Serie A - souhrn 23. kola

09.02.2012, 22:39, aktualizováno 13.02.2012, 22:45
Komentáře a souhrny
V pondělních dohrávkách se dařilo domácím, Neapol přehrála Chievo a Siena si poradila s AS Řím. Ve víkendových zápasech překvapil Inter porážkou od Novary, zato AC Milán otočilo duel s Udinese. Duel ostrovních celků opanovalo Cagliari a již dříve si Lazio poradilo s Cesenou...

SSC Neapol - Chievo Verona 2:0

13.02.2012 20:45

Góly: 15. Miguel Britos, 38. Edinson Cavani (pen.)

Fotbalisté Neapole přerušili pětizápasovou sérii bez výhry a díky brankám Britose a Cavaniho zvítězili 2:0 nad Chievem Verona. Azzurri svého soupeře skolili už v prvním poločase, ve druhém se pak především soustředili na udržení dobře rozehraného zápasu.

Neapol poprvé udeřila po čtvrthodině hry a bylo to prakticky hned z první vážnější šance, kterou si vypracovala. Při rohovém kopu byl v blízkosti branky úplně volný Britos, jehož hlavička rozvlnila síť soupeře! Pro Britose to byl vůbec premiérový gól v dresu Azzurri - 1:0 pro Neapol. Mazzarriho svěřenci byli nadále aktivnější, Cavaniho volej se ovšem neujal stejně jako nepřesná střela Gokhana Inlera.

Na druhé straně se dostal do zajímavé pozice Sergio Pellissier, avšak brankář De Sanctis v pohodě zasáhl. Ve 38. minutě domácí svůj náskok zvýšili, do tutovky řítící se Cavani byl faulován a hlavní sudí Gava odpískal pokutový kop. Edinson Cavani jakožto sám postížený jej nekompromisně proměnil a zajistil domácím vedení 2:0. V tuto chvíli samozřejmě fanoušci Neapole netušili, že se jedná o poslední branku jejich miláčků.

Chievo se snažilo s výsledkem něco udělat a do druhého poločasu vstoupilo o něco aktivněji. Pohotová střela Gennara Sarda skončila na vynikajícím De Sanctisovi. Neapolští zase zkoušeli prostřednictvím Gargana překvapit Sorrentina, ten se ale nachytat nenechal. Obra brankáři, tedy De Sanctis i Sorrentino, se předvedli ještě jednou. Prvně jmenovaný lapil pokus Théraua a brankářská jednička Chieva zase Inlera. Neapol bez vážnější újmy vedení udržela a konečně po dlouhých pěti kolech vyhrála.

Více informací k zápasu

AC Siena - AS Řím 1:0

13.02.2012 20:45

Góly: 51. Emanuele Calaió (pen.)

Římané nestačili na Sienu, menší z toskánských klubů tak mstí svého většího bratra za výprask v Coppa Italia. Celé utkání rozhodla až penalta z poloviny zápasu.

Na lavičku Říma už usedl útočník Daniel Pablo Osvaldo, jenž se vrací po dlouhém zranění. Jeho absence byla hodně výrazná, AS se nedaří střílet branky. Pár oslnivých momentů sice fanoušky potěší, ale poté přijde pád. Jako dnes. Jekyll a Hyde, tato postava nejspíše vystihuje zápasy římského AS.

První šanci měli Lamela s Tottim, oba dva se snažili podporovat svůj tým a akcemi rozehřát diváky na zmrzlém stadionu. Také Emanuele Calaió se snažil prosadit, ale Maarten Stekelenburg byl připraven.

Gianluca Pegolo dnes opět čaroval, skoro zázrakem chytil střelu Erika Lamely. Dnešní zápas byl ale také soubojem mladých útočníků, italského výkvětu předních linií - Mattia Destro versus Fabio Borini. Spokojenější mohl být jednoznačně prve jmenovaný, který zahodil velkou šanci a střelu napálil nad bránu AS.

Brienza poté našel volného Calaia, kterého nepohlídali obránci AS, nakonec ale situace vyzněla do ztracena. Stekelenburg musel dnes opět prokazovat své kvality, vybídl ho k tomu ještě v prvním poločase Mattia Destro.

Druhý poločas začal mnohem šťastněji pro Sienu, která se dočkala gólu. Střídající Simon Kjaer fauloval Destra a Calaió si s penaltou poradil - 1:0 pro domácí.

AS se dostávalo častěji do útoku, ale opět to byla spíše statická, křečovitá snaha o srovnání. Svého prvního vystoupení v novém roce se dočkal také nejlepší střelec AS, Daniel Pablo Osvaldo. Ani on ale nezabránil pádu AS a ztraceným bodům. Římané jsou na šesté pozici a klesají, Siena má pět bodů k dobru, právě tolik ji dělí od sestupu. Přesto AS porazila.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Janov CFC 4:0

12.02.2012 15:00

Góly: 7. Francesco Lodi (pen.), 49. Pablo Barrientos, 52. Pablo Barrientos, 62. Gonzalo Bergessio

Debaklem skončilo utkání na stadionu Angela Massimina v Catanii, kde domácí hostili poměrně slušně rozjetý FC Janov. Grifové na Sicílii nezvládli začátek druhého poločasu, dvě branky jim vstřelil Barrientos.

Noční můra začala pro Janovské hned od první minuty. Catania měla během devadesáti sekund dvě dobré příležitosti, ale ani jedna z nich se neuchytila. Bergessia zablokoval Kaladze a Barrientose vychytal Frey. V sedmé minutě už bylo všechno jinak a Catania vedla 1:0. Birsa fauloval Goméze a exekutor Lodi poslal při pokutovém kopu Freye na opačnou stranu. V 15. minutě mohli Grifové odpovědět, Jankovičův přímý kop nalezl Granqvista, jehož hlavičku Tomáš Košický těžkým zákrokem zneškodnil.

Ve 35. minutě mohl zvyšovat Barrientos, avšak Frey nadále držel šance hostí nad vodou. Jak se později ukázalo, chvíle Barrientose teprve měly přijít. Mezitím pokračovalo snažení Catanie, Legrottaglie mířil z voleje mimo a na druhé straně opět nevyšel přímý kop Jankovičovi. První poločas skončil těsným vedením Catanie 1:0.

Začátek druhého poločasu zastihl janovské Grify totálně nekoncentrované. Ve 49. minutě totiž Lodi našel přesnou přihrávkou Barrientose, jenž naprosto pohodlně zvýšil na 2:0 pro Catanii. O tři minuty později tentýž muž zvyšoval už na rozdíl tří branek. Tentokrát připravil branku Almiron a Barrientos ani v tento moment nezaváhl - 3:0 pro Catanii.

Janov byl v šoku a to ještě netušil, že v 62. minutě skóre naroste na čtyřbrankový rozdíl. Bergessio se vyhnul ofsajdové pasti a poradil si i s Freyem - 4:0 pro Catanii. Dohnat takovou to ztrátu by se rovnalo zázraku, Janov naprosto rezignoval a jelikož rezignovali i domácí, skončilo utkání tímto výsledkem. V závěru ještě Frey vychytal v tutovce hlavičkujícího Bergessia a uchránil svůj tým od nepopulárního "bůra".

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - US Lecce 0:0

12.02.2012 15:00

Góly: -

Remízou 0:0 skončilo utkání mezi Atalantou a Lecce. Vzhledem k výsledku Novary je bod na obou stranách spíše ztrátou.

Zpočátku to vypadalo, že se vůbec nezačne hrát. V Bergamu totiž sněžilo, ale jakmile utkání začalo, sněžení ustalo a bez problémů se hrálo. Atalanta byla o něco aktivnější, Pelusovu klíčovou přihrávku zachytil golman Julio Sergio a Marilungo pro změnu hlavičkoval vedle branky.

Ve 21. minutě byli domácí vůbec nejblíže ke vstřelení branky a znovu u toho byl Marilungo, který tentokrát zamířil přesně, avšak Julio Sergio předvedl dobrý zákrok a celou akci zneškodnil. O pět minut později se s šancí přihlásilo také Lecce. Davide Di Michele však nebyl schopný zamířit do černého. Následně to byla opět Atalanta, která dominovala zápasu, ale ani Denis nedokázal změnit nerozhodný výsledek.

Druhý poločas začal zvýšenou aktivitou hostí, Cuadrado minul a to samé platilo i pro Božinova. Diváci čekali na branku marně, dvě šance Germána Denise zůstaly opět nevyužity a v závěru rozhodčí nařídil místo penalty pouze rohový kop. Stalo se tak poté, co Denise fauloval ve vápně Blasi. Poslední slovo zápasu měl Julio Sergio, brankář Lecce zlikvidoval Gabbiadiniho přímý kop. Atalanta se tak rozešla s Lecce smírně 0:0.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Novara Calcio 0:1

12.02.2012 15:00

Góly: 56. Andrea Caracciolo

Bída Interu Milán se opět prohlubuje. Svěřenci trenéra Claudia Ranieriho senzačně nestačili ani ve druhém zápasem na poslední Novaru a doma jí tentokráte podlehli 0:1. O jedinou branku utkání se postaral Andrea Caracciolo. Interu pak v závěru nepomohla ani přesilovka po vyloučení Radovanoviče.

Po celý zápas byl Inter lepším týmem, jenže ze své převahy nedokázal nic vytěžit. Novara předvedla takticky hodně povedený výkon a zvláště v defenzívě byla k nepřekonání. První poločas se nesl ve znamení kontroly míče Interu, domácí se tlačili dopředu, ale nic kloudného nebyli schopni vymyslet. V nezáživné první části utkání byl nejdiskutovanějším momentem odzbrojující skluz Garcii na Poliho. Inter se po něm dožadoval pokutového kopu, ale rozhodčí vyřkl správný verdikt a penalta se nekopala.

Divácky byl mnohem zajímavější druhý poločas. Milito si v šestnáctce posunul balón doprava, ovšem zamířil pouze do náruče Ujkaniho. Střelecky se nedařilo i Sneijderovi, jenž z hranice vápna hodně přestřelil. Inter sice ovládal hru, ale nedokázal překonat obranný val soupeře. Lúcio v těžké pozici zase trefil jen dobře postaveného Ujkaniho. Bohužel pro Nerazzurri přišel v 56. minutě trest, Caracciolo zamířil přesně k tyči a brankář Julio Cesar se mohl natahovat, jak chtěl. Byla to sice ojedinělá šance Novary, avšak hned gólová - 1:0 pro Novaru.

Stankovič se následně snažil o něco podobného, ale jemu na rozdíl od Caracciola scházela přesnost. Průběh hry se nezměnil ani s příchodem Diega Forlána. Inter nadále držel míč na svých kopačkách, ale ke kýženému vyrovnání to nevedlo. Čtvrthodiny před koncem hodně přestřelil Forlán a okamžik na to musel Cesar vyrážet střelu Morganelly.

V závěru zápasu přišli hosté o Radovanoviče, jenž uviděl druhou žlutou kartu. Novara nadále držela senzační výsledek, ale pravdou je, že měla i dost štěstí. Po další Sneijderově ráně se otřáslo břevno a už v nastaveném čase spálil obrovskou tutovku Pazzini. Uvnitř vápna okamžitě vypálil, ale Ujkaniho ani v tomto případě nepřekonal. Závěrečný hvizd sudího rozpoutal obrovskou radost hráčů hostí, ti i napodruhé v letošní sezoně dokázali Inter porazit.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Città di Palermo 2:1

11.02.2012 20:45

Góly: 56. Mauricio Pinilla, 81. Daniele Dessena - 83. Abel Hernández (pen.)

Zápas se specifickou příchutí pro střelce Mauricia Pinillu skončil vítězstvím jeho nového týmu. Cagliari i díky němu dokázalo porazit silné Palermo a nakukuje do první desítky.

Chilský střelec opustil Palermo kvůli nedostatku hracího času teprve v lednu, sám nyní nastoupil v dresu Cagliari. Od prezidenta Cellina to byl naprosto skvělý nákup, svou invencí a instinktem se přesně hodí do systému týmu a trenérovi splácí důvěru brankami. Jednu z těch nejdůležitějších vstřelil dnes. A pomsta to musela být velmi sladká.

Nicolas Bertolo se ocitl v první větší šanci, mohl otevřít skóre už po minutě. Cagliari utrpělo velkou ztrátu, po pěti minutách musel střídat Andrea Cossu, jenž má - snad nijak vážné - svalové problémy. Emiliano Viviano se činil, proti Pinillově bleskurychlé hlavičce skvěle zasáhl.

Chuť skórovat byla na střelci Cagliari hodně vidět, i v další šanci se ocitl právě on. Se stejným účinkem, opět nedokázal překonat dobře postaveného Viviana. Dalším z řady byl Ibarbo, velmi aktivní nenápadný střelec. Zahaviho hlavičku s přehledem zlikvidoval Agazzi.

Deset minut po poločasové přestávce se prosadil domácí. Thiago Ribeiro našel právě Ibarba a ten si všiml dobíhajícího Pinilly. Sladký pocit pomsty, zasloužená branka, vstřelená právě chilským útočníkem a 1:0 pro Cagliari.

Ibarbo mohl vstřelit druhý gól, jenž by zlomil Palermu vaz asi definitivně. Svůj volej ale napálil nad bránu. Stejně tak jeho spoluhráč Dessena. Abel Hernandez poté střídal, aby oživil strnulou hru Palerma a povedlo se mu to málem bezprostředně po nástupu na hřiště.

To se mu ale nepodařilo a tak se zde vytvořil prostor pro Cagliari. A ten jej bezezbytku využil. Pinilla našel nabíhajícího Dessenu a zkušený hráč stanovil výsledek 2:0.

Hosté se ale nechtěli vzdát. Pomohl jim i rozhodčí, který daroval Palermu penaltu. Po faulu Perica na Hernandéze se Uruguayec nemýlil a vstřelil kontaktní branku. Víc ale hosté nestihli a domů odjíždějí bez bodu.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - AC Milán 1:2

11.02.2012 18:00

Góly: 19. Antonio Di Natale - 77. Maxi López, 85. Stephan El Shaarawy

AC Milán zvládl i přes početnou marodkou těžký zápas na půdě Udinese a vyhrál 2:1. Zápas se pro Rossoneri nevyvíjel dobře, v první půli zařídil vedení Udine Di Natale. Hosté se nemohli dlouho prosadit, spasil je až střídající Maxi Lopéz, jenž sám vyrovnal a vítěznou branku připravil El Shaarawymu.

Podmínky na stadionu Friuli nebyly pro fotbal zrovna příznivé. Sníh sice nebyl, ale foukal extrémní vítr. Že to milánský gigant nebude mít jednoduché ukázala devatenáctá minuta a první branka zápasu. Kapitán Udinese Antonio Di Natale vypálil z hranice vápna lehce do protipohybu Amelii a milánský brankář kapituloval - 1:0 pro Udinese. Di Nataleho střelu lehce tečoval Thiago Silva, proto Amelia nedokázal stoprocentně zasáhnout. Aktivní Udinese pokračovalo v ofenzivním snažení, Islovo sólo uťal až Amelia a úplně volný Di Natale v následující šanci trestuhodně nedal.

Milán si dokázal vypracovat první vážnou šanci až v závěru poločasu, přesněji ve 43. minutě, kdy se do dobré příležitosti dostal Mexes, jenže Handanovič byl proti. Ještě větší šance se naskytla v nastaveném čase El Shaarawymu. Mladý útočník nedokázal využít nedorozumění mezi Danilem a Handanovičem a netrefil branku.

Po změně stran se Milán zlepšil, ale bylo to Udinese, které mohlo zvyšovat už na rozdíl dvou branek. Armero adresoval míč Di Natalemu a Mesbah na poslední chvíli zabránil takřka jisté brance. Klíčovým okamžikem celého zápasu bylo Allegriho střídání, tedy nasazení Maxiho Lopéze. V 77. minutě vyrazil El Shaarawyho střelu Handanovič před Maxiho Lopéze, který dorážkou vstřelil svůj premiérový gól v dresu AC a zároveň tak vyrovnal na 1:1. Následně mohl Milán vést, jenže El Shaarawy znovu nedokázal využít hrubé chyby v defenzívě Udinese, poté co mu do tutovky naservíroval míč Robinho.

Malý Faraon se nakonec přeci jenom dočkal, pět minut před koncem dovršil obrat a Stadio Friuli oněmělo. Maxi Lopéz se vyhnul ofsajdu, zpracoval si míč a přesně jej adresoval El Shaarawymu, který rovnou z první překonal Handanoviče - 2:1 pro AC Milán. Udine se ještě snažilo vyrovnat, ale pokus Abdiho vychytal Amelia. Milán tedy slaví důležité vítězství 2:1 a alespoň dočasně mu patří první příčka.

Více informací k zápasu

SS Lazio - AC Cesena 3:2

09.02.2012 20:45

Góly: 52. Hernanes, 60. Senad Lulić, 62. Libor Kozák - 13. Adrian Mutu, 32. Vincenzo Iaquinta (pen.)

Předehrávka 23. kola italské Serie A mezi Laziem a Cesenou nakonec překvapení nepřinesla. Cesena sice vedla po poločase 0:2 a sahala v Římě po bodech, ale Lazio i v deseti dokázalo otočit průběh utkání ve svůj prospěch a zvítězilo 3:2. V tabulce se tak posunulo na třetí pozici před Udinese. Cesena zůstává předposlední.

Domácí začali lépe a už ve 4. minutě utkání měl šanci Miroslav Klose, ale gólman Antonioli jeho střelu perfektně vykryl. O minutu později se na druhé straně uvedl razantní střelou Iaquinta. Tentokrát byl pro změnu připraven gólman domácích Marchetti. Stejný hráč však ve 14. minutě přihrál skvělě Mutuovi a ten otevřel gólový účet utkání - 0:1.

Klíčový moment zápasu mohl pro hosty přijít ve 33. minutě. Konko dostal za zákrok na Adriana Mutua červenou kartu a hosté navíc zahrávali pokutový kop. Aktivní Vincenzo Iaquinta si s ním hravě poradil a poslal Cesenu do vedení 0:2. Zbytek zápasu tedy hosté dohrávali proti deseti lidem a rýsovalo se obrovské překvapení. Za stavu 0:2 se také šlo do kabin.

Lazio se ovšem po přestávce vrátilo na trávník jako vyměněné a i v deseti začalo Cesenu výrazně přehrávat. Hned na začátku druhé půle naskočil na trávník český útočník Libor Kozák, který vystřídal Candrevu. Už v 53. minutě přišel první gól domácích. Klose nabídl Hernanesovi svou přihrávkou skvělou pozici a ten povedenou trefou snížil na 1:2.

O pár minut později mohl vyrovnat Libor Kozák, ale v dobré pozici těsně minul branku hostujícího celku. Vyrovnání tak přišlo v 60. minutě z kopačky Luliće. V jeho gólu však měl prsty český útočník, který už ze své pozice mohl zakončovat, ale viděl lépe postaveného svého spoluhráče, který neměl problém vyrovnat na 2:2.

O tři minuty později se už dočkal i sám český útočník. Po rohovém kopu se Kozák dostal k odraženému balónu a dokonal obrat Lazia - 3:2. Cesena byla tak zaskočena průběhem druhého poločasu, že se ve zbytku utkání nezmohla na žádnou kloudnější akci a po výkonu v druhém dějství zaslouženě prohrála v Laziu 2:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán23145445:2047
2.Juventus FC21129033:1345
3.SS Lazio23126537:2442
4.Udinese Calcio23125634:2241
5.Inter Milán23113934:3036
6.AS Řím23105836:2735
7.SSC Neapol23810538:2434
8.Città di Palermo23941033:3431
9.Cagliari Calcio2379722:2430
10.Janov CFC22931031:4230
11.ACF Fiorentina2177723:1928
12.Calcio Catania2169627:2927
13.Parma FC2176827:3427
14.Chievo Verona23761019:3027
15.Atalanta BC2279625:2724
16.AC Siena2258922:2223
17.Bologna FC2157918:2622
18.US Lecce23461322:3818
19.AC Cesena22441415:3416
20.Novara Calcio23371320:4216
Bodové odečty
Atalanta BC-6za korupci
Zbývající zápasy
07.03. 18:30Parma FC - ACF Fiorentina
07.03. 18:30Bologna FC - Juventus FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (337)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele