Serie A - preview 5. kola

27.09.2014, 08:50, aktualizováno 29.09.2014, 09:37
Previews
Dvěma zápasy bude v pondělí večer dohráno páté kolo italské ligy. Udinese hostí Parmu a v případě výhry se vrátí na třetí místo. Vedle Parmy se nedaří ani Laziu, to se představí v Palermu...
Udinese Calcio - Parma FC  (pondělí 19:00)
Na počátku sezony by se mohlo zdát, že Parma bude větším favoritem na lepší umístění. Po čtyřech kolech je ale jasné, že Udinese postupně boří zavedená očekávání a v současné chvíli oba týmy dělí až třináct příček. Překvapí Donadoniho parta domácí Zebry?

Udinese je velmi příjemným překvapením dosavadního průběhu nové sezony. Tým vedený veteránem Antoniem Di Natalem sice před sezonou musel čelit výrazným změnám, ale způsob jeho vyrovnání dokazuje jedinečnou vnitřní sílu. Zebry přišly o svého trenéra, protože dlouholetý lodivod Francesco Guidolín skončil na lavičce Zeber. Obavy panovaly také ohledně setrvání kapitána a klíčového muže týmu Antonia Di Nataleho. Zatímco ten mladší z nich zůstal a dál střílí branky, Guidolín odešel. Nahradil jej Andrea Stramaccioni, jehož angažmá v Interu dopadlo přinejmenším rozporuplně.

Nový cyklus, který pod hlavičkou mladého trenéra Udinese začalo, se fanouškům nutně musí zamlouvat. Udinese totiž po čtyřech kolech prohrálo jen jedno jediné utkání a to ještě s úřadujícím šampionem z Turína. Kromě Juventusu Zebry všechny zápasy vyhrály a mohou se těšit z průběžného třetího místa! Podařilo se jim i poslední utkání s Laziem, které Zebry vyhrály díky brance Cyrila Thereaua.

Trenér Andrea Stramaccioni byl samozřejmě s výhrou velmi spokojen, ale zároveň mu bylo jasné, že proti Parmě jeho hráče čeká velmi náročný zápas. "Chceme si užít tento moment, protože každé vítězství je pro nás odměnou za tvrdou práci. Zároveň si ale musíme uvědomit, že ty těžké chvíle přicházejí právě ve chvíli, kdy si zvyknete na výhry. Už zápas proti Parmě pro nás bude velmi náročný."

"Musíme zůstat nohama pevně na zemi, i když jsou pocity výhry krásné. Jsem moc rád, že se nám daří a zároveň se mi moc líbí i styl, jakým jsme bodů dosáhli. Dobrý fotbal, který fanoušci milují a góly, to mám rád. Moc se mi líbil druhý poločas proti Turínu, poté hra s Neapolí, která nás příjemně překvapila. No a dnes proti Laziu, to byl další skvělý zápas. Doufám, že nám naše snažení vydrží ještě hodně dlouho," přeje si mladý trenér. Ten se bude moci opět spolehnout na formu kapitána Di Nataleho.

Oproti tomu měla Parma velmi těžký start do sezony. Zvláště po letošní velmi dobré sezoně se od ní hodně očekávalo, ale kvůli mnoha faktorům se Parma trápila. Současná šestnáctá příčka je přinejmenším zklamáním. Proti AC Milán anebo římským Vlkům Parma ukázala, že má potenciál a dokáže soupeři utkání hodně znepříjemnit, ale nakonec nikdy nezvítězila. Trápí se také Antonio Cassano, největší ofenzivní hvězda Ducali.

Trenér Roberto Donadoni se ne nadarmo modlí, aby jeho hráči především méně inkasovali. Poslední vystoupení proti římskému týmu jeho celku opět nepřineslo tři body, ale o ty jej připravily až závěrečné minuty a především skvělá míčová technika Miralema Pjaniće. Jinak měl Donadoni prostor pro pochvalu. "Naši hráči si utkání užili a já jsem viděl, jak se snaží vyhrát i proti tak dobrému týmu. Stálo proti nám AS, což osobně favorizuji na nejvyšší příčky, ale my jsme se nezalekli a dokázali s nimi odehrát velmi dobrou partii. Jsem na hráče hrdý a vím, že výsledky se brzy dostaví. Musíme být trpěliví a pracovat na sobě," uzavírá Donadoni. Podaří se jeho týmu zaskočit favorizované Zebry, nebo pohádka Stramaccioniho týmu bude mít další pokračování?
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Heurtaux, Danilo, Pasquale - Badu, Allan, Guilherme - Kone - Thereau, Di Natale
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mendes, Felipe, Lucarelli, De Ceglie - Mauri, Lodi, Acquah - Palladino, Cassano, Belfodil
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Città di Palermo - SS Lazio  (pondělí 21:00)
Palermu vstup do sezony moc nevyšel. Lazio je na tom ale ještě hůř, takže je těžko hádat, kdo z nich má větší motivaci. Tou největší jsou samozřejmě tři body, protože bez nich jsou domácí na čtrnácté příčce. Lazio se nachází o jednu pozici pod ním, takže ani Pioli nemá mnoho důvodů k oslavám.

Oba týmy potřebují nutně bodovat. Lazio má rozhodně hráčský potenciál na to, aby bojovalo alespoň o Evropskou ligu. Ani to se mu ale zatím nedaří, protože se v současnosti nachází na patnácté příčce. A ani poslední zápasy nenaznačily, že by se římský celek mohl začít radovat ze zlepšených výsledků.

Lazio prohrálo 0:1 s Udinese a zaznamenalo nejhorší ligový start od sezony 2007/2008, ve čtyřech zápasech získalo jenom tři body. A trenér Stefano Pioli hodně litoval zahozených šancí: "Rozhodně to nebyl výkon, jaký jsme očekávali. Co se týče intenzity a tempa, jednalo se o krok zpět, to jsme po poslední neděli nechtěli. Udinese příliš šancí nemělo, ale znovu nás soupeř dokázal zaskočit a my se už nevrátili zpět," dodal smutně kouč Stefano Pioli.

Jediné dobré momenty Lazia v této sezoně se udály v zápase s Cesenou, které Lazio díky brankám Antonia Candrevy, Marca Parola a Stefana Maurohi vyhrálo 3:0. Od té doby, což byl začátek září, se Biancocelesti jen trápí. Prohráli také dva poslední zápasy, když nestačili na Janov CFC a naposledy také na Udinese. Zebry vyhrály o jednu branku, katem Lazia se na jeho vlastní půdě stal střelec Cyril Thereau. A prezident Claudio Lotito, aby uspokojil fanoušky, již prý hledá možnou náhradu ta trenéra Pioliho.

Palermo má naproti tomu problémy nejen na hřišti, ale také mimo něj. Hned několik italských celků bylo potrestáno za chování fanoušků ve víkendových zápasech Serie A. Největší pokutu ve výši 20 tisíc eur zaplatí Udinese, polovinu zmíněné částky zaplatí Palermo. AS Řím a Atalanta zaplatí po 3 tisících a o dva tisíce chudší bude pokladna Chieva.

Sicilský celek má na svém kontě trochu lepší výsledky a především minulé utkání mu vyšlo nad očekávání. Neapol se sice topí v problémech, ale přesto je stále velmi silným týmem. A Palermo dokázalo po remíze s Interem Milán remizovat také s Benítezovou Neapolí! Utkání pro Rosanero nezačalo dobře, když se trefil Koulibaly, ale Palermo i díky dvěma brankám mladíka Belottiho vyrovnalo na konečných 3:3.

A brankář Stefano Sorrentino je moc rád za to, že se jeho tým nevzdal. "Zatím jsme fanouškům dopřáli velmi dobrý fotbal. Nikdy jsme se nevzdali, bojovali jsme až do konce a snažili se, aby se bavili. Teď nás čeká Lazio, což je vždycky těžký soupeř. My se ale připravujeme velmi svědomitě a chceme, abychom si utkání užili. Zároveň víme, že potřebujeme tři body a rádi bychom jich dosáhli. Bude to skvělý zápas a my se moc těšíme, až s Laziem změříme síly," dodává zkušený brankář Sorrentino.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Andelkovic, Terzi, Bamba - Morganella, Rigoni, Barreto, Lazaar - Vazquez - Dybala, Belotti
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Cana, Braafheid - Parolo, Onazi, Lulic - Candreva, Djodjevic, Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - SSC Neapol  (neděle 12:30)
Fotbalisté Parthenopei už potřebují vyhrát jako sůl, ale ani na půdě Sassuola je nečeká snadná práce. Domácí na svém stánku Cittá del Tricolore ještě neprohráli a v minulém kole navíc přivezli velmi cenný bod z Florencie. Bude Benítézova židle zase o něco křehčí?

Sassuolo má ze čtyř kol tři body, ale že by bylo spokojeno, to se úplně říci nedá. Vynecháme-li debakl s Interem, jsou dvě domácí remízy s Cagliari a Sampdorií spíše ztrátou. Naopak bod z Florencie svojí hodnotu jistě má. Neroverdi by v pátém kole rádi konečně zvítězili a proti trápící se Neapoli mají šanci na úspěch. Už loni dokázali hráče Azzurri pořádně potrápit a z Neapole dokonce brali bod za remízu 1:1.

Přitom loňská Neapol a ta letošní se od sebe liší jako den a noc. Parthenopei se zatím trápí a vyhrát nedokázali ani poslední kolo s Palermem; přestože dvakrát v zápase vedli a jednou dokonce o dvě branky. Není tak divu, že se vášnivě spekuluje o odvolání trenéra Rafaela Beníteze.

Španělský kouč přičítá špatné výsledky přílišnému očekávání a následné ztrátě sebevědomí. "Pokud nezačnete dobře, pak je to těžký boj. Měli jsme velká očekávání a po vyřazení z Ligy mistrů jsem nechal své hráče se cítit příliš nervózně. Musíme se dostat zpátky na trať," prohlásil Benítez, z jehož slov šlo vyčíst převládající zklamání z nedávného vyřazení z Ligy mistrů. Neapol je aktuálně desátá se značnou ztrátou na vedoucí duo Juventus-AS Řím.

Sassuolu nepomůže stále potrestaný Berardi, a také brankář Pegolo. Rafa Benítez má v tomto velkou výhodu, k dispozici má všechny své hráče.

Neapol ve čtvrtek čeká Evropská liga. Po úvodním vítězství se Spartou zavítají Benítézovi svěřenci na slovenskou půdu, kde se utkají se Slovanem Bratislava.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Antei, Cannavaro, Peluso - Biondini, Magnanelli, Taider - Floro Flores, Zaza, Sansone
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Henrique, Koulibaly, Zuňiga - Inler, David Lopez - Callejón, Hamšík, Mertens - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.80 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Střetnutí dvou týmů trápících se v koncovce uvidí Turín, kam zavítá Fiorentina. Domácí Granata v týdnu konečně vyhrála a zlomila střelecké prokletí, Viola zase jen remizovala se Sassuolem. Oba celky také ve čtvrtek čeká Evropská liga.

Až na čtvrtý pokus se podařilo Granatě skórovat a hned z toho bylo vítězství na půdě Cagliari 2:1. Trenér Giampiero Ventura ví, že tři body teď musí potvrdit doma proti Fiorentině. "Jsem s vítězstvím a především s tím, jak si můj tým vedl, spokojen. Šli jsme do toho zápasu pod tlakem s tím, že jsme jediný ve čtyřech zápasech neskórovali. Ale moji hráči ukázali spoustu odhodlání se odrazit a vyhrát," neskrýval spokojenost trenér Ventura.

Tím, kdo prolomil střelecký půst se stal Kamil Glik, Fabio Quagliarella pak dokonal obrat. "Jsem rád, že se mi podařilo skórovat. Opravdu jsem ten gól chtěl a je konečně tady. Když útočník neskóruje, je kritizován a když se mu to povede, je chválen. Tak to ve fotbale funguje," vysvětloval autor vítězné trefy, italský reprezentant Fabio Quagliarella, jenž by se měl starat o rozruch i proti Fiorentině.

V podání Violy je to zatím trápení. Tým s ambicemi hrát o Scudetto se trápí v ofenzívě, s čímž se vzhledem k síle a soupisce ofenzivních hráčů, příliš nepočítalo. Na druhou stranu ke zraněným stálicím útočné vozby, Rossimu s Gomézem, nyní přibyl ještě jeden klíčový ofenzivní článek, Španěl Joaquín - fotbalový bůh tak Fiorentině situaci nijak neulehčuje.

Vincenzo Montella každopádně nepropadá panice a svému týmů nadále pevně věří. "Upřímně se nebojím, protože když se podíváte na náš výkon, není se čeho bát. Nedali jsme Sassuolu žádný prostor a v několika šancích jsme byli blízko skórování. Jediné co scházelo, byl gól. Ale tým hrál dobře, jsem zklamaný jen z toho, že jsme nevyhráli, protože moji hráči si to zasloužili."

Co se týče absencí, jsou na tom oba celky stejně. Na domácí straně bude chybět Basha, Farnerud, Barreto a Nocerino. Na straně hostí zase zmíněné ofenzivní trio a dále Marin s Vargasem.

Oba týmy se už ve čtvrtek představí v Evropské lize. Zatímco Fiorentina, která první duel s Guingampem zvládla (3:0) zavítá do běloruského Minsku, turínští přivítají FC Kodaň. Z prvního zápasu proti belgickým Bruggám si připsali nadějnou remízu 0:0.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Darmian, Gazzi, Vives, Sanchéz Mino, Molinaro - El Kaddouri - Quagliarella
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Rodríguéz, Savić, Alonso - Borja Valero, Aquilani, Kurtič - Cuadrado, Babacar, Joaquín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.10 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Inter Milán dostal od losu dárek v podobě velmi hratelného soupeře. O návratu Zdeňka Zemana do prostředí calcia se hodně mluvilo, ale pokud se dá soudit po několika zápasech, tento tah zatím Cagliari příliš nevychází. Překvapí Zemanova ekipa milánského favorita?

Oba týmy se před vzájemným střetem potýkají s úplně odlišnými problémy. Zatímco domácí řeší, koho postavit do základu v Evropské lize a kdo by měl bojovat o Scudetto v Serii A, hosté se potácejí po matných výkonech na konci tabulky. Zemanovu týmu se nedaří hrát fotbal, který by český stratég rád viděl, a sardinský klub se musí vyrovnávat s mnoha potížemi. Jednak z klubu během posledních dvou přestupových období odešli hráči jako Pinilla, Nainggolan nebo Astori a problémy mělo Cagliari také v zázemí. Od potíží s rekonstrukcí stadionu přes změnu majitele, to všechno je pro fotbal prostředí vyloženě nepříznivé.

Inter Milán také změnil majitele, ale na rozdíl od Cagliari do hráčského materiálu spíše investoval. Navíc se mu podařilo udržet klenoty jako Mauro Icardi, Juan Jesus nebo Samir Handanović. Vedení přivedlo trenéru Mazzarrimu zpevnění do záložní řady a roli stopera zastává také zkušený Nemanja Vidić. Nerazzurri ovládli také vložené kolo, když si ve středu večer poradili s Atalantou. Po dlouhých čtyřech letech se Interu podařilo nad Orobici zvítězit, o branky se postarali Daniel Pablo Osvaldo a Hernanes.

Na domácí půdě se Interu daří velmi dobře, zatím vstřelil devět branek a neinkasoval ani jednu. Přesto trenér Walter Mazzarri vidí prostor pro zlepšení a to především v ofenzívě. Pokud prý jeho tým chce dosáhnout svých cílů, mezi které patří především postavení v první čtyřce, musí proměňovat mnohem víc šancí, než jak se mu dařilo dosud.

Na tiskové konferenci před utkáním Mazzarri zdůraznil: "Líbil se mi náš herní projev v minulém utkání. Dařilo se nám držet míč a soupeře jsme k ničemu nepustili. Proti Atalantě se hrálo velmi těžko, protože její hráči jsou známí bojovností a vysokým nasazením. Utkání s ní hodně bolí, ale my jsme to věděli a připravili se. Téměř nic jsme jim nedovolili. Pokud ale chceme zlepšit naši pozici a ucházet se o místo v první čtyřce, což je náš cíl, musíme zapracovat na efektivnosti."

Situace v táboře Cagliari se stále zhoršuje. Sardinský celek pod vedením českého trenéra Zdeňka Zemana ještě nevyhrál a od vize "Zemanlandie" se Cagliari ocitá na míle daleko. Ani poslední ligové utkání nepřineslo na tváře fanoušků úsměvy. Po čtyřech kolech mají Zemanovi svěřenci na kontě tři prohry a jednu remízu. Padli také naposledy v Cagliari proti Turínu. Granata sice prohrávala, ale díky brankám Kamila Glika a Fabia Quagliarelly vývoj utkání otočila. Cagliari je nyní na posledním místě.

V rozhovoru pro Rai Sport ostatně Zeman nebyl nijak nadšený z toho, jak se daří jeho svěřencům. "Proti Turínu jsme předvedli hrozný výkon, nic se nám nedařilo. Chtěli jsme jít do utkání s určitou vizí a hrát to, co jsme si řekli a ukázali, ale místo toho jsem viděl tým, který se bojí a je ustrašený. A když máte tyto pocity, nemůžete vyhrát. Doufám, že v dalším utkání se nám povede přenést naši vizi z tréninků na hrací plochu. Chceme hrát naši hru, která bude bavit diváky a zároveň bude přinášet výsledky," cítí Zeman. Uspěje proti dalšímu velikánovi?
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - Ranocchia, Vidic, Juan Jesus - Jonathan, Kovacic, Medel, Hernanes, Dodo - Guarin, Osvaldo
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Pisano, Ceppitelli, Rossettini, Avelar - Crisetig, Conti, Ekdal - Cossu - Ibarbo, Sau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Empoli FC  (neděle 15:00)
Chievo se potřetí v sezoně představí na domácí půdě a tentokrát už bude chtít konečně zvítězit. Dva předchozí pokusy totiž skončily porážkou. Proti bude Empoli, které dvakrát v řadě remizovalo 2:2 a zejména proti Milánu se prezentovalo sympatickým výkonem.

Veronskému týmu se nedaří, ze čtyř zápasů třikrát prohrál a paradoxně na senzační výhru v Neapoli nedokázal navázat. Soupeři přitom byli až na Juventus hratelní - Parma a Sampdoria. "Moji hráči měli správný přístup k zápasu, my jsme si proti Sampdorii nezasloužili prohrát. Jsem přesvědčen, že našeho cíle v této sezoně dosáhneme. Nyní se musíme soustředit na náš zápas proti Empoli a pokusit se získat tři body," nechal se slyšet trenér Eugenio Corini.

O dvě branky Sarriho svěřenci prohrávali, manko ale stáhli a remizovali; o dvě branky Sarriho svěřenci vedli, manko ale ztratili a remizovali. Řeč je o posledních remízách 2:2 s Cesenou respektive s Milánem. Fanoušci si v zápasech bohatých na góly jistě příjdou na své, méně už zmíněný trenér Sarri, který měl především v zápase s AC co dělat, aby se nervově nezhroutil.

Nakonec závěr utkání strávil v kuřárně, kde pálil jednu cigaretu za druhou. Každopádně Empoli má po čtyřech kolech dva body, což není uplně špatná vizitka, vzhledem k soupeřům. Empoli by ale rádo zvítězilo a proti Chievu to rozhodně není nemožné.

"Proti Milánu jsme hráli dobrý zápas, škoda, že jsme nebyli schopni udržet vedení. Ale ukázali jsme charakter a odhodlání. Nyní máme velmi důležitý zápas proti Chievu, týmu, jehož cílem je stejně jako našim - záchrana a my doufáme, že proti nim získáme naše první vítězství," doufá ve tři body trenér Maurizio Sarri.

Chievu v utkání s Empoli nepomohou Izco ani Lazaevič, oba trápí zdravotní potíže. Hosté zase nemohou počítat s vykartovaným Valdifiorim a také Mčedlidzem.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bardi - Dainelli, Gamberini, César - Sardo, Radovanovič, Cofie, Hetemaj, Biraghi - Maxi Lopéz, Paloschi
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Laurini, Tonelli, Rugani, Mario Rui - Vecino, Guarante, Croce - Verdi, Tavano, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Cesena - AC Milán  (neděle 15:00)
Další venkovní výjezd má před sebou AC Milán. Rossoneri po Empoli navštíví jiného nováčka Cesenu a tentokrát budou chtít získat všechny body. Dá se očekávat, že stadion Dina Manuzziho bude plně vyprodaný.

Cesena si zatím, po návratu ze Serie B, vede obstojně. Dvakrát sice prohrála, ale vždy to bylo na půdě těžkého soupeře - Lazia a Juventusu. Naopak doma neprohrála, Parmu porazila 1:0 a s Empoli vyválčila bod za remízu 2:2. "Mít čtyři body po úvodních čtyřech kolech je pro nás dobrý výsledek. Když jsem poprvé uviděl naše rozlosování, řekl jsem si, že musíme získat v zápasech s Juventusem a Milánem alespoň bod. Juventus jsme ale nebyli schopni zastavit, nicméně v neděli se proti Milánu vynasnažíme. Jsme přesvědčeni, protože jsme mnohem silnější, když hrajeme doma," věří si na skalp Milánu trenér Pierpaolo Bisoli.

Milán v úterý bral jen bod za konečnou remízu 2:2 s Empoli, což je v konečném důsledku ztrátou. Rossoneri velmi brzo prohrávali o dvě branky, ale nakonec se zmátořili a na Castellani sahali po vítězství. Empoli si ale za výkon v prvním poločase bod zasloužilo. Milán je nyní sedmý a před sebou má další venkovní zápas. "Musíme se odrazit a stoupat pořadím a začneme hned vítězstvím v Ceseně. Proti Empoli jsme dopustili dva góly po standardních situacích, což je pro tým, jako je ten náš, a který chce skončit v sezoně vysoko, nepřijatelné," prohlásil nepříliš spokojený Filippo Inzaghi.

Kouč Bisoli se musí vypořádat s absencemi Cazzoly a Tabanelliho, ostatní mu jsou k dispozici. Na straně Milána je situace o poznání horší. Během utkání s Empoli se zranil Van Ginkel a jeho start na stadionu Dina Manuzziho je vyloučen, stejně jako starty Montoliva a Essiena. Zdravotní potíže trápily i Diega Lópeze a Saponaru.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Capelli, Lucchini, Kranjc - Defrel, Giorgi, Cascione, Coppola, Renzetti- Brienza, Marilungo
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Rami, Zapata, De Sciglio - De Jong, Bonaventura, Muntari - Honda, Torres, Ménez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.75 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
První derby města Janova se bude odehrávat na půdě CFC. Grifové vzhlížejí k Sampdorii z osmého místa a ztrácejí na svého soupeře tři body. Získají je právě v prestižním vzájemném utkání?

Poslední dvě utkání se oběma soupeřům vydařila naprosto stejně, protože z nich oba celky mají jednu remízu a jednu výhru. Janov se dobře zapsal, když vyhrál nad římským Laziem, ale v poměrně divokém utkání naposledy jen rozdělil body s Hellasem Verona. CFC muselo být po skončení devadesáti minut hodně zklamané, protože ve světlé chvíli nad svým soupeřem vedlo dokonce o dvě branky. O obě se zasloužil hostující hrdina Alessandro Matri, kterému prostředí menšího klubu opět svědčí.

CFC ale nakonec o dva body přišlo, protože brankáře Mattiu Perina překonal nejprve Panagiotis Tachtsidis a následně se to povedlo také Arturovi Ionitovi. Trenér Gian Piero Gasperini často točí sestavou a není snadné určit, kdo by zrovna mohl hrát. I když jeho hráči proti Veroně nezklamali, je už teď jasné, že některé z nich čeká znovu lavička. Jediný, kdo má své místo zajištěné, je mladý brankář Mattia Perin. Ten by se měl do branky postavit také v Derby della Lanterna. Bude čelit hráčům jako Mauricio Pinilla a Stefano Okaka Chuka, kteří jsou navíc ve velmi dobré formě.

Na Stadio Luigi Ferraris by se měl v útoku Dorie opět objevit útočník Stefano Okaka Chuka, který má trenérovu důvěru. Siniša Mihajlović si od mladého hráče hodně slibuje a byl by rád, kdyby Okaka naplnil svůj potenciál. Ten rozvíjel už ve Věčném městě, ale v dresu AS se mnohokrát neobjevil. Nyní se vydal do Dorie a zdá se, že nalezl své správné prostředí. "Okaka hraje skvěle a líbí se mi i jeho přístup na trénincích. Má podle mého názoru všechno, co je potřeba k prosazení na vrcholné úrovni."

"Je to pro nás hodně důležitý hráč a doufám, že se mu bude dařit. Spoléháme na jeho schopnosti a do týmu zapadl velmi dobře," uvádí Mihajlović na adresu hráče, který zatím ve čtyřech utkáních skóroval jednou. Ačkoli je Okaka rozený zakončovatel, naposledy se mu povedlo patičkou nahrát nabíhajícímu Alessiovi Romagnolimu, který v utkání s Chievem následně vydřel tři body.

Doria se vyznačuje velmi bojovným výrazem a utkání s ní velmi bolí. Navíc se janovský celek nikdy nevzdává, což vlastně definovalo jejich kouče také v době, kdy aktivně hrával. A sami hráči si jeho vliv pochvalují. Výjimkou není ani Eder. "Chce po nás jediné. Před každém utkání nás žádá, abychom si ho užili, od začátku chtěli tři body a dělali pro ně cokoli. Bojujeme, snažíme se a zároveň si utkání užíváme. Vnesl do našeho týmu touhu vítězit," pochvaluje si zkušený útočník. Stejně jako dřív by navíc janovské derby mělo mít tu správnou atmosféru, takže je na co se těšit.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, De Maio, Burdisso, Marchese - Edenilson, Rincon, Sturaro - Perotti, Pinilla, Kucka
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Cacciatore, Romagnoli, Gastadello, Mesbah - Krsticic, Marchionni, Rizzo - Soriano - Bergessio, Okaka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.00 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - Hellas Verona  (sobota 18:00)
Tým z Věčného města zatím exceluje v rámci Ligy mistrů i Serie A. V první jmenované soutěži jej čeká těžký zápas v Manchesteru, zatímco již v sobotu uvítají Vlci Hellas Verona. Ten je prozatím šestý a naposledy si také neodnesl tři body. Napraví své renomé proti AS?

Trenér Rudi Garcia se může spoléhat například na historii. Jeho celek se utká s Hellasem Verona, který patří z hlediska dlouhodobých střetů mezi ty oblíbenější soupeře AS. Celých padesát procent vzájemných střetů skončilo ve prospěch giallorossi, což se dá považovat za úspěch. Teď se AS bude potýkat kromě řady zranění také s bývalým zaměstnancem, protože hlavní postavou útoku Hellasu Verona je Luca Toni. Vysoký útočník působil za svou dlouhou a bohatou kariéru také u Vlků z římského klubu. Další postavou, která má k soupeři kladný vztah, je Juan Manuel Iturbe.

Ofenzivní argentinský talent oblékal po Portu právě dres Verony, která jej z Porta vykoupila a následně jej prodala do AS. Tamní vedení i spoluhráči si mladíka pochvalují a přes trochu pomalejší start se Iturbe stále častěji zapisuje do análů zápasů. Iturbe například vstřelil první gól AS v novém ročníku Ligy mistrů, když po nahrávce od Gervinha otevřel skóre proti CSKA Moskva. Hellas Verona ale bude mít trochu jiné starosti, protože Juan Manuel Iturbe není fyzicky zcela připraven.

To je ostatně hodně velký problém v kabině AS. Do utkání nezasáhne ani Federico Balzaretti nebo Kevin Strootman, kteří jsou dlouhodobě zraněni. V utkání s CSKA AS ztratilo také obránce Davide Astoriho, který si poranil koleno a mimo hru bude zhruba tři týdny. Kromě nich bude mimo hru také zkušený záložník Daniele De Rossi. Italský reprezentant nedohrál vinou zranění lýtka a trávník opustil deset minut před závěrečným hvizdem.

V tuto chvíli se stále čeká na konkrétní dobu jeho absence, ta by se ovšem podle některých zdrojů mohla protáhnout na celý měsíc. "Daniele De Rossi se dnes podrobil testům, které odhalily svalové zranění prvního stupně. Hráč už začal s léčením problému," stojí v prohlášení Giallorossi.

AS v této sezoně ještě neprohrálo a je nadále stoprocentní. Stíhací jízda za turínským Juventusem tedy pokračuje. K zastavení úspěšné série ale neměla daleko Parma, která málem AS o body obrala. Ve vloženém utkání sice prohrávala, ale podařilo se jí díky De Cegliemu srovnat. Až díky umění Miralema Pjaniće, který trefil přímý volný kop, se trenér Rudi Garcia mohl radovat.

V minulé sezoně se také dařilo více AS, které vyhrálo zcela jasně 3:0. Hellas ale nebude snadným soupeřem. Ani svěřenci trenéra Mandorliniho v této sezoně ještě neprohráli a na jejich kontě jsou dvě remízy a dvě výhry. V posledním utkání se Hellas rozdělil o body s CFC Janov a opět to bylo zajímavé utkání. Na Stadio Marc'Antonio Bentegodi se Janov překvapivě dostal do dvoubrankového vedení díky Alessandrovi Matrimu. Hellas se ale nevzdal a branky Panagiotise Tachtsidise a Artura Ionity srovnal na konečných 2:2.

Pochvala trenéru Mandorlinimu patří především za to, že oproti minulé sezoně se Hellasu daří neinkasovat. V minulé sezoně se Hellas pravidelně stával terčem střelců a inkasoval jedno z největších čísel všech týmů. Před sezonou přišel stoper Rafael Marquez, který má přinejlepším své dobré časy dávno za sebou. Přesto se Hellasu daří a zatím obdržel jen tři branky. Rozšíří jeho konto právě tým z Věčného města?
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Manolas, Yanga-Mbiwa, Cole - Pjanic, Nainggolan, Keita - Florenzi, Totti, Gervinho
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Sorensen, Marquez, Moras, Brivio - Obbadi, Tachtsidis, Ionita - Gomez, Toni, Jankovic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - Juventus FC  (sobota 20:45)
Dne 3.února 2001 to bylo naposledy, kdy Atalanta dokázala porazit Juventus. Za tu dlouhou dobu si připsala se Starou dámou jen dvě remízy, zbytek prohrála. Juventus je dominantní nejen v těchto vzájemných zápasech, ale také v celé Itálii. Však letos zatím neztratil ani bod.

Atalanta Bergamo se po čtyřech kolech drží na jedenácté pozici se ziskem čtyř bodů. Ke spokojenosti tedy mají Bergamaschi daleko a to už jen proto, že v posledních dvou zápasech vyšli nejen bodově, ale i střelecky naprázdno. Jako omluva může sloužit fakt, že měli v podobě Fiorentiny a Interu poměrně těžký los. I když i to je zavádějící, neboť s Interem do té doby čtyřikrát neprohráli a s Violou hráli doma.

A nyní je čeká další přetěžký soupeř - Juventus, se kterým mají katastrofální bilanci. "Musíme obrátit list. Budeme čelit velmi těžkému utkání proti Juventusu, ale budeme se snažit ze všech sil. Důležité je hrát naší hru a bojovat až do konce. Pokud to tak uděláme, výsledek nakonec dorazí," věří v úspěch trenér Stefano Colantuono.

Suverenita Juventusu nadále pokračuje. Tým, který získal třikrát v řadě Scudetto, vstoupil dobře i do letošního ročníku a po čtyřech kolech má na svém kontě plný počet dvanácti bodů. Vyhrát přitom dokázal i na půdě AC Milán (1:0). Ve středu se Allegriho svěřenci utkali s Cesenou a bez větších potížích zvítězili 3:0, když se dvakrát prosadil navrátilec do sestavy Arturo Vidal. Juve také zůstává jediným týmem, který ještě neinkasoval, a s celkovým skóre 7:0 je v tabulce první. Není tak divu, že se znovu mluví o obhajobě titulu.

"Bude velmi těžké znovu vyhrát Scudetto proti tomuto silnému Římu. Vím, že Řím bude bojovat až do konce. Letos v létě posílili svůj tým a díky dobrým výsledkům neustále rostou," prohlásil na adresu Garciova výběru Gigi Buffon. Juventus se místo Říma musí soustředit na Atalantu, proti které se mu dlouhodobě daří.

Domácí kouč Colantuono nemůže počítat se zraněnými Rossetim, Spinazzolou a Grassi. Také Allegri nemá k dispozici kompletní kádr. Mimo je stále geniální Pirlo i trojice Marrone, Cácerés, Barzagli.

Kromě zápasu s Atalantou čeká na Bianconeri středeční zápas na půdě posledního finalisty Ligy mistrů Atlétika Madrid. První duel se švedským Malmö Juve zvládlo, kdežto Atleti nestačili na Olympiakos.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Zappacosta, Biava, Cherubin, Dramé - Estigarribia, Baselli, Carmona, Goméz - Denis, Boakye
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Ogbonna, Bonucci, Chiellini - Romulo, Vidal, Marchisio, Pogba, Asamoah - Tévez, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.20 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC44007:012
2.AS Řím44007:112
3.Udinese Calcio43014:29
4.Inter Milán422010:18
5.UC Sampdoria42205:28
6.Hellas Verona42205:38
7.AC Milán421110:87
8.Janov CFC41214:45
9.ACF Fiorentina41211:25
10.SSC Neapol41125:64
11.Turín FC41122:44
 Atalanta Bergamo41122:44
13.AC Cesena41123:84
14.Città di Palermo40316:73
15.SS Lazio41034:53
16.Parma FC41038:103
17.Chievo Verona41034:63
18.US Sassuolo40311:83
19.Empoli FC40224:72
20.Cagliari Calcio40133:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (367)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele