Serie A - preview 38. kola

22.05.2011, 09:42
Previews
Nejsledovanější bude v posledním kole italské nejvyšší soutěže souboj o evropské poháry. Udinese stačí bod proti mistrovskému AC, aby si zajistilo postup do Ligy mistrů. V jeho zaváhání ještě bude doufat Lazio. Juventus ještě živí naději na Evropskou ligu, ale musí porazit Neapol a zároveň AS Řím prohrát se Sampdorií...
Bologna FC - AS Bari  (neděle 18:00)
Fotbalisté Bari udělají tečku za prvoligovým vystoupením na půdě Boloni, která se pro změnu bude chtít důstojně rozloučit se sezonou před domácím publikem. V zápase o nic nepůjde a snad i proto by mohlo utkání nabídnout zajímavou podívanou.

Boloňa získala patřičný bod k záchraně v minulém kole na hřišti Fiorentiny, ale i kdyby prohrála, záchrana by jí neminula, neboť Sampdoria svůj duel vůbec nezvládla. Svěřenci trenéra Melasaniho nevyhráli už osm kol v řadě, a proto chtějí v posledním kole za každou cenu uspět, zvláště když hrají v domácím prostředí.

Bari už se pomalu soustřeďuje na sezonu strávenou v nižší soutěži, poslední šanci, jak si udobřit fanoušky, bude mít v zápase na půdě Boloni, tedy celku, kterému jde jen o co nejlepší umístění. "Po této strašné sezoně, která skončila sestupem, chceme vyhrát. Bylo by hezké se rozloučit vítězstvím, uděláme vše proto, aby se tak stalo," řekl trenér Mutti.

V posledním zápase se na hřišti neobjeví Buscé, Montelongo, Garics, Perez a vykartovaní Britos s Ramirezem. Na druhé straně je situace horší, koneckonců jako v průběhu celé sezony. Hrát nebudou Romero, Alvarez, Parisi, Rudolf, Kutuzov, Okaka, S. Masiello, Baretto, Castillo, Ghezzal a suspendovaný Glik.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Viviano - Moras, Portanova, Cherubin, Morleo - Mutarelli, Mudingayi, Della Rocca - Gimenez, Meggiorini, Di Vaio
AS Bari - pravděpodobná sestava:
Gillet - Rinaldi, A.Masiello, Belmonte, Raggi - Codrea, Donati, Gazzi - Bentivoglio - Huseklepp, Grandolfo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - Chievo Verona  (neděle 18:00)
Podobně jako u Interu Milán se ani v Palermu nehovoří o konci sezony, Sicilané se připravují na finále Coppa Italia a prostřednictvím posledního ligového zápasu se chtějí vítězně naladit. Soupeřem bude čtrnácté Chievo.

Kdo nakonec čekal, že popravčím Sampdorie Janov se stane Palermo. Sicilský klub se v minulé sezoně s tím janovským přel o čtvrté místo a tento souboj prohrál. Letos byla odplata Sicilanů více než sladká, Palermo vyhrálo na stadionu Luigi Ferraris a poslalo Sampdorii do druhé ligy. Sezona přitom byla také nejistá, Rossi byl nejprve odvolán, ale poté vzat zpět a nyní bude s týmem usilovat o trofej pro vítěze italského poháru. V generálce na finále se Palermo poměří s Chievem.

"Jakmile skončí sezona, budeme hovořit o budoucnosti a uvidíme, jestli se nám podaří dosáhnout dohody," vyjádřil se na situaci kolem trenéra prezident Maurizio Zamparini.

Chievo už žádné cíle nemá, tedy ne v této sezoně. Klub se zachránil a do Palerma si pojede takříkajíc zahrát fotbal. "Myslím, že moji hráči dali do posledních zápasů 200 procent a jsou zde vidět známky únavy. Nicméně budeme se snažit dokončit sezonu důstojně, ale nebude to snadné, Palermo hraje doma velmi dobře," řekl trenér Pioli.

Palermo bude postrádat Balzarettiho, Pinillu, Bačinoviče a Hernandeze. Posledně dva jmenovaní si odpykávají karetní trest. Na druhé straně budou chybět Sardo a Uribe.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Cassani, Muñoz, Goian, Bovo - Migliaccio, Acquah, Nocerino - Pastore, Iličič - Miccoli
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Frey, Cesar, Mandelli, Jokič - Fernandes, Guana, Marcolini - Dimitrijevič, Pellissier, Thereau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Calcio Catania  (neděle 18:00)
Inter se s ligou rozloučí domácím vystoupením proti Catanii, avšak sezona tím pro něj neskončí. Nerazzurri ještě nastoupí k finále Coppa Italia, které má pro ně zásadní význam, pokud totiž neuspějí, zakončí sezonu bez trofeje. Catania cestuje do Milána s velkým očekáváním, avšak favorit zůstává jasný.

Fotbalisté Interu Milán v lize padli a na trůně je vystřídal konkurenční AC Milán, padli také v Lize mistrů a jediná soutěž, kde ještě Inter může obhájit je italský pohár. Jakousi generálkou na finále proti Palermu bude zápas s Catanií, shodou okolností rovněž sicilský celek. Inter, ať už bude hrát v jakékoliv sestavě, by neměl zaváhat. V jeho prospěch hovoří nejenom jméno, ale také zcela suverénní vzájemná bilance, Catania dokázala Inter porazit pouze jednou.

Podobnou formu v závěru sezony vykazuje i Catania, té v jednu chvíli teklo do bot, ale svěřenci trenéra Simeoneho to zvládli a sezonu můžou zakončit v první desítce. To pokud zvládnou zápas na Interu a současně ztratí FC Janov. V minulém kole si Sicilané vyšlápli na AS Řím, který porazili 2:1. "Šampionát ještě neskončil a všechna naše pozornost je soustředěna na zápas v Miláně. Myslím, že můžeme ukázat takový fotbal, jakým jsme hráli minulý týden proti Římu. Chci, aby hráči proti Interu výkon potvrdili," nechal se slyšet argentinský kouč Diego Simeone.

Leonardovi budou scházet Sneijder, Cordoba i Julio Cesar. Rovněž se dá předpokládat šetření posil, zápas s Catanii je totiž vzhledem k blížícímu se finále bezvýznamný. Leonardův protějšek Diego Simeone zase bude postrádat Spolliho, Bellusciho, Silvestreho, Lopeze a Pesceho.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Castellazzi - Maicon, Ranocchia, Materazzi, Nagatomo - Zanetti, Mariga, Thiago Motta - Coutinho - Milito, Eto'o
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Potenza, Augustyn, Terlizzi, Capuano - Ledesma, Carboni, Lodi - Gomez, Bergessio, Schelotto
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 4.33 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - AC Cesena  (neděle 18:00)
FC Janov hostí v posledním kole Cesenu a v případě neúspěchu Fiorentiny se posune na deváté místo. Sezona je ale celkově zklamáním, Janov pomýšlel na poháry a ty hrát nebude. Spokojenější je Cesena, která se zachránila a navíc v závěru vykazuje skvělou formu.

V táboře Janova mohou být spokojeni jenom s jednou věcí, a sice že nedopadli jako městský konkurent Sampdoria. Na začátku sezony to přitom vypadalo na pravý opak, Doria se držela a Grifové prohrávali jeden zápas za druhým. Karta se ale obrátila, janovské FC se vyšplhalo do první desítky a Sampdoria spadla do nižší soutěže. V závěrečném kole se do cesty Janova postaví Cesena, oba celky si ve vzájemných zápasech vedou dosti vyrovnaně, oba vyhrály po jednom střetnutí.

Hostující celek předvedl v závěru sezony fantastickou jízdu a nakonec se s přehledem zachránil. V průběhu sezony to přitom vypadalo dost mizerně, Cesena se pohybovala v sestupových vodách a měla jisté problémy. Jenže už zmiňovaný finiš vše zvrátil, vždyť z posledních pěti kol vyhrála Cesena čtyřikrát. "Musím pochválit své hráče, pracovali tvrdě a zaslouží si pochvalu, protože všichni udělali to, co museli," prohlásil na adresu svých svěřenců trenér Faccadenti.

Grifové budou bez Konka a vykartovaného Destra. Dramatické to není ani v táboře hostí, kde bude chybět pouze zraněný Von Bergen.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Eduardo - Mesto, Dainelli, Kaladze, Criscito - Rossi, Kucka, Milanetto - Floro Flores, Palacio - Boselli
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Calderoni - Santon, Pellegrino, Felipe, Lauro - Caserta, Gorobsov, Parolo - Giaccherini, Budan, Jimenez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.50 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brescia Calcio - ACF Fiorentina  (neděle 18:00)
Souboj Brescie s Fiorentinou bude další z řady zápasů, ve kterém už o nic nepůjde. Tedy ne tak doslova, Viola chce udržet první desítku a k tomu potřebuje na hřišti sestupující Brescie uspět.

Brescii se po postupu do Serie A nepodařilo prodloužit setrvání a po roce zase padá do nižší soutěže. Budoucnost je nejistá, stejně jako budoucnost trenéra Iachiniho, který se vyjádřil takto: "S prezidentem klubu Corionim se setkám na konci sezony. Chtěl bych zůstat a vést tým v Serii B a doufat, že se příští léto vrátíme do nejvyšší soutěže. Mám k tomuto klubu a městu silné pouto."

Fiorentina patří k okruhu týmů, které mají pohárové ambice a ty se naplnit nepodařilo. Sezona je tedy víceméně zklamáním, v posledním zápase se Viola střetne s Brescií, která sestupuje. "Je pro nás životně důležité zakončit sezonu dobře, abychom tu novou odstartovali se správnou mentalitou. V tomto směru vykročíme do příští sezony s lepším přístupem a s větší jistotou. Našim cílem je vrátit se zpět mezi elitu, jak řeklo vedení, příští období otevřeme nový cyklus a všichni se na to těšíme," prohlásil o konci této sezony a začátku nové trenér Siniša Mihajlovič.

Domácí budou bez Dallamana, Cordovy, Zanettiho, Mareca a suspendované dvojice Hetemaje s Konem. Fiorentina bude, jak už to tak bývá, bez Jovetiče a Kroldrupa, který si odpykává karetní trest.
Brescia Calcio - pravděpodobná sestava:
Arcari - Zambelli, Zoboli, Bega, Daprelà - Nana, Baiocco, Filippini - Diamanti - Jonathas, Caracciolo
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Frey - De Silvestri, Gamberini, Natali, Pasqual - Behrami, Montolivo, Vargas - Cerci, Gilardino, Mutu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.15 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Cagliari Calcio - Parma FC  (neděle 18:00)
Na konci sezony se rovněž potkávají celky se zcela opačnou formou. Zatímco Cagliari nevyhrálo už šest kol v řadě, Parma neprohrála pět kol! Gialloblu také mají šanci poskočit na desátou příčku, avšak musejí spoléhat na výsledky ostatních týmů.

Trenér Roberto Donadoni sice bude pokračovat na lavičce sardinského celku i příští rok, ale momentálně důvod k radosti nemá. Jeho tým jakoby vypouštěl závěr sezony, o čemž svědčí šest nevyhraných zápasů v řadě. "Chceme na konci sezony uspět už kvůli klubu a našim fanouškům, kteří si to zaslouží. Chybí nám důvěra a odhodlání, což je zásadní věc pokud chcete vyhrát. Dosáhli jsme našeho cíle, a tím byla záchrana, nicméně za poslední měsíc jsme si mohli vést lépe," zhodnotil nedávná vystoupení týmu trenér Donadoni.

Parma v závěru předvádí skvělé výsledky a v posledním kole letošní Serie A to bude chtít potvrdit. V minulém kole Parma porazila Juventus brankou Giovinca a dostala se na metu pětačtyřiceti bodů. "Odvedli jsme skvělou práci a jsem na hráče pyšný. Museli jsme bojovat, abychom zabránili sestupu - podařilo se, a teď doufáme, že zakončíme sezonu ve velkém stylu," prohlásil trenér Colomba. Gialloblu už myslí na další sezonu, v té by chtěli navázat na tuto, a pokusit se promluvit do bojů o evropské poháry.

Cagliari bude bez klíčového fotbalisty Nenèho, k dispozici nebudou ani Pisano a Cossu. Stejné ztráty čítá i Parma, Dzemaili je vykartovaný a ofenzivní dvojice Palladino - Crespo je zraněná.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Perico, Canini, Astori, Ariaudo - Biondini, Nainggolan, Lazzari - Ceppelini - Acquafresca, Ragatzu
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Zaccardo, Lucarelli, Paci, Gobbi - Valiani, Morrone, Galloppa, Modesto - Giovinco, Božinov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Lecce - SS Lazio  (neděle 20:45)
Římské Lazio cestuje k rozhodujícímu utkání do Lecce, ale ani úspěch mu nezaručí čtvrté místo. V současně hraném utkání potřebuje pomoc mistrovského Milána na hřišti Udinese. Lecce ale ukázalo, že umí zahrát i proti silnějším týmům, poznala to například Neapol.

Za záchranou Lecce stála skvělá forma v minulých dvou kolech. Jak už bylo řečeno, Lecce porazilo Neapol a zvládlo i utkání na půdě posledního Bari. Lecce se sice zachránilo, ale trenér De Canio v týmu nezůstane. "Bylo to vzájemné rozhodnutí, jednou mi končí smlouva k 30. červnu, tak odejdu," řekl. Jeho posledním zápasem bude domácí střetnutí s Laziem Řím.

Lazio v tomto kole doufá v pomoc Milána, zároveň však musí zvládnout své utkání na půdě nepříjemného Lecce. "Ještě není nic rozhodnuto, i když Udinese stačí proti Milánu uhrát bod. Musíme jít do zápasu s vědomím, že jsme se kvalifikovali do Evropské ligy. Měli jsme mimořádnou sezonu a skončit na pátém místě je důležité z hlediska jednoho kvalifikačního kola Evropské ligy," prohlásil Edy Reja.

Římané mají svému soupeři co oplácet, neboť Lecce je v prvním zápase hraném na Stadio Olimpico porazilo 1:2! Jihoitalský celek bude bez Gustava, Ferraria, Ofereho, Olivery, Bertolacciho a Tomoviče, který je v trestu. Lazio bude bojovat bez Diakitého, Bresciana, Matuzalema, Radua, Meghniho a Bizzarriho.
US Lecce - pravděpodobná sestava:
Rosati - Donati, Sini, Fabiano, Giuliatto - Munari, Vives, Giacomazzi, Mesbah - Chevanton, Di Michele
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Muslera - Lichtsteiner, Biava, Dias, Garrido - Ledesma, Brocchi - Mauri, Hernanes, Zarate - Rocchi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.65 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Udinese Calcio - AC Milán  (neděle 20:45)
Jeden z nejdůležitějších zápasů posledního kola! Udinese hostí AC Milán a pokud získá bod, zahraje si v příští sezoně 4. předkolo Ligy mistrů. Mistrovskému Milánu už o nic nejde, přesto nehodlá zápas na stadionu Friuli vypustit. Udinese bude na dálku soupeřit s Laziem.

V týmu Udinese jsou všichni plni očekávání, skvělá sezona totiž může být zakončena postupem do Ligy mistrů, přesněji do jejího předkola. Už teď je jasné, že si v Udinese zahrají Evropské poháry, ale milionářská soutěž je přeci jenom něco výjimečného. "Čekáme na tento zápas s velkým očekáváním, pro mnohé z nás je to největší zápas dosavadní kariéry. Nemůžeme selhat, bude to skvělý zápas. Milán je silným týmem, který bude chtít zakončit sezonu dobře, nemůžeme od něho čekat žádnou laskavost," prohlásil před veledůležitým zápasem s AC Milán záložník Giampiero Pinzi. Udinese v minulém kole porazilo Chievo a udrželo si klíčový odstup od Lazia.

Soupeřem Bianconeri bude v klíčovém zápase soupeř nejtěžší, a sice AC Milán. Rossoneri už mají titul v kapse a hlavní oslavy za sebou, kouč Allegri ale varuje, že k žádnému vypuštění zápasu nedojde. "Budeme hrát naší hru, necítíme potřebu udělat někomu laskavost. Udinese bude mít velkou motivaci, neboť se snaží skončit na čtvrtém místě, ale my nejedeme na Udine na procházku," ubezpečoval fanoušky AC a především Lazio trenér mistrovského celku Max Allegri.

Domácí budou bez Basty a Cody, hosté zase bez Jankulovkého a Antoniniho. Udinese dokázalo Milán několikrát solidně potrápit, naposledy se zrodil pro diváky skvělý výsledek 4:4 a nikdo by se nezlobil, pokud by byly podobné brankové hody k vidění i teď.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Benatia, Zapata, Domizzi - Isla, Inler, Pinzi, Asamoah, Armero - Di Natale, Sanchez
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Thiago Silva, Yepes, Zambrotta - Gattuso, Ambrosini, Pirlo - Robinho - Pato, Ibrahimovič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 1.72 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Řím - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
Na Olympijském stadionu se bude do jisté míry zachraňovat zpackaná sezona. Pro AS Řím je aktuální postavení velké zklamání, pro Sampdorii doslova klubová tragédie. Navíc pokud Giallorossi prohrají, mohou přijít i o start v evropských pohárech.

V minulých sezonách AS Řím prakticky jako jediný znamenal vážnější konkurenci Interu Milán, letos ale v této úloze vyhořel. Nemluví se o ničem jiném než o zklamání. "Byla to obtížná sezona, která pro všechny skončila zklamáním. Začali jsme jako jeden z hlavních soupeřů Interu Milán na Scudetto, ale byli jsme nekonzistentní. I se změnami trenérů šla naše forma nahoru a dolů, byl to negativní rok," bědoval kapitán Francesco Totti, jenž následně dodal: "Musíme ukončit sezonu co nejlepším způsobem a získat alespoň bod, který nám dá jistotu šestého místa. Nemůžeme v neděli udělat žádné chyby."

Chyby nesměla až do minulého kola dělat Sampdoria, ta se ale nezvedla a po loňském skvělém čtvrtém místě sestupuje do Serie B. Pro fanoušky to musí být ohromná rána, zvláště když klub vstupoval do této sezony s cíle probojovat se do základních skupin Ligy mistrů. Sestup nesou všichni, kteří fandí Sampdorii nelibě, klub je kritizován, tréninky fotbalistů jsou narušovány výtržnostmi, a kdo ví, co ještě v závěru sezony Blucerchiati potká.

AS Řím nastoupí do utkání bez stopera Juana, dále Cassettiho, Brighiho, Mexese a suspendovaného De Rossiho. Zničená Sampdoria se rozloučí s prvoligovým fotbalem bez Machedy a Semioliho.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Doni - Rosi, N. Burdisso, Loria, Riise - Taddei, Pizarro, Perrotta - Totti, Vučinič - Borriello
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Zauri, Volta, Lucchini, Ziegler - Mannini, Tissone, Palombo, Guberti - Pozzi, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - SSC Neapol  (neděle 20:45)
Juventus sezónu plnou zklamání zakončí soubojem s Neapolí s vědomím, že ani vítězství mu nemusí přinést vstupenku do pohárové Evropy.

Stará dáma prohrála svůj poslední zápas s Parmou 1:0 a jen přihlížela k tomu, jak mizí poslední naděje na účast v nejprestižnější evropské soutěži. Navíc pouze vítězství nad Azzurri spojené s prohrou AS Řím proti Sampdorii pošle příští rok Juventus do Evropské ligy.

Porážka od Tardini se setkala s ostrou kritikou ze strany vedení. Přestože se jednalo o první bodovou ztrátu z posledních osmi zápasů, tým to schytal jak od prezidenta Agnelliho, tak od ředitele Pavla Nedvěda. Porážka také znamená konec pro kouče Del Neriho, který ještě před nedělním zápasem oznámil, že na lavičce končí. Náhradou za něj může být bývalý kapitán Juventusu a trenér Sieny Antonio Conte.

Tým pod vedením Del Neriho byl po většinu sezóny sužován zraněními a i tentokrát bude Juventusu chybět několik zraněných hvězd týmu. Rinaudo, Sissoko, Quagliarella, Iaquinra a Grygera, ti všichni do zápasu určitě nezasáhnou, start Aquilaniho je nejistý. Chybět bude i diskvalifikovaný Marco Motta. Na druhou stranu budou k dispozici jak Krasić, tak Marchisio.

Zatímco problémy domácího celku jsou evidentní, ne všechno je tak růžové i v neapolském celku a to navzdory jeho kvalifikace do Ligy mistrů. Walter Mazzarri, který se svými svěřenci prohrál tři z posledních pěti zápasů, může po skončení sezóny Neapol opustit. Ovšem na rozdíl od Del Neriho nebude mít problémy s poskládáním sestavy. Jediný, kdo bude Azzurri chybět, je nejlepší střelec Edison Cavani.

Loni Neapol dokázala Juventus na jejím hřišti porazit, avšak byla to první výhra nad turínským celkem od roku 1988. Loni Juventus přes vedení 2:0 nedokázal vítězství udržet a po inkasování tří branek prohrál 2:3. Že se něco podobného může opakovat i letos naznačují poslední dva domácí zápasy Staré dámy, kdy jak proti Catanii, tak i Chievu vedla 2:0, ale nakonec oba souboje skončily nerozhodně 2:2.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.70 - 3.60
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán37249465:2481
2.Inter Milán37227866:4173
3.SSC Neapol372161057:3769
4.Udinese Calcio372051265:4365
5.SS Lazio371961251:3763
6.AS Řím371791156:5160
7.Juventus FC3715121055:4557
8.Città di Palermo371751557:6056
9.ACF Fiorentina3712141147:4250
10.Janov CFC371391542:4548
11.Calcio Catania3712101539:4946
12.Parma FC3711121438:4645
13.Cagliari Calcio371281743:5044
14.Chievo Verona3710131435:3943
15.AC Cesena3711101636:4743
16.Bologna FC3711121435:4842
17.US Lecce371181844:6241
18.UC Sampdoria378121732:4636
19.Brescia Calcio377102032:5031
20.AS Bari37492423:5621
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně
Bologna FC-2neuhrazené výplaty

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (319)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele