmáčený terén také nevyhovuje.

Kjaer měl mnoho práce s Pellissierem, na druhé straně hrozili Bojan a Totti. První poločas i přesto skončil bezbrankovou remízou.

V dresu AS se opět představil mladíček Tallo, který už proti Neapoli naznačil svoje možnosti. Vzhledem k fyzickým předpokladům bylo jeho nahrazení Bojana jen logickým krokem. Krátce před hodinou hry dostali domácí míč do sítě AS, ale kvůli ofsajdovému postavení nebyl gól Pellissiera uznán.

Po Gagově nahrávce střílel Fabio Borini, ale jeho rána mířila mimo Sorrentinovu bránu. Na hřiště se dostal i Simone Perrotta, bývalý hráč veronského Chieva. Víc ale hrozil Michael Bradley, který Curciho vystrašil. Přes Taddeie se k zakončení dostal také Hetemaj, ale i on střílel mimo. O penaltu si říkal De Rossi, který po odchodu Kjaera hrál na místě stopera, po kontaktu s Pellissierem ale rozhodčí nechal ve hře pokračovat.

Další velkou šanci spálil opět Pellissier a jeho nářek byl slyšet daleko za stadion. Nikdo z hráčů na obou stranách se ale nakonec neprosadil, a tak se body dělí. AS zůstává sedmé a poháry se mu vzdalují, Chievo se nachází v klidných středních vodách.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC362115063:1978
2.AC Milán36238570:2877
3.SSC Neapol361513864:4358
4.Udinese Calcio3616101048:3558
5.SS Lazio361681251:4656
6.Inter Milán361671353:5055
7.AS Řím361571455:5052
8.Parma FC3613111251:5350
9.Bologna FC3612121239:4248
10.Calcio Catania3611141145:4847
11.Atalanta BC3613131040:3846
12.Chievo Verona3611121330:4145
13.AC Siena3611111444:4144
14.Cagliari Calcio3610121437:4442
15.ACF Fiorentina3610121436:4342
16.Città di Palermo361191648:5642
17.Janov CFC361091748:6739
18.US Lecce368121640:5436
19.Novara Calcio366111931:6329
20.AC Cesena364102222:5422
Bodové odečty
Atalanta BC-6za korupci

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (356)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele